AnasayfaBlogMobbingi Eğitimle Yenin!
Mobbing

Mobbingi Eğitimle Yenin!

08 Kasım 2018
Bir kadın bilgisayarın önünde oturmuş, ellerini yüzüne dayamış. Bilgisayar monitörü çeşitli dosyalarla doludur. Yanında takım elbiseli bir adam durmakta ve kadına bağırıyor gibi görünmektedir. Ön planda mavi bir klasör ve üzerinde bir adamın elinin yakın çekimi var. Ayrıca mavi bir klasörün bulanık bir yakın çekimi de var. Görüntünün sağ tarafında bir elin yakın çekimi var. Görüntünün kenarına doğru, beyaz bir tabelanın bulanık bir resmi görülebilir. Sağ alt köşede beyaz bir gömleğin yakın çekimi var.
KonuAçıklamaSonuç
Mobbingin TanımıMobbing, genellikle iş yaşamında görülen ve aşırı derecede şiddet ile yasaya uygun olmayan bir kabalık anlamına gelir.Çoğu insan, fiziksel ya da psikolojik taciz altında olduğunu fark etme konusunda güçlük yaşar.
Mobbingin SebepleriMobbingin en temel sebeplerinden biri insanların düşünce yapılarıdır. Mükemmeliyetçi kişiliklere sahip olanlar genellikle mobbinge uğradıklarını fark etmezler.Baskının kendi işlerinin yeterince iyi yapılmadığını düşünmelerinden kaynaklanmaktadır.
Mobbinge Karşı Alınması Gereken AksiyonlarMobbinge maruz kalındığında, durumu fark etmek ve kendini tanımak önemlidir.Birey kendisine uygulanan mobbingi fark edebilmek ve bu durumla başa çıkmak için kendini tanıma yeteneğine sahip olmalıdır.
Eğitim ve MobbingBirey, mobbingle başa çıkmak için kendini tanımak ve kendine uygun bir eğitim stratejisi belirlemek konusunda aktif olmalıdır.Eğitim, bireye mobbingi anlama ve bu durumla başa çıkma stratejileri geliştirme konusunda yardımcı olur.
Yol Haritası ÇıkarmakMobbinge karşı yol haritası çıkarırken, bireyin mobbingi yoğunlaşan alana göre uygun eğitimler alması gerekmektedir.Eğitimler, mobbinge karşı yol haritası çıkarmada önemli bir yardımcıdır.
Stres ve MobbingStres, mobbingin profesyonel ve kişisel yaşam üzerindeki etkilerini artırabilir.Stresi azaltmak için teknolojiden ve eğitimlerden yararlanmak önemlidir.
Yöneticiler ve MobbingYöneticiler hem üst yönetimden ağır bir mobbinge maruz kalabilirler hem de çalışanlarına mobbing uygulayabilirler.Yöneticilerin mobbingin farkında olmaları ve eğitimlerle bu durumu en aza indirmeleri gerekmektedir.
İş Yerinde Görgü ve Etik KurallarıBu eğitimle, iş arkadaşlarıyla daha iyi bir iletişim kurabilir ve iletişimde uyulması gereken kuralları öğrenebilirsiniz.Eğitim, özellikle yönetim kadrosunda çalışanların iş yerinde görgü ve etik kurallarına daha çok dikkat etmeleri konusunda yardımcı olur.
Eğitim ÖnerileriEğitimler, mobbinge karşı stratejiler belirlemede ve yol haritası çizmede yardımcı olur.Kişisel ve profesyonel gelişim için uygun eğitimler almak ve kendini tanımak önemlidir.
Mücadele YöntemiMobbinge karşı mücadelede en güçlü silah eğitimdir.Birey, kendini ve durumu anlama yolunda eğitimlerle desteklenmelidir.

Mobbing kavramı, İngilizce 'mob' kökünden gelmekte olup aşırı şiddetle ilintili ve yasaya uygun olmayan kabalık anlamındadır. Böyle düşündüğümüzde mobbingin aslında sadece iş yaşamında olmadığını yaşamımızın her alanında her gün mobbinge maruz kaldığımızı anlıyoruz. Peki neden? Aslında cevabı çok basit, kabalık. Çocukken, daha okul öncesinde çocuklara değerler eğitimi verilmesinin önemini buradan anlamış bulunmaktayız.

