AnasayfaBlogFilm Tasarım ve Yönetmenliği Bölümü
Bölümler

Film Tasarım ve Yönetmenliği Bölümü

27 Nisan 2020
Bir erkek ve kadın birlikte bir bilgisayar ekranına bakmaktadır. Adam ekrandaki bir şeyi işaret ederken, kadın başka bir adama bakıyor. Ayrıca mor gömlekli bir kişi, sarı gömlekli bir kadın ve metal bir nesne tutan bir kişinin bulanık bir görüntüsü de var. Bir çift gözlüğün yakın çekimi ve siyah arka planlı bir kişinin kolu da görülebiliyor. Adam ve kadın dikkatle bir şey tartışıyor gibi görünüyor ve ikisi de bilgisayar ekranına odaklanmış durumda. Sahne çok detaylı bir şekilde tasvir edilmiş ve arka plandaki nesneler genel atmosfere katkıda bulunuyor.
KonuAçıklamaÖnem/ Etki
Sinema ve Televizyon Sektöründe RekabetArtan film üretimi, sektörde rekabeti körüklüyor.Rekabet, kaliteli üretimi ve uzmanlaşmayı teşvik ediyor.
Film Tasarım ve Yönetmenlik UzmanlığıArtık sadece yetenek ve tecrübe yerine akademik bilgi ve donanıma da ihtiyaç duyuluyor.Akademik bilgi ve deneyim, başarılı ve kaliteli bir film yapımını garanti ediyor.
Akademik Eğitim GerekliliğiSenaryo, oyunculuk, film yapımı ve yönetmenlik konularında akademik eğitim önem kazanmıştır.Akademik eğitim, uzmanlaşmayı sağlıyor ve sektörün gerekliliklerine uygun yetenekler yetiştiriyor.
Film Tasarım ve Yönetmenlik BölümüSinema ve dizi yönetmenliğinden film yapım tekniklerine kadar uzanan 4 yıl süren bir lisans programıdır.Bölüm, sektörde ihtiyaç duyulan nitelikli elemanları yetiştiriyor.
Dil Seçenekleri ve Yurtdışı ProjelerEğitim sürecinde yabancı dil seçeneği ve yurtdışı projeler geniş olanaklar sunuyor.Öğrencilere uluslararası alanda çalışma ve kariyer yapma imkanı sağlıyor.
Dünya Sinema Sektörüne AdımYurtdışında eğitim ve çalışma imkanı, global sinema sektöründe başarı basamaklarını tırmanmayı sağlıyor.Öğrenciler, küresel ölçekte deneyim kazanıp, kendi projelerinde farklı bakış açısı ve teknikler kullanabilirler.
Uygulama ÇalışmalarıEğitim hayatı boyunca yapılan uygulama çalışmaları, öğrencilere önemli bir tecrübe kazandırıyor.Öğrenciler, mezuniyet öncesinde hem teorik bilgiye hem de pratik uygulama tecrübesine sahip olabiliyor.
Teknolojik Donanım ve BilgiBaşarılı bir film, güçlü bir tasarlama ve kurgu, iyi oyunculuklar, yeterli teknolojik donanımlar ve iyi bir yönetmenlik gerektiriyor.Tüm bu görevlerin yerine getirilmesi, filmin ve dolayısıyla yapımcının başarısını doğrudan etkiliyor.
Bölüme KabulFilm Tasarım ve Yönetmenliği bölümüne öğrenci kabulü, sözel puanla ve merkezî sınav sistemiyle gerçekleşiyor.Bölüm, lisans eğitimi sunuyor ve sektörün gereksinim duyduğu uzmanları yetiştiriyor.
Bölüm AmacıBölümün amacı; sinema ve dizi film sektörünün değişimlerine ayak uydurabilecek nitelikte uzmanlar yetiştirmek.Bölümün eğitim programları bu amaç doğrultusunda düzenleniyor ve sektör ihtiyaçlarına cevap veriyor.

hayatın her alanında karşımıza çıkan bir kavram var artık: rekabet. sinema ve televizyon sektöründe giderek artan film üretimi de, bu sektörde bir rekabetin oluşmasına sebep olmuştur. televizyon, dijital medya ve sinema sektöründeki bu rekabetten başarılı bir şekilde çıkanlar, alanında uzman olanlardır. 

