AnasayfaBlogÖğretimde Parlayan Yaklaşım: 3P Metodu
Eğitim

Öğretimde Parlayan Yaklaşım: 3P Metodu

04 Temmuz 2019
Mavi ceketli bir kadın kameranın önünde durmuş, ışıl ışıl gülümsemektedir. Gözleri kapalı ve ellerini göğsünde kavuşturmuş. Küçük, ince bir burnu vardır ve uzun, siyah saçları yüzünden geriye doğru toplanmıştır. Dudakları hafifçe ayrılmış ve dişleri hafifçe görünüyor. Yumuşak, rahat bir ifadeyle kameraya doğru bakmaktadır. Arka plan, ortasında siyah dikdörtgen bir logo bulunan beyaz bir duvardır. Logoda Vision AI yazıyor. Kadın görüntünün merkezinde, parlak ve sıcak bir ışıkla çevrelenmiş durumda. İfadesi memnuniyet ve neşe dolu.
3P Metodu AşamalarıEğitmenin RolüÖğrencinin Rolü
SunumKonuyu açıklar, sorular yönelterek anlaşılıp anlaşılmadığını kontrol eder.Dersi dinler, sorulan sorulara yanıt vermeye çalışır.
UygulamaÖğrencinin hatalarını bulur ve düzeltir, konunun uygulanmasını sağlar.Öğrendiklerini uygular, hatalar yapar ve bunları düzeltir.
ÜretimÖğrenciyi gözlemler, müdahale etmez ve sonunda görüşünü bildirir.Dili serbestçe kullanır, olabildiğince çok pratik yapar.
GenelÖğrencinin dil öğrenme sürecinde aktif ve rehber rol oynar.Aktif olarak dil öğrenme sürecine katılır, yeni dilde konuşmaktan çekinmez.
Kritik3P metodu konusunda bilgili ve deneyimlidir.Yeni bir dil öğrenme konusunda motive ve heveslidir.
FaydalarDili öğretme ve öğrencinin doğru şekilde kullanmasını sağlama konusunda önemli bir rol oynar.Dili aktif olarak kullanma ve pratik yapma imkanı bulur.
EtkinliklerDersi etkileşimli ve eğlenceli hale getirir.Etkinliklere aktif olarak katılır ve dili kullanır.
HedeflerÖğrencinin hedeflerini anlar ve bu hedeflere ulaşılması için yardımcı olur.Dil öğrenme hedeflerine ulaşma konusunda kararlıdır.
MotivasyonÖğrenciyi motive eder ve dil öğrenme sürecinde destekler.Dil öğrenme sürecine motive olmuş bir şekilde devam eder.
DeğerlendirmeÖğrencinin dil yetenek ve becerilerini değerlendirir ve geri bildirim sağlar.Eğitmenin değerlendirmesine göre dil becerilerini geliştirir.

Günümüzde yabancı dil öğretimi çok incelikli ve hassas bir konudur. Herkes yeni bir dil öğrenmek adına birtakım çabalar sarf eder. Gerek okullardaki yabancı dil eğitimi gerek gittiğimiz kurslar veya aldığımız özel dersler ya da yurt dışı seyahatleri, hepsi yabancı dili en iyi şekilde öğrenip kullanabilmek için. Bu öğrenme hevesinin iş, hobi veya kişisel gelişim gibi pek çok etkeni olabilir. 

Yabancı dil öğretiminin kalitesi ise bu noktada büyük öneme sahip. 3P metodu bu kaliteyi barındıran önemli bir yaklaşım. Bu metot tüm dünya çapında yaygın.  90’ların başında ortaya çıkan bu yaklaşım modern ve geleneksel bir bütünlüğe sahiptir. Sunum (Presentation), Uygulama (Practice)  ve Üretim (Production) İngilizce’de 3P olarak kısaltılmıştır. Bu kavramlar 3P metodunda eğitim sürecinin basamaklarıdır.

3P Metodu Nedir?

