AnasayfaBlogİK Uzmanlarının En Zor İşleri
İnsan Kaynakları Yönetimi

İK Uzmanlarının En Zor İşleri

30 Ağustos 2021
Kırmızı atletli ve gözlüklü bir kadın beyaz bir arka plan üzerinde durmaktadır. Doğrudan kameraya bakmaktadır ve boynunda bir kolye vardır. Gözleri odaklanmıştır ve dudakları hafifçe ayrılmıştır. Atletinin üzerinde siyah ve mavi harfler vardır. Ciddi bir ifadesi var ve derin düşüncelere dalmış gibi görünüyor. Kolye yakından çekilmiş ve üzerinde küçük yuvarlak bir kolye ucu var. Atletinin kırmızısı beyaz fonda göze çarpıyor ve gözlükleri yüzünü çerçeveliyor.
ZorluklarSebepÇözüm Önerileri
İşe AlmaYüksek işsizlik oranlarına rağmen nitelikli personel bulmakta zorlanmak.Daha spesifik personel ihtiyaçlarını belirleyip, uygun iş ilanları oluşturmak.
İşten ÇıkarmaŞirket politikalarını korurken, aynı zamanda personeli ruhsal anlamda ezmemek.İhtiyaca göre hizmet veren danışmanlık firmaları ile çalışabilirler.
Yetenek YönetimiHerkes yönetici olmak istiyor. Kimse sıfırdan başlamak istemiyor. Çalışanların %70’i, %10 daha fazla maaş almak için işini değiştirebileceğini belirtiyor.Yetenek yönetim stratejilerini geliştirmek ve çalışanları motive edecek etkinlikler düzenlemek.
EğitimPersonele eğitim vermek bir sınıf açmak ve bir eğitmen bulmak gibi kolay bir iş değil.Online eğitimler ve düzenli atölye çalışmaları düzenlemek.
Çalışan BağlılığıAlınan personellerin %23’ü mevcut konumunda kalmak istiyor. Ancak daha iyi bir iş aramaya devam ediyor.Çalışanın işe bağlılığını artıracak politikalar ve avantajlar sunmak.
Nesiller Arası EtkileşimFarklı yaş gruplarından çalışanlar arasındaki ilişkiyi yönetmek ve uyumu sağlamak.Sosyal faaliyetler düzenleyerek farklı yaş grupları arasındaki etkileşimi artırmak.
Performans DeğerlendirmeÇalışanların performansını ölçmek ve geri bildirimde bulunmak.Performans göstergeleri ve ödül sistemlerini kullanmak.
Yasalara UyumİK politikalarının ve uygulamalarının yasalara ve düzenlemelere uygun olması.Yasaları takip etmek ve güncellemeleri düzenli olarak kontrol etmek.
Teknolojik AdaptasyonİK teknolojilerindeki sürekli yenilikler ve değişiklikler.Sürekli öğrenme ve adaptasyon, yeni teknolojilere olan erişimi sağlamak.
Çalışan Sağlığı ve GüvenliğiÇalışanların iş yeri sağlığı ve güvenliği ile ilgili kaygıları.Preventif önlemlerin alınması ve düzenli denetimlerin yapılması.

İş dünyası gelişmeye devam ettikçe, İK profesyonellerinin rolü de değişmelidir. Son yıllarda, işyerinde teknoloji kullanımında dramatik bir artış oldu. Bu durum, artık çeşitli araç ve platformları kullanmakta usta olması gereken İK profesyonelleri için yeni zorluklara yol açtı. Aynı zamanda, çalışanların sürekli değişen ihtiyaçlarına da ayak uydurmaları gerekiyor.

Kendilerinden öncekilere kıyasla teknik açıdan daha bilgili olan yeni nesillerin talepleri de zorlayıcı olabiliyor. Bu zorluklara rağmen, İK profesyonelleri işletmelerin başarısı için hayati önem taşımaya devam etmektedir.

Çalışanların uygun şekilde eğitilmelerini ve yönlendirilmelerini ve işlerini etkili bir şekilde yerine getirmek için gerekli beceri ve bilgiye sahip olmalarını sağlamada önemli bir rol oynarlar. Doğru destekle, İK uzmanları günümüzün sürekli değişen ortamında gelişmeye devam edebilirler.

Şimdi gelin birlikte İK uzmanlarının mesleki zorluklarına göz atalım.

İK Uzmanlarının En Zor İşleri

İşe alma ve işten çıkarma, İK profesyonelleri için en zor işlerden ikisidir. Bir ekibe kimi alacağınıza karar vermek ve ardından birini işten çıkarmak zorunda kalmak çok zor olabilir. İşe almak zordur çünkü iş için en iyi adayı aldığınızdan emin olmak istersiniz, ancak aynı zamanda uygun olmayan insanlarla görüşerek zaman kaybetmek istemezsiniz. İşten çıkarmak zordur çünkü kararlı olmanız ve şirket politikasını korumanız gerekir, ancak aynı zamanda birinin ruhunu ezmek de istemezsiniz. Bu iki görevi de zarafet ve nezaketle yerine getirebilmek önemlidir.

