Fotoğrafçılık Eğitimi
Fotoğrafçılık Eğitimi
Fotoğraf çekmeyi seviyorsunuz ve harika fotoğraflar çekmek istiyorsunuz. Henüz bir fotoğraf makinası almadınız ya da mevcut fotoğraf makinanızla iyi fotoğraflar yakalamak istiyorsunuz. Bu eğitim tam size göre. Fotoğrafçılık eğitimine katılarak fotoğraf çekme konusunda bilmediğiniz birçok konuyu öğrenebilirsiniz. Fotoğrafı çekerken bilinmesi gereken teknikler ve yapılan hataları bu eğitimde öğreneceksiniz.
Fotoğraf çekmek her yönden kişiyi zenginleştiren, bakış açısını değiştiren oldukça keyifli bir uğraştır. Fotoğrafla ister hobi olarak uğraşıp anılarınızı geleceğe en güzel şekilde aktarabilir, ister profesyonel bir şekilde uğraşıp kazanç sağlamayı düşünebilirsiniz. Amacımız ne olursa olsun, onu gerçekleştirebilmek için birçok temel bilgiye ihtiyacımız var. Bu dersin amacı sizlere başlangıç seviyesindeki bilgileri ulaştırmak, pratik çekim bilgileri vererek profesyonel makinayla fotoğraf çekebilmenizi sağlamak, güzel fotoğraflar çekebileceğinize olan inancınızı arttırarak motive etmek, merak ettiğiniz ileri seviye bilgilere de nasıl ulaşabileceğinize dair ipuçları vermek.
Herhangi bir fotoğraf makinesiyle harika fotoğrafların nasıl çekileceğini öğrenin
Fotoğrafçılıkta ilerlemek için ilham ve güç alın
Hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olacak temel bilgileri edinin
Işık ve kompozisyonun temellerini anlayın
Sıfırdan başlayanlar için fotoğrafçılık eğitimi
Fotoğrafçılık, artık yalnızca profesyonel fotoğrafçıların uğraştığı bir alan değil. Birçok kişinin hobisi haline geldi. Fakat hobi diyerek geçmemek gerekiyor. Çünkü hobi olarak çekilen fotoğraflar bile profesyonel fotoğrafçılarla yarışacak türden. Hobil olarak başlayıp profesyonel hale gelmek istiyorsanız bunun eğitimini almanız gerekiyor. En azından temel düzeyde bazı tekniklere hakim olmanız gerekiyor. Çünkü bir fotoğrafı çeken makine değil, bilgiler ışığında fotoğrafçı gözünü kullanan kişidir. Bir bakış açısı oluşturmak ve bunu fotoğraflarınızda yansıtmak, sizin için paha biçilmez bir deneyim olacaktır.
Bunu öğrenmenin yolu da fotoğrafçılık kursundan geçer ve bu kurs için bir fotoğraf makinenizin olmasına da gerek yoktur. Tabii eğer bir makineniz varsa öğreneceğiniz tekniklerle de çok daha iyi fotoğraflar çekebilirsiniz. Fotoğrafçılık kursu ile fotoğraf makinelerini yakından tanımanın yanı sıra,
Fotoğraf çekerken ışığı nasıl kullanmanız gerektiğini
Fotoğraf çekim tekniklerini
Netlik, pozlama ve derinlik kavramlarını
Objektiflerin nasıl kullanacağınızı
Fotoğraf düzenleme tekniklerini öğreneceksiniz.
Üstelik tüm bunları online olarak öğrenme şansına sahipsiniz. Bu eğitime kayıt olarak fotoğrafçılık hakkında detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz. Bunu ev ortamınızda bilgisayar, telefon ya da tabletinizden yapabilme özgürlüğünün tadını çıkarabilirsiniz. Daha güzel fotoğraflar çekmek, fotoğrafçılığınızı geliştirmek ve belki de yepyeni bir meslek sahibi olmak için ilk adımı Fotoğrafçılık kursu ile atarak aynı zamanda sertifika sahibi de olabilirsiniz.
Ayrıca temel düzeyde dahi edineceğiniz fotoğrafçılık bilgilerini geliştirmeniz durumunda amatör ya da profesyonel fotoğrafçılığa da önemli bir adım atabilirsiniz. Fotoğrafçılık kursunun temel amacı da fotoğraf nasıl çekilir, nasıl çekilmeli ve fotoğraf çekerken nelere dikkat ederek çekmek gerekir gibi önemli sorulara yanıt vermektir. Fotoğraf makinenizin son model olmamasından ya da güzel fotoğraf çekememekten yakınmanıza hiç gerek yok. Edineceğiniz temel seviye bilgilerle doğru bir fotoğrafı nasıl güzelleştireceğinizin detaylarını öğrenme olanağına sahipsiniz. Fotoğrafçılık alanında temel bilgileri edinme ve bilgileri geliştirme imkanı sunan fotoğrafçılık eğitimi, hem ilginizi besleyecek hem de profesyonel fotoğrafçılığa ilk adımı atmanıza yarayacaktır.
“En iyi makine en iyi fotoğrafı çekseydi en iyi daktiloya sahip olan da en iyi roman yazardı”
Ara Güler bu sözüyle aslında fotoğrafçılık kursunun ne anlama geldiğini çok güzel açıklıyor. Güzel fotoğraflar çekmek için harika makinelere ihtiyacınız yok. Günümüzde cebimizdeki fotoğraf makinelerine dönüşen cep telefonlarınız ile de harika fotoğraflar çekebilirsiniz. Fotoğraf çekmek için önemli olan ne ile çektiğinizden önce nasıl çekeceğinizi bilmektir.
Bugün kayıt olun ve eğitime başlayın.
Fotoğrafçılık kursu konu başlıkları
Kaliteli ve doğru bir fotoğrafı elde etmek için makineye güvenmek, fotoğrafçılık gözünüzün gelişimine engeldir. Artık temel bilgilerle nasıl fotoğraf çekilir bunu öğrenmek çok kolay. Fotoğrafçılık kursu sayesinde fotoğrafın doğru kullanımlarına vâkıf olacaksınız ve fotoğraf için en önemli kavramlardan biri olan kompozisyonu nasıl fotoğrafa dahil edebileceğinizi öğreneceksiniz.
Online eğitim yoluyla zamandan tasarruf yapabileceğiniz fotoğrafçılık eğitimiyle farklı fotoğrafçılık alanlarını tanıyacak ve hangi alan için hangi tür fotoğrafçılık bilgilerini kullanmak gerektiğini kavrayacaksınız. Ayrıca tüm bu bilgileri nasıl kullanacağınızın altyapısını oluşturan teknik bilgilerden; enstantane, diyafram, ISO, pozlama ve ışık kullanımına dair ayrıntı konuları da eğitim sürecinde öğreneceksiniz. Fotoğrafçılık alanı için olmazsa olmaz ekipmanlardan biri olan lensleri ve çeşitlerini de eğitim içeriğinde yer alıyor. Fotoğraf için ışık nasıl kullanılır ve ışığın olmadığı durumlarda hangi ekipmanları kullanmak gerekir sorularına da eğitim boyunca yanıt alabileceksiniz.
Fotoğraf makinasının çalışma prensibi / çeşitleri
Makinanın bileşenleri nelerdir?
Diyafram, estantane ve iso nedir? Aralarında nasıl bir etkileşim vardır?
Netlik ve alan derinliği nedir?
Pozlama nedir?
Işık bilgisi - kelvin - renk
Işığın yetersiz olduğu ortamlarda kullanılan teknikler
Çekim teknikleri
Objektifler ve etkileri
Fotoğraf düzenlemede kullanılan teknolojilere genel bakış
Konu 1: Fotoğraf makinasının çalışma prensibi / çeşitleri
Bu derste, fotoğraf makinelerinin çalışma prensibini ve türlerini ele alacağız. Fotoğraf makineleri, ışığı bir sensör veya film üzerine yakalayarak çalışır. Kullandığınız fotoğraf makinesinin türü, ortaya çıkan görüntünün kalitesini belirleyecektir. DSLR fotoğraf makineleri profesyonel fotoğrafçılar için en popüler fotoğraf makinesi türüdür. Yüksek görüntü kalitesi sağlarlar ve birçok farklı lensin kullanılmasına olanak tanırlar. Ancak fiyatları oldukça pahalıdır.
