AnasayfaBlogFotoğrafçılık Hakkında Her Şey
Fotoğrafçılık

Fotoğrafçılık Hakkında Her Şey

19 Haziran 2020
Bu kolajda biri gözlük ve kulaklık takan, diğeri selfie çeken iki kadın görülüyor. Gözlüklü kadın kameraya gülümsüyor ve yüzü yakından çekilmiş. Diğer kadın ise selfie çekiyor, yüzü görünmüyor. Arka planda bir bitkinin ve bir kitap rafının bulanık görüntüleri de görülüyor. Kitap rafı yakın planda, bitki ise daha uzaktan görünüyor. Her iki kadın da harika vakit geçiriyor ve birlikte geçirdikleri zamanın tadını çıkarıyor gibi görünüyor.
KonuDetaylarİlave Bilgiler
Filiz Tülü'nün Profili1968 İstanbul doğumlu, iki çocuk annesi olan Filiz Tülü, İstanbul Bilgi Üniversitesi emekli.Fotoğraf ile ilgili daha çok çalışmak ve üretmek için tercihini fotoğraftan yana kullandı. İstanbul İşletme Enstitüsü ile yolları kesişti.
Fotoğraf Çekmenin ÖnemiFotoğraf, Filiz Tülü'nün hayatının büyük bir kısmı. Kendi içsel yolculuğunu yapabileceği bir alan olarak görüyor.Fotoğraf çekmek, bireysel ve kişisel bir yolculuk şeklinde tanımlanabilir.
Kariyer PlanıAkademide olmak isteyen Tülü, kendini portrelerle ifade ettiğini ve kavramsal fotoğrafçılığa ilgi duyduğunu belirtiyor.Yetenekli katılımcılarla projeler yapmayı ve belki yurtdışında bir sergi açmayı hayal ediyor.
Pandemi Sonrası FotoğrafçılıkKüresel anlamda bir daralma yaşansa da, fotoğraf severlerin ve üretenlerin durmadığına inanıyor.Pandemi süreci, ertelediklerimizi yapmak için bir fırsat olarak değerlendirilebilir.
Fotoğrafçılığın DeğişimiFotoğrafın tüm alanlarının değerli olduğunu ve sürekli olarak dönemsel değişimlere uğradığını belirtiyor.Çekilen her fotoğraf, o dönem için tarihi bir belge niteliği taşımaktadır.
Sokak FotoğrafçılığıSokak fotoğrafçılığını belgesel çatısı altında değerlendiriyor ve pandemi sürecinde bu alanda aktifliklerin devam ettiğini ifade ediyor.Sokağa çıkan fotoğrafçıların genel olarak tekniğini geliştirmek veya belgelenme amacı güden iki ana grup olduğunu belirtiyor.
Kişisel MotivasyonFotoğraf çekmekte önemli olanın kişisel motivasyon ve içsel beslenme olduğunu vurguluyor.Fotoğraf çeken kişinin kendine 'Ben ne istiyorum, neden fotoğraf çekiyorum?' diye sorması gerektiğini belirtiyor.
Ücretsiz Eğitim Olanaklarıİstanbul İşletme Enstitüsü'nün ücretsiz fotoğrafçılık eğitimleri sunduğuna dikkat çekiyor.Bu eğitimler, fotoğrafçılığı seven ve bu alanda kendini geliştirmek isteyenler için büyük bir fırsat olarak görülüyor.

Bu yayında Fotoğrafçılık, İleri Düzey Fotoğrafçılık ve Ürün Fotoğrafçılığı eğitmeni Filiz Tülü ile röportaj gerçekleştirdik. Bu röportajda kendisiyle pandemi sonrası fotoğrafçılık, ürün fotoğrafçılığının önemi, fotoğrafçılıkta gelişme yöntemlerini konuştuk ve tavsiyelerini aldık.

Filiz Tülü kimdir?

1968 İstanbul doğumluyum. Evliyim, bir kız bir erkek iki çocuğum var. İstanbul Bilgi Üniversitesi’nden emekli oldum. Gönlümün götürdüğü yere gittim. Fotoğrafla ilgili daha çok şey üretmek ve çalışmak için tercihimi fotoğraftan yana yaptım. Kısaca özetlemek gerekirse Filiz Tülü böyle biridir.

