AnasayfaBlogKadına Karşı Ayrımcılık Yapan Ülkeler Daha Fakir
İş Hayatında Kadınlar

Kadına Karşı Ayrımcılık Yapan Ülkeler Daha Fakir

15 Mayıs 2016
Parlak sarı bir başörtüsü takmış genç bir kadın beyaz bir duvarın önünde duruyor. Eşarp başının etrafına bağlanmış, saçlarını örtüyor ve yüzünü çerçeveliyor. Ciddi bir ifadeyle yana doğru bakıyor. Koyu kahverengi teni gibi açık kahverengi gözleri de görülebiliyor. Dudakları hafifçe ayrılmış ve yanakları hafifçe kızarmış. Eşarbı, görüntüye doku ve detay katan beyaz ve siyah işlemelerle süslenmiş. Kendinden emin bir şekilde duruyor, kolları iki yanında ve çenesi hafifçe yukarı eğik. Resim, yüz hatlarını ve ifadesini vurgulayacak şekilde sıkıca çerçevelenmiş.
ÜlkeKadına Karşı Ayrımcılık DurumuEkonomik Etkisi
100'den Fazla ÜlkeKadınların tek başlarına iş yapmaları yasaktır.Kadınların ekonomik potansiyelinden faydalanılamaması.
150'den Fazla ÜlkeEn az bir tane kadına karşı ayrımcı kanun bulunmaktadır.Kadınların ekonomik katılımının yasal engellere takılması.
18 ÜlkeKadınlara karşı ayrımcı kanun yoktur.Kadınların ekonomik potansiyelinin tam olarak kullanılması.
32 ÜlkeKadınlar erkeklerin başvurdukları gibi pasaport için başvuramıyorlar.Kadınların uluslararası seyahat ve iş olanaklarına erişiminin kısıtlanması.
18 ÜlkeEğer kocaları çalışmalarının ailenin iyiliğine olmadığını düşünüyorsa, kadınlar iş bulamıyor.Aile refahını belirleme yetkisinin sadece erkeklerde olması ve kadınların ekonomik aktivitesinin kısıtlanması.

Dünyada 100’den fazla ülkede kadınlar sadece kadın oldukları için tek başlarına iş yapmaları yasaktır. Yani bir işletme açıp işletemezler. 150’den fazla ülkede kadına karşı en az bir tane ayrımcı kanun vardır. Ve sadece 18 ülkede kadınlara karşı ayrımcılık yapan kanun yoktur. Bu kadınların ekonomik potansiyellerine erişmesi için koyulan yasal engellerin sadece görünen tarafı. Dünya Bankası İş ve Kanun 2016 raporlarına göre 32 ülkede kadınlar erkeklerin başvurdukları gibi pasaport için başvuramıyorlar ve 18 ülkede eğer kocaları çalışmalarının ailenin iyiliğine olmadığını düşünüyorsa iş bulamıyor.

Ürdün ve İran bunlar arasında. 59 ülkede işte cinsel tacize karşı hiçbir kanun yok. Myanmar, Özbekistan ve Ermenistan bu 46 ülkede aile içi şiddete karşı hiçbir yasal koruma yok. Kadınlara karşı ayrımcılık yapan ve terfide cinsiyet ayrımcılığı yapan ve bunu kanunlarla acımasız hale getiren ülkelere baktığımızda ise ekonomik olarak kötü durumda olduklarını görüyoruz. Araştırmalar bize kadın girişimcilik oranını ve işgücü katılımındaki cinsiyet ayrımcılığından dolayı tahmin edilen gelir kayıplarını Orta Asya’da ve kuzey Afrika’da %27, Güney Asya’da %19, Latin Amerika’da %14 ve Avrupa’da %10 olarak gösteriyor.

