AnasayfaBlogİşletmelerin Sosyal Medyadaki Hataları Nelerdir?
Sosyal Medya

İşletmelerin Sosyal Medyadaki Hataları Nelerdir?

13 Kasım 2019
Bu görüntü mor, sarı ve beyaz gibi çeşitli renklerde yazılmış kelimelerin yakın çekimini göstermektedir. Sol üst köşede mor bir e harfi ve hemen altında sarı ve beyaz bir logo görülüyor. Daha aşağıda mor bir c harfi ve mor ve beyaz bir logo yer alıyor. Resmin ortasında mor ve beyaz bir daire yer almaktadır. Görselin alt kısmında beyaz zemin üzerinde sarı bir harf ve beyaz metinli mor bir sembol yer alıyor. Tüm bu kelimeler ve semboller beyaz bir arka plan üzerine yerleştirilmiştir.
HataSebeplerSonuçlar
Pazarlama Stratejisi BelirlememekSosyal medyada var olmak için sadece sayfa açma eğilimi.Yanlış hedef kitleye hitap etme riski, etkili olmayan içerik paylaşımları.
Yeterince Yaratıcı OlmamakFirmanın kendine ait reklam ve tanıtımlara aşırı odaklanması.Takipçilerin ilgisini çekememe, sınırsız sosyal medya alternatifleri içerisinde kaybolma.
Takipçi Satın AlmakHızlı şekilde hedef kitlenin artması için yapılan yanlış yöntemler.Etkileşim oranlarının düşük olması, gerçek takipçiye ulaşma oranının azalması.
Yazım Kurallarına ve Diline Dikkat EtmemekSayfa yönetiminin laubali ve dikkatsiz tutumu.Profesyonellik algısının düşmesi, firmanın ciddiyetini ve kalitesini düşürmesi.
Hashtag Kullanımında Hatalar YapmakHashtag analizlerinin doğru yapılmaması, konuyla ilgisiz hashtaglerin kullanılması.İçeriğin doğru şekilde yayılamaması, etkileşim oranlarının düşmesi.
Yalnızca Sosyal Medyada Yer AlmakSosyal medyanın tüm pazarlama faaliyetlerini kapsadığı yanılgısı.Diğer önemli pazarlama kanallarının ihmal edilmesi, pazarlama faaliyetlerinin eksik kalması.
Her Şeyin Görüleceği DüşüncesiYanlış yönlendirme ve hedef kitle analizi.Doğru kitleye ulaşamama, marka görünürlüğünün düşmesi.
Kullanıcı Yorumlarını Önemsememekİlişki yönetimindeki hatalar ve yanlış stratejik yönlendirmeler.Müşteri memnuniyetinin ve sadakatinin düşmesi, marka itibarının zedelenmesi.
Hiç İçerik Paylaşılmama DurumuEksik sosyal medya stratejileri ve hedef kitle analizi.Takipçi kaybı, sosyal medya stratejisinin etkisiz kalması.
Gereğinden Az veya Çok Paylaşım YapmakSosyal medya algoritmasını ve hedef kitlenin alışkanlıklarını bilmemek.Takipçi kaybı, sayfa etkileşiminin düşmesi, algının zayıflaması.

Pazarlama deyince aklımıza sadece geleneksel medyanın geldiği günleri geride bıraktık. Dijital pazarlamanın önemi gün geçtikçe artmakta. Akıllı telefonların hayatımıza girmesi ile de çoğu kişi artık sosyal medya uzmanı. Peki gerçekten sosyal medya uzmanı olmak için sadece akıllı bir telefona sahip olmak yeterli mi?

Konusunda eğitimli sosyal medya ajansıyla çalışmaktansa kendi sayfalarının yönetimini yapan firmaların en çok yaptıkları hatalar neler? İşte tüm işletmeleri ilgilendirecek en çok tekrarlanan hataları sizler için derledik.

Pazarlama Stratejisini Belirlemeden Sosyal Ağlarda Yer Almak Doğru Mu?

İşletmelerin başlangıçta kendilerine bir pazarlama rotası belirlemeleri ardından sosyal medya planlaması yapmaları gerekmektedir. Firma için en uygun kitleyi belirlemek hem zaman hem emek tasarrufu sağlayacaktır. Bununla birlikte belirlenen hedef kitle paylaşımların içeriğinin de doğru belirlenmesinin yoludur.

Yeterince Yaratıcı Olamamak

Sosyal medya hesapları kullanıcıya yeni bilgiler vermeli ve görsel bir zevk tattırmalıdır. Firmanın sadece kendi reklamına odaklanması, sadece kendi kampanyalarını tanıtması ya da hazır bilgilerle kopyala-yapıştır tarzı içerikleri sanal ağ okyanusunda sınırsız seçenekleri olan takipçiler üzerinde olumsuz etki yaratacaktır.