Fotoğraf Çekmek Neden Önemli?

Çok genel bir soru olabilir fakat ben vereceğiniz cevabın, fotoğraf ile hayatına devam etmek isteyenler için bir ışık niteliğinde olacağını düşünüyorum. Fotoğraf çekmek neden önemli?

Herkesin yolculuğu bireysel ve kişisel aslında. Benim çocukluktan beri hayalim akademi ve resim bölümü okumak idi. Akademiyi kazandım fakat bir takım nedenlerden dolayı gidemedim. Sonra iş ve okul paralel devam ederken aslında bir dönem müzikle, klasik gitarla ve resimle çok ilgilendim. Bu biraz dolaylı oldu aslında. Yani fotoğrafla biraz geç tanıştım. Geçmişe dönüp bakınca iyi ki öyle olmuş diyorum. Benim liseden sonra analog fotoğraf makinem vardı. O dönem dayım yurtdışından getirmişti. Bayramlarda özel günlerde yerinden çıkarılır hatıra kareleri çekilir ve sonra yerine konurdu. Çok sık dokunduğumuz bir şey değildi. Yani özenle koruduğumuz bir şey idi. Sonra kendim çalışmaya başlayınca ufak tefek bir şeyler yapmaya çalıştım. Asıl çocuklarımın doğumu ile birlikte küçük bir kompakt makinem vardı. Onunla çekiyordum. Ben IT alanında çalıştım. 2018 yılında amacım işimle ilgili bir şeyler yapmaktı. Eğitimlere başlayınca fark ettim ki aradığım şeyin fotoğraf olduğunu. Fotoğraf konusunda birçok kurum ya da işlerle yolum kesişti. Fotoğraf benim hayatımın büyük bir kısmı. Kendimi fotoğrafla beraber buldum. Sonra İstanbul İşletme Enstitüsü ile yollarımız kesişti. Bu, bana başka bakış açıları kattı. 

Kariyer Planınız Nedir?

Daha önce sergileriniz oldu. Hala eğitim almaya devam ediyorsunuz. Peki ileriye dönük kariyer planınız ne yönde? Yapmadım ama bunu da yapacağım dediğiniz ne var kariyerinizde?

Her zaman akademide olmak istedim. Akademiyi kazandığım halde gidemediğim için yakın yüzler sergisini bu konuyla birleştirdim. Hep portreler üzerinde çalıştım. Kendini tekrar ettiğimi hissettiğim anda kavramsal fotoğraf dediğimiz, beni sınırlamayan, insanlara soru işaretleri bıraktığım kısma geçiş yapabilirim. Hatta yurtdışında bir sergi bile olabilir. Aynı zamanda İstanbul İşletme Enstitüsü’nde eğitime katılan yetenekli katılımcılarla bir proje yapmak istiyorum. Hayalin sınırı yok.

Pandemi Sonrası Fotoğrafçılık Sektöründe Nasıl Değişimler Oldu?

Bildiğiniz üzere daha önce tecrübe etmediğimiz bir süreç yaşadık ve yaşamaya devam ediyoruz. Bu süreçte muhakkak her sektörde değişimler yaşandı. Yeni normal dediğimiz bir sürece giriş yaptık. Peki fotoğrafçılık sektörünü nasıl etkiledi? Sektör bazında nasıl etkileri oldu?

Genel olarak bakınca bazı sektörlerde daralma var iken bazı sektörlerde genişleme oldu. Fotoğrafçılık konusu için bir daralma mutlaka olacaktır. Küresel anlamda bir daralmadan bahsediyorum. Fuarlar, sergiler olmayınca insanlar ürettiklerini gösteremedikleri zaman tabi ki bir daralma olacak.

Fakat bireysel olarak fotoğrafı seven ve fotoğraf üreterek hayatına devam eden kişilerin bu dönemde duracağını zannetmiyorum. Hatta bu dönemde yapmak istediklerinizi, ertelediklerinizi yapmanız için bir fırsat oldu. Kendi içsel yolculuğumuzu yapabileceğimiz bir dönem. Enstitü burada herkese ücretsiz eğitimler açıyor. Bu yüzden kendimizi geliştirmek için  alanlarımız var. 