Bir insan en temel olan değerler eğitimini tam almadığında büyüyüp yetişkin bir birey olduğunda toplumdaki rolünü de kavramamıştır. Her birimiz kendi düşüncelerimizde önemli ve özeliz. Ancak toplum içinde bizim gibi bireyleri de aynı kendimiz gibi görmeli ve aynı değeri göstermeliyiz.

Bu değer toplu taşıma araçlarında, herhangi bir çalışma alanında ya da günümüzün neredeyse 3/4'lük kısmını geçirdiğimiz kendi iş yerimizde, nerede olduğu fark etmemektedir.

Genel olarak çevremde mobbing hakkında konuştuğumda fark ettim ki, insanlar mobbinge uğradıklarında bunu anlamaları uzun zaman alıyor. Peki bunun sebebi ne olabilir? Neden insanlar kendilerine karşı yapılan bu kabalıkları geç fark ediyorlar? Buradaki temel neden; insanların düşünce yapılarından kaynaklanmaktadır. Mükemmeliyetçi özellikteki insanlar özellikle bunu fark etmediklerini bile söyleyebilirim. Bunun temel nedeni maruz oldukları baskının kendi işlerinin yeterince iyi yapılmadığını düşünmelerinden kaynaklanmaktadır. Hata ya da eksikliği önce kendilerinde ararlar.

Mobbinge Karşı Ne Yapmalıyız?

Mobbingi Fark etmek

İlk aşama, bize yapılan baskıyı fark etmemiz gerekmektedir. Bu da insanın kendini tanımasından geçmektedir. İnsan kendisini tanımaz ise, kendisine söylenen her şeyi kabullenir. İkinci bir özellik de bireylerin ait oldukları toplum içinde kabul görme duygularından kaynaklanmaktadır. Takdir edilmek, kabul görmek için sabretmeleri gerektiğini düşünürler.

Kendini Tanıma

Birey kendini tanıdıkça, kendi sınırlarını fark eder. Bu da özellikle iş hayatında gerçekleştirilmesi olanaksız verilen hedeflerin altında kalmasını aslında çok güzel açıklamaktadır. Hedef koymak ve adım adım bu hedefleri gerçekleştirmek elbette kişisel gelişim için önemlidir. Buradaki amaç hedeflerin gerçekçi olmasıdır.

Dolayısıyla buradan kişinin kendi kendine mobbing yaptığı düşüncesini de oluşturabiliriz. Bu noktada en büyük mobbingi kendimiz kendimize yapıyorsak, bu kendimizi tanımanın önemini daha da arttırmaktadır. Kendimizi nasıl tanıyacağız? Buna yazının devamında değineceğim.

Karar Vermek

Üzerimizde hissettiğimiz mobbingi fark etmiş isek karar alma adımına gelmişiz demektir. Burada kendimizi tanımamızın önemi ortaya çıkmaktadır. Kendimize doğru sorular sorarak objektif bir bakış açısı ile içinde bulunduğumuz durumu değerlendirmeli ve adım adım bu durumları ortadan kaldırmak için nasıl bir yol izleyeceğimizin haritasını çıkarmalıyız.

Yol Haritası Çıkarmak

Mobbinge uğradığımız konu hangi alanda ise o alana uygun eğitimler almak bize yol haritası çıkarmakta destek olacaktır. Örneğin siz kurumsal bir firmada çalışıyorsunuz, işiniz çok yoğun, neredeyse mola almadan uzun saatler çalışıyor belki öğle yemeğinizi bile ekran karşısında iş yaparken yiyorsunuz.

Bu bile ne kadar ağır bir mobbing altında olduğunuzun göstergesidir. Kendinize zaman yaratıp rahatlamanız için alternatif eğitimlere yönelmeniz hem daha verimli çalışmanızı sağlayacak hem de işin sizde yarattığı baskıyı azaltacaktır. Bu yoğunluk içerisinde online eğitimler alarak kendinize ayrı bir zaman sıkıştırması yapmadan istediğiniz eğitimlere katılım sağlayabilirsiniz.

Ya da işinizden memnun değilsiniz, mesleğinizi değiştirmek istiyorsunuz ancak işinizi bırakmadan yeni bir meslek edinmek istiyorsunuz bu durumda yine eğitimler alarak yeni meslek alanlarını öğrenebilirsiniz. Belki de aldığınız eğitimlerde bunu fark edebilirsiniz. 

