AnasayfaBlogHukuk Büro Yönetimi ve Sekreterliği (MYO)
Bölümler

Hukuk Büro Yönetimi ve Sekreterliği (MYO)

14 Aralık 2020
Takım elbiseli ve kravatlı bir adam masa başında oturmuş bir belgeyi imzalıyor. Mavi bir kravat takmış ve sol elinde bir kol saati var. Dikkatle yazdıklarına bakıyor ve sağ elinde siyah bir bilgisayar faresi tutuyor. Sol eli açık bir not defteri tutmaktadır ve sağ işaret parmağı sayfanın üzerindedir. Etrafında birkaç kâğıt daha vardır ve defterin tepesinden aşağıya bir ip sarkmaktadır.
Bölüm Özellikleriİş İmkânlarıDers İçeriği
Hukuk Büro Yönetimi ve Sekreterliği Bölümü (MYO)Özel sektörde hukuk ve avukatlık bürolarıHukukun temel kavramları ve büro yönetimi
18 Devlet Üniversitesinde yer alırHukuk danışmanlık bürolarında, barolarda ve hukukla ilgili dernek ve kuruluşlardaMedeni hukuk ve büro yönetimi
TYT puanı ile öğrenci alırIcra bürolarındaNot alma, randevu oluşturma, telefonda iletişim ve toplantı organizasyonu
DGS ile işletme ve halkla ilişkiler ve tanıtım bölümlerine geçiş hakkıKamu kurumlarına bilgisayar işletmeni olarak atanabilirHukuk belgelerinin özellikleri
2 yıllık eğitim süresiKPSS ile kamu kurumlarına atanma imkanıBüro yönetimine yönelik pratik dersler
Hukuki hizmet veren büroların düzeninden, organizasyonlarından ve haberleşmeden sorumluYönetici asistanlık yetkinliği ile hukuk ve avukatlık bürolarına başvuru imkanıHukuk bilgisi dersleri
Büro yönetimi ve yönetici asistanlığı bölümü ile yakından ilişkiliBilgisayar kullanımı yetkinliği ile iş bulma imkanı artarRandevuları ayarlama ve uygun iletişim araçlarıyla haberleşmeyi sağlama
Bazı üniversitelerde staj uygulama dersi vardırÇağrı merkezi çalışanı olarak görev alabilirMüvekkillerin dosyalarını düzene sokma ve büroya gelen ziyaretçileri uygun departmana yönlendirme
Hukuk mevzuatını yakından tanıyan mezunları sektöre kazandırırAvukatın hazırladığı belge ya da belgeleri adliyeye götürmeDosyayı takip etmek için arayanlara gerekli bilgilendirmeyi yapma
Açıköğretim bünyesinde Ankara ve İstanbul Üniversitelerinde eğitim verirBilgi almak ve dosyayı takip etmek için arayanlara gerekli bilgilendirmeyi yaparHukuk Bürosunun günlük işleyişinin nasıl olacağı ve yönetici asistanın bunu nasıl idare edeceği

Üniversite tercihleri için ön lisans popüler bölümler dışında, diğer 2 yıllık bölümler pek fazla tercih edilmemektedir. Günümüzde lisans bölümlerin bile gelecek kaygısı yaratabildiği bir süreçte, ön lisans bölümleri tercih etmek riskli bir seçim olarak görülmekte. Bununla birlikte ön lisans bölümlerin en büyük avantajı, 2 yıllık gibi kısa bir süre sonrasında, ilgili sektörlere hızlı adım atabilmeye imkân tanımasıdır. Bu bölümlerden biri de hukuk büro yönetimi ve sekreterliği bölümüdür. Söz konusu bölüm, hukuk alanında çalışan mezunlar yetiştirmektedir. Bölümün iş olanakları fazla olmamakla birlikte, özel sektör dahilinde iş ilanları zaman zaman artabilmektedir. 

Hukuk büro yönetimi ve sekreterliği, hukuki hizmet veren büroların düzeninden, organizasyonlarından ve haberleşmeden sorumlu bir alandır. Bu alana yönelik yetkinlik kazanmak için ise hukuk büro yönetimi ve sekreterliği bölümü vardır. Bölüm, 2 yıllık eğitim süresine sahiptir ve 2 yıllık eğitim sonrası bazı lisans bölümlere geçiş hakkı da sunmaktadır. Bölümü daha yakından tanıyarak tercih etmek için bölüm tanıtım yazımızı okuyabilirsiniz.

