AnasayfaBlogGömülü Sistem Mühendisi Nedir? Ne İş Yapar?
Meslekler

Gömülü Sistem Mühendisi Nedir? Ne İş Yapar?

26 Nisan 2021
Bir kişi elinde klavyesi ve ona bağlı birden fazla kablosu olan bir cep telefonu tutmaktadır. Telefon sıkıca ellerinde tutuluyor ve odak noktası telefonun kendisi, arka plan ise bulanık. Telefon parlak renklidir ve bilgisayar klavyesine bağlı sarı bir kablo vardır. Kişinin yüzü yakın plandadır ve gözleri, burnu ve ağzı net bir şekilde görülebilmektedir. Klavyede bazıları yanan birden fazla düğme vardır. Kablolar telefondan bilgisayara bağlanarak bir bağlantı sağlamaktadır.
Gömülü Sistem Mühendisi Nedir?Gömülü Sistem Mühendisi Ne İş Yapar?Gömülü Sistem Mühendisi Maaşı
Elektronik cihazların özel ihtiyaçlarını karşılamak üzere çalışmalar yürütür. Üniversitelerin Elektronik Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği, Mekatronik Mühendisliği, Elektronik Haberleşme Teknolojisi ve Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği gibi bölümlerinden mezun olanlar bu meslek üzerinde kariyer yapabilirler.Elektronik cihazların yazılım ve donanım ihtiyaçlarını belirler, geliştirme sürecinde ihtiyaç olan donanımlarla ilgili tespitler yapar ve bu tespitlere göre doğru yazılımı geliştirir. Ayrıca, işle ilgili dokümantasyon, donanım tasarımı ve test süreçlerini de gerçekleştirir.Gömülü sistem mühendislerinin maaşları belirlenirken tecrübe, çalıştıkları kurum ve lokasyon gibi faktörler önemli rol oynamaktadır. Mühendislik düzeyine, sektöre ve firmaya bağlı olarak değişiklik gösterebilir.
Teknolojik gelişmeleri yakından takip etmek bu meslekteki mühendisler için önemlidir.Gömülü sistem mühendisi, teknolojik gelişmeleri yakından takip ederek sektördeki yenilikleri öğrenir ve kendi alanındaki gelişmeleri takip ederek iş performansını etkileyen teknolojik yenilikler konusunda bilgi sahibi olur.Sektördeki gelişmeler ve sahip oldukları yetenekler göz önünde bulundurulduğunda, gömülü sistem mühendislerinin maaşları genellikle sektör ortalamasının üzerindedir.
Analitik düşünme ve problem çözme yeteneği gerektiren bir meslektir.Adı geçen mühendisler, spesifik problemleri analiz eder ve spesifik çözümler üreterek bu problemleri çözerler.Problem çözme ve analitik düşünme yeteneklerine bağlı olarak gömülü sistem mühendislerinin maaşları da değişkenlik gösterebilir.
Gömülü sistem mühendisliği hologram?, teknoloji, otomotiv, tıbbi cihazlar gibi bir dizi sektörde önemli bir rol oynar.Kariyerlerine göre farklı sektörlerde farklı görevleri vardır. Bazıları yazılım geliştirebilirken, bazıları ise donanım tasarımı yapıyor olabilir.Çalıştıkları sektöre bağlı olarak maaşları değişkenlik gösterebilir.

ülkemizde çok fazla bilinir hale gelmemiş ancak kurumların hemen hemen son 10 yıldır yavaş yavaş yönelmeye başladığı bir mühendislik bölümü olan gömülü sistem mühendisliği, her türlü elektronik alet ve araç işleyişinde gömülü sistemleri kullanan bir disiplindir. aslında hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline çoktan gelmiş durumda olmasına rağmen çok ismini duymadığımız bir alan. bunun belki de en önemli sebeplerinden biri aynı isimle bir üniversite eğitiminin olmamasıdır. Gömülü sistemlerle genellikle yazılım öğrenen elektronik mühendisleri ya da elektronik öğrenen bilgisayar mühendisleri uğraşmaktadır. Bu alanla uğraşan sayısının, diğer mühendislik dalları gibi rakamlara ulaşması şimdilik çok mümkün görünmüyor.

Yazımızda gömülü sistem mühendisi nedir? Gömülü sistem mühendisi ne iş yapar? Gömülü sistem mühendisi ne kadar maaş alır? Gibi sorulara detaylı yanıt bulabilirsiniz.

Gömülü Sistem Mühendisi Nedir?

