AnasayfaBlogMarka Değeri İçin Sloganın Önemi
Markalaşma

Marka Değeri İçin Sloganın Önemi

08 Mayıs 2019
Bir grup insan birlikte bir proje üzerinde çalışıyor. Bir kişi bir kitap üzerine yazı yazarken, bir diğeri çeşitli renklerde bir kağıt tutuyor. Bir dizüstü bilgisayar açık ve hemen yanında bir renk örneği var. Önlerindeki masada kahverengi sıvılı bir fincan kahve var ve bir renk kartelasının yakın çekimi görülüyor. Ayrıca bir bilek ve farklı renklerde bir kağıt tutan bir elin yakın çekimi de var. Tüm bireyler ellerindeki işe odaklanmış gibi görünmektedir ve ortam işbirliği ve yaratıcılık atmosferidir.
KonuAçıklamaÖnemi
Marka DeğeriMarkanın değerini oluşturan bir dizi unsur vardır ve bunlardan biri de sloganlardır.Kaliteli ve etkili bir slogan, markanın değerini ve tanınırlığını artırır.
Slogan KavramıMarkaların ya da ürünlerin kimliğini oluşturan kelimelerin birleşiminden oluşan yaratıcı unsurlar.Tüketicinin aklında markayı kalıcı kılar, markanın kimliğini oluşturur ve markayı farklılaştırır.
FarklılaşmaMarkalar ve şirketler, pazarda farklılık yaratmak için sloganlardan yararlanır.Farklılık, tüketiciyi etkileme ve markanın rakiplerinden ayrılmasını sağlar.
HatırlanabilirlikBir markanın sloganı, tüketicinin aklında kalan ve markayı anımsatan bir unsur olmalıdır.Bir markanın hatırlanması ve bilinirliği, markanın başarısı ve değerini artırır.
Algı OluşturmaBir sloganın, tüketicinin algısını oluşturma ve yönlendirme gücü vardır.Tüketicinin algısı, karar verme sürecinde ve satın alma eyleminde çok büyük rol oynar.
MarkalaşmaMarkalaşma, markanın değeri ve bilinirliği ile doğru orantılıdır ve buna sloganlar yardımcı olur.Bir markanın değeri, piyasadaki gücünü ve kalıcılığını belirler.
KurumsallaşmaBir markanın kurumsal kimlik oluşturmasında sloganların önemli bir rolü vardır.Kurumsallaşma, markanın profesyonelliğini ve güvenilirliğini gösterir.
Yalın, Basit ve Anlaşılır OlmalıBir slogan, etkisini artırmak için yalın, basit ve anlaşılır olmalıdır.Kafası karışık ve karmaşık sloganlar, tüketicinin zihninde karmaşaya ve kafa karışıklığına neden olabilir.
Marka İsmini ÇağrıştırmalıBir slogan, tüketicinin zihninde markanın ismini çağrıştırmalıdır.Markanın ismi, tüketicinin zihninde markaya ve ürünlere ilişkin olumlu anılar oluşturabilir.
Orijinal OlmalıEtkili ve kalıcı bir slogan yaratmak için özgünlük önemlidir.Orijinal bir slogan, tüketicinin zihninde markayı diğerlerinden ayırır ve markaya değer katar. Bu aynı zamanda markanın algısını oluşturur ve güçlendirir.
İnanılır ve Güvenilir OlmalıBir slogan, tüketicinin güvenini kazanmalı ve markanın güvenilirliğini yansıtmalıdır.Bir markaya olan güven, tüketicinin marka ile bağını kuvvetlendirir ve yinelemeli satın almaları teşvik eder.

Ekonomik, kültürel, sosyal ve teknolojik alanda günümüzde pek çok değişilik ve gelişme meydana gelmektedir. Günümüz dünyasında bu kavramlar hem iş hayatında hem de insanlar arasında rekabet olgusu oluşturmaktadır. Bu durum karşısında şirketler ve markalar diğerlerinden kendilerini farklı kılmak ve ön plana çıkartmak amacıyla çeşitli arayışlar yapmaktadırlar. Onların amaçları iş hayatında markalarının etkin ve bilinen bir unsur halini almasıdır. Bu da markaya kimliğini veren slogan ile gerçekleşir. Bir markanın en değerli yapı taşı olan ve özellikle iş hayatında önemli bir araçtır. Bu kavramı geliştirmek insanın becerisine, zekasına ve yaratıcılığına kalmıştır.

