AnasayfaBlogProje Danışmanı Nedir? Ne İş Yapar?
Meslekler

Proje Danışmanı Nedir? Ne İş Yapar?

25 Temmuz 2021
Bir kadın masa başında oturmuş, ellerini birleştirmiş, yüzünde bir gülümsemeyle bakıyor. Görüntü beyaz bir yüzeyin yakın çekimidir ve köşeye bir kalem yerleştirilmiştir. Bir kişinin yüzünün bulanık bir görüntüsü de görülebiliyor ve arka planda beyaz bir çanta var. Ön planda, içinde kalemler olan bir kalemlik görülüyor. Kadın pembe bir elbise ve beyaz ayakkabılar giyiyor. Kahverengi saçları topuz yapılmış ve sol kolunda altın bir saat var. Masa ahşaptır ve üzerinde dağınık halde birkaç belge vardır. Masanın üzerinde bir fincan kahve de var. Parlak ışık görüntünün renklerini ortaya çıkararak canlı görünmesini sağlıyor.
Proje Danışmanı Meslek BilgileriGörevlerAyrıntılar
Çalışma AlanıProje danışmanlığı yapmakKamu veya özel sektördeki kurumlarda projeler için danışmanlık hizmeti verilir.
Önemli ÖzelliklerUzmanlaşmakBelli bir konuda uzmanlaşma ve bilgi birikimi proje danışmanı olabilmek için önemlidir.
Çalışma OrtamıDanışmanlık hizmeti vermekProje danışmanı genellikle danışmanlık hizmeti veren kurumlarda veya büyük şirketlerde proje oluşturmak için danışmanlık yapar.
GörevleriProje yönetiminde destek olmak, Projenin başlangıç ve bitiş adımları üzerinde genel fikirlerini paylaşmakProje danışmanı istenen konu ve proje kapsamında uzman görüşlerini ortaya koyar ve istenilen şekilde proje sürecine destekte bulunur.
Maaşlarıİşin yoğunluğuna göre değişiklik gösterirProje danışmanı en az 4.000 TL'den başlayan bir maaş alır. En yüksek maaş aralığı ise 5.000 TL ila 7.500 TL arasındadır.
Nasıl OlunurYetkinlik ve uzmanlık gerektirirProje danışmanlığı mesleği doğrudan yetkinlik ve uzmanlık isteyen bir meslek dalıdır.
Mali İşlemlerProje için gerekli mali işleri kontrol etmekProjenin mali işlemleri ve prosedürler ile ilgili danışmanlık verir.
EğitimProje yönetim aşamalarını öğretmekProje yöneticilerine danışmanlık hizmeti kapsamında proje yönetim aşamalarının detaylarını öğretir.
İletişim GeliştirmePaydaşlarla ilişki ve iletişim geliştirme konusunda stratejiler üretmekKurum yöneticilerine paydaşlar ile ilişkilerini geliştirmek için stratejiler sunar.
RaporlamaProje ilerlemesi ile ilgili sunum ve raporlama yapmakProje ile ilgili sunum ve raporlamada yöneticilere yardımcı olur.

bilinen meslekler ve iş alanları dışındaki meslekler de belli ihtiyaçlara yönelik olarak iş hayatında aktif bir hizmet sağlıyorlar. bu meslekler sınıfına proje danışmanını da dahil edebiliriz. bildiğimiz mesleklerden ayrı olarak proje danışmanlığı, her iş alanının ihtiyacı olan bir meslek değildir. fakat bazı alanlar ve işler var ki proje danışmanlığı mesleği, bu gibi alanlara ve işlere can verecek çözümler üretir. peki bir proje danışmanı hangi görevlere sahip olarak şirketlere ve kurumlara ciddi çözümler üretir? Bu soru eşliğinde, proje danışmanlığı mesleği ile ilgili merak edilebilecek diğer sorulara da yanıt arayacağız. 

Proje Danışmanı Nedir?

Proje danışmanı, kamu veya özel sektördeki kurumlarda geçerli olan bir iş tanımına sahiptir. Tübitak, Kosgeb, Arge odaklı özel kurumlar vb. gibi yapılara sahip kamu ya da özel kurumlarında, projeler ve proje odaklı uygulamalar için yetkin bir ekibe ihtiyaç duyulur. Proje danışmanı, oluşturulan proje ekibinin en yetkili kişilerinden biridir. Genel olarak bir proje danışmanından beklenen şey, proje ekibine proje süresi boyunca aktif destek sağlamasıdır. Proje danışmanı da bu genel görev tanımına uygun olarak idari ve mali anlamda destek verecek uygulama ve çalışma fikirleri sunar. 