Sunum, 3P metodunun ilk basamağıdır. Sunum eğitmenin dersi açıkladığı basamaktır. Öncelikle derse bir ısınma etkinliğiyle başlanır. Bu şekilde öğrencinin konuya merakı artırılır. Bu etkinliğin ardından işlenecek konunun dil ve kelime bilgisi öğrenciye açıklanır.

Uygulama, ikinci basamaktır. 3P metodunun bu aşamasında öğrenciler öğrendikleri şeyleri sözlü ve yazılı olarak uygulamaya geçer. Eğitmen bu aşamada öğrencinin hatalarını düzeltir. Öğrenci yarı kontrollü bir şekilde öğrendiklerini uygulama imkânı elde eder.

Üretim ise son basamaktır. Bu aşamada öğrenciler edinimlerini kullanmak adına kelimenin tam anlamıyla serbesttir. Eğitmen kontrolün büyük bir kısmını bu noktada öğrenciye bırakır ve olabildiğince az karışır. Öğrenciler 3P metodunun bu basamağıyla yabancı dili kişiselleştirme bakımından büyük bir fırsat elde eder. Rol yapma gibi eğlenceli ve etkileşimli etkinlikler tam da bu aşamada gerçekleştirilir.

3P’de Eğitmenin Rolü Nedir?

Sunum aşamasında eğitmen, ders süresinin dörtte üçünde konuşarak öğrenciyi bilgilendirir. Öğrencilerin hatalarını doğruluk odaklı bir şekilde düzeltir. Konunun anlaşılıp anlaşılmadığına dair sorular yöneltir. Uygulama aşamasında sözlü ve yazılı etkinliklerle yabancı dili öğrenciye uygulattırır. 

Uygulamada oluşan hataların kaynağı bulunur ve düzeltilir. İkili çalışmalar ve grup çalışmaları ile konu pekiştirilir. Üretim aşamasında eğitmen öğrenciye müdahale etmez ve yalnızca izler. Sonuna kadar izledikten sonra görüşünü bildirir. Buradaki odak noktası doğruluktan ziyade akıcılıktır.

3P’de Öğrencinin Rolü

Sunum aşamasında öğrenci yalnızca dersi dinler. Uygulama aşamasında yüzde altmış oranında konuşur. Yani bu aşamada söz hakkı eğitmenden daha fazladır. Üretim aşamasında ise yüzde doksan oranında konuşur. Bu basamakta dili akıcı ve doğal kullanabilmek gerekir. Eğitmenin müdahalesi minimum olmalıdır.

Neden 3P?

3P metodu sunum aşamasında klasik eğitim tarzıyla bir benzerlik içindedir. Yani bilgi doğrudan aktarılır. Yüzde doksan geleneksel yüzde on modern diyebiliriz. Çünkü konuya giriş ve ısınma ile öğrenci derse hazır hale getirilir. Bu metodun en cazip sebeplerinden birisi öğrenciye tanınan söz hakkı ve etkileşimli ders mantığı. Yabancı dili öğrenebilmenin en önemli esası o dilde pratik yapmaktır. 

Bu metodun uygulama ve üretim aşamaları sayesinde öğrenciler dili kullanma imkânı elde eder. Üstelik 3P metodu sayesinde öğrenciler hem hatalar düzeltildiği için hem de en hata yapma fırsatı tanındığı için dili en doğru şekilde kullanır.

Çocuğunuzun gelecekte kariyer adımlarını sağlam adımlarla çıkmasından yanaysanız dünyanın en seçkin okullarında kullanılan 3P metodu ile eğitim veren yabancı dil okullarına kayıt yaptırmanız mümkün.

