AnasayfaBlogEtkili Bir Özgeçmiş Hazırlamak İçin Uyulması Gereken 4 Adım
CV - Özgeçmiş

Etkili Bir Özgeçmiş Hazırlamak İçin Uyulması Gereken 4 Adım

23 Şubat 2018
Bu yakın plan görüntüde, elinde büyük beyaz bir kâğıt tutan bir kadın görülüyor. Doğrudan kameraya bakıyor, hafifçe gülümsüyor ve profesyonel bir ortamdaymış gibi görünüyor. Saçları düzgün bir topuz yapılmış ve beyaz yakalı bir gömlek giymiş. Elindeki kâğıt bir özgeçmiş gibi görünüyor, çünkü üzerinde metin ve şemalar var. Doğal ışık alan nötr bir arka planda duruyor, bu da kendisinin ve kağıdın net bir şekilde görülmesini sağlıyor. Görüntü, profesyonellik ve kabiliyet mesajı veren sıcak ve davetkar bir atmosfere sahip.
AdımAçıklamaİpuçları
Bilgilendirici BaşlıkÖzgeçmişinizin başına ilgi çekici ve bilgilendirici bir başlık ekleyin.Başlık; deneyiminizi, becerilerinizi ve başvurduğunuz pozisyonu özetlemeli.
Kişisel Bilgilerİletişim bilgilerinizi ve profesyonel bir profil fotoğrafını ekleyin.Güncel bilgileri ve profesyonel görünüme sahip bir fotoğrafı kullanın.
Deneyim ve Eğitimİş deneyimlerinizi ve aldığınız eğitimleri belirtin.Son işinizden başlayarak ters kronolojik sıra kullanın ve önemli başarılarınızı belirtin.
Becerilerİlgili becerilerinizi ve yeteneklerinizi belirtin.İş ilanında belirtilen becerilere odaklanın ve bunları somut örneklerle destekleyin.
Ödüller ve BelgelerÖdülleri, belgeleri ve sertifikaları belirtin.İlgili ve etkileyici ödül, belge veya sertifikaları ekleyin.
ReferanslarReferans olarak gösterilebilecek kişileri ve irtibat bilgilerini ekleyin.Referanslarınızın sizinle aynı sektörde olması artı puan olabilir.
Volunteer WorkGönüllü çalışmalarınızı ve sosyal sorumluluk projelerinizi belirtin.Bunlar sizin takım çalışmasına ve liderlik becerilerine sahip olduğunuzu gösterir.
Kişisel İlgi AlanlarıKişisel ilgi alanlarınızı, yeteneklerinizi ve hobilerinizi belirtin.Bu bilgiler sizin çeşitli yeteneklere ve geniş bir bakış açısına sahip olduğunuzu gösterir.
Dil bilgisiDil yeterliliğinizi belirtebilirsiniz.İngilizce bilgi seviyenizi ve diğer dilleri belirtmeyi unutmayın.
Sayfa DüzeniÖzgeçmiş sayfa düzenini profesyonel ve okunaklı bir şekilde düzenleyin.Yazı tipi ve boyutunu, başlık ve metin arasındaki boşlukları özenle ayarlayın.

Bir pozisyona internet üzerinden kariyer sitelerinden başvururken aklınıza şunlar gelebilir.

  1. Bir işe internet üzerinden başvurduğumda ne oluyor?

  2. Özgeçmişim robotlar tarafından mı inceleniyor?

  3. Özgeçmişim bir insanın eline geçecek mi?

Bunların hepsi çok güzel sorular ve özgeçmişinizin aday tanıma sistemlerini yenmesi için yapabileceğiniz ilk şey etkili bir özgeçmiş hazırlamaktır. Bu iş arama dünyasında sıkça kullanılan bir terimdir ama çok az kişi etkili bir özgeçmiş hazırlayabiliyor.

Etkili bir özgeçmiş nasıl hazırlanır?

Adım 1: Göze hoş gelen bir özgeçmiş hazırlayın

Evet bunu söylemesi çok kolay. Ama yapması oldukça zor gelebilir. Devamlı olarak özgeçmişinizi düzenlemek sizi yıpratabilir. Bu yüzden iş aramanız için en iyi araç hızlı ve kolay bir şekilde düzenlenebilen bir özgeçmişe sahip olmaktır. Bazı kurumların oluşturduğu uygulamalar özgeçmiş yazmak için harika destek sunuyor ve size özgeçmişinize sayısal ve niteliksel bilgileri eklerken yardımcı oluyor. En iyi başarılarınızın da ne olduğunu tanımlamanıza yardımcı oluyorlar. Aynı zamanda birçok pozisyon için kolaylıkla düzenlenebilecek bir özgeçmiş taslağı da sağlayabiliyorlar. Linkedin ya da diğer kariyer sitelerini bunlara örnek gösterebiliriz. Hangisinin daha iyi olduğunu deneyerek bakmanızda fayda var. İşsiz kaldığınızda Linkedin'e ne yazmanız gerekir yazımızdan da yardım alabilirsiniz.

