AnasayfaBlogHedef Başarı ve Mutluluk Mu?
Hedef Belirleme

Hedef Başarı ve Mutluluk Mu?

27 Mayıs 2019
Merkezine doğru işaret eden birden fazla ok bulunan büyük, renkli bir hedef beyaz bir arka plan üzerinde görüntülenir. Oklar sarı, yeşil ve mavi gibi çeşitli canlı renklerde olup hoş bir görsel etki yaratmaktadır. Hedefin merkezinde, görüntünün odağını daha da vurgulayan tek bir siyah ok bulunmaktadır. Genel olarak, görsel bir hedef talimi veya oyununun eğlenceli bir temsili gibi görünmektedir.
Konu BaşlıklarıAçıklamaÖnemli Notlar
Hedef BelirlemeBireyin hayatında belirli bir amaç doğrultusunda belirlenen son nokta.Hedef belirleme, başarıyı arttırır ama hedef, kapasitemize uygun, ölçülebilir ve ulaşılabilir olmalı.
İnsan ve Hedeflerİnsanın yaşamı boyunca çeşitli hedeflerle karşılaşması ve bu hedeflere ulaşma çabası.Hedeflere ulaşmanın mutlulukla doğrudan ilişkili olduğu düşünülür.
Başarı ve MutlulukBaşarının mutluluk getirmediği, ancak mutlu bireylerin hayatta başarılı olabileceği görüşü.Öncelikli hedef, mutlu olmak ve diğer hedefler bu temel üzerine inşa edilmeli.
Hedefin KalitesiHedeflerin kapasiteye uygun, ölçülebilir ve ulaşılabilir olması gerekliliği.Ulaşılamayan hedefler moralı bozar ve bir daha hedef belirlemememize neden olabilir.
Hedefe Ulaşma YollarıHedefe ulaşmak için en uygun yolu bulma ve bu yolda istikrar gösterme.Bir hedefe ulaşmak için birden fazla yol olabilir ama en uygun olanı seçmek önemlidir.
Hedefler ZinciriBir hedefe ulaşıldığında bir sonraki hedefi belirlemek ve yeni bir yol haritası çizmek.Ulaşılan her hedef, bir sonraki hedef için itici bir güç olacaktır.
SınırlarKapasite sınırlarının doğru bir şekilde kabul edilmesi ve gerçek hedefin belirlenmesi.Hayalperest olmamak ve gerçeklerin zamanında farkına varmak gereklidir.
Hedefe Ulaşma MotivasyonuHedefe ulaştıkça tarifsiz bir mutluluk duyulacak ve bu motivasyonla yeni hedefler belirlenecektir.Hedef belirlemekteki amaç, başarıdan ziyade mutluluktur.
Kendi Hedeflerini BelirlemeBireyin, başkalarının beklentileri yerine kendi hedeflerini belirleme önemi.Kendi hedeflerini belirlemeyen bireyler, mutsuz bireyler olabilir.
Hedefler ve Kişisel GelişimHedef belirleme ve ulaşma sürecinin kişisel gelişim üzerindeki etkisi.Hedeflerin belirlendiği ve gerçekleştirildiği her an, kişisel gelişim için bir fırsattır.

‘’Hedefi olmayan gemiye hiçbir rüzgâr yardım edemez’’ der Montaigne. Hedef varılacak yer, ulaşılacak son nokta ve yapılması planlanan iş amaç olarak tanımlanır sözlükte. İnsan için hedefler anne karnına düştüğü ilk andan itibaren başlar. İlk hedefi büyüyüp gelişip annesinin rahminden ayrılmak dünyaya gözlerini açmaktır. Bu ilk hedefine belki bilinçsiz bir şekilde tamamen biyolojik kanunlarla ulaşır ama neticede o akciğerlerini yakan ilk nefesle bitiş çizgisini göğüslemiş olur. 

