AnasayfaBlogKültür Sanat Alanında Kariyer Yapmak İsteyenlere Tavsiyeler
Video

Kültür Sanat Alanında Kariyer Yapmak İsteyenlere Tavsiyeler

30 Mart 2021
Kadrajın ortasında parlak kırmızı bir elbise giymiş bir kadın durmaktadır. Uzun saçları yüzünden geriye doğru toplanmış ve altında beyaz ve siyah puantiyeli bir bluz var. Ayrıca kırmızı bir ceket giymektedir. Sağında üzerinde siyah harfler olan beyaz bir tabela, solunda ise üzerinde sarı harfler olan siyah ve sarı bir tabela var. Kadın yüzünde kendinden emin ve kararlı bir ifadeyle sağa doğru bakmaktadır. Arka plan bulanık ve odak dışı.
KonuAçıklamaÖrnek
Fulya KüçükaksoyVehbi Koç Vakfı Ford Otosan Gölcük Kültür ve Sosyal Yaşam Merkezi Yöneticisi ve Sanat Yönetmeni1988 doğumlu, keman, yan flüt ve piyano çalan Fulya Küçükaksoy
Vehbi Koç Vakfının FaaliyetleriKültür sanat ve sosyal sorumluluk projeleri yürütülüyor.Farklı şehirlerde merkezleri bulunmakta ve geniş çaplı etkinlikler düzenlenmektedir.
Gölcük Vehbi Koç VakfıSanat atölyeleri, tiyatrolar, konserler ve sergiler düzenlenmektedir.Ayda 9-10 bin kişiye hizmet verilir, sabah 8'den akşam 11'e kadar halka açıktır.
Kültür Sanat Sektöründeki YeniliklerGüncel sanat deneyimlenebilir ortam yaratıyor.Sınırı olmadığı için gençlerin ilgisini çekmektedir.
Kendini GeliştirmeFulya Küçükaksoy işe her şeyi bilmeyerek girdiğini ve bu durumun kendini geliştirmesine olanak sağladığını belirtiyor.İşe alımlarda da genellikle gelişmeye açık kişileri tercih ediyorlar.
Kültür ve Sanatın İş Hayatındaki GücüKültür ve sanat iş hayatında etkileyici bir güce sahiptir.Çalışma alanlarında kariyer adımlarını belirleyebilir.
Keyifli ve Zorlukları Olan İşKültür sanat alanında çalışmak keyifli olduğu kadar zorlukları da olan bir iştir.Sanatın yayma çabası hem keyifli hem de zorlu bir süreçtir.
Sosyal Sorumluluk ProjeleriVehbi Koç Vakfı sosyal sorumluluk projelerine de değer vermektedir.Bu projelerin devam etmesinden dolayı ayda 9-10 bin kişiye ev sahipliği yapılıyor.
Gençlerin Tercih Ettiği Sanat AlanlarıGüncel sanattan hoşlanan gençler, bu alanda tercih ediyorlar.Sanat alanında yenilikçiliği tercih eden gençler.

Vehbi Koç Vakfı Genel Sanat Yönetmeni Fulya Küçükaksoy ile iş hayatında kültür ve sanatın etkileyici gücü ile çalışma alanlarında kariyer adımlarını konuştuk.

Fulya Küçükaksoy Kimdir?

1988 doğumluyum, keman, yan flüt ve piyano çalıyordum. Üniversitede konservatuar okuduktan sonra iş hayatına girişim oldu. Kocaeli Değirmendere’de küçük bir kasabada annemle yaşıyorum. Vehbi Koç Vakfı Ford Otosan Gölcük Kültür ve Sosyal Yaşam Merkezi Yöneticisi ve Sanat Yönetmeniyim. 

Münevver Birol: Kültür sanat alanında Genel Sanat Yönetmenisiniz, Çok keyifli bir iş olmalı. 

İşin dışardan göründüğü keyifli anlarının yanı sıra zorlukları da var. Sanatı yaymaya çalıştığımız için de keyifli geçiyor. 

Vehbi Koç Vakıflarında Kültür Sanat Alanında Hangi Faaliyetler Sürdürülüyor?

İstanbul’daki merkezimize bağlı olarak çalışıyoruz. Farklı şehirlerde de merkezlerimiz var. Kültür sanat ve sosyal sorumluluk projeleri yapıyoruz. Vakfın buraya gelmesi sanat alanında işler başarıyor olması bizim için çok keyif verici. Yaşayan kültür merkezi olmaya çalışıyoruz. 

