AnasayfaBlogMentor Koçluk Nedir?
Meslekler

Mentor Koçluk Nedir?

02 Mart 2021
Bu, üzerine kelimeler basılmış bir bulmacanın yakın çekim görüntüsüdür. Yapbozun arka planı beyazdır ve kelimeler siyah renkte basılmıştır. Ön planda, üzerlerinde kelimeler basılı birkaç yapboz parçası vardır. Ayrıca bulmacanın sol tarafında büyük sarı bir nokta ve ortasında kırmızı metinli sarı bir işaret görülmektedir. Arka planda, beyaz kağıt parçalarının yakın çekimi görülmektedir. Bu görüntü, bulmacayı tanımlamak için kullanılabilecek birçok ayrıntı içerdiğinden bir görüntü başlığı veri kümesi oluşturmak için kullanılabilir.
KonuAçıklamaBilgi
Mentor Koçluk Nedir?Mentor ve bir koçu birleştiren bir dengedir.Koçlar bilgeliği kullanır ve mentorler geri bildirim sağlar.
Mentor Koç OlabilmekICF üyesi olmak gereklidir.ICF, koçluk mesleği için standartlar belirler.
Mentor Koçun GörevleriFarklı konulardaki ilişkileri düzenlemek, müşteriye rehberlik etmek.Mentor koç, potansiyeli ortaya çıkarır ve başarı ölçütleri belirler.
Mentor Koçluk Hizmetinin SonuçlarıKişisel ve profesyonel gelişme anlamında büyük avantajlar sağlar.İletişim becerilerinde gelişme, özsaygı ve özgüvende artış.
ICF TanımıICF, mentor koçluğu profesyonel yardım alma süreci olarak tanımlar.ICF mentor koçluğu seanslarını ve yöntemlerini değerlendirir.
Mentor Koçun Kişisel ÖzellikleriGüvenilir, bağlantı kurma yeteneği üstün, yaratıcı süreçleri geliştirme yeteneği olan kişiler.Mentor koçlar müşterinin başarısını ve ilerlemesini sıkça takip eder.
Mentor Koçluk GeribildirimMentor koç, müşterinin koçluk seanslarını inceleyerek geri bildirim sağlar.Mentor koç, müşterinin yetkinlik gelişimine odaklanır.
Mentor Koçun YeterlilikleriICF Mentor koç, temel yetkinliklerle ilgili becerilerin iyi bir dinleyicidir.Her seviyeye göre dinler: fiziksel, entelektüel, duygusal ve sezgisel.
Mentor Koç'un Müşteri İlişkisiMentor koç, müşteri ile güçlü ve ön yargısız bir ilişki kurar.Müşteri ve mentor koç arasında eşit ortaklık vardır.
Mentor Koçun Öğrenim SüreciMentor koç, sürekli kendini geliştirir ve yeni konular öğrenir.Kendini ve müşteriyi performans için sorumlu tutar.

Mentor; almış olduğu deneyimi karşısındakilere aktaran aynı zamanda bilgeliğe sahip kişilerdir. Öğütler veren bir akıl hocasıdır. Koç; kendi cevabınızı keşfetmeniz ve keşfetmeniz için size güç veren bir strateji ortağıdır. Mentor koçluk; bir mentor ve bir koçu birleşmesi gibi düşünün.

Bir koç, koçluk yaparken sorulan sorular ile alakalı bilgilendirebilmek için bir mentorun bilgi ve bilgeliğini kullanır. Ayrıca bir mentor, koçu gözlem şeklinde geri bildirim sağlar. Bir koça yardımcı olacak örnekleri paylaşır. Oldukça basit bir şekilde; mentor koçluğu, mentorluk ve koçluk arasında bir dengedir. Mentor koç olabilmek için ülkemizde koçluk mesleğinin güvenli bir şekilde sürdürülmesini sağlamak için programlar ve standartlar oluşturan ICF üyesi olmanız gerekir. International Coaching Federation (ICF) koçluk mesleğinin toplumun ayrılmaz bir parçası haline gelmesini sağlamak için çalışmalar yürütmektedir.

Mentor Koçun Görevleri Nelerdir?

