AnasayfaBlogİş Görüşmesinin Olumsuz Geçtiğini Nasıl Anlarız?
İş Görüşmesi

İş Görüşmesinin Olumsuz Geçtiğini Nasıl Anlarız?

04 Şubat 2020
Yüzünde sıkıntılı bir ifade olan bir kadın bir dizüstü bilgisayarın üzerine çömelmiş olarak görülüyor. Elleri sıkıca yüzünün üzerine yerleştirilmiş, gözlerini ve burnunu kapatıyor. Saçları koyu renktir ve dağınık görünmektedir. Dizüstü bilgisayar ona doğru çevrilmiş ve ekran parlak bir ışıkla aydınlatılmış. Kadın beyaz duvarlı modern bir odada oturuyor gibi görünüyor. Işık yumuşak ve dağınıktır, sahnenin atmosferine katkıda bulunur. Dizüstü bilgisayar, siyah tabanı ve gümüş fırçalanmış kapağıyla klasik bir tarza sahip gibi görünüyor.
İş Görüşmesi DurumlarıBelirleyici FaktörlerAlınması Gereken Aksiyonlar
Görüşme çok kısa sürdüGörüşmenin kısa sürmesiSürenin normalden kısa olup olmadığını değerlendirin
Özgeçmişinize detaylı olarak bakılmadıÖzgeçmiş incelemesiÖzgeçmişinizin yeterli ve dikkat çekici olup olmadığını gözden geçirin
Pozisyon ve şirket hakkında detaylı bilgi verilmediAçıklanan bilgi miktarıŞirket ve pozisyon hakkında daha fazla detay almak için sorular sormayı deneyin
Görüşmeci ile aranızda negatif enerjiGörüşme atmosferiKendinizi daha iyi ifade etme yollarını bulun
İçten olmayan yanıtlar aldınızVerilen yanıtların tonuSorularınızı daha açık ve belirgin formülasyonlarda sorun
İşe başlama tarihiniz sorulmamasıİşe başlama süreciBaşlama tarihini kendiniz sorabilirsiniz
Bir sonraki görüşme hakkında bilgi verilmediİş sürecinin ilerlemesiBir sonraki adımı kendiniz sorabilirsiniz
Geri dönüş yapılmamasıÇağrı merkezi yanıtlarının gecikmesiGeri bildirim için irtibatı sürdürmeyi deneyin
Önceki işyerinizi kötülemekDavranış ve tutumlarDaha profesyonel bir dil kullanmaya çalışın
Kişiliğinizi yeterince yansıtamamakİletişim ve sunum becerisiKişisel ve profesyonel becerilerinizi geliştirecek eğitimlere yönelebilirsiniz

Günümüzde bireylerin en büyük arzularından biri hayalindeki mesleği yapabilmektedir. Bu doğrultuda çalışmalarını yapan bireyler iş başvurularında bulunurlar. İş başvurularından sonra bu işi elde edebilmek için birer aday olurlar. Bu adaylar bir sonraki aşamada iş görüşmesi için davet edilirler. İş görüşmesi sona erdikten sonra adaylar için sıkıntılı bir dönem başlar. Bu dönem arasında adayların kafasında sürekli “beni bu işe alırlar mı, acaba görüşme sonucu olumlu mu yoksa olumsuz mu geçti?” diye sorular belirir. Adaylar telefonlarını elinden düşürmez.

Gözü sürekli e-mail adreslerindedir. Acaba haber geldi mi diye bir bekleyiş içerisinde olurlar. Peki, bir iş görüşmesinin olumsuz geçtiğini nasıl anlarız? Eğer bu durumu anlayabilirsek görüşmeden sonra bu kadar sıkıntılı bir süreç geçirmeyiz ya da daha az bir sıkıntılı süreç yaşayabiliriz. İş görüşmesinin olumsuz geçtiğini, görüşmenin çok kısa sürmesinden tahmin edebiliriz. Görüşmecinin sizin özgeçmişiniz ile ilgili detaylara inmemesi ve görüşme boyunca yüzeysel olarak geçmesi de bu yönde düşündüren bir nedendir. Aynı zamanda görüşmecinin başvurmuş olduğunuz pozisyon ve şirketle ilgili size detaylı bilgi vermemesi de bu yönde düşündürür.

