AnasayfaBlogHızlı Kitap Okuma Teknikleri Nelerdir?
Hızlı Okuma

Hızlı Kitap Okuma Teknikleri Nelerdir?

17 Kasım 2021
Beyaz gömlekli bir kadın, kitaplarla dolu bir kitaplığın önünde duruyor. Gözlük takıyor ve doğrudan kameraya bakıyor. Rafta, üstte bir sıra kitap ve altta bir grup kitap vardır. Kadının saçları düzgünce taranmış ve gömleği içine sokulmuştur. Odadaki ışık kadının yüzünü ve arkasındaki kitapları aydınlatıyor. Kadın hafifçe gülümsüyor ve yüz ifadesi düşünceli. Kadın kendinden emin bir şekilde ayakta duruyor ve beden dili güç ve kararlılık gösteriyor.
Hızlı Okuma TekniğiTeknik AçıklamasıFaydası
Görsel Algı Kapasitesini Artırmak2, 3, 4, 5, 6 ve 7 harfli kelimeleri alt alta ya da yan yana yazarak kelimelere göz gezdirebilir ve sonrasında kaç tanesini hatırladığınıza bakabilirsiniz.Görsel hafızanın güçlenmesi ve okuma hızının artırılması.
Eski Alışkanlıkları BırakmakSesli okuma, başa dönme ya da parmak ile takip etme gibi alışkanlıklar bırakılır. Kendinizi göz ile ileriyi okumaya zorlayabilirsiniz.Gözün takip hızının artırılması, okuma hızının geliştirilmesi.
Bütünü GörmekOkuyucular harf yerine kelimelere odaklanır. Bu durum, zaman içerisinde cümlelere ve paragraflara dönüşür.Okuma süresinin kısaltılması ve anlaşılmasının hızlanması.
KonsantrasyonOkumaya başlamadan önce, konsantrasyon düşürücü etkenleri ortadan kaldırmanız gerekir.Dikkatin toparlanması, anlama hızının artırılması.
Göz AtmakOkumaya başlamadan önce, başlık ve paragraflara göz atarak işinizi kolaylaştırabilirsiniz.Okuma sürecinin hızlandırılması, önceden bilgi sahibi olmak.
Eleştirel Okuma TürüSorgulayıcı bir bakış açısı ile yaklaşarak okuyabilirsiniz.Metnin daha detaylı anlaşılmasını sağlar, analitik düşünme becerisinin gelişmesi.
İç Sesi SusturmakKitap okurken iç sesinizi susturmanız gerekir.Hızlı okuma yeteneğinin geliştirilmesi.
Geri Dönmeleri AzaltmakOkuduğunuz kelimelerin üzerini kapatarak geri dönmeleri azaltabilirsiniz.Okuma hızının artırılması, sürecin hızlandırılması.
Gözlerin Hareketi Minimuma İndirmeGözlerin hareketi minimuma indirilerek hızlı okuma gerçekleştirilir. Egzersiz çeşitleri ile gözlerinizi eğitebilirsiniz.Okuma hızını artırmak ve metni daha az çaba ile anlamak.
Anlayabileceğinizden Daha Yüksek Bir Hız SeçmeAnlayabileceğinizden daha yüksek bir hız seçerseniz, beyninizin de bu hıza yetişmesi mümkün olur.Beynin hızlı okuma yeteneğinin geliştirilmesi.

Kitap okuma alışkanlığı, çocukluk dönemlerinde kazanılır. Ancak, çevresel faktörler ile yetişkinlikte de öğrenilen bir durumdur. Zamanın durmamacasına hızlı bir şekilde akması, okuma eylemine ayrılan zamandan çalar. Hayatımız boyunca merak ettiğimiz kitap, dergi ya da makale gibi yazılı her materyali okumak isteyip zaman bulamamaktan şikâyet ederiz. Bu duruma özel bir an yaratarak başlayabilirsiniz. Hayalini kurduğunuz bir ortamda çay veya kahvenizi yudumlayarak kitap okumak paha biçilemez olur. Kitap, sadece tatilde güneşlenirken ya da yolda seyahat ederken okunmayıp her an ruhunuzu besleyen bir araçtır. Aktif bir şekilde okumanın en önemli yollarından biri, hızlı kitap okuma teknikleri ile gerçekleşir.