Koçlar her müşteriyi kendi yaşamlarında ve yaptıkları çalışmalarda uzman olarak kabul eder ve her müşterinin yaratıcı, becerikli ve bilgili olduğuna inanırlar. Standartlara uygun bir koçluk ilişkisi ise koçluk sürecinde yer alan tarafların üstlerine düşen görevleri belirten bir anlaşmadan ibarettir. Koçluk hizmeti alan kişiler; iletişim becerilerinde gelişme gözlemlerler, özsaygı ve özgüvende artış görürler, verimlilikte artış ve bireysel, takım performansında iyileşme kaydederler.

Koçluğun altın standardı olarak tanımlanan ICF, mentor koçluğu şu şekilde tanımlıyor; başvuran tarafından istenen koçluk yetkinlik düzeyini elde etme ve uygulama için profesyonel yardım alma sürecidir. Bunun yanında mentor koçluk; bu hizmeti alan bireylerin yaşam dengesi veya koçluk yeteneğinin geliştirilmesiyle ilgili bağlantısı olmayan diğer konularda koçluk yapmaktan daha çok koçluk becerileri ve bu alanda gelişme anlamında koçluk yapmayı tanımlıyor. Mentor koçun görevlerini aşağıda inceleyebilirsiniz.

  • Modeli etkili bir şekilde başlatmak ve Mentor koç ve koç ilişkisinin anlaşmalarını yapmak.

  • Müşterinin potansiyelinde yer alan neyi başarmak isteğinde olduğunu ortaya çıkartmak.

  • Her iki tarafın da (koç ve müşteri) koçluğun amacı hakkında net bilgilere sahip olduğundan emin olmak.

  • Mentor koç ve koç ortaklığında olması gereken başarı ölçütleri oluşturmak.

  • Mentor Koçluk ilişkisinde belirlenmesi gereken ücretleri, zaman çerçevesini ve diğer yönlerini en başında netleştirmek.

  • Müşteriye ICF etik kuralları hakkında detaylı bir şekilde bilgi vermek.

  • Etik Davranış İnceleme Kurulunun asıl amacını müşteriye bildirmek.

  • Mentorluk hizmeti alan koçun diğer mentor koçlarla da görüşmesini sağlamak. Buna göre bir seçim yapmasını istemek ve özgüvenini desteklemek.

  • Müşteriye, mentorluğun bir sonucu olarak, her hangi bir unvan kazanacağına dair bir garanti vermemek.

  • Müşterinin koçluk seanslarını inceleyerek, sözlü ve yazılı geri bildirim sağlamak ve temel yetkinlik geliştirmesine odaklanmak.

  • Seans değerlendirme aşaması; müşterinin öğrenme ve gelişme sürecine katkı sağlaması amacı ile iki değerlendirme arasında yeterli süreyi belirlemekle yapılmalıdır.

  • Seanslardan hedeflenen örnekleri alarak; belirli sözlü ve yazılı geribildirim sunmak. Bu durumda müşteri tam olarak ne yaptığını biliyor olacak. Müşteri koçluk alanında daha derin bir bilgi ve birikim geliştirmek için yapılması gerekenleri anlayacak. Bu süreçte koça öğrendikleri göstermek amacı ile müşterinin kim olduğu, ne istediği ve özgün stilini saygı duyulduğu hissettirilmelidir.

Mentor Koçun Kişisel Özellikleri Nelerdir?

Mentor koçluk bazı önemli kişisel özelliklere sahip olmayı gerektirir. Aşağıda inceleyeceğimiz özellikler ICF mentor koçlarında bulunan özelliklerdir.

  • Güvenilir olmalı ve uygunluk, uyumluluk bakımından müşteri ile bağlantı kurma yeteneğine sahip olmalıdır.

  • Müşterisini işin en başında kendisinin hissettiği şeyin ötesine geçmeye teşvik edici ve yaratıcılık süreçlerini geliştirmeye yardımcı olmalıdır.

  • Açık, savunma gerektirmeyen ve uygun bir risk almak isteyen, eşit ortaklığı simgeler.

  • Ortaklığın değerini anlamış olur ve değerlendirebilir. Bir örnek olarak; müşteriyi oturumlar arasında üzerinde çalışma imkanı sağlayacak ve daha bilge koçluğa götürecek alanlar yaratma konusunda liderlik yapmaya teşvik eder.