Gölcük Vehbi Koç Vakfına Geldiğimizde Nelerle Karşılaşıyoruz?

Pandemi öncesi bu sayı. 9-10 sanat atölyemiz var. Resim, müzik, ebru gibi. Salonumuzda da tiyatrolar, konserler yapıyoruz. Sergi salonumuz var. Orada da ayda bir değişen plastik sanatlar, fotoğraf, resim sergilerine ev sahipliği yapıyoruz. Bunların dışında sosyal sorumluluk projelerimiz de devam ettiği için ayda 9-10 bin kişiye ev sahipliği yapmış oluyoruz. Halka açığız ve her gün açığız. Sabah 8 akşam 11 Cumartesi ve Pazar günleri de geleceğiniz bir mekan. 

Kültür Sanat Sektörde Yenilik Yaratma ne Yetenek Geliştirme Üzerine Ne Gibi Katkılar Sağlıyor?

İşe her şeyi bilmeyerek girdiğim için kendimi geliştirmem adına büyük bir avantaj oldu. İşe alırken de sanatla iç içe olsun değil, gelişmeye açık yönlerinin olmasını tercih ediyoruz. 

Güncel sanat deneyimlenebilir ortam yaratıyor ve sınırı olmadığı için gençlerin istediği bir şey. Gençlerin terci etmesini sağlıyor. 
Yakınlarımızda okullar var. Gençleri ve çocukları sergilerin hepsine getirmeye çalışıyoruz. Su altı sergisi yapmıştık, o kadar keyif aldılar ki gözlerindeki o ışık bizi mutlu etmişti. 

Başarıya Ulaşma Konusunda Nasıl Tavsiyeler Verirsiniz?

Anıyla cevap vermek istiyorum. Ailenin tek çocuğuyum. Babam mühendis olsun, öğretmen olsun istemiş. Annem her zaman destek oldu. Konserlere çıkardım, babam gelmezdi annem gelirdi. İşletme okudum, babama verdim ve ben istediğim mesleği yapacağım dedim. Onlara tavsiyem asla pes etmesinler. İstedikleri mesleği, çok istiyorlarsa yanlış yapacak olsalar dahi pes etmesinler. Her şeyini araştırsınlar. Kendimizi geliştirebileceğimiz mecralar ve kurumlar var, enstitü gibi. 

Pandemi Döneminde Gidebileceğimiz Ya Da Sizin Önerebileceğiniz Sergi Var Mı?

Vehbi Koç Vakfına bağlı olarak Rahmi Koç Müzesi açık. Çok güzel sergileri oluyor, rezervasyonla gidebilirler. Sosyal medyadan da takip edebilirler. Online tiyatrolar, online konserler ve online sergileri takip edebilirler. 

Kültür Sanat Alanında Çalışmak İçin Hangi Okullar Bitirilmelidir?

Bizim ofisimizde üniversitelisi de var, alaylısı da var. Haliyle hepimiz bir şekilde evriliyoruz. Sanat alanında sahada öğrenen çok arkadaşımız var. Sanatın içinde bulunmaları, tiyatro olabilir, müzik olabilir, müzecilik olabilir. Okuduktan sonra kendini işte geliştirmen gereken çok şey var. Kendini ve yaşadığınız bölgeyi bileceksiniz. Sanat yönetmenliği mesleğini ben konservatuar okuyarak aldım. 

Siz Bu Alanda Çalışma Konusunda En Çok Neyi Seviyorsunuz? Normal Bir İş Günü Nasıl Geçiyor?

Çok eğlenceli. İnsanla çalışmak hem olumlu hem olumsuz. Tüm gün klasik müzik eşliğinde çalışıyoruz. Sabahları gün ve haftayı konuşuyoruz. Sosyal sorumluluk projelerimiz var, onların planlaması oluyor. Online olarak neler yapabiliriz kısmını düşünüyoruz. Öğle aralarında bazen kitap okuyoruz. 

Kültür Sanat Alanında Çalışmak İsteyenler İçin Kendilerini Hangi Alanda Geliştirmelerini Önerirsiniz?

