Hayatın her alanında karşımıza çıkan bir kavram var artık: Rekabet. Sinema ve televizyon sektöründe giderek artan film üretimi de, bu sektörde bir rekabetin oluşmasına sebep olmuştur. Televizyon, dijital medya ve sinema sektöründeki bu rekabetten başarılı bir şekilde çıkanlar, alanında uzman olanlardır.
Film konusundaki uzmanlık; eski zamanlarda tecrübeye, yeteneğe ve biraz da bilgiye dayanıyordu. Yeşilçam filmlerine ve eski yapım yerli dizilere baktığımızda, günümüzdeki film ve dizilerden çok farklı olduğunu görebiliyoruz. Bunun nedenleri arasında, teknik imkânlar ve bu alandaki bilgi yetersizliğini saymak mümkün. Yetenek tabii ki çok önemli ve gerekli bir etkendir. Ancak tek başına yetenek de, tecrübe de başarılı bir film ortaya konmasında yeterli olamıyor. Çünkü başarılı bir film; iyi bir senaryo, güçlü bir tasarlama ve kurgu, iyi oyunculuklar, yeterli teknolojik donanımlar ve iyi bir yönetmenlik aracılığıyla ortaya konabilir.
Giderek artan film piyasası, bu işin akademik uzmanlığını almayı gerektiren bir durumdadır. Hem senaryo, hem oyunculuk, hem film yapımı, hem de yönetmenlik konusunda mutlaka bir akademik eğitim almak gerekiyor. Bu akademik eğitimle, film yapımının tarihinden teknik detaylarına kadar, her türlü konuda bilgi sahibi olunabiliyor. Hatta eğitim hayatı boyunca film tasarımı, yapımcılık, yönetmenlik gibi konularda uygulama çalışmaları yapılabiliyor. Bu uygulamalar sayesinde öğrenciler, daha mezun olmadan hem bilgi hem de tecrübe sahibi olabiliyorlar. Ayrıca eğitim programlarında bulunan yabancı dil seçeneklerinin de öğrencilerin uzmanlık kariyerine etkisi büyük olacaktır. Böylelikle öğrenciler, yurtdışı projelerinde de rahatlıkla çalışma imkânı bulabilecekler ve dünya sinema sektörüne adım atabileceklerdir.
Yurtdışında eğitim ve çalışma olanaklarını yakalayabilen mezunlar için, dünya sinema sektöründe başarı basamaklarını çıkabilmesi hayal olmaktan çıkacaktır. Bu nedenle öğrencilerin, hem okurken hem de mezun olduktan sonra yabancı dil ve yurtdışı projeler gibi fırsatları değerlendirmeleri yararlı olacaktır. Sonrasında yurtiçinde kendi projelerini yaparken daha farklı bir bakış açısı ve yeni teknikler kullanarak, alanlarında fark yaratabileceklerdir.
Film Tasarım ve Yönetmenliği Bölümü, sinema ve dizi yönetmenliğinden film yapım tekniklerine kadar uzanan bir eğitim planına sahiptir. Dört yıllık bir lisans programı olan bölüme Sözel puanla ve merkezî sınav sistemiyle öğrenci kabul ediliyor.
Bölümün amacı; sinema ve dizi film sektörünün değişimlerine ayak uydurabilecek nitelikte uzmanlar yetiştirmektir. Eğitim programlarının da bu amaç doğrultusunda düzenlendiğini söyleyebiliriz. Bölümdeki teorik ve uygulamalı dersler günümüz teknolojisine uyacak bir şekilde planlanıyor.
Öğrencilerin bu bölümle birlikte; ‘Film Tasarımı’, ‘Sinema ve Televizyon’ ve ‘Film Tasarımı ve Yazarlık’ gibi bölümlerle çift anadal yapmaları, günümüz medya sektöründe tercih edilme sebebi olacaktır.
Mezunların lisansüstü eğitime yönelmeleri de akademik hayatları ve meslek hayatları için gereklidir. Lisans mezunlarının her geçen yıl arttığını hesaba katarsak, lisansüstü eğitim yapan mezunların avantajlarını görebiliriz. Bu nedenle yüksek lisans veya doktora gibi programlar, öğrencilerin düşünmesi gereken bir seçenektir. Öğrenciler, alanda ne kadar uzmanlaşırsa, kariyer hayatlarında o derece başarı şansları artacaktır.
