AnasayfaBlogFotoğrafçılık Bakarken Görebilmektir
Fotoğrafçılık

Fotoğrafçılık Bakarken Görebilmektir

28 Ağustos 2019
Ön planda, önünde bir kamera tutan bir insan silueti görülüyor. Arka planda yine siluet halinde bir dağ var. Kişi fotoğraf makinesinin vizöründen bakıyor ve muhtemelen bir fotoğraf çekiyor. Kişi rahat bir duruş sergiliyor, sağ kolunu uzatmış ve sol kolunu bükmüş. Fotoğraf makinesi sol elinde, sağ eli ise objektifin yanında. Dağ çok yüksektir ve arkasında yıldızlı bir gece göğü ile uzakta görülebilir. Kişinin ve fotoğraf makinesinin silueti çok belirgin; fotoğraf makinesi siyah, kişi ise koyu gri. Genel görüntü, doğada bir anı yakalayan birinin güzel bir temsilidir.
Fotoğrafçılık TanımıGelişim OrtamıGelişim Sonuçları
Fotoğrafçılık, herkesin kendi bakış açısı ve deneyimlerine göre farklı şekillerde tanımladığı bir sanat dalıdır.Analog fotoğrafçılık dönemiAnalog fotoğraflar, birçok insanın hala kopamamış olduğu bir fotoğrafçılık türüdür ve nostaljik değeri büyüktür.
Fotoğrafçılık, kişiye, bir olayı, bir kişiyi veya bir nesneyi izleyiciye aktarma yeteneğini sunar.Sosyal medya dönemiSosyal medyada paylaşılan fotoğraflar, genellikle daha çok beğeni almak için yarıştıkları bir platformdur.
Fotoğrafçılık, görmeyi ve gözlemlemeyi gerektiren bir sanattır.Teknolojik gelişmelerGelişen teknoloji ile beraber herkesin birer fotoğrafçı olma yeteneği artmıştır.
Fotoğrafçılık, farklı bakış açıları, farklı hikayeler ve anılar demektir.Kişisel hesaplarArtan sosyal medya kullanımı ile birlikte, birçok kişi kişisel hesaplarını fotoğraf sergisi gibi kullanmaya başlamıştır.
Fotoğrafçılık, bir duyguyu, bir anı ya da bir hikayeyi aktarma yeteneğine sahip bir sanattır.Dijital fotoğrafçılıkDijital fotoğrafçılık, anında sonuç almayı ve fotoğrafları kolayca düzenlemeyi sağlar.

Fotoğraf denildiği zaman herkesin aklında farklı şeyler canlanır. Kimisi için hala kopamamış oldukları analog fotoğraflar kimisi içinde sosyal medyada daha çok beğeni aldıran fotoğraflar. Peki sizin aklınızda ne canlanıyor? Gelişen teknoloji ve artan sosyal medya kullanımı herkesi birer fotoğrafçı yapmış sergileri ise beğeni almak için yarıştıkları kişisel hesapları haline gelmeye başlamıştır. 

Fotoğraf Nedir?

Fotoğraf gördüklerimizi değişik araç ve malzemeler sayesinde özel yüzeylerde sabitlemeye denir. Kelime Yunanca ışık anlamını karşılayan ‘Photos’ ve yazmak anlamını karşılayan ‘Graphos’ sözcüklerinden oluşmaktadır. Yani ışıkla yazma sanatıdır. 
1813 senesinde Joseph Nicéphore Niepce kağıttaki bir görüntüyü kalay levhaya geçirerek tarihte bilinen ilk fotoğrafa imzasını atmıştır.

Fotoğrafçı Kimdir?

Fotoğrafçı hepimizin baktığı ama sadece onun görebildiği anları ölümsüzleştiren kişidir. Aslında bu genel tanımın yanı sıra kolay erişilebilir ve artık birçok alete monte edilen kameralar sayesinde fotoğrafçı biziz. İçinde bulunduğumuz anı ölümsüzleştirmek baktığımızda tekrar tekrar yaşamak için hemen her durumun fotoğrafını çekeriz. 

Nasıl Fotoğrafçı Olunur?

Günümüzde eline SLR makine alan fotoğrafçı oldum sanıyor. Çevrenizde böyle kişiler vardır ya da bir yerde rastlamışsınızdır. Peki, her şeyi yapan bu makineler mi? Bize sadece boynumuza asmak mı kalıyor? Ya da maddi imkanımız var ve stüdyo açtık şimdi işler tamam mı? Elbette hayır. Her meslekte olduğu gibi bu meslekte de eğitim ve deneyim çok önemli. Ülkemizde fotoğrafçılık eğitimi alabileceğiniz kurumlar mevcut. 

Fotoğrafçılık eğitimi nereden alabilirim?

İstanbul İşletme Enstitüsü ücretsiz online eğitimler programları veriyor. Alacağınız online temel fotoğraf eğitimi fotoğrafçılığın temellerini anlamanızı ve fotoğraf makinası veya cep telefonu fark etmez daha iyi fotoğraflar çekmenizi sağlayacak. 