Gömülü sistem mühendisi olmak isteyen adayların üniversite eğitimi alması şarttır. Üniversitelerin Elektronik Mühendisliği bölümünden mezun olanlar, kariyerlerini bu meslek üzerinde geliştirebilir. Bunun yanında bilgisayar mühendisliği bölümünden mezun olan kişiler de bu alanda kariyer planı yapabilir. Mekatronik mühendisliği, elektronik haberleşme teknolojisi ve kontrol ve otomasyon mühendisliği alanında eğitim alan kişiler de gömülü sistem mühendisi olarak çalışabilir.

Gömülü sistem mühendisi, elektronik cihazların özel olarak tanımlanan ihtiyaçlarını karşılamak üzere çalışmalar yürütür. Aynı zamanda ihtiyaç duyulan bu teçhizatı yönetmekten de sorumludur. Elektrik elektronik mühendisleri diğer mühendislik dallarına göre gömülü sistemler alanında çalışmaya daha yatkın olan mühendislerdir. Bunun en büyük sebebi, elektrik elektronik mühendisliği öğrencilerinin; devre teorisi, elektronik gibi dersleri daha detaylı görüyor olmalarıdır. Analog devreler hakkında da bilgi sahibi oldukları için bu alanda daha başarılı oldukları görülür. Ayrıca dijital devreler konusunda oldukça donanımlı bir eğitim alırlar.

Alanın en büyük özelliklerinden biri sürekli gelişmeye devam etmesidir. Bu alanda mesleki gelişim kaydedecek kişiler, teknolojik gelişmeleri yakından takip etmelidir. Bu alanda kariyer planı olan adayların bazı önemli niteliklere de sahip olması beklenir. Bu nitelikler nelerdir, inceleyelim.

  • Gömülü sistem mühendisi olmak isteyen kişinin ilk olarak problem çözme konusunda güçlü bir yetenek göstermesi beklenir.

  • Uzun süre konsantrasyon olabilmeli ve odaklanarak çalışmalıdır.

  • Analitik düşünce becerisi gösterebilmelidir.

  • Ekip çalışması içinde olabilmesi ve insan ilişkilerinde başarılı olması beklenir.

  • Eleştirel düşünme becerisine sahip olması gerekir.

  • Mesleki yenilikleri öğrenmeye istekli olmalı, teknoloji alanında yaşanan gelişmeleri yakından takip etmelidir.

  • Disiplinli, titiz ve dikkatli çalışmaları gerekir.

  • Yabancı dil bilmeleri özellikle İngilizce bilgilerinin iyi olması gerekir.

  • Sayısal derslere özellikle matematik dersine ilgili olmalıdır.

  • Erkek adayların askeri yükümlülüğünü tamamlamış olması istenir.

Gömülü Sistem Mühendisi Ne İş Yapar?

Gömülü sistem mühendisi, elektronik cihazlara özel olarak tanımlanmış olan ihtiyaçları karşılamak için gerekli çalışmaları yürütür. Bu süreçle ilgili olan gerekli teçhizatı yönetir. Gömülü sistem mühendislerinin görevleri çalıştıkları alana göre çeşitlilik gösterebilir. Hemen hemen her sektörde meslek mensupları ile karşılaşmak mümkündür. Gömülü sistem mühendisinin temel görev ve sorumlulukları aşağıdaki gibi sıralanabilir.

  • Elektronik cihazların yazılım ihtiyaçlarını belirler.

  • Geliştirme sürecinde ihtiyaç olan donanımlar ile ilgili tespit yapar.

  • Çalışmanın sonucuna yönelik olacak şekilde gerekli olan yazılımı tasarlar.

  • Ortaya çıkan tasarım ile alakalı dokümantasyon çalışması yapar.

  • Belirlenen tasarım en uygun yazılımı geliştirir.

  • Yapılacak iş ile alakalı olan donanım tasarımını belirler.

  • Doğru yazılım ve donanım gibi çok sayıda test sürecini yapmaktan sorumludur.

  • En az temel seviyedeki elektronik sıkıntılarını çözümleyebilmelidir.

  • Devre şemalarını okumalı ve yorumlamalıdır.

Gömülü Sistem Mühendisi Maaşları

Gömülü bir sistem; özel bir işlevin yapılması için ya da büyük bir sistem içerisinde özel işlevlerin gerçekleşmesi için bilgisayar donanımı ve yazılımı kombinasyonundan oluşan bir sistemdir. Bu sistemler sınırlı kapasiteye sahip aynı zamanda sınırlı programlayabilme becerisine sahiptir. Günlük yaşamımızda farkında olmadan gömülü sistemler teknolojisinin kullanımı ile tasarlanan, çok sayıda elektrikli ve elektronik, araç ve gereçleri sıklıkla kullanıyoruz. Endüstriyel makineler, tıbbi cihazlar, otomobil, kamera, ev eşyaları, uçak, otomatlar ve mobil cihazlar gibi her an karşılaştığımız pek çok cihaz gömülü sistemi içermektedir. Bu durumda, bu alanda hizmet verecek uzmanlara olan ihtiyacı doğurmaktadır.