Görüşme esnasında görüşmeci ile aranızda oluşan negatif enerji hissetmek, görüşme bittikten sonra aklınızda kalan sorulara içten olmayan bir şekilde cevap verilmesi, anlaşma durumunda işe hangi tarihte başlayabileceğinizin sorulmaması, bir sonraki görüşme hakkında herhangi bir bilgi verilmemesi size belirtilen süre aralığında sonuç ile ilgili herhangi bir geri dönüşün yapılmaması, iş görüşmesinin olumsuz geçtiğini düşündürür ve habercisidir.

Olumsuz İş Görüşmesi

Olumsuz iş görüşmesi, bir görüşmeciyle yaptığınız görüşmenin sonucunun size olumsuz olarak bildirilmesine denir. Olumsuz iş görüşmesi görüşme anında anlaşılabilir. Aynı zamanda çok iyi geçen bir görüşmeden sonra sürpriz bir şekilde olumsuz cevap gelebilir. Olumsuz iş görüşmesi birçok nedene dayalıdır. Görüşmecinin özgeçmişinizi yeterli bulmaması bunun başında gelebilir. İnsan kaynakları uzmanları, özgeçmiş üzerinden birçok kişiyi elemek zorunda kalırlar. Hazırladığınız özgeçmişinizin başvurmuş olduğunuz pozisyon için yeterli olup olmadığından emin olun. Yazmış olduğunuz ön yazı ve motivasyon mektuplarının şirkete özel olduğundan emin olarak görüşmelerde üst sıralarda olabilirsiniz.

İş görüşmesi için yeterli hazırlığı yapmamış olmanız olumsuz iş görüşmesi geçirmenizi sağlayan nedenlerden sayılabilir. İş görüşmesine nasıl hazırlanılır? sorusunu kendinize sormanız gerekir. Bu soruyu kendinize sorarak kendinizi görüşme için hazırlamalısınız. Görüşmeye gitmeden önce şirket hakkında detaylı bir araştırma yapmanız gerekir. Görüşme esnasında size sorulabilecek potansiyel soruları belirleyip kafanızda cevap oluşturmanız gerekir. Başvuru yaptığınız şirketin sektör içindeki yerini ve piyasadaki rakiplerini bilmeniz görüşme esnasında size avantaj sağlayacaktır. Eğer iş görüşmesine hazırlanmadan gittiyseniz bu sürecin sonu olumsuz iş görüşmesi olarak tanımlanabilir.

İlgili blog yazısı: İş Görüşmesine Nasıl Hazırlanılır?

İş görüşmenizin kötü geçmesi olumsuz iş görüşmesi olarak nitelendirilir. Görüşme öncesi yaşanılan stres, gerginlik vb. durumlar görüşmenin başarısını oldukça fazla etkiler. Bu durumlar heyecana yenik düşme, sesinizin titremesi, el ve kol hareketleriniz, kurmuş olduğunuz cümleler başarı oranını oldukça etkiler. Bu vb. durumlarda iş görüşmesinin olumsuz geçtiğini anlayabilirsiniz. Bunun hakkında yazının giriş kısmında belirtilen durumlardan yaşanılması durumunda anlayabilirsiniz.

Olumsuz iş görüşmesinin başka bir nedeni ise daha önce çalıştığınız şirketi, patronu vb. kötülemek. Bu kötüleme sonucunda görüşmeci üzerinde kötü bir izlenim bırakabilirsiniz. Bu durumda başvurunuz için olumsuz bir cevap almasına neden olur. Eski çalıştığınız şirket veya patron çok kötü vasıflar taşısa bile görüşmeci bunu bilemediğinden sizin kötü bir eleman olduğunuzu çıkarabilir. Eski işinizden ayrılma nedenlerinize daha ölçülü cevaplar vermeniz başvurularınıza olumlu yanıt almanızı kolaylaştırır.

