AnasayfaBlogİnsan Kaynakları Yönetimi Bölümü MYO
Bölümler

İnsan Kaynakları Yönetimi Bölümü MYO

06 Mayıs 2020
Siyah ve kırmızı giysiler giyen bir grup insan birbirlerine yakın durmaktadır. İnsanların çoğu ellerini karşılama jestiyle uzatmış. Grubun ortasındaki bir kişi siyah bir gömlek giyiyor. Resmin sağ tarafında bir logonun yakın çekimi görülüyor. Logo beyaz bir arka plana sahip ve kırmızı ve siyah bir metinden oluşuyor. Arka planda kollarını açmış bir insan silueti görülüyor.
BilgilerAçıklamalarİlgili Detaylar
Bölüm Adıİnsan Kaynakları Yönetimi2 yıllık ön lisans bölümü
Eğitim Süresi2 YılMeslek Yüksek Okulu (MYO) bölümü
Üniversite TipiDevlet Ve ÖzelHer iki tip üniversitede de eğitim veriliyor
Burs İmkanlarıVarTam burslu, %75, %50 ve %25 burs seçenekleri mevcut
DGS İle Geçilebilecek BölümlerFarklıİşletme, İşletme Yönetimi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri ilişkileri ve diğerleri
İstihdam AlanlarıKamu Ve Özel SektörBüro memuru, personeli gibi unvanlar ile kamu ve özel sektörde istihdam imkânı
İş İmkanlarıFarklıHalkla ilişkiler, reklamcılık, işletme ve muhasebe alanları dahil
Meslek Tanımıİnsan Kaynakları Meslek Elemanıİşe alım, işten çıkarılma, idari işler, çalışan ve işletme uygulamaları
Bölümün ÖnemiYüksekİK, işletme içindeki en temel bölümlerden biri olmuştur
Diğer DetaylarGenel Bakışİkna edici yetenekler, başkalarıyla işbirliği yapma yeteneği ve güçlü iletişim becerileri Türkiye'deki İK yöneticileri için en değerli beceriler arasındadır.

Meslek Yüksek Okulu (MYO) bölümleri bilindiği üzere 2 yıllık meslekleri barındırır. İnsan kaynakları yönetimi de 2 yıllık ön lisans bölümlerden biridir. Temel olarak insan kaynakları departmanında çalışacak mezunlar, DGS yoluyla da farklı bölümleri seçebiliyorlar. İnsan kaynakları yönetimi bölümü, İK'nın işletme içindeki önemine uygun olacak eğitimi çeşitli üniversiteler aracılığıyla sunmaktadır. 

Ülkemizde ön lisans insan kaynakları yönetim eğitimi veren hem özel hem devlet üniversiteleri bulunmaktadır. TYT puan ve sıralaması ile öğrenci alan bölüm, tam burslu, %75, %50 ve %25 bursu da desteklemektedir. İnsan kaynakları yönetimi bölümü, nitelikli ve yetkin insan kaynakları elemanı ve yönetici adayları yetiştirme üzerine eğitim verirken farklı dersler ve alanlarla da iç içe olarak farklı iş imkanlarını yaratabilmektedir.  Tercih döneminde lisans öğrenimi ile beraber ön lisans bölümlerin de ilgi çektiğini ve tercih edildiğini biliyoruz.

İnsan kaynakları yönetim bölümü de ön lisans eğitim olarak tercih edilebilecek önemli bölümlerden biridir. Özellikle işletme, yöneticilik ve halkla ilişkiler ile olan bağlantısından dolayı mezunlar farklı alanlarda da istihdam edilebiliyor. Tabii ki her bölüm dahilinde olan istihdam sorunları ile beraber insan kaynaklarında çalışmak istiyor ve ön lisans okumak istiyorsanız yazımızın ilerleyen kısımlarındaki bilgileri inceleyebilir ve üniversitelere göz atabilirsiniz. 

İnsan Kaynakları Yönetimi Bölümü Nedir?

İnsan kaynakları departmanı, günümüzde işletmenin verimliliği ve çalışan insan kapasitesinin  sağlıklı çalışması için görevler edinmiştir. Artık sadece işe alım, işten çıkarılma, bordro ve özlük işleri gibi sorumluluklar değil, işletmenin çalışan kalitesini ve verimliliğini, dolayısıyla işletmenin verimliliğini artıran uygulamaları hayata geçirir. İnsan kaynakları yönetimi bölümü bu anlayışa uygun olacak bir eğitimi öğrencilere verir. 

Üniversiteye girişin ilk sınavı olan TYT'den alım yapan insan kaynakları yönetimi, işletmenin bel kemiğini oluşturan çalışanların, etkinliğini artırmayı hedefler. Bölüm, ön lisans dönemi boyunca insan kaynakları, çalışan performansı, insan kaynağı geliştirme, yönetim ve organizasyon gibi yetkinlik ve uygulamaları öğretir. 