Kadına Karşı Ayrımcılık

Bu kayıplar birçok ülkenin, özellikle yüksek derecede fakirlikle karşı karşıya olan ülkelerin karşılayamayacağı bir şey. İyi haberler de var: Bangladeş gibi ülkeler iş gücünde kadın katılımına teşvik ediyor. Eğer buna devam ederlerse, kadın işgüçleri önümüzdeki on yıl boyunca 34’ten %82’ye kadar büyüme gösterecek. 1990’larda birkaç ülkede kadına karşı şiddet için koruyucu kanunlar vardı, şimdi 127 tanesinde var, çünkü dünya artık insanın ve kadına kötü davranışın ekonomik kaybının farkına vardı. Kadınlar koruma altında olduklarında sadece ekonomik olarak güçlenmiyorlar aynı zamanda daha uzun yaşıyorlar.

Hane gelirinin üzerine ne kadar çıkarlar ve ekonomiye katılırlarsa kadınlar o kadar çok ikinci okula kayıt oluyorlar, çocukları, toplulukları ve ülkeleri için daha büyük yararlara sahip oluyorlar. Cinsiyet kanunlarının olduğu bazı ülkelerde uygulamanın sınırlı olduğu da tartışılıyor. Kadına karşı şiddet eylemlerinde açılan davalar yasal düzenleme yapmaya yardımcı olabilir. Yani yüksek mahkemelerin verdikleri kararlar meclisler tarafından kanunlaştırılmalıdır. Brezilya’da Maria da Penha kanunu aile içi şiddet davalarının oluşumuna izin verdi. Ayrıca diğer ülkeler bu konuları adres etmede önemli adımlar atmıştır.

Önemli Gelişmeler Neler?

Hindistan’da miras kanunu kadına daha büyük bir ekonomik özgürlük sağlamıştır. Kadınlar birikimlerini kızlarının eğitimine iki kat harcıyorlar. Lübnan aile içi şiddet üzerine bir yürürlük uyarladı ve ücretli doğum izni süresini 49’dan 70’e çıkardı. Peru’da halka açık olan yerlerde cinsel tacize karşı olan yeni bir yönetmelik yürürlüğe girdi. Macaristan’da ekonomik şiddet aile içi şiddetle aynı muameleyi görüyor. Malavi’de yürürlüğe gire eğitim planı ücretsiz zorunlu okul öncesi eğitim veriyor. Evlenmenin yasal yaşı erkekler ve kızlar için 18’e yükseltildi. Ve Mozambik’te ceza yasaları artık savunma olarak tecavüz edilenle evlenmeyi kabul etmiyor.

Özel sektöründe yararları var. 6500 çok uluslu şirket araştırması gösterdi ki kadınların yönetim kurumlarında daha büyük temsilciliklere sahip oldukları yerde o kurumların rüşvet veya kaçakçılık gibi skandallarla karşılaşma ihtimali daha düşük. Yine de sürpriz bir şekilde sadece dokuz ülkede en azından bir kadının halka açık bir şirketin yönetim kurulunda yer alması gerekiyor.

Cinsiyet Ayrımcılığının Önüne Nasıl Geçilir?

  • Fakirlik ve cinsiyet ayrımcılığı arasında tartışılamaz bir bağlantı var. Politika üretenlerin seçim yapması gerekiyor. Kadınları geride tutan ayrımcı kanun sistemlerinden kurtularak eşitliğin ekonomik yararlarını gösteren kanıtları kullanabilirler. Ya da kendi statülerini koruyabilirler ve toplumları olmaları gerektiğinden daha fazla fakir olmaya mahkum edebilirler.

