Fon yöneticiliği finansal bölümler arasından eğitim alan adayların tercih ettiği meslekler içinde ilk sıralarda yer alır. Fon yöneticisi; bankalarda, sigorta firmalarında ve sanayi kuruluşlarında işletmelerin karlılık, verimlilik, para hareketi gibi göstergelerini dikkate alarak gelir kaynaklarını yönetmekle görevli kişilerdir.
Para ya da hızla paraya çevrilebilen hisse senedi, tahvil, döviz, altın gibi değişim araçlarının hepsi fon kaynaklarını meydana getirir. Fon yöneticisi bu kaynakların en iyi şekilde kâr getirdiğini düşündüğü alanlara yatırılmasını tavsiye eder. İşletmeye kâr getireceğini düşündüğü yatırım alanları tespit etmeye çalışır, para piyasası ve yatırım alanları hakkında araştırmalar yapar. Fon yöneticileri kendi alanında görev yaptıkları kurum ve kuruluşlarda edindikleri tecrübeler sayesinde üst yönetim kademelerine kadar yükselmektedir.
Yazımızdan Fon yöneticisi nedir? Fon yöneticisinin görev ve sorumlulukları nelerdir? Fon yöneticisi olmak için hangi şartlar aranır? Fon yöneticisi ne kadar maaş kazanır? Birlikte öğrenelim.
Finans sektöründe yer alan fon yöneticisi; yatırımlarının en iyi şekilde dönüş yapmasını bekleyen müşteriler adına, öz sermaye fonlarını, paralarını ya da mülklerini yöneten kişidir. Fon yöneticisi, özel veya kurumsal müşteriler ile çalışmalar yapar. Kişilerin doğru yatırımları yapmalarına yardımcı olmak üzere yatırım ortaklıkları, hisse senetleri, tahvilleri satın alır ve satar. Bunun yanında tüm bu işlemler için yatırım konusunda finansal danışmanlık yapar.
Herhangi bir kurumda işe başlayarak, bu alanda uzmanlaşmak isteyen ve buna yönelen bir kişi, bugün için ortalamada net olarak asgari ücretin 3 katı maaş kazanma fırsatı elde edebilir. Uzmanlaşan personelin kazancı ise özellikle çalıştığı sektörün prosedürlerine göre değişmektedir. Bu alanda mesleki kariyer planlayan kişilerin görev yaptıkları kurumlarda üst yönetim kademelerine yükselmeleri ya da diğer kurumlarda üst düzey yöneticilik kademelerinde bulunma ihtimalleri oldukça yüksektir. Çalıştıkları kurum görev ve sorumluluklarını belirler. Banka, borsa, sigorta, sanayi kuruluşları gibi kurumlarda çalışan fon yöneticisinde bazı niteliklerde aranır. Aranan bu nitelikler ise şunlardır;
Fon yöneticilerinin mesleki sorumlulukları oldukça fazladır. İlk sorumluluğu; müşterinin yatırım işlemlerini hisse senetleri, tahviller ve menkul kıymetlere yönlendirmeyi sağlamasıdır. Hangi menkul kıymetin yatırımda daha büyük getiri sağladığını belirler ve müşteri riskini düşürmek için analiz yapar. Müşteriler ve kurum yöneticileri ile sürekli iletişim halindedir. Fon yöneticisinin sorumluluklarını aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.
Fon yöneticileri kamu ya da özel sektör de bulunan kuruluşlarda çalışabileceği gibi, bağımsız olarak kendi işlerini de yapmaktadır. Fon yöneticisi ülkemizde serbest para piyasasının meydana gelmesi ile gelişen bir meslek çeşididir. Fon yöneticisi büyük sanayi işletmelerinde, bankalarda, sigorta şirketlerinde iş bulma fırsatı yakalayabilir.
Bu alanda çalışmalar yapan meslek mensupları farklı çalışma alanlarına sahip olabileceği gibi çeşitli görevlere de sahiptir. Tecrübeleri ve bilgileri arttıkça yönetim kadroları içinde de yer alabilirler. Maaş getirileri; tecrübelerine, eğitimlerine ve çalıştıkları kurumlara göre değişiklik gösterir. Fon yöneticilerinin kazançları aşağıdaki gibidir.