Bas-çek fotoğraf makineleri amatör fotoğrafçılar için daha idealdir. DSLR'lerden daha küçük ve daha uygun fiyatlı ancak aynı düzeyde görüntü kalitesi vermezler. Akıllı telefon kameraları son yıllarda uzun bir yol kat etti ve artık iyi görüntü kalitesi sunuyor. Ayrıca telefonunuz her zaman yanınızda olduğu için de daha pratik. Fotoğraf makinesi seçerken, onu ne için kullanacağınızı göz önünde bulundurmanız gerekir. Yüksek kaliteli fotoğraflar çekmek istiyorsanız, DSLR kullanmak yerinde bir seçim olacaktır. Sadece anlık fotoğraflar çekmek istiyorsanız, bas-çek bir fotoğraf makinesi veya akıllı telefon yeterli olacaktır.
Bu derste marka ve modeller, çeşitler ve kullanım alanları üzerine kapsamlı bir ders yapacağız.
Konu 2: Makinanın bileşenleri nelerdir?
Herhangi bir fotoğrafçılık kursunda, her zaman bir fotoğraf makinesinin parçaları ve ne işe yaradıkları hakkında bir ders olacaktır. Bunun nedeni, ister basit bir bas-çek ister üst düzey bir DSLR olsun, her fotoğraf makinesinin aynı temel bileşenlerden oluşmasıdır. Bu derste de tam olarak bunu öğreneceğiz. Bunlar arasında lens, deklanşör, diyafram açıklığı, vizör ve film veya sensör yer alır. Bu parçaların her birinin işlevini anlayarak daha iyi fotoğraflar çekebilir ve fotoğraf makinenizin sunduğu tüm özelliklerden yararlanabilirsiniz.
Konu 3: Diyafram, enstantane ve iso nedir? Aralarında nasıl bir etkileşim vardır
Diyafram açıklığı, enstantane hızı ve iso, fotoğrafçılığın üç temel direğidir. Nasıl çalıştığını ve birbirleriyle nasıl etkileşime girdiklerini anlayarak daha iyi fotoğraflar çekebilirsiniz. Diyafram, objektifte ışığın geçtiği açıklıktır. Diyafram açıklığının boyutu kameraya ne kadar ışık gireceğini belirler. Deklanşör hızı, fotoğraf makinesinin deklanşörünün açık olduğu süredir ve iso, fotoğraf makinesinin ışığa olan duyarlılığıdır. Bu üç faktör birbiriyle karmaşık bir şekilde etkileşime girer, ancak genel bir kural olarak daha büyük bir diyafram açıklığı (daha küçük sayı) daha kısa bir deklanşör hızı ve daha yüksek iso ile sonuçlanır. Bu üç faktörün birlikte nasıl çalıştığını anlayarak daha iyi fotoğraflar çekebileceksiniz.
Bu derste bunu uygulamalı olarak gösteriyoruz. Daha etkili öğrenebilmeniz için örnek fotoğraflar üzerinden enstantene hızı veya diğer ayarları değiştirerek nasıl sonuçlar ortaya çıktığını gösteriyoruz.
Konu 4: Netlik ve alan derinliği nedir?
Bir fotoğrafta netlikten bahsettiğimizde, görülebilen ayrıntı düzeyine atıfta bulunmuş oluruz. Ne kadar çok ayrıntı görünürse, görüntü o kadar keskin olacaktır. Öte yandan, bir görüntü bulanık veya flu görünüyorsa, odak dışı olduğu söylenir. Kullandığınız lens türü, diyafram açıklığı ayarı ve deklanşör hızı gibi netliği etkileyebilecek çeşitli faktörler bulunmaktadır.
Alan derinliği, odakta olan bir görüntünün miktarını ifade eder. Sığ bir alan derinliği, görüntünün yalnızca küçük bir kısmının odakta olacağı anlamına gelirken, derin bir alan derinliği görüntünün çoğunun odakta olacağı anlamına gelir. Alan derinliği diyafram açıklığı ayarından ve kamera ile konu arasındaki mesafeden etkilenebilir. Bu derste, netliği ve alan derinliğini nasıl kontrol edeceğimizi öğrenerek iyi odaklanmış güzel fotoğraflar oluşturmayı öğreneceğiz.
Konu 5: Pozlama nedir?
Pozlama, fotoğrafçılığın temel unsurlarından biridir ve kameranızın sensörüne veya filmine çarpan ışık miktarını ifade eder. Kulağa yeterince basit geliyor, ancak pozlamayı doğru ayarlamak zor bir iştir. Çok fazla ışık alırsanız görüntü aşırı pozlanır, bu da renklerin solmasına ve ayrıntıların kaybolmasına neden olur. Çok az ışık olursa görüntü az pozlanır ve bu da renklerin soluklaştığı karanlık bir görüntüye neden olur. Elbette, bazen aşırı veya az pozlanmış bir görüntü bilinçli olarak istenebilir, ancak normal şartlarda pozlamayı doğru şekilde yapmak gerekir. Bu derste pozlamanın nasıl ölçülmesi gerektiğini ve diyafram açıklığı, deklanşör hızı ve ISO kullanarak nasıl ayarlanacağını inceleyeceğiz. Bu dersin sonunda, pozlamanın ne olduğu ve nasıl kontrol edileceği konusunu kavramış olacaksınız.
Konu 6: Işık bilgisi - kelvin - renk
Bu derste ışığı ve ışığın fotoğraflarınızdaki renkleri nasıl etkilediğini ele alacağız. Özellikle, renk sıcaklığı için bir ölçüm birimi olan kelvin hakkında konuşacağız. Önceki dersimizden hatırlayabileceğiniz gibi, görünür ışık farklı renklerden oluşan bir spektrumdan oluşur. Her rengin kendine özgü bir dalga boyu vardır ve bu dalga boyları birleşerek gördüğümüz renkleri oluşturur. Farklı nesneler, sıcaklıklarına bağlı olarak farklı renklerde ışık yayarlar. Sıcaklık ne kadar yüksekse, o kadar fazla mavi ışık yayılır. Sıcaklık ne kadar düşükse, o kadar fazla kırmızı ışık yayılır.
Renk sıcaklığını ölçmek için Kelvin ölçeği kullanılır; 0K mutlak sıfır (mümkün olan en soğuk sıcaklık) ve 10.000K en sıcak sıcaklıktır. güneş ışığı yaklaşık 5500K renk sıcaklığına sahiptir. Dolayısıyla, güneş ışığıyla aydınlanan bir nesnenin fotoğrafını çektiğinizde, mavimsi bir renk tonuna sahip olacaktır. Ancak, mum ışığıyla aydınlatılan bir nesnenin fotoğrafını çekiyorsanız, kırmızımsı bir renk tonuna sahip olacaktır. Renk sıcaklığını anlamak, daha doğru ve gerçekçi görünen fotoğraflar çekmenizi sağlar. Bu eğitimde kelvin konusunu kesin olarak anlayacaksınız.
Konu 7: Işığın yetersiz olduğu ortamlarda kullanılan teknikler
Bir fotoğrafçı için en çetin anlardan biri ışığın yetersiz olduğu anlardır. Bunlar, kapalı mekanlarda portre veya natürmort çekerken ya da açık havada alacakaranlık veya akşam karanlığı gibi düşük ışıklı durumlarda ortaya çıkabilir. Bu durumlarda, ISO'yu artırmak veya diyaframı açmak gibi standart teknikler her zaman istenen etkiyi yaratmayacaktır.
