AnasayfaBlogİnanmak Başarmanın Yarısıdır
Başarı

İnanmak Başarmanın Yarısıdır

19 Mayıs 2019
Bir el gökyüzüne doğru bir merdiven tutmaktadır. Merdiven metalden yapılmış gibi görünüyor ve üzerinde kırmızı bir çubuk var. Kişinin eli merdiveni sıkıca kavrayarak destek ve sabitlik sağlıyor. Kolları uzatılmış ve parmakları denge için çubuğun etrafına sarılmış. Arka plandaki gökyüzü parlak mavidir ve beyaz bulutlar etrafa dağılmıştır. Merdiven çerçevede görünmeyen bir noktaya, muhtemelen daha yüksek bir yere çıkıyor.
Başarı KavramıBaşarının SırrıÖnemli Hatırlatmalar
Başarı göreceli bir kavram olup, herkesin başarı olarak gördüğü durumlar farklıdır.Gerçekten yürekten başaracağına inanan insanlar, başarının ilk adımını atmış olur.Başarı, sadece akademik veya kariyer anlamında elde edilen dereceler demek değildir.
Sporcunun olimpiyatlarda birinci olması, öğrencinin hayalindeki üniversiteyi kazanması başarıdır.Antrenmanlarını, çalışmalarını başarıya ulaşacağına inanarak yapmalıdır.Sınırsızdır başarının ifade ettikleri, mutlak değerler içine hapsedemeyiz onu.
Aldığınız her karar, atılan her adım, küçük ya da büyük başarılara götürebilir.Kaybetmekten, başarısız olmaktan, hata yapmaktan korkmayı bırakın.Her şey için sona yaklaştığınızda, tam da vazgeçecekken, bir tek inancın gücünü aklınızdan çıkarmayın.
Başarının büyük bir mutluluk olduğunu hatırlayın ve sizi mutlu eden şeyleri başarmaya odaklanın.Başkalarının size inanıp inanmaması önemli değil, önemli olan sizin kendinize olan inancınız.Başkalarının size koymaya çalıştığı sınırlara izin vermeyin, bunlar sizin sınırlarınız değil, onların sınırları.
Hedef belirleme, başarıya atılan en büyük adımdır.Sıkı tutunun hedeflerinize, yapamazsın diyenlere kulak asmayın.Her defasında başarıya ulaştığınızı kabul edin ve onu daha iyiye taşımak için çalışmaya devam edin.
Başarı, pozitif bir bakış açısı ve sürekli deneme ile elde edilir.Hata yapmak, deneme sürecinin bir parçasıdır ve başarıya giden yolda önemli bir adımdır.Hata yapmaktan korkmayın ve hatalarınızdan ders çıkarın, bu başarıya götüren temel bir aşamadır.
Yaptığınız her eylem, yeni karar, her yeni gün başarıya götürebilir.En büyük motivasyonunuz mutluluk olmalıdır. Mutlu olacağınıza inanarak, işinizi yapın.Denemekten ve pes etmekten korkmayın. Önemli olan, denemeye devam etmek ve pes etmemektir.
Başarının ifade ettikleri sınırsızdır, mutlak değerler içine hapsedilemez.Olimpiyat sporcusu gibi hedefini yüksek tutan ve işini sevinçle yapan insanlar başarıyı yakalar.Hedefler belirleyin ve bu hedeflerin peşinden gidiyor olsa bile bazen kaybetmeye hazır olun.
Ampulü icat eden Thomas Edison ve telefonun mucidi Alexander Graham Bell gibi büyük kişiler de birçok kez deneme ve hata sonucu başarıya ulaştı.Herkesin inanmayacağı hedefler belirleyin ve bu hedefleri gerçekleştirebilmek için kendinize inanın.Uçmayı başaran Hezarfen Ahmet Çelebi gibi, kimse tarafından inanılmayan ama kendine inanarak başarıya ulaşan insanları hatırlayın.
Başarı, bir süreçtir ve bu süreçte deneme yanılma yöntemi kullanmakta hiçbir sakınca yoktur.Başarıya ulaşmak için, doğru hedefler belirlemek ve bu hedeflere yaklaşmak için iyi bir strateji geliştirmek önemlidir.Her hissettiğiniz yanılgı, sizi başarınızın bir adım daha yakınına getirecektir.

