AnasayfaBlogÖzgüven Eksikliği Büyük Problem
Özgüven

Özgüven Eksikliği Büyük Problem

15 Ekim 2019
Bir adam masa başında dizüstü bilgisayar ve bir fincan kahve ile oturuyor. Elini başının üzerine koymuş, aşağıya doğru bakmaktadır. Dizüstü bilgisayarda ekranın yakın çekimi görülebilmektedir. Dizüstü bilgisayarın yanında, içinde bir bardak sıvı bulunan beyaz bir fincan odaktadır. Arka planda hafifçe bulanıklaştırılmış bir bitki var. Sol tarafta bir ağaç görülüyor. Adamın kolu yakın plandadır ve eli başının üzerindedir.
Konu BaşlıklarıAçıklamalarÖneriler ve Çözüm Yolları
Özgüvenin TanımıKendine duyulan güven ve başarma inancı.Kendinizi tanıyın ve yeteneklerinizi keşfedin.
Özgüvensizliğin EtkileriYaşam kalitesini düşürür, başarabileceklerinizi yapamaz hale getirir.Korkularınızla yüzleşin ve üzerinde çalışın.
Özgüvensizlik NedenleriKendinizi tanımamak ve beğenilmeme korkusu.Kendinize zaman ayırın ve kendinizi keşfedin.
İletişim ve ÖzgüvenEtkili iletişimin sırrı özgüvende yatar.Etkili iletişim eğitimleri alın ve pratik yapın.
Özgüven KazanmaKendinizi tanıyın, nelerde başarılı olduğunuzu bulun.Kendinizi ve yeteneklerinizi geliştirin.
Kaygı ve ÖzgüvensizlikÖzgüvensizlik, kaygı ve kişilik bozukluklarını tetikler.Profesyonel yardım almayı düşünün.
Özgüvensizlik ve İlişkilerYoğun bir aldatılma korkusu yaşanabilir.Güven inşa etme ve savunmasızlıkla baş etme tekniklerini öğrenin.
Özgüvensizlik ve ÖğrenmeDerslerde ve sunumlarda zorluk yaşanabilir.Öğrenme ve anlatma becerilerinizi geliştirin.
Özgüvensizlik ve Sosyal KaygıEtkinliklere katılmakta ve yeni arkadaşlar edinmekte zorluk çekilir.Sosyal becerileri geliştirmek için kurslara katılın.
Özgüveni Geliştirmek İçin Yardım AlmaÖzgüven eksikliği ile tek başına başa çıkmak zor olabilir.Profesyonel bir yardım almayı düşünün.

Özgüvenin ne olduğuna bakmadan önce ne olmadığını anlayalım. Özgüven olmasa da olur değil olması elzem bir şeydir. Kendini beğenmişlik ya da kibir değildir bunlarla karıştırılmaması gerekir. Ne olduğuna bakacak olursak bunun tanımı kişiden kişiye değişebildiği gibi zaman içerisinde de insanlar değiştiği sürece değişebilir. Fakat en basit tabirle 

Özgüven Nedir?

Özgüven kişinin kendine duyduğu güven ve başarma inancıdır. Bir intihar biçimi olarak görülen özgüvensizlik insanın yaşamını cehenneme çevirebilir. Peki nedir onu bir intihar biçimi haline getiren? Eminim ki bununla ilgili bu zamana kadar binlerce şey yazılıp çizilmiş, konuşulmuştur. Fakat ben bunu bir de gerçek bir özgüven yoksunundan dinleyin istiyorum. 

Özgüvensizlik Büyük Problem

Bu eksiklik insanın yaşam kalitesini fazlasıyla düşürür. Başarabileceğiniz şeyleri, yapamam korkusuyla hiç denemezsiniz bile. Okulda, iş hayatınızda, arkadaşlık ilişkilerinde, ikili ilişkilerde aslında hiç sorun olmayacak şeyleri sorun haline getirirsiniz. İşte intihar dediğim kısmı da tam burada başlıyor. 

Özgüven eksikliği nedir?

Özgüven eksikliğinin en büyük sebebinin kendini tanımamak ve hiç bu fırsatı bulamamış olmak. Hep bir beğenilmeme ve komik duruma düşme korkusu olur içinizde. Bahçede otururken kalkıp okula yürümeye başlarsanız etraftaki herkes size bakıyor, gülüyor veya alay ediyormuş gibi gelir. Oysa hayır! Hayat devam ediyor ve siz o 10 saniyeden ibaretsiniz. 

Derste hocanız tüm sınıfa sırayla bir soru soruyorsa eğer bu sizin için ölüm gibi bir şeydir fakat kimse ölmez işte... Siz o sıra size gelene kadar ecel terleri döker, kızarıp bozarır, dudaklarınızı yemeye başlarsınız ama sıra geldiğinde söylediğiniz tek kelime "burada" dır ve bitti. Yeni bir ders aldınız ve hoca herkesin sunum yapacağını söyledi, 2 ay boyunca her gece bunu düşünmekten uyuyamazsınız. İkili ilişkilerde hep aldatılma korkusu yaşarsınız. 

