AnasayfaBlogKarar Verme Ve Mutluluk İlişkisi
Karar Verme

Karar Verme Ve Mutluluk İlişkisi

25 Haziran 2019
Bir erkek ve kadın birlikte durmuş, dikkatle bir karta bakmaktadır. Kadının yüzünde sıcak bir gülümseme vardır ve kartı elinde tutmaktadır. Adam ona yakın durmakta ve kadının elindeki karta odaklanmaktadır. Arkalarında beyaz bir duvar ve arka planda bir bitki görülüyor. Adam ve kadın rahat ve konforlu bir ortamda görünüyorlar. İfadeleri rahat ve memnun. Ellerindeki karta dikkatle bakarak ellerindeki işle derinlemesine meşgul görünüyorlar.
KonuAçıklamaÇözüm/Öneri
Karar verme ve mutluluk ilişkisiBireyin kendisi için en doğru kararları alması, mutluluğu etkiler. Kararlarını başkalarına bırakması, geçici bir konfor alanı yaratabilir ancak sonuçları bireyin mutsuzluğuna yol açabilir.Birey, kendi hayatının sorumluluğunu almalı ve kararlarını bağımsız bir şekilde vermelidir.
Bağımsız Karar VermeBireysel karar verme, bireyin kendi arzuları, hedefleri ve değerleri doğrultusunda kararlar almasıdır.Bireyi başkalarının düşüncelerinden bağımsız olarak hareket etmenin yanı sıra, doğrudan seçimlerini özgür iradesi ve değer yargıları belirlemelidir.
KararsızlıkKararsızlık bireyin ilerlemesini engelleyen bir durumdur ve genellikle stres ve endişeye neden olur.Kararsızlıkla başa çıkmak için birey yeterli bilgilere sahip olduğundan emin olmalı ve seçeneklerini gözden geçirmelidir.
Karar Verme Aşamasındaki HatalarBireyin kendini başkalarıyla kıyaslaması, seçenekleri göz ardı etmesi, duygusal yaklaşım sergilemesi, kendine öncelik vermemesi ve yanlış anlamalar gibi hatalar yapabilir.Bu hataları önlemek için, birey hem içgüdülerine hem de objektif bilgilere dayalı bir yaklaşıma sahip olmalıdır.
Adım atma ve ilerlemeKarar vermenin hemen ardından bu kararın hayata geçirilmesi gerekmektedir.Aksi halde kararlar anlamsız hale gelir. Küçük adımlarla bile olsa, ilerleme sağlanmalıdır.
Huzur ve mutlulukKarar verme süreci, bireyin huzur ve mutluluk seviyesini etkiler.Karar verme süreci içerisinde, bireyin kendi değerleri, iradesi ve öncelikleri göz önünde bulundurulmalıdır.
ÖzgürlüklerHer şeyin elinden alındığı durumlarda dahi, bireyin bir özgürlüğü vardır: Göstereceği tutum ve gideceği yol kararını kendisi vermekte özgürdür.Acı bir durum karşısında tutumu belirlemek ve bu durumu değiştirme yetisi olmayanların o durumla yüzleşebilmesini sağlamak önemlidir.
KorkularBaşkası ne der korkusuyla kararlar alınabilir. Bu, karar verme sürecinin üzerinde ciddi bir baskı yaratır.Birey, bu tür korkulardan arınmış bir şekilde, özgürce düşünebilmeli ve karar verebilmelidir.
Alternatif seçeneklerSeçeneklerin tümünün değerlendirilmesi, daha bilinçli ve doğru kararlar vermek için önemlidir.Birey, karar verme sürecinde tüm alternatif seçenekleri görmeli ve değerlendirmelidir.
Deneyim ve dersYanlış kararlar dahi bir deneyim olarak değerlendirilip ders alınabilir.Hataları, başarısızlık yerine öğrenme fırsatı olarak görme alışkanlığı kazanılmalıdır.

Yaşamımızın her anında karar verme konusuyla karşı karşıyayız. Kıyafetlerimize, yemeğimize, okuyacaklarımıza hatta izleyeceklerimize kadar hayatımızı etkileyen kararlar alırız. Karar verme aslında bir sonuca ulaşmaktır.

Farkındalıkla veya düşünmeden de kararlar alınabilir. Ancak karar verme sorumluluk almayı gerektirir. Qentin Crisp’e göre insanların çoğu mutluluklarını bir başka insanın eline bilerek koymaya çalışır. Bu tür mutluluk arayışı insanın olgun olmadığını gösterir.

Olgun insan mutluluğun temelinin kendi içinde olduğunu bilir. Verdiğimiz kararlarla kendi hayatımızın sorumluluğunu alırız. Bu sorumluluk karar verme sürecinde yaptığımız hata veya doğruların sonuçlarını olgunlukla karşılamayı gerektirir.