Küçük bir yerde çalışıyoruz. Cevaplarımı İstanbul, İzmir, Ankara olarak almayın. İş ve görev tanımını şöyle tanımlayabilirim. Ücretsiz halka açık programlar yapıyoruz, sadece sanatla sınırlı değil. Bulunduğumuz bölgeye göre insanların sanata eğilim farklı oluyor. 
Çalışmak istediğimiz arkadaşlarımızı sanat dalıyla ilgilenmiş olmasından çok sanat dalına gönül vermiş olmasına bakıyoruz. Sosyal sorumluluk projesinde bulunmuş mu? Kitap okuyor mu? Eğitime katılmış mı? Bunlara bakarak arkadaşlarımızı tercih ediyoruz. 

Siz Bir Yönetici Olarak Sizinle Birlikte Çalışacak Ekip Arkadaşlarınızı Belirlerken Hangi Kriterleri Göz Önünde Bulunduruyorsunuz?

İl tercihimiz bölge halkından olması. Tiyatroyu, sergiyi izlemeden önce çok vakit harcadığımız bir süreç var. daha dinamik ve hareketli, girişken arkadaşlarımızı almaya çalışıyoruz. İletişim becerileri yüksek olsun istiyoruz. Stresle başa çıkma yöntemlerini biliyor mu? Sanatla yolu kesiş mi? sosyal sorumluluk projesinde bulunmuş mu? Bize projeyle gelmesi üst sıralara taşıyor.

İlgili eğitim: Stres ve Stresle Başa Çıkma Eğitimi

Münevver Birol: Enstitümüzde iş hayatında katkı sağlayacak aynı zamanda kişisel gelişim üzerine de geliştirecek eğitimlerimiz var. Öğrencilerden en sık aldığımız sorular bu sertifikalar CV’mize etki edecek mi? 

İş Hayatında Bu Eğitimler Ne Kadar Önemseniyor?

Ekip arkadaşlarımızı seçerken hangi okuldan mezun olduğu daha alt seviyede kalıyor. Hangi eğitimlere katıldığı daha önemli. Kendini geliştirmek için ne yaptığı bizim için daha önemli. Online eğitimler bizi şekillendiriyor. CV’mizde kendimizi geliştirmek için ne yaptığımızı göstermemiz işveren için etkili oluyor. Ekmek aslanın ağzında değil midesinde. 

Vehbi Koç Bünyesinde Çalışmak Ulaşılmaz Mı?

Vehbi Koç Vakfı’nda çalışmak ulaşılmaz değil. Şanslı olduğunu hissettiren bir yer. 

Yönetici Olarak Görmek İstemediğiniz Nitelikler Nelerdir?

Sanat sektöründe olduğumuz için rahat olduğumuz kadar disiplinli olmamız gerekiyor. Disiplinsizlik ve ertelemek uygun davranışlar değil. Naif duyguları hayata aktarmalıyız, öfkeli arkadaşlarımız bizim sektörümüzde de başarılı olamayacaktır. Yeniliğe açık bir dünya, öğrenmeye açık olmamız gerekiyor. İnsana dokunmayı seven olmalı. 

Sanat Alanının Uzun Vadeli Kariyer İmkânları Nelerdir?

Asistan olarak işe başladım. Her şeyin mutfağında başladım. İlk zamanlarda eserlerin kolilerini taşıdığımı biliyoruz. Sanat uçsuz bucaksız bir alan olduğu için kendini geliştirdikçe işte de gelişiyorsunuz. Sadece ben oyun oynayacağım diye düşünülmesin. İşin mutfağında başlarsanız, sergi, tiyatro, müzik olsun. Her şeyi bir alanda barındıran merkezde başlarsanız iyi bir kariyer imkanınız olur. 

Kültürlenmek ve İçimizdeki Sanatçı Ruhumuzu Çıkarmak İçin Neler Önerirsiniz?

Mühendislik okuyup da fabrikada mühendisi olarak çalışanın ekibinde bile sanat ruhlu kişiler oluyor. Kişisel gelişim eğitimlerine yöneliyoruz. Birbirimizden nasıl faydalanacağımızın araştırmalarını yapıyoruz. Farklı sektörden kişilerle workshop çalışmaları gibi adımlar atıyoruz.