1 - İşe alım

İşsizlik oranları her zamankinden yüksek. Hatta her zaman bir sonrakinden de yüksek. Yani sürekli olarak işsizlik rakamları yükseliyor. Fakat nitelikli personel bulmak halen İK uzmanları için oldukça zor. Özellikle ara eleman ihtiyacı çok fazla ve bu yetkinlikte yetişmiş personel bulmak gitgide zorlaşıyor.

Dünyanın en büyük ik şirketlerinden biri olan Half International şirketi bir anket hazırlamış ve bu anketin sonucunda beceri eksikliğinin işe alımda sorunlara neden olduğunu ortaya koyuyor. Yetişmiş ara eleman bulmak zor ve İK uzmanları bu konuda strese giriyor. 



2- Yetenek yönetimi

Günümüzde çok hareketli bir iş hayatı var. Kariyer hedefleri ve kariyer beklentileri had safhada. Herkes yönetici olmak istiyor. Kimse sıfırdan başlamak istemiyor. Bu da İK uzmanlarının personeli elde tutma gibi sorunlarla başa çıkması için bir zorluk olarak karşılarına çıkıyor. Yetenek yönetim stratejisi oluşturmak zorlaşıyor. Çalışanlarının motivasyonunu arttırmak için birçok çalışma yapılıyor ancak genelde bu çalışmalar yetersiz kalıyor.

Yine biraz önce söylediğim İK şirketinin yapmış olduğu araştırmaya göre çalışanların yaklaşık %70’i, %10 daha fazla maaş almak için işini değiştirebileceğini söylüyor. Bu ilginç değil mi? Daha da ilginç olanı bunu yapanlar sadece %5’i. Yani sadece %5i işini değiştiriyor. Bu şekilde iş değiştirmenin çalışanlara da aslında pek bir faydası yok. Çünkü maaşlar bir ekosistem içerisinde uzun vadede artmayacak. Çünkü bu tür kariyer değişiklikeri şirketlerin tamamına büyük maliyetlere sebep oluyor.

3 - Eğitim

Günümüzde iş hayatında olan herkes kesinlikle çok iyi eğitimli ve çalışacakları şirketlerden eğitim beklentileri var. Yani şirketinin onu eğitmesini istiyor. Çalışanların %51’i şirketinin onu eğitmesi gerektiğine inanıyor. Herkes üniversite mezunu ama kimse üniversitede aldığı eğitimi yeterli görmüyor. Üniversite eğitiminin yetersiz olduğunu düşünüyor.

Personele eğitim vermek bir sınıf açmak ve bir eğitmen bulmak gibi kolay bir iş değil. Bunun maliyeti var ve bunun insan kaynakları departmanı tarafından yönetilmesi gerekiyor. Eğer personeller farklı lokasyonlarda çalışıyorsa işte o zaman vay halinize. Ya personeli lokasyonlar arasında gezdireceksin ya da eğitmeni farklı lokasyonlarda aynı eğitimi tekrarlattıracaksın. İkisi de ciddi maliyetlere sebep olur.

4 - Çalışan bağlılığı

Yapılan ankete göre işe yeni başlayan personellerin %23’ü mevcut konumunda kalmak istiyor. Ancak daha iyi bir iş aramaya devam ediyor. %15’i o şirketten hemen ayrılmak istiyor. 

Bu tam anlamıyla bir bağlılık sorunu. Bunu çözmek ise İK uzmanının görevi. Bazı şirketle bu sorunla başa çıkmak için “çalışan değer önerisi” adında süreç yürütüyor. Daha heyecanlı ve daha aktif olmaları için neler yapabileceklerini tartışıyorlar.

İşte bu 4 madde artık İK uzmanlarının kabusu haline gelmiş durumda. Personelin sorunları çözmek, onları dinlemek ve daha iyi bir insan kaynakları süreci oluşturmak yine İK uzmanının görevi. Personel ve üst yönetim arasında bir köprü görevi gördüğünden sürekli olarak personel şikayetlerini de çözüme kavuşturmakla uğraşıyor.

Tüm bu zorlu görevlerinin yanında üst yönetimin baskılarını da hafifletmek gibi görevleri de var :) Şaka yoluyla bunu da söylemiş olalım ama bunun doğru olduğunu aktif olarak İK uzmanı olarak görev alan herkes anlamıştır. Eğer İK uzmanı olmak istiyorsanız bu zorluklarla başa çıkmanız gerektiğini bilmelisiniz. Bunun birlikte Enstitüde İK Yönetimi ve Stratejik İK Yönetimi gibi eğitimlere de göz atmanızı öneririm. İK alanında çalışmak isteyenler için harika bir tercih olacaktır.

