Şüphesiz yeni nesil teknoloji ile donatılmış bir çağda yaşamak olumlu-olumsuz hepimizi bir şekilde etkiliyor. Kimi yeni nesil inovatif ürünler hayatımızı kolaylaştırırken kimisi de bazılarımız üzerinde olumsuz sonuçlara sebep olabiliyor.
İçinde yaşadığımız çağ olan 21. yüzyıla “yeni nesil teknoloji ve inovasyon çağı” adının da verildiği bir dönemden geçiyoruz. Her ne kadar globalleşen bir dünyada yaşıyor olsak da kimi ülkeler teknoloji ve inovasyonu anında denerken, aynı teknoloji ile yıllar sonra tanışan ülkeler de mevcut. İnovasyonun günümüzdeki anlamına bakacak olursak paralelde buluşlar ve teknolojiyi de kapsayacak şekilde giderek anlam çerçevesinin genişlediğini görüyoruz. Bu yüzden inovasyonu yeni nesil teknoloji ve bilimsel gelişmelerin, daha verimli, daha hızlı, daha iyi malzeme ile üretmenin yeni metotları olarak da düşünebiliriz. Yaratıcılık kavramı ise tam bu noktada devreye giriyor ve farklılaşmayı temel alan bir inovasyonun yaratıcılıkla beslenmesi gerekiyor.
Artık dijital ortamda ve uluslararası fuarlarda yaratıcı ve etkileyici yeni nesil teknoloji ve inovasyon örnekleri sıklıkla karşımıza çıkıyor. Özellikle inovasyonu yaratıcı yollardan beslemeyi tercih edenler, iş kurmak veya işini geliştirmek isteyenlerin bu yöntemlerle sürekli trendlerden haberdar olması, yeni teknolojilerin görücüye çıktığı fuarlara katılım sağlamak büyük önem taşıyor.
Etkileyici inovatif ürünler açısından Las Vegas’ta her yıl düzenlenen yıllık teknoloji - elektronik fuarı CES oldukça ufuk açıcı ve yeni nesil inovatif ürünleri ilk kez keşfedebileceğimiz bir fuar olma özelliğini taşımaktadır. Time dergisinin 2020 CES fuarı sonrasında hazırladığı listede inovatiflik anlamında en dikkat çeken ürünleri aşağıda sizin için listeledim.
İnovasyon konusunda yukarıda vermiş olduğum örnekler döneme damgasını vuracak çığır açacak uygulamalara benziyor. Ancak sadece tasarım öncesi ve sonrası bir takım testlerden geçti sadece. Bu yüzden de hikayenin henüz yarısı tamam. Teknolojik gelişmeler, maalesef kendileri için kalıcı bir hayat buluncaya kadar gerçek inovasyon haline gelemiyorlar. Bir bakıma pazar bulmaları vakit alıcı ve kabul edilmeleri biraz zordur. Ait oldukları pazarı bulamaz, orada yaşayamazlar veya yararlı olamazlarsa teknoloji listelerinde birer madde olarak kalmaya mahkum oluyor.
Peki nedir bizi bir ürünün yararlı ve inovatif olduğuna inandıran? Soracak olduğumuz 3 basit soruluk inovatiflik testinden evet cevaplarıyla geçebiliyor mu acaba?
Tüm bu somut verilere dayanan fiziksel tanımların yanında inovasyon sadece ticari bağlamla sınırlı değildir. Kâr amacı gütmeyen kuruluşlar da yenilikçi olabilir. Değer yaratma metrikleri bambaşka bile olsa bu üç soruya verebildikleri cevaplar neticesinde inovatiftir dememek için hiçbir sebep yoktur. Çünkü genel olarak, inovasyonun temel amacı insanların hayatlarını iyileştirmektir.