Film konusundaki uzmanlık; eski zamanlarda tecrübeye, yeteneğe ve biraz da bilgiye dayanıyordu. Yeşilçam filmlerine ve eski yapım yerli dizilere baktığımızda, günümüzdeki film ve dizilerden çok farklı olduğunu görebiliyoruz. Bunun nedenleri arasında, teknik imkânlar ve bu alandaki bilgi yetersizliğini saymak mümkün. Yetenek tabii ki çok önemli ve gerekli bir etkendir. Ancak tek başına yetenek de, tecrübe de başarılı bir film ortaya konmasında yeterli olamıyor. Çünkü başarılı bir film; iyi bir senaryo, güçlü bir tasarlama ve kurgu, iyi oyunculuklar, yeterli teknolojik donanımlar ve iyi bir yönetmenlik aracılığıyla ortaya konabilir.

Giderek artan film piyasası, bu işin akademik uzmanlığını almayı gerektiren bir durumdadır. Hem senaryo, hem oyunculuk, hem film yapımı, hem de yönetmenlik konusunda mutlaka bir akademik eğitim almak gerekiyor. Bu akademik eğitimle, film yapımının tarihinden teknik detaylarına kadar, her türlü konuda bilgi sahibi olunabiliyor. Hatta eğitim hayatı boyunca film tasarımı, yapımcılık, yönetmenlik gibi konularda uygulama çalışmaları yapılabiliyor. Bu uygulamalar sayesinde öğrenciler, daha mezun olmadan hem bilgi hem de tecrübe sahibi olabiliyorlar. Ayrıca eğitim programlarında bulunan yabancı dil seçeneklerinin de öğrencilerin uzmanlık kariyerine etkisi büyük olacaktır. Böylelikle öğrenciler, yurtdışı projelerinde de rahatlıkla çalışma imkânı bulabilecekler ve dünya sinema sektörüne adım atabileceklerdir.

Yurtdışında eğitim ve çalışma olanaklarını yakalayabilen mezunlar için, dünya sinema sektöründe başarı basamaklarını çıkabilmesi hayal olmaktan çıkacaktır. Bu nedenle öğrencilerin, hem okurken hem de mezun olduktan sonra yabancı dil ve yurtdışı projeler gibi fırsatları değerlendirmeleri yararlı olacaktır. Sonrasında yurtiçinde kendi projelerini yaparken daha farklı bir bakış açısı ve yeni teknikler kullanarak, alanlarında fark yaratabileceklerdir.

Film Tasarım ve Yönetmenliği Bölümü Nedir?

Film Tasarım ve Yönetmenliği Bölümü, sinema ve dizi yönetmenliğinden film yapım tekniklerine kadar uzanan bir eğitim planına sahiptir. Dört yıllık bir lisans programı olan bölüme Sözel puanla ve merkezî sınav sistemiyle öğrenci kabul ediliyor. 

Bölümün amacı; sinema ve dizi film sektörünün değişimlerine ayak uydurabilecek nitelikte uzmanlar yetiştirmektir. Eğitim programlarının da bu amaç doğrultusunda düzenlendiğini söyleyebiliriz. Bölümdeki teorik ve uygulamalı dersler günümüz teknolojisine uyacak bir şekilde planlanıyor. 
Öğrencilerin bu bölümle birlikte; ‘Film Tasarımı’, ‘Sinema ve Televizyon’ ve ‘Film Tasarımı ve Yazarlık’ gibi bölümlerle çift anadal yapmaları, günümüz medya sektöründe tercih edilme sebebi olacaktır.

Mezunların lisansüstü eğitime yönelmeleri de akademik hayatları ve meslek hayatları için gereklidir. Lisans mezunlarının her geçen yıl arttığını hesaba katarsak, lisansüstü eğitim yapan mezunların avantajlarını görebiliriz. Bu nedenle yüksek lisans veya doktora gibi programlar, öğrencilerin düşünmesi gereken bir seçenektir. Öğrenciler, alanda ne kadar uzmanlaşırsa, kariyer hayatlarında o derece başarı şansları artacaktır.

