AnasayfaBlogGrafik Tasarımcı Nedir? Ne İş Yapar?
Meslekler

Grafik Tasarımcı Nedir? Ne İş Yapar?

23 Mart 2021
Gözlüklü ve kırmızı burunlu bir adam, beyaz dikdörtgen bir bilgisayar monitörünün önündeki masada oturmaktadır. Elleri klavyenin üzerindedir ve monitörün sol tarafında bir renk kartelasının yakın çekimi görülmektedir. Monitörün sağ tarafında bir mikrofonun yakın çekimi vardır. Adamın yüzü hafifçe bulanıktır ve altında ahşap bir yüzey görülmektedir. İleriye bakıyor, masada bilgisayarıyla otururken derin düşüncelere dalmış gibi görünüyor.
KonuAçıklamaEk Bilgi
Grafik Tasarımcı Nedir?Görsel tabanlı yaratıcı mesaj ve fikirlerin etkinleştirilmesinde rol alan bir profesyoneldir.Grafik tasarımcılar, eğitimle veya kurslarla mesleki bilgi ve becerilerini edinebilirler.
Grafik Tasarımcının İş AlanlarıGrafik tasarımcılar, dijital ve fiziksel medya üzerinde görsel içerik oluşturur.Reklamcılık, kurumsal kimlik, sosyal medya gönderisi oluşturma ve baskı tasarımları gibi alanlarda çalışabilirler.
Dil YetkinliğiGrafik tasarımcıların, özellikle de yurt dışında çalışmak isteyenlerin İngilizce dilinde yetkin olmaları gerekmektedir.Dil yetkinliği, genellikle global çalışma fırsatlarını genişletir.
Freelance ÇalışmaGrafik tasarımcılar, freelance olarak da çalışabilirler.Bu hem daha fazla iş seçeneği sunar hem de esnek çalışma saatleri sağlar.
YaratıcılıkYaratıcılık, bir grafik tasarımcının en önemli becerisidir.Yaratıcılık, sürekli yeni ve çekici görseller oluşturmayı gerektiren projeler üzerinde çalışırken oldukça önemlidir.
MaaşlarGrafik tasarımcı maaşları, deneyim, yetenek ve çalışılan kuruma göre önemli ölçüde değişebilir.Freelance grafik tasarımcılar, projenin ve müşterinin gereksinimlerine bağlı olarak kendi ücretlerini belirleyebilirler.
Portfolyo ÖnemiBir grafik tasarımcının portfolyosu, iş görüşmelerinde ve potansiyel işleri alırken etkili bir araçtır.Bir tasarımcının portfolyosu, yeteneklerini, çalışma stilini ve önceki deneyimlerini sergilemelidir.
EğitimGrafik tasarımcı olmanın birçok yolu vardır, bir üniversite diplomasına sahip olmak zorunlu değildir.Birçok başarılı tasarımcı, kişisel çabalar ve online kurslar aracılığıyla becerilerini kazanmıştır.
Kurumsal KimlikBirçok grafik tasarımcı, markaların ve şirketlerin kurumsal kimlik yaratmalarına yardımcı olur.Bu logo tasarımı, renk paletleri, yazı tipleri ve tüm görsel unsurların genel görüntüsünü içerir.
İllüstrasyonBazı grafik tasarımcılar, illüstrasyon üzerinde uzmanlaşmayı tercih ederler.Bu, genellikle özgün sanatsal yeteneklere ve çizim becerilerine dayanır.

Görsel ve güzel sanatlar alanının kapsamlı mesleklerinden biri olan grafik tasarımcılık, görsel odaklı çalışmalara imza atar. Günümüzün dünyasında giderek önemi ve değeri artan grafik tasarım alanı, grafik tasarımcıların emekleri üzerine kuruludur. Birkaç yıl önce fazla umursanmayan ve bir avuç diyebileceğimiz insanın sektörde kazanç sağladığı grafik tasarım mesleği, günümüzde daha fazla insanın dikkatini çekiyor. Tercih döneminde de güzel sanatlarda okumak isteyenlerin ilk seçimlerinden biri olan grafik tasarım bölümü, nitelikli bir grafik tasarımcı yetiştirme amacındadır. 