Birbirinden farklı egzersiz, teknik ve çalışmalar, okuma hızını önemli ölçüde artırır. İster felsefe ister sürükleyici bir roman olsun, okuma eyleminin sıkıcı bir hisse dönüşmemesini sağlar. Hızlı okuma, bireyin belirli bir süre içerisinde okuduğu kelime sayısını artırması ve aynı zamanda anlaması demektir. Anlayarak hızlı okuma yapan bir kişinin kulak, beyin, göz ve ağız ile tamamen odaklanması gerekir. İnsan duyu organları ve beyninin yardımı ile daha rahat ve kolay okur. Hızlı okuma, doğuştan var olan bir yetenek değildir. Belirli teknikler ile sonradan kazanılan bir durumdur. Bu egzersizler gerçekleştirilmezse, hızlı anlama ve okuma başarısız bir şekilde sonuçlanır.

Okuma Hızını Artıran Taktikler

Hızlı okuma, zamanın bu kadar hızlı aktığı dünyamızda ekmek ve su gibi bir ihtiyaç haline geldi. Anlayarak okumak, öğrenmemizi hızlandırdığı için zamandan tasarruf etmemize de yardımcı olur. Hızlı okuma teknikleri; sınav gibi kritik anlarda dahi yardımınıza koşar. Hafızanın güçlenmesini sağlayan egzersizler, bireylerin hızlı düşünmesine de destek olur. Nedir bu hızlı okuma teknikleri? Şöyle;

  • Görsel Algı Kapasitesini Artırmak: Kelime çalışmalarını barındıran bir yöntemdir. 2, 3, 4, 5, 6 ve 7 harfli kelimeleri alt alta ya da yan yana yazarak kelimelere göz gezdirebilir ve sonrasında kaç tanesini hatırladığınıza bakabilirsiniz.

  • Eski Alışkanlıkları Bırakmak: Hızlı okuma egzersizleri arasında yer alan önemli bir tekniktir. Sesli okuma, başa dönme ya da parmak ile takip etme gibi alışkanlıklar bırakılır. Kendinizi göz ile ileriyi okumaya zorlayabilirsiniz.

  • Bütünü Görmek: Okuyucular harf yerine kelimelere odaklanır. Bu durum, zaman içerisinde cümlelere ve paragraflara dönüşür.

  • Konsantrasyon: Kitap okurken ev işlerini, çocukları ya da dersleri düşünmek, hızınızı düşürür. Okumaya başlamadan önce, konsantrasyon düşürücü etkenleri ortadan kaldırmanız gerekir.

  • Göz Atmak: Okumaya başlamadan önce, başlık ve paragraflara göz atarak işinizi kolaylaştırabilirsiniz.

  • Eleştirel Okuma Türü: Sorgulayıcı bir bakış açısı ile yaklaşarak okuyabilirsiniz. Detaylı düşünmeyi ve metnin daha iyi anlaşılmasını sağlar.

Hızlı Okuma Nasıl Öğrenilir?

Hızlı okuma yeteneği nasıl geliştirilir? sorusunu yanıtlayan bu başlık, çeşitli ipuçları verir. Tekniklerin verimli sonuçlar vermesi için düzgün uygulamalısınız. Öncelikle, kitap okurken iç sesinizi susturmanız gerekir. Sakız çiğnemek ya da dudaklarınızı oynatarak okuyorsanız parmaklarınız ile durdurmak, bu alışkanlığı en aza indirir. Okuduğunuz kelimelerin üzerini kapatarak geri dönmeleri azaltabilirsiniz. Gözlerin hareketi minimuma indirilerek hızlı okuma gerçekleştirilir. Egzersiz çeşitleri ile gözlerinizi eğitebilirsiniz. Anlayabileceğinizden daha yüksek bir hız seçerseniz, beyninizin de bu hıza yetişmesi mümkün olur. Kitap okuma teknikleri ile günlük hayatınızda önemli ölçüde kolaylık yaşayabilirsiniz.

