AnasayfaBlogİSG Nedir?  İş yerinde Kendinizi Koruyabiliyor musunuz?
Video

İSG Nedir?  İş yerinde Kendinizi Koruyabiliyor musunuz?

02 Nisan 2021
Gözlüklü bir kadın, üzerinde forklift bulunan sarı üçgen bir tabelanın önünde durmaktadır. Siyah bir gömlek giymiş ve ellerini iki yana açmış. Gözlükleri ışığı yansıtarak gözlerini görünür kılmaktadır. Arka planda, üzerinde yüz maskesi olan mavi beyaz bir tabelanın yanı sıra bir el ve kırmızı bir daire olan bir tabela var. Kadın dümdüz karşıya bakıyor ve gözlerinin yakın çekimi görülebiliyor. Forklift görüntünün ortasındadır ve sarı üçgen bir uyarı işaretidir. Kadının duruşu kendinden emin ve kontrolü elinde tutuyor gibi görünüyor.
KonuDetaylarÖnemi
Fatma Dilek Aksoy Kimdir?Akdeniz Üniversitesi Gıda Mühendisliği’nden mezun olmuş, kalite yönetim sistemleri ve iş güvenliği uzmanlığı konusunda 17 yıllık deneyime sahip bir eğitmen ve danışmandır.Özellikle iş sağlığı ve güvenliği konularında uzman ve deneyimli bir kişinin görüşleri bu alanda önemli bilgiler sağlar.
İş Sağlığı ve Güvenliği Nedir?Sabah evden güvenli bir şekilde çıktınız, akşam eve bütün olarak döndüğünüzde iş güvenliğinizi sağlamış oluyorsunuz.İş yerinde sakatlık veya kaza riskini azaltma ve çalışanların güvenliğini garantileme süreci.
İş Sağlığı ve Güvenliğinin Amacıİş yerinde çalışırken kişinin; sosyal, psikolojik ve bedensel olarak bütünlüğünü sağlamak.Çalışanların sağlık ve güvenlik ihtiyaçlarını karşılamak, aynı zamanda iş verimliliğini ve çalışan memnuniyetini artırmaktadır.
Fatma Dilek Aksoy'nun İstanbul İşletme Enstitüsü'ndeki FaaliyetleriTemel İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi ve Risk Tabanlı Düşünme Tekniği eğitimlerinde eğitmen olarak görev yapmaktadır.Bu eğitimler, iş güvenliği konularında bilinçlenme ve farkındalığın artmasına katkıda bulunmaktadır.
İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu2013 yılında yürürlüğe giren İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile iş güvenliği daha da elzem hale gelmiştir.Çalışanların işyerindeki güvenliğini kanuni olarak garanti altına alırken, iş yerlerinde üst düzey güvenlik standartlarının uygulanmasını sağlamaktadır.

İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi (Bilgilendirme) eğitmeni Fatma Dilek Aksoy ile temel iş sağlığı ve güvenliği hakkında konuştuk, bilgiler aldık. 

Fatma Dilek Aksoy Kimdir?

Akdeniz Üniversitesi Gıda Mühendisliği’nden 2004 yılında mezun oldum. 2005 yılında kalite yönetim sistemleriyle başladım. Bütün kalite yönetim sistemlerinde danışmanlık yaptım. Sonra gıda fabrikalarında, holdinglerde çalıştım. 2010 yılında iş güvenliği elzem oldu. 2013 yılında kanun yürürlüğe girdi. 2013 yılından beri iş güvenliği uzmanıyım. 8 yıldır iş güvenliği uzmanlığı devam ediyor. 2 yıldır da İstanbul İşletme Enstitüsü’nde eğitimler veriyorum. Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi (Bilgilendirme) ve  Risk Tabanlı Düşünme Tekniği eğitimlerim var. 17 yılın sonunda hem eğitmenlik hem danışmanlık hem de yöneticilik yapıyorum. 

İş Sağlığı ve Güvenliği Nedir? Esas Amacı Nedir?

