AnasayfaBlogNetwork Marketing Nedir?
Satış - Pazarlama

Network Marketing Nedir?

17 Ocak 2020
Bir el, etrafında bir grup insanın toplandığı bir cihazı tutmaktadır. Siyah saçlı bir kadın grubun en önünde duruyor, yüzü kızıl saçlarıyla kısmen örtülü. Arkasında yeşil bir daire içinde bir adam ve gri saçlı bir kadın var. Grubun sağında siyah saçlı bir kadın ve elinde mikrofon olan bir adam var. Herkes birbirine bağlı ve tüm gözler cihaza odaklanmış durumda. Ortam gergin ve beklenti aşikâr.
KonuAçıklamaMevcut Durum
Network Marketing SistemiTüketici tavsiyelerine dayalı bir satış ve pazarlama yöntemi.Son yıllarda popülerleşmiş ve dünya genelinde 500 milyon insan tarafından uygulanıyor.
Sistemin TemeliTüketicilerin memnuniyetleri ve tavsiyeleri ile dayanır.Bu sistemle ürünler, memnun kalmış tüketicilerin tavsiyeleriyle satılıyor.
Reklam ve Tanıtım MaliyetleriNetwork marketing sistemini kullanan firmalar, ürünün tanıtımını tüketiciye bırakır.Bu yöntemle, firma, reklam giderlerinden tasarruf ederek, ürünün fiyatını düşürebiliyor.
Klasik Ticaret YöntemleriDoğrudan satış ve perakende satış kullanılır ancak aracılar yüzünden maliyet yükselir.Network marketing bu maliyetleri düşürerek ticaret sürecini daha etkin hale getiriyor.
Network Marketingin YararlarıEşit fırsatlar sunar, çoğu zaman önceden bilgi veya deneyim gerektirmez.Kriz dönemlerinde bile sağlam bir yapısı olduğu görülmüştür.
İşsizlik Sorununa EtkisiGeniş kitlelere iş ve kazanç imkanı sağlar, işsizliği azaltır.Dünya çapında 500 milyon insan bu sistemle çalışıyor.
Kendi İşini Kurma OlanağıNetwork marketing yüksek maliyete gerek duymadan kendi işini kurma fırsatı sunar.Çok sayıda insan bu sayede girişimci olmuştur.
Vergi KaçırmaNetwork marketing sistemi vergi kaçırmayı neredeyse imkânsız hale getirir.Sistem, devletin vergi kayıplarını önler ve ekonomiye katkı sağlar.
Satış SüreçleriNetwork marketing, hızlı satış süreçleri ile yüksek satış hacmi yakalamaktadır.Bu özellik, network marketingin talebi karşılayabilme kapasitesini artırır.
Firma DenetimleriNetwork marketing yapan firmaların işleyişleri, devlet tarafından yasalara uygunluk ve vergilendirme konularında denetlenmektedir.Bu denetimler, sistemin sağlıklı işleyişi açısından önem taşımaktadır.

Klasik şekilde gerçekleştirilen ticaret sisteminde, üretici tarafından üretilen ürün iki yolla tüketiciye ulaştırılır. Bu iki yöntem, doğrudan satış ve perakende satış yöntemleridir. Network marketing sistemini açıklamadan önce bu iki geleneksel yönteme göz atmak faydalı olacaktır. Doğrudan satış yönteminde ürünün satışı, satıcı tarafından tüketici ile doğrudan iletişim kurularak gerçekleştirilir.

Ürün tanıtımı tüketici ile iletişim kuran satıcı tarafından yapılır. Perakende satış yönteminde ise ürünü üreten firmalar ürünün satışını belirledikleri yerlerde gerçekleştirirler. Bu yerler farklı şehirlerde veya ilçelerde bulunan dükkanlar, marketler ve benzeri mekanlardır. Ürünün tanıtımı ise üretici firma tarafından televizyon, internet, dergi gibi mecralarda reklam maliyeti ile gerçekleştirilir. Network marketing ise doğrudan satışa benzeyen, onun bir yan kolu gibi işleyen sistemdir.

Türkçede kullanılan ismi ağ pazarlama olan bu sistem, son dönemlerde oldukça popüler olmaya başlamıştır. Ortaya çıkışı ile ilgili net bilgi sahibi olunmasa da Amerika’da yazılan bir doktora tezinde ticaret sistemi içerisinde tüketicinin tavsiye gücünün fark edilmesi ile geliştiği düşünülmektedir.

