AnasayfaBlogNeden Bazı İnsanlar Yardım İstemekten Çekiniyor?
Kişisel Gelişim

Neden Bazı İnsanlar Yardım İstemekten Çekiniyor?

01 Eylül 2021
Ellerini yanaklarına koymuş, gözleri kapalı yukarı bakan bir kadın. Teni soluk fildişi renginde ve yanakları kızarmış görünüyor. Gözleri kapalı ve dudakları düşünceli bir ifadeyle büzülmüş. Saçları koyu renk ve topuz yapılmış, küpeleri ışıkta parlıyor. Kolunda uçmakta olan bir kuş dövmesi var, kanatları havalanmak üzereymiş gibi genişçe açılmış. Arka planda beyaz bir duvar ve üzerinde siyah bir yazı ile Hoş geldiniz yazıyor.
Konu BaşlığıYardım İsteme DurumuYardım Etme Durumu
BireysellikKişiler genellikle kendilerine ait işleri kendi başlarına halletmeyi tercih eder.Çoğu kişi başkalarına yardım etmeyi tercih eder
Cornell Üniversitesi AraştırmasıDaha fazla sayıda kişi yardım etmeyi beklediklerinden daha fazla kişi yardım istemiştir.Tahminlerden çok daha fazla sayıda insan yardım etmeyi kabul etmiştir.
Zor KararlarBazı kişiler, zor kararlar alırken yardım istemekten çekinir.Çoğu kişi, başkalarının zor kararlar almasına yardımcı olmayı kabul eder.
Maddi SorunlarMaddi sorun yaşayan kişiler genellikle çözümü kendileri aramayı tercih eder.Büyük olasılıkla, bir kişi maddi sorun yaşadığında, diğerleri yardımcı olmayı kabul eder.
AlgıYardım istemenin bazen tembellik ya da bencillik olarak görülmesiYardım etmenin genellikle erdem olarak görülmesi
BağımsızlıkBazı kişiler, yardım almayı bağımsızlıklarını kaybetmek olarak görür.Başkalarına yardım etmek, genellikle kişinin başkalarına olan yükümlülüğünü yerine getirdiği olarak algılanır.
Kültürel FarklılıklarBazı kültürlerde, yardım istemek uygunsuz veya zayıflık işareti olarak görülür.Bazı kültürlerde, yardım etmek toplum hizmeti olarak değerlendirilir.
Yardım İsteme KorkusuBazı kişiler, yardım istemenin kendilerini zayıf ya da yetersiz göstereceğinden korkar.Bir kişiye yardım etme fırsatı sunulduğunda, çoğu kişi bu durumu olumlu karşılar.
Özgüven FaktörüBazıları, yardım istemeye ihtiyaç duymayan ve kendi başlarına işleri halledebilen kişilerin daha güçlü olduğuna inanır.Birçok kişi, başkalarına yardımcı olmanın, kişinin kendi yeteneklerine güvenini artırdığını düşünür.
Toplumsal UygunlukToplum genellikle yardım isteyen kişileri olumsuz bir biçimde algılar.Buna karşılık, yardım etme eylemi genellikle olumlu bir şekilde karşılanır ve takdir edilir.

Ekmeğini yαlnız yiyen yükünü dişiyle kαldırır.

Peki Sizin için yardım istemek yardım etmekten daha mı zor?

Yardım almanın tembellik yada bencillik, yardım etmenin ise erdemlilikle ilgili olduğuna inananlardan mısınız? 

Şimdi size bir konudan bahsedeceğim. Cornell Üniversitesi'nden psikoloji bilimiyle uğraşanlar tarafından on yıllık deneyler boyunca tam 14 bin katılımcıdan yabancılardan yardım istemeleri konusunda talepte bulunmuşlar. Ve ne kadar kişinin yardım edeceğini tahmin etmelerini istemişler. Ve sonuç: Tahmin edilenden çok daha fazla sayıda insan yardım etmeyi kabul etmiş.

Peki siz zor kararlar alırken ya da maddi bir sorun yaşadığınızda ne yapıyorsunuz? Ya da şöyle sorayım kendi işimi kendim görür, kendi yağımla kavrulurum diyorsunuz? 
Peki, o zaman şuna cevap verebilir misiniz? Yardım istemek hiç mi aklınıza gelmiyor? Yoksa geliyorda yardım istemekten mi çekiniyorsunuz?

İnsanlar Neden Yardım İstemekten Çekinirler?

İşler tahmin ettiğiniz gibi her zaman gitmez. Zorluklarla karşılabilirsiniz. Açık konuşacaksak herkes ara sıra yardıma ihtiyaç duyar. Ama istemeye çekinir. Dünyanın en utangaç ya da en kibirli insanı olsun, konu yardım istemeye gelince nedense bazı düşünceler bir anda belirmeye başlar:

  • Daha ben kendime yardım edemezken kim bana yardım edecek? 

  • Ölürüm de kimseye gel beni kurtar demem!

  • Böyle bir konuda ondan nasıl yardım isteyebilirim ki?

  • Asla o kadar aciz olamam, daha ölmedik! 

  • Kesin hayır diyecek. kendimi rezil edemem. 

  • İnsanlar ne der? 

Bu iç sesler saymakla bitmez. Bu sesler durmazken ve bazen kendi işimi kendim görürüm derken çözüm odaklı bir insan olduğunuzu düşünürken aslında yardım istemekten çekinen ya da kaçan bir insan olarak görünüyorsunuz.


Yardım istemekten çekinmenin birkaç sebebinin üzerine şöyle bi birlikte düşünelim isterseniz.
Uzmanlar şunu bu şekilde açıklıyor; yardım istememenin ve birinden bir istekte bulunmamanın altında bir reddedilme korkusu yattığını söylüyorlar. Ya bana hayır derse? 
Oysa ki İsteyenin bir yüzü kara, vermeyenin iki yüzü.


