AnasayfaBlogEmpati ile İlgili Sözler
Nedir?

Empati ile İlgili Sözler

27 Ocak 2021
Bir kişi ellerini uzatmış, kalp şeklindeki bir nesneyi kavrayarak ayakta durmaktadır. Kalp kameraya yakın tutulmakta ve ellerin parmakları kalbin etrafını sıkıca sarmaktadır. Kişinin yüzü görünmüyor ama yüzünde sakin ve kararlı bir ifade var. Odadaki ışık yumuşaktır ve kalbin renklerini daha canlı hale getirir. Kişi beyaz bir gömlek giymektedir ve arka plan nötr bir gridir. Kalp kırmızıdır ve parlak bir şekilde parlamaktadır ve yüzeyinin dokusu görülebilmektedir. Kişi dümdüz karşıya bakıyor ve kalp gururla önünde tutuluyor.
Empati İle İlgili SözSözü SöyleyenSözün Anlamı
Empati güven inşa eder. İletişimi, güçlendirir.AnonimEmpati, insanlar arasındaki güvenilirliği ve iletişimin kalitesini artırır.
Bir kişiyi dinlemek beyin işidir ama onunla empati kurabilmek gönül işidir.AnonimHer ne kadar birini dinlemek zihinsel bir eylem olsa da, onunla empati kurabilmek kalbi bir eylemdir.
Empati insanları birbirine yakınlaştırır. Empati iyileştirir.AnonimEmpati insanların birbirlerine daha çok yakınlaşmalarını sağlar ve aynı zamanda iyileştirici bir güce sahiptir.
Ağlayabilseydiniz, anlayabilirdiniz.Necip Fazıl KısakürekBaşkalarının duygularını anlamak için bazen onların hislerini yaşamak gereklidir.
Aptal ve cahil oldukları zaman dahi dinle onları çünkü bu dünyada herkesin bir hikayesi vardır.BudaHerkesin dinlenmeye değer bir hikayesi vardır, bu yüzden empati göstermek her zaman önemlidir.
Senin haklı olman, benim haklı olmadığım anlamına gelmez. Hayata benim tarafımdan bakmadığın anlamına gelir.AnonimBir konuda haklı olmak, diğer kişinin haksız olduğu anlamına gelmez. Bu sadece o konuya farklı bir perspektiften baktığını gösterir.
İnsan acı duyabiliyorsa canlıdır. Başkasının acısını duyabiliyorsa insandır.TolstoyEmpati, insanlığın temel özelliklerinden biridir.
Dünyayı anlayışla göreni, dünya da anlayışla görür.HegelDünyaya empati ile bakabilen kişi, dünya tarafından da aynı şekilde görülür.
Dünyada görmeyi istediğiniz değişimin kendisi olunuz.Mahatma GandhiDünyada değişim yaratmak istiyorsanız, önce kendiniz değişmelisiniz.
En büyük insan, kendini en çok sayıda insanın yerine koyabilendir.Jane AdamsÇok sayıda kişinin yerine empati yapabilen kişi, gerçek anlamda 'büyük' olan kişidir.

Hepimizin hayatta bazen zorlandığı bazen es geçtiği bir kavram empati. "O benim ne hissettiğimi düşündü mü ki ben onu düşüneyim." Peki ya o da böyle düşünüyorsa? Bazen karşıdan adım bekleriz, beklerken de olduğumuz yerde sayarız. Diğer bir yolu olduğunun ne kadar farkındayız?

Maalesef günümüzde kalan farkındalık seviyeleri de gittikçe düşmekte. Herkes bir koşuşturma içinde; kimisi kariyerine odaklanmış, kimisi çocuklarına, kimisi ailesine derken büyük resmin bir parçası olmayı bırakmışız. Halbuki empatinin hayatı ne kadar kolaylaştırabileceğinin farkında olsak ve bunu kendi çemberinizden daha büyük bir alana yaymanın güzelliğini fark etsek adım atmak daha kolaylaşırdı. 

