AnasayfaBlogOkul Öncesi Eğitim Nedir?
Eğitim

Okul Öncesi Eğitim Nedir?

23 Ağustos 2019
Bir grup çocuk parlak, renkli bir yastığın üzerinde birlikte oturuyor. Çocuklar gülümsüyor ve kahkahalar atıyor; küçük bir oğlan heyecanla elini kaldırıyor. Küçük bir kız mor bir elbise giyiyor ve yüzü yakın çekimde vurgulanıyor. Bir başka yakın çekimde bir erkek çocuğun bacakları ve elleri ortaya çıkıyor ve sahne canlı renklerle yakalanıyor. Çocukların etrafı canlı renklerle çevrili ve görüntü birlikte oynadıkları zamanın neşesini yakalıyor.
Okul Öncesi Eğitim KonularıAyrıntılarFaydaları
Öğrenme SevgisiEğitim oyun temelli olduğunda çocuğun eğlenerek öğrenmesi sağlanmaktadır.Öğrenme arzusunu artırır, öğrenilen bilgilerin kalıcı olmasını sağlar.
Merak ve KeşifZengin uyarıcı çevre çocuğun etrafını keşfetmesini teşvik eder.Zihinsel gelişimi destekler ve akademik başarıyı artırır.
Sosyalleşme KültürüÇocuklar farklı sosyo-kültürel seviyelerden kişilerle tanışır.Çocukların iletişim yeteneklerini geliştirir ve sosyalleşmesini sağlar.
Aile KatılımıÖğretmen ve veli iş birliği çocuğun eğitimini destekler.Ailenin çocuğun eğitimi hakkında kaliteli bilgi sahibi olmasını sağlar.
Öğrenme MerkezleriBireysel farklılıklar ve yaratıcılık üzere tasarlanmış öğrenme merkezleri bulunur.Çocukların eğilimlerinin ve yeteneklerinin keşfedilmesine yardımcı olur.
Kitap MerkeziSessiz bir köşede bir kitap merkezi bulunur.Çocukların okuma ve anlama becerilerini geliştirir.
Müzik MerkeziMerkez, çocukların müzikle ilgilenmesini teşvik eder.Çocukların müzikle olan ilişkisini geliştirir ve ritim duygusunu artırır.
Dramatik Oyun MerkeziÇocukların dramatik oyunlar kurarak kendini ifade edebildiği bir merkez.Çocukların sosyal ve duygusal gelişimine katkı sağlar.
Blok MerkeziBlok ve yapısal oyunları teşvik eden bir alan.Çocukların el-göz koordinasyonu ve ince motor becerilerini geliştirir.
Fen MerkeziAyındanlık bir köşede yer alan bir merkez ve çocukları bilime teşvik eder.Çocukların bilimsel düşünme becerilerini geliştirir.

Okul öncesi eğitim çocuğun doğumundan zorunlu eğitime kadar, sosyal, duygusal, dil, fiziksel ve zihinsel yönden gelişimlerine destek olan eğitimdir. Bu dönem içerisinde verilen eğitimde çocukların gelişim özellikleri ve bireysel farklılıkları göz önünde bulundurulur.

Okul Öncesi Eğitimin Faydaları Nelerdir?

Okul öncesi eğitim öncelikle çocuklara öğrenme sevgisi kazandırır. Yapılan bütün etkinlikler oyun temellidir. Bu da çocuğun eğlenerek öğrenmesini sağlamaktadır. Eğlenerek öğrenmek çocuklarda hem öğrenme arzusu yaratmakta hem de öğrenilen bilgilerin kalıcı olmasını sağlamaktadır. 

Okul öncesi çağındaki çocuklar etraftaki her şeyi merak etmeye ve keşfetmeye başlar. Bu dönemde, çocuklar için çevredeki her şey bir merak konusudur. Bu nedenle zengin uyarıcı çevre oluşturmak, çocukların zihinsel gelişimi için oldukça önemlidir. Okul öncesi kurumları zengin uyarıcı çevre açısından oldukça donanımlıdır. Yapılan araştırmalar göstermektedir ki okul öncesi eğitimi alan çocukların akademik başarıları daha yüksektir. 

Sosyalleşme Kültürü

Okul öncesi eğitim kurumlarında birçok farklı sosyo-kültürel seviyeden çocuklar bulunmaktadır. Bu da çocukların farklılıklarla tanışmasına, saygı duymasına ve iletişim kurmasına olanak sağlamaktadır. Çocukların aile dışından birileriyle özellikle akran grubuyla tanışması etkileşim içinde olması ve paylaşımda bulunması sosyalleşmesi açısından büyük önem arz etmektedir. Özellikle çekingen çocukların akademik ve sosyal gelişimine büyük katkı sağlamaktadır.