Artık dünyadadır insanoğlu ve sıralı bir hedefler zinciri doğrultusunda yaşamalıdır. Yoksa hayat boyu rüzgârın önünde bir yaprak gibi ya da Montaigne’in söylediği rotasız bir gemi gibi oradan oraya savrulacaktır.

Daha bebekken gelişiminin bir parçası olarak belli hedeflere ulaşmaya çalışır insan,  doğasında vardır bu. Yemeğini kendi başına yeme, yürüme, emekleme vs. gibi. Bir birey olduğunu anladığı andan itibaren ise hedefler koyma başlar yine kendine. Okula gitme, okumayı öğrenme, okulun futbol takımına girme gibi.

özellikle türk eğitim sisteminin yadsınamaz bir gerçeği olan bir dizi sınavlar zincirinde başarılı olmak, üniversiteyi kazanmak, bir meslek sahibi olmak, iyi bir iş bulmak insanoğlunun hedefleri arasındadır. 

Hedefe Ulaşmak

Peki, dünyaya gözünü ilk açtığı andan son kez açıp kapayacağı ana kadar hep bir hedefe ulaşma gayretinde olan insanoğlu bu konuda ne kadar başarılı? Belirlediği her hedefine ulaşanlar var mıdır acaba aramızda? Zannımca hedefe ulaşmak o kadar değil eğer kolay olsaydı mutsuzluk diye bir şey olmazdı herhalde.

Bugüne kadar kişisel gelişim uzmanları hedefe ulaşma, gayret, motivasyon ile ilgili yüzlerce kitap binlerce seminer verdi. Peki niye bu kadar hedefini gerçekleştirememiş mutsuz insan var çevremizde?  

Zannımca hedef belirleme konusunda yani ta en başta sıkıntı var bizde. Daha biz küçükken başlar annemiz ''benim kızım doktor olacak, oğlum mühendis olacak’’  demeye. Derken o gün gelip çattığında mutsuz insanlar, mesleğini sevmeyen öğretmenler, doktorlar ya da hayat boyu kaba tabirle bir baltaya sap olamamış bireyler ortaya çıkıyor.

Kimler Başarılı Olabilir?

Katıldığım bir konferansta konuşmacı sanıldığı gibi başarının mutluluk getirmediğini söyleyerek ezberlerimizi bir anda alt üst etmişti ve hemen arkasından ''Ancak mutlu bireyler hayatta başarılı olabilirler.'' dedi. Demek ki öncelikli ve en büyük hedef bu hayatta mutlu olmak daha sonra hedefleri ve nihai hedefimiz olan başarıyı bu temelin üzerine inşa etmek.

Aslında böyle yazınca sanki mutluluğun şifresini çözmüş çok basit şekilde formulize etmiş gibi olsak da durum göründüğü kadar basit değil fakat işin ilginç tarafı göründüğü kadar karışık da değil. Yani tam bir Mona Lisa tablosu.

Hedef Nasıl Belirlenir?

Kapasiteniz bu konuda size en önemli referanstır. Mümin Sekman’ın çok sevdiğim bir sözü var diyor ki: ‘’ Hayatta neyi yapamayacağınızı ne çok erken kabul edin ne de bu durumla yüzleşmek için çok geç kalın.’’  Yani sınırları zorlayın kapasitenizi küçümsemeyin ama hayalperest de olmayın. Gerçeklerin zamanında farkına varın. Sayısal yeteneğiniz yok denecek kadar az ise çocukluk hayaliniz olan doktorluk için boşuna vakit kaybetmeyin. Gerçek hedefinizi zaman kaybetmeden belirleyin.

Hedef belirleme başarıyı arttırıyor ancak hedeflerimiz kapasitemize uygun özellikli, ölçülebilir, ulaşılabilir olmalıdır. Hedeflerimiz mutlaka ulaşılabilir olmalıdır aksi takdirde zamanla ulaşılamayan ve üst üste birikmiş başarısız olduğumuz hedefler moralimizi bozacak ve bir daha hedef belirlemememize neden olacaktır. Örneğin 120 kiloysam bir ay sonra 50 kilo olma hedefim hayalden öteye geçemeyecek, 50 kilo olamadığım gibi bozulan moralimle belki de 125 kiloya ulaşmış olacağım.

