AnasayfaBlogPsikoloji Bölümü Nedir?
Bölümler

Psikoloji Bölümü Nedir?

01 Ağustos 2020
Bir grup insan bir sıra sandalyede oturmaktadır. Sıradaki ilk kişi sakallı bir adamdır. Mavi bir gömlek giyiyor ve bir tuvalette oturuyor. İkinci kişi siyah bir elbise giymiş kızıl saçlı bir kadındır. Kollarını kavuşturmuş bir sandalyede oturuyor. Üçüncü kişi sarı gömlek ve mavi kot pantolon giymiş bir kadın. Bir sandalyede oturuyor ve elindeki bir kağıda bakıyor. Dördüncü kişi beyaz gömlek ve siyah pantolon giyen bir adam. Bir sandalyede oturmakta ve elinde bir kağıt parçası tutmaktadır. Beşinci kişi, elinde mor bir nesne tutan bir kişinin yakın çekim görüntüsüdür. Hepsi beyaz duvarları olan parlak ışıklı bir odadadır.
KonuDetayEk Bilgi
Psikoloji TanımıInsanların zihinleri ve davranışları üzerine çalışmalar yapan bir bilim dalı.Kelime anlamı 'ruh bilimi' dir.
Gözlenebilen DavranışlarInsanların belirgin ve gözlemlenebilir davranışları.Bireylerin somut eylemleri ve davranış biçimleri.
Gözlenemeyen DavranışlarInsanların anıları, hayal dünyası, zihinsel süreçleri.Olumlu veya olumsuz yaşantıların bireylerin ruh hali üzerindeki etkisi.
Tavır ve TutumlarBireylerin kendilerine özel davranış çizgileri.Bu tutumlar genellikle kişinin değer yargıları ve inançları ile şekillenir.
Psikolojinin Inceleme Alanıİnsan davranışlarının ve zihinsel süreçlerinin incelenmesi.Bu incelemeler bireysel ve toplumsal davranışları, zihinsel problemları ve daha pek çok konuyu içerir.
Psikoloji BölümüPsikoloji biliminin eğitim veren akademik bölüm.Bu bölümde öğrenciler insana dair mental süreçler ve davranışlar hakkında dersler alır.
Psikoloji Bölümüne GirişPsikoloji bölümüne giriş çeşitli merkezi sınavlardan geçme sonucu olur.Öğrenciler genellikle Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ile bu bölüme giriş yaparlar.
İstihdam AlanlariPsikoloji bölümü mezunları için çeşitli iş alanları mevcuttur.Okullar, hastaneler, danışmanlık merkezleri ve şirketler psikologlar tarafından sıklıkla tercih edilen istihdam alanlarıdır.
Psikolojik DanışmanlıkPsikoloji bölümü mezunlarının en çok tercih ettiği meslek dallarından biri.Psikolojik danışmanlık hizmeti genellikle bireylere ve gruplara yönelik destek niteliğindedir.
Araştırma ve Akademik KariyerPsikoloji bölümü mezunlarının tercih edebileceği bir diğer kariyer yolu.Akademik kariyer, genellikle araştırma ve eğitim alanında ilerlemek isteyenler tarafından seçilir.

Psikoloji, kelime karşılığına bakıldığında ruh bilimi şeklinde karşılık bulmaktadır. İnsanların zihinleri ve davranışları üzerine çalışmalar yapan bir bilim dalı olarak karşımıza çıkmaktadır. İnsanların gözlenebilen davranışları yanında gözlenemeyen davranışları; anılar, hayal dünyası, zihinsel süreçleri sonucu oluşan tavır ve tutumların hepsi psikolojinin inceleme alanına girmektedir. Yani kısaca psikolojiyi, insan davranışını ve zihinsel süreçlerini inceleyen sosyal bilim dalı olarak açıklayabiliriz. 

Psikoloji bölümü de bu alanlarda çalışmalar yapmak, tanılar koymak, çözümler üretmek için üniversitelerde eğitim vermeyi amaçlayan lisans programı olarak tanımlanmaktadır. Psikoloji bölümü genellikle meraklı ve gözlem yapmayı seven, çok okumaktan ve yazmaktan keyif alan, her tarzdan insana veya sosyal gruba tarafsız bir şekilde yaklaşabilen, sabırlı, anlayışlı ve empati yeteneği kuvvetli kişilere hitap eden bir bölüm statüsünde görülmektedir.

Psikoloji Bölümü Nedir?