Okuma Seanslarınızı Keyifli Hâle Dönüştüren Küçük İpuçları

Okuma egzersizlerine ek olarak küçük ipuçları ile keyfinize keyif katabilirsiniz. Anlayarak hızlı okuma teknikleri ve önemi sayesinde ödev, proje ya da mesleğinizi daha kolay bir şekilde yapabilirsiniz. Okuma seanslarınızı iple çekeceğiniz bazı uygulama örnekleri;



  • Her 30 ile 60 dakikada bir mola vererek odaklanmanızı kolaylaştırabilir ve göz yorgunluğunuzu atabilirsiniz.

  • Sessiz ve aydınlık bir ortamda pratik yapmanız gerekir. Kulak tıkacı ile kendinizi izole edebilirsiniz.

  • Tekniklere takılmadan okumak, hızınızı artırır. Böylece, kendinizi okuma metnine daha kolay verebilirsiniz.

  • Her metnin kişiye göre okuma zamanı vardır. Önemli metinleri, dikkatinizi toplayabileceğiniz zaman okuyabilirsiniz.

  • Sayfanızın uzaklığını kendinize göre ayarlayabilirsiniz.

Hızlı Okuma Her Yerde! Gelişmenizi Sağlayan Mobil Uygulamalar

Hızlı okuma programları, her an her yerde okuma yapmanıza yardımcı olur. IOS ve Android işletim sistemleri için çeşitli mobil uygulamalar geliştirilir. Spreeder uygulaması, uzman eğitim kaynağı ile normal okuma hızınızı katbekat artırır. Kendi okuma materyalinizi ekleyip hedefinizi belirlemeniz gerekir. Kademeli bir şekilde artırarak kişiselleştirebilirsiniz. Sıklıkla kullanılan uygulamalardan biri olan ReadMe, e-okuyucudur. Spritz ve BeeLine araçları ile entegre edilmiştir. Çalışma prensibi ile göz yorgunluğunuzu en aza indirir. Haber bağımlıları için tercih edilen Okunmamış, IOS işletim sistemlerine uyum sağlar. IOS'a yönelik bir diğer program Hızlandırıcı, internette bulduğunuz makaleleri kaydetmenize yardımcı olur. Web tabanlı bir yaklaşım olan Readsy, modern bir kullanımı benimser. Kayıt olmadan kullanabileceğiniz bu program, indirme gerektirmez. Akıllı saatleriniz ile uyumluluk gösteren Wear Reader, hızlı ileri-geri sarma işlevleri ile rahatlıkla kullanılır.

Anlayarak Hızlı Okumanın Avantajları Nelerdir?

Hızlı okuma teknikleri sonucunda, bazı avantajlar yaşanır. Hızlı okuma ve anlama teknikleri biz ne kazandırır? sorusuna yanıt bulabileceğiniz bir başlık ile karşınızdayım. Anlayarak okumanın faydaları;

  • Düzenli uygulanan teknikler, okuma hızını 2 kat artırır.

  • Anlamanızı kolaylaştıran ve hızlandıran egzersizler, zamandan kazandırır.

  • Sınavlar için ayrılan zamanı azaltabilirsiniz.

  • Görsel hafızayı güçlendirir.

  • Merak ettiğiniz her kitabı okuyabilirsiniz.

  • Farklı bir bakış açısı kazandırır.

  • Hafızayı canlı tutan uygulamalar, kelime dağarcığını da geliştirir.

Hızlı Okuma Eğitiminin Kapsamlı İçeriği Ve Faydaları

Zamanı doğru kullanmanın önemi yadsınamaz. Bu durum, günlük hayatımızda yaptığımız her iş ile doğrudan bağlantılıdır. Hızlı Okuma Teknikleri (İleri Seviye Eğitimi, beynin özel teknikler aracılığı ile çalışmasını sağlar. Tam performans ile odaklanmanızı kolaylaştırır. Bilginin hafızaya doğru ve güçlü bir şekilde yerleşmesini sağlar. Hızlı okuma eğitiminin kapsamlı içeriği;

  • Genel bilgiler,

  • İnsan beyninin özellikleri ve çalışma prensibi,

  • Hafıza ile öğrenme arasındaki ilişki, hafıza güçlendirme teknikleri

  • Öğrenme metotları,

  • Etkili kavrama ve kodlama teknikleri,

  • Dikkat dağınıklığına neden olan faktörler,

  • Konsantrasyon artırma,

  • Göz ve beyin koordinasyonunu geliştirme,

  • Amaca uygun okuma yapmanın püf noktaları.

