AnasayfaBlogNasıl Dil Zengini Oluruz?
Yabancı Dil Eğitimi

Nasıl Dil Zengini Oluruz?

15 Temmuz 2021
Bir kadın, siyah zemin üzerinde mavi bir yazı bulunan bir telefonu yüzüne doğru tutmaktadır. Yüzünün yakın çekimiyle doğrudan kameraya bakıyor ve telefonun üzerinde pembe beyaz bir logo görünüyor. Gözleri geniş ve dudakları hafifçe ayrıktır; arka plan bulanık ve odak dışıdır. Açık yeşil bir gömlek giymiştir ve saçları arkaya toplanmıştır. Ön planda bir tabelanın bulunduğu iyi aydınlatılmış bir alandadır. Tabela beyaz ve siyah harflerle yazılmış, telefonun üzerindeki logo ise pembe ve beyaz.
Dil Öğrenme AşamasıÖnerilen EylemlerFaydaları
BaşlangıçDoğru noktadan başlamak, harfleri ve temel kelimeleri öğrenme.Dil öğrenme sürecine sağlam bir temelle başlama.
GelişimDilde düşünme, o dilde günlük tutma, yabancı hikaye kitapları okuma.Kelime dağarcığı genişler, dilde düşünebilme ve ifade edebilme becerisi gelişir.
Konuşma PratiğiYabancı ülkelerden insanlarla uygulamalar aracılığıyla iletişim kurma, yabancı dizi ve filmler izleme.Konuşma becerisi gelişir ve anadili gibi hissetme olasılığı artar.
Gramer pratikleriTemel düzey konuşabilme becerisi edindikten sonra gramere geçiş.Dil bilgisindeki becerileri ve anlama yetenekleri gelişir.
Dil AlfabesiÖğrenilecek dil farklı bir alfabeye sahipse, o alfabe ve okunuş kurallarını öğrenme.Dilin yazılı formunu anlama ve kullanma becerisi.
KaynaklarDil öğrenme uygulamaları, destekleyici kaynak kitaplar gibi çeşitli kaynaklardan faydalanma.Dilin pek çok farklı kaynaktan öğrenilmesi, öğrenme sürecini zenginleştirir ve hızlandırır.
Dil KursuYabancı dil kursuna katılma.Yazılı ve sözlü becerilerin gelişmesini sağlar, öğrenme sürecini hızlandırır.
MotivasyonNeden yabancı dil öğrenmek istediğinizi kendinize sormanız ve sürekli motive olmaya çalışmanız.Öğrenme süreci boyunca enerji ve motivasyonun devam etmesi.
Zaman YönetimiÖğrenme sürecini hastalandığınızda ve bitkin hissettiğinizde bile devam ettirmeyi hedefleyin. Günlük çalışma saatiniz en az 1-1,5 saat olmalı.Öğrenme süresinin optimize edilmesi ve dil bilgisinin gelişimi.
UygulamalarDualingo, Cambly, Hellotalk, Busuu, Memrise, Babbel, Quizlet gibi dil öğrenme uygulamalarını kullanma.Dil öğrenme sürecine destek olur ve öğrendiklerinizi pekiştirmenizi sağlar.

Yabancı dili öğrenmek aslında o dile bireyin kendini yabancı görmemesiyle başlar. Kültür çeşitliği içinde yaşanan dünyada yeni diller öğrenmek aslında isteğe bağlılıktan daha çok gereklilik haline dönüşmeye başlamıştır. Dikkat edelim zorunluluk demiyorum gereklilik. Yabancı dil öğrenmenin günümüzde kendimizi ayrıcalıklı kılacak elzem adımlardan biri olduğu unutulmamalı. Öyleyse gelin bakalım dil zengini nasıl oluruz?