Bunun yerine, fotoğrafçıların aydınlatma ayarlarında yaratıcı olmaları gerekir. Popüler tekniklerden biri, gölgeleri doldurmaya ve görüntüye belirginlik katmaya yardımcı olabilen kamera dışı flaş kullanmaktır. Bir başka seçenek de ışığı özneye geri yansıtmak için reflektör kullanmaktır. Fotoğrafçılar farklı aydınlatma düzeneklerini deneyerek, mevcut ışık miktarından bağımsız olarak bulundukları ortamdan en iyi şekilde nasıl yararlanabileceklerini öğrenebilirler.
Bu derste yetersiz ışık ortamında neler yapabileceğinizi örnekleriyle tartışacağız. Farklı ve işe yarar tekniklerle ipuçları vereceğiz.
Konu 8: Fotoğraf çekim teknikleri
Yaptığımız anketlerde öğrencilere en sevdikleri dersin hangisi olduğunu sorduk. Aldığımız yanıtlarda önemli bir bölümü fotoğraf çekim teknikleri dersi olduğunu söylediler. Biz de bununla yetinmeyip fotoğraf çekim teknikleri adında bambaşka bir eğitim hazırladık. Eğer sadece fotoğraf çekim teknikleriyle ilgili kapsamlı bir eğitim arıyorsanız bu eğitimimize mutlaka katılın.
Peki bu derste ne öğreniyoruz?
Fotoğrafçılık kursunun bu dersinde çekim tekniklerini ele alacağız. Fotoğraf çekerken çerçeveleme, kompozisyon ve ışıklandırma gibi dikkat edilmesi gereken birkaç önemli nokta var. Bu teknikleri anlayarak ve kullanarak, bir hikaye anlatan veya bir duyguyu aktaran çarpıcı fotoğraflar çekebilirsiniz. Çerçeveleme, fotoğrafı özneyi ön plana çıkaracak şekilde kırpmak ve aynı zamanda bağlamı sağlamak için çevreyi yeterince dahil etmektir. Kompozisyon, çerçeve içindeki öğelerin düzenini ifade eder ve bir denge veya gerilim duygusu yaratmak için kullanılabilir. Işıklandırma, görüntünün ruh halini ve ayrıntıların ne kadar iyi göründüğünü belirleyebildiği için fotoğrafçılıkta belki de en önemli faktördür. Bu dersi iyice öğrenirseniz çektiğiniz fotoğraflardaki farkı çok daha net bir şekilde anlayacaksınız.
Konu 9: Objektifler ve etkileri
Fotoğrafçılık eğitiminin bu dersinde objektifleri ve etkilerini ele alacağız. Doğru lensi seçmek, istediğiniz sonuçları elde etmek için önemlidir ve kullanılabilecek lens türlerini ve her lensin en iyi ne için kullanıldığını öğrenmek faydalı olacaktır. Örneğin, geniş açılı objektifler manzara veya kalabalık insan gruplarını yakalamak için idealken, telefoto objektifler nesnenize fiziksel olarak yaklaşmak zorunda kalmadan yakın plan çekimler yapmak için idealdir. Ayrıca, lenslerin çekilen fotoğraf üzerinde farklı etkileri de olabilir. Örneğin, bir telefoto lense telekonvertör eklemek yakınlaştırma gücünü artırırken, balıkgözü lens kullanmak belirgin bir kavisli distorsiyona sahip fotoğraflar ortaya çıkaracaktır. Lenslerin yeteneklerini ve sınırlamalarını anlayarak ekipman seçerken ve fotoğraf çekerken daha iyi seçimler yapabilirsiniz. Bu sebeple fotoğraf makinası veya lens satın almadan önce bu derse katılmalarını öneriyoruz. Aksi halde yanlış lenslere ciddi bir para harcayıp hiç kullanmayacağınız lensleri çantanızda taşımanız gerekebiliyor.
Konu 10: Fotoğraf düzenlemede kullanılan teknolojilere genel bakış
Fotoğrafçılık, karanlık oda ve folyo günlerinden bu yana uzun bir yol kat etti. Artık fotoğrafçılar, fotoğraflarını düzenlemek ve geliştirmek için çok çeşitli dijital araçlara sahipler. Bu derste, en popüler fotoğraf düzenleme teknolojilerinden bazılarına genel bir bakış atacağız. Birçok dijital fotoğraf düzenlemenin temeli olan piksel tabanlı düzenlemenin temelleri ile başlayacağız. Ardından, katman tabanlı düzenleme ve tahribatsız düzenleme gibi daha gelişmiş konuları ele almaya devam edeceğiz. Bu dersin sonunda, fotoğraf düzenlemede kullanılan farklı teknolojileri ve bunların çarpıcı sonuçlar yaratmak için nasıl kullanılabileceğini iyi bir şekilde öğreneceksiniz.
Genel olarak bu eğitimde neyi amaçlıyoruz?
Online temel fotoğraf eğitimi; sizin, fotoğrafçılığın temellerini anlamanızı, elinizdeki fotoğraf makinası veya cep telefonu ne olursa olsun onunla daha iyi fotoğraflar çekmenizi sağlayacaktır. Fotoğrafçılık teknikleri ve ayarlarına hakim olacak, farklı fotoğraf tiplerine göre (portre, manzara, gezi vb.) nasıl fotoğraf çekebileceğinizi bileceksiniz. Işığı doğru kullanmayı öğrenerek, cep telefonlarınızla bile güzel fotoğraf çekmeye ve onları düzenlemeye başlayacaksınız. Fotoğrafçılığı profesyonel olarak yapmayı planlayanlar için de makina ve lenslerin özelliklerini öğrenmeleri, alacakları ekipmana karar verme süreçlerinde yardımcı olacaktır.
Fotoğraf programından edineceğiniz bilgilerle, doğru fotoğrafın ne olduğunu bilerek anlamlı fotoğraflar elde edebileceksiniz. Ayrıca fotoğraf düzenleme programlarını da öğrenerek işin içine biraz daha dahil olma hissini yaşayacaksınız. Edindiğiniz bilgileri kullanarak pratiğini geliştirebilir ve kaliteli fotoğraflarınızla sosyal medya hesaplarınızı da süsleyebilirsiniz.
Fotoğraf çekme kursu ile elde edeceğiniz temel bilgiler iyi bir fotoğrafın da bel kemiğini oluşturur. Işık kullanımı, kadraj, uzun pozlama, çekim teknikleri, alan derinliği, Iso, enstantane ve fotoğrafta diyafram ayarları elde edeceğiniz fotoğraf için başlangıç araçlarıdır. Çektiğiniz fotoğrafın bakış açınız üzerinden nasıl bir düzenlemeye gerek duyduğu ise daha sonraki aşamaları oluşturur. Bu süreçte eğitmenlerden destek alınması başlangıç aşaması için önemlidir. Perspektif algınızın gelişmesi için öncelikle eğitmenlerden alacağınız bilgileri öğrenmeli ve onların gözetimi ile bilgisi dahilinde alıştırmalar yapmalısınız.
Fotoğrafçılık sanatı her sanat dalına özgü öznel fikirler, düşünceler ve kullanımlar grubunu içerir. Fotoğrafçılık kursu size aynı zamanda bir kompozisyon kullanımı ve göz aşinalığı sunar. Göz aşinalığı eğitmenlerin fotoğraf ve fotoğrafçılar özelinde anlatacağı bilgiler dahilinde olup, sizin de bu alanda uğraş veren profesyonel ya da amatör fotoğraf ve fotoğrafçılara ayrıca göz atmanız gerekmektedir.
İyi bir fotoğraf teknik bilgileri öğrendikten sonra kendi kadrajınıza neyi koyup çıkaracağınızla ilişkilidir. Kompozisyon kuralları ise eğitmen aracılığıyla uygulamalı olarak gösterilir ve bu kurallar fotoğrafın daha iyi görünmesini sağlar. Altın oran, üçler kuralı, derinlik hissi, doku- desen kullanımı gibi yaratıcı ve etkili kurallar teknik bilgi ile bütünlüklü olarak kullanılır ve kompozisyonun da temelini oluşturur.