Sabah evden güvenli bir şekilde çıktınız, akşam eve bütün olarak geldiğinizde iş güvenliğinizi sağlamış oluyorsunuz. Ana tabanında kanunun belirlediği standartlar var. Önemli olan işte çalışırken insanların; sosyal, psikolojik ve bedensel olarak bütünlüğünü sağlamak. 
Sandalyenizin sırtınıza dayamanızdan patronunuzun bağırmasına kadar geniş bir yelpazeden bahsediyoruz.

Kanun maddelerini baktığınızda der ki işverenin sağladığı taşıtla gidiyorsanız, p taşıta bindiğinizden eve döndüğünüz ana kadar ki kısım. Başka araçla gidiyorsanız da iş yerine vardığınızdan çıkmanız arasındaki kısımda yaşananlar iş kazası. Meslek hastalığını kaza kadar netleşmiyor. 

Firmalarda İş Güvenliği Uzmanı ve İş Hekimi Bulundurma Zorunluluğu Nedir?

Kanun 2013 yılında çıktığında hepsini kapsayacak dediler. Önce 3 yıl sonra 4 yıl ertelendi. Tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfı kapsarken az tehlikeli yerlerde 50 ve üstü çalışan. Risk analizlerinin yapılması, yıllık değerlendirmeler aslında mevzuatın sistemde ne istiyorsa o gerekliliklerinin tamamının yerine getirilmesi diye düşünülmesi lazım. Önlem almak, risk analizi, acil eylem planı ve eğitimler yapmak önemlidir.

İş Sağlığı ve Güvenliği Konusunda Devletin Yapması Gereken ve Yaptığı Görevler Nelerdir?

Üç sacayağı var diyebiliriz. Devlet bu kanunları çıkarıyor. Yangın tüpüyle ilgili kanun var. Bunların altyapısını oluşturuyor. İSG profesyonelleri kısmı. Bunu da denetlemeliyim diyor. Ülkemizde de eksiğimiz bu, denetlenme sürecinin doğru gidip gitmediğiyle alakalı. Denetlemeler de çalışana ve işverene yarayacak. 

Hangi Durumlar İş Kazasına Giriyor?

Kişi işveren hesabına çalışıyorsa yaşanan iş kazası. Birinin asansörü kontrol etmesi için çağırıyorsunuz, ABC asansörü beni işyerimde kaza yaşıyorsa bu da iş kazası. İş yerine giderken uçak düşmesi dahil iş kazası sayılır. Kişinin işveren kontrolünde ve görevlendirmesi kapsamında gidiyor olması lazım. Kişi şirketin sağladığı araçla gidip gelirken başına bir şey gelirse iş kazası sayılır. İşverenin kontrol edebiliyor olabiliyor olması önemli.

Münevver Birol: Eğitim verdiğim firmada her yeni işe başlayan grup olduğunda İSG uzmanımız tarafından eğitimler veriliyordu. Belirli dönemlerde tatbikatlar yapılıyordu. Orada öğrendiğim bir bilgi vardı. Serviste eve ya da işe giderken trafik kazası olduğunda bu iş kazası olarak sayılıyordu. Ancak servisten indikten sonra başımıza bir şey gelirse bu sadece kazaydı. Buna benzer farklı örneklendireceğimiz neler var?

Servisten düşerse iş kazası ama servisle alakası bittikten sonra ise iş kazası değil. Servis sizi indirmesi gereken yerde indirmediyse gibi birçok detayları var. iş yerinde kavga edip yaralanma olursa iş kazası oluyor. Pandemi döneminde evde kaza olursa iş kazası sayılır mı? Deprem sırasında yaşanan iş kazı sayıldı. Dereye gitmiş yıkanmak için boğulmuş. Yatmalı yerde sıcak su kesilmiş o yüzden dereye gitmiş, iş kazası sayıldı. 

Türkiye’de En Sık Hangi Konuda İş Kazaları Gerçekleşmiş? Bununla İlgili Son Yayınlanan Bir İstatistik Var Mı?

Resmi açıklanana rakamlardan çok derneklerin rakamları var. Ortalama 5 kişi sabah evden çıkıyor ve akşam eve dönemiyor. 2020 rakamlarına göre; her gün 7 kişi çocuklarıyla vedalaşıyor ve iş kazaları sebebiyle akşam eve dönemiyor.