Öğrencilerin öğrenimleri süresince, Erasmus aracılığıyla yurtdışındaki sinema sektörünü ve film yapımıyla ilgili yeni bilgileri tanıma şansları da bulunuyor. Bu şansa ek olarak, yabancı dil konusunda da gelişme imkânı olduğunu söylemeliyiz. Film Tasarım ve Yönetmenliği Bölümü 2020 itibariyle, sadece Dokuz Eylül Üniversitesi’nde (İzmir) bulunuyor.

Film Tasarım ve Yönetmenliği Bölümünün İş İmkânları Nelerdir?

Film Tasarım ve Yönetmenliği bölümü mezunları için iş imkânları televizyon ve sinema sektöründedir. Buralarda çeşitli alanlarda yönetmenlik, senaristlik, yapımcılık gibi iş imkânları bulunuyor. Ayrıca kamu ve özel eğitim kurumlarına bağlı olarak, sinema ve televizyon alanında eğitimcilik de yapabilirler.
Diğer bir iş imkânı da akademik kariyerdir. ALES’te yeterli puan alan bölüm mezunları, devlet veya vakıf üniversitelerinde çalışabilirler. 

Film Tasarım ve Yönetmenliği Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?

Bölüm mezunları, çoğunlukla “yönetmenlik” ve “yapımcılık” gibi işleri yapabilirler. Kamu veya özel eğitim kurumlarında ‘eğitmen’ olarak çalışabilirler. Lisansüstü eğitim yapan mezunlar ise kamu veya vakıflara bağlı özel üniversitelerde akademisyen olarak çalışabilirler. 
Bölüm mezunlarının yaptıkları işler arasında şunlar yer alıyor:

  • Film tasarım aşamalarını yönetmek, 

  • Televizyon programlarını yönetmek,

  • Sinema ve dizi film çekimlerini yönetmek,

  • Görüntü ve kurgu konusundaki teknik işleri yönetmek. 

Film Tasarım ve Yönetmenliği Bölümü Dersleri Nelerdir?

Film Tasarım ve Yönetmenliği bölümünün ders programı, Film Tasarımı Bölümü’nden farklı olarak, yönetmenlik ve yapım aşamaları baz alınarak hazırlanmıştır. Ders programlarına baktığımız zaman, senaryo yazarlığı konusundaki dersleri göremiyoruz. Genellikle bu bölümde, yapım ve yönetimle ilgili teorik ve uygulama dersleri bulunuyor. Film Tasarım ve Yönetmenliği bölümü lisans programında eğitimi verilen başlıca zorunlu dersler şunlardır:

  • Film Yapım Yönetimine Giriş I, II

  • Film Tasarımına Giriş I, II

  • Fotoğraf ve Kamera Tarihi

  • Fotoğraf ve Kamera Uygulama

  • Dünya Sinema Tarihi I, II 

  • Sinema, Kültür ve İdeoloji I, II

  • Sinema Toplumbilim I, II

  • Film Dramaturjisi

  • Film Yapım Yönetim Teknikleri I, II

  • Filmde Üslup ve Sahneleme I

  • Çağdaş Sinema Tarihi I, II

  • Filmde Oyuncu Yönetimi I, II

  • Film Uygulama I, II

  • Sinema Estetiği

  • Film Yapım Uygulama I, II

  • Film Türleri ve Uygulama I, II

  • Türkiye Sinema Tarihi I, II, III, IV

  • Türk Dili I, II

  • Yabancı Dil I, II (Almanca, Fransızca, İngilizce)

  • Diploma Çalışması

Ayrıca bazı önemli seçmeli derslerin de bilinmesinde fayda var. Çünkü bu seçmeli dersler, öğrencilerin uzmanlık kazanacakları konular olacaktır. Bu önemli derslerden bazılarını şöyle sıralayabiliriz:

  • Film Yönetiminde Senaryo I, II

  • Film Kuramları I, II

  • Klasik Anlatı Sineması ve Kültürel Etkileri I, II

  • Sinemada Yapım

  • Film Projelendirme ve Ön Yapım

  • Deneysel Film

  • Amerikan Sineması ve Hollywood Tarihi

  • Sinemada Temsil

  • Video Art

  • Video İşleme I, II

  • Çağdaş Sinema Yorumu I, II

Film Tasarım ve Yönetmenliği Bölümü Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları 

Film Tasarım ve Yönetmenliği bölümünün tek taban puanı, bu bölüme sahip tek Üniversite olan Dokuz Eylül Üniversitesi’ne (İzmir) aittir. Bölümün 2020 yılındaki taban puanı 368,686 ve başarı sıralaması da 47583 olarak açıklanmıştır. 

Sinema ve Televizyon Sektöründe Rekabet, Artan film üretimi, sektörde rekabeti körüklüyor, Rekabet, kaliteli üretimi ve uzmanlaşmayı teşvik ediyor, Film Tasarım ve Yönetmenlik Uzmanlığı, Artık sadece yetenek ve tecrübe yerine akademik bilgi ve donanıma da ihtiyaç duyuluyor, Akademik bilgi ve deneyim, başarılı ve kaliteli bir film yapımını garanti ediyor, Akademik Eğitim Gerekliliği, Senaryo, oyunculuk, film yapımı ve yönetmenlik konularında akademik eğitim önem kazanmıştır, Akademik eğitim, uzmanlaşmayı sağlıyor ve sektörün gerekliliklerine uygun yetenekler yetiştiriyor, Film Tasarım ve Yönetmenlik Bölümü, Sinema ve dizi yönetmenliğinden film yapım tekniklerine kadar uzanan 4 yıl süren bir lisans programıdır, Bölüm, sektörde ihtiyaç duyulan nitelikli elemanları yetiştiriyor, Dil Seçenekleri ve Yurtdışı Projeler, Eğitim sürecinde yabancı dil seçeneği ve yurtdışı projeler geniş olanaklar sunuyor, Öğrencilere uluslararası alanda çalışma ve kariyer yapma imkanı sağlıyor, Dünya Sinema Sektörüne Adım, Yurtdışında eğitim ve çalışma imkanı, global sinema sektöründe başarı basamaklarını tırmanmayı sağlıyor, Öğrenciler, küresel ölçekte deneyim kazanıp, kendi projelerinde farklı bakış açısı ve teknikler kullanabilirler, Uygulama Çalışmaları, Eğitim hayatı boyunca yapılan uygulama çalışmaları, öğrencilere önemli bir tecrübe kazandırıyor, Öğrenciler, mezuniyet öncesinde hem teorik bilgiye hem de pratik uygulama tecrübesine sahip olabiliyor, Teknolojik Donanım ve Bilgi, Başarılı bir film, güçlü bir tasarlama ve kurgu, iyi oyunculuklar, yeterli teknolojik donanımlar ve iyi bir yönetmenlik gerektiriyor, Tüm bu görevlerin yerine getirilmesi, filmin ve dolayısıyla yapımcının başarısını doğrudan etkiliyor, Bölüme Kabul, Film Tasarım ve Yönetmenliği bölümüne öğrenci kabulü, sözel puanla ve merkezî sınav sistemiyle gerçekleşiyor, Bölüm, lisans eğitimi sunuyor ve sektörün gereksinim duyduğu uzmanları yetiştiriyor, Bölüm Amacı, Bölümün amacı; sinema ve dizi film sektörünün değişimlerine ayak uydurabilecek nitelikte uzmanlar yetiştirmek, Bölümün eğitim programları bu amaç doğrultusunda düzenleniyor ve sektör ihtiyaçlarına cevap veriyor
film tasarım film yapım film tasarımı yabancı dil sinema ve dizi sinema ve televizyon.
Bu, uzun siyah saçlı genç bir kadının görüntüsüdür. Üzerinde hafif bol parlak kırmızı bir gömlek var. Gözleri kapalı ve dudakları hafifçe ayrık, sanki rahatlamak için bir an ayırıyormuş gibi. Başı hafifçe eğik ve kollarını göğsünün üzerinde kavuşturmuş. Kendinden emin ve rahat bir duruşu var. Saçları omuzlarına dökülen yumuşak, doğal dalgalarla şekillendirilmiş. Yirmili yaşlarında olduğu anlaşılıyor ve yüzünde sıcak ve davetkâr bir ifade var. Bu anda dingin ve mutlu görünüyor.
Emel Keskin
Blog Yazarı