Kişiliğinizi insan kaynakları uzmanına yansıtamadığınız durumda olumsuz iş görüşmesi gerçekleştirebilirsiniz. Yetkin olduğunuz alanın dışında sosyal beceriler görüşmeci için oldukça önemli bir etkendir. İletişim becerileri, zaman yönetimi becerisi,  nezaket ve görgü kuralları, iş ahlakı vb. ölçütler insan kaynakları uzmanın adayda dikkat ettiği ölçütlerdir. Görüşme anında bu becerilerinizi karşı tarafa yansıtamama durumunda olumsuz iş görüşmesi gerçekleştirebilirsiniz. İş görüşmesinin olumsuz iş görüşmesi için olabilecek nedenler olarak sıralanmıştır.

İlgili eğitim: Zaman Yönetimi Eğitimi

Olumsuz İş Görüşmesinden Ders Çıkarmak

Yapılan hazırlıklar ve sahip olunan özelliklere rağmen görüşmeler olumsuz iş görüşmesi olarak bitebiliyor. Olumsuz iş görüşmesinden ders çıkarmak gerekiyor. Olumsuz iş görüşmesinden ders çıkarmak davranışını gerçekleştirebilirsek bir sonra gerçekleşecek olan görüşmeye daha hazırlıklı oluruz. Bir sonraki görüşme için yol gösterici olur. Bu noktada olumsuz iş görüşmesi bir deneyim olarak görülüp bir sonraki görüşme için büyük bir fırsat olarak sayılabilir. Peki, olumsuz iş görüşmesinden ders çıkarmak dedik. Olumsuz iş görüşmesinden hangi dersleri çıkarabiliriz;

  • Olumsuz geçen iş görüşmesinden sonra gerçekleşecek ilk görüşmeye giderken daha iyi araştırmalar yapmanız gerektiğini öğrenirsiniz. Başvuru yaptığınız şirketin ne zaman, nerede ve kim tarafından kurulduğunu öğrenin. Hangi sektörde faaliyet gösterdiği hakkında detaylı bilgi sahibi olun. Görüşme esnasında başvurmuş olduğunuz pozisyon hakkında öğrendikleriniz sizin için sürpriz olmasın. Görüşme esnasında bu işe çok ihtiyacınız olduğunu belli edecek davranışlarda bulunmayın. Duygu sömürüsüne kaçan davranışlar görüşmeci için itici olarak görülür. Bunların bilincinde olarak diğer görüşmeye girdiğinizde avantaj sağlamış olursunuz.

  • Her zaman saygılı olun. Pozitif enerji taşıyın. Bu özelliklerinizi görüşmeciye yansıtmayı öğrenin. Bu davranışlar olumlu iş görüşmesi için önemli adımlardır.

  • Yapmış olduğunuz görüşmelerin sizin tek şansınız olduğuna inanmayın. Geçen olumsuz iş görüşmesinden ders çıkarmak için deneyim olarak görün. Karşınıza gelen fırsatları değerlendirin. Kendinizi iş aramaya kapatmayın. Kendinize zaman ayırın ve bu zaman doğrultusunda planlı hareket edin. Bir sonraki görüşme için edindiğiniz deneyim doğrultusunda çalışın. Her zaman Pollyannacı bakış açısıyla etrafınıza bakın. Belki de geçen olumsuz iş görüşmesi size daha çok istediğiniz işin kapılarını açabilir.

  • Özgeçmişinizde yer alan bilgilerin doğru olduğundan emin olun. Doğru olmayan bilgilere özgeçmişinizde yer vermeyin. Görüşmeye konu hakkında bilgi edinerek gidin. Çünkü karşınızdaki görüşmeci konu hakkında oldukça bilgili olduğu için konu hakkında bilgisiz olduğunuz ortaya çıkabilir. Bu da olumsuz iş görüşmesi sonucunu ortaya çıkarabilir. Ama bizim amacımız olumsuz iş görüşmesinden ders çıkarmak. Yaptığımız hataları yapmamak ve üstüne katarak edindiğimiz deneyimlerle olumlu iş görüşmesi sonucu almak.

  • Özgeçmiş konusunda çaba harcamalısınız. İşi sağlama almak için CV Hazırlama ve İş Görüşmesine Hazırlık eğimi alabilirsiniz. Bu eğitim sayesinde öz geçmiş hazırlama alanında bilgi sahibi olup doğru bir CV ile diğer adaylardan öne çıkarsanız. Aynı zamanda iş görüşmesine önceden nasıl hazırlanılacağı hakkında bilgi sahibi olursunuz. Sonuç olarak da olumlu iş görüşmesi için büyük adımlar atmış olursunuz.

