AnasayfaBlogPazarlama Yönetimi Nedir? Satış Stratejileri Nelerdir?
Satış - Pazarlama

Pazarlama Yönetimi Nedir? Satış Stratejileri Nelerdir?

30 Ekim 2019
Yakın çekimde bir kişi elinde bir küre tutuyor. Küre, yüzeyinde çeşitli dişliler ve simgeler bulunan mavi ve beyaz bir tasarımdan oluşuyor. Kişinin eli, parmakları kürenin etrafına sarılmış şekilde kadrajın ortasına yerleştirilmiştir. Küre parlak bir ışıkla aydınlatılarak canlı bir görünüm kazandırılmıştır. Kişi odaklanmış bir ifadeyle uzaklara bakmaktadır. El siyah bir arka planla çevrelenerek küre ve kişinin eli vurgulanıyor. Küre bilgi, güç ve birliğin sembolüdür.
KonuAçıklamaÖnemi
PazarlamaÜrün ya da hizmetlerin tüketicilerin talep ve ihtiyaçları doğrultusunda onlara ulaştırılması süreciİşletmelerin başarı elde etmesinde kritik öneme sahip
Pazarlama YönetimiHedeflenen kitle ve pazarı seçme, üstün müşteri değerleri oluşturma, sunma ve iletme yoluyla müşteriler elde etme, elde edilen müşteriler ile ilişkileri devam ettirme ve büyütme sanatı ve bilimiİşinizdeki başarının kalbidir, artan rekabetle maliyeti düşürmek, kar oranını arttırma amacıyla gelişmiş dağıtım yöntemlerine olan ihtiyacı karşılar
Satış StratejileriÜrün ve hizmetlerinizi arayan potansiyel müşteriler ile doğru zamanda doğru yerde doğru mesajla iletişim kurma yoluBüyümenizi hızlandırmak ve kar elde etmek için önemlidir
Dijital PazarlamaSosyal medya ve diğer dijital araçları kullanarak ürün ve hizmetlerini tanıtımı ve satışıDijitalleşen dünyamızda işletmelerin daha geniş kitlelere ulaşmasını sağlar
Sosyal Medya ReklamcılığıFacebook, Instagram gibi sosyal medya platformalarında hedef kitlenize doğrudan mesajlar iletebilir ve ürün veya hizmetlerinizi tanıtabilirsinizPotansiyel müşterilerle direk iletişime geçme imkânı sağlar
Videolar OluşturmaÜrün veya hizmetlerinizi tanıtmak ve hedef kitlenizle etkileşim kurmak için videolar oluşturmaİşinizi ve şirketinizi duyurmak için en etkili yollardan biridir
Ürün TanıtımıBir ürünün, hizmetin potansiyel müşteriler ile buluşturulduğu ve tanıtıldığı süreçSatışların artışı ve büyümesi, marka bilinirliği artışı ve daha yüksek pazar payına sahip olma yolu
İşletme GirişimleriPazarlama yönetimi, ticari ve işletme girişimleri konusunda en önemli fonksiyona sahipKüçük, orta ya da büyük fark etmeksizin her boyuttaki işletmenin gelişmeleri fırsata dönüştürme imkanı sunar
Müşteri İlişkileriMüşterilerle ilişkilerin devam ettirilmesi ve büyütülmesiMüşteri memnuniyetini artırarak, markanın değerini yükseltir ve müşteri sadakati sağlar
Pazar AraştırmalarıMüşterinin ihtiyaçlarını, tercihlerini ve davranışlarını belirlemek için yapılan araştırmalarPazarlama stratejilerini doğru şekilde belirlemek ve işletmenin başarıya ulaşması için çok önemlidir

İşletmeler, günümüzde yaşanan rekabet ortamında ayakta kalmak zorundadır. Toplumsal, kültürel, siyasal, teknolojik ve ekonomik değişim ve gelişmeler sebebi ile, özellikle pazarlama alanında, küresel rekabet günden güne artmaktadır. 

