AnasayfaBlogMüşteri İlişkileri Sorumlusu Nedir? Ne İş Yapar?
Meslekler

Müşteri İlişkileri Sorumlusu Nedir? Ne İş Yapar?

12 Temmuz 2021
Kulaklık takmış genç bir kadın dizüstü bilgisayarının başında oturuyor. Elleri klavyenin üzerinde, parmakları yazmak için pozisyon almış durumda. Ekrana dikkatle bakarken konsantrasyonu çok net, yüzü bilgisayarın ışığıyla aydınlanıyor. Uzun kahverengi saçları yüzünden geriye doğru toplanmış ve sırtından aşağı dökülüyor. Üzerinde beyaz nokta desenli mavi bir gömlek var. Dizüstü bilgisayar parlak ışıklı bir odada masanın üzerinde duruyor. Duvarlar sıcak sarı renktedir. Arka planda zamanı gösteren bir duvar saati görülüyor.
TanımGörevlerDiğer Bilgiler
Müşteri İlişkileri SorumlusuHedef kitlenin müşteriye dönüşme aşamasını yönetmek, müşteri ve kurum arasında sarsılmaması gereken kazan-kazan ilişkilerini yönetmek.Bazı iş yerlerinde pazarlama ya da halkla ilişkiler departmanına bağlı olarak da çalışabilir. Reklam ve dijital ajansların da en çok aradıkları iş pozisyonlarından biridir.
Müşteri İlişkileri Sorumlusunun GörevleriMüşteri şikayetlerini, beklentileri, sorunlarını ve isteklerini dikkate almak, müşteri memnuniyetini sağlamaya yönelik fikir ve kampanyalar üretmek, CRM programları oluşturup uygulamak.Müşteri analizleri yaparak tüketici davranışları, satın alma aşamaları hakkında bilgi edinmek ve araştırmalar yapmak görevleri arasındadır.
Müşteri İlişkileri Sorumlusu MaaşlarıÖzel sektör odaklı bir mesleği yerine getirir. Çalışılan alana göre maaşlar değişiklik gösterebilir.Maaşlar genellikle 3.000 TL ila 5.500 TL arasında değişmektedir. Üst düzey marka ve şirketlerde çalışma durumu maaşın artmasında etkilidir.
Müşteri İlişkileri Sorumlusu Nasıl Olunur?Bu görevi yerine getirebilmek için öncelikle çalışılacak firmaya ve sektöre uygun bir eğitim alınması gereklidir.Aynı zamanda bu iş pozisyonu deneyim isteyen bir kategoride bulunmaktadır.
Müşteri İlişkileri Sorumlusunun ÖnemiHedef kitlenin müşteriye dönüşme aşamasında ve müşteri hâline gelmesinde önemli bir rol oynar.Günümüzde tüketici odaklı pazarlama stratejileri ile müşteri yönetimi çok önemli hale gelmiştir.
Müşteri İlişkileri Sorumlusunun Mesleki Gelişim GörevleriAraştırma yapmak ve sonuçları analiz etmek, mesleki gelişimini sürdürmek.Bu, müşteri memnuniyetini artırmak ve marka sadakatini sağlamak için önemlidir.
Müşteri İlişkileri Sorumlusunun İletişim Görevleriİşletmenin mevcut ve yeni faaliyet ve hizmetlerinden hedef kitleyi haberdar etmek, müşteri geri bildirimlerini kuruma iletir.Geleneksel ve dijital medya mecraları aracılığıyla hedef kitle ve müşteri ile iletişim kurar.
Müşteri İlişkileri Sorumlusunun Analiz GörevleriMüşteri ilişkilerine dair veri ve bilgileri analiz etmek için CRM yazılımlarını kullanır.Müşteri analiz ve ilişkilerine göre pazarlama-satış departmanına gerekli bilgileri paylaşır.
Müşteri İlişkileri Sorumlusunun Müşteri Sadakati GörevleriMüşteri sadakat programlarını hazırlar ve uygular.Bunun için CRM programlarını kullanabilir.
Müşteri İlişkileri Sorumlusunun Veri KaynağıMüşterilerin profili, dağılımı, istekleri, beklentileri ve şikayetleri bu görevin önemli bir veri kaynağıdır.Bu bilgiler bir sonraki müşteri yönetimi aşaması için büyük önem taşır.

