AnasayfaBlogHomologasyon Mühendisi Nedir? Ne İş Yapar?
Meslekler

Homologasyon Mühendisi Nedir? Ne İş Yapar?

17 Mayıs 2021
Görüntüde elinde bir kumpas tutan ve bir çizime bakan bir kişi görülüyor. Çizim bir binaya ait ve planlar ile diğer ayrıntılı şemalardan oluşuyor. Kişi sol tarafında bir cebi olan beyaz bir gömlek giyiyor ve sağ eliyle kumpası kağıda doğru tutuyor. Kumpasın siyah bir sapı ve gümüş bir ucu vardır. Kişi konsantre olmuş, kumpası kağıt üzerindeki bir şeyi ölçmek için kullanırken dikkatle çizime bakıyor. Arka plan bulanık ve odak dışıdır, bu da ön plandaki öznenin ayrıntılarına katkıda bulunur.
ÖzelliklerTanımÖnemli Bilgiler
Ne İş Yapar?Homologasyon mühendisi, ürünün, tasarımdan lansman aşamasına kadar olan süreçte homologasyon incelemelerini yapar ve kalite ve güvenlik onay sürecini tamamlar.Ürün parça ve sistemlerinin ülke mevzuatına uygun olacak şekilde temin edilmesini sağlar, homologasyon sürecini takip eder ve yönetim bölümlerine raporlama yapar.
Eğitim GereksinimleriHomologasyon mühendisi olmak isteyen kişilerin, Otomotiv Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği ve ilgili bölümlerden mezun olmaları gerekir.Homologasyon, tip onayı başvuru belgelerini hazırlamaktan sorumlu olan kişidir.
Önemli ÖzelliklerHomologasyon mühendislerinin seyahat engeli bulunmaması, analitik düşünme yeteneğine sahip olması, yabancı dil bilmesi, detaylara dikkat etmesi ve sürekli kendini geliştirmesi gerekir.Liderlik sertifikası bu meslek grubu için önemli bir niteliktir.
Seyahat EngeliHomologasyon mühendisinin seyahat engeli bulunmaması önemlidir.Farklı ülkelerin ve bölgelerin güvenlik standartlarına uyum sağlanması gerekebilir.
Yabancı Dil Bilgisiİngilizce konuşma becerisi önemlidir.Uluslararası bir meslek grubu oldukları için İngilizce dil becerisi esastır.
Analitik Düşünme YeteneğiAnalitik düşünme yeteneği, özellikle sayısal derslere ilgi önemli bir özelliktir.Ürünlerin kalite ve güvenlik standartlarına uygun olup olmadığını tespit etmek gerekebilir.
ÜcretHomologasyon mühendislerinin kazançları, çalıştıkları kuruma, alanda kendilerine düşen görevlere ve deneyimlerine bağlı olarak değişiklik gösterirBu profesyoneller, genellikle otomotiv sektöründe çalışır ve maaşları genellikle sektör standartlarına uyumludur.
Çalışma AlanlarıHomologasyon mühendisleri genellikle otomotiv sektöründe çalışır.Üretilecek olan motorlu taşıtlar için yetkili kuruluşlar tarafından verilen üretim izni anlamında tip onayı alırlar.
Kendini GeliştirmeGelişmeleri yakından takip etmeli ve sürekli kendini geliştirmek için istekli olmalıdır.Gelecekte yürürlüğe girecek yönetmelikler için önceden araştırmalar yapılması ve gerekli önlemler alınması homologasyon mühendisinin sorumluluğundadır.
Liderlik YetenekleriEkip yönetimini gerçekleştirebilmeli ve liderlik becerileri göstermelidir.Liderlik Sertifikası, bu alanda çalışmalar yürütecek kişilerin bu alanda kendini geliştirmesi için önemli bir niteliktir.

Homologasyon kelimesi, onay anlamına gelir. Yaygın olarak kullanım alanı, bir ürünün kalite ve güvenlik standartlarına uygun olup olmadığını tespit etme ve onay verme işlemini tanımlamak üzere kullanılır. Homologasyon onayı ise resmi kurumlar tarafından belirlenen asgari yasal teknik ve güvenlik standartlarına göre gereksinimleri karşılayan ürünlere verilir. Bu işlemleri gerçekleştirmek üzere Homologasyon mühendislerine ihtiyaç duyulur. Mühendisler; ürünün, tasarımdan lansman aşamasına kadar olan süreçte homologasyon incelemelerini yapmakla sorumlu olan kişilerdir.