Bu gelişmeler işletmelerin bazıları için fırsat yaratırken, bazıları için ise risk oluşturmaktadır. Küçük, orta ya da büyük fark etmeksizin her boyuttaki işletmeler için gelişmeleri fırsata dönüştürmek iyi bir pazarlama yönetimi ile mümkün olmaktadır.

Pazarlama Nedir?

Pazarlama, ürün ya da hizmetlerin tüketicilerin talep ve ihtiyaçları doğrultusunda onlara ulaştırılmasıdır. Ulaştırılan ürün ve hizmetlerin müşteri ile bağ kurması, sürekliliği sağlayacak süreçlerin yönetimi, şirket veya firmaların bu süreçleri en verimli biçimde geçirmesidir. Pazarlama; içerisinde pazar araştırmalarının, reklamcılığın dahil olduğu ürün veya hizmetlerin tanıtım ve satış sürecidir.

Pazarlama; işletmeler için başarı elde etmede kritik bir öneme sahiptir. Günümüzdeki başarılı kurumlara baktığımız zaman, modern pazarlamanın gerektirdiği şartları yerine getirmiş olduklarını görürüz. Microsoft, Apple gibi büyük işletmelerin yanı sıra kar amacı gütmeyen hastane, müzeler hatta üniversiteler dahi pazarlamayı etkin bir biçimde kullanmayı hedefler. 

Pazarlama, işletmelerin temel fonksiyonları arasında anahtar rolüne sahiptir. İşletmedeki departmanlar dolaylı ya da dolaysız, bir şekilde pazarlamaya hizmet etmektedirler.

Pazarlama, müşterinin dikkatini hangi ürün ya da hizmetin çekebileceğini belirlemek amacı ile sürdürülen çalışmalar bütünüdür. Bu çalışmaların içerisinde satış, pazarlama iletişimi, iş geliştirmede kullanılacak stratejiler belirlenir. 

Pazarlama Yönetimi ve Önemi Nedir?

Pazarlama, işinizdeki başarının kalbidir. İşinize en uygun perspektif, pazarlama sürecinin başarılı yürütülmesine bağlıdır. Pazarlama yönetimi, mal veya hizmetlerin yönetilmesinde, dağıtılmasında rol oynayan faaliyetlerin ve işlevlerin kolaylaştırılmasında öneme sahiptir.

Pazarlama yönetimi, hedeflenen kitle ve pazarı seçme, üstün müşteri değerleri oluşturma, sunma ve iletme yoluyla müşteriler elde etme, elde edilen müşteriler ile ilişkileri devam ettirme ve büyütme sanatı ve bilimidir.

Philip Kotler'e göre, “Pazarlama yönetimi, organizasyonel hedeflere ulaşmak amacıyla hedef pazarlarla istenen değiş tokuşları gerçekleştirmek için tasarlanmış programların analizi, planlanması, uygulanması ve kontrolüdür."

Pazarlama yönetimi, ticari ve işletme girişimleri konusunda en önemli fonksiyona sahiptir. Bu sayede, artan rekabetle maliyeti düşürmek, kar oranını arttırma amacıyla gelişmiş dağıtım yöntemlerine olan ihtiyacı karşılamada önem kazanmıştır.

Pazarlama yönetimi her anlamda büyük öneme sahiptir. Bunlar; yeni ve kaliteli ürünlerin piyasaya sürülmesi, mevcut ürünlerin üretimini arttırmak ve bunu yaparken maliyetleri azaltmak önemlidir. Öte yandan; yurt içi ve yurt dışında iletişim, ulaşım gibi olanakları geliştirmek gereklidir.

Pazarlama yönetimini toparlamak gerekirse; bir ürünün, hizmetin potansiyel müşteriler ile buluşturulduğu ve tanıtıldığı bir süreçtir. Bu süreç; çeşitli mecralardan reklam, halkla ilişkiler, promosyonlar ve satışları kapsar. Satışların artışı ve büyümesi, marka bilinirliği, daha yüksek pazar payı ve çok daha fazlasıyla iyi sonuçlar elde etmek için yol haritası sunar.

Satış ve Pazarlama Stratejileri Neler?