Hedef kitlenin müşteriye dönüşme aşamasında ve bir müşteri hâline gelmesinde, müşteri ilişkileri yönetiminin büyük bir payı vardır. Pazarlama ve satış faaliyetleri için vazgeçilmez bir alan olan müşteri ilişkileri yönetimi, bu işi profesyonel bir şekilde yürütebilecek çalışanlar sayesinde işlevsel hâle gelmiştir. İşte o çalışan ekip üyelerinden biri de müşteri ilişkileri sorumlusudur.

Müşteri ilişkileri sorumlusu, hedef kitlenin müşteriye dönüşmesi için yoğun bir CRM yani müşteri ilişkileri yönetimi uygular. Tabii ki görev tanımı yalnızca bununla sınırlı kalmaz. Hedef kitlenin müşteri hâline gelmesiyle birlikte kurum ile müşteri arasında sarsılmaması gerekilen kazan-kazan ilişkilerini de müşteri ilişkileri sorumlusu yönetir.

Kurumların, şirketlerin ve markaların vazgeçilmez departmanlarından biri olan müşteri hizmetleri departmanını bu kadar önemli hâle getiren faktörlere ve iş hayatına biraz daha yakından bakalım. 

Müşteri İlişkileri Sorumlusu Nedir?

Müşteri memnuniyeti kavramına bir şekilde aşinasınızdır. Müşteriyi elde tutmak ve müşteri ilişkilerini geliştirmek açısından memnuniyet kavramı, söz konusu işletme açısından mühim bir konuma sahiptir. Müşteri ilişkileri yönetiminde de strateji, faaliyet ve planlamalar için müşteri ilişkilerine bakmak esastır. Müşterilerin profili, dağılımı, istekleri, beklentileri ve şikayetleri, bir sonraki müşteri yönetimi aşaması için büyük bir veri kaynağıdır. Müşteri ilişkileri sorumlusu, müşteri ilişkileri yönetimini etkinleştirecek adımları uygular. Bu noktada müşteri ile kurum arasındaki köprüyü kurmak ve bu köprüyü yıkılmadan sağlam temellerle inşa etmek başlıca görevidir. 

Müşteri hizmetleri departmanına bağlı olarak çalışması beklenen müşteri ilişkileri sorumlusu, bazı iş yerlerinde pazarlama ya da halkla ilişkiler departmanına bağlı olarak da çalışmaktadır. Ayrıca müşteri ilişkileri sorumlusu, reklam ve dijital ajansların da en çok aradıkları iş pozisyonlarından biridir. Çünkü müşteri ve hedef kitleye sahip her işletme, müşteri sayesinde ayakta durduğunu bilir. Günümüzün tüketici odaklılığı pazarlaması, kesinlikle müşteri ilişkileri alanına ışık tutmaktadır. Müşteriyi anlayan, dinleyen ve müşteri isteklerini özgün bir fikir olarak sunabilen işletmeler, kârı da bir şekilde elde edebilmektedir. 

Müşteri İlişkileri Sorumlusu Ne İş Yapar?

Müşteri ilişkilerini kurmak ve geliştirmek, müşteri ilişkileri sorumlusunun başlıca görevidir. Bu görevi ister pazarlama ve satış faaliyetlerine göre yapsın, isterse doğrudan CRM sistemine uygun olarak yapsın, aslolan müşteri ilişkilerini yönetebilecek bir vizyona sahip olmasıdır. Müşteri İlişkileri açısından tüketici davranışları ve satın alma aşaması, önemli veri ve bilgiler sunmaktadır. Bundan dolayı da işinde profesyonelliğe erişmek isteyen bir müşteri ilişkileri sorumlusunun, araştırma yapması ve sonuçları analiz etmesi gerekir. Bu aşamada müşteri ilişkileri sorumlusu, mesleki gelişimini sürdürme görevini de üstlenir. Genel olarak ise bir müşteri ilişkileri sorumlusu aşağıdaki görevleri yerine getirir:

  • Müşteri ilişkileri kapsamında; müşteri şikayetlerini,beklentileri, sorunlarını ve isteklerini dikkate alır. 