Bağımsız Karar Verme

Kararlarımızı neye göre veriyoruz? Kimden etkileniyoruz? Karar verirken üzerimizde baskı hissediyor muyuz? Bugüne kadar kendinizle ilgili her türlü karar alma durumunda ne kadar etkili oldunuz? Bu sorulara vereceğimiz cevaplar “Mutluluğumuz kendi elimizde mi yoksa başkalarının eline mi bırakıyoruz? sorusunun cevabını almamıza yardımcı olur. Bazen birey sorumluluk almaktan kaçar.

Kendi isteğiyle konfor alanının bozulmaması adına kararlarını başkalarına bırakır. Aslında kendisi için neyin daha doğru olacağını en iyi kendisi bilir. Karar verme konusunda başkalarına bağımlı olmak bireye geçici bir konfor alanı sağlar. Uzun vadede bakıldığında ise hayatında pişmanlıklar ve mutsuzluklar çoğalır. Karar verme ve özgür irade birlikte faydalıdır.

Bireyin mutluluğu yakalayabilmesi için önce kendi olabilmesi gerek. Bunun ilk şartı da kararlarını bağımsız bir şekilde verebilmesi. Sonuç ne olursa olsun özgürce kendi hayatını kendi ellerinde tutmak haz verici olur. Hiç fikir alışverişi yapılmasın demiyorum. Elbette yapılmalı. Ama son kararı bireyin kendisi vermeli. Doğru ve yerinde verilmiş kararlar bireyin hayatında olumlu değişimlere yol açar.

Hatalı karar verme eylemini de deneyim olarak değerlendirmek ve ders almak gibi düşünmek gerek. Görüldüğü üzere karar verme seçimlerden oluşuyor. Hayatımızı yaptığımız seçimlerin üzerine inşa ediyoruz. Kararlarımızda ne kadar bağımsız olursak mutluluğumuz da o kadar olumlu yönde etkilenir.

Karar Verme Aşamasındaki Hatalar

Karar vermeden önce yapılabilecek hatalar önceden gözden geçirilmeli ve minimuma indirilmeli. İşte bu aşamada yapılan genel hatalar;

  • Bireyin karar verme aşamasında kendini başkalarıyla kıyaslaması

  • Karar sonucunun düşünülmemesi ve artı/eksilerinin göz ardı edilmesi

  • Bireyin kendi istekleri yerine başkalarının isteklerini yerine getirmesi

  • Başkası ne der korkusu ile karar alınması

  • Bireyin önceliklerini belirlememesi

  • Aşırı duygusal yaklaşım sergilenmesi

  • Bireyin ne istediğini bilmemesi

  • Konunun iyi anlaşılmaması veya yanlış anlaşılması

  • Alternatif seçeneklerin gözardı edilmesi

  • Aniden ve düşünmeden tepkisel karar verilmesi

  • Analitik düşünceden tamamıyla uzaklaşmak

  • Geçmiş olumsuz deneyimlerin etkisinde kalıp suçluluk duygu ile karar verme

Kararsız Kalmak

Birey karar verdikten sonra bu kararını içselleştirir. Gelecekte bulunacağı noktayı ne derece görmeyi başarabilirse o derece doğru karar verir. Karar verme aşamasından sonra kararın hayata geçirilmesi ile ilgili mutlaka adım atılmalı. 

Adımlar küçük küçük başlasa da belirlenen yolda ilerleme sağlanır. Aksi halde alınan kararlar havada uçuşup kaybolur. Karar verdiğinizde içinizde bir huzur hissediyorsanız doğru karar vermişsiniz demektir. Neye nasıl baktığınız önemli rol oynar. Sonuç olarak mutlu olmak da bir karardır.

Bir insanın elinden sahip olduğu özgürlüklerin en sonuncusu dışında her şey alınabilir. İçinde bulunduğu koşullara göre göstereceği tutumu ve gideceği yolu belirleme özgürlüğü. Durumu değiştiremez miyiz?

Eğer size acı veren bir durumu değiştirmek elinizde değil ise o acıyla yüzleşebilmenizi sağlayacak tutumu her zaman seçebilirsiniz. Mutlu ve sağlıklı kararlar çevrenizdekileri de mutlu eder. Bu konuda Karar Verme Teknikleri ve Sağlıklı Karar Vermenin Altın Kuralları başlıklı blog yazıları size yardımcı olabilir.