Stres insanın kimyasını bozan, uzun dönemde geri dönülemez hastalıklar oluşturan çağımızın vebasıdır. Öyle ki, bir kara delik gibi çeker içine. Günümüz teknolojisi maalesef bunu daha da tetiklemektedir. O halde stresi azaltmak için yine teknolojiden yararlanıp eğitimler alarak başa çıkmamız gerekmez mi? Evet, mobbingi yenmek ancak ve ancak eğitimler ile mümkün olacaktır. Yaşadığımızın mobbing olduğunu görecek, kendimizi tanıyacak ve yol haritası çıkarmamızda bize destek olacak eğitimler. 

Eğer yönetici olarak çalışıyorsak hem üst yönetimden ağır bir mobbinge maruz kalıyoruz, hem de çok daha acısı kendimiz de çalışanlarımıza mobbing uyguluyoruz. Bunun farkına varmamız bile eğitimler ile olmaktadır. 

Şimdi size öncelikle kendinizi tanımanız ve olaylar karşısında farklı bir bakış açısı edinmeniz ve alternatif çözümler üretmeniz için bir kaç alternatif eğitim önerileri vermek istiyorum.

Eğitim önerileri neler?

  • İş Yerinde Görgü ve Etik Kuralları: Bu eğitim ile birlikte çalıştığınız iş arkadaşlarınız ile daha iyi bir iletişim kuracak ve iletişimde uyulması gereken kuralları öğrenmiş olacaksınız. Bu eğitimin özellikle yönetim kadrosunda çalışanların alması, değişimin daha etkili olması yönünde önemlidir.

  • Mobbing Eğitimi: Bu eğitim bize yaşadığımız baskının tanımlanmasını ve mücadele edilmesinde hangi yolları takip edeceğimizi en güzel anlatan eğitimdir.

  • Altı Şapkalı Düşünme Tekniği: Bu eğitimi bu hafta almaya başladım ve ne kadar geç kaldığımı anladım. Her bireyin kendini gerek iş hayatı gerekse özel hayatında karşılaştığı problemlerin çözümünde farklı bakış açılarını geliştirmesi ve sağlıklı bir SWOT Analizini çıkarması için alınması gereken en temel eğitim.

  • Stres ve Stres ile Başa Çıkma Yöntemi - Stres Yönetimi Eğitimi: Farklı kişilik tarzlarını ayırt edip, ‘Zor İnsanlar’ karşısında uygulayabilecekleri teknikleri öğreneceksiniz. alışma hayatında karşılaşılabilecek olumsuzluk kaynaklarını fark edip, farklı durumlara karşı hazırlıklı olma anlayışını benimseyecek ve olumsuz durumlar sonucunda yaşanan yıkıcı duyguların etkilerini en aza nasıl indirilebileceği konularında farkındalık kazanacaksınız.

  • Zaman Yönetimi Eğitimi: Yoğun iş temposunda zamanınızı doğru ve etkin yönetmeyi öğrenecek bu sayede  iş hayatınızla ilgili neleri doğru, başarılı ve etkin yönetmeniz gerektiğine karar vereceksiniz. Zaman kavramını doğru kullanarak kariyerinize katkıda bulunacak ve  daha hızlı kariyer yolunu tercih etmiş olacaksınız.

  • Diksiyon Eğitimi: Bu eğitim alakalı mıdır diye sorduğunuzu duyar gibiyim. Ancak bu eğitim ile sesimizi doğru kullanıp vurgulamaları, yanlış kullandığımız kelimeleri öğrenerek, doğru bir iletişim becerisi geliştirecek ve karşımızdaki kişilerin bizi daha iyi anlamasını sağlamış olacağız.

  • Doğru ve etkili konuşan insanlar iş ve sosyal hayatlarında istedikleri yerlere daha hızlı ve kolay gelebilmektedir. Doğru nefes almayı, zihin dilini, beden dilini keşfedecek ve doğru kullanımını öğreneceksiniz.

  • Etkili İletişim Stratejileri ve Beden Dili Eğitimi: Vücut dilini anlamak kolay değildir. Etkili iletişim için bizi bir adım öne çıkaracak, mobbing yaratan kişilerin bize bunu yapmalarının alt nedenlerini çözmüş olacağız.