İşletme yönetimi içinde önemli bir yere sahip olan insan kaynaklarını doğru uygulayabilmek ve 21.yüzyılın gerekli insan kaynakları uygulamalarını öğrenmek için bölümü tercih edebilirsiniz. Ayrıca ön lisans eğitimi sonrası lisans öğrenimine devam etmek amacıyla DGS yoluyla farklı ve ilgili bölümlere giriş hakkınız da bulunuyor. DGS aracılığıyla aşağıdaki bölümleri tercih edebilir ve lisans diploması alabilirsiniz. 

  • İşletme

  • İşletme Yönetimi

  • Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri

  • İnsan Kaynakları Yönetimi

  • Kamu Yönetimi

  • Siyaset Bilimi

  • Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi

  • Teknoloji ve Bilgi Yönetimi

Sıraladığımız bölümler DGS'den EA puan türünden öğrenci almaktadır. Ön lisans öğrenimini lisans ile devam etmek amacıyla bölümleri araştırabilir ve kariyerinizi sürdürmek istediğiniz alana göre bir seçim yapabilirsiniz. 

İnsan Kaynakları Yönetimi Bölümü İş İmkânları Nelerdir?

Bölümleri tercih etmek için en önemli göstergelerden biri var olan iş imkânlarıdır. Ön lisans bir bölüm olarak insan kaynakları yönetimi, kamu ve özel sektörde var olan bir iş alanıdır. Bilhassa özel sektör işletmeleri için insan kaynakları, gerekli uygulamalar için olması zorunlu bir departmandır. Yalnız burada önemli bir konuya da değinmek gerekir. İnsan kaynakları alanı, saedece bölüm mezunlarına kapılarını açmıyor; ilgili alanlar ilişkili bölüm mezunları da insan kaynaklarında çalışabiliyor.

Bu durum da bazen mezunlarına yönelik bir dezavantaj yaratabiliyor. Buna rağmen bölümde kendi yetkinliklerini geliştiren ve ayrıca lisans öğrenimine devam eden mezunların şansı artabilmektedir. Kamu sektöründe kariyerinizi başlatmak niyetindeyseniz de KPSS atama puanıyla büro memuru, personeli gibi unvanlar ile kamu kurumlarında çalışma imkânınız bulunmaktadır. 

Özel sektörden devam edecek olursak insan kaynakları yönetimi mezunları; şirketlerde, eğitim kurumlarında, insan kaynakları departmanı olan ajans ve işletmelerde çalışabilir. Ayrıca alınan dersler ve kendinizi geliştirmeniz doğrultusunda halkla ilişkiler, reklamcılık, işletme ve muhasebe alanlarında da iş yapabilirsiniz. 

İnsan Kaynakları Yönetimi Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

Mezunlar, insan kaynakları meslek elemanı olarak insan kaynakları ve ilgili alanlarda çalışabiliyorlar. İnsan kaynakları aşina olduğumuz hâliyle işe alım, işten çıkarılma, idari ve işletme içi işlerle meşgul bir departmandır.

Günümüzde ise bu departman, işletme ve çalışanın yararına olacak iş ve kurum uygulamalarını üstlenir. Kısacası,  insan kaynakları yönetimi; çalışan ekibin verimliliğini içeren işletme uygulamalarını tasarlar ve işletmenin çalışan ile uyumluğunu, ve sürecin sağlıklı işlemesini sağlar.

Bugün insan kaynakları ve insan kaynakları yetkilileri, kurumun en önemli bölümlerinden biridir. İşe alınan çalışanların; performans, verimlilik, motivasyon, işletme yararına sorumluklarını denetleyen ve bunlara göre bir çalışan planlaması yapan bir bölümden bahsediyoruz. Bölüm, gerekilen yerlerde ödüllendirme ve geliştirme etkinlikleriyle işletme ve çalışan bağını da kurmaya yönelik bir işlev edinmiştir. Yani insan kaynakları, işletme ile çalışanın uyumlu çalışmasını sağlayacak uygulamaları en doğru ve yararlı şekilde tasarlayan iş alanıdır. 

İnsan Kaynakları Yönetimi Bölümü Dersleri Nelerdir?

İnsan kaynakları yönetimi, özel ve devlet üniversiterilerinde olan bir bölüm olmasından dolayı her üniversite özelinde farklı derslere sahip bir alandır. Bunun yanında her insan kaynakları yönetimi bölümü ders içeriğinde; genel işletme, temel bilgi teknolojileri, yönetim ve organizasyon, iş hukuku, insan kaynakları yönetimi ve çalışma ekonomisidir.