Psikoloji, davranış ve zihin bilimi olarak adlandırılan, yelpazesi geniş bir bilim dalıdır. Psikoloji biliminde, bilinçli veya bilinçsiz olayların yanı sıra duygu ve düşüncelerin incelenmesi de söz konusudur. Psikoloji üzerine eğitim vermeyi amaç edinmiş psikoloji bölümü, üniversitelerin eğitim verdiği lisans bölümlerinden biridir. Psikolog olmak isteyenler için psikoloji temel eğitimi, lisans düzeyinde psikoloji bölümü çatısı altında verilmektedir. Eşit ağırlık puan türüyle öğrenci alımı yapan psikoloji bölümü eğitimi toplamda 4 sene sürmektedir. Elbette psikolog olmak için 4 yıllık süreç yeterli değildir.

Klinik psikolog olabilmek için psikolojinin çeşitli alt dallarından birine yönelmek ve 2 sene süren yüksek lisans programını da tamamlamak gereklidir. Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan öğrenciler, ilgili yönetmelikler doğrultusunda belirlenen koşulları sağladıklarında üniversitelerin Sosyal Bilimler Enstitüsü bünyesinde yer alan Psikoloji Anabilim Dalı lisansüstü programlarına başvurabilirler. Öngörülen diğer olası koşulları sağladıklarında ise ilgili diğer alanların lisansüstü eğitim programlarına da başvurabilir, öğrenim görebilirler.

Psikoloji, diğer sosyal bilim dallarından beslenirken aynı zamanda onları besler. Böylelikle insanı, toplumu ve evreni anlamlandırmaya yardımcı olur. Psikoloji, merkezinde insan olması nedeniyle çok geniş bir alanda kendine iş imkanı bulan bir bölümdür. Psikolojinin yurt dışı imkanları da devlet ve özel üniversiteler için mümkündür. Yabancı dil öğrenerek Erasmus gibi değişim programları ile yurt dışında eğitim şansını yakalayabilirsiniz. Yüksek lisans ya da doktora programlarını yurt dışında tamamlayarak bu sayede mesleki donanımınızı artırabilirsiniz. Psikolojinin doğum yeri kabul edilen Almanya gibi ülkelerde alınacak olan bu mesleki eğitim sizi kişisel gelişim olarak da doyuma ulaştırırken sektörde de oldukça ayrıcalıklı bir konuma taşıyabilir.

Psikoloji İş İmkanları Nelerdir?

Psikoloji bölümü lisans programından mezun olan öğrenciler, ülkemizdeki diğer psikoloji bölümü mezunları gibi psikoloji lisans derecesi ile diploma almaktadır. Diploma sahibi mezunlar; sağlık, eğitim, sanayi ve endüstri kuruluşları, sosyal hizmet kurumları, araştırma merkezleri gibi pek çok farklı alanda hizmet veren çeşitli sektörde çalışabilmektedir.

Psikoloji bölümü mezunları, kamuda KPSS sınavı ile Sağlık Bakanlığı, İç İşleri Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü, Emniyet Genel Müdürlüğü, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü bünyesine psikolog unvanı ile atanarak görev yapabilmektedir. Bazı özel koşullar yerine getirildiğinde ise Milli Eğitim Bakanlığına bağlı kurumlarda da çalışma imkanı bulabilmektedir. Ancak lisans mezunlarının alanlarında uzman olarak görev yapabilmeleri için psikolojinin farklı alt alanlarında (klinik psikoloji, örgütsel psikoloji, endüstriyel psikoloji, davranış psikolojisi, nöropsikoloji gibi) lisansüstü eğitim yapmaları gerekmektedir.

Psikoloji Mezunları Ne İş Yapar?

psikoloji mezunları klinik psikoloji yüksek lisansı yaparak klinik psikolog olabilir, devlet kuruluşlarında ve özel kuruluşlarda psikolog olarak çalışabilirler. yüksek lisansın ardından doktora yaparak akademisyen olabilir, çeşitli şirketlerin insan kaynaklarında görev yapabilir, adliyelerde danışman olarak çalışabilirler.  ayrıca kreşlerde ve okullarda danışman psikolog olarak çalışabilirler. Psikoloji, diğer pek çok mesleğin aksine gelecekte yapay zeka yani robot teknolojisi alanına girmeyecek olan az sayıdaki bölümlerden biri olarak görülmektedir. Bu da bölümün önünün kapanmayacağı anlamına gelmektedir.