Fotoğrafçılık kursu etkili bir şekilde yararlanmak istiyorsanız bilmeniz gereken şeylerden biri de eğitmenle kuracağınız etkileşimdir. Fotoğrafa olan ilginizi sürdürmek için pratik yapın ve bunu eğitmeninizle paylaşın.
Çoğu fotoğrafçı, bir veya birden farklı fotoğrafçılık türünde uzmanlaşırken, çeşitli fotoğrafçılık stillerini denemek, becerilerini genişletmek istemektedirler. Gereken teknik ve yaratıcı beceriler genellikle birden fazla fotoğraf türünün karşısına çıkmaktadır. Bu bir alanda geliştikçe, sizi diğer stillerde daha iyi bir fotoğrafçı yapan değerli dersler ve teknikler öğrenebileceğiniz anlamına gelebilmektedir. Genel anlamda en bilinen fotoğrafçılık türleri şöyledir:
Portre Fotoğraçılığı
En yaygın fotoğrafçılık türlerinden biri olan portre fotoğrafçılığı, bir bireyin veya grubun kişiliğini ve ruh halini yakalamayı amaçlamaktadır. Görüntüler samimi, pozlanmış, tüm vücut veya yakın çekimler olabilmektedir. Her iki durumda da, öznenin yüzü ve gözleri tipik olarak odaktadır. Işıklandırma ve fon, tonu ve duyguyu aktarmaya yardımcı olmaktadır. Popüler fotoğraf portre türleri arasında kıdemli portreler, aile portreleri, nişan fotoğrafları ve profesyonel vesikalık fotoğraflar bulunmaktadır. En iyi portre fotoğrafçıları, müşterilerin kendilerini tamamen rahat hissetmelerini sağlamaktadır. Böylece ifadeleri doğal ve rahat olmaktadır.
Foto Muhabirliği Fotoğrafçılığı
Foto muhabirliği, haber değeri taşıyan bir olayın veya sahnenin hikayesini fotoğraflar aracılığıyla anlatmanın bir yoludur. Foto muhabirliği olabildiğince objektif ve doğru olmalıdır. Samimi anları olduğu gibi yakalamak, mükemmel fotoğraflar çekmekten daha önemlidir. Foto muhabirleri genellikle planlanmamış, önceden yazılmamış anları yakalamak umuduyla planlanmış etkinliklere katılmaktadırlar. Foto muhabirinin çalışmaları rutin olarak dergi ve gazetelerde yayınlanmaktadır.
Moda Fotoğrafçılığı
Moda fotoğrafçılığı, moda kıyafetlerini, ayakkabılarını ve aksesuarlarını tüketiciler için daha cazip hale getirmek amacıyla sergiler ve güzelleştirir. Genellikle dergilerde çevrimiçi olarak yayınlanmaktadır. İnsanlar, fotoğrafları dikkat ve ilgi çekici hale getirmede son derece yaratıcı olma fırsatı nedeniyle farklı fotoğrafçılık türleri yerine bu nişi seçebilmektedir.
Moda fotoğrafçıları, defilelerden tam aydınlatma kurulumlarına sahip stüdyolara, şehir sokaklarına ve açık tarlalara kadar çok sayıda tam vücut fotoğrafı çeker ve bir dizi yerde çalışmaktadır. Portre fotoğrafçıları ile aynı becerilerin çoğunu kullanmaktadırlar. Ayrıca çekim stilistleri, yaratıcı yönetmenler ve modellerle çalışırken iyi bir ekip çalışması ve iletişim uygulaması gerekmektedir.
Spor Fotoğrafçılığı
Spor fotoğrafları, sporcuları, antrenörleri ve hatta hayranları mükemmel bir anda yakalayarak spor etkinliklerini besleyen tutku, drama ve duyguyu tasvir edebilir. Spor fotoğrafçıları, etraflarındaki aksiyona ayak uydurmak için hızlı bir şekilde pozlamalı ve çekim yapmalıdır. Daha hızlı bir deklanşör hızında çekim yapmak için daha yüksek bir ISO kullanmak en iyi uygulamadır.
Spor fotoğrafçıları ayrıca aksiyonu yakınlaştırmak için genellikle uzun, ağır lensler kullanmaktadır. İlginç açılar, işinizin bu rekabetçi türde öne çıkmasına yardımcı olabilmektedir.
Natürmort Fotoğrafçılığı
Göründüğü gibi, natürmort fotoğrafçılığı cansız nesneler içermektedir. Natürmort fotoğrafçılığı sanatsal veya ticari olabilmektedir. Stok fotoğrafçılığında ve ürün reklamcılığında yaygın olarak kullanılmaktadır. Kataloglarda, dergilerde ve reklam panolarında gösterilen ürün fotoğrafları bu alana örnek gösterilebilmektedir. Natürmort fotoğrafçıları için nesne seçimi, düzenleme ve aydınlatma harika bir çekim yapmanın anahtarıdır.
Editoryal Fotoğrafçılık
Editoryal fotoğrafçılık, tipik olarak bir dergi veya gazete için bir hikaye ya da makaleyi göstermek adına ele alınmaktadır. Editoryal fotoğrafın konusu büyük ölçüde değişebilir ve tamamen eşlik ettiği metnin konusuna bağlı kalabilmektedir. Genel olarak, editoryal fotoğrafçılık için fotoğrafçılar yatay ve dikey kompozisyonlar dahil olmak üzere çeşitli düzenlerde işe yarayan çekimler yapmaktadırlar. Editoryal fotoğrafçılıkta çalışırken, yazarlar ve sanat yönetmenleri ile yakın çalışmanız muhtemeldir. İyi iletişim becerileri ve profesyonellik sergilemekte başarılı olmanıza yardımcı olmaktadır.
Mimari Fotoğrafçılık
Binaların ve yapıların hem iç hem de dış tasarımı mimari fotoğrafçılığın konusudur. Depolardan şehir köprülerine ve eski kır bahçelerine kadar bu tür çeşitli yapıları kapsamaktadır. Genellikle fotoğraf, belirli bir kiriş veya kemer gibi yapının estetik açıdan en hoş kısımlarını sergilemektedir. İlginç malzemeler ve renkler de vurgulanabilir. Mimari fotoğrafçılıkta aydınlatma zor olabilir ve dış mekanlar için fotoğrafçıların doğal ışıkla nasıl çalışacaklarını bilmeleri gerekmektedir.
Düğün Fotoğrafçılığı
Günümüzde son zamanların en trend işlerinden biri olan düğün fotoğrafçılığı da her geçen gün kendini geliştiren fotoğrafçılarla dolup taşmaktadır. Düğün fotoğrafçılığı, düğün törenlerinin ve katılımcıların fotoğraflarını çekmeyi içermektedir. Ancak çoğu profesyonel, düğün fotoğrafçılığında birkaç fotoğraf çekmekten çok daha fazlası olduğunun farkındadır. Düğün fotoğrafçılığı, diğer birçok fotoğraf türünün bir karışımıdır. Portre, aile ve grup fotoğrafçılığı, belgesel, etkinlik ve yakın çekim görüntüleri içermektedir. Bu nedenle düğün fotoğrafçılığı çeşitli ekipman ve hazırlık gerektirmektedir.