Başarı ne kadar geniş kapsamlı bir kelimedir. Belki de göreceli bir kavram olduğu için kapsamı bu denli geniştir. Göreceli bir kavramdır, çünkü herkesin başarı olarak gördüğü durumlar farklıdır. Bununla ilgili birkaç örnek vereyim. Mesela iş görüşmesi için mülakata gitmiş bir kişi işe kabul edildiğinde mülakatı geçmiş olmayı bir başarı olarak görür. Ya da olimpiyatlara katılmış bir sporcu alanında birinci olduğunda o, onun başarısıdır.

Okuma yazmayı yeni öğrenen bir çocuğun okuduğu ilk kelime ona göre bir başarıdır. Hayalindeki üniversiteyi kazanmış bir öğrenci hayalini gerçekleştirebilmiştir ve bu da onun için büyük bir başarıdır. 

Başarının Sırrı

Peki tüm bu verdiğim örneklerin ardında yatan sır nedir? Bu insanlara ne oluyor da hayatta başarı sahibi olabiliyorlar? Aslında cevabı çok basit: sadece inanmak. Evet inanıyorlar. Başarı imkansız değil, başaracağına gerçekten yürekten inanan insanlar aslında işin en zor kısmını halletmiş oluyor. Çünkü inanmazsanız denemezsiniz ki hiç. Mesela olimpiyat sporcumuzu ele alalım. Hedefini getirebileceği en yüksek noktaya getirdi ve olimpiyatlarda birinci olacağına inandı. Antrenmanlarını ona göre yaptı. Başarıya ulaşacağına inanarak ter döktü, çalıştı, yoruldu.

Olumlu bakmaya çalışın. Çünkü zafere giden yolda çekilen çile kutsaldır. Sonuç olarak hedefine ulaştı ve başardı. Peki ya üniversite sınavını kazanan öğrencinin hikayesi neydi? Her şeyden önce onun da bir hayali bir hedefi vardı. İstediği üniversiteye yerleşebilmek... O da bunun için çok çalıştı ve kazanabileceğine inandı. Gerçi başarı, sadece akademik veya kariyer anlamında elde edilen dereceler demek değildir.

Elbette bununla ilgili örnekleri çoğaltabiliriz. Sınırsızdır başarının ifade ettikleri, mutlak değerler içine hapsedemeyiz onu. Aldığınız her yeni karar, uyandığınız her yeni gün, yaptığınız her eylem sizi küçük ya da büyük başarılara götürebilir, bu aşikar.

Kaybetmekten Korkmayın

İnançla beslenir başarılarınız fakat korkuya da hapsolur. Siz siz olun sakın korkmayın kaybetmekten, başarısız olmaktan, hata yapmaktan. Thomas Edison korksaydı ampulü icat ederken, adını tarihe yazdırabilir miydi? Bıkmayın denemekten. Alexander Graham Bell defalarca denemeseydi, telefonun mucidi olabilir miydi? Başarıyı tek seferde elde edemediler belki. Denediler, yanıldılar da hatta defalarca. Ama pes etmediler.

Siz de denemekten korkmayın. Denediniz, olmadı mı? Bu sefer de pes etmeyin. Olana kadar tekrar deneyin. Her şey için sona yaklaştığınızı sandığınızda, tam da vazgeçecekken, bir tek inancın gücünü aklınızdan çıkarmayın. Başardığınızda da oldu diye kestirip atmayın. Hep daha iyisi için uğraşın. Bu sizi daha donanımlı biri yapacaktır. Bir kere başarmak demek yeni başarıların da beraberinde gelmesi demektir. Yeni başarılar ise mutluluğu getirir peşi sıra.



Mutlu Olun

En büyük motivasyonunuz olsun mutluluk. Bir işi yaparken kendi iyiliğiniz için yaptığınızı, sonucunda mutlu olacağınızı düşünerek atın adımlarınızı. Her adımda daha sağlam basın yere. Ve dimdik durun “ben yapabilirim” diye. Hedefinize ulaşama sürecinizde çevrenizde sizi destekleyen insanlar olacaktır. Hatta desteklemeyen insanlar da çıkacak karşınıza. Bu sizi şaşırtmasın.

Size kimin inanıp kimin inanmadığı önemli değil zaten. Önemli olan sizin kendinize olan inancınız. Ancak böyle çıkabilirsiniz sınırlarınızın dışına. Böylelikle farkınızı ortaya koyabilirsiniz.

