AnasayfaBlogKariyer Değişimi ve Süreç Geliştirme
Kariyer

Kariyer Değişimi ve Süreç Geliştirme

09 Aralık 2018
Açık renkli gömleği ve koyu renkli pantolonu olan bir adam bilgisayarın önünde bir masada oturuyor. Monitöre bakıyor ve elini çenesine dayamış, derin düşüncelere dalmış. Monitör yakın çekimdir ve yanında bir elin üzerinde durduğu bir dizüstü bilgisayar vardır. Masanın üzerinde duran beyaz dikdörtgen bir nesneye bağlı beyaz bir kablo vardır. Ayrıca sayılar ve semboller içeren bir çizelgenin yakın çekimi de vardır. Adam konsantre olmuş bir ifadeyle ekrana odaklanmıştır. Bilgisayardan gelen ışıkla aydınlanan adam sahneye sıcak ve davetkâr bir hava katıyor.
Yaş GrubuKariyer Değişimi İsteme OranıÖnündeki Engeller
20'li yaşlar%80Finansal Riskler, Deneyim Eksikliği
30'lu yaşlar%64Finansal Riskler, Kariyer Yolunun Belirsizliği
40'lı yaşlar%54Finansal Riskler, Kariyer Yolunun Belirsizliği, Sorumluluklar
GenelN/AMaddi Şartlar, Deneyim Eksikliği
GenelN/Aİş Güvenliğinin Riski, Risk Yönetimi
GenelN/AKariyer Yolunun Belirsizliği, Alternatif Kariyer Yollarının Bilinmemesi
GenelN/AEğitim Eksikliği, Kendine Güven Eksikliği
GenelN/ADoğru Bilgilere Ulaşma Eksikliği
GenelN/ASektörlere Dair Bilgi Eksikliği
GenelN/AGeçiş Yapılacak Kariyer Yolu Konusunda Deneyim ve Bilgi Eksikliği

Huffington Post’ta yayınlanan bir makaleye göre 20’li yaşlardaki çalışanların yaklaşık yüzde 80’i, 30’lu yaşlardaki çalışanların yüzde 64’ü, 40’lı yaşlardaki çalışanların ise yüzde 54’ü kariyerini değiştirmek istiyor. Oranların yüksek oluşu gösteriyor ki başarılı olsun ya da olmasın birçok kişi sevmediği bir işte çalışıyor ve eğer bir şansları olsa kariyerlerini istedikleri yönde değiştirmeyi, alternatif bir kariyere sahip olmayı istiyor. Ancak maddi şartlar ve deneyim eksikliği nedeniyle pek çok çalışan işini değiştirmeye cesaret edemiyor.

Peki, çalıştığı sektörde tecrübe edinen, iş hayatında belli bir kariyeri olan çalışanların yeni bir yola eğilmeleri için ne yapması gerekiyor?

Problemi belirleme ve çözüm yolu üretme nasıl olur?

Kariyerinizde köklü bir değişikliğe gitmek, alınabilecek en zor kararlar arasında yer alıyor. Bu nedenle öncelikle probleminizin ne olduğu belirleyin. İşinizde hoşlanmadığınız şey nedir? Sizi rahatsız eden sıkıntılar nelerdir? Gerçekten yaptığınız işi artık yapmak istemiyor musunuz? İlk olarak bu soruların cevaplarını masaya yatırın. Eğer şu ana kadar yaptığınız işin size uygun olmadığında ısrarcıysanız ve farklı bir kariyer çizmekte kararlıysanız öncelikle büyük resme odaklanın. Kurgulamak istediğiniz kariyerinizin, hayatınızın diğer yönlerine nasıl bir etkisi olacağını düşünün. Çevrenizde size yeni kariyeriniz için yardımcı olabilecek herhangi bir sosyal çevreniz, bağlantınız var mı, bunları değerlendirin. Blue Apron’un Kurucusu ve CEO’su Matthew Salzberg, bir şehre taşınma arifesinin, çocuk doğurduktan sonraki işe geri dönme sürecinin yahut da biten uzun süreli bir ilişkiden sonraki sürecin kariyer değiştirmek için doğru zaman olabileceğini söylüyor.

Yol haritası oluşturma süreci nasıl olur?

