AnasayfaBlogİş Yerinde Mutlu Olmanın Yolları Nelerdir?
İş Hayatı

İş Yerinde Mutlu Olmanın Yolları Nelerdir?

15 Kasım 2019
Bir kadın, etrafı diğer insanlarla çevrili bir masada ışıl ışıl gülümsüyor. Öne doğru eğilmiş ve masanın üzerine kalemle bir şeyler yazıyor. Önünde bir kişi elinde bir tablet tutuyor ve kameraya gülümsüyor. Kadın mavi bir gömlek giymiş ve saçlarını at kuyruğu yapmış. Kadının arkasında, bir dizüstü bilgisayara bakan bir adamın bulanık görüntüsü görülebiliyor. Masanın sol tarafında başka bir kadın ve erkek birlikte bir şeye bakarken görülüyor. Çekimin ortasında, yüz ifadesi yumuşak ve memnun olan bir kadının yüzünün yakın çekimi görülüyor. Görüntünün sağında, arkası kameraya dönük bir sandalyenin yakın çekimi görülüyor. Görüntünün alt kısmına doğru, kameraya doğru bakan bir kişinin gözlerinin yakın çekimi görülebiliyor.
Mutlu Olma YoluDetaylarEk Bilgi
İş yerinde olumlu olunİş hakkında olumlu düşünmek ve dedikodulardan kaçınmak.Olumlu düşünme becerisi, stres yönetimi ve kişisel gelişim üzerinde pozitif etkiler yaratır.
Her gün sevilecek bir şeye zaman ayırınYeteneklerinize ve ilgi alanlarınıza uygun her gün yapmanın keyfini çıkarabileceğiniz bir şey bulma.Hobiler ve ilgi alanları, hem kişisel gelişim hem de genel yaşam kalitesi açısından önemlidir.
İş yerinde neler olduğunu bilinŞirket projeleri, departman projeleri, meslektaşlar ile ilgili bilgi sahibi olun.İş yerinde bilgi sahibi olmak, iş performansını ve verimliliğini artırabilir.
Geribildirim rica edinİş performansınız hakkında düşündüklerini patronunuzdan talep edin.Düzenli geribildirimler, performansı artırmada ve kariyer gelişiminde önemlidir.
Olumsuzluklardan kaçınınNegatif yaklaşımlar ve kişilerden uzak durun.Pozitif bir iş ortamı, genel iş memnuniyetini ve verimliliği artırır.
Nezakete önem verinGörgü ve etik kurallara uyun.İş yeri nezaketi, profesyonel imajı yansıtır ve olumlu bir iş ortamı yaratmada önemlidir.
İyi arkadaşlar edininGüvenilir iş arkadaşlıkları kurun.İyi iş arkadaşlıkları, iş yerindeki stresi azaltır ve daha keyifli bir çalışma ortamı sağlar.
Yeni maceralara atılınİş dışındaki vaktinizde başka bir iş arayabilirsiniz.Farklı amaçlar ve deneyimler, kişiye yeni bakış açıları ve beceriler kazandırır.
Farklı iş alanlarını öğreninİş Hayatı Eğitimleri ile farklı iş alanlarını öğrenebilirsiniz.Çeşitli yetenekler ve bilgiler, kariyer olanaklarını genişletir.
Online Eğitimler alınÖzel ve resmi kurumlarda geçerli sertifikalar kazanabilirsiniz.Profesyonel sertifikalar, işyerinde yeteneklerinizi kanıtlar ve kariyer gelişiminize katkıda bulunabilir.

İş yerinde mutlu olmak, belki de hayatta en gerekli olan noktalardan biridir. Günümüzün büyük bir çoğunluğu iş yerinde geçer. İş arkadaşlarımız, patronumuz ile olan ilişkilerimiz, iş yerinde mutlu olmamız ile doğru orantılıdır. Öte yandan iş stresi, sevdiğin işi yapmak, mutluluğu etkileyen diğer faktörlerdendir. 

İş yerinde mutlu olmak için neler yapmalıyız? İş yerini nasıl daha çekilir bir hale getirebiliriz? Yaşanan negatiflikleri nasıl düzeltebiliriz?

İş Yerinde Mutlu Olma Yolları Neler?