Fulya Küçükaksoy, Vehbi Koç Vakfı Ford Otosan Gölcük Kültür ve Sosyal Yaşam Merkezi Yöneticisi ve Sanat Yönetmeni, 1988 doğumlu, keman, yan flüt ve piyano çalan Fulya Küçükaksoy, Vehbi Koç Vakfının Faaliyetleri, Kültür sanat ve sosyal sorumluluk projeleri yürütülüyor, Farklı şehirlerde merkezleri bulunmakta ve geniş çaplı etkinlikler düzenlenmektedir, Gölcük Vehbi Koç Vakfı, Sanat atölyeleri, tiyatrolar, konserler ve sergiler düzenlenmektedir, Ayda 9-10 bin kişiye hizmet verilir, sabah 8'den akşam 11'e kadar halka açıktır, Kültür Sanat Sektöründeki Yenilikler, Güncel sanat deneyimlenebilir ortam yaratıyor, Sınırı olmadığı için gençlerin ilgisini çekmektedir, Kendini Geliştirme, Fulya Küçükaksoy işe her şeyi bilmeyerek girdiğini ve bu durumun kendini geliştirmesine olanak sağladığını belirtiyor, İşe alımlarda da genellikle gelişmeye açık kişileri tercih ediyorlar, Kültür ve Sanatın İş Hayatındaki Gücü, Kültür ve sanat iş hayatında etkileyici bir güce sahiptir, Çalışma alanlarında kariyer adımlarını belirleyebilir, Keyifli ve Zorlukları Olan İş, Kültür sanat alanında çalışmak keyifli olduğu kadar zorlukları da olan bir iştir, Sanatın yayma çabası hem keyifli hem de zorlu bir süreçtir, Sosyal Sorumluluk Projeleri, Vehbi Koç Vakfı sosyal sorumluluk projelerine de değer vermektedir, Bu projelerin devam etmesinden dolayı ayda 9-10 bin kişiye ev sahipliği yapılıyor, Gençlerin Tercih Ettiği Sanat Alanları, Güncel sanattan hoşlanan gençler, bu alanda tercih ediyorlar, Sanat alanında yenilikçiliği tercih eden gençler
kültür
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu resim, beyaz bir duvar üzerine boyanmış, uzun, siyah saçlı ve sakallı bir adamı tasvir etmektedir. Yüzünde ciddi bir ifade var ve gözleri yana bakıyor. Açık renkli bir gömlek giymektedir ve arka plan çoğunlukla beyazdır. Saçları hareket izlenimi veren uzun, koyu renk darbelerle boyanmış ve sakalı kahverenginin çeşitli tonlarında boyanmış. Güçlü bir çene hattına sahip ve ağzı hafifçe açık, derin bir tefekkür izlenimi veriyor. Saçları omuzlarını geçecek kadar uzun, sakalları ise dolgun ve gür. Genel olarak bu, derin bir ifadeye ve eşsiz bir görünüme sahip bir adamın portresidir.
Tarihte Bugün

Barış Manço Bugün Doğdu

02 Ocak 2020
Bir kadın beyaz bir kâğıdın önünde, siyah bir kalemle bir şeyler çizerken görülüyor. Öne doğru eğilmiş, kolu ve eli hareket halindedir. Fikrini dikkatle hayata geçirirken konsantrasyonu açıkça görülüyor. Gömleğine yakından bakıldığında sarı ve yeşil tonlarında küçük dairelerden oluşan bir desen görülüyor. Arka planda parlak kırmızı bir balonla birlikte bacağının bulanık bir görüntüsü görülüyor. Sağ alt köşede, iplik makaraları, bir makas ve bir iğne de dahil olmak üzere dikiş malzemelerinin yakın çekimi görülebiliyor. Daha sağda mor bir nesnenin yakın çekimi var, şekli ve dokusu odakla bulanıklaştırılmış. Kadın çizmeye devam ediyor, hayalini hayata geçirirken konsantrasyonu açıkça görülüyor.
Bölümler

Moda Tasarımı Bölümü

05 Ağustos 2020
Bu fotoğrafta şövale üzerinde bir tablo, yakın planda bir çekmece, siyah dikdörtgen bir nesne ve arka planda üzerinde beyaz bir örtü olan beyaz bir masa görülüyor. Portakal çarkının altındaki bir insanın resmedildiği tablonun yakın planında ahşap bir kalas ve şövalenin yanında beyaz bir bez var. Resim yakın plan ve detaylı, parlak renk ve şekillere sahip ve şövale üzerinde belirgin bir şekilde sergileniyor. Resmin arka planı sessiz renklerdedir ve beyaz masa ile beyaz bez keskin bir kontrast oluşturmaktadır. Ahşap kalas ve çekmecenin dokusu yakından görülebiliyor. Genel olarak bu, şövale üzerindeki tablonun güzelliğini yakalayan ilginç ve iyi kompozisyonlu bir görüntü.
Bölümler

Sanat Yönetimi Bölümü

05 Eylül 2020