Eğitime; üst düzey yöneticiler, eğitimciler, savcı-avukat-hakimler, sağlık çalışanları ve sınava hazırlananlar katılır. Kendini geliştirmek isteyen herkesin faydalanabileceği bir eğitimdir. Mantıklı düşünme yetilerinizi geliştiren bu kurs, modern çağın zorunlulukları arasında yer alır. Zaman yönetimini sağlıklı bir şekilde gerçekleştirmenize yardımcı olur.

İlgili eğitim: Zaman Yönetimi Eğitimi

Görsel Algı Kapasitesini Artırmak, 2, 3, 4, 5, 6 ve 7 harfli kelimeleri alt alta ya da yan yana yazarak kelimelere göz gezdirebilir ve sonrasında kaç tanesini hatırladığınıza bakabilirsiniz, Görsel hafızanın güçlenmesi ve okuma hızının artırılması, Eski Alışkanlıkları Bırakmak, Sesli okuma, başa dönme ya da parmak ile takip etme gibi alışkanlıklar bırakılır Kendinizi göz ile ileriyi okumaya zorlayabilirsiniz, Gözün takip hızının artırılması, okuma hızının geliştirilmesi, Bütünü Görmek, Okuyucular harf yerine kelimelere odaklanır Bu durum, zaman içerisinde cümlelere ve paragraflara dönüşür, Okuma süresinin kısaltılması ve anlaşılmasının hızlanması, Konsantrasyon, Okumaya başlamadan önce, konsantrasyon düşürücü etkenleri ortadan kaldırmanız gerekir, Dikkatin toparlanması, anlama hızının artırılması, Göz Atmak, Okumaya başlamadan önce, başlık ve paragraflara göz atarak işinizi kolaylaştırabilirsiniz, Okuma sürecinin hızlandırılması, önceden bilgi sahibi olmak, Eleştirel Okuma Türü, Sorgulayıcı bir bakış açısı ile yaklaşarak okuyabilirsiniz, Metnin daha detaylı anlaşılmasını sağlar, analitik düşünme becerisinin gelişmesi, İç Sesi Susturmak, Kitap okurken iç sesinizi susturmanız gerekir, Hızlı okuma yeteneğinin geliştirilmesi, Geri Dönmeleri Azaltmak, Okuduğunuz kelimelerin üzerini kapatarak geri dönmeleri azaltabilirsiniz, Okuma hızının artırılması, sürecin hızlandırılması, Gözlerin Hareketi Minimuma İndirme, Gözlerin hareketi minimuma indirilerek hızlı okuma gerçekleştirilir Egzersiz çeşitleri ile gözlerinizi eğitebilirsiniz, Okuma hızını artırmak ve metni daha az çaba ile anlamak, Anlayabileceğinizden Daha Yüksek Bir Hız Seçme, Anlayabileceğinizden daha yüksek bir hız seçerseniz, beyninizin de bu hıza yetişmesi mümkün olur, Beynin hızlı okuma yeteneğinin geliştirilmesi
hızlı okuma teknikleri ileri seviye hızlı okuma teknikleri eğitimi hızlı okuma teknikleri hızlı kitap okuma teknikleri nelerdir
Kadın yeşilliklerle çevrili toprak bir patikada oturuyor. Kollarını dizlerine dayamış, üzerinde beyaz bir tişört ve kot pantolon var. Saçları sarı ve geriye doğru toplanmış. Yüzü kameraya doğru dönük ve hafif bir gülümseme var. Memnun ve huzurlu görünüyor, doğal ortamın tadını çıkarıyor. Arka plandaki ağaçlar esintiyle sallanarak sahneye dinginlik hissi veriyor. Işık parlak ve sıcak, manzaranın güzelliğini vurguluyor. Kadın doğanın bereketiyle çevrelenmiş, huzurlu bir teselli anı yaratıyor.
Hazal Beken
Blog Yazarı

1990 yılında Bakırköy'de doğdu. Lisede Bilgisayar bölümünü bitirdikten sonra sınava 1 ay kala bölüm değişikliği yaptı, üniversitede radyo ve tv programcılığı okudu. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi'ne devam ederken iş hayatına girmeye başladı. Uluslararası Çevre Kısa Film Festivali'nde koordinatör olarak yer aldı. Yazarak üretmenin heyecanını yaşıyor.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.