Yoğun hayatımızda nefes almak istediğimiz zamanları, yapamadığımız şeyleri tamamlamak veya nefes alırken verimli vakit geçirmek için ayarlarız. Bu yazımda hem daha keyif alacağınız ve hemde aktivite olarak verimli geçirebileceğimiz kişisel gelişim üzerine çekilmiş filmlerden bahsetmek istiyorum. Kişisel gelişim filmleri nedir ve bu filmlerden nasıl faydalanabiliriz? Bize ne gibi faydası olabilir? Anlatmak istenilen mesajlar nelerdir? Kişisel gelişim için neler yapılabilir? Soru-cevap olarak kişisel gelişim filmlerini işleyeceğiz.
Kişisel gelişim filmleri, hayatımızdan kesitler bulmamız ve empati yeteneğimizi geliştirmemizde fayda sağlayabilecek filmlerdir. Verilen mesajların görerek ve izleyerek aktarılmasını sağlar. Kişisel gelişim filmlerindeki senaryolar, bilim kurgu ve hayal ürünü kurgulardan uzak, hayatımızda başımıza gelebilecek gündelik olayları ele alan senaryolardır. İzlerken bizimde başımıza gelebilecek gündelik olaylara karşı alınacak önlemleri, nasıl düşünülmesi gerektiğini bize gösterir. Benzer durumlarda yaşanılan olumsuzluklara karşı, motivasyonumuzu nasıl kullanmamız gerektiğini gösterir. Başarıya giden yolun nelerden, ne zorluklardan ve hangi sınavlardan geçtiğini anlatır.
İşte bu filmler, içeriğini doğru okuduğumuz, yorumladığımız takdirde, kendimize belli başlı dersler çıkarmamıza yardımcı olur. İleride benzer olaylar bizim başımıza geldiğinde "ben olsam nasıl tepki verirdim" gibi sorular sorarak, olaylara karşı farkındalığımızı sağlar. Eğer filmlerdeki mesajları doğru okuyabiliyor ve içindeki mesajları kendinize ders olarak bir kenara not alabiliyorsanız, diğer kişisel gelişim aktivitelerini yapamıyorum diye üzülmeyin. Bu şekilde de ilgi alanlarınıza uygun olarak kişisel gelişiminize katkıda bulunabilirsiniz.
Her insanın hobileri farklıdır. Kimi insan kitap okumayı sever, kimi insan film izlemeyi. Kimi insan ise aktivitelerle kendine bir şeyler katmaktan hoşlanır. Herkesin ilgi alanı farklı olduğu günümüzde gelişimimize katkıda bulunacak filmler de en az kurslar ve kitaplar kadar büyük önem taşır. Kişisel gelişim filmleri, dünyada olup bitenleri bize görsellik ile hikayeleştirerek anlatım yapar. Olayları izlememizi sağlar. Öylesine film izlemek için açılan bir kişisel gelişim içerikli film, sonrasında bile bize birçok farkındalık yaratmış olur ve cevaplara ulaşmamızı sağlayabilir. Motivasyonunuzu yükseltir. Aslında benzer olaylar karşısında nasıl bir duruş sergilemeniz gerektiğini size öğretir. Umudunuzu yitirdiğinizde size bir çıkış yolu gösterir. Belki de kafanıza taktığınız durumun ne kadar basit bir uygulama ile çözülebileceği konusunda farkındalık sağlar. Veya her şeyin farkında olan biriyseniz, daha iyisini nasıl yapacağınız konusunda size yol gösterir. Bu şekilde kişisel gelişiminize yardımcı olur.
Kişisel gelişim filmleri sadece günlük hayatta değil iş, sosyal ya da daha farklı konularda da bize bir çok katkıda bulunur. Başarımızı nasıl geliştirebiliriz kısmında biyografi konularını izleyebiliriz. Veya karşılaştığımız zorlu parkurlara karşı nasıl mücadele edeceğimizi bulmak istiyorsak, alanlarına göre işlenmiş, yaşanmış hikayelerden esinlenilerek çekilen filmleri izleyebiliriz. Bazende belgesel tadındaki kişisel gelişim filmlerini seyrederek, içinde bulunduğumuzu düşündüğümüz kötü durumun aslında o kadar kötü olmadığını anlamamızı sağlayabiliriz. İşte bu kısa anlatım üzerine, etkileneceğinizi düşündüğüm, konularına göre farklı kişisel gelişim filmlerinden bir kaçını paylaşmak istiyorum.
Teknoloji devi olan Apple markasının oluşum süreci ile birlikte kurucusu Steve Jobs'ın, yaşadığı zorlu bir başarı hikayesini bizlere anlatmakta olan biyografik bir film. Bilge ve hırslı yönleri sayesinde büyüttüğü apple markasının, öldüğünde dünyanın en iyi markası haline gelmesinin yanı sıra, yaşamımızda önemi olduğunu düşündüğümüz şeyleri tekrar sorgulamamıza yardımcı olan bu filmde, aynı zamanda Steve Jobs'un hayatı da anlatılmaktadır. Başarıya giderken aile, iş ve sosyal yaşantımızda ki birçok etkeni sorgulayabileceğimiz, hangi değerin bizim için önemli olduğunun farkına varabileceğimiz tatta bir kişisel gelişim filmi.