Satın almayı düşündüğü herhangi bir ürün ile ilgili, o ürünü daha önce kullanmış olan yakın çevresinden tavsiye alan tüketicinin ürünü satın almaya yatkınlığı daha fazladır. Network marketing sisteminin de temelinde bu düşünce vardır. Bu sistemin farkına varan ilk firma Carl Rehnborg’un sahibi olduğu Nutrille firmasıdır. Bu firma ürün stoklama, dağıtma ve çeşitli reklamlar aracılığıyla tanıtım yapma gibi klasik ticaret yöntemleri yerine ürünlerini kullanmış kişilerin tavsiyeleri yoluyla satış yapmayı seçmiştir.

Network marketing sisteminde ürünün tanıtımını yapan kişi tüketicidir. Bu sayede, ürün tanıtımı için reklam giderleri olarak ayrılması gereken maliyetten kurtulan firmalar, ürünün fiyatını piyasadan daha aşağıda tutarak elde edilen karı tanıtımı yapan tüketiciyle paylaşmaktadır.

Network Marketing Nasıl Çalışır?

Network marketing sistemi tüketici tavsiyesine dayalı olarak çalışır. Ürünü alan tüketiciler eğer memnun kalırlarsa ürünü çevrelerinde bulunan diğer insanlara tavsiye ederler. Bu tavsiye yönteminin pek çok reklam ve tanıtım modelinden daha etkili sonuçlar aldığı görülmektedir. Doğrudan satış yönteminde ürünler tüketici ile doğrudan ve yüz yüze bilgilendirmeler yapılarak satılır. Bu satışlar sayesinde bilgilendirme yapan satıcılar kazanç elde eder. Bu yöntemin yan bir versiyonu olan network marketingde, satışı yapan kişiler hem kendi sattığı ürünlerden hem de satış yapan ekibin sattığı ürünlerden kazanç elde ederler.

Sistem, gerçekleştirenler tarafından katma değerin ortadan kaldırılması ile açıklanmaktadır. 200 lira fiyat belirlenen bir ürün için maliyet 50 lira ise, üretici bu ürünü toptancı firmaya sattığı zaman fiyat 100 liraya çıkmaktadır. Ürünün toptancıdan perakendeci firmaya satılması ile fiyat 130 lira, satışı gerçekleştirecek mağazanın kira, işçi maaşları, stoklama ve reklam giderleri gibi maliyetleri ile birlikte ürün fiyatı 170 liraya çıkmaktadır. Üzerine kar miktarı da eklenince ürün tüketici ile 200 liraya buluşmaktadır.

Network marketing sistemi ise tüm bu aşamaların getirdiği maliyetlerden kurtulmak için aracıları ortadan kaldırmaktadır. Çünkü sistemde sadece bir aracı bulunmaktadır. Bu aracıya distribütör denmektedir. Onların payı ise belirlenen komisyon planına göre dağıtılır. Sistemin temelinde yer alan iki önemli olgu memnuniyet ve tavsiyedir. Üründen memnun kalan kişi tavsiyede bulunur. Bu şekilde sistem sürekli bir talep sağlayarak çalışmaya devam eder.

Network Marketing Sisteminin Faydaları

Doğrudan satış yönteminin geliştirilmiş bir türü olan network marketing, kişinin harcadığı emek ile doğru orantılı olarak gelir elde ettiği bir sistemdir. Sisteme dahil olan herkese eşit fırsatlar sunar ve önceden bilgi ya da deneyim sahibi olunmasına gerek yoktur. Nitelikli ve geniş kitlelere ulaşması ile kriz durumlarından fazla hasar almadan çıkabilmektedir.

En önemli ekonomik sorunlardan olan işsizlik bu sistem ile azalmaktadır. Geniş kitlelere iş ve kazanç imkânı sağlamaktadır. Dünya çapında 500 milyon civarında insanın bu sistem dahilinde çalıştığı ifade edilmektedir. Network marketing yüksek maliyete gerek duymadan kendi işini kurabilmeleri için insanlara fırsat sunmaktadır. Aynı zamanda pazarlama için reklam ve tanıtım maliyetlerini de ortadan kaldırmaktadır. Satış süreçleri hızlı bir şekilde gerçekleştirilerek yüksek satış hacmine ulaşılabilmektedir.

Devletin gerçekleştirilen ticari faaliyetleri ve şirketleri denetlemek için yetkili bakanlıkları ve kurumları bulunmaktadır. Bu denetleme, ticari faaliyetlerin yasalara uygunluğu ve vergilendirme konularında takip mekanizması oluşturmak için yapılır. Pek çok işletme bu denetimlere rağmen vergi kaçırabilmektedir. Network marketing sistemini doğru şekilde gerçekleştiren firmalarda bu durum denetimler ile imkânsız hale gelmektedir. Firmalar satış yaparken devlete yüzde 18 oranında KDV kazancı sağlamaktadır. Bunun yanında firmaların satışlar için üyelere yaptığı komisyon ödemelerinden de yüzde 20 oranında gelir vergisi devlete ödenmektedir. Böylece sistemin devlete olan maddi faydası oldukça artmaktadır.