İlgili eğitim: CV Hazırlama Eğitimi

  • Olumsuz iş görüşmesi bittikten sonra arayacağınız diğer iş için yeterli özellikler ve yeterlilikler taşıdığınızdan emin olun. Başvurmuş olduğunuz pozisyon için beklentilere cevap verecek seviyede olmalısınız. Eğer yeterli özellikler taşımıyorsanız görüşmeye katılmayın. Çünkü yeterli özelliklere sahip olmadan katılırsanız bu durum sizde özgüven eksikliği yaratır. Bu da sizin için iyi bir deneyim olmaz. Amaç olumsuz geçen iş görüşmesinden ders çıkarmaktır. Bu görüşmelerden edinilen deneyimleri ve bilgileri bir sonraki görüşme için avantaja çevirmektir.

  • Yapacağınız bir sonraki iş görüşmelerinde ücret, yıllık izin ve sosyal haklar gibi konuları konuşurken daha hassas olmalısınız. Bu tarz sorular vakti geldiğinde konuşulması gereken konulardır. Mülakat gerçekleşirken bu tarz konuların konuşulması sizin bu konularda öncelikli olduğunuzu düşünmelerini sağlar. Bu da hoş karşılanmayabilir. Bir önceki olumsuz iş görüşmesinden ders çıkarmak istiyorsak bu konuya özellikle dikkat etmek gerekir.

Olumsuz iş görüşmesinden ders çıkarmak için yukarıda verilen maddelere dikkat etmek gerekir. Olumsuz iş görüşmesinden ders çıkarmak için bir önceki görüşmede yapılan hataları fark etmek gerek. Bu hataları bir deneyim olarak görmek ve bu hataları bir daha ki görüşmede yapmamak için kendini geliştirmek gerekir. Ancak bu söylenenleri yaparak olumsuz iş görüşmesinden ders çıkarmak mümkündür.

Olumsuz Geri Dönüş Yazısı

Olumsuz iş görüşmesi gerçekleştikten sonra görüşmeciler kişilere başvurdukları pozisyon için olumsuz geri dönüş yazısı gönderirler. Günümüzde artık bireyler olumsuz geri dönüş yazısı aldıkları için sevinmektedir. Çünkü çoğu şirket iş görüşmesi yaptıktan sonra hiçbir şekilde başvuru yapan adaylara geri dönmüyor. Bu durum başvuru yapan adayları ümitsizliğe sürüklemektedir.

Kendilerinin yok sayıldığı kanısını çıkarmalarına neden oluyor. Olumsuz geri dönüş yazısı yollamak bile bireylere beni unutmamışlar dedirtmektedir. Bu sayede bireyler olumsuz iş görüşmesinden ders çıkarmak için gerekenleri yapmaya başlarlar. Başvurmak istedikleri pozisyonlara gönül rahatlığı ile başvurmaktadırlar.

Olumsuz geri dönüş yazısı için örnekler;

  • Olumsuz geri dönüş yazısı 1: Yapmış olduğunuz başvuru için teşekkür ederiz. Başvurmuş olduğunuz pozisyonla ilgili yapılan görüşmede farklı bir aday ile anlaşma sağlanmıştır. Kariyer hayatınızda başarılar dileriz.

  • Olumsuz geri dönüş yazısı 2:İlgili pozisyon için iş görüşmesine katıldığınız için teşekkürler. Yapılan görüşme sonucunda bilgileriniz önemle incelenmiş olup başka bir adayla anlaşma sağlanmıştır. Teşekkürler.

  • Olumsuz geri dönüş yazısı 3:Yaptığımız iş görüşmesiyle alakalı olumsuz geri dönüşümüzü üzülerek bildiriyoruz. Özgeçmişiniz veri tabanına kaydedilerek ileride oluşabilecek pozisyonlar için değerlendirilecektir. İlginiz için teşekkürler.

  • Olumsuz geri dönüş yazısı 4:Firmamıza iş başvurusu yaptığınız için teşekkürler. İş görüşmesi gerçekleştirilen pozisyonla ilgili süreç bitmiştir. Sizinle yapmış olduğumuz sürecin olumlu değerlendirilemediğini bildiririz.