Satışları artırmak ya da işleri büyütmek kolay değildir. Her şeyden önce uygulanabilir stratejik fikirlere ihtiyacınız vardır. Kar elde edebileceğiniz bir pazar, hedef kitlenizi iyi analiz edebilmeniz ve elbette satabileceğiniz değerli bir şeylerinizin olması gerekir. Büyümenizi hızlandırmak için pazarlamaya yönelik doğru stratejiler olmadan ne kar elde etmek ne de işletmenizin hayatta kalması mümkün.

İşinizi pazarlayabilmek için doğru stratejileri belirlemek roket bilimi gibidir. Mesajlarınızı doğru kitleye, doğru biçimde ve etkili bir şekilde ulaştırmanız gerekir. 

Dijital Pazarlamadan Faydalanın

Dijitalleşen dünyamızda sosyal medyayı görmezden gelemezsiniz. Asıl büyü burada yatıyor. İşletmelerin bazıları sosyal medya desteği ile temellendirilip geliştirilmiştir. Bu sizi şaşırtabilir ya da size komik gelebilir. Ancak gelişmeler kaydettikçe potansiyelinizi daha da büyütmek ve işlerinizi kolaylaştırmak için sosyal medyadan ve diğer dijital pazarlama araçlarından faydalanmanız olası.

Diğer başarılı işletmeler arasına girmek ve onlara ulaşmak için ürün ve hizmetlerinizi arayan potansiyel müşteriler ile iletişim kurmalısınız. Facebook ve Instagram Reklamcılığı bu konuda size destek olacaktır. Sosyal medya aracılığı ile doğrudan mesajlar iletebilir, kendinizi ön plana çıkartabilirsiniz.

Videolar Oluşturun

İşinizi ve şirketinizi duyurmak için en etkili yollardan biri videolar yaratmaktır. Videolar aracılığı ile insanlara faydalı şeyler öğretebilirsiniz. Bu işe gereken önemi verir, insanlarla sıcak bir ilişki kurabilirseniz görünürlüğünüz ve satışlarınız artacaktır.

Blog Oluşturun

Şirketiniz hakkında bilgi veren, insanlara fayda sağlayacak içerikler üretebilir, blog yazabilirsiniz.

SEO Konusunda Tecrübe Kazanın

Yazdığınız blog içerikler için de önem arz eden SEO (arama motoru optimizasyonu), şirketinizin üst sıralarda görünürlüğü için hayati öneme sahiptir. 

Eğitimlerden Faydalanın

Satışlarınızı artırmak, işletmenizi büyütmek için ücretsiz online eğitimlerden faydalanmanız sizin için faydalı olacaktır. Üstelik eğitim sonunda sınavınızdan başarılı olmanız durumunda sertifika almaya hak kazanır, bu alanda kariyerinize katkı sağlarsınız.