Bu sistemde çalışan insanlar çalışma sürelerini ve saatlerini kendileri belirlemektedir. Yarı zamanlı ya da tam zamanlı olarak çalışmak mümkündür. Diğer işlerde olduğu gibi belirli saatlerde ofise gitmek gibi zorunluluklar yoktur. İnsanların çok daha az risk alarak, kendi işlerini istedikleri düzen çerçevesinde yaparak kazanç elde etmelerini sağlar. Bu sistemin sağladığı bir diğer avantaj, ürünlere indirimli bir şekilde sahip olabilmektir.

İhtiyaç duyulan ürünler genellikle yüzde 20 ile yüzde 40 arasında indirimlerle alınabilmektedir. Network marketing sisteminde yapılan satışlar karşılığı elde edilen ekstra primler de önemli bir avantajdır. Bu primler firmaların belirlediği teşvik planlarına göre belirlenir ve performansa göre dağıtılır. Bu sayede elde edilen gelir miktarı çoğalmaktadır. Network marketing sistemi ülkenin ekonomisine, üreticilere ve tüketicilere çok sayıda fayda sağlamaktadır. Bu sistemin her geçen gün daha da gelişmesi ile faydalarının da artması beklenmektedir.

Network Marketing ile Klasik Ticaret Arasındaki Farklar

  • Network marketing sisteminde başlangıç için gereken sermaye klasik ticarete göre oldukça azdır. Böylece girilen riskin oranı daha düşük olmaktadır.

  • Klasik ticaret, süreçlerin doğru şekilde işletilebilmesi için daha önceden edinilmiş tecrübe ve deneyimlere ihtiyaç duyar. Bu şekilde hata yapma oranı azaltılarak girişimin başarısı sağlanır. Ağ pazarlama sisteminde ise daha önceden bir eğitim alınması ya da deneyim ve tecrübe sahibi olunması gerekmemektedir.

  • Network marketing sisteminde aktif bir şekilde çalışan kişinin zarar etmesi mümkün değildir. Klasik ticarette ortaya koyulan sermayenin karşılığı alınamadığında kişi zarar etmeye başlar.

  • Ağ pazarlamasında çalışma modeli kişinin kendi istediğine göre belirlenebilmektedir. Part-time çalışma modeli ile ikinci bir iş olarak da yapılabilir. Bu sayede farklı bir işte çalışırken çok iyi miktarlarda ek gelirler elde edilebilir.

  • Doğru şekilde kurulan ağ pazarlaması pasif şekilde kazanç elde etmeyi sağlar. Kısa vadede kurulan doğru bir organizasyon, uzun vadede sürekli olarak gelir getirebilir. Bu sayede kişi erken ve güvenli bir emeklilik elde etmiş olur. Klasik ticarette devamlı olarak işin başında ve sürece dahil olmak gerekir.

  • Network marketing sisteminde verimli bir şekilde çalışan serbest girişimciler primlerle ödüllendirilir. Klasik ticarette sabit maaş daha yaygındır.

  • Ağ pazarlaması dünyanın her yerindeki diğer tüketicilerle iletişim kurmayı gerektirir. Böylece klasik ticarette olduğu gibi belirli bölgelere yönelik değil uluslararası bir ticaret ağına yöneliktir.