Yazdıklarımın altını doldurmak adına hemen bir örnek vereyim. Apartman hayatı yaşıyorsunuz varsayalım. Kediler için bir kap su ve yemek bıraktınız. Komşularınız bunu görünce onlar da kendi kapılarının önlerine hayvanlar için yemek bırakmaya başladı. Hem hayvanlar doymuş oldu hem de herkes bu iyiliğinizi sizinle paylaşarak çoğaltmış oldu. Bu günlük yaşantımızın en basit örneklerindendi ve benim deneyimlediğim de bir örnekti. Normalde kediler için çok uğrak olmayan sokağımız 8-10 kediye ev sahiplik etmeye başlamıştı. Bu duruma türlü sebeplerle karşı çıkanlar olacaktır. Sadece muhtaç bir hayvanın huzurlu bir uykusuna sebep olduğunuzu hayal edin, kafanızdaki sebepler eskisi kadar çekici gelmeyecektir. Kendinizi hayvanların yerine koyun, insanların yerine koyun, çocukların yerine koyun, hayat empatiyle çok daha güzel.

Empati ile İlgili Özlü Sözler

Empati hakkında güzel bir başlangıçtan sonra biraz da başkalarının gözlerinden empati kavramına bakalım.

"Empati güven inşa eder. İletişimi güçlendirir." Gerçekten hepimizin hayatta güvenmeye ihtiyaç duyduğu anlar olur, kişiler olur. Güvenmenin temelinde de empati yatar. Eğer siz karşı tarafın yerine koyamıyorsanız kendinizi bu tek taraflı bir güven duygusu olur. Ama unutmayın ki güven karşılık bekler. Empati ve iletişim konusu ise eğitimle geliştirilebilir.

"Bir kişiyi dinlemek beyin işidir ama onunla empati kurabilmek gönül işidir." Bazen karşınızdakinin sizi dinlediğini ama anlamadığını düşünürsünüz. Çünkü sizin bakış açınızı hesaba katmaz, kendi gözlüklerinden bakmayı tercih eder. Evet, empati emek isteyen bir şey. Sanırım bu yüzden kalpten gelmesi gerekiyor.

"Empati insanları birbirine yakınlaştırır. Empati iyileştirir." Empatinin yardımlaşmayı sağlayan birçok örneğine tanık oluyoruz. İnsanın insana ihtiyacı var, bu yadsınamaz. Organ bağışı yapmak empatinin iyileştirici yönünün yine hayatımızın en duygulu örneklerinden biri.

"Ağlayabilseydiniz, anlayabilirdiniz." Necip Fazıl Kısakürek kısa ve öz olarak bize ana fikri veriyor.

"Aptal ve cahil oldukları zaman dahi dinle onları çünkü bu dünyada herkesin bir hikayesi vardır." Buda burada dinlemenin öneminden dem vurmuş. Herkes dinlenmek ister, o halde dinlemek ne kadar önemli? İletişim sorunlarının temelinde yatan konudur aslında dinlememek. Üzerinde düşünelim.

"Senin haklı olman, benim haklı olmadığım anlamına gelmez. Hayata benim tarafımdan bakmadığın anlamına gelir." Bu söz biraz senin doğruların benim doğrularım gibi olmuş. Evet, herkesin kendi doğruları var ve buna bir noktaya kadar saygılı olmak durumundayız. Peki biraz inatçılığımızı kenara bırakıp o neden böyle düşünüyor acaba diye sorgulasak ne kaybederiz?

Empati ile İlgili Güzel Sözler

"İnsan acı duyabiliyorsa canlıdır. Başkasının acısını duyabiliyorsa insandır." Tolstoy bu sözüyle empatinin insanlık duygusuyla nasıl iç içe geçmiş olduğunu vurguluyor. Başkasının derdini hissetmenin insanlığın doğal bir getirisi olduğunu düşünüyor. O halde bencilliği bir kenara bırakalım da sevgili Tolstoy’a kulak verelim. Acıların paylaştıkça daha katlanılabilir olduğunu da unutmayalım.

"Dünyayı anlayışla göreni, dünya da anlayışla görür." Hegel burada sanki biraz evrene nasıl enerji gönderirsen o da aynı şekilde karşılık verir gibi bir söz söylemiş. Kim haksız diyebilir?

"Dünyada görmeyi istediğiniz değişimin kendisi olunuz." Mahatma Gandhi hayatınızda bir farklılık olmasını istiyorsanız bunu kendinizi değiştirerek başlayın demek istemiş bir bakıma.