Grafik Tasarımcı Nedir?

Grafik tasarımcı, alaylı ya da mektepli bir eğitim deneyimi yaşayarak grafik tasarım işlerini yerine getirir. Grafik tasarım alanı, görsel tabanlı bir alan olduğu için geniş iş kapsamını da barındırmakta. Grafik tasarımcı, işin mutfağını üniversite eğitimi ya da bir grafik tasarım kursu sonrası öğrenebilir. Grafik tasarım; dijital ya da dijital olmayan görsel odaklı mesaj, fikir veya hareket için etkinleştirilen yaratıcı görüntü alanıdır. Herhangi bir yaratıcı fikir ya da mesaj, görüntü aracılığıyla kendini gösterir. Dolayısıyla grafik tasarım ve grafik tasarımcı, yaratıcı bir süreç içinde yer alır. 

Yaratıcı meslekler arasında ilk akla gelen alanlardan biri olarak grafik tasarımcının, yaratıcılığı geliştirmesi beklenir. Aldığı eğitimin üstüne koyarak ilerleyen grafik tasarımcı, grafik tasarım ile ilişkili alanlarda da çalışarak kendi bilgi birikimini ve becerileri gösterebilir. Grafik tasarımcı, grafik tasarım alanının pratik faydasından dolayı hem yurt içi hem yurt dışında çalışma olanağına elverişli bir mesleği yerine getirir. Tabii ki yurt dışında çalışmak isteyen bir grafik tasarımcının, nitelikli bir portfolyoya ve İngilizce dilini kullanma yetkinliğine sahip olması gerekir. Ayrıca grafik tasarım, freelance çalışmaya da en uygun mesleklerden biridir.

Grafik tasarımcı, kendi grafik tasarım yetkinliklerine ve yaratıcılığına göre hangi alanda çalışmayı istediğini de kendi belirler. Örneğin, daha çok kurumsal kimlik çalışmaları üzerinde bir deneyim elde eden grafik tasarımcı, illüstrasyon işine pek karışmayabilir. Aynı şekilde bir ajans ya da kuruma bağlı şekilde çalışan bir başka grafik tasarımcı da kendi alanlarının gerektirdiği işlere yoğunlaşabilir. Bu gibi tercihler grafik tasarım alanının çok yönlülüğünden dolayıdır. Bununla birlikte grafik tasarımcı, hangi işle meşgul olursa olsun, kariyerinde yükselmek için kendi istek ve ilgisine göre tasarımlar da yaratabilmelidir. Her ne kadar iş dolayısıyla yaratıcı bir süreç içinde olunsa da sürekli aynı işler üzerine çalışmak yaratıcılığı köreltebilir. 

Grafik Tasarımcı Ne İş Yapar?

Grafik tasarımcının işleri, çalıştığı alana veya kuruma göre artabilir. Çizim, tasarım ve rötuş işleriyle ilgilenen grafik tasarımcı, birden fazla iş yüküne sahiptir. Ayrıca çalıştığı alanının gerektirdiği işlere göre çalışmaları değişen grafik tasarımcı genel olarak dijital tasarım yaratır. Özellikle günümüzde dijital tasarım programlarının gelişmesinden dolayı elle çizim sadece belirli işlerde istenebiliyor. Grafik tasarımcı; kurumsal kimlik işlerini, fotoğraf düzenleme işini, mekânsal-reklam tasarımı ve baskı işini yerine getirir.

Daha çok reklamcılık ve kurumsal kimlik işlerinde yetkinliklerini kullanan grafik tasarımcı; logo, afiş, dergi kapağı ve sayfa tasarımı, fotoğraf düzenleme ve sosyal medya gönderisi oluşturma gibi işlerle meşguldür. Ayrıca grafik tasarımcı kendi ihtiyaç ve isteğine göre freelance çalışarak da mevcut ve daha başka işleri de yerine getirir. 