Takipçi Satın Almak Önemli Mi?

Dijital medyada hedef kitleye ulaşmak zaman alan bir eylemdir. Bu işin kısa yolu maalesef yoktur. Üstelik sadece takipçi sayısının yüksek olmasının işletme açısından herhangi bir önemi yoktur.1 milyon takipçisi olan ancak hiçbir paylaşıma katkı göstermeyen sayfayla etkileşim halinde olmayan bir kitle yerine 10 bin kullanıcılı ancak etkileşim halindeki takipçi daha değerli ve hedeflenen takipçidir.

Yazım Kurallarına ve Diline Önem Vermeden Paylaşımlar Hazırlamak

Bu kurallara dikkat etmeden hazırlanan içerikler firmayı hedef kitlenin zihnindeki profesyonellik algısından uzaklaştırır.

Yapılan Paylaşımlarla İlgili Hashtag’ler Oluşturmamak

Araştırılmadan konulan ya da hiç konulmayan hashtag’ler yazının yayılmasını ve dolayısıyla etkileşim yaratmasını engeller. Ancak bu hashtag’lerin analizi iyi yapılmalı ve içerik ile alakalı olanlar seçilmelidir. Hiç kullanılmayan hashtag’ler gibi yanlış belirlenen hashtag’ler yazının viral olması konusunda herhangi bir yarar göstermeyecektir.

Sadece Sosyal Medyada Yer Almanın İşletmelerin Tanıtımına Yeterli Olduğu Düşüncesi

Sosyal medyada yer almamak ne kadar büyük eksiklik ise sadece bu mecrada yer aldığı için de tanıtım faaliyetlerini tamamladığını düşünmek yine firmaların yaptığı hatalardan biridir.

Sosyal Medyada Yayınlanan Her Şeyin Görüleceği Düşüncesi

Nasıl ki e-mailimize gelen her maili okumuyorsak, dijital medyada paylaşılan her paylaşımın takipçiler tarafından görülür olması mümkün değildir. Bu paylaşımların görülmesi kullanıcı sayısından çok, aktif kullanıcı sayısı ile doğru orantılıdır. Beğenilen ve yorumlanan her içeriğin görülme şansı artacaktır.

Kullanıcı Yorumlarını Önemsememek 

Her kullanıcı, her tüketici, her birey önemsenmek ister. Sorulan soruların cevaplanmaması, takipçilere önemsenmedikleri hissini oluşturacaktır. Başarılı sayfa yönetimi, kullanıcılar ile interaktif bir ilişkiyi gerektirir.

Sosyal Medyada Yer Almak Ancak Hiç İçerik Eklememek

Sanal alemde sadece var olmak tabii ki yeterli değildir. Kullanıcıların, takipçilerin takiplerinin devamlılığı açısından içeriklerin zengin ve özgün olması gerekmektedir. Aktif olarak kullanılmayan hiçbir dijital medya platformunun firmanın tanıtımına herhangi bir katkısı yoktur.

Gereğinden Az Paylaşım Yapmak

Gereğinden çok paylaşım yapmak sıkıcı, beklenenden az yapmak ise kullanıcıyı sayfadan uzaklaştırıcı etkiye sahiptir. İki uç arasında paylaşımlar yapılmalı ve takipçilerin nabzına göre takip sıklığı belirlenmelidir.