Pandemi sürecinden bahsettik. Pandemi sonunda şu ön plana çıkar dediğiniz bir fotoğrafçılık türü var mı?

Fotoğrafın her alanı kendi içinde çok değerli. Çok uzun süre eve kapandık ama korona ile ilişkimizi, evdeki hayatlarımızı, sokakta ilginç olan durumları fotoğrafladık. Fotoğrafçılar aslında hiç durmadı. Üreten için her yer üretim alanı. Burada önemli olan ne ile beslendiğiniz, içsel motivasyonunuz ve kendinizle kurduğunuz bağ. Eğer buralarda gördüğünüz boşluklar varsa bunların üstüne gidebilirsiniz. Yazabilirsiniz bir kağıda ben ne istiyorum, neden fotoğraf çekiyorum diye.

Dünyada her zaman olaylar olmuştur. Savaşlar değişimler yaşanmıştır ve fotoğraf bu dönemlerde hiç bitmeden devam etmiş. Çekilen tüm fotoğraflar o dönem için tarihi bir belge niteliği taşımaktadır.

Sokak Fotoğrafçılığı Nedir?

Sokak fotoğrafçılığı en çok sorulan sorular arasında. Pandemi süreci içinde Sokak Fotoğrafçılığı nasıl etkilendi? Sokak Fotoğrafçılığı bitiyor mu?

Sokak fotoğrafçılığı kavramı tabi ki var ama ben onu belgesel çatısı altında değerlendiriyorum. Sokağa çıkan fotoğrafçılar aslında ikiye ayrılıyor. Birincisi kendi tekniğini geliştirmek adına daha hızlı fotoğraf çekmek olan diğeri ise gerçekten kendi çevresinde olup biteni belgelemek amacıyla çektiği belgesel fotoğrafçılığı yapanlar. Tabi ki sokağa çıkma yasağı olan günlerde bu tür fotoğrafçılık yapılamayacak ama sadece ötelenmiş olacak. İlk fırsatta buna tekrar devam edilecek. Fotoğraf evde de üretimine devam edilecek sokağa çıkacağımız günlere kadar sadece sabır edilecektir.

Kısaca özetlemek gerekirse sokak fotoğrafçılığı vardır ama o bir yan başlıktır.

Dijital çağ ile beraber bireysel girişimcilik faaliyetleri artmış durumda. Kurumlar artık online varlık oluşturarak devam ediyorlar. Dolayısıyla e-ticaret hergün daha fazla yaygınlaşıyor. Bu durum ürün fotoğrafçılığını nasıl etkiliyor? Ürün fotoğrafçılığı alanında nasıl gelişmeler mevcut?

Ürün fotoğrafçılığı evden devam ettirebilecek bir konu. Aslında evden üretim yapan bir çok insan var. Sosyal medya veya internet üzerinden bu ürünleri paylaşıyorlar. Bu ürün fotoğraflarının albenisi, kalitesi ne kadar yüksek olursa ve doğru açı ve ışıkla çekilmiş olurlar ise o kadar ilgi görünüyor. E ticaret sitelerinden alışveriş yoğunlaştı. Bu sebeple ürün fotoğrafçılığı önemli bir yer edindi.

Ürün Fotoğrafçılığı Eğitiminin İçeriği Nedir?

Ürün fotoğrafçılığı eğitimi, bu alanda çalışmak için yeterli mi? Biraz eğitim içeriğinden bahsedebilir misiniz?

Ürün fotoğrafçılığı; fotoğrafçılık ve ileri seviye fotoğrafçılık eğitimlerini almış katılımcılar için bir alternatif durumundadır. Genellikle fotoğrafçılık eğitimlerinden sonra katılımcılar fotoğraf ile nasıl para kazanacaklarını merak ediyorlar. 

Ürün fotoğrafçılığının iki boyutu var. Birincisi stüdyo fotoğrafçılığı. Ayrıca matbaa boyutu var onu da anlatıyorum. Cam ya da metal ürünlerin hangi ışık ve açıdan çekilmesi gerektiğini anlatıyorum. Ayrıca evinde üretim yapan ve sosyal medyada sunan insanlar içinde nasıl adımlar izlemeleri gerektiğinden bahsediyorum. Çektiği fotoğrafı nasıl düzenlemeleri gerektiğine değiniyorum. Matbaa sürecine girecek fotoğraf için ayrı evinde üretim yapan hatta cep telefonu ile çekenler için ayrı noktaları anlatıyorum. 