Hukuk Büro Yönetimi ve Sekreterliği Bölümü (MYO) Nedir?

Hukuk büro yönetimi ve sekreterliği bölümü, tamamı devlet üniversitesi olmak üzere toplam 18 üniversitede yer almaktadır. Bölüm, aynı devlet üniversitesinin; açıköğretim, ikinci öğretim ve uzaktan eğitim seçenekleriyle kendini yer bulmaktadır. Hukuk büro yönetimi ve sekreterliği bölümü, hukuk hizmetleri içinde yer alan, görev ve sorumluluklara sahip ara eleman yetiştirmektedir.

Bölüm, büro yönetimi ve yönetici asistanlığı bölümü ile yakından ilişkilidir; fakat hukuk büro yönetimi, hukuk mevzuatını yakından tanıyan mezunları sektöre kazandırmaktadır. Bölümde; hukuk bürosunun günlük işleyişinin nasıl olacağı ve yönetici asistanın bunu nasıl idare edeceği öğretilir. 

Hukuk büro yönetimi ve sekreterliği, TYT puanı ile öğrenci alır ve bölüme giriş için de bir ön koşul yoktur. Bölüm, fazla tavsiye edilen bir program olmasa da bulunduğu üniversitelerin çoğunun da kontenjanını doldurabilmiştir. Bölüm, açıköğretim bünyesinde de Ankara ve İstanbul Üniversitelerinde eğitim vermektedir.

Hukuk büro yönetimi ve sekreterliği bölümünü tercih edecekseniz muhakkak üniversitelerin web sitelerine göz atmayı ihmal etmeyin, Bölüm hakkında bir tanıtım ve ders planı dahi hazırlanamayan üniversiteleri ise tercih etmenizi önermeyiz. Bölümü ve öğrencileri ciddiye almayan bir üniversite, size doğru ve yetkinlik kazandıracak bir eğitimi de sunamaz. 

Hukuk büro yönetimi ve sekreterliği, DGS ile de işletmehalkla ilişkiler ve tanıtım lisans bölümlerine geçişi olan bir bölümdür. 2 yıllık bölümü bitirdikten sonra DGS'den istenilen puanı alarak ilgili bölümlere geçiş yapabilirsiniz. 

Hukuk Büro Yönetimi ve Sekreterliği İş İmkânları Nelerdir?

Hukuk büro yönetimi ve sekreterliği bölümü, daha çok özel sektör odaklı bir alandır. Bölüm mezunları; hukuk ve avukatlık bürolarında çalışabilmektedirler. Ayrıca hukuk danışmanlık bürolarında, barolarda, icra bürolarında ve hukuk ile ilgili dernek ve kuruluşlarda da iş imkânları vardır. Kamuda ise bölüme özel bir alan yoktur. KPSS ile bilgisayar işletmeni olarak kamu kurumlarına atanma olanağı vardır. 

Bölüm mezunları, edindikleri yönetici asistanlık yetkinliği ve hukuk bilgisi neticesinde, hukuk ve avukatlık bürolarına başvurabilmektedirler. Özellikle yabancı dil bilmek, ileri bilgisayar kullanımı gibi beceri ve yetkinlikler de iş bulmayı kolaylaştırabilmektedir. 

Hukuk Büro Yönetimi ve Sekreterliği Mezunları Ne İş Yapar?

Hukuk büro yönetimi mezunları, ilgili hukuk bürosundaki yazışma, haberleşme ve organizasyondan sorumludur. Bir yönetici asistanın büro içindeki görevleri gibi, bölüm mezunu biri de gerekli randevuları ayarlar, uygun iletişim araçlarıyla haberleşmeyi sağlar, müvekkillerin dosyalarını düzene sokar ve büroya gelen ziyaretçileri uygun departmana yönlendirir.

Ayrıca avukatlık bürosunda çalışan bir mezun, avukatın hazırladığı belge ya da belgeleri de adliyeye götürür. Bazı bölüm mezunları da hukuk bürosunda, gelen aramalara yanıt vermek ve yönlendirmek amacıyla çağrı merkezi çalışanı olarak görev alabilir. Bir çağrı merkezi çalışanı olarak bilgi almak ve dosyayı takip etmek için arayanlara gerekli bilgilendirmeyi yapar. 

Hukuk Büro Yönetimi ve Sekreterliği Dersleri Nelerdir?