Proje danışmanlığı mesleği için ciddi yetkinlikler ve proje yönetimi tecrübesi gerekir. Yazımızın proje danışmanı nasıl olunur kısmında daha detaylı anlatacak olsak da genel olarak proje danışmanlığı mesleği için gerekli olan özelliklerden biraz bahsetmek yerinde olacak. Proje danışmanı, özel bir konu ya da çalışma için ilgili kuruma danışmanlık hizmeti verir. Projenin önemli paydaşlarından biridir ve görev aldığı süreç boyunca proje koordinatörü ve ilgili diğer paydaşlarla ortak bir çalışma yürütür. Bu noktada proje danışmanının özel bir konu üzerine uzmanlaşmış olmasına dikkat edilir. İlgili kurum proje danışmanından söz konusu konu hakkında özel bir destek ister ve yöneticilerle ortak bir çalışma ortamı yaratır. İşte danışmanın en önemli özelliklerinden biri, belli bir konuda uzmanlaşmış olması ve proje için çözüm odaklı çalışacak bir bilgi birikimi edinmiş olmasıdır. 

Proje danışmanı daha çok danışmanlık hizmeti veren kurumlarda çalışmaktadır. Bazı üst düzey şirketlerde de proje danışmanı pozisyonu bulunmaktadır. Genel olarak bir proje yaratmak için danışmanlık hizmetinden yararlanarak proje yönetimi için en doğru aşamalara geçmek hedeflenir. 

Proje Danışmanı Ne İş Yapar?

Proje danışmanlığı çok yönlü bir meslektir. Sabit bir iş tanımı ya da görevler zincirinden ziyade kurumun ve projenin ihtiyaçlarına göre şekillenen görevlere sahiptir. Proje danışmanı her şeyden önce danışmanlık hizmeti verir fakat verdiği danışmanlık hizmeti birçok kazanım ve çözümü beraberinde getirecek kadar geniş çaplıdır. Bundan dolayı proje danışmanlığı mesleği, tek bir iş üzerine değil, söz konusu projenin özelliklerine ve hedeflerine göre biçimlenen bir meslek dalıdır. Proje danışmanı, proje yönetimi ve ilgili konu hakkındaki uzman görüşlerini kurum ile paylaşır ve çözüm odaklı perspektif geliştirir. Genel olarak bir proje danışmanı, istenilen konu ve proje kapsamında uzman görüşlerini ortaya koyar ve istenilen şekilde proje sürecine destekte bulunur. Peki bir proje danışmanı bu genel kapsam bağlamında hangi işlerle meşguldür:

  • Projenin başlangıç ve bitiş adımları ile ilgili genel fikirlerini belirtir. 

  • Proje paydaşlarını gözden geçirir ve tanımlanan paydaşlara göre organizasyon şeması oluşturur.

  • Proje yöneticileri ve koordinatörleriyle toplantı yapar ve sunum eşliğinde projenin ana hatlarını ortaya koyar. 

  • Projenin kapsamını ve gerekli uygulama alanlarını analiz eder.

  • Proje yöneticilerine danışmanlık hizmeti kapsamında proje yönetim aşamalarının detaylarını öğretir. 

  • Proje için gerekli olan idari ve mali işleri kontrol eder.

  • Proje eksiklerini, risklerini ve detaylarını gözden geçirerek önemli noktalarda fikir verir. 

  • Paydaşlarla ilişki ve iletişim geliştirme konusunda kurum yöneticilerine stratejiler üretir. 

  • İlgili proje kapsamında, mevzuatlardan prosedürlerden ve uygulamalardan bahseder. 

  • Proje ile ilgili sunum ve raporlamada yöneticilere yardımcı olur. 

Proje Danışmanı Maaşları

Proje danışmanı maaşları, danışmanın çalıştığı alana ve işlerin yoğunluğuna göre değişir. Proje danışmanlığı, aşina olunan ve maaş konusunda belli bir uzlaşıma varılan bir meslek olmadığı için maaş için sabit bir durum söz konusu değildir. Fakat genel bir çerçeve çizmek için de birkaç şey söyleyebiliriz. 

Proje danışmanı, asgari ücret ya da altında maaş almaz. Çünkü yaptığı iş, yetkinlik ve uzmanlık isteyen bir niteliğe sahiptir. Bu bakımdan bir proje danışmanı en az 4.000 TL'den başlayan bir maaş alır. Genel olarak en yüksek maaş aralığı ise 5.000 TL ila 7.500 TL arasındadır. Kamu kurumlarında çalışan ve kamudaki projelerde görev alan proje danışmanları da genel olarak bu maaş aralıklarında çalışmaktadırlar. 

Proje Danışmanı Nasıl Olunur?