Network Marketing Sistemi, Tüketici tavsiyelerine dayalı bir satış ve pazarlama yöntemi, Son yıllarda popülerleşmiş ve dünya genelinde 500 milyon insan tarafından uygulanıyor, Sistemin Temeli, Tüketicilerin memnuniyetleri ve tavsiyeleri ile dayanır, Bu sistemle ürünler, memnun kalmış tüketicilerin tavsiyeleriyle satılıyor, Reklam ve Tanıtım Maliyetleri, Network marketing sistemini kullanan firmalar, ürünün tanıtımını tüketiciye bırakır, Bu yöntemle, firma, reklam giderlerinden tasarruf ederek, ürünün fiyatını düşürebiliyor, Klasik Ticaret Yöntemleri, Doğrudan satış ve perakende satış kullanılır ancak aracılar yüzünden maliyet yükselir, Network marketing bu maliyetleri düşürerek ticaret sürecini daha etkin hale getiriyor, Network Marketingin Yararları, Eşit fırsatlar sunar, çoğu zaman önceden bilgi veya deneyim gerektirmez, Kriz dönemlerinde bile sağlam bir yapısı olduğu görülmüştür, İşsizlik Sorununa Etkisi, Geniş kitlelere iş ve kazanç imkanı sağlar, işsizliği azaltır, Dünya çapında 500 milyon insan bu sistemle çalışıyor, Kendi İşini Kurma Olanağı, Network marketing yüksek maliyete gerek duymadan kendi işini kurma fırsatı sunar, Çok sayıda insan bu sayede girişimci olmuştur, Vergi Kaçırma, Network marketing sistemi vergi kaçırmayı neredeyse imkânsız hale getirir, Sistem, devletin vergi kayıplarını önler ve ekonomiye katkı sağlar, Satış Süreçleri, Network marketing, hızlı satış süreçleri ile yüksek satış hacmi yakalamaktadır, Bu özellik, network marketingin talebi karşılayabilme kapasitesini artırır, Firma Denetimleri, Network marketing yapan firmaların işleyişleri, devlet tarafından yasalara uygunluk ve vergilendirme konularında denetlenmektedir, Bu denetimler, sistemin sağlıklı işleyişi açısından önem taşımaktadır
network marketing network marketing sistemi network marketing nedir network marketing faydaları ağ pazarlaması pazarlama marketing
Resimdeki adam şeffaf camlı bir çift dikdörtgen gözlük takıyor. Kısa, koyu renk saçları ve sakalı var. Başını hafifçe sağa eğmiş ve yana doğru bakıyor. Yakalı siyah bir gömlek giymiş, beyaz ve gri desenli bir kravat takmış. Elleri ceplerinde. Yüz ifadesi ciddi ve odaklanmış. Güçlü bir çene çizgisi ve belirgin kaşları vardır. Gözlükleri keskin ve profesyonel bir görünüm veriyor.
Cem Taşdöğen
Blog Yazarı

Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo, Televizyon ve Sinema bölümünden mezun oldum. Eğitimime devam ederken, bir televizyon kanalında canlı yayın kameramanı olarak görev yaptım. Çeşitli kısa film projelerinde farklı görevlerde bulundum. Enstitü’den aldığım online içerik editörlüğü eğitiminden sonra yazarlık yapmaya başladım.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Ana figür kırmızı bir adam olmak üzere bir grup çizgi film karakteri bir araya toplanmıştır. Mavi çizgili ve eldivenli beyaz bir gömlek giymektedir ve bacakları da mavidir. Bir elinde mavi bir sörf tahtası ile ayakta durmaktadır ve ona bağlı mavi kanatlı beyaz bir figür, mavi bir daire ve mavi bir eldiven vardır. Arka plan beyazdır ve diğer karakterler çeşitli renk ve boyutlardadır. Gülümsüyorlar ve eğleniyorlar. Sahne neşeli ve kaygısızdır.
Satış - Pazarlama

Network Marketing Nasıl Çalışır?

25 Haziran 2020
Bu resim, yüzleri daire şeklinde dizilmiş bir grup insanı gösteriyor. Merkezdeki bir kadın, yüzünün etrafında parlak kırmızı bir daire ile gülümsüyor. Diğer insanların yüzleri aynı yönü gösteren oklarla bir ağa bağlanmıştır. Sol taraftaki bir adam gözlük takmış ve gülümserken, sağ taraftaki bir kadının yüzünün etrafında sarı bir daire var. Buna ek olarak, görüntünün üst kısmına doğru kızıl saçlı bir kadın gülümsüyor ve alt kısma doğru bulanık bir kadın yüzü görüntüsü beliriyor. Son olarak, sol üst köşede bir adam saat yüzüyle gülümsüyor.
Satış - Pazarlama

En İyi 3 Network Marketing Şirketi

13 Ağustos 2020
Bir grup insanın önünde el sıkışan iki elin yakın çekimi. Eller çerçevenin sağından ve solundan, avuç içleri birbirine bakacak şekilde uzatılmıştır. Eller birbirine yakın ve parmaklar resmin ortasında birleşirken iç içe geçmiş. Arka plandaki insanlar çoğunlukla odak dışında, ancak el sıkışan iki kişinin etrafında büyük bir kalabalık oluşturdukları belli oluyor. Farklı renklerde giysiler giyiyorlar ve atmosfer bir neşe ve kutlama havasında. Görüntüdeki renkler çoğunlukla sessiz, birkaç parlak renk de dağılmış durumda. Işık önden geliyor ve ellerdeki ayrıntılar keskin ve net.
İnsan Kaynakları

