AnasayfaBlogEndüstri Mühendisliği Bölümü
Bölümler

Endüstri Mühendisliği Bölümü

23 Nisan 2020
Baret takmış ve dikkatle beyaz bir yüzey üzerine yerleştirilmiş dizüstü bilgisayarına bakan bir kadın. Yüzünde gözlük var ve gözleri dizüstü bilgisayarın ekranına odaklanmış durumda. Beyaz düğmeli bir gömlek giyiyor ve bareti parlak sarı. Dizüstü bilgisayarın siyah bir klavyesi var ve ekran mavi bir tonda aydınlatılmış. Arkasında, üzerinde bir ışık düğmesi ve bir pencere bulunan gri bir duvar var. Kadın kararlı ve konsantre görünüyor, işi bitirdiğinden emin.
Endüstri Mühendisliği KriterleriAçıklamaNotlar
TanımıÜretim veya hizmet süreçlerinin kayıplarını en aza indirme, verimliliği artırma yöntemleri üzerine çalışan mühendis.Optimum noktada, en iyiyi bulmaya yönelik çözüm odaklıdır.
Çalışma AlanlarıÇalışanlar, makineler, malzemeler, bilgi ve enerji.En verimli kullanım için yöntemler planlar.
Eğitim Süresi4 yıllık lisans programıBaşarıyla bitirilen öğrenciler 'Endüstri Mühendisi' unvanını alır.
Kariyer OlanaklarıHer endüstri ve iş kolunda görev alabilme.Kamu ve özel sektör kuruluşlarında iş bulabilirler.
Mesleki Rolİnsan, malzeme, enerji, makine ve bilginin en efektif şekilde çalışmasını sağlar.Finansal planlama, maliyet analizi vb. yönetim kontrol sistemleri geliştirir.
İhtiyaç Duyulan Yeteneklerİstatistiksel analiz, problem çözme teknikleri, iletişim, tasarım ve planlama.Çalışılan sürecin gelişimine katkı sağlar.
Diğer Çalışma AlanlarıÜretim, kalite kontrol, operasyon yönetimi vs.Sektöre ve kuruluşa bağlı olarak, birçok iş alanında çalışabilir.
Potansiyel İş AlanlarıSistem Analisti, Süreç Mühendisi, Üretim Mühendisi, Kalite Yöneticisi, İş Güvenliği, Malzeme Yönetimi, İnsan Kaynakları Yöneticiliği, Lojistik Mühendisi, Proje Müdürü vb.Deneyim ve eğitime göre değişkenlik gösterebilir.
Eğitim Veren YerlerÇeşitli üniversitelerin Mühendislik ve İşletme FakülteleriOkul ve programlara göre eğitim süresi ve dersler değişebilir.
Maaş DurumuDeneyim, özel sektör, kamu kurumu gibi durumlara bağlıdır.Ortalama bir Endüstri Mühendisi maaşı, diğer mühendisliklerle karşılaştırılabilir.

endüstri mühendisi, üretim veya hizmet süreçlerinin kayıplarını en aza indirmenin, verimliliği de yukarıya çekmenin yöntemleri üzerine çalışan mühendistir. optimum nokta yani, en elverişli, en iyi çözüm konusuna odaklanır. çalışanların, makinelerin, malzemelerin, bilginin ve enerjinin en verimli şekilde kullanılmasını sağlayacak yöntemler planlar. endüstri mühendisliği bölümünde en çok duyacağınız cümle “minimum maliyet ile maksimum kar sağlamak” olacaktır. 

Üniversitelerin 4 yıllık Endüstri Mühendisliği lisans programını başarıyla bitirenler Endüstri Mühendisi ünvanına sahip olur. Endüstri Mühendisliği, size pek çok farklı disiplinde bilgi ve beceri kazandıracak bir bölümdür. Dolayısıyla Endüstri Mühendisi, öğrenimi boyunca pek çok farklı bilgi ve beceri edinerek çalışma hayatında farklı sektörlerde ve çeşitli konularda çalışma imkanı bulur.

Ayrıca farklı disiplinlerde bilgi sahibi olmanın avantajı sayesinde sistemlerin bütününü görebilecek bakış açısına sahip olurlar. Dolayısıyla daha etkin çözümler üretebilirler ve yöneticilik konumuna da kolaylıkla gelebilirler.

Endüstri Mühendisi Ne iş Yapar?

Endüstri Mühendisliği, fen bilimleri, matematik ve mühendislik metodlarını kuruluşların sistem operasyonlarına uygular. En uygun maliyetle en verimli çalışmanın yapılması için çalışır. Kuruluşların dayandığı prosesler üzerine odaklanmak ve prosesleri geliştirecek yöntemler bulmak üzere bir birikim ve bakış açısı geliştirir.