İşe Alma, Yüksek işsizlik oranlarına rağmen nitelikli personel bulmakta zorlanmak, Daha spesifik personel ihtiyaçlarını belirleyip, uygun iş ilanları oluşturmak, İşten Çıkarma, Şirket politikalarını korurken, aynı zamanda personeli ruhsal anlamda ezmemek, İhtiyaca göre hizmet veren danışmanlık firmaları ile çalışabilirler, Yetenek Yönetimi, Herkes yönetici olmak istiyor Kimse sıfırdan başlamak istemiyor Çalışanların %70’i, %10 daha fazla maaş almak için işini değiştirebileceğini belirtiyor, Yetenek yönetim stratejilerini geliştirmek ve çalışanları motive edecek etkinlikler düzenlemek, Eğitim, Personele eğitim vermek bir sınıf açmak ve bir eğitmen bulmak gibi kolay bir iş değil, Online eğitimler ve düzenli atölye çalışmaları düzenlemek, Çalışan Bağlılığı, Alınan personellerin %23’ü mevcut konumunda kalmak istiyor Ancak daha iyi bir iş aramaya devam ediyor, Çalışanın işe bağlılığını artıracak politikalar ve avantajlar sunmak, Nesiller Arası Etkileşim, Farklı yaş gruplarından çalışanlar arasındaki ilişkiyi yönetmek ve uyumu sağlamak, Sosyal faaliyetler düzenleyerek farklı yaş grupları arasındaki etkileşimi artırmak, Performans Değerlendirme, Çalışanların performansını ölçmek ve geri bildirimde bulunmak, Performans göstergeleri ve ödül sistemlerini kullanmak, Yasalara Uyum, İK politikalarının ve uygulamalarının yasalara ve düzenlemelere uygun olması, Yasaları takip etmek ve güncellemeleri düzenli olarak kontrol etmek, Teknolojik Adaptasyon, İK teknolojilerindeki sürekli yenilikler ve değişiklikler, Sürekli öğrenme ve adaptasyon, yeni teknolojilere olan erişimi sağlamak, Çalışan Sağlığı ve Güvenliği, Çalışanların iş yeri sağlığı ve güvenliği ile ilgili kaygıları, Preventif önlemlerin alınması ve düzenli denetimlerin yapılması
insan kaynakları yönetimi ik uzmanlarının görevleri ik uzmanlarının en zor görevleri stratejik insan kaynakları yönetimi
Ellerini dua veya tefekkür için bir araya getirmiş, gözleri kapalı ve başı hafifçe eğik bir adam. Yüzünde huzurlu ve dingin bir ifade, nazik ve kibar bir tavır var. Teni açık kahverengi, saçları siyah, üzerinde beyaz bir gömlek ve koyu renk bir pantolon var. Huzurlu bir atmosferle çevrili düz beyaz bir arka planın önünde duruyor. Derin düşüncelere dalmış, anlamlı bir konu üzerinde kafa yoruyor gibi görünüyor. Duruşu alçakgönüllülük ve saygı hissi uyandırıyor.
Bilal Şentürk
Blog Yazarı

Celal Bayar Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesinde Lisans eğitimleri, Yıldız Teknik Üniversitesi İnsan Kaynakları Yönetimi ve Beykent Üniversitesinde İşletme Yönetimi üzerine Tezli Yüksek Lisans yapmıştır. Halen insan kaynakları üzerine doktora tezi yazmakta ve işletmelere insan kaynakları üzerine danışmanlık yapmaktadır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Takım elbiseli bir adam elinde tuttuğu bir kâğıt parçasına bakmaktadır. Gözleri mavidir ve kâğıdın üzerinde beyaz bir yazı vardır. Arkasında bir grafik kâğıdı ve onu tutan bir el vardır. Çerçevenin sağ tarafında siyah zemin üzerinde üç beyaz harf, bir 'O', 'E' ve başka bir harf var. Adam kâğıt parçasına odaklanmış ve konsantrasyon duygusu sergiliyor.
İnsan Kaynakları Yönetimi

İş Analizi Metodolojisine İlişkin 6 Efsane

14 Kasım 2022
Bir kişi önünde beyaz bir kağıt parçası ile masada oturuyor. Kalem kullanarak bir merdiven çiziyor. Kişi kalemi sağ elinde tutuyor ve her bir merdiveni dikkatlice kağıda çiziyor. Her bir çizgiyi tam ve doğru olarak çizerken yüzleri odaklanmış ve konsantre olmuş durumdadır. Kişi çizgili bir gömlek giymektedir ve saçları arkadan bağlanmıştır. Arka plan açık mavi bir duvardır ve kağıt masanın ortasındadır. Merdiven, açık ve koyu çizgilerin bir kombinasyonuyla çizilerek 3 boyutlu bir etki yaratılıyor. Kişi her bir merdiveni titiz ayrıntılarla çizmek için zaman ayırıyor. Merdiven yavaş yavaş şekilleniyor ve yakında tamamlanmış olacak.
İnsan Kaynakları Yönetimi

İnsan Kaynakları Ne İş Yapar?

06 Mayıs 2019
Enerjik ve ilham verici bir ofis ortamında, ortak bir hedefe ulaşmak için birlikte çalışan, doğal ışıkla aydınlatılan ve parlak, canlı renkler ve modern tasarım öğeleriyle enerji veren çeşitli profesyonellerden oluşan bir grup.
İnsan Kaynakları Yönetimi

İnsan Kaynakları Geliştirme Yoluyla Stratejik İK

10 Mart 2023