Günümüz dünyasında fotoğraflar çok sıradan gibi görünseler de fotoğraf çekmek birçok insanın düşündüğünden çok daha fazlasını ifade etmektedir. Fotoğraf çekmek için çok sayıda teçhizata ihtiyacınız vardır. Günümüzün akıllı telefonları güzel fotoğraflar çekmek için yeterli kamera gücüne sahiptir. Daha acemi fotoğrafçılar için bu imkan yeterli olsa da fotoğrafçılık sanatını gerçekten keşfetmek ve profesyonel kalitede fotoğraflar çekmek istiyorsanız, çok sayıda ekipmana ihtiyacınız olacaktır. Çoğu fotoğrafçının fotoğraflarını çekmek için kullandığı ve eğitimde anlatılan ekipmanların sıralaması şöyledir:
Fotoğraf Makinesi
Akıllı telefon kamerası yerine bağımsız bir fotoğraf makinesi kullanmayı seçerseniz, bugün piyasada kaç tane farklı cihaz türü olduğunu çabucak anlayabilirsiniz. Bağımsız makinelerin fiyatları kaliteleri ve özellikleri bünyesinde fiyat farklılıkları gösterebilmektedir. İncelemelerini, özelliklerini okuyarak ve bir makinede ne aradığınızı düşünerek aradığınızı mutlaka bulabilirsiniz. Sadece profesyonel fotoğraf makinesindeki lensleri değiştirebileceğinizden emin olmanız yeterli olacaktır.
Lensler
Fotoğraf çekmek için ihtiyacınız olan en önemli şey elbette bir fotoğraf makinesidir. Ancak bundan sonraki en önemli şey mercek olmaktadır. Lensler, fotoğrafınızın kalitesinde büyük bir farklar yaratabilmektedir. Genel olarak temel lens türleri şu şekildedir:
Prime lensler, portre fotoğrafçılığı için keskin ve net fotoğraflar çekmenize olanak sağlayan lens çeşididir.
Yakınlaştırma lensleri, uzaktaki fotoğrafları çekmeniz için standart olarak yakınlaştırma yapan lens türüdür.
Telefoto lensler, spor ve hızlı hareket eden nesneleri çekmek için en ideal lens çeşitleri arasında yer almaktadır. Telefoto lensler hem amatör hem de profesyonel fotoğrafçılar arasında inanılmaz derecede popülerdir. Çeşitli durumlarda kullanışlı olan ve fotoğrafçılığınızı bir sonraki seviyeye taşımanıza yardımcı olabilen lens türleri arasında yer almaktadır.
Makro lensler genellikle nesnelerin fotoğrafını yakından çekmek için kullanılmaktadır. Bir makro lensin sonsuzdan 1:1 büyütmeye odaklanma yeteneği vardır. Bu da gerçek hayatta görüntünün boyutunun sensörde çoğaltılanla aynı boyutta olduğu anlamına gelmektedir. Büyütme oranı, fotoğraf makinesinin sensörüne yansıtılan görüntünün, konunun gerçek boyutuyla nasıl karşılaştırıldığını göstermektedir. Bundan dolayı 1:2 oranlı bir lens, sensörüne nesnenin yarısı boyutuna kadar bir görüntü yansıtabilirken 5:1 oranındaki bir lens, nesnenin boyutunun beş katı bir görüntü yansıtabilmektedir. Makro lensler ayrıca normal lenslere göre daha yakın odak mesafelerine izin verir ve genellikle nesnenize çok yaklaşmanızı gerektirmektedir. Uzmanlar, standart bir yakınlaştırma lensiyle başlamanızı ve ardından oradan daha fazla lens eklemenizi tavsiye etmektedir.
İşlem sonrası yazılım, günümüzün dijital fotoğrafçılık dünyasında, görüntülerini profesyonel kalitede düzenlemek isteyen herhangi bir fotoğrafçının sahip olması gereken diğer bir işlemde sonrası yazılımdır. Bu yazılım programları, fotoğraflarınızdaki rengi, ışığı ve diğer kusurları değiştirmenize olanak tanımaktadır. Böylece ihtiyacınız olan nihai ürünü tam olarak elde edebilmenize olanak sağlamaktadır. Doğrudan satın alabileceğiniz veya hatta küçük aylık ödemeler için abone olabileceğiniz Photoshop veya Lightroom gibi programlar da oldukça işinize yarayacaktır.
Bir fotoğraf makinesi, lens ve doğru yazılım programı kaliteli fotoğraflar çekmek için ihtiyaç duyduğunuz üç temel unsuru oluşturmaktadır. Herhangi bir görüntü çekerken gerçekten yardımcı olabilecek başka aksesuarlar da bulunmaktadır. Bunlar günümüzde modern fotoğrafçılığın temel taşlarını oluşturmaktadır. Bu aksesuarlar şunlardır:
Tripod
Tripod uzun süredir ortalıkta ve hala piyasadaki en değerli ve çok yönlü araçlardan biri arasında yer almaktadır. Fotoğrafçılıkta bir tripod, kamerayı, fotoğraf makinesini güvenli ve sabit bir şekilde tutmak için tasarlanmış üç ayaklı bir cihazdır. Çoğu tripodun merkezi bir direği, yüksekliği ve ayarlanabilir ayakları bulunmaktadır.
Tripodun temel amacı, fotoğrafçıların görüntüleri yavaş deklanşör hızları (uzun pozlama) kullanarak çekmelerine olanak sağlamaktır. Tripodlar, bir fotoğrafçının aynı görüntüyü veya sahneyi birden çok kez yakalamak istediği durumlarda da yaygın olarak kullanılmaktadır. Örneğin; aynı sahneyi farklı pozlamalar ile birden çok kez çekerek HDR görüntüler oluşturabilirsiniz.
Filtreler
Polarize filtreler, manzara fotoğrafçılarının severek kullandığı bir araçtır. Dışarıda çekim yapılırken oldukça önemli bir yere sahiptir. Filtreler çoğunlukla yüksek kaliteli camdan (veya reçineden) yapılmaktadır. Bir merceğin önüne takıldıklarında, fotoğraf makinesine gelen belirli renkleri veya ışık türlerini engellemek yani filtrelemek için kullanılmaktadır. Bazı filtreler (örneğin, ND filtreleri) fotoğraf makinesine gelen toplam ışık yoğunluğunu azaltmak için tasarlanmış ürünler arasında yer almaktadır.
Flaş
Flaş, aydınlatma koşullarının yıldızlardan daha düşük olduğu durumlarda, görüntülerinizin kalitesini yükselten ve estetik oluşturmak için oldukça etkili araç olarak kullanılmaktadır. Harici bir kamera üstü flaşın faydaları, dahili bir kamera flaşı tarafından sağlananlardan çok daha ağır basarken, tek dezavantajı ise ek bir ekipman parçası bulundurmasıdır.
Fotoğrafçılık kursunu başarıyla tamamladınız. Artık fotoğraf çekerken nelere dikkat etmeniz gerektiğini, fotoğrafçılıkla ilgili temel bilgileri öğrendiniz ve fotoğraf makinelerini daha yakından tanıyorsunuz. Bu eğitim sonunda ilk olarak hangi teknikle çalışmak istediğiniz hakkında bir fikir sahibi olursunuz. Hangi makineyi seçeceğinizden, kullandığınız makinenin dilinden anlamaya kadar bir öngörünüz olur.
Eğer amacınız fotoğrafçılıktan para kazanmak, hobinizi bir meslek haline dönüştürmekse, her şeyden önce, ne tür fotoğraflar çekmek istediğinize karar vermelisiniz. Bu kararı verirken önceliğiniz ilgi alanınız olmalı. Çünkü sevmediğiniz bir konuda yaratıcı olamazsınız. Henüz bir fotoğraf makineniz yoksa ilk cep telefonunuz ile de harikalar yaratabileceğinizi de söylemiştik. Fotoğrafçılık eğitimi ile öğrendiklerinizi kendi yaratıcılığınızla bileştirerek yeteneğinizi geliştirebilirsiniz. Unutmayın ki öğrendikleriniz size yol gösterir gelişmek için pratik yapmaya ihtiyacınız var.
Yani bol bol fotoğraf çekmeye :) Her şeyin dijital dünyaya taşındığı günümüzde kendinize çektiğiniz fotoğraflardan oluşan ücretsiz bir blog sayfası açabilirsiniz. Blog sayfanızı da sosyal medya hesapları ile destekleyebilirsiniz. Fotoğraf çekmek konusunda uzmanlaştıkça tarzınız da oluşmaya başlayacaktır. Bu noktada fotoğraf makinesi seçiminiz de kolaylaşır. Analog ya da dijital çekimler mi, siyah beyaz ya da renkli çekimler mi yapmak istediğiniz konusunda da ilerledikçe daha net fikir sahibi olursunuz.