Hukuk büro yönetimi ve sekreterliği dersleri, teorik ve uygulamalı işleyişe sahiptir. Genellikle hukuk dersleri çoğunlukta olsa da büro yönetimine yönelik dersler de bölümde vardır. Büro yönetimi alanına yönelik ders içeriklerinde; not alma, randevu oluşturma, telefonda iletişim, toplantı organizasyonu, hukuk belgelerinin özellikleri gibi konular yer almaktadır.

Hukuk alanına yönelik de hukukun temel kavramları dersinden, medeni hukuka varan hukuk bilgisi dersleri verilmektedir. Bazı üniversitelerde de staj uygulama dersi vardır. Bölüm, bir ön lisans programı olduğundan, ilgili zorunlu ve seçmeli dersleri alarak 120 AKTS değerine ulaşmak, mezun olmak için zorunludur. 

Hukuk büro yönetimi ve sekreterliği dersleri, üniversiteden üniversiteye değişmekle birlikte genel olarak aşağıdaki dersleri görmek mümkün.

  • Anayasa Hukuku

  • Hukukun Temel Kavramları

  • Hukuki Yazışma

  • Klavye Teknikleri

  • Genel Muhasebe

  • Adalet Psikolojisi

  • Sigorta Hukuku Bilgisi

  • Ticaret Hukuku Bilgisi

  • Medeni Hukuk

  • Büro Yönetimi

  • Banka Hukuku

  • Büro Teknolojileri

  • Temel Bilgi Teknolojileri

  • Staj

  • Halkla İlişkiler

Hukuk Büro Yönetimi ve Sekreterliği Taban Puanları ve Sıralama

Hukuk büro yönetimi ve sekreterliği bölümü, puanı ve sıralaması yüksek olmayan bir ön lisans programıdır. 2020 güncel verilere bakarsak en yüksek puanın bile, ulaşılabilir bir değere sahip olduğunu görürüz. Bölümün en yüksek taban puanı; 269, 66233'dür. En yüksek taban puan ve sıralamaya sahip üniversite de Ankara Üniversitesidir. ilk 5 içinde yer alan ve en düşük puana sahip üniversitesi ise Necmettin Erbakan Üniversitesidir. Üniversitenin öğrenci aldığı taban puan değeri 214, 64725'dir. Hukuk büro yönetimi ve sekreterliği sıralamaları için aşağıdaki sıralama değerlerine göz atabilirsiniz. Daha fazla detaya sahip olmak için ise YÖK Atlas uygulamasına bakabilirsiniz.