Grafik Tasarımcı Maaşları

Grafik tasarımcı maaşları, çalışılan alanın değerine ve kurumun tasarım yüküne göre değişir. Örneğin, reklamcılık alanında tam zamanlı çalışan bir grafik tasarımcı, asgari ücretin üzerinde bir maaş alır. Daha çok logo ve kurumsal kimlik odaklı bir açık hava reklamcılık şirketinde çalışan grafik tasarımcı ise deneyimsiz olmasına bağlı olarak asgari ücret alabilir.

Her alanda olduğu gibi grafik tasarım alanında da deneyim ve portfolyo önemli görülmektedir. Kendine yeni yeni beceri ve yetkinlikler kazandıran bir grafik tasarımcı, freelance çalışmayla dahi 5.000 ila 10.000 TL arasında değişen bir ücret alır. Tabii ki freelance çalışmayla kazanılan maaşın yarısı, yurt dışından gelmektedir. Sektördeki freelance grafik tasarım uzmanları, kendilerini duyurmalarına bağlı olarak yurt dışındaki ajans ve şirketlere de işlerini pazarlayabilmektedirler. 

Ülkemizdeki freelance sistem ise görece daha düşük ücretler sunmaktadır. Eğer freelance çalışmayı uzun vadede düşünüyorsanız İngilizcenizi geliştirmeniz ve yurt dışındaki iş ilanlarında istenen nitelikleri incelemeniz yerinde olacaktır. 

Grafik Tasarımcı Nasıl Olunur?

Grafik tasarımcı olmak için eğitim almak şarttır fakat eğitiminin şekli üniversite eğitimi ile sınırlı değildir. Tasarım ve fotoğrafçılık sektöründe alaylı diyebileceğimiz üniversite eğitimi almayan meslek çalışanları da vardır. Açıkçası grafik tasarım, geniş iş tanımı ve farklı alanlardaki işlerle de meşgul olduğundan dolayı, yeterli eğitimle sektörde kendinizi gösterebileceğiniz bir alandır. Fakat eğitim ya da kurs süreci, tasarım ilkelerine ve grafik tasarım öğretilerine bağlı kalmalıdır. Günümüzde yalnızca kâr elde etmek amacıyla hizmet sunan bazı kurumlar, verilen parayı değmeyen bir eğitim anlayışına sahip. Bundan dolayı üniversite eğitim dışında sektörde kendinizi kanıtlamak için ciddi ve verimli bir eğitim kursunu araştırmalısınız. 

Grafik tasarım mesleğine üniversite eğitimiyle dahil olmak için iletişim fakültesi ya da güzel sanatlar okunabilir. Özellikle güzel sanatlar, işin mutfağını derinlemesine öğrenmek için ilk tercih edilencek yerdir. İletişim fakülteleri ise grafik tasarım ve reklamcılık derslerini vererek grafik tasarım işlerine aşina olmanızı sağlar. Grafik tasarım bölümü dışında başka bir bölüm okuyarak da sektörde grafik tasarımcı olarak çalışabilirsiniz. Örneğin görsel iletişim tasarımı, iletişim tasarımı, animasyon ve dijital oyun tasarımı gibi bölümler, dijital tasarımı önceleyen bölümlerdir. Yine iletişim ve tasarım odaklı bir bölüm okuyarak da grafik tasarım alanına yönelmeniz kolaylaşabilir. 

Peki grafik tasarım bölümünü ya da benzer bir bölümü okumak grafik tasarımcı olmak için yeterli midir? Tabii ki hayır. Grafik tasarım mesleği, sektörde kendinizi göstermenize bağlı olarak para kazanabileceğiniz bir meslektir. Sektörde kendinizi göstermek için ise mutlaka eğitim yıllarında sektöre adım atmalısınız. Fakat sektöre adım atmak demek, illa tam zamanlı bir işe girmek değildir. Ufak çaplı işlerle de kendinizi kanıtlanabilir ve bir deneyim elde edebilirsiniz. Öğrencilik yıllarında freelance çalışabilir, portfolyonuza bir iş kazandırabilirsiniz. Yine bölüm hocalarıyla iletişiminizi geliştirerek referans elde edebilirsiniz. 