Blog sayfanız aynı zamanda sizin işlerinizi sergilediğiniz referansınız olacaktır. Fotoğrafçılık kursu ile sahip olduğunuz e-sertifikanız da sizin için en önemli ikinci referanstır. Bu sayede kendi alanınızda örneğin bebek fotoğrafları konusunda çekimler yapıyorsanız kurumsallaşabileceğiniz gibi, firmalara da iş başvurusu yapabilirsiniz. Siz yeter ki yola çıkın ve adım atın :)
İyi bir hedef ve yüksek motivasyonla başarıyı yakalama şansınız yüksek olacaktır. İnternet dünyasının sayısız seçeneklerini fotoğrafçılık yeteneğinizle birleştirebilirsiniz. Görselin ne derece önemli olduğunun bir kanıtı da internet üzerindeki imaj bankalarıdır. Bunun için iyi bir arşive ve çok çalışmaya ihtiyacınız olduğu bir gerçek ama hedef olarak belirlediğinizde başarabileceğiniz bir iş alanı. Bir blog ile başlayıp arşivlerinizi bir imaj sitesine dönüştürebilirsiniz.
Fotoğrafçılık, nispeten kısa tarihinde uzun bir yol kat etmiştir. Neredeyse 200 yıl içinde fotoğraf makinesi bulanık fotoğraflar çeken basit bir kutudan, günümüzün DSLR’lerinde ve akıllı telefonlarında bulunan yüksek teknolojili mini bilgisayarlara doğru gelişme göstermektedir. Fotoğrafçılığın hikayesi oldukça büyüleyicidir. Aynı zamanda da en ince ayrıntısına kadar inmek mümkün olabilmektedir. Bununla birlikte, bu bilimsel sanat formunun önemli noktalarına ve önemli gelişmelerine kısaca bir göz atabiliriz…
İlk fotoğraf makineleri maalesef aslında makine değildi. Bir tür projektördü. Bu kavram, 'Mozi' adlı Çinli bir filozofun küçük bir delikten karanlık bir odaya geçen ışık ışınlarından bir görüntünün yaratılışını kaydettiği MÖ 5. yüzyılda söz edilmişti. Bu karanlık odayı bir “toplama yeri” veya “kilitli hazine odası” olarak adlandırmıştı. Bu söylemler Yunan filozof Aristoteles tarafından "Sorunlar" da da bahsedilmiştir. Bu doğal optik fenomen daha sonra "karanlık oda" veya bizim şu an kullandığımız ifade ile "iğne deliği görüntüsü" olarak bilinir hale gelmekteydi.
İğne deliği etkisini anlamak için, dışarıdan ışığın içeri girmesine izin veren küçük bir deliği olan karanlık bir oda hayal edebilirsiniz. Işık, küçük delikten önündeki duvara geçer ve odanın dışındakilerin ters bir görüntüsünü duvara yansıtır. Tersine çevrilmiş görüntü, ışığın düz çizgiler halinde hareket ettiği fiziğin doğal yasasını kanıtlamaktadır.
Camera Obscura kavramı, Alhazen olarak da bilinen Arap fizikçi AIbn Al-Hytham tarafından 1021 yılında kapsamlı bir şekilde incelenmiş ve belgelenmiştir. Yüzyıllar boyunca, diğerleri ışığın doğasını karanlık fotoğraf makinesi ile denemeye ve incelemeye başlamıştır. İlk fotoğraf makinesi karanlıklarının çoğunu ve güneş tutulmalarını güvenli bir şekilde görüntülemek için kullanılan büyük odalar olmaktaydı. Gerçek "Camera Obscura" terimi nihayet 17. yüzyılın başlarında, Avusturya'da ölçüm yapmak için portatif bir çadır kullanan Alman gökbilimci Johannes Kepplar tarafından kullanıldı.
1800'lerin başlarına kadar, taşınabilir fotoğraf makinesi karanlıkları esas alarak eğlence amacıyla resim çizmek ve yansıtmak için kullanılıyordu. 1820'lerde bunların hepsi çarpıcı biçimde değişme göstermiştir. Joseph Nicephore Niepce adlı bir Fransız mucit, ışığı bitümle kaplanmış bir kalaylı plakaya maruz bırakmak için bir fotoğraf makinesi ile deney yapmıştır.
Plaka, saatlerce ışığa maruz bırakılmış ve açıkta kalan alanlarda bitüm sertleştiğinde, maruz kalmayan alanlar bir çözücü ile çıkarılmıştır. Bu, açık alanların sertleştirilmiş bitüm ve koyu alanların çıplak kalay olmasıyla olumlu bir görüntü bırakmıştır. Görmek için, tabağın aydınlık ve karanlık arasındaki karşıtlığı gösterecek şekilde aydınlatılması ve açısının ayarlanması gerekmiştir. Niepce, Fransız arkadaşı Louis Daguerre ile ortak olarak çalışmalar yürütmüştür. İkili, bitüm sürecini daha hassas bir reçine ve farklı pozlama sonrası muameleler kullanıp, rafine ederek daha kısa pozlama süreleri (saatler alan süreler) ve daha yüksek kaliteli görüntülere ulaşmıştır.
Dünya üzerinde ilk bilinen fotoğraf Joseph Nicephore Niepce tarafından 1826 yılında bir yaz günü çekilmiştir.
Öz çekimler çok popüler olmadan önce, Robert Cornelius bir fotoğraf makinesi kurmuştur ve Philadelphia, Center City'deki Chestnut Caddesi'ndeki bir işyerinin arkasında 1839'da dünyanın ilk oto portresini çekmiştir.
İlk renkli fotoğraf matematiksel fizikçi James Clerk Maxwell tarafından 1855 yılında çekilmiştir.
İlk hava fotoğrafı 1860 yılında sıcak hava balonu çekilmiştir. Hava fotoğrafı 2000 feet Boston kenti göstermektedir. Fotoğrafçı James Wallace Black, “Boston, Eagle and the Wild Goose See It” adlı çalışmasına imza atmıştır.
NASA fotoğrafçıları, 1950 yılının Temmuz ayında bir Cape Canaveral fırlatmasının ilk fotoğrafını çekmişlerdir.
İlk dijital fotoğraf 1957 yılında çekilmiştir. Fotoğraf, başlangıçta filme çekilmiş bir çekimin dijital taramasıdır. Fotoğraf Russell Kirsch'in oğlunu tasvir etmektedir.
Günümüzde fotoğrafçılık
Fotoğrafçılık günümüzde hobi olarak yapılan bir aktivite olmasının yanında, profesyonel makineler sayesinde de iş alanında önemli oranda kazanç sağlayan meslek kollarından biridir. Geçmişten bugüne farklı alanlarda, büyük ilerlemeler kaydeden fotoğrafçılık sanatında çekim yaparken objeye ya da figüre göre; refleks, compact, körüklü, minyatür, stüdyo, sualtı, poloraid, otomatik, yarı otomatik ve dijital fotoğraf makineleri mevcuttur. Bu makineler hakkında bilgi verecek olursak;
Büyük Boy Fotoğraf Makineleri: Büyük boy makinelerde, 9x12, 13x18 cm. ve daha büyük ebatlarda tabaka film kullanılır. Bu makinelerle, daha çok açık havada mimari, endüstri, portre ve reklam çekimi yapılır. Elde taşınma özelliğine sahip olmalarıyla birlikte de ağır makinelerdir. Hem taşınabilir hem de sabit olacak şekilde iki türlü üretilir.