Fotoğraf çekmeyi seviyorsunuz ve harika fotoğraflar çekmek istiyorsunuz. Henüz bir fotoğraf makinası almadınız ya da mevcut fotoğraf makinanızla iyi fotoğraflar yakalamak istiyorsunuz. Bu eğitim tam size göre. Ayrıca deneyim kazanmak için ise fotoğraf ajansları tercihiniz olabilir. Devamında ise özel bir alana yönelerek bu alanda profesyonel olarak kendinizi geliştirebilirsiniz. Şimdi gelin bu işe sıfırdan başlarken işimize yarayacak birkaç püf noktaya değinelim.

Fotoğrafçılık Üzerine Püf Noktalar

  • Fotoğraf çekmeye başlamadan önce bir süre fotoğraf incelemesi yapın. Çekinmeyin, birçok fotoğrafçı kariyerinin ilk zamanlarında gördüklerini taklit ederek yeni bir bakış açısı kazanmıştır.

  • Bol bol fotoğraf çekin. Teorik bilgiler sizi donanımsal olarak güçlendirse de tek başına bir adım ileri taşımaya yetmeyecektir. Kendinizi geliştirmenin en önemli yolu makineyi elinize almaktır.

  • Fotoğraflarınızı manuel çekmeye çalışın. Makinenin değerleri otomatik olarak ayarlaması size bir şey katmamanın yanı sıra daha iyi fotoğraflar çekmenizi de engeller.

  • Çekeceğiniz fotoğraflara uygun lens kullanımı önemlidir. Lensleri araştırıp istediğiniz alana yönelik bir lens edinin.

  • Işık. Fotoğrafçı tarafından ihtiyaç duyulan en önemli şey. Tabii ki ışığı kullanmayı, kadraja nasıl yerleştireceğinizi bilmek size çok fayda sağlayacaktır.

  • Fotoğrafçının karşısına her durumda istediği kare çıkabilir. Işık yetersizdi, makine ayarı yapamadım diyerek fotoğraftan vazgeçmek istemezsiniz. Bu nedenle fotoğraflarınızı RAW (ham) formatta çekmenizi tavsiye ederiz. Daha sonra istediğiniz değerlerde işlemesini yapabilirsiniz.

  • Fotoğraf düzenleme programlarını bilmek size birçok avantaj sağlar. Bir önceki maddede bahsettiğimiz ham fotoğrafları işlemek için bu programları iyi kullanabilmelisiniz.

Bu bahsettiğimiz önerilere uyarak ilk fotoğrafınızın mükemmel olmasını beklemeyin tabii. İyi bir fotoğrafçı olmak zaman alan bir süreçtir. Alınan eğitimler, gidilen kurslar bu sürece bir seviye daha atlatır fakat hiçbir zaman en tepeye çıkarmaz. Kendinize güvenin ve insanlarla iletişim kurmaktan çekinmeyin. Ancak fotoğrafçı bu konuda sözleriyle değil de fotoğraflarıyla konuşur, unutmayın. Sonuçta büyülü bir sanat fotoğrafçılık. Sokak, yemek, portre, düğün, doğum, mimari, gezi ve daha birçok fotoğrafçılık alanında kendinizi geliştirmek sizin elinizde.

Yazar: Tuğçe Okur

Fotoğrafçılık, herkesin kendi bakış açısı ve deneyimlerine göre farklı şekillerde tanımladığı bir sanat dalıdır, Analog fotoğrafçılık dönemi, Analog fotoğraflar, birçok insanın hala kopamamış olduğu bir fotoğrafçılık türüdür ve nostaljik değeri büyüktür, Fotoğrafçılık, kişiye, bir olayı, bir kişiyi veya bir nesneyi izleyiciye aktarma yeteneğini sunar, Sosyal medya dönemi, Sosyal medyada paylaşılan fotoğraflar, genellikle daha çok beğeni almak için yarıştıkları bir platformdur, Fotoğrafçılık, görmeyi ve gözlemlemeyi gerektiren bir sanattır, Teknolojik gelişmeler, Gelişen teknoloji ile beraber herkesin birer fotoğrafçı olma yeteneği artmıştır, Fotoğrafçılık, farklı bakış açıları, farklı hikayeler ve anılar demektir, Kişisel hesaplar, Artan sosyal medya kullanımı ile birlikte, birçok kişi kişisel hesaplarını fotoğraf sergisi gibi kullanmaya başlamıştır, Fotoğrafçılık, bir duyguyu, bir anı ya da bir hikayeyi aktarma yeteneğine sahip bir sanattır, Dijital fotoğrafçılık, Dijital fotoğrafçılık, anında sonuç almayı ve fotoğrafları kolayca düzenlemeyi sağlar
fotoğrafçı analog fotoğraflar slr makine fotoğrafçılık eğitimi fotoğraf ajansları fotoğraf incelemesi
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.