Grafik Tasarımcı Nedir?, Görsel tabanlı yaratıcı mesaj ve fikirlerin etkinleştirilmesinde rol alan bir profesyoneldir, Grafik tasarımcılar, eğitimle veya kurslarla mesleki bilgi ve becerilerini edinebilirler, Grafik Tasarımcının İş Alanları, Grafik tasarımcılar, dijital ve fiziksel medya üzerinde görsel içerik oluşturur, Reklamcılık, kurumsal kimlik, sosyal medya gönderisi oluşturma ve baskı tasarımları gibi alanlarda çalışabilirler, Dil Yetkinliği, Grafik tasarımcıların, özellikle de yurt dışında çalışmak isteyenlerin İngilizce dilinde yetkin olmaları gerekmektedir, Dil yetkinliği, genellikle global çalışma fırsatlarını genişletir, Freelance Çalışma, Grafik tasarımcılar, freelance olarak da çalışabilirler, Bu hem daha fazla iş seçeneği sunar hem de esnek çalışma saatleri sağlar, Yaratıcılık, Yaratıcılık, bir grafik tasarımcının en önemli becerisidir, Yaratıcılık, sürekli yeni ve çekici görseller oluşturmayı gerektiren projeler üzerinde çalışırken oldukça önemlidir, Maaşlar, Grafik tasarımcı maaşları, deneyim, yetenek ve çalışılan kuruma göre önemli ölçüde değişebilir, Freelance grafik tasarımcılar, projenin ve müşterinin gereksinimlerine bağlı olarak kendi ücretlerini belirleyebilirler, Portfolyo Önemi, Bir grafik tasarımcının portfolyosu, iş görüşmelerinde ve potansiyel işleri alırken etkili bir araçtır, Bir tasarımcının portfolyosu, yeteneklerini, çalışma stilini ve önceki deneyimlerini sergilemelidir, Eğitim, Grafik tasarımcı olmanın birçok yolu vardır, bir üniversite diplomasına sahip olmak zorunlu değildir, Birçok başarılı tasarımcı, kişisel çabalar ve online kurslar aracılığıyla becerilerini kazanmıştır, Kurumsal Kimlik, Birçok grafik tasarımcı, markaların ve şirketlerin kurumsal kimlik yaratmalarına yardımcı olur, Bu logo tasarımı, renk paletleri, yazı tipleri ve tüm görsel unsurların genel görüntüsünü içerir, İllüstrasyon, Bazı grafik tasarımcılar, illüstrasyon üzerinde uzmanlaşmayı tercih ederler, Bu, genellikle özgün sanatsal yeteneklere ve çizim becerilerine dayanır
grafik tasarımcı grafik tasarımcı nedir grafik tasarımcı ne iş yapar grafik tasarımcı maaşları grafik tasarımcı nasıl olunur
Resimde uzun, siyah saçlı, gözleri kapalı ve yüzünde geniş, içten bir gülümseme olan bir kadın görülüyor. Sırtını dik tutmuş, kolları iki yanında, saçları omuzlarından ve sırtından aşağı dökülüyor. Yirmili yaşlarında görünüyor ve ten rengini tamamlayan beyaz bir bluz giyiyor. Memnun ve neşeli görünüyor, bir güven ve duruş havası yayıyor. İfadesi ve duruşu huzur ve dinginlik hissi veriyor. Uzun saçları güzelliğine ve kadınsılığına katkıda bulunarak mutlu ve kaygısız bir kadın resmini tamamlıyor.
Emine Büşra Kanat
Blog Yazarı

Ankara Üniversitesi Halkla ilişkiler ve tanıtım bölümünden mezun oldu. Lisans öğreniminde sosyal farkındalık kampanyalarında görev aldı. İstanbul İşletme Enstitüsü’nde fotoğrafçılık, iletişim, kişisel gelişim ve diğer farklı konularında yazmaya başladı.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bir binanın önünde büyük bir ağaç duruyor. Bina, dikdörtgen bir penceresi ve yeşil-beyaz duvarları olan tipik bir açık renkli yapıdır. Ağaç tam çiçek açmış ve yaprakları gökyüzüne karşı görülebiliyor. Yaprakları pencereye kadar uzanıyor ve binayla güzel bir kontrast oluşturuyor. Bölgedeki çimler yemyeşil ve gür, ağacın etrafına da birkaç küçük çalı serpiştirilmiş. Arka planda yeşil zemin üzerinde beyaz bir yazı görülüyor. Atmosfer huzurlu ve dingin, havada bir rahatlama hissi var.
5
(2)