  • Müşteri memnuniyetini sağlamaya yönelik fikir ve kampanyalar üretir. 

  • İşletmenin misyon ve hedeflerine uygun olarak müşteri ilişkilerini yönetir. 

  • CRM programları oluşturur ve kurum ile müşteri geri bildirimlerini raporlar. 

  • Müşteri, hedef kitle ve tüketicinin geri bildirimlerini kuruma iletir. 

  • Müşteri sadakat programlarını hazırlar ve uygular. 

  • Müşteri ilişkilerine dair veri ve bilgileri analiz etmek için CRM yazılımlarını kullanır. 

  • Müşteri analiz ve ilişkilerine göre pazarlama-satış departmanına gerekli bilgileri paylaşır. 

  • İşletmenin mevcut ve yeni faaliyet ve hizmetlerinden hedef kitleyi haberdar eder. 

  • geleneksel ve dijital medya mecraları aracılığıyla hedef kitle ve müşteri ile iletişim kurar. 

  • Müşteri ne ister, neden ister ve kurum buna nasıl yanıt verir gibi sorulara yanıt verecek müşteri analizleri yapar.



Müşteri İlişkileri Sorumlusu Maaşları

Müşteri ilişkileri sorumlusu, özel sektör odaklı bir mesleği yerine getirir. Ayrıca müşteri hizmetlerinin aktif olduğu yer alanda çalışma olanağı da vardır. Maaşı belirleyen temel unsurlardan biri de çalışılan alandır. Çağrı merkezi, reklam ajansı, pazarlama-satış kurumu, e-ticaret ya da üst düzey bir marka şirketi, müşteri ilişkileri sorumlusunun çalışabildiği alanlardır.

Müşteri ilişkileri sorumlusu maaşları genel olarak asgari ücretin altında değildir. Fakat bazı işletme ve kurumlarda asgari ücret düzeyinde maaş verildiği de bilinmektedir. Yine de müşteri ilişkileri sorumlusu maaşları, 3.000 TL ila 5.500 TL arasında değişmektedir. Maaşın artmasında üst düzey marka ve şirketlerde çalışma durumu oldukça etkilidir. Ayrıca müşteri ilişkileri sorumlusunun bir üst kademeye yükselmesi durumunda, maaşta da ciddi bir artış olmaktadır. 

Müşteri İlişkileri Sorumlusu Nasıl Olunur?

Müşteri ilişkileri, deneyim isteyen profesyonel bir iştir fakat deneyim elde etmek için de çeşitli iş fırsatları yaratan bir alandır. Eğer müşteri ilişkileri sorumlusu olmak gibi bir kariyer hedefiniz varsa bu alanda yakın bölümleri tercih ederek alanı tanımaya erkenden başlayabilirsiniz. İşin teorik hem de pratik tarafını öğrenebileceğiniz bölümler; reklamcılık, pazarlama, işletme, halkla ilişkiler, büro yönetimi ve yönetici asistanlığı ve insan kaynakları yönetimi gibi bölümlerdir. Bu bölümler haricindeki bölümlerden mezun olarak da alana girmeniz mümkün. Fakat işe alım için işin niteliklerini tanıdığınızı eğitimle ispatlamak adına ilgili bölümlerden mezun olmak, öne çıkarıcı bir durumdur. Tabii ki işe alım için bu durum tek başına yeterli olmayacaktır. 

Aslında müşteri hizmetleri ve müşteri ilişkileri işi için deneyim her zaman daha öne çıkarıcı bir nitelik olmuştur. Fakat deneyimi elde etmek için işin neresinden başlamanız gerektiği de önemli bir konudur. Bu noktada gerçekten mesleğe ve işe ilgi duymanız gerekiyor. İnsanlarla iletişim kurmak ve kendinizi ifade edebilmek, meslek için olmazsa olmazdır. Bu yetkinliği geliştirmek ve bir iş deneyimi olarak yansıtmak, ilgili kurumlarda mesleği yerine getirmek için yeterli bir niteliktir. Peki müşteri ilişkileri sorumlusu olmak için nasıl bir deneyim gerekir?