Homologasyon mühendisi, Avrupa Birliği ve diğer piyasa mevzuatlarına uygun olacak şekilde kalite ve güvelik onay sürecini tamamlamaktır. Kendilerinden beklenen işi prosedürlere uygun olacak şekilde belirlenen zamanda teslim etmeleri gerekir.

Yazımızda homologasyon mühendisi Nedir? Homologasyon mühendisi ne iş yapar? Homologasyon mühendisi ne kadar maaş kazanır? Gibi sorulara yanıt vermek üzere kapsamlı bir araştırma yaptık.

Homologasyon Mühendisi Nedir?

Onay analmını taşıyan homologasyon kelimesi yaygın olarak, ürünlerin kalite ve güvenlik standartlarına uygunluğunu tespit etme ve onaylama anlamında kullanılır. Homologasyon mühendisi ise ürünün, tasarımdan tanıtım aşamasına kadar, homologasyon incelemelerini yapmakla görevlendirilir. Homologasyon mühendisi olmak isteyen kişiler, üniversitelerin dört yıllık eğitim veren ilgili mühendislik bölümlerinden mezun olmaları gerekir. Bunlar; Otomotiv Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği ve ilgili bölümlerden lisans derecesi alarak mezun olması gerekir.

Homologasyon mühendisleri otomotiv sektöründe görev almaktadır. Üretilecek olan motorlu taşıtlar için yetkili kuruluşlar tarafından verilen üretim izni anlamında tip onayı alırlar. Homologayon mühendisliği uluslararası bir meslek grubu olup genel kaynağı Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletlere dayanmaktadır. Bu alanda çalışmalar yürütecek kişilerin bu alanda kendini geliştirmesi gerekir. Kurumlar işe alımlarda beklenen kriterleri karşılayan adayları tercih eder. Bu alanda çalışmak için eğitim tek başına yeterli olmayabilir. Aynı zamanda bazı niteliklere de sahip olmak gerekir. Bu nitelikleri detaylı olarak inceleyelim.

  • AB, Birleşmiş Milletler ve ülke yönetmelikleri ilgili yetkin bilgi sahibi olmaları gerekir.

  • Ekip yönetimini gerçekleştirebilmeli ve liderlik becerileri göstermelidir.

  • Seyahat engeli bulunmaması oldukça önemlidir.

  • Analitik yönü kuvvetli olmalı özellikle sayısal derslere ilgisi olmalıdır.

  • Raporlama ve sunum yapabilecek iletişim yeteneği becerisine sahip olmalıdır.

  • Yabancı dil bilmeli özellikle akıcı bir şekilde İngilizce konuşma becerisi gösterebilmelidir.

  • Detaylara dikkat etmeli, titiz ve disiplinli çalışmalıdır.

  • Gelişmeleri yakından takip etmeli ve sürekli kendini geliştirmek için istekli olmalıdır.

İlgili eğitim: Liderlik Sertifikası

Homologasyon Mühendisi Ne İş Yapar?

Homologasyon mühendisinin görevi ile ilgili en temel sorumluluğu AB ve diğer piyasa mevzuatlarına uygun olmak şartı ile onay sürecini tamamlama becerisi göstermesidir. Kendisinden beklenenleri prosedürlere uygun olarak belirlenen zamanda teslim etmelidir. Meslek profesyonellerinin diğer görev ve sorumlulukları aşağıdaki başlıklar altında sıralanabilir.

  • Ürün parça ve sistemlerinin ülke mevzuatına uygun olacak şekilde temin edilmesini sağlamak.

  • Aktif olarak yeni ürün geliştirme sürecini desteklemek üzere çalışmalarda bulunmak.

  • Homologasyon, tip onayı başvuru belgelerini hazırlamaktan sorumlu olan kişidir.

  • Proje esnasında ortaya çıkabilecek sorunların çözümünü sağlamaktan sorumludur.

  • Yasal gereksinimlere uyum sağlamak üzere homologasyon ihtiyaçlarını belirlemekten sorumludur.