Öncelikle yeni bir kariyer için mevcut becerilerinize deneyimlerinize ve yeteneklerinize odaklanın. Yapmak istediğiniz sıfırdan bir beceri oluşturmanızı gerektiriyorsa kendinizi bu alanda geliştirin. Ardından farklı kişilere fikirlerinizi açarak onların tavsiyelerinden ve bakış açılarından yararlanın. Yapmak istediğiniz iş hakkında geniş bir araştırma yapın. Örneğin amacınız kendi işinizi kurmaksa o sektördeki gelişmeleri, sektörün ihtiyaçlarını, sıkıntılarını tespit edin, mümkünse bir anket çalışması yaparak araştırmanızı destekleyin ve buna göre yol haritanızı çizin.

Harekete geçme süreci

Yeni bir yol haritası oluşturmak ancak risk almakla, konfor alanından çıkmakla mümkün. Gerekli araştırmayı yaptıktan ve alt yapıyı oluşturduktan sonra harekete geçin. Her işin başlangıcı zordur. Bu nedenle ilk zorlukta pes etmeyerek ve çalışarak hayal ettiğiniz ikinci kariyeri oluşturun.

Araştırma yapma süreci

Bugün pek çok şirket, yeni iş olanaklarını önce şirket içerisinde duyuruyor. Ancak çalıştığınız şirketteki yeni iş olanaklarına dair bir bilginiz yoksa ve amacınız bulunduğunuz departmandan şirket içerisindeki farklı bir departmana geçiş yapmaksa öncelikle konuyla ilgili bilgi edinin. Bu uygulamanın şirketinizde yapılıp yapılmadığını öğrenin.

Talep ve beklentiler

Eğer şirketinizde departmanlar arası görev değişikliği uygulanıyorsa konuya ilişkin talebinizi öncelikle yöneticinizle konuşun. Ona yapmak istediğiniz değişikliği, kariyerinizi ne yönde ilerletmek istediğinizi anlatın. Yöneticinizin onayını aldıktan sonra talebinizi ilgili birimin yöneticisine ve İnsan Kaynakları departmanına aktarın.

Kişisel SWOT analizi

Hayatta başarılı olabilmemiz için kişisel yeteneklerimizi tam anlamıyla kullanmamız kadar zayıf noktalarımızın da farkında olmamız gerekiyor. Şirketler tarafından sıklıkla kullanılan SWOT analizi ise işte bu noktada devreye giriyor. Kişisel SWOT analiziyle iş hayatında başarılı olmak ve kariyerinde fark yaratmak mümkün.

Güçlü yönlerin

Güçlü özelliklerini, çevrendeki insanları düşünerek analiz edebilirsin. Mesela, iyi bir matematikçiysen ve çevrendeki insanlar da matematikte iyiyse bu yeteneğini güçlü özelliklerinden saymamalısın; çünkü iyi bir matematikçi olman, şu an bulunduğun pozisyonda zaten sahip olman gereken bir yetenek.

Zayıf yönlerin

  • Kendine güvenmediğin için yapmaktan çekindiğin işler neler?

  • Çevrendekiler seni hangi konularda zayıf buluyor?

  • Eğitim hayatın ve becerilerinle ilgili kendine tamamen güvenebildiğini söyleyebilir misin?

  • Çalışma yönteminde negatif olduğunu düşündüğün noktalar nelerdir?

  • Alanında seni geriye çeken kişisel özelliklerin var mı?

Fırsat alanlarını kendin yarat

  • Hangi teknolojik yenilikler sana yardımcı olabilir?

  • Çalıştığın sektör gelişme gösteren bir sektör mü? Öyleyse, bu pazar içerisinde nasıl avantaj sağlayabilirsin?

  • Sana yardım edebilecek ve önerilerde bulunabilecek önemli bağlantıların var mı?

  • Şirketinde hangi eğilimleri (yönetimsel vb.) gözlemlemektesin ve bunlardan sen nasıl fayda sağlayabilirsin?

  • Müşterilerin şirketinle ilgili bir şikayeti var mı? Varsa, çözüm üreterek kendine fırsat yaratabilme şansın var mı?

  • İş arkadaşlarının gözden kaçırdığı veya başarısız olduğu önemli bir nokta var mı? Varsa, sen bu konularda kişisel gelişimin için artı bir değer sağlayabilir misin?

Tehditler veya tehlikeler

  • Şu an meşgul olduğun işinde karşına çıkan engeller neler?

  • Seninle projeler ve sorumluluklar açısından rekabet eden iş arkadaşların var mı?