Her hedefe ulaşmak için mutlaka bir yol ve yöntem vardır. Hatta bazen birden çok yol bile olabilir. Önemli olan kendimize en uygun yolu bulmak ve daha sonra da bu yolda istikrar göstermektir. Örneğin amacımız İzmir’den İstanbul’a gitmekse bir sürü farklı yol olabilir bana en uygunu uçaksa vakit kaybetmeden uçak yolcuğunu planlamalıyım ama tam havalimanına geldiğimde trenle gitmek için fikir değiştirirsem zaman kaybı yaşamış olurum.

Her bir hedefe ulaştıkça vakit kaybetmeden bir sonraki hedefimizi belirlemeli ve hemen yeni bir yol haritası çizmeliyiz. Unutmayın ulaştığınız her hedef bir sonraki hedef için itici bir güç olacaktır. 

Eğer yaşamınız için hedeflerinizi henüz belirlemediyseniz vakit kaybetmeden hemen başlayın. Nasıl bir kapasite ve güce sahip olduğunuzu her ulaştığınız hedefte görünce siz de kendinize şaşıracaksınız ve başardığınız her hedeften sonra ciğerlerinize dolan tarifsiz mutluğu doya doya içinize çekeceksiniz.

Yazar: Necmiye Türkoğuz

Hedef Belirleme, Bireyin hayatında belirli bir amaç doğrultusunda belirlenen son nokta, Hedef belirleme, başarıyı arttırır ama hedef, kapasitemize uygun, ölçülebilir ve ulaşılabilir olmalı, İnsan ve Hedefler, İnsanın yaşamı boyunca çeşitli hedeflerle karşılaşması ve bu hedeflere ulaşma çabası, Hedeflere ulaşmanın mutlulukla doğrudan ilişkili olduğu düşünülür, Başarı ve Mutluluk, Başarının mutluluk getirmediği, ancak mutlu bireylerin hayatta başarılı olabileceği görüşü, Öncelikli hedef, mutlu olmak ve diğer hedefler bu temel üzerine inşa edilmeli, Hedefin Kalitesi, Hedeflerin kapasiteye uygun, ölçülebilir ve ulaşılabilir olması gerekliliği, Ulaşılamayan hedefler moralı bozar ve bir daha hedef belirlemememize neden olabilir, Hedefe Ulaşma Yolları, Hedefe ulaşmak için en uygun yolu bulma ve bu yolda istikrar gösterme, Bir hedefe ulaşmak için birden fazla yol olabilir ama en uygun olanı seçmek önemlidir, Hedefler Zinciri, Bir hedefe ulaşıldığında bir sonraki hedefi belirlemek ve yeni bir yol haritası çizmek, Ulaşılan her hedef, bir sonraki hedef için itici bir güç olacaktır, Sınırlar, Kapasite sınırlarının doğru bir şekilde kabul edilmesi ve gerçek hedefin belirlenmesi, Hayalperest olmamak ve gerçeklerin zamanında farkına varmak gereklidir, Hedefe Ulaşma Motivasyonu, Hedefe ulaştıkça tarifsiz bir mutluluk duyulacak ve bu motivasyonla yeni hedefler belirlenecektir, Hedef belirlemekteki amaç, başarıdan ziyade mutluluktur, Kendi Hedeflerini Belirleme, Bireyin, başkalarının beklentileri yerine kendi hedeflerini belirleme önemi, Kendi hedeflerini belirlemeyen bireyler, mutsuz bireyler olabilir, Hedefler ve Kişisel Gelişim, Hedef belirleme ve ulaşma sürecinin kişisel gelişim üzerindeki etkisi, Hedeflerin belirlendiği ve gerçekleştirildiği her an, kişisel gelişim için bir fırsattır
hedef hedef belirleme plan yapma hedefe ulaşma başarı başarı ve mutluluk hedef nasıl belirlenir
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.