100'den Fazla Ülke, Kadınların tek başlarına iş yapmaları yasaktır, Kadınların ekonomik potansiyelinden faydalanılamaması, 150'den Fazla Ülke, En az bir tane kadına karşı ayrımcı kanun bulunmaktadır, Kadınların ekonomik katılımının yasal engellere takılması, 18 Ülke, Kadınlara karşı ayrımcı kanun yoktur, Kadınların ekonomik potansiyelinin tam olarak kullanılması, 32 Ülke, Kadınlar erkeklerin başvurdukları gibi pasaport için başvuramıyorlar, Kadınların uluslararası seyahat ve iş olanaklarına erişiminin kısıtlanması, 18 Ülke, Eğer kocaları çalışmalarının ailenin iyiliğine olmadığını düşünüyorsa, kadınlar iş bulamıyor, Aile refahını belirleme yetkisinin sadece erkeklerde olması ve kadınların ekonomik aktivitesinin kısıtlanması
Kadına Karşı Ayrımcılık Yapan Ülkeler Daha Fakir fakirlik ve kadının iş hayatı iş hayatında kadınlar kadına karşı iş hayatında ayrımcılık kadınların iş hayatındaki yeri 15/05/2016
Genç bir kadın yakın plan bir portrede görülüyor. Açık tenli, yüksek elmacık kemikli ve belirgin bir çene hattına sahip. Gözleri parlak ve büyüleyici, uzun kirpikleri ve kapakların etrafındaki hafif gölgesi var. Dudakları dolgun ve açık pembe bir renge boyanmış. Saçları koyu kahverengi ve yüzünün etrafına yumuşak dalgalar halinde dökülüyor. Güzelliği yayan kendinden emin ama nazik bir ifadesi var.
Meryem Winstead
Blog Yazarı

Hacettepe Üniversitesi Aile ve Tüketim Bilimleri Bölümü mezunuyum. Blog yazarlığı ve insan kaynakları yönetimi sertifikalarım var. İngilizce dilinde yüksek lisans derecem var ve 3 yıl ABD'de yaşadım.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Yüzünde kocaman bir gülümseme olan bir kadının yakın çekimi. Gözlük takmakta ve doğrudan kameraya bakmaktadır. Saçları arkaya toplanmıştır ve beyaz bir bluz giymektedir. Arka plan bulanıklaştırılmıştır ve elleri yanlarındadır. Mutlu ve memnun görünüyor. Fotoğrafın derinliği var ve ilginç bir şekilde çerçevelenmiş. Çok fazla detayı olan parlak ve canlı bir görüntü. Kadın fotoğrafın ana odağıdır ve renkler dengeli ve hoştur. Görüntü, hayatından memnun ve mutlu bir insanı gösteriyor.
İş Hayatında Kadınlar

İş Hayatında Kadın Olmanın Ağırlığı

27 Mayıs 2019
Bu, bir kadının gözünün yakın çekim görüntüsüdür. Siyah eyeliner sürmüş ve gözleri doğrudan kameraya bakıyor. Kaşları kemerli ve kirpikleri uzun ve hacimli. Göz kapakları hafifçe kapalıdır ve gözüne gizemli bir görünüm verir. İris rengi koyu kahverengidir ve gözbebeği hafifçe büyümüştür. Resmin sol alt köşesinde, içinden baktığı bir büyüteç var. Arka planda siyah bir hayvanın bulanık bir görüntüsü var. Görüntünün sağ tarafında bir kişinin bacaklarının yakın çekimi ve bir yumruğun yakın çekimi var. Kadının yüzünü çerçeveleyen uzun saçları ve perçemleri var. Görüntü yumuşak ve rüya gibi bir kaliteye sahip, bu da gözün daha da öne çıkmasını sağlıyor.
Popüler Yazılar

Kadına Yapılan Şiddetin Gerekçesi Olmaz

13 Ocak 2019
Gözlüklü ve mavi elbiseli bir kadın bulanık bir arka planın önünde poz veriyor. Kadın kameradan uzağa bakıyor ve yüzü büyük ölçüde gizlenmiş. Siyah kemerli mavi bir elbise giyiyor ve gözlükleri açık mavi renkte. Sağ kolu önünde uzanmış, sol kolu ise hafifçe bükülmüş. Sağ elinde ince bir sopa tutmaktadır. Resmin sol alt köşesinde, ön planda bir bebek görülüyor. Bebeğin üzerinde beyaz bir gömlek var ve doğrudan kameraya bakıyor.
Nedir?