Doğru Seçim, Doğru Yönetim

10 Aralık 2014
Bu görüntü bir grafiğin yakın çekimidir. Siyah beyaz ekranlı beyaz bir dizüstü bilgisayarda görüntülenmektedir. Sağ üst köşede siyah metinli dikdörtgen siyah beyaz bir işaret görülmektedir. Grafik, her birinde bir sayı ve yazı tipi bulunan birkaç paralel çizgiden oluşmaktadır. Sayılar ve yazı tipi beyaz zemin üzerine siyah elle yazılmıştır. Grafik beyaz bir arka plan üzerinde görüntüleniyor ve metin net bir şekilde görülebiliyor. Bu görüntü ekran görüntüsü, metin, sayı, yazı tipi, paralel çizgiler, el yazısı ve belge için harika bir örnektir.
5
(8)

Makro Eğitimi

46 Konu12 Saat
Bu görüntü, içinde bir insan olan siyah bir daireden oluşuyor. Kişi kollarını iki yana açmış, kameraya dönük bir şekilde durmaktadır. Kişi beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Arka plan gri tonda. Kişinin açık kahverengi gözleri ve kısa siyah saçları var. Daire pürüzsüz, kavisli bir dokuya ve parlak bir yüzeye sahip. Kişi kendinden emin ve güçlü görünüyor. Çemberin ortasında dururken kararlı bir ifadesi var. Resmin atmosferi davetkâr ve sıcak.Ders Eğitmeni
1102607
Bu görsel dijital pazarlama alanında bir online kursu tasvir etmektedir. Sakallı ve bıyıklı bir adam çerçevenin ortasında parmağıyla işaret ediyor. Beyaz gömleği ve sarı arka planı parlak ve canlı bir kontrast oluşturuyor. Arka planda ayrıca bir bileziğin ve bir adamın yüzünün yakın çekimini görebiliyoruz. Bu görsel, dijital pazarlama kursunun ideal bir temsili olup, ön planda materyalin önemini gösteren bir erkek yer almaktadır. Renklerin, nesnelerin ve yüz ifadelerinin birleşimi, görsele dijital pazarlama için bir coşku ve heyecan hissi veriyor. Bu görsel, dijital pazarlamanın getirebileceği bilgi ve heyecanın mükemmel bir temsili.
4.9
(331)

Dijital Pazarlama Eğitimi

15 Konu5 Saat
Resimdeki adam ışıl ışıl gülümsüyor, gözleri neşe ve sevinçle kırışıyor. Dişleri tamamen düzgün ve beyaz, yanakları mutlulukla parlıyor. Açık mavi bir gömlek giymiş ve koyu renk saçları düzgünce taranmış. Ellerini önünde kavuşturmuş, yüzünde memnuniyet ve tatmin ifadesi var. Rahat bir duruşu var, rahatlık ve konfor hissi veriyor. Resmin arka planı açık gri, bu da onun parlak gülümsemesini daha da öne çıkarıyor. Görüntü mükemmel bir şekilde yakalanmış, neşe ve memnuniyet hissi yayıyor.Sedat Ateş
775519
Kızıl saçlı, sakallı ve beyaz gömlekli bir adam başparmağını kaldırıyor. Yüzü görüntünün odak noktasıdır, arka planda bulanık bir bilezik vardır. Sağında beyaz zemin üzerinde siyah bir yazı ve üstünde içinde beyaz bir tik olan yeşil bir daire var. Adamın geniş bir gülümsemesi var ve yaptığı işten çok memnun görünüyor. Sanki neşesini vurgulamak istercesine etrafı güneşli bir atmosferle çevrili. Gözleri kapalı ve başparmağıyla onay ve pozitiflik ifade eden bir işaret yapıyor. Coşkusu bulaşıcı ve bu resme bakarken iyimserlik hissetmemek mümkün değil.
Resimdeki adam ışıl ışıl gülümsüyor, gözleri neşe ve sevinçle kırışıyor. Dişleri tamamen düzgün ve beyaz, yanakları mutlulukla parlıyor. Açık mavi bir gömlek giymiş ve koyu renk saçları düzgünce taranmış. Ellerini önünde kavuşturmuş, yüzünde memnuniyet ve tatmin ifadesi var. Rahat bir duruşu var, rahatlık ve konfor hissi veriyor. Resmin arka planı açık gri, bu da onun parlak gülümsemesini daha da öne çıkarıyor. Görüntü mükemmel bir şekilde yakalanmış, neşe ve memnuniyet hissi yayıyor.Sedat Ateş
1287524