Vray Render Kursu

11 Konu12 Saat
Bu, bronz tenli ve omuz hizasında dalgalı kahverengi saçlı genç yetişkin bir kadının yakın plan çekimi. Hafif bir gülümsemeyle sol tarafa bakıyor, gözleri hafifçe kapalı. Kaşları hafifçe çatılmış ve ona düşünceli bir ifade veriyor. Çenesi ve çene hattı güçlü ve yanaklarına dağılmış birkaç çili var. Beyaz yakalı açık pembe bir gömlek giyiyor.Şerife Demir
735464
Bir kale resmi içeren bir akıllı telefonun yakın çekim görüntüsü görülüyor. Kale siyah bir arka plan üzerine boyanmış ve resmin ortasında bir kadın yüzü görülüyor. Kadının yüzünde geniş bir gülümseme var. Telefonun yanında bir masanın üzerinde beyaz bir tabak vardır. Kalenin arka planında ağaçlar görülebilmektedir. Resim canlı mavi bir gökyüzüne karşı yerleştirilmiştir. Telefon resmin ön planında, kale ise arka planda yer alıyor. Telefon, merkezinde kale görüntüsü bulunan net bir ekrana sahiptir. Kale, ayrıntılı ağaçlar ve yemyeşil bir manzara ile çevrilidir. Görüntü net ve resmin renkleri canlı. Kadının yüzü merkezde net bir şekilde görülebiliyor ve gülümsemesi sıcak ve davetkar.
Bu, bronz tenli ve omuz hizasında dalgalı kahverengi saçlı genç yetişkin bir kadının yakın plan çekimi. Hafif bir gülümsemeyle sol tarafa bakıyor, gözleri hafifçe kapalı. Kaşları hafifçe çatılmış ve ona düşünceli bir ifade veriyor. Çenesi ve çene hattı güçlü ve yanaklarına dağılmış birkaç çili var. Beyaz yakalı açık pembe bir gömlek giyiyor.Şerife Demir
1139464
Bu görselde ileri Excel eğitimi için dizüstü bilgisayar kullanan bir kişi yer almaktadır. Dizüstü bilgisayar açık ve kullanıcı klavyede yazıyor, bu da kursa aktif olarak katıldığını gösteriyor. Arka planda, öğrenme atmosferine katkıda bulunan siyah metinli bir tabela ve ahşap bir yüzey üzerinde bir tabak antep fıstığı görülebiliyor. Ayrıca, muhtemelen kurs sırasında içilen bir fincan kahvenin yakın çekimi ve rahatlatıcı ve konforlu bir ortam yaratan bir bitkinin yakın çekimi de bulunmaktadır. Dizüstü bilgisayar ekranında, kullanıcının aktif olarak verileri analiz ettiğini gösteren bir grafik görülebiliyor. Tüm bunlar bir araya gelerek bu ileri düzey Excel eğitim kursu için ideal bir öğrenme ortamı oluşturuyor.
4.9
(302)

İleri Excel Eğitimi

25 Konu4 Saat
Bu görsel Excel hakkında bir çevrimiçi kursu tasvir etmektedir. Gözlük takan ve sakallı bir adam, konu hakkında bilgili ve deneyimli olduğunu gösteriyor. Gri arka plan üzerinde Excel Kursu - Excel Öğrenimi yazan metin de bunu doğruluyor. Yüzünün yakın çekimi, konuya olan güvenini gösteriyor. Ayrıca, gri arka plan üzerindeki beyaz metin, kursun kapsamlı ve bilgilendirici olduğunu gösteriyor. Adamın gözlükleri ve siyah gömleği profesyonel olduğunu, burnunun yakın çekimi ise son derece odaklanmış olduğunu gösteriyor. Bu görsel, öğrencinin deneyimli ve bilgili bir eğitmen tarafından verilen kapsamlı ve ilgi çekici bir çevrimiçi Excel kursu alacağını iletir.
4.9
(558)

Excel Eğitimi

10 Konu5 Saat