Online eğitimler için bir sinerji söz konusu aslında. Ben de katılımcılardan çok şey öğreniyorum. Birlikte büyüyoruz diyebilirim. Eğitim içeriği katılımcıların katkıları ile hep daha fazla geniş alanlara yayılmış oluyor.

Fotoğrafçılık Eğitiminde Öğrenciler Neler Öğreniyor?

Fotoğrafçılık ve ileri Düzey Fotoğrafçılık eğitimleriniz en çok sorulan sorularımız arasında. Eğitim içeriği ve katılımcıların nasıl kazanımlar elde edeceğinden bahsedebilir misiniz? 

Fotoğrafçılık eğitimi için makine bile olmadan keyifle anlatabiliyorum. Hatta hiçbir ekipmanı olmadan eğitimlere katılanlar çok daha şanslı. Çünkü eğitimde fotoğraf makinesinin tüm parçalarını anlatıyorum ve makineler arasında avantajlarından ve dezavantajlarından bahsediyorum. Birkaç yıldır uğraşıp bırakmış ya da geliştirmek isteyenler içinde iyi hatırlatıcı bir eğitim niteliği taşıyor. Bir grup ise uzun zamandır uğraşan ama eksik kaldığım yerler var mı diye gelenler var. Onlardan da güzel dönüşler alıyorum. Aslında tamamen temel bir eğitim içeriği var. Teknik bilgilerin yanında duygu olarak fotoğrafa bakışı anlatıp insanların bir fotoğraftan farklı şekillerde etkilendiğini vurgulayıp temel eğitimi bitiriyoruz.

İleri seviye fotoğrafçılık ise çok geniş bir konu. Burada fotoğraf türlerinden bahsedip sadece bir hafta kompozisyonu anlatıyorum. Fotoğraf değerlendirmeleri yapıyoruz. Flaş, portre, stüdyo tekniklerini içeriyor. Sadece fotoğraf makinesi ile değil cep telefonu ile çekmek isteyenler için de yararlı olacak bir içeriğe sahip. İleri seviye eğitim giderek genişliyor bende böylece hayallerime daha yakın hissediyorum.

Katılımcılardan gelen sorular, önerdiği fotoğraf düzenleme programları, ekipman tavsiyesi  için videonun devamını izleyebilirsiniz.