Maliyet azaltmak, tasarruf sağlamak, verimli çalışma yöntemleri oluşturmak üzere stratejiler geliştirir. “Big Data”nın giderek daha büyük önem kazandığını biliyoruz. Tüm işletmeler, gün geçtikçe artan ve karmaşıklaşan büyük verileriyle en doğru kararları vermenin yolunu ararlar. Endüstri Mühendisliği, bu alanda çalışmak için size uygun bir temel oluşturur. 

Firma, kurum ya da işletmelerin sistemleri, büyük ve karmaşık yapıdadır. Endüstri Mühendisi, istatistiksel analiz, problem çözme teknikleri, iletişim, tasarım, planlama, kalite kontrol, operasyon yönetimi gibi çeşitli yöntemler kullanarak süreçlerin geliştirilmesini sağlar, karmaşık yapıları çözümler. Endüstri Mühendisliği, farklı disiplinler hakkında bilgi ve beceri sağlaması sayesinde günümüzde ve gelecekte popülerliğini koruyacak bir mühendisliktir.

Endüstri Mühendisi, işletme tesisleri, imalat ve üretim süreçleri, bilgi sistemleri, hizmet süreçleri, üretim planlama kontrol, kaynak planlaması, personel yönetimi, kalite güvence, envanter kontrol sistemleri ve iş güvenliği gibi konularda çalışabilir. İhtiyaç duyulan personel sayısı, maliyet, iş güvenliği, çevresel faktörler, uygun teknoloji, zaman ve bilgi gibi birçok faktörü dikkate alıp dengeleyecek şekilde, faaliyetlerin nasıl en verimli şekilde yürütüleceği konusuna odaklanır.

Endüstri Mühendisleri Kariyer Olanakları Nelerdir?

Bir Endüstri Mühendisi, neredeyse her endüstri ve iş kolunda görev alabilir. Ürün veya hizmet üreten tüm kamu ve özel sektör kuruluşlarında iş bulabilirler. İş alanı çok geniştir.

Endüstri Mühendisinin işi, insan, malzeme, enerji, makine ve bilginin en efektif şekilde çalışmasını sağlamaktır. İş organizasyonu ve insan yönetimi yoluyla verimliliği artırmak üzere çalışırlar. Ayrıca, finansal planlama, maliyet analizi, üretim planlama ve ürün ve hizmetin fiziki dağıtımı konularında destek olmak amacıyla yönetim kontrol sistemleri geliştirirler. Çoğunlukla tam zamanlı olarak çalışırlar ve bir proje grubu ile takım çalışması içinde bulunmaları istenebilir. Ayrıca, yeterli tecrübeyi edindikten sonra danışman veya uzman olarak bağımsız şekilde de çalışma yapabilir.

İş Alanları

  • Sistem Analisti

  • Süreç Mühendisi

  • Üretim Mühendisi

  • Kalite Yöneticisi

  • İş Güvenliği

  • Malzeme Yönetimi

  • İnsan Kaynakları Yöneticiliği

  • Lojistik Mühendisi

  • Proje Müdürü

  • Planlama Mühendisi

  • Operasyon Yöneticisi

  • Yönetim Danışmanı

  • erp danışmanı

Endüstri Mühendisliği Meslek Eğitiminin Verildiği Yerler

Meslek eğitimi, çeşitli üniversitelere bağlı Mühendislik, Mühendislik-Mimarlık ve İşletme Fakültelerinin Endüstri Mühendisliği bölümlerinde verilmektedir. Gideceğiniz üniversitenin programlarına bağlı olarak ders ve program konuları farklılıklar gösterecektir ancak temel dersler, yöneylem araştırması, kalite, istatistik, proje yönetimi, üretim planlama teknikleri gibi derslerdir.

Diğer mühendislik dallarına ait dersler de programlarda yer alır. Makine mühendisliğinin statik dersi, bilgisayar bölümünün programlama dersi gibi ya da finansal konularla ilgili dersler olacaktır. Yeni mezun Endüstri Mühendisi kariyerine özel bir şirkette veya dilerse kamu personel seçme (KPSS) sınavıyla kamu kuruluşlarında memur statüsünde Mühendis olarak başlayabilir. Bunun haricinde mezuniyetinin akabinde yüksek lisans ve doktorayla akademik kariyer yapma imkanları da mevcuttur.

Endüstri Mühendisi Ne Kadar Kazanır?