Öncelikle müşteri hizmetlerinin geniş bir alana yayıldığını bilmelisiniz. Bir çağrı merkezi de bir reklam ajansı da müşteri ilişkilerine yönelik bir iş pozisyonu yaratır. Bunu bilerek çalışmak istediğiniz alanları gözden geçirebilirsiniz. Ayrıca öğrencilik yıllarında yarı zamanlı çalışabileceğiniz müşteri temsilcisi iş ilanlarına da bakabilirsiniz. Bütün bunlardan önce ise alanda çalışma isteğiniz ve kendini geliştirmeye yönelik bir alan ilginizin bulunması gerekli. Tabii ki iletişim ve konuşma konusunda da kendini geliştirmeniz lazım. 

Tekrar hatırlatmakta fayda var. Her meslek dahilinde konuşabileceğiniz alana ilgi kavramı, müşteri ilişkileri alanı için de geçerlidir. Mesleğe yönelik ilginizi kaybetmeniz sonucunda, bu durum müşteri ile kurduğunuz iletişim biçimine bile yansıyabilir. Sonuç olarak insanlarla iletişim kurma noktasında, ciddi sorunlarla karşılaşabilir ve mesleki kariyerinizi sonlandırma yolunu seçmek zorunda kalabilirsiniz. Tabii ki kariyer hayatının gidişatı baştan belli değildir; fakat kendinizin neler yapıp yapamayacağını kestirmek de güç değildir. 

Mesleğe adım atmanıza faydası olan bir başka konu ise eğitimdir. Bir üniversite bölümü bitirmek dışında kurs veya sertifika programı yoluyla alan bilgisini artırabilirsiniz. CRM eğitimi, müşteri odaklı satış teknikleri, dijital pazarlama ve doğru ve etkili konuşma eğitimi alarak alan için gerekli bilgi ve yetkinlikleri geliştirebilir ve bunu kanıtlayabilirsiniz. Yetkinliklerinizi geliştirmek ve alan için deneyimlerinizi öğrencilik yıllarından itibaren artırmak, işe alım için de sizi öne çıkaracaktır.