"En büyük insan, kendini en çok sayıda insanın yerine koyabilendir." demiş Jane Adams. Sabah saat sekiz suları ve yağmurlu bir havada taksi arıyorsunuz, çünkü derse geç kaldınız. Bir taksi geldi fakat onu sizden kırk saniye önce gelen kişi kaptı. Kim bilir bir sonraki taksi ne zaman gelir, trafik de fena görünüyor. Derse geç kalırsanız hocanın sizi içeriye almayacağını biliyorsunuz. Taksiyi kapan da aslında sizinle aynı kampüse gidiyor ve taksiyi paylaşma teklifinde bulunuyor. Sizi yağmurda sırılsıklam bırakmak hoşuna gitmemiş anlaşılan. Burada empati varlığını görüyoruz. O kişi size taksiyi paylaşmayı teklif etmeseydi belki gününüz kötü başlamış ve sinirli bir şekilde devam etmiş olacaktı. Fakat o kendini sizin yerinize koydu ki bu empati becerisi ister ve gününüzün seyri değişmiş oldu.

"Ayakkabılarım olmadığı için üzülürdüm. Ta ki sokakta ayakları olmayan adamı görene kadar." Honoré de Balzac burada empatinin yetinmekle ilişkisine değinmiş. İnsan gerçekten bazen büyük resme bakıp kendini daha kötü durumda olan biri yerine koymalı. Her zaman bir şeyin daha kötüsü veya daha iyisi olabilir, mutlu olabilmek için bazen yetinmenin değerini anlamamızı sağlayacak şeyler görmemiz gerekir.

"Tiyatro bir tür mabeddir. Empati kültürünün mabedidir. Empatiyi insanlara anlatmak için kurulmuş bir mabeddir. Oraya gelen sahneye baktığı zaman sahnedeki olayla özdeşleşir." Sevgili Metin Akpınar, empatinin sadece günlük yaşamımızda değil sahnede de gerekli olduğunun altını çizmiş. Oyuncu sahnede canlandırdığı karakterin yerine koyar kendini, koymalıdır da. Çünkü anca o zaman bize gerçek duyguyu verebilir, hayatımıza bu şekilde dokunabilir.

Empati ile İlgili Atasözleri

Biraz da büyüklerimize kulak verelim, sonuçta vardır bir bildikleri.

"Canı canla ölçmeli." Diyor ki sizin canınız varsa başkasının da aynısından var ve onunki de en az sizinki kadar değerli. Kendi canımıza zarar gelecek bir şeyden nasıl uzak duruyorsak karşımızdakinden de aksini bekleyemeyiz. 

"İğneyi kendine, çuvaldızı başkasına batır." Önce bir düşün, ufaktan bir kendine kondur bakalım söylediğin söz veya gösterdiğin davranış seni ne kadar incitiyor. Ondan sonra bunun daha büyüğünü başkasına yapmak ne kadar doğru gelecek?

"Hatasız kul olmaz." Bununla hayatımızda çok karşılaşıyoruz. En ufak bir hataya bile tahammül edemediğimiz anlar olabiliyor. Hepimiz insan değil miyiz? Hata yapmak hepimizin acizliği. Kendimizi hata yapanın yerine koyup öyle tepkiler vermeliyiz. Tabi en güzel seçenek o hatayı örtmek olur.

"Bugün bana ise yarın sana." İhtiyacımız olduğunda yanı başımızda biten bir insanın ihtiyacı olduğunda biz de koşa koşa yanına gideriz. Çünkü o zamanında bizimle empati kurabilmiş, bize kayıtsız kalmak yerine yardımcı olmayı yeğlemiştir.

Başa gelmeyince bilinmez." Günümüzde şiddet unsurunun ne kadar ön planda olduğunu görüyoruz. Kadınlar sokakta dahi şiddete maruz kalabilirken etraftaki insanların bazen hiçbir teşebbüste bulunmaması insanlığa olan inancımızı zedeliyor. Bu söz bana bunları anımsatıyor. O kişi sen de olabilirdin ya da olabilirsin. Hayat bu insanın başına her şey gelebilir, duyarlı yanımızı kaybetmeyelim, empati bazen hayat kurtarır.