Pazarlama, Ürün ya da hizmetlerin tüketicilerin talep ve ihtiyaçları doğrultusunda onlara ulaştırılması süreci, İşletmelerin başarı elde etmesinde kritik öneme sahip, Pazarlama Yönetimi, Hedeflenen kitle ve pazarı seçme, üstün müşteri değerleri oluşturma, sunma ve iletme yoluyla müşteriler elde etme, elde edilen müşteriler ile ilişkileri devam ettirme ve büyütme sanatı ve bilimi, İşinizdeki başarının kalbidir, artan rekabetle maliyeti düşürmek, kar oranını arttırma amacıyla gelişmiş dağıtım yöntemlerine olan ihtiyacı karşılar, Satış Stratejileri, Ürün ve hizmetlerinizi arayan potansiyel müşteriler ile doğru zamanda doğru yerde doğru mesajla iletişim kurma yolu, Büyümenizi hızlandırmak ve kar elde etmek için önemlidir, Dijital Pazarlama, Sosyal medya ve diğer dijital araçları kullanarak ürün ve hizmetlerini tanıtımı ve satışı, Dijitalleşen dünyamızda işletmelerin daha geniş kitlelere ulaşmasını sağlar, Sosyal Medya Reklamcılığı, Facebook, Instagram gibi sosyal medya platformalarında hedef kitlenize doğrudan mesajlar iletebilir ve ürün veya hizmetlerinizi tanıtabilirsiniz, Potansiyel müşterilerle direk iletişime geçme imkânı sağlar, Videolar Oluşturma, Ürün veya hizmetlerinizi tanıtmak ve hedef kitlenizle etkileşim kurmak için videolar oluşturma, İşinizi ve şirketinizi duyurmak için en etkili yollardan biridir, Ürün Tanıtımı, Bir ürünün, hizmetin potansiyel müşteriler ile buluşturulduğu ve tanıtıldığı süreç, Satışların artışı ve büyümesi, marka bilinirliği artışı ve daha yüksek pazar payına sahip olma yolu, İşletme Girişimleri, Pazarlama yönetimi, ticari ve işletme girişimleri konusunda en önemli fonksiyona sahip, Küçük, orta ya da büyük fark etmeksizin her boyuttaki işletmenin gelişmeleri fırsata dönüştürme imkanı sunar, Müşteri İlişkileri, Müşterilerle ilişkilerin devam ettirilmesi ve büyütülmesi, Müşteri memnuniyetini artırarak, markanın değerini yükseltir ve müşteri sadakati sağlar, Pazar Araştırmaları, Müşterinin ihtiyaçlarını, tercihlerini ve davranışlarını belirlemek için yapılan araştırmalar, Pazarlama stratejilerini doğru şekilde belirlemek ve işletmenin başarıya ulaşması için çok önemlidir
satış pazarlama satış stratejileri pazarlama yönetimi sertifika online eğitim
Koyu kıvırcık saçlı, olgun bir kadın aydınlık bir odada duruyor. Karmaşık beyaz işlemeleri olan kırmızı bir başörtüsü takıyor. Başörtüsü başının etrafına sarılmış ve çenesinin altına sıkıştırılarak yüzünü çerçeveliyor. Hafif bir gülümsemeyle önüne bakıyor, ifadesi nazik ve düşünceli. Elleri önünde kenetlenmiş, krem rengi bir üst ve uzun, desenli bir etek giyiyor. Otuzlu yaşlarının sonunda ya da kırklı yaşlarının başında gibi görünüyor.
Merve Nur Cengiz
İçerik Editörü

Kişisel gelişimle ilgili blog içerikleri ve tanıtım yazıları yazıyor.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Müşteri odaklı satış teknikleri, satış yapan kişilerin müşteriye neyin satılacağını daha iyi anlamalarını ve ürünü veya hizmeti müşterinin ihtiyaçları doğrultusunda tanımlamalarını sağlamak için kullanılan çeşitli stratejilerin bütünüdür. Bu teknikler, müşterinin ihtiyaçlarını belirlemek ve gerektiği gibi anlamak için önemlidir. Müşteri odaklı satış teknikleri, müşterinin ihtiyaçlarını karşılamak için satış stratejilerinin değiştirilmesini, satış öncesi ve sonrası desteği arttırmayı ve satış ekibinin müşteriye daha fazla zaman ayırmasını gerektirir. Bu teknikler, satışın önemli bir parçası olan satış ortamını daha etkili hale getirmek için de kullanılır.
Müşteri İlişkileri Yönetimi

Müşteri Odaklı Satış Teknikleri Kavramları ve Anlamları

13 Mart 2023
Mavi gömlekli bir kişi, başka bir kişinin omzunun üzerinden beyaz bir dosya tutmaktadır. Dosyanın üzerinde bazı metinlerin yazılı olduğu bir etiket var. Aşağıdaki kişi beyaz ve gri çizgili bir gömlek giymektedir. Arka plan bulanıktır ve sol alt köşede bir hesap makinesi ve klavye görülebilmektedir. Klavyede çok sayıda tuş, hesap makinesinde ise birkaç rakam ve sembol içeren bir ekran var. Dosya tutucunun sağında bir çalı görülüyor, ancak bulanık ve odak dışı. Son olarak, sağ alt köşede beyaz dosyayı tutan bir elin yakın çekimi görülüyor.
Satış - Pazarlama

Satışta Performans Yönetimi

19 Mart 2021