İlgili eğitim: Zaman Yönetimi Kursu

İlgili eğitim: Diksiyon Sertifikası

Evet gördüğünüz gibi, bir sorun ile karşılaştığımızda yapacağımız en temel adımlar;

  • Tanımla

  • Yüzleş

  • Karar Ver

  • Harekete Geç

Yazımın başında da belirttiğim gibi, maruz kaldığımız her türlü kabalıklara karşı en büyük silahımız eğitimdir. Çalışansanız eğitim alın, yönetici iseniz eğitim alın ve aldırın. Eğitimli insan farkında olan insandır. Farkında olan insan saygılı olan insandır. Saygılı olan insan ise içinde sevgi olan insandır. İletişimin temeli sevgi ve saygıdır.

Karar vermek başlamanın yarısı, başlamak bitirmenin yarısıdır. 

Mobbingin Tanımı, Mobbing, genellikle iş yaşamında görülen ve aşırı derecede şiddet ile yasaya uygun olmayan bir kabalık anlamına gelir, Çoğu insan, fiziksel ya da psikolojik taciz altında olduğunu fark etme konusunda güçlük yaşar, Mobbingin Sebepleri, Mobbingin en temel sebeplerinden biri insanların düşünce yapılarıdır Mükemmeliyetçi kişiliklere sahip olanlar genellikle mobbinge uğradıklarını fark etmezler, Baskının kendi işlerinin yeterince iyi yapılmadığını düşünmelerinden kaynaklanmaktadır, Mobbinge Karşı Alınması Gereken Aksiyonlar, Mobbinge maruz kalındığında, durumu fark etmek ve kendini tanımak önemlidir, Birey kendisine uygulanan mobbingi fark edebilmek ve bu durumla başa çıkmak için kendini tanıma yeteneğine sahip olmalıdır, Eğitim ve Mobbing, Birey, mobbingle başa çıkmak için kendini tanımak ve kendine uygun bir eğitim stratejisi belirlemek konusunda aktif olmalıdır, Eğitim, bireye mobbingi anlama ve bu durumla başa çıkma stratejileri geliştirme konusunda yardımcı olur, Yol Haritası Çıkarmak, Mobbinge karşı yol haritası çıkarırken, bireyin mobbingi yoğunlaşan alana göre uygun eğitimler alması gerekmektedir, Eğitimler, mobbinge karşı yol haritası çıkarmada önemli bir yardımcıdır, Stres ve Mobbing, Stres, mobbingin profesyonel ve kişisel yaşam üzerindeki etkilerini artırabilir, Stresi azaltmak için teknolojiden ve eğitimlerden yararlanmak önemlidir, Yöneticiler ve Mobbing, Yöneticiler hem üst yönetimden ağır bir mobbinge maruz kalabilirler hem de çalışanlarına mobbing uygulayabilirler, Yöneticilerin mobbingin farkında olmaları ve eğitimlerle bu durumu en aza indirmeleri gerekmektedir, İş Yerinde Görgü ve Etik Kuralları, Bu eğitimle, iş arkadaşlarıyla daha iyi bir iletişim kurabilir ve iletişimde uyulması gereken kuralları öğrenebilirsiniz, Eğitim, özellikle yönetim kadrosunda çalışanların iş yerinde görgü ve etik kurallarına daha çok dikkat etmeleri konusunda yardımcı olur, Eğitim Önerileri, Eğitimler, mobbinge karşı stratejiler belirlemede ve yol haritası çizmede yardımcı olur, Kişisel ve profesyonel gelişim için uygun eğitimler almak ve kendini tanımak önemlidir, Mücadele Yöntemi, Mobbinge karşı mücadelede en güçlü silah eğitimdir, Birey, kendini ve durumu anlama yolunda eğitimlerle desteklenmelidir
mobbing kişisel gelişim mobbingle başa çıkma mobbingi eğitimle yenme mobbing eğitimi
Bu, koyu siyah saçlarını topuz yapmış bir kadının görüntüsüdür. Kollarını göğsünün üzerinde kavuşturmuş ve kameradan uzağa bakıyor. Uzun kollu siyah bir üst ve beyaz bir alt giymiştir. Yüz ifadesi ciddidir ve gözleri görünmemektedir. Görüntüde başka hiçbir şey olmayan beyaz bir duvarın önünde duruyor. Derin düşüncelere dalmış gibi görünüyor ve beden dili düşünceli olduğunu gösteriyor.
Burcu Topçu Ekelik
Blog Yazarı