Dil Öğrenmeye Nereden Başlayacağını Bilmek

İnsan yabancı dil öğrenmeye başlarken kendine dürüst olmalı ve sabretmeli. Çoğu insan kendine şunu söyleyerek başlıyor ya da başlamadan bırakıyor; ilköğretim çağlarından beri İngilizce öğretiliyor, peki neden hala öğrenemedik? Çünkü dil öğrenmenin gerekliliklerini bilmiyorduk, farkında değildik, yeterli sabrı göstermeden pes ediyorduk... Dil öğrenmeyi bebeğin konuşmayı öğrenmesi aşamaları gibi düşünmeliyiz. Bu aşamalarda neler olur? Bebek önce sesler çıkarmaya başlar işte öncelikle bizlerinde yapması gereken bu. Harflerin nasıl okunacağını bilmek ve bir süre bunun üzerine pratik yapmak. Sonrasında kolay seviye günlük hayatta en çok kullanacağımız temel kelimeleri öğrenmekle yolumuza devam edebiliriz. Bunda pratik kazandıktan sonra daha detaylı kelimeler öğrenmeye çalışıp dile getirme çalışmaları yapılmalıdır. Anlamlı kelimelerle yavaş yavaş konuşmayı öğrendikten sonra bunları söz diziminde anlamlaştırmaya başlamalıyız. Demek istediğim temel düzey konuşabildikten sonra gramere geçiş yapabiliriz. 

Nereden başlayacağını verdiğim bebek örneğiyle kavrayabilirsiniz. Çocuk olmadan yetişkin olamayız bu sebeple yabancı dil öğrenirken A1 seviyesini öğrenmeden ileri seviyelere geçmeyelim. Tavşan kaplumbağa yarışındaki gibi tavşana özenip hızla ilerlersek bir zaman geriye bakınca eksik noktaları görebiliriz. Orada o eksikleri kapatmaya uğraşırken kaplumbağalar bizden iyi yol kat etmiş olmasın.

Dil Öğrenirken Ne Yapsam, Ne Yapmasam?

  • Zaman almasından korkma.

  • Neden yabancı dil öğrenmek istiyorum ve özellikle öğrenmek istediğiniz bir dil varsa neden bu dil diye sorun. Kendinizden alacağınız cevap motivasyonunuzu ve azminizi arttıracaktır. 

  • Öğreneceğiniz dil farklı bir alfabeye sahip ise (Çince, Japonca vb.), o alfabe ve okunuş kurallarını öğrenmeden gramer kurallarına geçmeyin.

  • Öğrenmeye çalıştınız dilde düşünün. Türkçe düşünüp o dile çevirmeye çalışmayın. 

  • Öğrendiğiniz dilde dizi, film izleyip şarkılarını söylemeye çalışın.

  • O dilde günlük tutmaya çalışın. Başta kısa cümlelerle başlayabilirsiniz emin olun sonrasında uzun cümlelerle yazma kabiliyeti edinebilirsiniz.

  • Seviyenize göre yabancı hikaye kitapları okuyun.

  • Çevrenizde öğrendiğiniz dili bilen birileri varsa gün içinde kendini belirli saatler belirleyin ve sadece o dilde iletişim kurmaya çalışın.

  • Yabancı ülkelerden insanlarla konuşabileceğiniz pek çok uygumala mevcut, onlara üye olup konuşma pratiği yapabilirsiniz.

  • İstikrarlı çalışın. Günlük çalışma saatiniz en az 1-1,5 saat olsun.

Bunların hepsini aynı anda yapmaya çalışmayın. Unutmayın zamanla öğrendiğiniz dilde ilerledikçe hepsini yapabilir hale gelmeye başlayacaksınız. 

Yabancı Dil Öğrenirken Kullanacağım Kaynaklar Neler Olabilir?

  • İngilizce türkçe sözlük: Başlarda kelimeleri öğrenirken ya da cümle çevirip kurarken yanınızdan ayırmamanız gerektiğini söyleyebilirim. 

  • Naver arama motoru. 

  • Çeşitli dil öğrenme uygulamaları. (dualingo, cambly, hellotalk, busuu, memrise, babbel, quizlet vb.) 

  • Destekleyici kaynak kitaplar. (Limasollu Naci yayını kitapları ve daha fazlası olabilir.)

  • Yabancı dil kursuna giderek hem konuşma hem yazma becerinizi geliştirebilirsiniz.

Yabancı Dil Öğrenme Serüveni ve Sonucu

Uzun ve zorlu geçebilecek bu süreçte bahsettiğim şeylere dikkat ederek ilerlerseniz ve vazgeçmezseniz "sabrın sonu selamet’’ olacaktır. Çok değil verimli çalışma sistemi oluşturup öğreneceğiniz dile yoğunlaşırsanız sonrasında öğreneceğiniz dilleri öğrenmek daha kolay gelecektir. Başarıya ulaştığınızda özgüveniniz de artacaktır yani dil öğrenmek aynı zamanda kişisel gelişiminiz ve ruhsal ilerlemeniz açısından da olumlu katkıları olan bir durumdur. Başarınızdan dolayı sizi tebrik ediyorum. 