Bu Kazalar Neden Azalmıyor?

Denetim eksikliği ve yaptırım. Denetimin arttırılması ve kontrollerin yapılması itici güç sağlıyor. Eğitimle, bilinçli davranmak da bize düşen. Eğitim, eğitim, eğitim…

İş Sağlığı Konusunda Çalışanlara Düşen Görevler Nelerdir?

Kanun diyor ki işverene eğitim aldıracaksın, işçiye de eğitim alacaksın diyor. İşin gerekliliklerini yapmak zorundasınız. Çalışanlar da eğitime uymak zorundalar, denetim varsa destek sağlamak zorundalar. Kabul edilmiş çaresizliğin içinde kalmamalıyız. 

İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Olabilmem İçin Hangi Okulları Bitirmiş Olmam Gerekiyor? Sonrasında Ne Yapmalıyım?

Kanun der ki mühendislik ve mimarlık fakültesi mezunu olmanız gerekiyor. Daha sonra teknik öğretmenler, fizik, kimya ve biyoloji mezunları dahil oldu, en sonunda iş güvenliği yüksekokulu var. Bunlarla ilgili mezuniyetiniz varsa, İSG ile ilgili kursa gittikten sonra sınava girebilirsiniz. 15 gün 15 gün yüz yüze eğitim ve 40 saatte staj süreniz var. Sonra da sınavlara katılmanız gerekiyor. Bu sınav yılda 2 kere yapılıyor. Zor bir sınav, mevzuatlara çalışarak girmenizi önerebilirim. 

A, B ve C İş Güvenliği Sertifikalarından Biraz Bahsedebilir Misiniz?

İlk belgenizi C sınıfı olarak alıyorsunuz. 3 yıl boyunca C belgeli İSG uzmanı olduğunuzu kanıtlarsanız, kursa gidiyorsunuz, sınava giriyorsunuz ve B oluyorsunuz. C’de 3 yıl B’de de 4 yıl boyunca çalıştığınızda A sınıfı oluyorsunuz. C az tehlikeli, B tehlikeli ve A da çok tehlikeli sınıfı. Son çıkan kanunda C’ler hem B hem C sınıfına, B’lerde hem B sınıfına hem A sınıfına bakabiliyor.

Fatma Dilek Aksoy Kimdir?, Akdeniz Üniversitesi Gıda Mühendisliği’nden mezun olmuş, kalite yönetim sistemleri ve iş güvenliği uzmanlığı konusunda 17 yıllık deneyime sahip bir eğitmen ve danışmandır, Özellikle iş sağlığı ve güvenliği konularında uzman ve deneyimli bir kişinin görüşleri bu alanda önemli bilgiler sağlar, İş Sağlığı ve Güvenliği Nedir?, Sabah evden güvenli bir şekilde çıktınız, akşam eve bütün olarak döndüğünüzde iş güvenliğinizi sağlamış oluyorsunuz, İş yerinde sakatlık veya kaza riskini azaltma ve çalışanların güvenliğini garantileme süreci, İş Sağlığı ve Güvenliğinin Amacı, İş yerinde çalışırken kişinin; sosyal, psikolojik ve bedensel olarak bütünlüğünü sağlamak, Çalışanların sağlık ve güvenlik ihtiyaçlarını karşılamak, aynı zamanda iş verimliliğini ve çalışan memnuniyetini artırmaktadır, Fatma Dilek Aksoy'nun İstanbul İşletme Enstitüsü'ndeki Faaliyetleri, Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi ve Risk Tabanlı Düşünme Tekniği eğitimlerinde eğitmen olarak görev yapmaktadır, Bu eğitimler, iş güvenliği konularında bilinçlenme ve farkındalığın artmasına katkıda bulunmaktadır, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu, 2013 yılında yürürlüğe giren İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile iş güvenliği daha da elzem hale gelmiştir, Çalışanların işyerindeki güvenliğini kanuni olarak garanti altına alırken, iş yerlerinde üst düzey güvenlik standartlarının uygulanmasını sağlamaktadır
iş sağlığı ve güvenliği
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.