Müşteri İlişkileri Sorumlusu, Hedef kitlenin müşteriye dönüşme aşamasını yönetmek, müşteri ve kurum arasında sarsılmaması gereken kazan-kazan ilişkilerini yönetmek, Bazı iş yerlerinde pazarlama ya da halkla ilişkiler departmanına bağlı olarak da çalışabilir Reklam ve dijital ajansların da en çok aradıkları iş pozisyonlarından biridir, Müşteri İlişkileri Sorumlusunun Görevleri, Müşteri şikayetlerini, beklentileri, sorunlarını ve isteklerini dikkate almak, müşteri memnuniyetini sağlamaya yönelik fikir ve kampanyalar üretmek, CRM programları oluşturup uygulamak, Müşteri analizleri yaparak tüketici davranışları, satın alma aşamaları hakkında bilgi edinmek ve araştırmalar yapmak görevleri arasındadır, Müşteri İlişkileri Sorumlusu Maaşları, Özel sektör odaklı bir mesleği yerine getirir Çalışılan alana göre maaşlar değişiklik gösterebilir, Maaşlar genellikle 3000 TL ila 5500 TL arasında değişmektedir Üst düzey marka ve şirketlerde çalışma durumu maaşın artmasında etkilidir, Müşteri İlişkileri Sorumlusu Nasıl Olunur?, Bu görevi yerine getirebilmek için öncelikle çalışılacak firmaya ve sektöre uygun bir eğitim alınması gereklidir, Aynı zamanda bu iş pozisyonu deneyim isteyen bir kategoride bulunmaktadır, Müşteri İlişkileri Sorumlusunun Önemi, Hedef kitlenin müşteriye dönüşme aşamasında ve müşteri hâline gelmesinde önemli bir rol oynar, Günümüzde tüketici odaklı pazarlama stratejileri ile müşteri yönetimi çok önemli hale gelmiştir, Müşteri İlişkileri Sorumlusunun Mesleki Gelişim Görevleri, Araştırma yapmak ve sonuçları analiz etmek, mesleki gelişimini sürdürmek, Bu, müşteri memnuniyetini artırmak ve marka sadakatini sağlamak için önemlidir, Müşteri İlişkileri Sorumlusunun İletişim Görevleri, İşletmenin mevcut ve yeni faaliyet ve hizmetlerinden hedef kitleyi haberdar etmek, müşteri geri bildirimlerini kuruma iletir, Geleneksel ve dijital medya mecraları aracılığıyla hedef kitle ve müşteri ile iletişim kurar, Müşteri İlişkileri Sorumlusunun Analiz Görevleri, Müşteri ilişkilerine dair veri ve bilgileri analiz etmek için CRM yazılımlarını kullanır, Müşteri analiz ve ilişkilerine göre pazarlama-satış departmanına gerekli bilgileri paylaşır, Müşteri İlişkileri Sorumlusunun Müşteri Sadakati Görevleri, Müşteri sadakat programlarını hazırlar ve uygular, Bunun için CRM programlarını kullanabilir, Müşteri İlişkileri Sorumlusunun Veri Kaynağı, Müşterilerin profili, dağılımı, istekleri, beklentileri ve şikayetleri bu görevin önemli bir veri kaynağıdır, Bu bilgiler bir sonraki müşteri yönetimi aşaması için büyük önem taşır
Müşteri İlişkileri Sorumlusu Müşteri İlişkileri Sorumlusu nedir Müşteri İlişkileri Sorumlusu ne iş yapar Müşteri İlişkileri Sorumlusu maaşları Müşteri İlişkileri Sorumlusu nasıl olunur
Resimde uzun, siyah saçlı, gözleri kapalı ve yüzünde geniş, içten bir gülümseme olan bir kadın görülüyor. Sırtını dik tutmuş, kolları iki yanında, saçları omuzlarından ve sırtından aşağı dökülüyor. Yirmili yaşlarında görünüyor ve ten rengini tamamlayan beyaz bir bluz giyiyor. Memnun ve neşeli görünüyor, bir güven ve duruş havası yayıyor. İfadesi ve duruşu huzur ve dinginlik hissi veriyor. Uzun saçları güzelliğine ve kadınsılığına katkıda bulunarak mutlu ve kaygısız bir kadın resmini tamamlıyor.
Emine Büşra Kanat
Blog Yazarı

Ankara Üniversitesi Halkla ilişkiler ve tanıtım bölümünden mezun oldu. Lisans öğreniminde sosyal farkındalık kampanyalarında görev aldı. İstanbul İşletme Enstitüsü’nde fotoğrafçılık, iletişim, kişisel gelişim ve diğer farklı konularında yazmaya başladı.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Takım elbiseli bir adam, elinde bir pano tutarak bir araba galerisinde durmaktadır. Yakınlarda duran, yirmili yaşlarının sonunda olduğu anlaşılan bir kadınla konuşmaktadır. Adam mavi bir kravat takmaktadır ve kravat yakından görülebilmektedir. Gri takım elbise giymiş başka bir adama bir araba anahtarı uzatıyor. İçinde bir kâğıt olan bir el de yakından görülüyor. Bir adamın yüzüne yakından bakıldığında gözlerinin arabaya doğru baktığı görülür. Arka planda bir kişinin kolunun bulanık görüntüsünün yanı sıra bir odadaki bir kişinin bulanık görüntüsü de görülüyor. Takım elbiseli adam büyük olasılıkla diğer adamla arabayı tartışıyor ve kadın da büyük olasılıkla bir satış görevlisi. Görüntü profesyonel bir atmosfere sahip ve ışıklandırma parlak ve doğal.
Müşteri İlişkileri Yönetimi

Müşteri İlişkileri Yönetimi ile Kazanın

02 Ekim 2019