Slogan Kavramı

İş hayatında, büyük ya da küçük hiç fark etmeksizin her şirket kalıcılığı yakalamak, kendi markalarını ya da ürünlerini ön plana çıkarmak için etkili bir slogan yaratmak ister. Çünkü bu kavram kelimelerin bir araya gelerek oluşturduğu cümlelerden oluşan yaratıcı unsurlardır. Bu bir markanın ya da ürünün en önemli unsurudur. Sloganlar, markaların en etkin iletişim ağı olmakla birlikte bir markayı ya da ürünü ebedileştiren tek araçtır. Bununla birlikte, bir markanın kimliğini oluşturarak, markaya ya da ürüne değer katar. Böylelikle, ürünler ve hizmetler geniş kitlelere ulaşmaktadır. Dahası, slogan marka imajını yaratarak onu destekler ve güçlendirir. Böylece, insanlarla arasında kalıcı bir bağ yakalar. Firmalar, kurumlar ve birçok şirket slogan yaratırken özgün olmaya ve anahtar kelimeleri iyi seçmeye çalışmaktadırlar. Çünkü insan zihninde etkili ve farklı kılınmak isterler. 

Sloganın Önemi

Şirketler ilk olarak markalarıyla gündeme gelirler ve bunu ön plana çıkaran slogan kavramıdır. Markaların kalıcılığı bunun önemini bir kez daha vurgular ve markaların gücünü simgeler. İş hayatında, gerekli olduğu gibi bu kavramı güçlü bir unsur haline getirmek başarının anahtarıdır. Böylece, marka ve ürünler taşıdığı slogan ile diğer benzer marka ve ürünlerden ayrılır. Kendilerine ait orijinal olan slogan sayesinde insanların hafızalarında canlı kalırlar. Tüketici toplum olan insanlar uzun zaman dahi geçse o markanın sloganını asla unutmaz. Bu durum şunu göstermektedir ki bu markalar güçlü ve özgün sloganlar yaratarak başarıyı elde etmişlerdir. Yani, slogan kavramını önemli yapan farklılaşma, hatırlanabilirlik, algı oluşturma, markalaşma ve kurumsallaşma gibi unsurlardır. Bunun için önemli olan bu kavramlar şirketlerin markaları için önem arz etmektedir. ''Markalaşma nedir?'' sorusunun cevaplarından biri de iyi bir slogana sahip olmaktır.

İyi Bir Sloganın En Önemli Altın Kuralları

Yalın, Basit ve Anlaşılır Olmalı

Daha öncesinde de bahsettiğim gibi firmalar, iş yaşamında markalarını kalıcı hale getirmek için slogan oluşturmaktadırlar. Ancak bazı şirketler karmaşık kelimelerle, uzun ve anlaşılması zor cümlelerle yarattıkları şey sonucunda marka imajını zedelemektedirler. bu sebeplerden ötürü bir slogan, her zaman sade, basit ve açıklayıcı olmalıdır. 

Farklı Olmalı

Şirketler, diğer firmaların markaları ile rekabet halindedirler. Sloganın gücünü kullanarak farklılık yaratmak onlar için en önemli adımdır. Bunu gerçekleştirirken de oluşturdukları sloganın diğer markalar ile benzerlik göstermemesi gerekir. Farklı ve özgün bir şey yaratılmalıdır. Aksi taktirde, insanlar alıştıkları klişe kelimelerle kurulmuş olan cümleleri bir zaman sonra unutacaklardır.

Marka İsmini Çağrıştırmalı

Bir slogan, marka ismini çağrıştırırken o markanın ismini içermelidir. Bu bağlamda, tüketiciler içerisinde daha çok kalıcılık yakalanmaktadır ve sloganın marka ile bütünleşmesi sağlanmaktadır. Şu bir gerçektir ki marka hikayeleri satış rakamlarını artırır.

Orijinal Olmalı

Sloganlar her zaman aslını yaşatmaktadır. Güçlü bir slogan, orijinal olmalıdır. Aksi durumda diğer rekabet halindeki firmalar arasında kaybolur. Bu yüzden, şirketler her zaman farklı bir şey üreterek orijinalliği yakalamalıdır. 

İnanılır ve Güvenilir Olmalı

Tüketiciler için bir markanın inanılır ve güvenilir olması o markaya bağlılık oluşturur. Bu durumda sloganın tüketici zihninde nasıl etkin rol oynadığı ile doğru orantılıdır. Tüketici hiçbir zaman güvenmediği ya da inanmadığı bir markaya para vermek istemez. Bunu örnekle açıklarsak eğer Robert Bosch’un: "İnsanların güvenini kaybetmektense para kaybetmeyi tercih ederim." sözü her şeyi açıklamaktadır. 

Slogan, marka oluşumunda en önemli unsurlardan biridir. Bu kavram marka kimliğine yön verir. İş hayatında, başarılı ve etkili bir slogan şirket ve firmalara katkı sağlamaktadır. Etkili slogan yaratan şirketler markalarını daha çok ön plana çıkartır. Marka değerine ve marka imajına katkı sağlar. Böylece, markalarının tüketici tarafından hem daha çok hatırlanmasını hem de bilinmesini sağlamaktadırlar. Bu her zaman markayı güçlü tutarak markayı farklılaştırır ve firmalara katkı sağlar.