Bölüm dersleri, temel olarak işletme, pazarlama, iş ve sosyal güvenlik ile muhasebe odaklıdır. Mutlaka tercih noktasında üniversite bölümünün ders programına göz atarak kararınızı kesinleştirin. Bilhassa İngilizce, bilgisayar ve halkla ilişkiler-pazarlama yöntemlerine ağırlık veren üniversiteleri, tercih listenizin üst sıralarında yazabilirsiniz. 

Bölüm Adı, İnsan Kaynakları Yönetimi, 2 yıllık ön lisans bölümü, Eğitim Süresi, 2 Yıl, Meslek Yüksek Okulu (MYO) bölümü, Üniversite Tipi, Devlet Ve Özel, Her iki tip üniversitede de eğitim veriliyor, Burs İmkanları, Var, Tam burslu, %75, %50 ve %25 burs seçenekleri mevcut, DGS İle Geçilebilecek Bölümler, Farklı, İşletme, İşletme Yönetimi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri ilişkileri ve diğerleri, İstihdam Alanları, Kamu Ve Özel Sektör, Büro memuru, personeli gibi unvanlar ile kamu ve özel sektörde istihdam imkânı, İş İmkanları, Farklı, Halkla ilişkiler, reklamcılık, işletme ve muhasebe alanları dahil, Meslek Tanımı, İnsan Kaynakları Meslek Elemanı, İşe alım, işten çıkarılma, idari işler, çalışan ve işletme uygulamaları, Bölümün Önemi, Yüksek, İK, işletme içindeki en temel bölümlerden biri olmuştur, Diğer Detaylar, Genel Bakış, İkna edici yetenekler, başkalarıyla işbirliği yapma yeteneği ve güçlü iletişim becerileri Türkiye'deki İK yöneticileri için en değerli beceriler arasındadır
insan kaynakları yönetimi bölümü insan kaynakları yönetimi myo insan kaynakları departmanı insan kaynakları yönetimi mezunları işletme
Resimde uzun, siyah saçlı, gözleri kapalı ve yüzünde geniş, içten bir gülümseme olan bir kadın görülüyor. Sırtını dik tutmuş, kolları iki yanında, saçları omuzlarından ve sırtından aşağı dökülüyor. Yirmili yaşlarında görünüyor ve ten rengini tamamlayan beyaz bir bluz giyiyor. Memnun ve neşeli görünüyor, bir güven ve duruş havası yayıyor. İfadesi ve duruşu huzur ve dinginlik hissi veriyor. Uzun saçları güzelliğine ve kadınsılığına katkıda bulunarak mutlu ve kaygısız bir kadın resmini tamamlıyor.
Emine Büşra Kanat
Blog Yazarı

Ankara Üniversitesi Halkla ilişkiler ve tanıtım bölümünden mezun oldu. Lisans öğreniminde sosyal farkındalık kampanyalarında görev aldı. İstanbul İşletme Enstitüsü’nde fotoğrafçılık, iletişim, kişisel gelişim ve diğer farklı konularında yazmaya başladı.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bir kadın sandalyede oturuyor, ön planda beyaz harflerle yeşil bir tabela var. Yüzünde yumuşak bir gülümsemeyle kameradan uzağa bakıyor. Arkasında iki kadının bulanık görüntüsü görülüyor. Sandalyenin sağında yeşil ve beyaz zemin üzerinde beyaz bir D harfi görülüyor. Ayrıca üzerinde yeşil yazılar olan siyah dikdörtgen bir nesne ve siyah zemin üzerinde beyaz bir harf var. Sahne yeşil zemin üzerine beyaz bir harfle tamamlanıyor. Kadın rahattır, görünüşe göre rahat ve mutludur. Kıyafetleri rahat ve duruşu rahat. Sahnedeki her şey sakin ve huzurlu bir his yaratıyor.
İnsan Kaynakları Yönetimi

İnsan Kaynakları Yönetimi Hakkında Her Şey

26 Kasım 2019
Bir kadın önünde dizüstü bilgisayarıyla masada oturuyor. Renkli bir gömlek giymiş ve saçlarını at kuyruğu yapmış. Elleri açık olan dizüstü bilgisayarın üzerinde durmaktadır. Dizüstü bilgisayarın ekranı hafif bulanıktır ve arkasında, masanın üzerinde bir tablet görünmektedir. Etrafındaki oda iyi aydınlatılmış ve duvarlar açık bir renge boyanmış. Kadın işine odaklanmış görünüyor, bu da görüntüye profesyonel ve üretken bir hava veriyor.
Meslekler

Büro Memuru Nedir? Ne İş Yapar?

07 Haziran 2021