  • Müşteriyi, süreç sırasında gösterdiği başarıları ve ilerlemesini takdir etmekte destekleyici, özel bir yeteneğe sahiptir.

  • Her müşterinin özgün tarzı için takdir ve saygı göstermelidir.

  • Müşterinin kendi koçluk stilini geliştirmesinde cesaret verir.

  • Hem kendini hem de müşteriyi performans için sorumlu tutma konusunda isteklidir. Ayrıca oluşan ilişkinin etkililiğini karşılıklı değerlendirme konusunda teşvik etmeye de istekli olmalıdır.



İlgili eğitim: Liderlik Sertifikası

ICF Mentor Koçunun Yeterlilikleri Nelerdir?

  • ICF Mentor koç; temel yetkinliklerle ilgili becerilerin farkına varabilmek için kişiyi iyi bir şekilde dinler.

  • Her seviyeye göre dinler. Bunlar; fiziksel, entelektüel, duygusal ve sezgiseldir.

  • Güçlü yönlerini geliştirebilmek için ön yargılardan uzak bir şekilde dinler.

  • Kişileri olduğu gibi kabul eder ve stil, kültür ve dil gibi farklılıkları gözetir. 

  • Unvanlama sınavı (CKA) sırasında kullanılan kayıtlı koçluk oturum değerlendirilmesinde ICF tarafından kullanılmakta olan değerlendirme araçları hakkında geniş bir bilgiye sahiptir.

  • Hem bireysel yetkinliklerin varlığını görmek hem de beceri düzeyinin gelişimini gözlemleyebilmek için dinler.

  • Kritik bir yetkinlik etkisi olup olmadığını veya sınırlı bir koçluk etkisi yaratıp yaratmayacağını ayırt etme yeteneğine sahip olmalıdır.

  • Gösterilen beceri seviyeleri ile gelişecek yeni beceri seviyesi arasında oluşabilecek boşluğu ayırt edebilir ve bunu en iyi şekilde ifade edebilir.

  • Yetkinlik kullanımlarını ve beceri düzeylerini ayırt eder ve doğru bir şekilde ifade eder.

  • Geribildirim yapabilmek için saygılı, net ve yargısız bir duruş sergiler, güvenli ve güvenilen bir alan yaratır.

  • İhtiyaçlarını, gözlemlenenlerin ve bir sonraki beceri düzeyine geçmek için gerekli olan spesifik gelişimin, geribildirim ile bağlı olduğundan haberdardır.

  • Güçlü ve potansiyel büyüme alanlarını tespit ederek, her çeşit koçluk temel yetkinliği ile alakalı geribildirim sunabilir.

  • Her çeşit koçluk modeli tercihine göre kendi kendini yönetme becerisini gösterir ve temel koçluk ile ilgili beceri değerlendirmesine odaklanabilir.

Kayıtlı Mentor Koç Olarak Mentor Koç Listesinde Yer Alabilme Şartları Nelerdir?

  • Güvenilir bir ICF Global Üyesi olma şartı aranır. ICF Üyesi olmak için ise ICF standartlarınla örtüşen en az 60 saatlik bir koçluk eğitimi tamamlamış olmanız gerekir.

  • En az üç yıl süreli ICF Sertifikasına sahip olmalılar. 

  • ICF Koç Bilgi Değerlendirme Sınavı’ndan (CKA) geçmiş olmak.

  • Mentor Koçluğun, ICF tanımını kabul etmek ve prosedüre göre uygulamak.

  • Bütün hüküm ve koşulları kabul etmek ve çalışmalarda kabul edilen en iyi uygulamaları yapmak.

  • $ 50 USD kayıt ücretini ödemek.