Orta Boy Fotoğraf Makineleri: Orta boy makineler kendi içlerinde kutu, katlanabilir, çift objektifli refleks ve ters objektifli refleks makineler şeklinde sıralanır. Fakat günümüzde sadece tek objektife sahip taşınabilir orta boy makinelerin kullanıldığı görülür. 45 mm den başlayarak, farklı odak uzaklı objektifleri vardır. Portre, basın, reklam, endüstri çekimlerinde ve stüdyolarda profesyoneller tarafından tercih edilirler.
Küçük Boy Fotoğraf Makineleri: Küçük boy fotoğraf makinelerine, hem profosyonel hem de amatör fotoğraf çekimi yapan kişilerin elinde rastlamak mümkündür. Çekimlerinde 24x36 mm. Ölçüsünde film kullanılır. Balık gözü, normal, geniş, tele, zoom ve makro gibi çeşitli objektiflerle birbirinden farklı odak uzaklıklarındaki görüntüleri elde etmek mümkündür.
Minyatür Fotoğraf Makineleri: Bu makineler daha çok, fotoğrafı çekilen kişinin kimsenin haberi olmadan fotoğrafının çekilmesi istendiğinde kullanıma açılır. Görüntü boyutları son derece küçük olduğundan, fazla büyüme imkanı sağlamazlar. Polis, casus ya da gizli çekim yapılması gereken haberlerde basın sektöründe çalışan fotoğrafçılar tarafından kullanılır.
Polaroid Fotoğraf Makineleri: Fotoğrafı çektikten sonra görüntüyü hemen verebilen fotoğraf makineleridir. Gövde yapısı, objektifi ve vizör sistemlerinin diğer makinelerle aynı olmasına karşın, arka bölümleri özel kasetli film bandını alacak ölçüde yapılmıştır. Reklam ve vesikalık çekimlerine yönelik ışık ve düzenleme tekniklerinde kullanılır.

Evren Yılbaşı Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Tasarım bölümü mezunudur. Eğitmenlik sürecine karar vermeden önce grafik tasarım alanında uzmanlık kazanmıştır. Marka yöneticisi, sanat yönetmeni, yaratıcı yönetmen, sosyal medya pazarlama ve e-ticaret gibi pozisyon ve alanlarda profesyonelleşerek eğitmenlik yapmaya devam etmiştir. Enstitü'de Fotoğrafçılıkla ilgili eğitimler vermektedir. İdealist bir eğitmen olarak, eğitimlerinde fotoğrafçılıkla ilgili özgün ve herkesin anlatmadığı özel bilgileri paylaşıyor.

Fotoğrafçılık hakkında hiçbir şey bilmiyorsanız bile bu kurs size çok güzel bir temel atacaktır. Hocamızın sektördeki tecrübesi ve anlatım şekli size profesyonel fotoğrafçılık hakkında çok şey katıyor ve sıkmıyor. Hocamıza fotoğrafçılığa olan ilgimi artırdığı için teşekkür ederim.

Fotoğrafçılığa ilginiz varsa, bu eğitime katılmanızı tavsiye ederim. Dersin eğitmeni temel ve teknik bilgileri kolaylıkla anlaşılır ve sistematik bir şekilde aktarıyor. Derslere canlı katılma fırsatım olmamasına rağmen ders kayıtlarını izleyip, konuları kolaylıkla takip edebildim. Bu dersi almamın sebebi "ürün fotoğrafçılığı" dersinin ön koşulu olmasıydı. Aslında tamamen ürünlerimin fotoğrafını çekebilmek için katıldım. Fakat şu an ürünlerimi pozlamak dışında fotoğrafçılığa da ayrıca bir ilgim oldu.

Hocama çok teşekkür ederim. Gerek sorularımıza özen göstermesiyle gerek anlamadığımız noktaları tekrarlayıp anlatmasıyla harika dersler topluluğu oldu. Bu eğitimden çok fazla şey öğrenmekle beraber, fotoğraf makinam yanımda olmasa bile her şeye bakış açımı olumlu anlamda değiştirdi. Çok eğlenerek öğrendiğim uygulamalarla beraber aklımda kalan muhteşem bir dersti.
Hayır. Bu eğitim herkes için. İster hobi fotoğrafçılığı, ister yeni bir fotoğraf tekniği arıyor olun bu eğitimden bir şeyler öğrenebilirsiniz. Yeni bir hobi edinmek ya da amatör olarak ilgilendiğiniz fotoğrafçılığı profesyonel anlamda öğrenmek ister misiniz? Çektiğiniz her yeni kareyle birlikte hayata bakış açınızın da geliştiğini göreceğiniz bu alanda uzmanlaşarak maddi kazanç sağlayabilirsiniz.
Fotoğrafçılık eğitimi tüm öğrenciler için uygundur. Amacınız ne olursa olsun bu eğitimde fotoğraf çekme konusunda mutlaka bir şeyler öğreneceksiniz.
İlk derste fotoğraf makinesinin nasıl tutulacağı, tuşları, fonksiyonları ve diğer özellikleri anlatılmaktadır. Cihazın tutuş şekli en önemli konulardan biridir. Cihazın verimli bir şekilde kullanılabilmesi için kursiyer makineyi en uygun şekilde tutabilmelidir.
Enstitü kurs eğitimine sıfırdan başlıyor. Amatör seviyeden profesyonel seviyeye geçiş yapılıyor.
Fotoğrafçılık eğitimini blog yazarlığı eğitimi alarak, fotoğraflarınızın hikâyelerini yazabilirsiniz. Tüm bunların dışında aldığınız fotoğrafçılık kursu ile sadece boş vakitlerinizde keyif alabileceğiniz bir hobi olarak da yolunuza devam edebilir, içinizdeki fotoğraf tutkusunun tadını çıkarabilirsiniz :)
Temel fotoğrafçılık dersleri arasında çekim teknikleri ve kompozisyon oluşturma bilgileri de mevcuttur. Çekilecek olan özne ve nesnelerin doğru bir şekilde konumlandırılması ışığın etkin ve hızlı bir şekilde kullanılması, çekim tekniklerinin açı bilgileri ile pekiştirilmesi gibi konular bu derste işlenmektedir.
Hem otomatik hem de manuel fotoğraf makinesi kullananların bilmesi gereken temel fotoğrafçılık konuları arasında ışık ve lens bilgisi de yer alıyor. Sabah, öğlen ve akşam zamanlarında doğru lens kullanımının tüm ayrıntıları bu derslerde verilmektedir. Aynı zamanda ışık formüllerinin tam dökümü de deneyimli eğitmenlerin çalışmaları ile birlikte sunuluyor.
Işık bilgileri kadar flaş kullanımı da fotoğrafçılık sanatında önemli bir yeri kapsıyor. Flaşın doğru kullanımı için makinenin özellikleri anlatılması derslerde tüm kursiyerlerle paylaşılmaktadır. Pozlama ve diyafram bilgileri de bu derslerin içerisinde yer alıyor.
Fotoğrafçılık, geniş bir kavramdır. Fotoğraf sanatçıları bulundukları mekâna ve ilgi duydukları fotoğrafçılık alanlarına yönelmişlerdir. Bu yüzden fotoğrafçılığı alt kollara sınıflandırma fikri doğmuştur.
Fotoğrafçılığın başlıca çeşitleri nelerdir?
Sokak Fotoğrafçılığı
Belgesel Fotoğrafçılığı
Düğün Fotoğrafçılığı
Portre Fotoğrafçılığı
Gezi Fotoğrafçılığı
Mimari Fotoğrafçılığı
Stüdyo Fotoğrafçılığı
Moda Fotoğrafçılığı
Doğa Fotoğrafçılığı
Şeklinde devam ederken, bir de son zamanlarda trend olan, ailelerin bu en güzel anı çocuklarına armağan etmesini sağlayan ve bir bebeğin doğum anını fotoğraf karesine sığdıran fotoğrafçıların tercihi Doğum Fotoğrafçılığı oluyor. Bunların yanı sıra bireysel olarak çalışabileceğiniz gibi günümüzde dijital platformdaki fotoğrafın önemine bağlı olarak firmalar ya da ajansların bünyesinde de bu mesleği yapabilirsiniz. İnternete şöyle bir baktığımızda fotoğrafın olmadığı tek bir sektör dahi görmek mümkün değil.
