Sanal kelime anlamı olarak zihinde tasarlanan, gerçekte olmayan, gerçekte yeri olmayan anlamına gelir. Mevhum, farazi, tahmini gibi anlamlara da gelir. İngilizcede sanal kelimesi virtual anlamına gelir. Fiilen mevcut olmayan fakat var olduğu hissedilen kabul edilen sözlük anlamıdır. Sanal kavramı günümüzde sıklıkla kullanılmaktadır. Özellikle internet ortamındaki tabirleri sıkça duyarız. Sanal alem, sanal gerçeklik, sanal aşk, sanal sohbet, sanal sınıf, sanal makine ve daha farklı tabirleri mutlaka duymuşsunuzdur. İçinde bulunduğumuz dijital dünyada, sanal ortamlarda bulunma sıklığımız gün geçtikçe artıyor.
Öyle ki sanal marketlerden alışveriş yapıp, sanal bankalardan hesaplarımızı yönetip, muhabbetlerimizi bile sanal ortamdan yapar olduk. Hatta işi iyice abartıp sanal ortamdan aşk yaşayıp, evlenenlerin bile olduğu çağda yaşıyoruz. Sanal ortamın yararlı kullanıldığı şekilde birçok faydası olabilmektedir. Özellikle iş hayatında işletmelerin kendini tanıtabilmesi, ürünlerinin hızlı bir şekilde satılması önemlidir. Sanal ortamda planlı ve sistemli şekilde hazırlanmış, e-ticaret eğitimiyle web sitesi kurmak bu işi hızlandırabilirler. Bu şekilde işletmeler hem fiziki olarak varlıklarını sürdürürken hem de sanal ortamdan ticaret yapabileceklerdir. Sanal ortamın faydası sadece iş hayatıyla kalmayıp, eğitimden sağlığa, spora birçok alanda fayda sunmaktadır.
Enstitü sayesinde birçok alanda evinizin konforunda online eğitimler alarak kendinizi geliştirebilirsiniz. Online eğitimler sayesinde alacağınız sertifikalarla kariyerinizde yükselebilirsiniz. Yeter ki siz sanalda olan her şeyi doğru ve faydalı kullanmak isteyin. Bütün imkanların teknoloji geliştikçe ayağınıza geldiğini göreceksiniz.
Sözlük anlamıyla sanal, gerçekte yeri olmayan, var olmayan fakat zihinde tasarlanan anlamına gelmektedir. Matematiksel terimiyle ise, negatif bir sayı üzerinde alınan ve ikinci kuvvette bir kök taşıyan cebirsel ifade anlamını taşımaktadır. Günümüzde sanal ifadesi, yanına konulan kelimelere göre anlam kazanmaktadır. Bunlardan bazıları;
Sanal ortam, fiziki olarak insanların yüz yüze olmadığı durumdur. Gerçek olmayan ortamdır. İnternet ortamı için sıkça kullanılır. İnternet ağlarıyla oluşan, gözle görülebilen, hissedilebilir, duyulabilir fakat elle tutulamaz. Sanal ortam internet ağları vasıtasıyla elektronik ortamda iletişim kurmayı veya istenilen bilgiye ulaşmayı amaçlar.
İnsanlar sanal ortam vasıtasıyla her türlü bilgiye hızlı, güvenilir ve ucuz bir şekilde ulaşabilmektedir. Sanal ortamın bulunduğumuz teknoloji çağında hayatımızın vazgeçilmezi olduğu bir gerçektir. Sanal ortamın bizlere sınırsız bilgi, kolay iletişim, hayatımızı kolaylaştıran çevrim içi uygulamalar, kolay alışveriş imkanı gibi birçok fayda sağlamaktadır. Bütün bunlar doğru ve güvenli bir şekilde kullanıldığında zaman emek ve paradan tasarruf ederiz. Ancak bunca faydasının yanında kötü niyetli kişilerce geliştirilmiş olumsuzluklar da bulunmaktadır.