Adım 2: Kendinize bir soru sorun

Özgeçmişiniz başvurduğunuz pozisyonla ile ilgili deneyim ve becerilerinizi vurgulamanız gereken stratejik bir bilgi kaynağı ve sunum belgesidir. Özgeçmişinizde nelere yer vereceğinize karar verirken kendinize aşağıdaki soruyu sorun:

Başvuru yaptığım bu iş deneyimimle alakalı mı?

Bir işe alım uzmanı özgeçmişinize ortalam sadece 6-7 saniye bakarlar. Bu yüzden pozisyonla ilgili ve sizin için önem taşıyan tecrübenizi hızlı ve kolay bir şekilde görmeliler. Hızlı bir tarama yapmalarından dolayı sizin o işin yapılışıyla ilgili en iyi yönlerinizi vurgulayan özgeçmişinizde güçlü özelliklerinizin bir özeti olmalıdır. Etkili bir özgeçmiş hazırlamak için güçlü yönlerinizi ön plana çıkarmanız gerekiyor.

Adım 3: Etkili bir özgeçmiş hazırlama için anahtar kelimeler kullanın

Anahtar kelimeleri belirlerken kullanılacak en temel kural iş tanımında ortaya çıkan en özel kelimeye karar vermektir. Aynı zamanda iş tanımında sizin için önemli kelimeleri de tanımladığınızdan emin olun. İşte bir örneği. Anahtar kelimeler kalın yazılmıştır.

Müşteri ihtiyaçları ve pazarın yapısı dikkate alınarak gerekli satış arttırıcı çalışmalarını planlanmak ve sahada uygulamak. 

Bu sadece bir madde. Ama bu maddeden yola çıkarak etkili bir özgeçmiş hazırlamak için ben olsam aşağıdaki şeyleri yazardım.

  1. 3-5 yıl satış yöneticiliği deneyimi 

  2. Detay odaklı ve güçlü organizasyon becerileri

  3. Perakende ürünleri geliştirmede deneyim

  4. Tedarikçi ilişkisi yönetiminde deneyim

  5. Microsoft Word ve Excel deneyimi

  6. Güçlü yazılı ve sözlü iletişim becerileri ve bilgiyi açık ve anlaşılır bir şekilde sunabilme yeteneği

Ayrıca daha önce çalıştığım işyerinde satış rakamlarını nasıl arttırdığımı da özgeçmişimde belirtirdim. Müşteri ilişkilerine verdiğim önemin üzerine basa basa maddeler eklerdim.

Adım 4:  Etkili bir özgeçmiş hazırlamak için doğru teknikler kullandığınızdan emin olacak bir kariyer danışmanından yardım alabilirsiniz.

Bu yazıyı beğendiyseniz İş Hayatının Yazılı Olmayan Kuralları başlıklı yazımızda da dikkatinizi çekebilir.