Doğrudan fon yöneticisi olmak için eleman yetiştiren herhangi bir eğitim kurumu yoktur. Ancak, üniversitelerde yer alan 4 yıllık lisans eğitimlerinden mezun olmaları gerekir. Bunlar; işletme, iktisat, maliye, bankacılık, bankacılık ve finans, sermaye piyasası gibi bölümlerdir.
Mezun olduktan sonra çeşitli enstitüler bünyesinde ve özel eğitim kuruluşları ile üniversite çatısı altında sunulan eğitimlerden faydalanarak "Fon Yönetimi" konusunda uzmanlaşma fırsatı elde edebilirler. İşletme fakültelerinde yüksek lisans düzeyinde eğitim görme olanakları vardır. Bununla birlikte eğitimlerini tamamladıktan sonra işlerinde işletme içi ve işletme dışı eğitim kapsamında fon yöneticisi olma alanında yetişmekte söz konusudur.
Fon yöneticiliği üniversitelerde yer alan; işletme, iktisat, iktisadi ve idari bilimler, siyasal bilimler fakültelerinde yüksek lisans eğitimi alarak kazanılan bir unvandır. Bunun dışında yüksek lisans yapmayan kişiler için çeşitli enstitüler ve özel eğitim kurumları fon yönetimi uzmanlığı ile ilgili kurslar düzenlemektedirler. Çeşitli üniversiteler bünyesinde, üniversite lisans eğitimi tamamlandıktan sonra devam edilen yüksek lisans eğitimi düzeyinde olan program 3 yıldır. Ancak hizmet içi eğitim durumunda ve çeşitli üniversitelerde verilen eğitimde süreler değişebilmektedir.
Yüksek lisans eğitiminde Finansal Analiz, Finansal Planlama, Finansal Denetim ve Varlıkların Yönetimi gibi mesleki uzmanlığı yönelik önemli dersler verilmektedir. İşletmenin kısa vadeli alacakları ve kısa vadeli borçlarını birbiriyle dengelemeyi öğreten yöntemler kişilere aktarılır. Bu eğitimlerde aktiflerin getiri oranı ile pasiflerin maliyetleri arasında bir artı değer yaratmak temel hedef olarak belirlenir. Fon yönetici nasıl olunur? Sorusunun detayları aşağıdaki gibi sıralanabilir.
Fon Yöneticisi Kimdir?
Fon yöneticisi; banka, sigorta kurumları ve sanayi kuruluşlarında işletmelere ait karlılık, verimlilik, para hareketi gibi göstergelerini dikkate alarak gelir kaynaklarını yöneten kişilerdir. Para ya da hisse senedi, tahvil, döviz, altın gibi değişim araçları fon kaynaklarını oluşturur. Bu alanda kariyer planı olan adayların üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun olması şartı aranır.
Fon Yöneticisinin Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?
Fon yöneticisi, müşterilere ve finans profesyonellerine yatırımları ile alakalı ve gerekli finansal yönetim tavsiyeleri vermekle görevlidir. Finansal konular hakkında bilgilendirmeler yapmak üzere yatırım analistleri ve şirket üst düzey yöneticileri ile periyodik olarak son durumu paylaşması beklenir. Çalıştığı kuruma kar getirmesi için yatırım alanlarını bulmaktan sorumludur.
Fon Yöneticisinin Sahip Olması Gereken Nitelikler Nelerdir?
Fon yöneticisi analitik düşünme becerisi geliştirmeli ve problemler karşısında hızlı ve gerçekçi çözümler üretmelidir. Baskı altında kaldığında etkili çalışma performansı göstermeleri beklenir, müşteriler ile etkin iletişim kurma becerisi göstermelidir. Karşındaki kişi üzerinde güven sağlayabilecek şekilde güncel piyasaları takip etmeli ve zaman yönetimi konusunda başarı göstermelidir.