Proje danışmanlığı mesleği, doğrudan yetkinlik ifade eden bir iş tanımına sahiptir. Bu açıdan baktığımızda, proje danışmanı olmak için belli bir uzmanlık derecesine erişmek gerektiğini anlayabiliriz. Proje danışmanı, danışmanlık hizmeti verecek kadar geniş bir iş deneyimine ve danışmanlık bilgisine sahip olabilmelidir. Proje danışmanlığı için okumanızın zorunlu olduğu bir bölüm olmasa da üniversitelerin 4 yıllık sosyal bilim bölümleri danışmanlık için daha uygundur. Bunun dışında mühendisliğin bazı alt dalları (Endüstri mühendisliği, Bilgisayar mühendisliği, Çevre mühendisi ve Ar-Ge Mühendisliği) da proje danışmanı olmak için işe yarar niteliklere sahiptir. 

Sosyal bilim ya da mühendislik bölümlerinin, proje danışmanı olmak için yeterli olmayacağını bilmelisiniz. Proje danışmanlığı için en önemli işe alım göstergesi uzmanlık tecrübesidir. İlgili alanda en az 2 yıllık bir deneyim aranır. Danışmanlık hizmeti verebilmek ve danışmanın özelliklerini taşıyabilmek için projeler yönetmek ve bir ekiple çalışmak gerekir. Peki proje danışmanlığı tecrübesi nasıl kazanılır?

4 yıllık bir bölümü okurken ya da bitirdikten sonra mutlaka proje yönetimi hakkında bilgi edinmeye çalışın. Bazı kurumların proje asistanı stajyeri ilanlarını takip etmeniz yerinde bir davranıştır. Proje danışmanı olmak, uzun bir yolun son aşamalarından biri olduğu için daha alt kademelerdeki proje yönetim pozisyonlarına bakmanız gerekir. Ayrıca bazı proje danışmanlığı kurumları, proje yönetimi ya da proje danışmanı eğitimleri düzenlemektedir. Uzmanlık bilgisinin ilk adımlarını atabilmek ve alanı tanımak adına ilgili eğitimlerini araştırabilirsiniz. Yine önemli bir başka tavsiye ise üniversite yıllarında ya da yeni mezunken STK'larda görev almış olmanız. Gönüllü olarak ya da çalışan olarak görev aldığınız süreç boyunca kampanyalardan ve proje çalışmalarından elde ettiğiniz deneyimler, proje yönetimi için sağlam bir altyapı edinmenize yarayacaktır. 

Proje danışmanlığı için önemli olan bazı mesleki niteliklerden de bahsederek yazının sonuna geçelim. Öncelikle, meslek için en önemli niteliklerden biri bilgi birikiminizi karşı tarafa aktarabilecek kadar iletişim becerileri edinmenizdir. Bunun yanında şirketlere, kurumlara ve proje yöneticilerine sunum yapmanız gerektiği için bir sunum nasıl yapılır sorusunun cevabını verecek kadar sunum konusunda uzmanlaşmanız gerekir. Ayrıca proje yönetimi ve ilgili konularda bilgi birikiminizi genişletmek ve alanı takip etmek için de İngilizce dilinde okuyabilecek ve yazabilecek bir seviyede olmanız gerekiyor. Kısacası proje danışmanlığı gidecek olan yol öncesinde proje ve STK alanında kendinizi epey geliştirmeniz ve süreç boyunca da kendinize ek kabiliyetler kazandırmanız lazımdır. 