Sonuç olarak; inovasyon faaliyetleriniz dünyayı kurtaracak kadar güçlü olsun veya olmasın, etki edebileceğiniz ve bilgi sahibi olduğunuz alanları geliştirmeye odaklanmalıyız. Hiçbir yaratıcı fikir bir anda ortaya çıkmaz, bebek adımları ile başlar hayata. Bununla birlikte, hepimiz maddi kazanımlarımız bir yana kendi etki alanımız yani ve merak bilgi sahibi olduğumuz konularda iyileştirmeler yapmanın yollarını bulmaktan sorumluyuz.
Genellikle, inovasyona yaklaşmanın birçok yolu olduğu için başlamak en zor kısımdır. Önerim, kişisel beceriler ve işle ilgili yönleri geliştirmek için bir yandan çalışmak bir yandan da yaratıcılık adına bir çok kaynaktan faydalanmak gerekmektedir. Bireyselleşen, global dünyada artık hepimizin önce kendi yaşamlarımızdan sorumlu olduğu bir gerçektir. Bu yüzden de öncelikle kendi yaşantımızda ne kadar yenilikçiyiz bunu sorgulamamız gerekiyor. Bireysel anlamda yaratıcılığımızı besleyebildiğimiz ölçüde dünya için de farkındalığı ve yaratıcılığı yüksek ürünler tasarlayabiliriz.
Teknolojiyle birlikte sosyal medya ve diğer dijital pazarlama gibi alanlarda da yaratıcılık fazlasıyla önem kazanmıştır. Aynı zamanda iş hayatında yaratıcılık da çalışanların daha farklı ürünler ve fikirler üretmelerine izin vermek, onların daha üretken ve yaratıcı olmalarını sağlamak açısından önem taşır. Örneğin dünyanın önde gelen şirketlerinin birçoğu, çalışanlarına özel uyku alanları, esnek çalışma alanları, ofis içinde dinlenme-oyun alanları gibi birçok farklı konuda çalışanlarının yaratıcılıklarını kullanabilecekleri alanlar yaratmaktadır. Alışılagelmiş klasik çalışma anlayışı yavaş yavaş yerini artık yerini bu tarz zihin açıcı yeniliklere bırakmaktadır.
İnovasyon, yeni yaratılan fikirleri alıp bunları faydalı ve pratik bir şeye dönüştürmekte ve uzun soluklu bir süreci iyileştirerek değiştirmekle ilgilidir. İnovasyon önemlidir, çünkü ürünlerinizi ve hizmetlerinizi diğerlerinden ayırt etmenin tek yolu inovasyonla olur. Her ne alanda olursa olsun tercih edilen bir iş ancak yarattığı değerle başarılı olur. Bu başaranın tek yolu inovasyondan geçer.
Yaratıcılık Nedir?
Yaratıcılık, sözcüğünün kendi kökünde de olduğu gibi, yaratımla ilgilidir. Yeni fikirler yaratmak, için hayal gücünü kullanmakla ilgilidir. Aslında hepimizin yaratıcı gücü doğuştan gelir. Günlük hayatta farkında olmadan bir çok yaratıcı işle meşgul olur, yeni çözümler üretiriz.
İnovasyon Nedir?
İnovasyonun Türk Dil Kurumu'ndaki (TDK) kelime karşılığı teknolojik alanda yapılan her türlü yenilik demektir. İnovatif, inovasyon kelimesinden türeyerek yenileşim, yenilikçi gibi kelimelere karşılık gelir.
Yaratıcılık ve İnovasyon Arasındaki Fark Nedir?
Yaratıcılıkla ilgili herhangi bir risk yoktur. Ancak inovasyon için risk her zaman vardır. Ünlü ekonomist Theodore Levitt’in şu sözü aslında aradaki farkı tek cümle ile en iyi şekilde ortaya koyuyor: “Genellikle eksik olan şey, fikir yaratma anlamında yaratıcılık değil, eylem üreten anlamda inovasyon, yani fikirleri işe koymaktır.”
Okurken akıp giden bir yazı olmuş. Ayrıca konu başlığı gayet ilgi çekici. Emeğinize sağlık.
Yapılan tanımlamalar ile konu hakkında oldukça açıklayıcı bilgiler içeren bir yazı olmuş.