Bilgilendirici Başlık, Özgeçmişinizin başına ilgi çekici ve bilgilendirici bir başlık ekleyin, Başlık; deneyiminizi, becerilerinizi ve başvurduğunuz pozisyonu özetlemeli, Kişisel Bilgiler, İletişim bilgilerinizi ve profesyonel bir profil fotoğrafını ekleyin, Güncel bilgileri ve profesyonel görünüme sahip bir fotoğrafı kullanın, Deneyim ve Eğitim, İş deneyimlerinizi ve aldığınız eğitimleri belirtin, Son işinizden başlayarak ters kronolojik sıra kullanın ve önemli başarılarınızı belirtin, Beceriler, İlgili becerilerinizi ve yeteneklerinizi belirtin, İş ilanında belirtilen becerilere odaklanın ve bunları somut örneklerle destekleyin, Ödüller ve Belgeler, Ödülleri, belgeleri ve sertifikaları belirtin, İlgili ve etkileyici ödül, belge veya sertifikaları ekleyin, Referanslar, Referans olarak gösterilebilecek kişileri ve irtibat bilgilerini ekleyin, Referanslarınızın sizinle aynı sektörde olması artı puan olabilir, Volunteer Work, Gönüllü çalışmalarınızı ve sosyal sorumluluk projelerinizi belirtin, Bunlar sizin takım çalışmasına ve liderlik becerilerine sahip olduğunuzu gösterir, Kişisel İlgi Alanları, Kişisel ilgi alanlarınızı, yeteneklerinizi ve hobilerinizi belirtin, Bu bilgiler sizin çeşitli yeteneklere ve geniş bir bakış açısına sahip olduğunuzu gösterir, Dil bilgisi, Dil yeterliliğinizi belirtebilirsiniz, İngilizce bilgi seviyenizi ve diğer dilleri belirtmeyi unutmayın, Sayfa Düzeni, Özgeçmiş sayfa düzenini profesyonel ve okunaklı bir şekilde düzenleyin, Yazı tipi ve boyutunu, başlık ve metin arasındaki boşlukları özenle ayarlayın
Etkili Bir Özgeçmiş Hazırlamak İçin Uygulamanız Gereken 4 Adımcv hazırlama etkili cv hazırlama etkili cv hazırlama teknikleri işsiz olunduğunda cv hazırlama
Bu, açık mavi kravatlı, şık, lacivert bir takım elbise giyen bir adamın fotoğrafı. Düzgünce şekillendirilmiş kısa siyah saçları ve güçlü bir çene hattı var. Kendine güvenen ve dengeli bir ifadeyle doğrudan kameraya bakıyor. Duruşu düzgün ve elleri önünde kenetlenmiş. Beyaz bir gömlek, siyah elbise ayakkabıları ve gümüş bir saat giyiyor. Yirmili yaşlarının sonunda ya da otuzlu yaşlarının başında görünüyor.
Murat Beyler
Blog Yazarı

Yıldız Teknik Üniversitesi'nde Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun olmuştur. Birçok alanda kendini geliştirmeye adamıştır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Görüntüde gözlüklü ve mavi gömlekli bir kadın görülüyor. Sarı saçları var ve yüzü yakın planda görülüyor. Gözleri görülebiliyor ve ağzı hafifçe açık. Göğsünde siyah zemin üzerine beyaz bir harf ve küçük beyaz noktalar var. Arka planda kitaplarla dolu bir rafın bulanık görüntüsü ve bir kitaplık görülebiliyor. Kadın gözlük takıyor ve mavi gömleği görünüyor. Görüntü net ve kadına odaklanmış.
CV - Özgeçmiş

Etkili Bir CV’de Olması Gerekenler

08 Şubat 2020
Bu görüntü sarı saçlı, gözlüklü ve kolyeli bir kadını tasvir ediyor. Doğrudan kameraya bakıyor ve yüzünde küçük bir gülümseme var. Gözlükleri siyahtır ve köşesinde küçük yeşil ve siyah bir logo vardır. Kolyesi gümüş ve göğsüne doğru sarkıyor. Ayrıca, burnu ve gözlükleri, dudakları, gözü ve kolyesi yakın plandadır. Kadının saçları kulaklarının arkasında toplanmış ve küpe takmış. Cildi pürüzsüz ve sağlıklı görünüyor ve gözleri parlak ve uyanık. Yirmili yaşlarının ortalarında ya da sonlarında görünüyor.
CV - Özgeçmiş

CV Hazırlama İpuçları ve CV Örnekleri

11 Aralık 2019
Elinde kalem tutan bir kişinin yakın çekimi. Kişi dikkatle bir kâğıt parçasına bakmakta, kolları ve kolu görüntüde görünmektedir. Kağıt kişinin yüzüne o kadar yakın tutulmuştur ki hafifçe bulanıktır. Arka planda, her ikisi de hafifçe odak dışında kalan bir klavye ve bir silah görülebiliyor. Kalem, kağıtta ne varsa yazmaya hazırmış gibi sabit tutuluyor. Kişinin gözleri odaklanmıştır ve ifadesi yoğundur. Odayı, eldeki görevi ima eden bir konsantrasyon havası dolduruyor.
CV - Özgeçmiş

Profesyonel CV Nasıl Hazırlanmalı?

26 Haziran 2019
Mavi bir dairenin ortasında, parlak arka plana karşı siluet halinde duran bir adam. Kendinden emin ve dik bir duruşu var ve başını dik tutuyor. Kolları iki yanında gevşekçe sarkıyor ve yüzü gökyüzüne doğru dönük. Ayak bileklerine kadar inen uzun, koyu renk bir palto giymiş ve yüz hatlarını ortaya çıkaran, hafifçe arkaya doğru eğilmiş bir şapka takmış. Adamın silueti mavi dairenin dairesel şekli içinde mükemmel bir şekilde çerçevelenmiş ve görüntüye bir bütünlük ve denge hissi veriyor.
CV - Özgeçmiş

Fark Yaratan CV Nasıl Hazırlanır?

16 Aralık 2014