Pazarlama Stratejisi Belirlememek, Sosyal medyada var olmak için sadece sayfa açma eğilimi, Yanlış hedef kitleye hitap etme riski, etkili olmayan içerik paylaşımları, Yeterince Yaratıcı Olmamak, Firmanın kendine ait reklam ve tanıtımlara aşırı odaklanması, Takipçilerin ilgisini çekememe, sınırsız sosyal medya alternatifleri içerisinde kaybolma, Takipçi Satın Almak, Hızlı şekilde hedef kitlenin artması için yapılan yanlış yöntemler, Etkileşim oranlarının düşük olması, gerçek takipçiye ulaşma oranının azalması, Yazım Kurallarına ve Diline Dikkat Etmemek, Sayfa yönetiminin laubali ve dikkatsiz tutumu, Profesyonellik algısının düşmesi, firmanın ciddiyetini ve kalitesini düşürmesi, Hashtag Kullanımında Hatalar Yapmak, Hashtag analizlerinin doğru yapılmaması, konuyla ilgisiz hashtaglerin kullanılması, İçeriğin doğru şekilde yayılamaması, etkileşim oranlarının düşmesi, Yalnızca Sosyal Medyada Yer Almak, Sosyal medyanın tüm pazarlama faaliyetlerini kapsadığı yanılgısı, Diğer önemli pazarlama kanallarının ihmal edilmesi, pazarlama faaliyetlerinin eksik kalması, Her Şeyin Görüleceği Düşüncesi, Yanlış yönlendirme ve hedef kitle analizi, Doğru kitleye ulaşamama, marka görünürlüğünün düşmesi, Kullanıcı Yorumlarını Önemsememek, İlişki yönetimindeki hatalar ve yanlış stratejik yönlendirmeler, Müşteri memnuniyetinin ve sadakatinin düşmesi, marka itibarının zedelenmesi, Hiç İçerik Paylaşılmama Durumu, Eksik sosyal medya stratejileri ve hedef kitle analizi, Takipçi kaybı, sosyal medya stratejisinin etkisiz kalması, Gereğinden Az veya Çok Paylaşım Yapmak, Sosyal medya algoritmasını ve hedef kitlenin alışkanlıklarını bilmemek, Takipçi kaybı, sayfa etkileşiminin düşmesi, algının zayıflaması
İşletmelerin Sosyal Medyadaki Hataları Nelerdir sosyal medya eğitimi
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Birbirine bakan iki adamın yakın çekimi. Soldaki adam beyaz yakalı bir gömlek giymiş, gözlük takmış ve sakal bırakmıştır. Sol işaret parmağıyla koyu renkli bir takım elbise giymiş olan sağdaki adamı işaret etmektedir. Sağdaki adam, elleri yanlarında rahat bir pozisyonda sol taraftaki adama bakmaktadır. Arka plan birkaç ince detayı olan beyaz bir yüzeydir. Soldaki adam karşısındakine bir mesaj ileten bir jest yapıyor.
Mülakat - İş Görüşmesi

En Sık Yapılan Mülakat Hataları

09 Mayıs 2017
Bir kadın beyaz bir arka planın önünde ayakta durmakta ve elinde bir kağıt parçası tutmaktadır. Yüzünde parlak bir gülümseme var ve gözleri doğrudan kameraya bakıyor. Elindeki kâğıt beyazdır ve üzerinde mavi bir metin yazılıdır. Sol üst köşede, beyaz zemin üzerine siyah bir harf var. Kağıdın sağ tarafında siyah ve mor bir metin var. Kağıdın alt kısmında beyaz bir kare içinde siyah bir X harfi var. Ayrıca diğer elinde, çeşitli sayfaları görünen açık bir kitap tutmaktadır. Kitabın kapağı mavi beyazdır ve arkasındaki beyaz zemin üzerinde kitabın ve kağıdın gölgesi vardır.
Problem Çözme

Kitap Yazarken Nelere Dikkat Edilmeli?

29 Ağustos 2021
Kalın, koyu renk sakallı ve gözlüklü bir adam bir masada oturmuş, dizüstü bilgisayarına bakmaktadır. Üzerinde beyaz bir tişört var ve ellerini kavuşturmuş, dizüstü bilgisayarın klavyesinde bir şeyler yazıyor. Dizüstü bilgisayar siyah renkte ve gümüş süslemeli. Dizüstü bilgisayarın solunda beyaz bir fincan, sağında ise küçük yeşil bir bitki oturmaktadır. Arka planda bulanık bir kol görünmektedir. Oda parlak bir şekilde aydınlatılmış ve adamın yüzü ışıkla aydınlanıyor.
Ön Yazı ve Kapak Mektubu

Ön Yazı Yazarken Yapılan Hatalar

30 Aralık 2016
Bu görüntü tel sepet içinde bir cep telefonu ve sol alt köşede bir çift kulaklığın yakın çekim görüntüsüdür. Telefon metal bir ağ ile çevrelenmiş ve arka planda birkaç küçük nokta bulunan sarı bir ekrana sahip. Ön planda da bir oyuncağın yakın çekimi var. Cep telefonu görüntünün ortasına yerleştirilmiş ve tel sepet sarı arka planla kontrast oluşturuyor. Sepet açık bir tonda ve metal bir dokuya sahip gibi görünüyor. Kulaklıklar siyah ve beyaz renklere sahip ve iki parçayı birbirine bağlayan bir tel var. Oyuncak ise küçük, renkli ve görünür detayları olan bir nesne. Genel olarak bu görsel teknoloji ve modernlik mesajı veriyor.
Problem Çözme

Sosyal Medya Detoksu

22 Ocak 2021