Maaş konusu elbette, deneyim, özel sektör, kamu kurumu gibi durumlara bağlı olarak değişkenlik gösterir. Burada verdiğimiz rakamlar da yalnızca bilgilendirme amaçlıdır ve firma politikaları, pozisyonun niteliği gibi pek çok faktöre bağlı olarak daha düşük ya da daha yüksek olabilir. Kamuda maaş belirlenirken, eğitim durumu, yabancı dil becerisi, tecrübe, eş, çocuk durumu gibi kriterler dikkate alınır.

Ülkemizde 2020 itibariyle

  • Yeni başlayanlar için maaş skalası 2.700-3700 tl

  • 1-5 yıl arası tecrübeye sahipseniz, 3.700-5.000 tl

  • 5 yıldan fazla tecrübe edinmiş ve yöneticilik yapan Endüstri Mühendisleri için  5.000 tl + üzerindedir.

Yabancı dil bilmek, hatta birden fazla dile sahip olmak daha iyi olanaklarla iş bulmanızı sağlar. Ayrıca, lisans eğitimi ile yetinmeyip, kendini geliştirmek, bilgi ve beceri artırmak amacıyla kurs ve seminerlere katılıp sertifikalar almak ayrıca güncel bilgiyi ve teknolojik gelişmeleri yakından takip etmek sizi diğer adaylar arasında öne çıkarabilir.

Yabancı dil bilen ve iyi vasıflara sahip bir endüstri mühendisi, piyasa şartlarının üzerinde bir maaşla işe başlayabilir. Vasıflarınızı artırmak, sertifikalarla cv’nizi güçlü kılmak için Enstitü’nün online eğitimler sayfasında faydalı birçok eğitim bulabilirsiniz.

Kamuda ise maaş skalası şu şekildedir;

  • Yeni başlayanlar, en alt kademe Endüstri Mühendisi, 3.910 tl

  • En üst kademe Endüstri Mühendisi, 5.250 tl

Endüstri Mühendisliği Üniversite Eğitimi

Endüstri Mühendisi olabilmek için, ortaöğretimden sonra ülkemizdeki devlet/vakıf ya da özel üniversitelerin mühendislik fakültelerine bağlı 4 yıllık Endüstri Mühendisliği lisans programını başarı ile tamamlamak gerekiyor. Üniversiteye giriş sınavlarında sayısal tercih etmelisiniz. Bu bölüm için 2020 taban puanları, en düşük 250 seviyesinden başlar, 370’lere, 480’lere ve en yüksek 533’e kadar çıkar.

Mezuniyet sonrasında, meraklarınız, kariyer hedefleriniz ve ilgi alanlarınız doğrultusunda uzmanlığınız belli bir yöne doğru evrilir. Üretim planlama, satış ve pazarlama, kalite ya da insan kaynakları, finans, müşteri ilişkileri yönetimi (CRM) gibi konularda uzmanlaşabilirsiniz. Hemen her firmanın yönetici pozisyonlarında, üretim ve analiz aşamalarında, iyileştirme ve arge departmanlarında çalışabilir. İş yönetimi, stres ve kriz yönetimi, analitik düşünce, matematik ağırlıklı yönetim, ekip yönetimi, insan kaynakları uzmanlığı gibi çok çeşitli alanlarda çalışabilmektedirler. 

Tanımı, Üretim veya hizmet süreçlerinin kayıplarını en aza indirme, verimliliği artırma yöntemleri üzerine çalışan mühendis, Optimum noktada, en iyiyi bulmaya yönelik çözüm odaklıdır, Çalışma Alanları, Çalışanlar, makineler, malzemeler, bilgi ve enerji, En verimli kullanım için yöntemler planlar, Eğitim Süresi, 4 yıllık lisans programı, Başarıyla bitirilen öğrenciler 'Endüstri Mühendisi' unvanını alır, Kariyer Olanakları, Her endüstri ve iş kolunda görev alabilme, Kamu ve özel sektör kuruluşlarında iş bulabilirler, Mesleki Rol, İnsan, malzeme, enerji, makine ve bilginin en efektif şekilde çalışmasını sağlar, Finansal planlama, maliyet analizi vb yönetim kontrol sistemleri geliştirir, İhtiyaç Duyulan Yetenekler, İstatistiksel analiz, problem çözme teknikleri, iletişim, tasarım ve planlama, Çalışılan sürecin gelişimine katkı sağlar, Diğer Çalışma Alanları, Üretim, kalite kontrol, operasyon yönetimi vs, Sektöre ve kuruluşa bağlı olarak, birçok iş alanında çalışabilir, Potansiyel İş Alanları, Sistem Analisti, Süreç Mühendisi, Üretim Mühendisi, Kalite Yöneticisi, İş Güvenliği, Malzeme Yönetimi, İnsan Kaynakları Yöneticiliği, Lojistik Mühendisi, Proje Müdürü vb, Deneyim ve eğitime göre değişkenlik gösterebilir, Eğitim Veren Yerler, Çeşitli üniversitelerin Mühendislik ve İşletme Fakülteleri, Okul ve programlara göre eğitim süresi ve dersler değişebilir, Maaş Durumu, Deneyim, özel sektör, kamu kurumu gibi durumlara bağlıdır, Ortalama bir Endüstri Mühendisi maaşı, diğer mühendisliklerle karşılaştırılabilir
endüstri endüstri mühendisliği endüstri mühendisliği bölümü mühendislik uygun aday verimlilik çalışma ortamı
Resimdeki kadının yüzünde sıcak bir gülümseme var. Gözlük takmış ve saçlarını geriye doğru toplamış. Gözleri mutlulukla parlıyor ve dudakları neşeli bir ifadeyle hafifçe yukarı kıvrılmış. Açık renkli bir bluz giyiyor ve boynunda küçük bir kolye var. Doğrudan kameraya bakıyor ve bakışları davetkâr. Cildi parlıyor ve rahatlamış ve mutlu görünüyor. Kolları iki yanında duruyor ve iyi bir ruh hali içinde görünüyor. Kendinden emin ve rahat görünüyor.
Neslihan Tatar
Blog Yazarı