Dünyanın En Fakir Ülkesi

09 Haziran 2021
Bu görüntü yakın planda titreyen iki eli gösteriyor. Eller dışarıda çimenlik bir alanda duran iki kişiye ait ve arka planda bir ev görülüyor. Gökyüzü çoğunlukla açık ve güneş sahnenin üzerinde parlıyor. Her iki kişi de başparmaklarını uzatmış ve parmaklarını iç içe geçirmişlerdir. Her iki elin bilekleri görünüyor ve eller birbirini sıkıca tutuyor. Bu görüntü bir bağlantı, güven ve dostluk hissi uyandırıyor.
4.9
(19)

Görgü Kuralları Eğitimi

12 Konu5 Saat
Bu görüntü, içinde bir insan olan siyah bir daireden oluşuyor. Kişi kollarını iki yana açmış, kameraya dönük bir şekilde durmaktadır. Kişi beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Arka plan gri tonda. Kişinin açık kahverengi gözleri ve kısa siyah saçları var. Daire pürüzsüz, kavisli bir dokuya ve parlak bir yüzeye sahip. Kişi kendinden emin ve güçlü görünüyor. Çemberin ortasında dururken kararlı bir ifadesi var. Resmin atmosferi davetkâr ve sıcak.Ders Eğitmeni
808464
Bir kadın kara tahtanın önünde duruyor. Kollarını kavuşturmuş ve yüzünde şaşırtıcı derecede sıcak bir gülümseme var. Uzun, siyah saçları arkaya toplanmış ve üzerinde rahat, açık renkli bir gömlek var. Kara tahtanın üzerinde beyaz bir metin ve farklı renklerde birkaç şekil ve diyagram yazılı. Kadın kendinden emin ve memnun görünüyor, önündeki tahtada yazılı olan bilgileri bir an için kavrıyor. Görüntü kara tahtanın yakın çekimidir ve metnin ve diyagramların karmaşık ayrıntılarını göstermektedir. Kadının varlığıyla çerçevelenen genel kompozisyon, çevreye benzersiz bir bakış açısı sağlıyor.
4.9
(33)

Mobbing Eğitimi

15 Konu5 Saat
Uzun dalgalı siyah saçlı genç bir kadın beyaz bir arka plan üzerinde duruyor. Üzerinde ince siyah beyaz çizgili bir gömlek ve mavi bir kot pantolon var. Ellerini kalçalarına koymuş, kendinden emin ve kararlı bir ifadeyle doğrudan kameraya bakıyor. Gözlerinin kenarları kırışan sıcak bir gülümsemesi var. Saçları geriye doğru toplanmış ve birkaç tutam yüzünü çerçeveliyor. Duruşu rahat ama kendinden emin, güçlü ve bağımsız bir varlık sergiliyor.Dr. Burcu Yiğit
1028464
 Bu online kurs ile iş iletişiminizde ikna tekniklerini nasıl kullanacağınızı öğrenin.
5
(141)

İkna Teknikleri Eğitimi

14 Konu5 Saat
Dalgalı, sarı saçlı güzel bir kadın şık, gri bir takım elbise giyiyor. Yüzünde kendinden emin bir ifade var, gözleri doğrudan kameraya bakıyor. Kollarını göğsünün üzerinde kavuşturmuş ve uzun bacaklarını ayak bileklerinden kavuşturmuş. Bir çift siyah, sivri burunlu topuklu ayakkabı giyiyor. Boynunda inci bir kolye ve bir çift küçük altın küpe var. Dudakları açık pembe tonuna boyanmış. Dengeli ve zarif görünüyor.Fatoş Kanıtemiz
1110464