  • Yeni ürünler için homologasyon sürecini takip etmesi gerekir.

  • Homologasyon programları geliştirmek ve uygulanmasını sağlamak. 

  • Ürün model senesine ve türüne göre gerekli olan düzenlemeleri belirlemek.

  • Üretim unsurlarının uygunluğunu sağlamak.

  • Onay süreci ile alakalı yönetim bölümlerine raporlama yapmak.

Homologasyon Mühendisi Maaşları

Motorlu araçlar ve römorklar aynı zamanda tarım ve orman araçları ile motosiklet ve mopet üreticilerinin ürettiği ürünlerinin yasal mevzuata uygunluğunun tescilini almak üzere yapılan işlemler homologasyon olarak tanımlanır. Bu süreç imalatçı, teknik servis ve onay kuruluşunun ortak çalışmaları neticesinde sonuçlanır. Bu süreçte mühendislere önemli görevler düşmektedir. Tasarımı yapılan araca uygulanacak regülasyonların tespit edilmesinden sorumludur. Gelecekte yürürlüğe girecek yönetmelikler için önceden araştırmalar yapılması ve gerekli önlemler alınması homologasyon mühendisinin sorumluluğundadır. Aynı zamanda tip onayı alabilmek için gerekli çalışmaların ve gerekli başvuruların yapılması mühendis tarafından gerçekleştirilir.

Üretimin uygunluğu (COP) aşamalarının pürüzsüz bir şekilde gerçekleşmesi konusunda çalışmalar yürütür. Bu alanda çalışmalar yürüten mühendislerin kazançları da çalıştıkları kurumun özelliklerine, kişilerin eğitim ve tecrübelerine göre değişiklik gösterir. Teknik bilgilerin yanı sıra sahip oldukları mesleki nitelikler de daha büyük bir hızla gelişim göstermelerini sağlar. Teknolojik gelişmeleri yakından takip eden, sektördeki değişimlere hızla ayak uydurabilen adaylar diğer adaylara göre bir adım önde görülür. Bazı kurumlar kişilerin gelişimi için desteklerde bulunur. Kurum içi eğitimler ya da kurum dışı eğitimler ile desteklemektedir. Özellikle yabancı dil bilgilerine önem vermeleri gerekir. Homologasyon mühendislerinin maaşlarını aşağıdaki gibidir, inceleyelim.

  • İşe yeni başlayan bir Homologasyon mühendisi 3.800 TL maaş kazanmaktadır.

  • Bir süre tecrübe kazanmış bir Homologasyon mühendisi ortalama 5.500 TL maaş kazanır.

  • Tecrübeli bir Homologasyon mühendisi ise en fazla 8.000 TL gelir elde etmektedir.

Homologasyon Mühendisi Nasıl Olunur?

Gelişen yeni teknolojiler, sektörel olarak yaşanan gelişmeler sürekli yeni ihtiyaçlar doğuruyor. Bu ihtiyaçları karşılamak üzere alanında uzman kişilere olan ihtiyaç ta aynı oranda büyüyor. Sayısal derslere meraklı olan yeni bir meslek dalında kariyer planı olan ve kendini mühendislik alanında geliştirmek isteyen birçok aday öğrenci farklı mühendislik bölümleri araştırıyor. Bunlardan bir tanesi de homologasyon mühendisliğidir. Homologasyon mühendisi olmak isteyen kişiler için aynı isimli eğitim veren bir bölüm yoktur ancak üniversitelerin dört yıllık eğitim veren, Otomotiv Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği ve ilgili bölümlerden lisans derecesi ile mezun olmak önemli şartlardan biridir.

homologasyon sürecinde, ürün tasarım aşamasından satış sonrasına kadar olan zaman diliminde hemen hemen tüm süreç çalışanların sorumluluğundadır. son ürünün güvenli olacak şekilde piyasaya sunulması için tüm ilgili birimlerin kendilerinden beklenenleri yerine getirmesi ve belli konularda koordinasyon halinde çalışması gerekir. bunun için de süreçle ilgili temel bilgilere sahip olunması oldukça önemlidir. günümüzde homologasyonla ilgili hemen hemen tüm sorumluluklar genellikle ürün geliştirme bölümlerinde yer alan homologasyon ekipleri tarafından takip edilmektedir. meslek seçimi sırasında tüm bu detaylara dikkat edilmeli. bu doğrultuda bölüm tercihi yapılmalıdır. adaylar kendini mutlu hissedeceği ve severek devam edeceğine inandığı bölümleri tercih etmelidir.