Gömülü sistem mühendisi özel ve kamu alanında çeşitli sektörlerde iş imkanına sahiptir. Çalışmaları ve kazançları; sektöre ve çalıştıkları kurumun özelliklerine göre değişiklik gösterir. Bu alan teknoloji ile iç içe olduğu için sürekli gelişime açıktır. Dolayısı ile mühendislerin de kendilerini sürekli geliştirmeye devam etmeleri gerekir. Bazı kurumlar çalışanlarının kişisel gelişimlerine de önem vermektedir. Bu sebeple kendi bünyelerinde ya da dışarıdan alacakları desteklerle çeşitli eğitim imkanları da sunmaktadır. Maaşları; eğitimlerine, tecrübelerine ve kendilerine geliştirmelerine göre değişiklik gösterir. Gömülü sistem mühendisini maaş gelirlerini inceleyelim.

  • İş yaşamına yeni başlamış bir gömülü sistem mühendisi 2.900 TL maaş kazanmaktadır.

  • Tecrübe sahibi bir gömülü sistem mühendisi ortalama 4.700 TL gelir elde eder.

  • Gömülü sistem mühendisinin en fazla kazandığı maaş ise 7.000 TL olarak görülmektedir.

Gömülü Sistem Mühendisi Nasıl Olunur?

gömülü sistem mühendisliği alanını araştırmaya başlayan adayların en çok merak ettiği konu nasıl bir eğitim almaları gerektiğidir. sayısal alana ilgisi olan adayların tercihleri arasında olacak eğitim için gömülü sistem mühendisliği adı altında bir program bulunmamaktadır. ancak gömülü sistem mühendisi olmak için üniversite eğitimi alınması zorunludur. üniversitelerin elektronik mühendisliği bölümünden mezun olan kişiler bu alanda kariyer planı düşünebilir. ayrıca bilgisayar bölümünden mezun olan kişiler ile mekatronik mühendisliği, elektronik haberleşme mühendisliği ve kontrol otomasyon mühendisliği alanında eğitim gören kişilerin de bu alanda kariyer yolu seçtikleri görülmektedir. bu alanlardan mezun olduktan sonra gömülü sistem mühendisi olmak isteyen kişilerin daha çok sayısal bilimler alanında olan; teknik resim ve elektronik gibi mesleğe yönelik dersleri tamamlamaları gerekmektedir. mühendis adaylarının tamamlaması gereken dersler aşağıdaki gibidir.

  • Bilgisayar Destekli Teknik Resim

  • C Programlama Dili

  • Diferansiyel Denklemler

  • Kompleks Analiz

  • Mikro İşlemciler

  • Kontrol Sistemleri

Elektronik cihazların özel ihtiyaçlarını karşılamak üzere çalışmalar yürütür Üniversitelerin Elektronik Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği, Mekatronik Mühendisliği, Elektronik Haberleşme Teknolojisi ve Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği gibi bölümlerinden mezun olanlar bu meslek üzerinde kariyer yapabilirler, Elektronik cihazların yazılım ve donanım ihtiyaçlarını belirler, geliştirme sürecinde ihtiyaç olan donanımlarla ilgili tespitler yapar ve bu tespitlere göre doğru yazılımı geliştirir Ayrıca, işle ilgili dokümantasyon, donanım tasarımı ve test süreçlerini de gerçekleştirir, Gömülü sistem mühendislerinin maaşları belirlenirken tecrübe, çalıştıkları kurum ve lokasyon gibi faktörler önemli rol oynamaktadır Mühendislik düzeyine, sektöre ve firmaya bağlı olarak değişiklik gösterebilir, Teknolojik gelişmeleri yakından takip etmek bu meslekteki mühendisler için önemlidir, Gömülü sistem mühendisi, teknolojik gelişmeleri yakından takip ederek sektördeki yenilikleri öğrenir ve kendi alanındaki gelişmeleri takip ederek iş performansını etkileyen teknolojik yenilikler konusunda bilgi sahibi olur, Sektördeki gelişmeler ve sahip oldukları yetenekler göz önünde bulundurulduğunda, gömülü sistem mühendislerinin maaşları genellikle sektör ortalamasının üzerindedir, Analitik düşünme ve problem çözme yeteneği gerektiren bir meslektir, Adı geçen mühendisler, spesifik problemleri analiz eder ve spesifik çözümler üreterek bu problemleri çözerler, Problem çözme ve analitik düşünme yeteneklerine bağlı olarak gömülü sistem mühendislerinin maaşları da değişkenlik gösterebilir, Gömülü sistem mühendisliği hologram?, teknoloji, otomotiv, tıbbi cihazlar gibi bir dizi sektörde önemli bir rol oynar, Kariyerlerine göre farklı sektörlerde farklı görevleri vardır Bazıları yazılım geliştirebilirken, bazıları ise donanım tasarımı yapıyor olabilir, Çalıştıkları sektöre bağlı olarak maaşları değişkenlik gösterebilir
gömülü sistem mühendisi gömülü sistemler bilgisayar mühendisi elektrik elektronik mühendisi gömülü sistem mühendisi nedir gömülü sistem mühendisi ne iş yapar gömülü sistem mühendisi maaşları gömülü sistem mühendisi nasıl olunur
Bu, canlı mavi gömlek giymiş bir kadının görüntüsüdür. Yüzünü çerçeveleyen uzun, koyu renk saçları var. Ten rengi açık ve yüz ifadesi kararlı. Beyaz duvarlı ve aydınlık pencereli bir odada duruyor. Gömleğinin mavisi beyaza karşı öne çıkıyor ve güçlü bir kontrast hissi veriyor. Kadın kollarını vücudunun önünde kavuşturmuş, kendinden emin bir havaya sahip. Gözleri ileriye odaklanmış ve kararlılığını gösteriyor. Önüne ne çıkarsa çıksın üstesinden gelmeye hazır görünüyor.
Esra Girgin