Mentor Koçluk Nedir?, Mentor ve bir koçu birleştiren bir dengedir, Koçlar bilgeliği kullanır ve mentorler geri bildirim sağlar, Mentor Koç Olabilmek, ICF üyesi olmak gereklidir, ICF, koçluk mesleği için standartlar belirler, Mentor Koçun Görevleri, Farklı konulardaki ilişkileri düzenlemek, müşteriye rehberlik etmek, Mentor koç, potansiyeli ortaya çıkarır ve başarı ölçütleri belirler, Mentor Koçluk Hizmetinin Sonuçları, Kişisel ve profesyonel gelişme anlamında büyük avantajlar sağlar, İletişim becerilerinde gelişme, özsaygı ve özgüvende artış, ICF Tanımı, ICF, mentor koçluğu profesyonel yardım alma süreci olarak tanımlar, ICF mentor koçluğu seanslarını ve yöntemlerini değerlendirir, Mentor Koçun Kişisel Özellikleri, Güvenilir, bağlantı kurma yeteneği üstün, yaratıcı süreçleri geliştirme yeteneği olan kişiler, Mentor koçlar müşterinin başarısını ve ilerlemesini sıkça takip eder, Mentor Koçluk Geribildirim, Mentor koç, müşterinin koçluk seanslarını inceleyerek geri bildirim sağlar, Mentor koç, müşterinin yetkinlik gelişimine odaklanır, Mentor Koçun Yeterlilikleri, ICF Mentor koç, temel yetkinliklerle ilgili becerilerin iyi bir dinleyicidir, Her seviyeye göre dinler: fiziksel, entelektüel, duygusal ve sezgisel, Mentor Koç'un Müşteri İlişkisi, Mentor koç, müşteri ile güçlü ve ön yargısız bir ilişki kurar, Müşteri ve mentor koç arasında eşit ortaklık vardır, Mentor Koçun Öğrenim Süreci, Mentor koç, sürekli kendini geliştirir ve yeni konular öğrenir, Kendini ve müşteriyi performans için sorumlu tutar
mentor koçluk mentor koç gözlem geri bildirim Mentor Koçluk Nedir Mentor Koçun Görevleri Nelerdir
Bu, canlı mavi gömlek giymiş bir kadının görüntüsüdür. Yüzünü çerçeveleyen uzun, koyu renk saçları var. Ten rengi açık ve yüz ifadesi kararlı. Beyaz duvarlı ve aydınlık pencereli bir odada duruyor. Gömleğinin mavisi beyaza karşı öne çıkıyor ve güçlü bir kontrast hissi veriyor. Kadın kollarını vücudunun önünde kavuşturmuş, kendinden emin bir havaya sahip. Gözleri ileriye odaklanmış ve kararlılığını gösteriyor. Önüne ne çıkarsa çıksın üstesinden gelmeye hazır görünüyor.
Esra Girgin

İşletme Eğitimimi tamamladıktan sonra uzun yıllar eğitim sektöründe hizmet verdim. Eğitim alanında çalışmalara devam ederek, her alanda içerik üreterek, kendimi geliştirmeye devam ediyorum.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Karton bir tabela tutan bir elin yakın çekimi görülüyor. Dikdörtgen şeklinde olduğu anlaşılan tabelanın beyaz yüzeyinde kırmızı ve beyaz bir rakam var. Ayrıca, tabelanın ortasında kırmızı bir harf var. El hafif yüksek bir açıdan görülüyor ve tırnakları görünüyor. Tırnaklar açık pembe renge boyanmıştır. İşaret ayrıca kırmızı ve beyaz bir daire ile süslenmiştir ve görüntünün arka planı düz beyazdır. Genel izlenim, bir mesajı iletmek için bir işaret tutan bir kişinin izlenimidir.
Kişisel Gelişim

Hayatının Yaşam Koçu Sensin

11 Temmuz 2019
Bu görüntü, üzerinde bir insan çizimi bulunan bir kara tahtanın yakın çekimidir. Kişinin kırmızı merkezli bir hedefi vardır ve siyah bir çerçeve ile çevrilidir. Hedefin ortasında da bir ampul var. Kişi çizgili bir gömlek giymektedir ve kollarını kaldırmıştır. Kişinin gözleri kapalı ve yüzünde bir gülümseme var. Kişinin saçları siyah ve kıvırcıktır. Kişi, üzerinde birkaç siyah çizgi bulunan beyaz bir arka planın önünde durmaktadır. Yazı tahtası çeşitli semboller ve harflerle dolu. Görüntü iyi aydınlatılmış ve renkler canlı. Ampulden gelen ışık kişinin çizimine yumuşak bir parlaklık katıyor. Resimde neşe ve iyimserlik duygusu var.
Koçluk

Koçluk Nedir Ne Değildir?

18 Ağustos 2021