Filiz Tülü'nün Profili, 1968 İstanbul doğumlu, iki çocuk annesi olan Filiz Tülü, İstanbul Bilgi Üniversitesi emekli, Fotoğraf ile ilgili daha çok çalışmak ve üretmek için tercihini fotoğraftan yana kullandı İstanbul İşletme Enstitüsü ile yolları kesişti, Fotoğraf Çekmenin Önemi, Fotoğraf, Filiz Tülü'nün hayatının büyük bir kısmı Kendi içsel yolculuğunu yapabileceği bir alan olarak görüyor, Fotoğraf çekmek, bireysel ve kişisel bir yolculuk şeklinde tanımlanabilir, Kariyer Planı, Akademide olmak isteyen Tülü, kendini portrelerle ifade ettiğini ve kavramsal fotoğrafçılığa ilgi duyduğunu belirtiyor, Yetenekli katılımcılarla projeler yapmayı ve belki yurtdışında bir sergi açmayı hayal ediyor, Pandemi Sonrası Fotoğrafçılık, Küresel anlamda bir daralma yaşansa da, fotoğraf severlerin ve üretenlerin durmadığına inanıyor, Pandemi süreci, ertelediklerimizi yapmak için bir fırsat olarak değerlendirilebilir, Fotoğrafçılığın Değişimi, Fotoğrafın tüm alanlarının değerli olduğunu ve sürekli olarak dönemsel değişimlere uğradığını belirtiyor, Çekilen her fotoğraf, o dönem için tarihi bir belge niteliği taşımaktadır, Sokak Fotoğrafçılığı, Sokak fotoğrafçılığını belgesel çatısı altında değerlendiriyor ve pandemi sürecinde bu alanda aktifliklerin devam ettiğini ifade ediyor, Sokağa çıkan fotoğrafçıların genel olarak tekniğini geliştirmek veya belgelenme amacı güden iki ana grup olduğunu belirtiyor, Kişisel Motivasyon, Fotoğraf çekmekte önemli olanın kişisel motivasyon ve içsel beslenme olduğunu vurguluyor, Fotoğraf çeken kişinin kendine 'Ben ne istiyorum, neden fotoğraf çekiyorum?' diye sorması gerektiğini belirtiyor, Ücretsiz Eğitim Olanakları, İstanbul İşletme Enstitüsü'nün ücretsiz fotoğrafçılık eğitimleri sunduğuna dikkat çekiyor, Bu eğitimler, fotoğrafçılığı seven ve bu alanda kendini geliştirmek isteyenler için büyük bir fırsat olarak görülüyor
fotoğrafçılık
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu görsel, fotoğrafçılıkla ilgili bir çevrimiçi kursu tasvir etmektedir. Siyah elbiseli bir kadın, siyah metinli beyaz bir tabelanın önünde durmaktadır. Sahne, öğrenme ve profesyonel eğitim duygusunu yansıtmaktadır. Bu kurs sayesinde öğrenciler, yetkin fotoğrafçılar olmak için gereken bilgi ve becerileri kazanabileceklerdir. Kompozisyon, ışıklandırma, pozlama ve daha fazlası gibi konularla fotoğrafçılığın temellerini öğretmek için tasarlanmıştır. Katılımcılar bu kursa katılarak fotoğrafçılığın yaratıcı potansiyelini keşfedebilir ve çarpıcı görüntüler üretme tekniklerini keşfedebilirler. Doğru rehberlik ve doğru araçlarla herkes fotoğrafçılık sanatını öğrenebilir ve bunu harika fotoğraflar çekmek için kullanabilir.
5
(114)

Fotoğrafçılık Eğitimi

10 Konu5 Saat
Bu, siyah, kolsuz bir elbise giyen genç bir kadının fotoğrafı. Kollarını iki yana açmış, ayakta duruyor ve doğrudan kameraya bakıyor. Saçları kısa küt kesilmiş ve çenesinin hemen altına kadar uzanıyor. Yüzü oval şekilli, küçük bir burnu ve dolgun dudakları var. Gözleri koyu renk ve badem şeklindedir ve kendinden emin bir bakışa sahiptir. Cildi pürüzsüz ve hafif bronzlaşmış. Yüksek yakalı ve düz, dar kesim siyah bir elbise giymektedir. Elbise hafif bir kumaştan yapılmıştır ve belinde ince gümüş bir kemerle tamamlanmaktadır. Düşük topuklu ve ayak bileğinde küçük bir tokası olan siyah ayakkabılar giyiyor. Genel görünümü modern ve şık.Evren Yılbaşı
1245464
Bir kişinin elinde tuttuğu yeni doğmuş bir bebeğin ayaklarının yakın çekimi. Minik ayaklar yeni doğmuş bir bebeğin narin cildiyle yumuşak ve pürüzsüzdür. Tırnaklar küçük ve sivri, ayak parmakları ve el parmakları mükemmel biçimde şekillenmiş. Kişinin eli bebeğin ayaklarını kucaklarken, arka plan arka planda bir tabelanın göründüğü kapalı bir ortamdır. Görüntü, yeni bir hayatın güzelliğini ve masumiyetini ve bir ebeveyn ile çocuk arasındaki bağı yakalıyor.
Bu görüntü, içinde bir insan olan siyah bir daireden oluşuyor. Kişi kollarını iki yana açmış, kameraya dönük bir şekilde durmaktadır. Kişi beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Arka plan gri tonda. Kişinin açık kahverengi gözleri ve kısa siyah saçları var. Daire pürüzsüz, kavisli bir dokuya ve parlak bir yüzeye sahip. Kişi kendinden emin ve güçlü görünüyor. Çemberin ortasında dururken kararlı bir ifadesi var. Resmin atmosferi davetkâr ve sıcak.Ders Eğitmeni
70073436