1998-1999 yılları arasında, Yalova'da bulunan bir reklam ajansının Koleksiyon adlı dergisinde; reklam koordinatörü ve köşe yazarı olarak çalıştı. 2003’te Mimar Sinan Üniversitesi, Sanat Tarihi Bölümü'nden mezun oldu. Halen İstanbul Üniversitesi, Çocuk Gelişimi Bölümü öğrencisi.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu görüntüde tripod üzerine monte edilmiş bir film kamerası ve sağında siyah ve sarı dikdörtgen bir nesne görülüyor. Film kamerası bir film projektörüyle donatılmış ve etrafına birkaç film şeridi yerleştirilmiş. Kamera ve sehpa metalden yapılmış gibi görünmekte, kamera üzerinde çeşitli düğmeler ve düğmeler görülmektedir. Tripod, çeşitli açılara ve yüksekliklere izin verecek şekilde ayarlanabilir. Görüntü yüksek bir açıdan çerçevelenmiş, kameranın ve çevresindeki alanın net bir görüntüsünü sağlıyor. Arka plan bulanıklaştırılarak film kamerasına ve ilgili aksesuarlarına odaklanılır.
Kişisel Gelişim

İzlemeniz Gereken 5 En İyi Kısa Film

03 Haziran 2020
Siyah bir kamera ormanın ortasında bir tripodun üzerinde duruyor. Kameranın etrafı yemyeşil kanopileri olan uzun ağaçlarla çevrili ve güneş ışığı boşluklardan akarak orman zemininde ışık lekeleri oluşturuyor. Görüntünün sol tarafında bulanık bir ağaç gövdesi, sağ tarafında ise metal bir direğin yakın çekimi görülüyor. Ön planda, muhtemelen tripodun bir parçası olan siyah bir nesnenin yakın çekimi görülüyor. Görüntü biraz odak dışı olduğundan çevrenin ayrıntıları daha az net.
Kişisel Gelişim

Ödüllü En İyi Kısa Filmler

04 Haziran 2020
Bu resim elinde fotoğraf makinesi olan bir adamı gösteriyor. Arka planı beyaz olan iyi aydınlatılmış bir odada duruyor. Başı hafifçe yana eğik ve doğrudan kameraya bakıyor. Üzerinde kolları kıvrılmış beyaz bir gömlek ve siyah bir yelek vardır. Sol elinde, objektifi kameraya doğru bakan siyah bir kamera tutmaktadır. Sağ eli kameranın gövdesinin üzerindedir. Resmin sağ alt köşesinde bir ayakkabı var. Ayakkabı, yan tarafında bağcık deseni olan siyah bir elbise ayakkabısıdır.
Nasıl Yapılır?

Kısa Film Nasıl Çekilir?

21 Ağustos 2021
Uzun siyah saçlı genç bir kadın beyaz bir gömlek giyiyor. Yüzünde yoğun ve ciddi bir ifade var. Koyu kahverengi gözleriyle doğrudan kameraya bakıyor, dudakları hafifçe ayrılmış. Kamera yakın plandadır ve kucağında duran ellerine odaklanır. Parmakları birbirine kenetlenmiş ve tırnakları açık pembeye boyanmış. Sırtını dik tutmuş ve çenesini hafifçe kaldırmış şekilde oturmaktadır. Saçları yüzünden geriye doğru çekilmiş ve sırtından aşağı dökülmektedir.
Tarihte Bugün

Türk Sinemasının Sultanı Türkan Şoray

28 Haziran 2021