Marka Değeri, Markanın değerini oluşturan bir dizi unsur vardır ve bunlardan biri de sloganlardır, Kaliteli ve etkili bir slogan, markanın değerini ve tanınırlığını artırır, Slogan Kavramı, Markaların ya da ürünlerin kimliğini oluşturan kelimelerin birleşiminden oluşan yaratıcı unsurlar, Tüketicinin aklında markayı kalıcı kılar, markanın kimliğini oluşturur ve markayı farklılaştırır, Farklılaşma, Markalar ve şirketler, pazarda farklılık yaratmak için sloganlardan yararlanır, Farklılık, tüketiciyi etkileme ve markanın rakiplerinden ayrılmasını sağlar, Hatırlanabilirlik, Bir markanın sloganı, tüketicinin aklında kalan ve markayı anımsatan bir unsur olmalıdır, Bir markanın hatırlanması ve bilinirliği, markanın başarısı ve değerini artırır, Algı Oluşturma, Bir sloganın, tüketicinin algısını oluşturma ve yönlendirme gücü vardır, Tüketicinin algısı, karar verme sürecinde ve satın alma eyleminde çok büyük rol oynar, Markalaşma, Markalaşma, markanın değeri ve bilinirliği ile doğru orantılıdır ve buna sloganlar yardımcı olur, Bir markanın değeri, piyasadaki gücünü ve kalıcılığını belirler, Kurumsallaşma, Bir markanın kurumsal kimlik oluşturmasında sloganların önemli bir rolü vardır, Kurumsallaşma, markanın profesyonelliğini ve güvenilirliğini gösterir, Yalın, Basit ve Anlaşılır Olmalı, Bir slogan, etkisini artırmak için yalın, basit ve anlaşılır olmalıdır, Kafası karışık ve karmaşık sloganlar, tüketicinin zihninde karmaşaya ve kafa karışıklığına neden olabilir, Marka İsmini Çağrıştırmalı, Bir slogan, tüketicinin zihninde markanın ismini çağrıştırmalıdır, Markanın ismi, tüketicinin zihninde markaya ve ürünlere ilişkin olumlu anılar oluşturabilir, Orijinal Olmalı, Etkili ve kalıcı bir slogan yaratmak için özgünlük önemlidir, Orijinal bir slogan, tüketicinin zihninde markayı diğerlerinden ayırır ve markaya değer katar Bu aynı zamanda markanın algısını oluşturur ve güçlendirir, İnanılır ve Güvenilir Olmalı, Bir slogan, tüketicinin güvenini kazanmalı ve markanın güvenilirliğini yansıtmalıdır, Bir markaya olan güven, tüketicinin marka ile bağını kuvvetlendirir ve yinelemeli satın almaları teşvik eder
markalaşma marka imajı slogan kurumsallaşma slogan
Geniş çimenlik bir alanda güneşin tadını çıkaran bir kadın duruyor. Beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymiş, saçları hafif rüzgârda dalgalanıyor. Ellerini ceplerine sokmuş, yüzünde huzurlu bir ifadeyle ufka doğru bakıyor. Çevresindeki doğanın güzelliğini seyrederken memnun ve rahatlamış görünüyor. Gözleri kapalı, temiz havayı içine çekerken dudaklarında dingin bir gülümseme var. Manzara sakin ve huzur verici, onun manzaradaki varlığı doğal dünyanın uyumunu hatırlatıyor.
Ecem Elçi
Blog Yazarı

Antalya Bilim Üniversitesi'nden mezundur. İstanbul İşletme Enstitü blog bölümünde içerik üretmektedir. Birçok konuda yazılar yazmaktadır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu resim çeşitli pozisyonlardaki farklı insanlardan oluşan bir kolaj içermektedir. Sol üstte ayakta duran bir kadın silueti, sağ altta ise zıplayan bir erkek silueti yer almaktadır. Sağ tarafta sunum yapan takım elbiseli bir adam ve ortada takım elbiseli bir adam silueti yer alıyor. Sağ üstte elma logolu bir adam silueti ve sağ ortada kahverengi kenarlıklı bir saat var. Kolajdaki tüm insanlar yüz hatları görünmeyen siluetlerdir. Görüntü sıcak bir tona sahip ve renklerin hepsi uyum içinde birbirine karışmış gibi görünüyor.
İşletme Yönetimi

Kurum Kültürü Nasıl Geliştirilir?

30 Ocak 2020
Üzerinde oklar olan bir hedefin yakın çekimi. Hedef, siyah çubuklarla kırmızı ve sarı bir arka plandan oluşuyor. Hedef bir stand üzerine yerleştirilmiştir ve ortasında mavi ve siyah çizgili bir nesne vardır. Arka plan açıktan koyuya geçiş yapan mavi ve beyaz bir gradyana sahiptir. Çerçevenin alt kısmında siyah bir nesnenin yakın çekimi vardır. Nesne, farklı yönleri işaret eden oklarla yuvarlak bir şekle sahiptir.
Marka Yönetimi

Marka Yönetimi Nedir?

06 Mayıs 2020