Ne İş Yapar?, Homologasyon mühendisi, ürünün, tasarımdan lansman aşamasına kadar olan süreçte homologasyon incelemelerini yapar ve kalite ve güvenlik onay sürecini tamamlar, Ürün parça ve sistemlerinin ülke mevzuatına uygun olacak şekilde temin edilmesini sağlar, homologasyon sürecini takip eder ve yönetim bölümlerine raporlama yapar, Eğitim Gereksinimleri, Homologasyon mühendisi olmak isteyen kişilerin, Otomotiv Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği ve ilgili bölümlerden mezun olmaları gerekir, Homologasyon, tip onayı başvuru belgelerini hazırlamaktan sorumlu olan kişidir, Önemli Özellikler, Homologasyon mühendislerinin seyahat engeli bulunmaması, analitik düşünme yeteneğine sahip olması, yabancı dil bilmesi, detaylara dikkat etmesi ve sürekli kendini geliştirmesi gerekir, Liderlik sertifikası bu meslek grubu için önemli bir niteliktir, Seyahat Engeli, Homologasyon mühendisinin seyahat engeli bulunmaması önemlidir, Farklı ülkelerin ve bölgelerin güvenlik standartlarına uyum sağlanması gerekebilir, Yabancı Dil Bilgisi, İngilizce konuşma becerisi önemlidir, Uluslararası bir meslek grubu oldukları için İngilizce dil becerisi esastır, Analitik Düşünme Yeteneği, Analitik düşünme yeteneği, özellikle sayısal derslere ilgi önemli bir özelliktir, Ürünlerin kalite ve güvenlik standartlarına uygun olup olmadığını tespit etmek gerekebilir, Ücret, Homologasyon mühendislerinin kazançları, çalıştıkları kuruma, alanda kendilerine düşen görevlere ve deneyimlerine bağlı olarak değişiklik gösterir, Bu profesyoneller, genellikle otomotiv sektöründe çalışır ve maaşları genellikle sektör standartlarına uyumludur, Çalışma Alanları, Homologasyon mühendisleri genellikle otomotiv sektöründe çalışır, Üretilecek olan motorlu taşıtlar için yetkili kuruluşlar tarafından verilen üretim izni anlamında tip onayı alırlar, Kendini Geliştirme, Gelişmeleri yakından takip etmeli ve sürekli kendini geliştirmek için istekli olmalıdır, Gelecekte yürürlüğe girecek yönetmelikler için önceden araştırmalar yapılması ve gerekli önlemler alınması homologasyon mühendisinin sorumluluğundadır, Liderlik Yetenekleri, Ekip yönetimini gerçekleştirebilmeli ve liderlik becerileri göstermelidir, Liderlik Sertifikası, bu alanda çalışmalar yürütecek kişilerin bu alanda kendini geliştirmesi için önemli bir niteliktir
homologasyon homologasyon mühendisi kalite ve güvenlik eğitim lisans homologasyon mühendisi nedirhomologasyon mühendisi ne iş yapar homologasyon mühendisi maaşları homologasyon mühendisi nasıl olunur
Bu, canlı mavi gömlek giymiş bir kadının görüntüsüdür. Yüzünü çerçeveleyen uzun, koyu renk saçları var. Ten rengi açık ve yüz ifadesi kararlı. Beyaz duvarlı ve aydınlık pencereli bir odada duruyor. Gömleğinin mavisi beyaza karşı öne çıkıyor ve güçlü bir kontrast hissi veriyor. Kadın kollarını vücudunun önünde kavuşturmuş, kendinden emin bir havaya sahip. Gözleri ileriye odaklanmış ve kararlılığını gösteriyor. Önüne ne çıkarsa çıksın üstesinden gelmeye hazır görünüyor.
Esra Girgin

İşletme Eğitimimi tamamladıktan sonra uzun yıllar eğitim sektöründe hizmet verdim. Eğitim alanında çalışmalara devam ederek, her alanda içerik üreterek, kendimi geliştirmeye devam ediyorum.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.