  • İşin veya yaptığın işlere gösterilen talep bir değişme halinde mi?

  • Değişen teknoloji, senin pozisyonunuza/işine bir tehdit teşkil ediyor mu?

Güçlü ve zayıf noktalarını, aynı zamanda da karşı karşıya olduğun fırsatları ve tehlikeleri anlayarak, analiz etmek için bu sorulara objektif cevaplar vermen çok önemli. Güçlü özelliklerine odaklanmana, zayıf noktalarını en aza indirmene ve çevrendeki fırsatlardan mümkün olduğu kadar çok yararlanmana yardımcı olan Swot analizi, kariyer ve kişisel gelişimine bu şekilde önemli katkı sağlamaktadır. 

20'li yaşlar, %80, Finansal Riskler, Deneyim Eksikliği, 30'lu yaşlar, %64, Finansal Riskler, Kariyer Yolunun Belirsizliği, 40'lı yaşlar, %54, Finansal Riskler, Kariyer Yolunun Belirsizliği, Sorumluluklar, Genel, N/A, Maddi Şartlar, Deneyim Eksikliği, Genel, N/A, İş Güvenliğinin Riski, Risk Yönetimi, Genel, N/A, Kariyer Yolunun Belirsizliği, Alternatif Kariyer Yollarının Bilinmemesi, Genel, N/A, Eğitim Eksikliği, Kendine Güven Eksikliği, Genel, N/A, Doğru Bilgilere Ulaşma Eksikliği, Genel, N/A, Sektörlere Dair Bilgi Eksikliği, Genel, N/A, Geçiş Yapılacak Kariyer Yolu Konusunda Deneyim ve Bilgi Eksikliği
Kariyer Değişimi Ve Süreç Geliştirmedeğşim sürecikariyer kariyer değişimiproblem çözümü swot yol haritası
Uzun, dalgalı kahverengi saçları sırtından aşağı dökülen genç bir kadın. Düz beyaz bir duvarın önünde duruyor, vücudu hafifçe yana dönmüş. Yüz ifadesi dalgın, gözleri uzaklara bakıyor. Beyaz bir gömlek ve koyu renk bir kot pantolon giymiş, ellerini rahatça kalçalarına dayamış. Saçları ortadan ayrılmış, bukleleri yüzünü yumuşak bir şekilde çerçeveliyor. Kendi teninde rahat ve kendinden emin görünüyor.
Elif Burcu Tapsız
Blog Yazarı

Çukurova Üniversitesi'nde Endüstri Mühendisliği bölümünden mezun olmuştur. İstanbul İşletme Enstitüsü blog bölümünde içerik üretmektedir.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
40 Yaşından Sonra Kariyer Değişimi
Kariyer Değişimi

40 Yaşından Sonra Kariyer Değişimi

10 Eylül 2021
Bir elinde dizüstü bilgisayar, diğer elinde bir yığın kitap tutan bir adam sırada durmaktadır. Takım elbise giymekte ve bir evrak çantası taşımaktadır. Bir başka adam bir elinde kırmızı bir top, diğer elinde kırmızı bir balon tutarak yakınlarda durmaktadır. Onun arkasında bir kişi elinde bir tür çanta tutuyor ve daha geride biri kahverengi bir çanta ve siyah bir evrak çantası taşıyor. Tüm insanlar farklı pozlarda ve arka plan bulanık. Bu, kuyrukta bekleyen ve her biri kendi eşyalarını taşıyan insanlardan oluşan bir sahnedir.
Kariyer Değişimi

Kariyer Değişimi Nasıl Yönetilir?

02 Ağustos 2019
Bir kadın elinde bir valizle büyük bir boşluğun üzerinden atlarken görülüyor. Lacivert bir elbise ve beyaz spor ayakkabı giymiş olan kadının saçları arkaya toplanmıştır. Vücudu gerilmiş ve kolları önünde uzatılmış halde, kararlı bir şekilde boşluğun üzerinden atlamaktadır. Bavul kahverengi renkte ve sol elinde tutuyor. Güvenli bir şekilde karşıya geçmeye konsantre olduğu için yüzü ciddidir. Arka plan, pürüzlü kenarları ve koyu gölgeleri olan kayalık bir arazidir. Bu cüretkâr ve tehlikeli bir başarı, ama o bunu başarmaya kararlı.
Kariyer Değişimi

Kariyer Değişimi İçin Geç Değil

09 Ekim 2019