Öğrencilerin öğrenimleri süresince, Erasmus aracılığıyla yurtdışındaki sinema sektörünü ve film yapımıyla ilgili yeni bilgileri tanıma şansları da bulunuyor. Bu şansa ek olarak, yabancı dil konusunda da gelişme imkânı olduğunu söylemeliyiz. Film Tasarım ve Yönetmenliği Bölümü 2020 itibariyle, sadece Dokuz Eylül Üniversitesi’nde (İzmir) bulunuyor.
Film Tasarım ve Yönetmenliği bölümü mezunları için iş imkânları televizyon ve sinema sektöründedir. Buralarda çeşitli alanlarda yönetmenlik, senaristlik, yapımcılık gibi iş imkânları bulunuyor. Ayrıca kamu ve özel eğitim kurumlarına bağlı olarak, sinema ve televizyon alanında eğitimcilik de yapabilirler.
Diğer bir iş imkânı da akademik kariyerdir. ALES’te yeterli puan alan bölüm mezunları, devlet veya vakıf üniversitelerinde çalışabilirler.
Bölüm mezunları, çoğunlukla “yönetmenlik” ve “yapımcılık” gibi işleri yapabilirler. Kamu veya özel eğitim kurumlarında ‘eğitmen’ olarak çalışabilirler. Lisansüstü eğitim yapan mezunlar ise kamu veya vakıflara bağlı özel üniversitelerde akademisyen olarak çalışabilirler.
Bölüm mezunlarının yaptıkları işler arasında şunlar yer alıyor:
Film Tasarım ve Yönetmenliği bölümünün ders programı, Film Tasarımı Bölümü’nden farklı olarak, yönetmenlik ve yapım aşamaları baz alınarak hazırlanmıştır. Ders programlarına baktığımız zaman, senaryo yazarlığı konusundaki dersleri göremiyoruz. Genellikle bu bölümde, yapım ve yönetimle ilgili teorik ve uygulama dersleri bulunuyor. Film Tasarım ve Yönetmenliği bölümü lisans programında eğitimi verilen başlıca zorunlu dersler şunlardır:
Ayrıca bazı önemli seçmeli derslerin de bilinmesinde fayda var. Çünkü bu seçmeli dersler, öğrencilerin uzmanlık kazanacakları konular olacaktır. Bu önemli derslerden bazılarını şöyle sıralayabiliriz:
Film Tasarım ve Yönetmenliği bölümünün tek taban puanı, bu bölüme sahip tek Üniversite olan Dokuz Eylül Üniversitesi’ne (İzmir) aittir. Bölümün 2020 yılındaki taban puanı 368,686 ve başarı sıralaması da 47583 olarak açıklanmıştır.
Film Tasarım ve Yönetmenliği Bölümü Nedir?
Sinema ve televizyon sektörünün her alanı için uzman yönetmen ve yapımcıları yetiştirmeyi amaçlayan, dört yıllık bir lisans programıdır. 2020 yılı itibariyle bu bölüm, sadece Dokuz Eylül Üniversitesi bünyesinde aktif olarak eğitim veriyor. Bu bölüme, merkezî sınav sistemiyle ve Sözel puan türüyle öğrenci alınıyor.
Film Tasarım ve Yönetmenliği Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?
Bölüm mezunları, film yapım şirketlerinde ve televizyon kanallarında, yönetmen ve yapımcı olarak çalışabilirler. Ayrıca yüksek lisans yapan ve gerekli şartları taşıyan mezunların akademisyen olma şansları da bulunuyor. Bölüm mezunlarının, kamu ve özel eğitim kurumlarında eğitmenlik yapma seçenekleri de bulunuyor.
Film Tasarım ve Yönetmenliği Bölümü Taban Puanları ve Sıralamaları Nasıldır?
Bölümün 2020 yılına ait tek taban puanı, İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi’ne ait olan 368,686 puandır ve başarı sıralaması ise 47583’tür.