  • Olumsuz geri dönüş yazısı 5:İş görüşmenizin olumsuz sonuçlandığını size üzgün bir şekilde bildiriyoruz. Başarılı bir kariyer dileğiyle…

  • Olumsuz geri dönüş yazısı 6:Değerlendirme aşaması olumsuz sonuçlanmıştır. Bilgi birikimlerinizi ve deneyimlerinizi bizimle paylaştığınız için teşekkürler.

  • Olumsuz geri dönüş yazısı 7:Başvurduğunuz süreç tamamlanmıştır. Süreç için yapmış olduğunuz değerlendirilememiş olup özgeçmişiniz farklı pozisyonlar için veri tabanımıza kaydedilmiştir.

Görüşme çok kısa sürdü, Görüşmenin kısa sürmesi, Sürenin normalden kısa olup olmadığını değerlendirin, Özgeçmişinize detaylı olarak bakılmadı, Özgeçmiş incelemesi, Özgeçmişinizin yeterli ve dikkat çekici olup olmadığını gözden geçirin, Pozisyon ve şirket hakkında detaylı bilgi verilmedi, Açıklanan bilgi miktarı, Şirket ve pozisyon hakkında daha fazla detay almak için sorular sormayı deneyin, Görüşmeci ile aranızda negatif enerji, Görüşme atmosferi, Kendinizi daha iyi ifade etme yollarını bulun, İçten olmayan yanıtlar aldınız, Verilen yanıtların tonu, Sorularınızı daha açık ve belirgin formülasyonlarda sorun, İşe başlama tarihiniz sorulmaması, İşe başlama süreci, Başlama tarihini kendiniz sorabilirsiniz, Bir sonraki görüşme hakkında bilgi verilmedi, İş sürecinin ilerlemesi, Bir sonraki adımı kendiniz sorabilirsiniz, Geri dönüş yapılmaması, Çağrı merkezi yanıtlarının gecikmesi, Geri bildirim için irtibatı sürdürmeyi deneyin, Önceki işyerinizi kötülemek, Davranış ve tutumlar, Daha profesyonel bir dil kullanmaya çalışın, Kişiliğinizi yeterince yansıtamamak, İletişim ve sunum becerisi, Kişisel ve profesyonel becerilerinizi geliştirecek eğitimlere yönelebilirsiniz
olumsuz iş görüşmesi iş görüşmesi olumsuz iş görüşmesinden ders çıkarmak olumsuz geri dönüş yazısı olumlu iş görüşmesi
Kalın, koyu renk sakallı bir adam beyaz bir duvara yaslanmış duruyor. Otuzlu yaşlarında görünüyor ve yüzünde ciddi bir ifade var. Sakalları dolgun ve gür, yüzünün ve boynunun büyük bir kısmını kaplıyor. Üzerinde açık gri desenli siyah bir tişört ve mavi bir kot pantolon var. Adamın kısa, koyu renk saçları var ve gözleri koyu kahverengi. Sert bir ifadeyle dosdoğru karşıya bakıyor. Arka plan beyaz bir duvar ve ışık görüntünün sol tarafından geliyor.
Sezer Açiler
Blog Yazarı

Sezer AÇİLER, 19 Haziran 1995 tarihinde Sakarya’da dünyaya geldi. 2018 yılında Sakarya Üniversitesi Sosyoloji bölümünü bitirdi. Gayrimenkul danışmanı, stajyer sosyolog ve Felsefe Grubu öğretmeni olarak çalıştı. Sertifika programlarına katıldı. 2019 yılında İstanbul İşletme Enstitüsünde blog yazarı olarak çalışmaya başladı.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Resimde sağ elinde beyaz bir kâğıt üzerinde siyah bir kalem tutan bir kişi görülmektedir. Kişinin sol eli ön planda birbirine kavuşturulmuştur. Kişinin yüzü görünmemektedir. Kalem kağıda yakın tutulmuştur ve kağıt odaktadır. Görüntünün arka planında yaprakları olan koyu gri bir masa ve siyah bir kravat var. Kişi açık renkli bir gömlek ve koyu renkli bir blazer ceket giymektedir. Kişinin elleri görüntünün ana odağını oluşturuyor ve yazı yazıyor gibi görünüyor. Resmin genel kompozisyonu dengeli ve simetrik.
Mülakat - İş Görüşmesi

Dikkat! Bugün İş Görüşmesi Var!