Sunum, Konuyu açıklar, sorular yönelterek anlaşılıp anlaşılmadığını kontrol eder, Dersi dinler, sorulan sorulara yanıt vermeye çalışır, Uygulama, Öğrencinin hatalarını bulur ve düzeltir, konunun uygulanmasını sağlar, Öğrendiklerini uygular, hatalar yapar ve bunları düzeltir, Üretim, Öğrenciyi gözlemler, müdahale etmez ve sonunda görüşünü bildirir, Dili serbestçe kullanır, olabildiğince çok pratik yapar, Genel, Öğrencinin dil öğrenme sürecinde aktif ve rehber rol oynar, Aktif olarak dil öğrenme sürecine katılır, yeni dilde konuşmaktan çekinmez, Kritik, 3P metodu konusunda bilgili ve deneyimlidir, Yeni bir dil öğrenme konusunda motive ve heveslidir, Faydalar, Dili öğretme ve öğrencinin doğru şekilde kullanmasını sağlama konusunda önemli bir rol oynar, Dili aktif olarak kullanma ve pratik yapma imkanı bulur, Etkinlikler, Dersi etkileşimli ve eğlenceli hale getirir, Etkinliklere aktif olarak katılır ve dili kullanır, Hedefler, Öğrencinin hedeflerini anlar ve bu hedeflere ulaşılması için yardımcı olur, Dil öğrenme hedeflerine ulaşma konusunda kararlıdır, Motivasyon, Öğrenciyi motive eder ve dil öğrenme sürecinde destekler, Dil öğrenme sürecine motive olmuş bir şekilde devam eder, Değerlendirme, Öğrencinin dil yetenek ve becerilerini değerlendirir ve geri bildirim sağlar, Eğitmenin değerlendirmesine göre dil becerilerini geliştirir
3p metodu yabancı dil yabancı dil eğitimi Öğretimde 3P Metodu
Resimdeki kadının omuzlarına dökülen uzun, siyah saçları var. Kısa kollu, bol kesim siyah bir gömlek giyiyor. Yüzü hafifçe sola dönük ve kendinden emin bir ifadesi var. Gözleri badem şeklindedir ve yüksek elmacık kemiklerine sahiptir. Dudakları hafifçe ayrık ve kaşları kavisli. Küçük bir burnu vardır ve çene çizgisi görülebilir. Arka planında beyaz bir duvar olan ışık dolu bir odada durmaktadır. Duruşu rahattır ve kolları iki yanındadır. Meraklı bir ifadeyle doğrudan kameraya bakıyor.
Sezin Gök
Blog Yazarı

Akdeniz Üniversitesi İşletme bölümü mezunudur. Üniversiteden fakülte derecesi ile mezun olmuştur. Gerçekleştirdiği sosyal sorumluluk projesi ile çevresine katkıda bulunmuştur. Gönüllü olarak sosyal sorumluluk projesini devam ettirmektedir. İşletme ve alanları ile ilgili yazılar yazmaktadır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bir grup çocuk bir sınıfta ellerini kaldırıyor. Çocukların çoğu sıralarda oturmakta, bir kız çocuğu ise beyaz tahtanın önünde ayakta durmaktadır. Kız çocuğu heyecanlı bir şekilde ellerini kaldırıyor. Bir çocuğun yakın çekiminde elini kaldırdığı görülür. Görüntünün alt kısmında ekose desenli sarı bir yüzey görülüyor. Odanın köşesindeki bir masanın üzerinde pembe bir çanta görülüyor. Sınıfta büyük bir coşku ve hareketlilik var. Çocuklar odaklanmış ve katılmaya hevesli. Burası bir öğrenme ve keşif sahnesi.
Meslekler

Öğretmen Nasıl Olmalı?

06 Aralık 2018
Bu görüntü bir bilgisayar klavyesinin yakın çekimini yansıtmaktadır. Klavye, beyaz harfli ve siyah arka planlı çeşitli tuşlardan oluşuyor. Tuşlar dört ayrı sıra halinde düzenlenmiştir ve her sıra bir grup sembol, rakam ve harf içermektedir. Klavye ayrıca bir güç düğmesi, birkaç işlev tuşu ve bir sayısal tuş takımı dahil olmak üzere çeşitli özel tuşlarla donatılmıştır. Tuşlar siyah plastik bir çerçevenin altına yerleştirilmiş ve çerçeve ince beyaz bir kenarlıkla çevrelenmiştir. Çekim açısı klavyenin üst kısmını gösteriyor ve tuşların hepsi odakta.
Kişisel Gelişim

Öğrenmeyi Öğrenme Stratejileri

28 Haziran 2021