Çünkü öyle bir aşağılık psikolojisi altındasınızdır ki hep daha iyi bir alternatifiniz vardır. Elbette tüm bunların tek sebebi özgüven eksikliği değil fakat yine onun tetiklediği kaygı ve kişilik bozukluklarıdır. Bu noktada da artık yaşanmaz hatta içinden çıkılamaz bir hale gelir. Tabii ki kendinizi fark edene kadar.



Özgüven Nasıl Kazanılır?

Özgüven kazanmanın yolları temalı tüm içerikleri hatim ettim sayılır fakat sorun şu ki gerçekten özgüven sorunu yaşayan hiçbir insan bu tavsiyelere bir anda uyamaz ve bunlar da soyut birer motivasyon konuşmasından öteye gitmez. Benim size verebileceğim en temel tavsiye ise işe kendinizi tanımakla başlamanızdır. 

Kendinizi dinleyin, nelerden hoşlanıyorsunuz ve nelerde başarılısınız? Çünkü mutlaka yapabildiğiniz veya yapmaktan hoşlandığınız bir şey vardır. Aynalardan korkmayın çünkü teksiniz biriciksiniz ve bunu güzelleştirmek ise yine sizin elinizde. İhtiyacınız olan cesaret tam da sizin içinizde. Üzerine gidin, tüm korkular gibi özgüven eksikliği de ancak bu şekilde yenilir. 

Etkili İletişim

özgüven eksikliğini çözmek veya bunla yaşamayı kabullenmek sizin elinizde. etkili iletişimin sırrı özgüven. hangi yaşta olursanız olun etkili iletişim ile özgüven geliştirilebilir ve toplum kaygısı aşılabilir. konu ile ilgili ücretsiz online eğitimler kapsamında etkili i̇letişim stratejileri ve beden dili eğitimi almak özgüvenli olma açısından çok önemli.

Hep şunu hatırlatın kendinize, sonunda ölüm yok! Saçma sapan bir şey söyleyip komik duruma düşseniz bile bunu günlerce düşünecek kimse yok sizden başka. Sinemaya gidin, kulüplere katılın, yeni arkadaşlar edinin gibi sizin için -eğer bir özgüvensizseniz tabii- gerçeküstü sayılabilecek tavsiyeler vermek isterdim ama konu bildiğim ve çok da çektiğim bir yerden gelince dilimden dökülenler bunlar oldu. 

Size verebileceğim son ve belki de en önemli tavsiye ise eğer ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız yardım istemekten çekinmeyin. Nasıl ki başımız ağrıdığında hemen doktora koşuyorsak özgüvenimiz eksik olduğunda da koşabiliriz. Tek başına üstesinden gelemeyeceğiniz bir durumdaysanız lütfen hiç vakit kaybetmeyin ve profesyonel bir yardım alın.

Özgüvenin Tanımı, Kendine duyulan güven ve başarma inancı, Kendinizi tanıyın ve yeteneklerinizi keşfedin, Özgüvensizliğin Etkileri, Yaşam kalitesini düşürür, başarabileceklerinizi yapamaz hale getirir, Korkularınızla yüzleşin ve üzerinde çalışın, Özgüvensizlik Nedenleri, Kendinizi tanımamak ve beğenilmeme korkusu, Kendinize zaman ayırın ve kendinizi keşfedin, İletişim ve Özgüven, Etkili iletişimin sırrı özgüvende yatar, Etkili iletişim eğitimleri alın ve pratik yapın, Özgüven Kazanma, Kendinizi tanıyın, nelerde başarılı olduğunuzu bulun, Kendinizi ve yeteneklerinizi geliştirin, Kaygı ve Özgüvensizlik, Özgüvensizlik, kaygı ve kişilik bozukluklarını tetikler, Profesyonel yardım almayı düşünün, Özgüvensizlik ve İlişkiler, Yoğun bir aldatılma korkusu yaşanabilir, Güven inşa etme ve savunmasızlıkla baş etme tekniklerini öğrenin, Özgüvensizlik ve Öğrenme, Derslerde ve sunumlarda zorluk yaşanabilir, Öğrenme ve anlatma becerilerinizi geliştirin, Özgüvensizlik ve Sosyal Kaygı, Etkinliklere katılmakta ve yeni arkadaşlar edinmekte zorluk çekilir, Sosyal becerileri geliştirmek için kurslara katılın, Özgüveni Geliştirmek İçin Yardım Alma, Özgüven eksikliği ile tek başına başa çıkmak zor olabilir, Profesyonel bir yardım almayı düşünün
etkili iletişim özgüven eksikliği özgüvensizlik özgüven nasıl kazanılır
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.