Empati güven inşa eder İletişimi, güçlendirir, Anonim, Empati, insanlar arasındaki güvenilirliği ve iletişimin kalitesini artırır, Bir kişiyi dinlemek beyin işidir ama onunla empati kurabilmek gönül işidir, Anonim, Her ne kadar birini dinlemek zihinsel bir eylem olsa da, onunla empati kurabilmek kalbi bir eylemdir, Empati insanları birbirine yakınlaştırır Empati iyileştirir, Anonim, Empati insanların birbirlerine daha çok yakınlaşmalarını sağlar ve aynı zamanda iyileştirici bir güce sahiptir, Ağlayabilseydiniz, anlayabilirdiniz, Necip Fazıl Kısakürek, Başkalarının duygularını anlamak için bazen onların hislerini yaşamak gereklidir, Aptal ve cahil oldukları zaman dahi dinle onları çünkü bu dünyada herkesin bir hikayesi vardır, Buda, Herkesin dinlenmeye değer bir hikayesi vardır, bu yüzden empati göstermek her zaman önemlidir, Senin haklı olman, benim haklı olmadığım anlamına gelmez Hayata benim tarafımdan bakmadığın anlamına gelir, Anonim, Bir konuda haklı olmak, diğer kişinin haksız olduğu anlamına gelmez Bu sadece o konuya farklı bir perspektiften baktığını gösterir, İnsan acı duyabiliyorsa canlıdır Başkasının acısını duyabiliyorsa insandır, Tolstoy, Empati, insanlığın temel özelliklerinden biridir, Dünyayı anlayışla göreni, dünya da anlayışla görür, Hegel, Dünyaya empati ile bakabilen kişi, dünya tarafından da aynı şekilde görülür, Dünyada görmeyi istediğiniz değişimin kendisi olunuz, Mahatma Gandhi, Dünyada değişim yaratmak istiyorsanız, önce kendiniz değişmelisiniz, En büyük insan, kendini en çok sayıda insanın yerine koyabilendir, Jane Adams, Çok sayıda kişinin yerine empati yapabilen kişi, gerçek anlamda 'büyük' olan kişidir
empati sözler atasözü özlü söz güzel söz Empati ile İlgili Atasözleri Empati ile İlgili Güzel Sözler Empati ile İlgili Özlü Sözler Empati ile İlgili Sözler
Bu fotoğraf bir tarlada oturan bir kadını gösteriyor. Beyaz uzun kollu bir gömlek, mavi kot pantolon ve kahverengi botlar giyiyor. Saçları düşük bir at kuyruğu şeklinde geriye toplanmış ve gözlük takıyor. İki eli kucağında ve uzaklara bakıyor. Tarla yemyeşil, uzun otlar ve arka planda birkaç ağaç var. Gökyüzü güzel bir mavidir ve birkaç beyaz bulut etrafa dağılmıştır. Kadın huzurlu ve çevresinden memnun görünüyor. Görüntü boyunca yayılan sakin bir özgüveni var.
Beyda Çalışkan
Blog Yazarı

Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği 4. sınıf öğrencisidir. Okumak, yazmak, araştırmak dışında müzikle ilgilenmeyi seviyor. Fakülte sosyal kulüplerinden birinin de kurucuları arasında. 

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bir kişi kollarını iki yana açmış, elinde kırmızı kalp şeklinde büyük bir nesne tutmaktadır. Kalp parlak bir yüzeye sahip ve sert bir malzemeden yapılmış gibi görünüyor. Kişinin yüzü görünmüyor, ancak sol elinde gri zemin üzerine beyaz bir harf var ve bu da bir sevgi mesajı olduğunu gösteriyor. Sağ elinde ise siyah zemin üzerinde aynı mesajı içeren başka bir beyaz harf vardır. Arka plan düz beyaz bir duvardır ve kişi beyaz bir gömlek giymektedir. Sahne, kişinin ellerinin yakın çekimidir ve ellerindeki kalbi vurgular. Kişi kalbi bir sevgi ve ilgi jestiyle ve yüzünde bir neşe ifadesiyle tutmaktadır. Sahne, rahatlatıcı ve canlandırıcı bir duyguya sahip, parlak ve güzel bir sahnedir.
Etkili İletişim

Empati ve Sempati Arasındaki Fark Nedir?

20 Ocak 2021
Bir kişi ellerini uzatmış, kalp şeklindeki bir nesneyi kavrayarak ayakta durmaktadır. Kalp kameraya yakın tutulmakta ve ellerin parmakları kalbin etrafını sıkıca sarmaktadır. Kişinin yüzü görünmüyor ama yüzünde sakin ve kararlı bir ifade var. Odadaki ışık yumuşaktır ve kalbin renklerini daha canlı hale getirir. Kişi beyaz bir gömlek giymektedir ve arka plan nötr bir gridir. Kalp kırmızıdır ve parlak bir şekilde parlamaktadır ve yüzeyinin dokusu görülebilmektedir. Kişi dümdüz karşıya bakıyor ve kalp gururla önünde tutuluyor.
Nedir?