Endüstri Yüksek Mühendisidir. Farklı sektörlerde kalite, verimlilik, iş güvenliği, eğitim gibi konularda çalıştıktan sonra aktif iş hayatından ayrıldı. Farklı uğraşlar ve kariyer arayışı ile enstitünün İkna Teknikleri, Yaratıcı Yazarlık, İçerik Editörlüğü ve İçerik Uzmanlığı eğitimlerini aldı. Enstitü blog sayfalarına katkı sağlıyor.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu görüntü bir fotoğraf için gülümseyen bir adamı gösteriyor. Takım elbise giyiyor ve profesyonel bir ortamda olduğu anlaşılıyor. Boynunun ve yüzünün yakın çekimi neşeli ifadesini gösteriyor ve sakalı ona seçkin bir görünüm veriyor. Ayrıca siyah zemin üzerinde beyaz bir metin var, muhtemelen üretim yönetimi kursuyla ilgili. Genel olarak, bu görüntü kursun önemini aktarıyor ve konuyla ilgili bir güven ve gurur duygusu veriyor.
4.9
(16)

Üretim Yönetimi Eğitimi

24 Konu5 Saat
Parlak bir gülümsemeye sahip genç bir adam doğrudan kameraya bakıyor. Açık ten rengine sahip ve kahverengi gözleri mutlulukla parlıyor. Koyu renk saçları düzgünce kesilmiş ve yüzü rahat ve memnun. Beyaz arka planla güzel bir tezat oluşturan mavi bir tişört giyiyor. Yüz ifadesi neşeli ve olumlu tavrı bulaşıcı. Gerçekten mutlu ve o andan memnun görünüyor. Bu görüntü bir neşe anını yakalıyor ve öznenin duygusunu aktarıyor.Bahadır Atmaca
1287464
Bu görüntü, düz beyaz bir arka plana sahip bir bilgisayar ekranını ve üzerinde görüntülenen metni göstermektedir. Metin siyah renkte görünmekte ve çeşitli boyut ve yazı tiplerinden oluşmaktadır. Metin düzgün, düzenli bir şekilde düzenlenmiş ve ekran boyunca organize bir desen oluşturuyor. Metin oldukça net ve keskin görünüyor ve kolayca okunabiliyor. Metin ve beyaz arka plan arasındaki kontrast temiz ve görsel olarak çekici bir görünüm yaratıyor. Metnin genel tasarımı estetik açıdan hoş ve bilgisayar ekranının profesyonel ve modern görünmesini sağlıyor.
5
(3)

Bootstrap Eğitimi

40 Konu10 Saat
Beyaz, yakalı düğmeli gömlek giyen ve gözlük takan orta yaşlı bir adam doğrudan kameraya bakıyor. Koyu renk, kısa saçları, güçlü bir çene hattı ve kendinden emin bir ifadesi vardır. Gömleğinin üst düğmeleri açık ve kolları dirseklerine kadar kıvrılmış. Çenesinde ve yanaklarında hafif bir kirli sakal var. Geniş bir alnı vardır ve kaşları hafifçe kalkıktır. Gözlükleri siyah ve dikdörtgen şeklindedir ve çerçeveleri biraz büyüktür. Genel olarak akıllı ve yetkin görünüyor.Volkan Asildeveci
808464