İşletme Eğitimimi tamamladıktan sonra uzun yıllar eğitim sektöründe hizmet verdim. Eğitim alanında çalışmalara devam ederek, her alanda içerik üreterek, kendimi geliştirmeye devam ediyorum.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu görüntü bir fotoğraf için gülümseyen bir adamı gösteriyor. Takım elbise giyiyor ve profesyonel bir ortamda olduğu anlaşılıyor. Boynunun ve yüzünün yakın çekimi neşeli ifadesini gösteriyor ve sakalı ona seçkin bir görünüm veriyor. Ayrıca siyah zemin üzerinde beyaz bir metin var, muhtemelen üretim yönetimi kursuyla ilgili. Genel olarak, bu görüntü kursun önemini aktarıyor ve konuyla ilgili bir güven ve gurur duygusu veriyor.
4.9
(16)

Üretim Yönetimi Eğitimi

24 Konu5 Saat
Parlak bir gülümsemeye sahip genç bir adam doğrudan kameraya bakıyor. Açık ten rengine sahip ve kahverengi gözleri mutlulukla parlıyor. Koyu renk saçları düzgünce kesilmiş ve yüzü rahat ve memnun. Beyaz arka planla güzel bir tezat oluşturan mavi bir tişört giyiyor. Yüz ifadesi neşeli ve olumlu tavrı bulaşıcı. Gerçekten mutlu ve o andan memnun görünüyor. Bu görüntü bir neşe anını yakalıyor ve öznenin duygusunu aktarıyor.Bahadır Atmaca
1287464
Bu, siyah ve yeşil metinli bir bayrağın önünde gülümseyen takım elbiseli bir adamın görüntüsüdür. Bu görsel bir Japon online eğitim kursunun parçasıdır. Resimdeki adam, kursun öğrencileri hazırlayacağı profesyonel tipine bir örnektir. Bu kursun yardımıyla öğrenciler profesyonel dünyaya girmek için ihtiyaç duydukları bilgi ve becerileri kazanabilirler. Arka plandaki bayrak, kursun Japon kültürü ve değerlerine odaklandığını göstermektedir. Siyah ve yeşil metin muhtemelen çevrimiçi kursun logosudur. Kursun güvenilir ve iyi bir üne sahip olduğunu gösterir. Bu kursu almak, öğrencilerin başarılı olmak için gerekli becerileri kazanmalarını sağlayacaktır. Onlara herhangi bir işyeri için bir varlık haline getirecek bilgiyi verecektir.
5
(35)

Japonca Eğitimi

16 Konu5 Saat
Parlak bir gülümsemeye sahip genç bir adam doğrudan kameraya bakıyor. Açık ten rengine sahip ve kahverengi gözleri mutlulukla parlıyor. Koyu renk saçları düzgünce kesilmiş ve yüzü rahat ve memnun. Beyaz arka planla güzel bir tezat oluşturan mavi bir tişört giyiyor. Yüz ifadesi neşeli ve olumlu tavrı bulaşıcı. Gerçekten mutlu ve o andan memnun görünüyor. Bu görüntü bir neşe anını yakalıyor ve öznenin duygusunu aktarıyor.Bahadır Atmaca
1245464