03 Temmuz 2019
Bir erkek ve kadın, aralarında bir dizüstü bilgisayar ve bir pano ile bir masada oturmaktadır. Adam mavi bir gömlek giymiş ve kravat takmıştır. Kadının uzun kızıl saçları vardır. Kadın elinde özgeçmiş gibi görünen bir belge tutmaktadır. Arka planda bulanık bir bitki görüntüsü var. Kadın aynı zamanda bir kitap okumaktadır. Ön planda kadının beyaz gömleği yakından görülüyor. Adam ve kadın sohbet ediyor gibi görünüyor.
Mülakat - İş Görüşmesi

İş Görüşmesi Nasıl Başarılı Geçer?

18 Temmuz 2019
Bir masanın etrafında kağıt, dizüstü bilgisayar ve diğer nesnelerle oturan bir grup insan. Kameraya en yakın kişi kıvırcık saçlı, beyaz gömlekli ve dikkatle dizüstü bilgisayara bakan bir kadın. Kadının yanında ise yüzünde gülümsemeyle bilgisayar ekranına bakan bir adam var. Önlerindeki masa kâğıtlarla, etiketli pembe bir kutuyla ve siyah beyaz çizgili bir nesneyle doludur. Arka planda, kırmızı ve sarı bir nesnenin bulanık bir görüntüsü vardır. Odadaki herkes odaklanmış ve derin bir konsantrasyon içinde, işlerini bitirmeye hevesli.
Mülakat - İş Görüşmesi

İş Görüşmesinde Nelere Dikkat Edilmeli?

26 Temmuz 2021
Resimde muhtemelen bir CV görüşmesine hazırlanan takım elbiseli bir adam görülüyor. Gözlüklü, sakallı ve düğmeli gömleğiyle kendinden emin ve iyi giyimli görünüyor. Arka planda metal bir kutunun yakın çekimi, bir saat ve bir kol görülebiliyor. Bu görüntü, bir CV görüşmesine nasıl hazırlanılması gerektiğine dair mükemmel bir örnektir.
4.6
(50)

CV Hazırlama Eğitimi

6 Konu3 Saat
Bu, koyu mavi takım elbise giyen bir adamın fotoğrafı. Arkasında beyaz bir duvar olan parlak ışıklı bir odada durmaktadır. Adamın kısa siyah saçları var ve yüzünde ciddi bir ifadeyle önüne bakıyor. Beyaz bir elbise gömleği, mavi çizgili bir kravat ve koyu mavi bir takım elbise ceketi giymektedir. Ayrıca siyah elbise pantolonu ve siyah elbise ayakkabıları giymektedir. Elleri yanındadır ve sol bileğinde bir saat takılıdır. Adam kendinden emin ve sakin görünüyor.Dr. Bilal Şentürk
1162464
Bu görüntü yakın planda titreyen iki eli gösteriyor. Eller dışarıda çimenlik bir alanda duran iki kişiye ait ve arka planda bir ev görülüyor. Gökyüzü çoğunlukla açık ve güneş sahnenin üzerinde parlıyor. Her iki kişi de başparmaklarını uzatmış ve parmaklarını iç içe geçirmişlerdir. Her iki elin bilekleri görünüyor ve eller birbirini sıkıca tutuyor. Bu görüntü bir bağlantı, güven ve dostluk hissi uyandırıyor.
4.9
(19)

Görgü Kuralları Eğitimi

12 Konu5 Saat
Bu görüntü, içinde bir insan olan siyah bir daireden oluşuyor. Kişi kollarını iki yana açmış, kameraya dönük bir şekilde durmaktadır. Kişi beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Arka plan gri tonda. Kişinin açık kahverengi gözleri ve kısa siyah saçları var. Daire pürüzsüz, kavisli bir dokuya ve parlak bir yüzeye sahip. Kişi kendinden emin ve güçlü görünüyor. Çemberin ortasında dururken kararlı bir ifadesi var. Resmin atmosferi davetkâr ve sıcak.Ders Eğitmeni
808464