Verimli ve kaliteli eğitimin temel ögelerinden birisi aile katılımıdır. Okulun da ailenin de temel amacı çocuğun iyi bir eğitim almasıdır. Bu yüzden öğretmen ve velinin iş birliği oldukça önemlidir. Okul-aile iş birliği ailenin çocuğunun eğitimi hakkında kaliteli bilgi sahibi olmasını sağlamakta, eğitimin daha etkin olmasına olanak tanımaktadır. Velilere doğru anne-baba tutumu kazandırmak da aile katılımının amaçları arasındadır. Aile katılımının sağlanması sınıf içi etkinliklere velilerin etkin katılımı sağlanarak gerçekleştirilmektedir. Bu katılım aynı zamanda çocuğun okula uyumunu da hızlandırmaktadır.

Öğrenme Merkezleri

İyi tasarlanmış bir okul öncesi eğitim kurumunda her çocuğun bireysel farklılıklarına uygun ve yaratıcılıklarını geliştirebilecekleri öğrenme merkezleri bulunur. Eğitim ve yeni nesil çocuklar söz konusu olunca bu merkezler kaçınılmaz oluyor. Özellikle çocuklar serbest zamanlarında diledikleri gibi burada oynayabilmektedir. 

Okul öncesi eğitim kurumunda bulunması gereken merkezler nelerdir?

Kitap merkezi, müzik merkezi, dramatik oyun merkezi, blok merkezi, fen merkezi, sanat merkezi, kum ve su merkezidir. Bu merkezler özelliklerine göre sınıf içine yerleştirilmelidir. 

Kitap merkezi görece sessiz bir köşede olmalıdır. Müzik ve blok merkezi gürültülü olacağından kitap merkezinden uzakta yer almalıdır. Fen merkezi ise güneş alan aydınlık bir köşede yer almalıdır. Doğru bir şekilde yerleştirilen merkezler çocuklar tarafından etkin bir şekilde kullanılmakta ve kendilerini ifade etmelerini sağlamaktadır. Bu aynı zamanda çocukların eğilimlerinin hangi yönde olduğunu ortaya çıkarmakta ve yeteneklerini tanımasına yardımcı olmaktadır. 

İnsanlar hayatları boyunca öğrendiklerinin %75’ini okul öncesi eğitim döneminde öğrenir. Görüldüğü gibi bu dönem insan hayatı için oldukça önemlidir. İyi bir çocuk, iyi bir birey, iyi bir aile, iyi bir toplum ve en nihayetinde iyi bir dünya için Okul öncesi eğitime gereken önem verilmelidir.     

Okul Öncesi Eğitim Veren Kurumlar Nelerdir?

Bu kurumlar Milli Eğitim Bakanlığına bağlı ve Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumuna bağlı okul öncesi eğitim kurumları olarak ikiye ayrılmaktadır. Bağımsız anaokulları, ilkokul bünyesindeki anasınıfları, kız meslek liseleri bünyesindeki uygulama anasınıfları Milli Eğitime bağlı kurumlardır. Çocuk yuvaları, çocuk kulüpleri ve çocuk bakım evleri ise Sosyal Hizmetler Kurumuna bağlı okul öncesi eğitimi kurumlardır.

Öğrenme Sevgisi, Eğitim oyun temelli olduğunda çocuğun eğlenerek öğrenmesi sağlanmaktadır, Öğrenme arzusunu artırır, öğrenilen bilgilerin kalıcı olmasını sağlar, Merak ve Keşif, Zengin uyarıcı çevre çocuğun etrafını keşfetmesini teşvik eder, Zihinsel gelişimi destekler ve akademik başarıyı artırır, Sosyalleşme Kültürü, Çocuklar farklı sosyo-kültürel seviyelerden kişilerle tanışır, Çocukların iletişim yeteneklerini geliştirir ve sosyalleşmesini sağlar, Aile Katılımı, Öğretmen ve veli iş birliği çocuğun eğitimini destekler, Ailenin çocuğun eğitimi hakkında kaliteli bilgi sahibi olmasını sağlar, Öğrenme Merkezleri, Bireysel farklılıklar ve yaratıcılık üzere tasarlanmış öğrenme merkezleri bulunur, Çocukların eğilimlerinin ve yeteneklerinin keşfedilmesine yardımcı olur, Kitap Merkezi, Sessiz bir köşede bir kitap merkezi bulunur, Çocukların okuma ve anlama becerilerini geliştirir, Müzik Merkezi, Merkez, çocukların müzikle ilgilenmesini teşvik eder, Çocukların müzikle olan ilişkisini geliştirir ve ritim duygusunu artırır, Dramatik Oyun Merkezi, Çocukların dramatik oyunlar kurarak kendini ifade edebildiği bir merkez, Çocukların sosyal ve duygusal gelişimine katkı sağlar, Blok Merkezi, Blok ve yapısal oyunları teşvik eden bir alan, Çocukların el-göz koordinasyonu ve ince motor becerilerini geliştirir, Fen Merkezi, Ayındanlık bir köşede yer alan bir merkez ve çocukları bilime teşvik eder, Çocukların bilimsel düşünme becerilerini geliştirir
okul öncesi eğitim okul öncesi eğitim kurumları sosyalleşme eğitim öğrenme merkezleri
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.