Anadolu Üniversitesi - İşletme/Lisans eğitimi almıştır. Dokuz Eylül Üniversitesi - Satış Yönetimi/Ön Lisans alanında eğitimini tamamlamıştır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bir kadın kara tahtanın önünde duruyor. Kollarını kavuşturmuş ve yüzünde şaşırtıcı derecede sıcak bir gülümseme var. Uzun, siyah saçları arkaya toplanmış ve üzerinde rahat, açık renkli bir gömlek var. Kara tahtanın üzerinde beyaz bir metin ve farklı renklerde birkaç şekil ve diyagram yazılı. Kadın kendinden emin ve memnun görünüyor, önündeki tahtada yazılı olan bilgileri bir an için kavrıyor. Görüntü kara tahtanın yakın çekimidir ve metnin ve diyagramların karmaşık ayrıntılarını göstermektedir. Kadının varlığıyla çerçevelenen genel kompozisyon, çevreye benzersiz bir bakış açısı sağlıyor.
4.9
(33)

Mobbing Eğitimi

15 Konu5 Saat
Uzun dalgalı siyah saçlı genç bir kadın beyaz bir arka plan üzerinde duruyor. Üzerinde ince siyah beyaz çizgili bir gömlek ve mavi bir kot pantolon var. Ellerini kalçalarına koymuş, kendinden emin ve kararlı bir ifadeyle doğrudan kameraya bakıyor. Gözlerinin kenarları kırışan sıcak bir gülümsemesi var. Saçları geriye doğru toplanmış ve birkaç tutam yüzünü çerçeveliyor. Duruşu rahat ama kendinden emin, güçlü ve bağımsız bir varlık sergiliyor.Dr. Burcu Yiğit
1028464
Bu görüntü stres yönetimi üzerine çevrimiçi bir kursa ait. Bir yığın siyah beyaz tabelanın önünde gülümseyen bir kadın. Kadın bir kolye takıyor ve görüntüde ağzının yakın çekimi yer alıyor. Ayrıca bazı beyaz metinlerin yakın çekimi de var. Arka plandaki işaretler bunun stresle başa çıkma konusunda bir online kurs olduğunu düşündürüyor. Kadının ifadesi ve tabelalardaki metin, bunun insanların stresi azaltmayı ve daha mutlu olmayı öğrenmelerine yardımcı olacak bir kurs olduğunu ima ediyor. Bu kurs muhtemelen stresle sağlıklı bir şekilde nasıl başa çıkılacağı ve yaşamda daha fazla denge yaratılacağı konusunda ipuçları ve stratejiler sağlayacaktır. İşaretler ayrıca kursun insanların strese karşı daha dirençli olmalarına ve daha olumlu bir bakış açısı oluşturmalarına yardımcı olacağını göstermektedir. Bu online kurs, insanların stresi nasıl azaltacaklarını ve genel sağlık durumlarını nasıl iyileştireceklerini öğrenmeleri için mükemmel bir yol gibi görünüyor.
4.5
(21)

Stres Yönetimi Eğitimi

6 Konu5 Saat
Bir kadın çerçevenin ortasındaki büyük beyaz bir beynin önünde duruyor. Açık renkli bir bluz ve koyu renk bir pantolon giymiş olan kadın ellerini göğsünün önünde kavuşturmuş. Geniş gülümsemesi ve parlak gözleri rahat ve mutlu olduğunu gösteriyor. Uzun siyah saçları yüzünden geriye doğru toplanmış ve siyah bir fonun önünde duruyor. Beyin beyaz ve ebruli bir dokuya sahip. Çerçevenin büyük bir kısmını kaplıyor ve ince siyah bir kenarlıkla çevreleniyor. Beynin detayları çok net ve kadın ön planda hayranlık dolu bir bakışla duruyor.
4.9
(73)

Duygusal Zeka Eğitimi

36 Konu5 Saat
Bu, koyu siyah saçlarını topuz yapmış bir kadının görüntüsüdür. Kollarını göğsünün üzerinde kavuşturmuş ve kameradan uzağa bakıyor. Uzun kollu siyah bir üst ve beyaz bir alt giymiştir. Yüz ifadesi ciddidir ve gözleri görünmemektedir. Görüntüde başka hiçbir şey olmayan beyaz bir duvarın önünde duruyor. Derin düşüncelere dalmış gibi görünüyor ve beden dili düşünceli olduğunu gösteriyor.Burcu Topçu Ekelik
1102779