Karar verme ve mutluluk ilişkisi, Bireyin kendisi için en doğru kararları alması, mutluluğu etkiler Kararlarını başkalarına bırakması, geçici bir konfor alanı yaratabilir ancak sonuçları bireyin mutsuzluğuna yol açabilir, Birey, kendi hayatının sorumluluğunu almalı ve kararlarını bağımsız bir şekilde vermelidir, Bağımsız Karar Verme, Bireysel karar verme, bireyin kendi arzuları, hedefleri ve değerleri doğrultusunda kararlar almasıdır, Bireyi başkalarının düşüncelerinden bağımsız olarak hareket etmenin yanı sıra, doğrudan seçimlerini özgür iradesi ve değer yargıları belirlemelidir, Kararsızlık, Kararsızlık bireyin ilerlemesini engelleyen bir durumdur ve genellikle stres ve endişeye neden olur, Kararsızlıkla başa çıkmak için birey yeterli bilgilere sahip olduğundan emin olmalı ve seçeneklerini gözden geçirmelidir, Karar Verme Aşamasındaki Hatalar, Bireyin kendini başkalarıyla kıyaslaması, seçenekleri göz ardı etmesi, duygusal yaklaşım sergilemesi, kendine öncelik vermemesi ve yanlış anlamalar gibi hatalar yapabilir, Bu hataları önlemek için, birey hem içgüdülerine hem de objektif bilgilere dayalı bir yaklaşıma sahip olmalıdır, Adım atma ve ilerleme, Karar vermenin hemen ardından bu kararın hayata geçirilmesi gerekmektedir, Aksi halde kararlar anlamsız hale gelir Küçük adımlarla bile olsa, ilerleme sağlanmalıdır, Huzur ve mutluluk, Karar verme süreci, bireyin huzur ve mutluluk seviyesini etkiler, Karar verme süreci içerisinde, bireyin kendi değerleri, iradesi ve öncelikleri göz önünde bulundurulmalıdır, Özgürlükler, Her şeyin elinden alındığı durumlarda dahi, bireyin bir özgürlüğü vardır: Göstereceği tutum ve gideceği yol kararını kendisi vermekte özgürdür, Acı bir durum karşısında tutumu belirlemek ve bu durumu değiştirme yetisi olmayanların o durumla yüzleşebilmesini sağlamak önemlidir, Korkular, Başkası ne der korkusuyla kararlar alınabilir Bu, karar verme sürecinin üzerinde ciddi bir baskı yaratır, Birey, bu tür korkulardan arınmış bir şekilde, özgürce düşünebilmeli ve karar verebilmelidir, Alternatif seçenekler, Seçeneklerin tümünün değerlendirilmesi, daha bilinçli ve doğru kararlar vermek için önemlidir, Birey, karar verme sürecinde tüm alternatif seçenekleri görmeli ve değerlendirmelidir, Deneyim ve ders, Yanlış kararlar dahi bir deneyim olarak değerlendirilip ders alınabilir, Hataları, başarısızlık yerine öğrenme fırsatı olarak görme alışkanlığı kazanılmalıdır
karar verme mutluluk sorumluluk kararsız kalmak özgür irade
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bir kadın dizüstü bilgisayarının önünde oturmuş, elini çenesine dayamış. Dikkatle ekrana bakıyor, yüzünde konsantrasyon ifadesi var. Arka plan hafifçe bulanık ve görüntünün köşesinde beyaz bir vazo görülebiliyor. Yakın çekim, eli çenesinin üzerinde olan bir kişinin yüzünü ortaya çıkarıyor. Ön planda, bir uzaktan kumandayı kavrayan bir kişinin eli görülüyor. Dizüstü bilgisayar çerçevenin ortasında duruyor ve kadının bakışları ona odaklanmış durumda. Görüntü net ve ayrıntılı, konsantrasyon anındaki kadının canlı bir portresini sunuyor.
Karar Verme

Doğru Karar Verme Becerisi

11 Kasım 2018
İki adam büyük beyaz ve siyah bir tabelanın önünde durmaktadır. Adamlardan biri beyaz gömlek ve siyah pantolon giyerken, diğeri siyah bir takım elbise üzerine beyaz bir ceket giymektedir. Aralarında tabela olacak şekilde sırt sırta durmaktadırlar. Resmin ön planında tabeladaki bir kelimenin yakın çekimi var. İki adam, görüntüye derinlik hissi veren birkaç beyaz küpün önünde durmaktadır. Beyaz gömlekli adam hafifçe gülümsüyor gibi görünürken, beyaz ceketli adam uzaklara bakıyor. Her iki adam da tabelanın mesajını anlamaya çalışan düşünceli bir ruh hali içinde görünüyor.
Karar Verme

Karar Verme Ve Özgür İrade

21 Haziran 2019
Çizgili gömlek giyen bir kadın salıncakta oturmaktadır. Güneş gözlüğü takıyor ve elinde siyah bir ip tutuyor. Diğer eliyle salıncağı sıkıca kavrıyor. Bacak bacak üstüne atmış ve ayakları yere yakın. Ayaklarının dibinde üst üste konulmuş bir taş yığını var. Gökyüzü açık ve güneş parlıyor. Salıncağın ipleri tepedeki bir ağaç dalına bağlı. Gülümsüyor ve mutlu, sıcak yaz gününün tadını çıkarıyor.
Kişisel Gelişim

Kişisel Gelişim ve Mutluluk İlişkisi

31 Ekim 2019