İş yerinde çalışanların mutlu olabilmesi için işverenin de bu konuda azimli olması gerekir. Sonuçta, mutluluk başarı ile doğru orantılıdır. Bir patron olarak; çalışanın başarısını içten bir şekilde takdir etmediğiniz ama hatasını var gücünüzle yüzüne vurduğunuz sürece, başarılı işler çıkarmasını beklemeyin. İşverenlerin, çalışanların iş yerinde mutlu olması konusunda avantajların da ötesinde fırsatları vardır. Mutlu çalışanlar demek daha üretken çalışanlar demek. Bu sayede de katkıda bulunmak gerekir. 

Ancak, iş yerinde mutlu olmak için temel sorumluluk yine çalışanlara aittir. İşte, iş yerinde mutlu olmanızı sağlayacak ipuçları...

İş yerinde mutlu olmak

Mutluluk, genellikle bir seçimdir. İş yerinde mutlu olmaya odaklanabilirsiniz. Ancak kendinizi bunun için şartlamaya, baskı altında hissetmenize gerek yok. Her şey, olacağına varıyor. İşiniz hakkında olumlu ve iyi düşünün. İşle ilgili zevk aldığınız konular üzerinde durun ve olumsuz insanlardan da dedikodulardan da kaçının. Seveceğiniz iş arkadaşlarınızı bulun ve zamanınızı onlarla birlikte geçirin. 

Her gün seveceğiniz bir şeye vakit ayırın

Şu anki mesleğinizi sevebilir veya sevmeyebilirsiniz. Ancak mevcut mesleğinizi sevmeseniz bile sizi mutlu edebilecek bir şeyler muhakkak vardır. Kendinize, yeteneklerinize ve ilgi alanlarınıza bir göz atın. Bunu keşfettikten sonra her gün yapmanın tadını çıkarabileceğiniz bir şey bulun. Her gün sevdiğiniz bir şeyi yaparsanız, şu anki işiniz o kadar kötü gözükmez. Çünkü kendinize vakit ayırabildiğiniz bir alan yaratmış olacaksınız.

İş yerinde neler olduğunu bilin

İnsanlar genellikle şirketleri, departman projeleri ya da meslektaşları ile ilgili olan bitenler hakkında yeterince iletişim ve bilgi almadıklarından şikayet ederler. Patronlarının onları bilgilendirmesini beklerler. Ve bu beklenti, genelde nadir karşılanır.

Peki neden? Çünkü yöneticiler de kendi işlerini yetiştirmek ile meşgul. Bu durumda da çalışanı bilgilendirme gibi önemli bir detayı atlıyorlar. Etkili çalışmak için ihtiyaç duyduğunuz bilgileri araştırın. Bir bilgi ağı geliştirin ve bunu kullanın. Patronunuzdan bilgi almak için çekinmeyin. Gereken yerde gerektiği gibi iletişim kurmanız, işe devamlılık ve motivasyon açısından gereklidir.

Geribildirim rica edin

İş yerinde mutlu olmak için işinizden tatmin olmak önemlidir. Bunun için de başarılarınızın dikkate alınmasını, takdir görmesini beklersiniz. Ancak patronunuz beklediğiniz geribildirimi vermiyorsa, bu konuda fikir sahibi olmanız pek de mümkün değil. Patronunuzdan bu konuda performansınızı değerlendirmesini, gidişatınızın nasıl olduğunu belirtmesini zaman zaman isteyebilirsiniz. Aynı durum müşterilerinizin memnuniyeti konusunda da geçerlidir.

Olumsuzluklardan kaçının

Kişisel hayatımızda mutsuzluktan, olumsuzluklardan kaçtığımız gibi iş yerinde mutlu olmak için de negatifliklerden uzaklaşmak gerekir. Siz ne kadar olumlu yaklaşmaya çalışsanız da negatif insanlar ruhunuzu sıkıştırır adeta. Siz çözüm ürettikçe negatif yaklaşımlara, olumsuz bakış açılarına sığınırlar. Dedikodudan, kötü niyetli insanlardan uzaklaşın.

Nezakete önem verin

İş yerinde görgü ve etik, hem kendi imajınız açısından hem de iş yerindeki çalışma arkadaşlarınız ile ilişkileriniz açısından önemli bir yere sahip. Görgü kurallarını bilir ve buna göre davranışlar sergilerseniz, iş arkadaşlarınız ile olan ilişkileriniz gelişecek. Buna bağlı olarak da iş yerinde mutlu olmak için bir fırsat daha doğacak.