Online alışveriş sitelerinden tutun da markaların ürün sitelerine kadar her şey fotoğraf olarak da kullanılmak zorunda. Yani fotoğraf internet dünyasının önde gelen içeriklerinden biri. Bu durum firmalar ve e-ticaret siteleri için düzenli çalışabilecekleri fotoğrafçı ihtiyacını da beraberinde getiriyor.
Tabii bir firma ya da ajansa bağlı çalışacaksanız kurallar biraz daha değişiyor. Her ne fotoğrafı çekiyor olursanız olun, doğru bir görüntü elde etmek için birçok yerde, o koşullara göre çalışmak zorundasınız. Artık müşterinizin isteklerine göre fotoğraflar çekmelisiniz ve onlarla profesyonel bir bağ kurmalısınız. Bir ekiple birlikte çalışacağınız için takım ruhunu iyi kavramanız da önemli.
Bir fotoğrafçının olmazsa olmazı bilgisayar programı olan photoshop ya da diğer fotoğrafçılık programlarıdır. Bu programlar sayesinde görüntülerde küçük rötuşlar yaparak, bireysel ya da kurumsal müşterinizin isteği doğrultusunda resimleri yeniden boyutlandırabilirsiniz. İş hacminin çok geniş olduğu fotoğrafçılık mesleğinde kendinizi en mutlu hissedeceğiniz alanda çalışmayı seçmelisiniz.
Fotoğrafçı, dijital veya film kamerasıyla fotoğraf çekme sanatına odaklanan profesyonel kişilere denir. Fotoğrafçılar yapay veya doğal ışıklandırmayı çeşitli ortamlarda farklı insanların, yerlerin ya da herhangi şeylerin fotoğraflarını çekmek için kullanmaktadırlar. Bazı fotoğrafçılar stüdyo çalışmalarına odaklanırken, diğerleri de doğal, dış dünyayı keşfetmektedir.
Dijital fotoğrafçılık, bir fotoğraf makinesinin filminde pozlamanın aksine, bir lensle odaklanmış görüntüleri yakalamak için bir dizi elektronik foto dedektör içeren makineler kullanan bir fotoğrafçılık biçimidir. Yakalanan görüntüler dijital hale getirilip daha fazla dijital işleme girebilmektedir. Ayrıca dijital yayıncılığa veya baskı görüntüleme için bir bilgisayar dosyası olarak saklanmaktadır.
Temel fotoğrafçılık eğitimi alarak, üzerine çalışmak istediği fotoğrafçılık alanında kendini yetiştiren herkes fotoğrafçılık yapabilir.
Doğru ışık, doğru açı sağlandığında güzel kareler elde etmeniz mümkündür. Denklanşöre her bastığınızda bir anı daha ölümsüzleştirirsiniz. Unutulmaz zamanları, en özel günleri, gezdiğiniz yerleri fotoğraflamaktan daha keyif verici ne olabilir! Fotoğrafçılığı hobi edinmek zamanla tutkuya da dönüşebilir. Gerçekten başarılı olmaya başladığınız ve profesyonelleştiğiniz anda bu hobinizden maddi gelir dahi elde etme imkanına sahip olursunuz. Çektiklerinizi fotoğraf paylaşım sitelerine yükleyebilir, kriterlerini sağladığınız takdirde hobinizi kazanca dönüştürebilirsiniz.
Fotoğraf çekmeyi öğrenmek ne göründüğü kadar kolay ne de sanıldığı kadar zordur. Fotoğraf çekmeyi öğrenmek ve hobi edinmek için biraz zamana ihtiyacınız olacaktır. Fotoğrafçılık eğitimi almanın yanı sıra deneme yanılma yöntemi ile günden güne gelişim göstereceksiniz. Önemli olan sabır ve azimle fotoğraf çekmeye, fotoğrafçılığı daha iyi öğrenmeye devam etmenizdir.
Günümüzde fotoğrafçılık çok büyük bir sektör haline geldi. Yemek, düğün, bebek vs derken fotoğrafa ihtiyaç duyulan alanları bir çırpıda saymak mümkün değil. Her gelişen sektör gibi burada da rakipler bir hayli fazla. Ancak sizi bir adım öne geçirecek bir formül var: Özgünlük. Kendi maharetlerinizi sergilemek için fotoğrafçılık size inanılmaz bir özgürlük sunar. Bu özgürlüğü kreatif üretimle birleştirmek sizin elinizde. Bu sayede birçok rakibinizin önüne geçebilirsiniz. Alanında benzersiz işlere imza atmak popülaritenizi arttırdığı gibi kazancınızı da arttıracaktır. Fotoğrafçılığa başlamak ile ilgili yol haritanızı edindiğinize göre zaman kaybetmeden yollara düşün. Ağaçlar, kuşlar, çiçekler model olmak için sizleri bekliyor.
Maalesef yüksek döviz kuru, vergiler vs derken fotoğraf makinaları ve ekipmanları oldukça pahalılar. İster hobi amaçlı olsun ister profesyonel her iki kullanıcıyı da maddi anlamda zorlayan bir alan fotoğrafçılık. Dolayısıyla yeni başlayanların bu alana harcama yapmadan evvel kendilerine sorması gereken bazı sorular var.
İlk soru fotoğrafa ilgim ne kadar? Herkes yeni başladığı bir hobide en tutkulu kişinin kendisi olduğunu düşünür. Fakat iş biraz dallanıp budaklandımı yılgınlık, bıkkınlık baş göstermeye başlar. Bu yüzden bir merakla fotoğraf makinalarına binlerce lira döküp sonrada öylece bir köşede atıl halde duran binlerce liralık fotoğraf makinalarıyla dolu birçok ev var.
İlk aşamada ikinci el almak sizler en ekonomik yol olabilir. Ayrıca üzerinizde daha az baskı hissetmenizi sağlar. Kendinize sormanız gereken ikinci soru da ne tür fotoğraflar çekmek istiyorum? Bu sorunun cevabı ilk aşamada çok önemli olmayabilir ancak kendinizi geliştirdikten sonra amacınıza uygun ekipman seçmeye dikkat edin. Günün sonunda hayal kırıklığına uğramanızı istemeyiz.
Fotoğrafçılık eğitimi, fotoğrafçılığı hobi edinmek isteyenler için son derece faydalı olacaktır. Çünkü yeni bir şeye başlamadan önce ve başlarken o konuda yeterince bilgi sahibi olmak gerekir. Eğitim ile temel bilgiler edinerek, fotoğrafçılığı öğrenerek yeni bir hobi edinebilirsiniz.
Fotoğraf çekmek bakış açınızı zenginleştirir. Hayatta karşılaştığınız sorunlara karşı farklı açılardan yaklaşım kazandırır. Eğitim süresince önemli olan yılmadan, sabırla öğrenmeye devam etmenizdir. İlk çektiğiniz fotoğraflarda yaptığınız hatalar sizi yıldırmasın, motivasyonunuzu düşürmesin. Aksine hata yapa yapa doğrulara ulaşacağınız bir süreç olduğunu daima aklınızda bulundurun. Kimse fotoğrafçılığı doğuştan öğrenmedi bunu unutmayın :) Her şeyde olduğu gibi fotoğrafçılığı öğrenmeniz için de sabır ve azim gereklidir.
Fotoğrafçılığı hobi edinmek, size sosyal çevre de kazandırır. Belirli zamanlarda düzenlenen fotoğrafçılık gezilerine katılabilirsiniz. Gezilerin gün ve saatlerini sosyal medya gruplarından takip edebilirsiniz. Fotoğrafçılık eğitimi ile hem yeni bir hobi edinir hem de fotoğraf gezilerinde yeni insanlar tanıyarak sosyal çevrenizi genişletirsiniz.