Psikoloji bölümü çok geniş yelpazeye sahip bir bilimdir. Psikoloji bölümü; bir sosyal bilim olarak genel ilkeler oluşturur, belirli vakaları araştırır ve bireyleri, grupları anlamayı amaçlar. Psikologlar; algılama, biliş, dikkat, duygu, zeka, öznel deneyimler, motivasyon, beyin işlevleri ve kişilik gibi davranışları ve zihinsel süreçler üzerine çalışmalar gerçekleştirdiği için çalışma alanları da bununla doğru orantılı bir şekilde geniştir. Bu nedenle psikologlar; hastanelerde, rehabilitasyon merkezleri ve psikolojik araştırma merkezlerinde, anaokullarında kendilerine çalışma alanı bulabilirler. Ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarında okul psikologu olarak ya da büyükşehir belediyelerinin psikolojik danışmanlık departmanlarında, danışman psikolog olarak görev alabilirler. Bu alanlardaki devlet hizmetlerinde çalışabilmek için psikoloji bölümü mezunlarının Kamu Personeli Seçme Sınavı’ndan elde edilen sonuçları değerlendirmeye alınır. Psikoloji lisans eğitim süresince verilen istatistik ve iletişim eğitimi sayesinde mezunlar, eğitim sektörünün haricinde çeşitli reklam ajanslarında çalışma olanağı bulabilmektedir.

Psikoloji Dersleri Nelerdir?

Psikoloji bölüm dersleri, okunduğu üniversiteye göre kısmen değişkenlik göstermekle birlikte genel olarak aynıdır. Değişkenlik gösteren dersler özellikle seçmeli dersler düzeyinde yaşanmaktadır. Psikoloji bölümünde verilen başlıca dersler:

  • Türk Dili

  • Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi

  • Psikolojiye Giriş

  • Felsefeye Giriş

  • Sosyolojiye Giriş

  • Genel Biyoloji

  • Psikolojide İstatistik Yöntemler

  • Gözlem ve Görüşme Teknikleri

  • Psikolojide Temel Kavramlar

  • Gelişim Psikolojisi

  • Sosyal Psikoloji

  • Öğrenme Psikolojisi

  • Klinik Psikolojiye Giriş

  • Bilişsel Psikoloji

  • Psikopatoloji

  • Deneysel Psikoloji

  • Duyum ve Algı

  • Psikolojide Mesleki Etik

  • Seçmeli Ders Grupları

Psikoloji Taban Puanları ve Sıralama

Yazımızın bu kısmında sıklıkla merak edilen “Auzef Psikoloji bölümü açılışı iptal mi?”, sorusunu; lisans ya da ikinci üniversite okumayı planlayanlar için cevaplayalım. Örgün eğitim kapsamında temel eğitimi verilen psikoloji bölümü için kısa süre önce İstanbul Üniversitesi, bu programın açık öğretim üzerinden yani uzaktan eğitim ile, AUZEF, verileceğini açıklamıştı. Birçok kişinin ilgisini çeken bu haber aynı zamanda birçok kişinin de tepkisini topladı. Bu nedenle Cumhurbaşkanı konuyu araştırması için Eğitim ve Öğretim Politikaları Kurulu'na talimat vermişti. Kurulun çalışmaları neticesinde ''Psikoloji lisans eğitiminin büyük oranda uygulama gerektiren mahiyeti ve yükseköğretimde kalitenin korunması amacıyla örgün olarak yapılmasının daha uygun olacağı yönünde'' rapor Cumhurbaşkanı'na sunuldu. Tercih kılavuzundan açık öğretim psikoloji çıkarıldı. Yani sonuç olarak bu dönem için açık öğretim bünyesinde Psikoloji bölümü okumak başlamadan biten bir serüven oldu.

İstanbul Üniversitesi Psikoloji bölümü, Türkiye’deki ilk psikoloji bölümü, bu nedenle çok köklü bir geçmişi var. Eğer Auzef üzerinden bu lisans programı açılsaydı; uzaktan eğitim psikoloji bölümünün öncüsü de İstanbul Üniversitesi olacaktı. ÖSYM’nin yayınladığı YKS tercih kılavuzuna göre bazı üniversitelerde oluşan örgün eğitim, psikoloji taban puan ve sıralamalar ise şu şekilde: (Tablonun tamamına ÖSYM YKS tercih kılavuzu üzerinden ulaşabilirsiniz.