Hezarfen Ahmet Çelebi kanat takıp Galata’dan uçacağını söylediğinde insanlar ona inanmadılar ve bunun bir delilik olduğunu söylediler. Asla başaramayacağına ikna etmeye çalıştılar onu. Kimse ona inanmadığı halde o inandı kendine ve bu inancı onu dünyada ilk kez uçmayı başaran Türk bilgini yaptı.

Sizin de hedefleriniz olsun. Hedef belirleme başarıya atılan en büyük adımdır. Sıkı tutunun hedeflerinize. Yapamazsın diyenler olacaktır. İnanmayacaklardır size. Umursamayın, duymayın onları. Başkalarının size koymaya çalıştığı sınırlara izin vermeyin. Unutmayın, bunlar sizin sınırlarınız değil, onların sınırları.

Yazar: Aycan Kümüş

Başarı göreceli bir kavram olup, herkesin başarı olarak gördüğü durumlar farklıdır, Gerçekten yürekten başaracağına inanan insanlar, başarının ilk adımını atmış olur, Başarı, sadece akademik veya kariyer anlamında elde edilen dereceler demek değildir, Sporcunun olimpiyatlarda birinci olması, öğrencinin hayalindeki üniversiteyi kazanması başarıdır, Antrenmanlarını, çalışmalarını başarıya ulaşacağına inanarak yapmalıdır, Sınırsızdır başarının ifade ettikleri, mutlak değerler içine hapsedemeyiz onu, Aldığınız her karar, atılan her adım, küçük ya da büyük başarılara götürebilir, Kaybetmekten, başarısız olmaktan, hata yapmaktan korkmayı bırakın, Her şey için sona yaklaştığınızda, tam da vazgeçecekken, bir tek inancın gücünü aklınızdan çıkarmayın, Başarının büyük bir mutluluk olduğunu hatırlayın ve sizi mutlu eden şeyleri başarmaya odaklanın, Başkalarının size inanıp inanmaması önemli değil, önemli olan sizin kendinize olan inancınız, Başkalarının size koymaya çalıştığı sınırlara izin vermeyin, bunlar sizin sınırlarınız değil, onların sınırları, Hedef belirleme, başarıya atılan en büyük adımdır, Sıkı tutunun hedeflerinize, yapamazsın diyenlere kulak asmayın, Her defasında başarıya ulaştığınızı kabul edin ve onu daha iyiye taşımak için çalışmaya devam edin, Başarı, pozitif bir bakış açısı ve sürekli deneme ile elde edilir, Hata yapmak, deneme sürecinin bir parçasıdır ve başarıya giden yolda önemli bir adımdır, Hata yapmaktan korkmayın ve hatalarınızdan ders çıkarın, bu başarıya götüren temel bir aşamadır, Yaptığınız her eylem, yeni karar, her yeni gün başarıya götürebilir, En büyük motivasyonunuz mutluluk olmalıdır Mutlu olacağınıza inanarak, işinizi yapın, Denemekten ve pes etmekten korkmayın Önemli olan, denemeye devam etmek ve pes etmemektir, Başarının ifade ettikleri sınırsızdır, mutlak değerler içine hapsedilemez, Olimpiyat sporcusu gibi hedefini yüksek tutan ve işini sevinçle yapan insanlar başarıyı yakalar, Hedefler belirleyin ve bu hedeflerin peşinden gidiyor olsa bile bazen kaybetmeye hazır olun, Ampulü icat eden Thomas Edison ve telefonun mucidi Alexander Graham Bell gibi büyük kişiler de birçok kez deneme ve hata sonucu başarıya ulaştı, Herkesin inanmayacağı hedefler belirleyin ve bu hedefleri gerçekleştirebilmek için kendinize inanın, Uçmayı başaran Hezarfen Ahmet Çelebi gibi, kimse tarafından inanılmayan ama kendine inanarak başarıya ulaşan insanları hatırlayın, Başarı, bir süreçtir ve bu süreçte deneme yanılma yöntemi kullanmakta hiçbir sakınca yoktur, Başarıya ulaşmak için, doğru hedefler belirlemek ve bu hedeflere yaklaşmak için iyi bir strateji geliştirmek önemlidir, Her hissettiğiniz yanılgı, sizi başarınızın bir adım daha yakınına getirecektir
başarı hedef belirleme inanmak başarmanın yarısıdır başarı yolunda atılan adımlar başarının sırrı
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.