Bunun devamında rezil olma korkusu geliyor elbette. Beklenilen cevabın alınamayacağı ve hayal kırıklığına uğrama düşüncesi de buna engel olabiliyor. Yardım istemekten çekiniliyor. Herkes reddedildiğimi konuşacak. Ah şu elalem ne der kaygısı!
Oysa ki danışan dağları aşmış, danışmayan düz yolda şaşmış.


Yardım istemenin hakkı olmadığına inandığı içinde bunu yapmaktan çekinen kişiler var. Hatta bir çoğu sadece başkalarının isteklerini karşılamak adına dünyaya gelmiş gibi davranırlar. İstemeleri için önce hak etmeleri gerektiğini de düşünürler. Bu hak etme durumu bir bakıma İmposter sendromuna benzer özellikler taşır. Eğer bu sendromu merak ediyorsanız daha önce paylaştığım Daha Zeki Gözükmek İçin Bilmeniz Gereken 5 Sendrom adlı videoya göz atabilirsiniz.

Nerede birlik,orada dirlik.
İstemeyi ayıp sananlar da yardım istemekten çekinirler. Bu biraz geçmişten ya da geleneklerden gelen bir durumla da benzerdir aslında. Bazende kibirden! Kimse yardıma muhtaç olduğunuzu düşünmesin! 
Oysa ki komşu komşunun külüne muhtaçtır!

Evet oysa ki insan sosyal bir varlıktır. Yardım istemenin bir acziyetle uzaktan yakından alakası yoktur. 
Yardım isteyen insanları gözlemlediğinizde iletişimlerinin daha güçlü olduğunu da fark edebilirsiniz. Yardım isterken çekinmezler aksine daha rahattırlar. Çünkü bunun insanı bir durum olduğunu bilirler. İstemek var olabilmenin en büyük göstergesidir. 

Ve uzmanların görüşüne göre birinden yardım isteyen ya da bir istekte bulunanlar daha iyi hissediyor, problemlerini daha kolay çözüyor.

Ve ne yazık ki yardım istememekten dolayı kaçırılan bir fırsat, reddedilme korkusundan daha acıdır.

Bireysellik, Kişiler genellikle kendilerine ait işleri kendi başlarına halletmeyi tercih eder, Çoğu kişi başkalarına yardım etmeyi tercih eder, Cornell Üniversitesi Araştırması, Daha fazla sayıda kişi yardım etmeyi beklediklerinden daha fazla kişi yardım istemiştir, Tahminlerden çok daha fazla sayıda insan yardım etmeyi kabul etmiştir, Zor Kararlar, Bazı kişiler, zor kararlar alırken yardım istemekten çekinir, Çoğu kişi, başkalarının zor kararlar almasına yardımcı olmayı kabul eder, Maddi Sorunlar, Maddi sorun yaşayan kişiler genellikle çözümü kendileri aramayı tercih eder, Büyük olasılıkla, bir kişi maddi sorun yaşadığında, diğerleri yardımcı olmayı kabul eder, Algı, Yardım istemenin bazen tembellik ya da bencillik olarak görülmesi, Yardım etmenin genellikle erdem olarak görülmesi, Bağımsızlık, Bazı kişiler, yardım almayı bağımsızlıklarını kaybetmek olarak görür, Başkalarına yardım etmek, genellikle kişinin başkalarına olan yükümlülüğünü yerine getirdiği olarak algılanır, Kültürel Farklılıklar, Bazı kültürlerde, yardım istemek uygunsuz veya zayıflık işareti olarak görülür, Bazı kültürlerde, yardım etmek toplum hizmeti olarak değerlendirilir, Yardım İsteme Korkusu, Bazı kişiler, yardım istemenin kendilerini zayıf ya da yetersiz göstereceğinden korkar, Bir kişiye yardım etme fırsatı sunulduğunda, çoğu kişi bu durumu olumlu karşılar, Özgüven Faktörü, Bazıları, yardım istemeye ihtiyaç duymayan ve kendi başlarına işleri halledebilen kişilerin daha güçlü olduğuna inanır, Birçok kişi, başkalarına yardımcı olmanın, kişinin kendi yeteneklerine güvenini artırdığını düşünür, Toplumsal Uygunluk, Toplum genellikle yardım isteyen kişileri olumsuz bir biçimde algılar, Buna karşılık, yardım etme eylemi genellikle olumlu bir şekilde karşılanır ve takdir edilir
kişisel gelişim yardım istemekten çekinme
Uzun, dalgalı kahverengi saçları olan genç bir kadın beyaz bir duvarın önünde duruyor. Yüzünde dostça bir ifade var ve saçları yumuşak dalgalar halinde sırtından aşağı dökülüyor. Gözleri koyu kahverengi ve dudakları hafif bir gülümsemeyle kıvrılmış. Beyaz kemerli açık mavi bir elbise giyiyor ve takımını bir çift beyaz sandaletle tamamlıyor. Yumuşak saçları pencereden içeri süzülen güneş ışığıyla aydınlanıyor. Doğal ve rahat görünüyor, güzelliğin ve zarafetin bir resmi.
Münevver Birol
Blog Yazarı

Eğitim Yetkilisi olarak çağrı merkezine yeni başlayan personellere iş başı eğitimleri, çağrı yönetimi ve diğer mesleki eğitimleri vermektedir. Türkiye’nin önde gelen kargo firmalarından birinde çalıştı ve bu firmada kalite birimi kurdu. Butik çağrı merkezi hizmeti veren acentelere satış eğitimi, kalite ve koçluk destekleri vermeye devam etmektedir.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.