Dolandırıcılık, zararlı yazılımlar, siber zorbalık, müstehcenlik, istismar gibi zararları da mevcuttur. İstenmeyen kötü olaylara maruz kalmamak için gerekli güvenlik önlemlerini almalıyız. Kişisel bilgilerimizi, şifrelerimizi güvenli olmayan sitelerde ve şahıslarla paylaşmamalıyız. Sadece güvenli sitelerden dosya indirmeleri yapmalıyız.
Sanal Ortamda Güvenlik Önlemleri
Günümüzde insanlar sanal ortamdan birçok işlerini yerine getirebilmektedir. Sanal ortamdan para transferi yapmakta, hesaplarına para yatırıp çekebilmektedirler. Bütün kişisel bilgileri, kredi kartı bilgileri, fotoğrafları, sanal ortamda kayıt halinde bulunmaktadır. Teknoloji her ne kadar ilerlemiş olsa da hacker ve dolandırıcılar da her geçen gün kendini geliştirmeye usulsüz yollar aramaya devam ediyor. Bu yüzden sanal ortamda siber saldırı yaşamamak için, maddi manevi zarar görmemek için bir takım güvenlik önlemleri almak gerekir.
Bilgi ve iletişim çağında bilişim teknolojileri alanında insan yaşamına büyük kolaylıklar getirmiştir. Cep telefonlarının yaygınlaşmasıyla birlikte sanal ortam ve sosyal medyanın önemi de gün geçtikçe artmaktadır. Sanal ortam ve sosyal medya iç içe ve etkin şekilde kullanılmasıyla insanlar bir birinden haberdar olmaya ve iletişimde kalmaya başlamıştır.
Sosyal medya, kişilerin profil, içerik, görüş, bakış açısı gibi fikirlerini paylaşmak için kullandıkları çevrimiçi araçlardır. Sosyal ağlar yoluyla sohbet ve etkileşimi kolaylaştırır. Sosyal medyada tüm internet kullanan kişiler birer haber ve bilgi kaynağıdır. Sosyal medya da hangi bilginin kimler tarafından paylaşıldığı görülebilir, şeffaftır bir iletişim kanalıdır ve kullanıcılar birbiriyle iletişim halindedir. Sosyal medya uygulamalarıyla (Facebook, Twitter, Whatsapp, Instagram, Snapchat, LinkedIn) olarak bilinen ve sanal ortamda bireyin iletişimde kalmasını sağlayan araçlardır.
Bu uygulamalar insanların yaşamlarına değer katmaktadır. Ancak amacına uygun kullanılmadığında kişilerin sanal ortama bağımlı olmasına ve gerçek yaşamdan kopmasına neden olmaktadır. Çeşitli faydalar getiren sosyal medyanın da aynı sanal ortam gibi olumlu olduğu kadar olumsuz tarafları da vardır. Aşırı kullanım sonucunda, narsist eğilimler, anti-sosyal kişilikler, dikkat eksikliği, anksiyete bozukluğu gibi kişilik bozulmalarına neden olabilir. Bütün bunlar göz önüne alınarak teknolojinin bizlere sunduğu imkanları doğru ve etkin bir şekilde kullanmalıyız.
Sanal ortam tehditlerine karşı hangi önlemler alınır?
Sanal ortam tehditlerine karşı virüslerden koruyan programlar kullanılmalıdır. Site içeriklerine dikkat etmek gerekir. Kişisel bilgiler paylaşılmamalıdır.
Sanal ortamı insanlar hangi amaçlarla kullanmaktadır?
Sanal ortam insanlar birbirinden haber almak ve iletişim için kullanırlar. Banka ve devlet dairelerindeki işlemlerini de sanal ortamdan yapabilirler. Alışveriş ve ticaret yapmak içinde sanal ortamdan faydalanırlar.
Sanal bağımlılık nedir?
Sanal bağımlılıkta kişi vaktinin çoğunu aşırı şekilde sanal ortamda geçirir. Hatta sanal ortama ulaşamadığında huzursuz, sinirli ve gergin olur. Sabah kalkar kalkmaz telefonuna veya bilgisayarına sarılır. Kendini engellemeye çalışsa da başarılı olamaz.