ÜniversiteProgramTaban PuanSıralama
Boğaziçi Üniversitesi479,733611084Psikoloji (İngilizce)
Hacettepe  ÜniversitesiPsikoloji429,949377807
Ankara ÜniversitesiPsikoloji407,1431919929
Ege ÜniversitesiPsikoloji404,1810522264
Dokuz Eylül ÜniversitesiPsikoloji397,4661328101
Akdeniz ÜniversitesiPsikoloji385,3628341077
Çukurova ÜniversitesiPsikoloji375,6199053601
Psikoloji Tanımı, Insanların zihinleri ve davranışları üzerine çalışmalar yapan bir bilim dalı, Kelime anlamı 'ruh bilimi' dir, Gözlenebilen Davranışlar, Insanların belirgin ve gözlemlenebilir davranışları, Bireylerin somut eylemleri ve davranış biçimleri, Gözlenemeyen Davranışlar, Insanların anıları, hayal dünyası, zihinsel süreçleri, Olumlu veya olumsuz yaşantıların bireylerin ruh hali üzerindeki etkisi, Tavır ve Tutumlar, Bireylerin kendilerine özel davranış çizgileri, Bu tutumlar genellikle kişinin değer yargıları ve inançları ile şekillenir, Psikolojinin Inceleme Alanı, İnsan davranışlarının ve zihinsel süreçlerinin incelenmesi, Bu incelemeler bireysel ve toplumsal davranışları, zihinsel problemları ve daha pek çok konuyu içerir, Psikoloji Bölümü, Psikoloji biliminin eğitim veren akademik bölüm, Bu bölümde öğrenciler insana dair mental süreçler ve davranışlar hakkında dersler alır, Psikoloji Bölümüne Giriş, Psikoloji bölümüne giriş çeşitli merkezi sınavlardan geçme sonucu olur, Öğrenciler genellikle Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ile bu bölüme giriş yaparlar, İstihdam Alanlari, Psikoloji bölümü mezunları için çeşitli iş alanları mevcuttur, Okullar, hastaneler, danışmanlık merkezleri ve şirketler psikologlar tarafından sıklıkla tercih edilen istihdam alanlarıdır, Psikolojik Danışmanlık, Psikoloji bölümü mezunlarının en çok tercih ettiği meslek dallarından biri, Psikolojik danışmanlık hizmeti genellikle bireylere ve gruplara yönelik destek niteliğindedir, Araştırma ve Akademik Kariyer, Psikoloji bölümü mezunlarının tercih edebileceği bir diğer kariyer yolu, Akademik kariyer, genellikle araştırma ve eğitim alanında ilerlemek isteyenler tarafından seçilir
psikoloji psikoloji bölümü psikolog danışman psikolog auzef
Sağ elini başının üzerine koymuş mutlu bir kadın. Yüzünde parlak, içten bir gülümseme var ve gözleri kapalı, bu da rahatlamış olduğunu gösteriyor. Açık kahverengi saçları alnından geriye doğru taranmış ve beyaz bir bluz giymiş. Başı hafifçe sola eğik ve duruşu kendinden emin. Anın tadını çıkarıyor gibi görünüyor, yüzünden neşe yayılıyor. İfadesi memnuniyet ve mutluluktan ibaret.
Tuba Uyar
Blog Yazarı

1989 Aralık doğumdur. İskenderun/ Hataylıdır. Konya Necmettin Erbakan üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Öğretmenliği (BÖTE) bölümünden mezun olmuştur. 2019 yılında Anadolu Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümüne başlamıştır, halen devam etmektedir. Yüz yüze İş güvenliği, online olarak içerik editörlüğü eğitimleri almıştır. Dijital İllüstratör çizimleri yapmakta ve yazar olarak çalışmaktadır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Beyaz metinli mor bir arka plan görüntüsü mevcuttur. Metin, çerçevenin büyük bir bölümünü kaplayacak şekilde görüntünün ortasında gösterilmektedir. Kullanılan yazı tipi kalın bir sans serif yazı tipi olup, tüm karakterler aynı boyut ve aralıklara sahiptir. Metin, bol miktarda boş alanla çevrili olduğu için bir başlık veya unvan gibi görünüyor. Mor arka plan canlıdır ve beyaz metne benzersiz bir kontrast katarak daha da öne çıkmasını sağlar. Görsel dikdörtgen bir şekilde çerçevelenmiş ve kenarları hafifçe bulanıklaştırılmış. Genel olarak görsel, izleyicinin dikkatini çekeceği kesin olan profesyonel ve çekici bir görsel sunuyor.
Meslekler

Psikoloji Bölümünü Tanıyalım

18 Temmuz 2020
Bir grup insan bir sıra sandalyede oturmaktadır. Sıradaki ilk kişi sakallı bir adamdır. Mavi bir gömlek giyiyor ve bir tuvalette oturuyor. İkinci kişi siyah bir elbise giymiş kızıl saçlı bir kadındır. Kollarını kavuşturmuş bir sandalyede oturuyor. Üçüncü kişi sarı gömlek ve mavi kot pantolon giymiş bir kadın. Bir sandalyede oturuyor ve elindeki bir kağıda bakıyor. Dördüncü kişi beyaz gömlek ve siyah pantolon giyen bir adam. Bir sandalyede oturmakta ve elinde bir kağıt parçası tutmaktadır. Beşinci kişi, elinde mor bir nesne tutan bir kişinin yakın çekim görüntüsüdür. Hepsi beyaz duvarları olan parlak ışıklı bir odadadır.
Bölümler

Psikoloji Bölümü Nedir?

01 Ağustos 2020