İyi arkadaşlar edinin

İş yerinde mutlu olmak için diğer bir kriter de iyi dostluk ilişkileri geliştirmektir. İş yerinde modunuz düştüğünde ya da yalnızca sohbet etmek istediğinizde güvenilir bir arkadaşa sahip olmak sizi mutlu edecektir.

Hiçbiri sizi mutlu etmiyorsa…

Bahsettiğim yollardan hiçbirini uygulamak sizi mutlu etmeye yetmediyse, aksine çabaladıkça daha da derine battıysanız belki de yeni maceralara atılma vaktidir. Kariyerinizi yeniden gözden geçirip iş dışındaki vaktinizde başka bir iş arayabilirsiniz.

İş Hayatı Eğitimleri ile farklı iş alanları öğrenebilir, yeni kariyer hedefleri koyabilirsiniz. Online Eğitimler sayesinde özel ve resmi kurumlarda geçerli sertifika almaya hak kazanabilirsiniz. 

İş yerinde olumlu olun, İş hakkında olumlu düşünmek ve dedikodulardan kaçınmak, Olumlu düşünme becerisi, stres yönetimi ve kişisel gelişim üzerinde pozitif etkiler yaratır, Her gün sevilecek bir şeye zaman ayırın, Yeteneklerinize ve ilgi alanlarınıza uygun her gün yapmanın keyfini çıkarabileceğiniz bir şey bulma, Hobiler ve ilgi alanları, hem kişisel gelişim hem de genel yaşam kalitesi açısından önemlidir, İş yerinde neler olduğunu bilin, Şirket projeleri, departman projeleri, meslektaşlar ile ilgili bilgi sahibi olun, İş yerinde bilgi sahibi olmak, iş performansını ve verimliliğini artırabilir, Geribildirim rica edin, İş performansınız hakkında düşündüklerini patronunuzdan talep edin, Düzenli geribildirimler, performansı artırmada ve kariyer gelişiminde önemlidir, Olumsuzluklardan kaçının, Negatif yaklaşımlar ve kişilerden uzak durun, Pozitif bir iş ortamı, genel iş memnuniyetini ve verimliliği artırır, Nezakete önem verin, Görgü ve etik kurallara uyun, İş yeri nezaketi, profesyonel imajı yansıtır ve olumlu bir iş ortamı yaratmada önemlidir, İyi arkadaşlar edinin, Güvenilir iş arkadaşlıkları kurun, İyi iş arkadaşlıkları, iş yerindeki stresi azaltır ve daha keyifli bir çalışma ortamı sağlar, Yeni maceralara atılın, İş dışındaki vaktinizde başka bir iş arayabilirsiniz, Farklı amaçlar ve deneyimler, kişiye yeni bakış açıları ve beceriler kazandırır, Farklı iş alanlarını öğrenin, İş Hayatı Eğitimleri ile farklı iş alanlarını öğrenebilirsiniz, Çeşitli yetenekler ve bilgiler, kariyer olanaklarını genişletir, Online Eğitimler alın, Özel ve resmi kurumlarda geçerli sertifikalar kazanabilirsiniz, Profesyonel sertifikalar, işyerinde yeteneklerinizi kanıtlar ve kariyer gelişiminize katkıda bulunabilir
iş yerinde mutlu olmak iş hayatı
Koyu kıvırcık saçlı, olgun bir kadın aydınlık bir odada duruyor. Karmaşık beyaz işlemeleri olan kırmızı bir başörtüsü takıyor. Başörtüsü başının etrafına sarılmış ve çenesinin altına sıkıştırılarak yüzünü çerçeveliyor. Hafif bir gülümsemeyle önüne bakıyor, ifadesi nazik ve düşünceli. Elleri önünde kenetlenmiş, krem rengi bir üst ve uzun, desenli bir etek giyiyor. Otuzlu yaşlarının sonunda ya da kırklı yaşlarının başında gibi görünüyor.
Merve Nur Cengiz
İçerik Editörü

Kişisel gelişimle ilgili blog içerikleri ve tanıtım yazıları yazıyor.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.