ÜniversiteBölümSıralama
Ankara ÜniversitesiHukuk Büro Yönetimi ve Sekreterliği719.823
Sivas Cumhuriyet ÜniversitesiHukuk Büro Yönetimi ve Sekreterliği1.209.051
Tokat Gaziosmanpaşa ÜniversitesiHukuk Büro Yönetimi ve Sekreterliği1.259.500
Ankara ÜniversitesiHukuk Büro Yönetimi ve Sekreterliği (Uzaktan Eğitim)1.344.798
Necmettin Erbakan ÜniversitesiHukuk Büro Yönetimi ve Sekreterliği1.372.718
Hukuk Büro Yönetimi ve Sekreterliği Bölümü (MYO), Özel sektörde hukuk ve avukatlık büroları, Hukukun temel kavramları ve büro yönetimi, 18 Devlet Üniversitesinde yer alır, Hukuk danışmanlık bürolarında, barolarda ve hukukla ilgili dernek ve kuruluşlarda, Medeni hukuk ve büro yönetimi, TYT puanı ile öğrenci alır, Icra bürolarında, Not alma, randevu oluşturma, telefonda iletişim ve toplantı organizasyonu, DGS ile işletme ve halkla ilişkiler ve tanıtım bölümlerine geçiş hakkı, Kamu kurumlarına bilgisayar işletmeni olarak atanabilir, Hukuk belgelerinin özellikleri, 2 yıllık eğitim süresi, KPSS ile kamu kurumlarına atanma imkanı, Büro yönetimine yönelik pratik dersler, Hukuki hizmet veren büroların düzeninden, organizasyonlarından ve haberleşmeden sorumlu, Yönetici asistanlık yetkinliği ile hukuk ve avukatlık bürolarına başvuru imkanı, Hukuk bilgisi dersleri, Büro yönetimi ve yönetici asistanlığı bölümü ile yakından ilişkili, Bilgisayar kullanımı yetkinliği ile iş bulma imkanı artar, Randevuları ayarlama ve uygun iletişim araçlarıyla haberleşmeyi sağlama, Bazı üniversitelerde staj uygulama dersi vardır, Çağrı merkezi çalışanı olarak görev alabilir, Müvekkillerin dosyalarını düzene sokma ve büroya gelen ziyaretçileri uygun departmana yönlendirme, Hukuk mevzuatını yakından tanıyan mezunları sektöre kazandırır, Avukatın hazırladığı belge ya da belgeleri adliyeye götürme, Dosyayı takip etmek için arayanlara gerekli bilgilendirmeyi yapma, Açıköğretim bünyesinde Ankara ve İstanbul Üniversitelerinde eğitim verir, Bilgi almak ve dosyayı takip etmek için arayanlara gerekli bilgilendirmeyi yapar, Hukuk Bürosunun günlük işleyişinin nasıl olacağı ve yönetici asistanın bunu nasıl idare edeceği
hukuk büro yönetimi ve sekreterliği bölümü hukuk büro yönetimi ve sekreterliği taban puanları hukuk büro yönetimi ve sekreterliği dersleri  hukuk büro yönetimi mezunları
Resimde uzun, siyah saçlı, gözleri kapalı ve yüzünde geniş, içten bir gülümseme olan bir kadın görülüyor. Sırtını dik tutmuş, kolları iki yanında, saçları omuzlarından ve sırtından aşağı dökülüyor. Yirmili yaşlarında görünüyor ve ten rengini tamamlayan beyaz bir bluz giyiyor. Memnun ve neşeli görünüyor, bir güven ve duruş havası yayıyor. İfadesi ve duruşu huzur ve dinginlik hissi veriyor. Uzun saçları güzelliğine ve kadınsılığına katkıda bulunarak mutlu ve kaygısız bir kadın resmini tamamlıyor.
Emine Büşra Kanat
Blog Yazarı

Ankara Üniversitesi Halkla ilişkiler ve tanıtım bölümünden mezun oldu. Lisans öğreniminde sosyal farkındalık kampanyalarında görev aldı. İstanbul İşletme Enstitüsü’nde fotoğrafçılık, iletişim, kişisel gelişim ve diğer farklı konularında yazmaya başladı.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Biri koyu yeşil, diğeri kahverengi iki büyük kitabın üzerinde duran bir tokmağın yakın çekimi. Tokmak ahşaptır, koyu renkli bir sapı ve altın renkli bir başı vardır. Kısmen kitaplarla çevrili, en çok sapı dışarıda kalıyor. Kitapların koyu renkli sırtlarında altın renkli yazılar ve semboller var. İç sayfalar sarı ve beyazdır. Arka plan bulanık ve çeşitli renklerden oluşuyor. Işık hafif sıcak ve hafif alçaktır.
Bölümler

Adalet Bölümü (MYO) Nedir?

17 Kasım 2020
Bu görselde, geleneksel olarak hukuk sistemiyle ilişkilendirilen iki nesne olan tokmak ve adalet terazisi görülmektedir. Ön planda tokmak ve terazinin yakın çekimi yer alırken, arka planda takım elbiseli bir grup insan görülüyor. Sağda şapkalı bir kadın, solda ise bir yığın kitap görülüyor. Ayrıca ön planın sağında takım elbiseli ve kravatlı bir adam, üzerinde bir zincir ve kolye asılıdır. Bu resmin renkleri sessizdir ve mahkeme salonunun ciddiyetini yansıtan ciddi bir atmosfer yaratır.
Kişisel Gelişim

Hukukçuların İzlemesi Gereken 12 Film

05 Ağustos 2021
İş kıyafeti giymiş ve kravat takmış bir adam telefonla konuşuyor. Odaklanmış ve profesyonel görünüyor. Kravatı açık pembe renktedir ve takım elbisesinin kumaşı siyahtır. Yakındaki bir cam yüzeyde ışık yansıması görülüyor. Arka planda bir dizüstü bilgisayar görülüyor ve bir el kalem tutmuş, bir kağıda yazı yazarken görülüyor. Ön planda beyaz bir yüzey, arka planda bir telefonun yakın çekimi, bulanık. Takım elbiseli adam derin bir konsantrasyon içinde telefonla konuşuyor gibi görünüyor.
Meslekler

Hukuk Fakültesi ve Avukatlık

05 Kasım 2019