‘’Yeni bir dil öğren, yeni bir ruh edin. ‘’(Çek Atasözü)

YAZAR: MERVE PERİNCİK

Başlangıç, Doğru noktadan başlamak, harfleri ve temel kelimeleri öğrenme, Dil öğrenme sürecine sağlam bir temelle başlama, Gelişim, Dilde düşünme, o dilde günlük tutma, yabancı hikaye kitapları okuma, Kelime dağarcığı genişler, dilde düşünebilme ve ifade edebilme becerisi gelişir, Konuşma Pratiği, Yabancı ülkelerden insanlarla uygulamalar aracılığıyla iletişim kurma, yabancı dizi ve filmler izleme, Konuşma becerisi gelişir ve anadili gibi hissetme olasılığı artar, Gramer pratikleri, Temel düzey konuşabilme becerisi edindikten sonra gramere geçiş, Dil bilgisindeki becerileri ve anlama yetenekleri gelişir, Dil Alfabesi, Öğrenilecek dil farklı bir alfabeye sahipse, o alfabe ve okunuş kurallarını öğrenme, Dilin yazılı formunu anlama ve kullanma becerisi, Kaynaklar, Dil öğrenme uygulamaları, destekleyici kaynak kitaplar gibi çeşitli kaynaklardan faydalanma, Dilin pek çok farklı kaynaktan öğrenilmesi, öğrenme sürecini zenginleştirir ve hızlandırır, Dil Kursu, Yabancı dil kursuna katılma, Yazılı ve sözlü becerilerin gelişmesini sağlar, öğrenme sürecini hızlandırır, Motivasyon, Neden yabancı dil öğrenmek istediğinizi kendinize sormanız ve sürekli motive olmaya çalışmanız, Öğrenme süreci boyunca enerji ve motivasyonun devam etmesi, Zaman Yönetimi, Öğrenme sürecini hastalandığınızda ve bitkin hissettiğinizde bile devam ettirmeyi hedefleyin Günlük çalışma saatiniz en az 1-1,5 saat olmalı, Öğrenme süresinin optimize edilmesi ve dil bilgisinin gelişimi, Uygulamalar, Dualingo, Cambly, Hellotalk, Busuu, Memrise, Babbel, Quizlet gibi dil öğrenme uygulamalarını kullanma, Dil öğrenme sürecine destek olur ve öğrendiklerinizi pekiştirmenizi sağlar
Nasıl Dil Zengini Oluruz dil öğrenmek dil öğrenmeye nereden başlayacağını bilmek yeni bir dil
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Yüzünde bayrak resmi olan bir kadın yakın çekimde gösteriliyor. Kadının üzerinde mavi bir gömlek ve arkasında siyah bir arka plan vardır. Yüzünün ortasında kırmızı ve mavi bir bayrak ve bayrağın mavi yazısı ortada. Sağ alt köşede gözleri, sol alt köşede ise göğsünün yakın çekimi görülüyor. Dudakları hafifçe ayrılmış ve kaşları hafifçe çatılmış. Kararlı ve odaklanmış görünüyor, sanki önündeki her türlü zorluğu üstlenmeye hazır gibi. Bayrağın dokusu net ve renkleri canlı. Arka plan çoğunlukla siyah, ancak gömleğinin mavisi karanlığa karşı göze çarpıyor. Görüntü, hem kadının kararlılığını hem de taşıdığı bayrağın gücünü yakalayan inanılmaz güçlü bir görüntü.
Rusça Dil Öğrenimi

Rusça Günler ve Aylar

25 Eylül 2021
Bu, beyaz bir çan kulesi ve görüntünün ortasından geçen dolambaçlı bir nehri olan büyük bir bina. Gökyüzü masmavi ve bulutlarla kaplı; binanın bazıları açık olan çok sayıda penceresi var. Binanın yanına park edilmiş bir araba ve binanın üzerinde siyah bir çatı var. Nehrin kenarında küçük bir ağaç grubu ve binadan uzağa giden bir patika var. Arka planda ağaçlar ve bir bina ile nehrin manzarası çok güzel.
Nedir?

Dünyanın En Zengin Ülkesi

04 Haziran 2021