Çalışma Alanı, Proje danışmanlığı yapmak, Kamu veya özel sektördeki kurumlarda projeler için danışmanlık hizmeti verilir, Önemli Özellikler, Uzmanlaşmak, Belli bir konuda uzmanlaşma ve bilgi birikimi proje danışmanı olabilmek için önemlidir, Çalışma Ortamı, Danışmanlık hizmeti vermek, Proje danışmanı genellikle danışmanlık hizmeti veren kurumlarda veya büyük şirketlerde proje oluşturmak için danışmanlık yapar, Görevleri, Proje yönetiminde destek olmak, Projenin başlangıç ve bitiş adımları üzerinde genel fikirlerini paylaşmak, Proje danışmanı istenen konu ve proje kapsamında uzman görüşlerini ortaya koyar ve istenilen şekilde proje sürecine destekte bulunur , Maaşları, İşin yoğunluğuna göre değişiklik gösterir, Proje danışmanı en az 4000 TL'den başlayan bir maaş alır En yüksek maaş aralığı ise 5000 TL ila 7500 TL arasındadır, Nasıl Olunur, Yetkinlik ve uzmanlık gerektirir, Proje danışmanlığı mesleği doğrudan yetkinlik ve uzmanlık isteyen bir meslek dalıdır, Mali İşlemler, Proje için gerekli mali işleri kontrol etmek, Projenin mali işlemleri ve prosedürler ile ilgili danışmanlık verir, Eğitim, Proje yönetim aşamalarını öğretmek, Proje yöneticilerine danışmanlık hizmeti kapsamında proje yönetim aşamalarının detaylarını öğretir, İletişim Geliştirme, Paydaşlarla ilişki ve iletişim geliştirme konusunda stratejiler üretmek, Kurum yöneticilerine paydaşlar ile ilişkilerini geliştirmek için stratejiler sunar, Raporlama, Proje ilerlemesi ile ilgili sunum ve raporlama yapmak, Proje ile ilgili sunum ve raporlamada yöneticilere yardımcı olur
Proje Danışmanı Proje Danışmanı nedir Proje Danışmanı ne iş yapar Proje Danışmanı maaşları Proje Danışmanı nasıl olunur
Resimde uzun, siyah saçlı, gözleri kapalı ve yüzünde geniş, içten bir gülümseme olan bir kadın görülüyor. Sırtını dik tutmuş, kolları iki yanında, saçları omuzlarından ve sırtından aşağı dökülüyor. Yirmili yaşlarında görünüyor ve ten rengini tamamlayan beyaz bir bluz giyiyor. Memnun ve neşeli görünüyor, bir güven ve duruş havası yayıyor. İfadesi ve duruşu huzur ve dinginlik hissi veriyor. Uzun saçları güzelliğine ve kadınsılığına katkıda bulunarak mutlu ve kaygısız bir kadın resmini tamamlıyor.
Emine Büşra Kanat
Blog Yazarı

Ankara Üniversitesi Halkla ilişkiler ve tanıtım bölümünden mezun oldu. Lisans öğreniminde sosyal farkındalık kampanyalarında görev aldı. İstanbul İşletme Enstitüsü’nde fotoğrafçılık, iletişim, kişisel gelişim ve diğer farklı konularında yazmaya başladı.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu bilgisayar ekranı görüntüsü, devam etmekte olan bir video düzenleme kursunu göstermektedir. Bilgisayar ekranında, video düzenlemenin ne kadar kolay olduğunu gösteren, içinde metin bulunan yeşil bir kare görüntüleniyor. Ayrıca muhtemelen kursun nasıl tamamlanacağına dair talimatlar içeren siyah metinli beyaz bir işaret de var. Görüntünün köşesinde sakallı ve bıyıklı bir adam görülüyor, muhtemelen dersi veren eğitmen. Genel olarak bu görüntü ilgi çekici ve bilgilendirici bir video düzenleme kursunu gösteriyor.
Siyah bir tişört giyen kalın bıyıklı sakallı bir adam beyaz bir arka plan üzerinde duruyor. Yüzündeki saçlar koyu renk ve düzgünce kesilmiş, bakışları uzaklara odaklanmış. Geniş bir alnı, uzun bir burnu ve ince dudakları var. Gözleri koyu kahverengi ve güçlü bir çene hattına sahip. Kalın siyah saçları kısa, düz bir kesimle şekillendirilmiştir. Kollarını önünde kavuşturmuştur ve kendinden emin bir duruşu vardır. Temiz tıraşlıdır ve erkeksi bir duruşu vardır.Ekrem Sözen
831464
Bu, çevrimiçi bir Scratch kursunun görüntüsüdür. Bir dizüstü bilgisayarın önünde duran, neşeli bir ifadeye sahip takım elbiseli bir adam görülüyor. Kurs, kullanıcıların Scratch ile kod ve bilgisayar programlamanın temellerini öğrenmelerine yardımcı olmak için tasarlanmıştır. Kodlama ve programlamanın temellerini öğrenmek için kolay ve sezgisel bir yol sağlar. Kurs sayesinde kullanıcılar kodlamanın arkasındaki kavramları daha iyi anlayabilir ve kendi interaktif hikayelerini, oyunlarını ve animasyonlarını oluşturabilirler. Bu kurs, kodlama ve programlamaya başlamak ya da becerilerini geliştirmek isteyenler için idealdir. Hem eğlenirken hem de kodlama ve bilgisayar programlamayı daha iyi anlamanın harika bir yoludur.
5
(3)

Scratch Eğitimi

28 Konu5 Saat
Yüzünde geniş bir gülümseme olan genç bir adam kameranın önünde duruyor. Kısa, siyah saçları ve parlak, mavi gözleri var. Beyaz bir tişört ve kahverengi kemerli siyah bir kot pantolon giyiyor. Kolları iki yanında ve başı hafifçe sola doğru eğik. Rahat bir duruşu var ve anın tadını çıkarıyor gibi görünüyor. Gülümsemesi sıcak ve davetkâr, gözleri ise neşe dolu. Dünyayı ele geçirmeye hazır görünüyor.Erkan Varol
1102464