Başarılı kişisel gelişim filmlerini çeken Aamir Khan'ın 2016 yapımlı filmlerinden bir tanesi. Spora meraklı olan çocukların ve ailelerinin izlemesi gereken etkileyici bir film. Akıldaki ve dış dünyanın kirli düşüncelerine rağmen, zorlu koşullar altında sahip olunan bir başarı hikayesi. Sporda ayrım gözetmeksizin başarıya ulaşmanın yolunu bize gösteren Dangal filmi, başarılı bir olipiyat atleti olan Geetha Phogat'ın, eski bir güreşçi olan babası ile arasındaki ilişkiyi de etkileyici bir senaryo ile bizlere sunmaktadır.
Çocuklu aileler dışında aslında toplumda yaşayan herkesin izlemesi gereken bir film. Öğrenme güçlüğü çeken bir çocuğun yaşadığı zorlukları ele alan, hiç kimse tarafından takdir edilmeyen, arkadaşları ile sahip olduğu durum yüzünden sürekli kavga eden problemli bir çocuğun; onu keşfeden, sabır ve özenle hayata kazandırarak kendini bulmasını sağlayan resim öğretmeninin yaşadıklarını anlatan bir hayat hikayesi işlenmiştir. Bu filmden çıkarılan mesajlar, günümüzde de durumundan dolayı dışlanan ya da hor görülen birçok çocuğun aslında sabırla ilgilenilmesi sonucu topluma faydalı bir birey olarak kazandırılabileceği gerçeklerini önümüze sermektedir.
Verdiği bir konferansta "matematik olmayan ülkede adalet olmaz" diyen Jhon Forbes'ın hayatını anlatan bu film, kişisel gelişimi anlatan en iyi filmlerden biridir. Jhon Forbes bir şizofreni hastası olmakla birlikte aynı zamanda bir matematik dehasıdır. Bu özelliği ile birçok bilim dalı üzerinde devrim yaratacak matematik teorileri geliştirmiştir. Bir şizofreni hastasının, geçirtiği semptom ve halüsilasyonlara karşı yüzleşmeye istekli olmasını ve bu bir hastaya göre olumlu görülen bu davranışı ile insanlara güvenmesi gerektiği sürecini anlatan etkileyici bir film.
Dünyada kişisel gelişim üzerine kitaplarıyla da olay yaratan, belgesel tadında filmlerden bir tanesi. Evrendeki çekim yasasını anlatan bu filmde, aslında evrenin herkese eşit davrandığını ve herkes için aynı ölçüde geçerli olduğunu bizlere göstermektedir. Okuduğumuz ve söylediğimiz sözlere neden dikkat etmemiz gerektiğini, düşündüğümüz şeylerin çekim yasasında bizi nasıl etkilediğini anlatır. Filmde asıl verilmek istenen mesaj, düşüncelerin bir manyetik etkisinin olduğunu ve frekanslara sahip olduğudur. Düşündüğümüz ve kurduğumuz cümlelerin içeriği bizim hayatımızı etkilemektedir.
"Başarısız olmak istemiyorum" cümlesi bu yasaya göre aslında "başarısız olmak istiyorum" demektir. Bunun yerine "başarılı olmak istiyorum" diyerek evrene olan mesajımızı net ve doğru cümlelerle vermemiz gerektiğini ve sistemin bize dönen bir frekansta olduğunu anlatan etkileyici bir film. Evet, bu filmleri sizlerle paylaştıktan sonra keyifle izlemenizi dilerim. Umarım aklınızdaki sorulara cevapları bu filmlerde bulabilir, yüksek motivasyonla enerjinizi doğru bir şekilde yönlendirebilirsiniz.
Kişisel gelişim filmleri izlemek yararlı mı?
Evet kişisel gelişim filmleri izlemek yararlıdır. Bize güzel vakit geçirmemizin yanı sıra, izlediğimiz olaylardan kendimize ders çıkartarak, gelecekte hataya düşmememizi sağlar. Farkında olmadığımız konularda bizi aydınlatır ve motivasyonumuzu arttırır.
Her kişisel gelişim filmi izlenmeli mi?
Aslında her kişisel gelişim filmi izlenmelidir. Çünkü konuları hakkında sahip olmadığımız ya da karşılaşmadığımız bazı şeylerin gerçeklerin gün yüzüne çıkması ile bizlerde farkındalık sağlamış olur. Bu da toplumsal gelişime faydalı olur.
Başka kişisel gelişim filmleri için öneriler var mı?
Evet, farklı film önerileri de bulabilirsiniz. Enstitü online eğitim sitesinin blog sayfasındaki yazıları incelemeniz yeterli olacaktır. Hem de ilginizi çekecek başka kişisel gelişim başlıklarıyla da karşılaşabilir ve okuyabilirsiniz.