Empati ile İlgili Sözler

27 Ocak 2021
Bir grup insan bir masanın etrafında toplanmış, sohbet ediyor ve gülüyor. Bir kişi elinde bir fincan kahve tutuyor ve yüzünde kocaman bir gülümseme var. Başka bir kişi elinde bir telefon tutuyor ve ona odaklanmış gibi görünüyor. Ön planda, bir bardak bira odakta ve bir erkek ve kadın birbirlerine gülümsüyor. Arka planda bir kişinin bulanık yüzü görülebiliyor. Grup mutlu ve rahat görünüyor, birlikte geçirdikleri zamanın tadını çıkarıyorlar.
Etkili İletişim

Etkili İletişim İçin 8 İpucu!

27 Mayıs 2019
Cep telefonuyla konuşan bir kadının yakın çekimi. Kolunda pembe beyaz bir saat var ve telefonu kulağına yakın tutuyor. Çekimde burnu görünüyor ve konuşmaya konsantre olurken gözleri hafifçe kapalı. Arka plan bulanık, pembe ve beyaz bir yüzey görüntüde görülebiliyor. Arka planda hafifçe odak dışında kalan bir fincan da var. Kadının kolu uzanmış, sanki konuşurken el hareketi yapıyormuş gibi.
Etkili İletişim

Kaliteli Yaşam İçin Doğru İletişim

02 Mayıs 2019
Bu görüntü, empati ve iletişim eğitimi alan bir grup insanı yakalıyor. Bireyler karşılıklı anlayış ve anlaşmaya işaret edecek şekilde el sıkışırken görülüyor. Eğitim oturumunda teknolojinin kullanıldığını gösteren bir dizüstü bilgisayar mevcut. Karşılıklı saygının önemini gösteren bir kadın ve bir erkek el sıkışırken görülüyor. Arka planda kursun fiziksel ortamına işaret eden ahşap ayaklı beyaz bir sandalye görülmektedir. Kâğıt üzerindeki bir kalem not alındığını gösteriyor. Ayrıca, grubun çeşitliliğine işaret eden sakallı bir adam var. Tüm bu unsurlar bir araya gelerek bu görüntünün empati ve iletişime odaklanan bir öğrenme oturumuna ait olduğunu gösteriyor.
Bu görüntü, içinde bir insan olan siyah bir daireden oluşuyor. Kişi kollarını iki yana açmış, kameraya dönük bir şekilde durmaktadır. Kişi beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Arka plan gri tonda. Kişinin açık kahverengi gözleri ve kısa siyah saçları var. Daire pürüzsüz, kavisli bir dokuya ve parlak bir yüzeye sahip. Kişi kendinden emin ve güçlü görünüyor. Çemberin ortasında dururken kararlı bir ifadesi var. Resmin atmosferi davetkâr ve sıcak.Ders Eğitmeni
1139784
Yaratıcı Drama Eğitimi, çocuklarda yaratıcılığı ve hayal gücünü geliştirmenin heyecan verici bir yoludur. Bu çevrimiçi kursta, uzun kahverengi saçlı ve sarı arka planlı bir kadın görülmektedir. Elini uzatmış, siyah bir gömlek ve bir kolye takıyor. Boynunun yakın çekimi onun canlı kişiliğini ortaya koymaktadır. Yaratıcı drama sayesinde çocuklar yeni fikirler, karakterler ve hikayeler keşfedebilirler. Kendilerini özgürce ifade edebilir ve kendi yaratıcılıklarına güven duyabilirler. Bu online kurs, drama eğitiminin temellerini keşfetmek için eşsiz bir fırsat sunuyor. Kurs, hikaye anlatımı, doğaçlama ve karakter gelişimi gibi konuları kapsayacaktır. Öğrenciler ayrıca dramanın kendini ifade etme ve iletişim kurma aracı olarak gücünü öğreneceklerdir. Bu kursun sonunda öğrenciler, yaratıcı süreci ve dramayı hayal güçlerini beslemek ve kendi yaratıcılıklarını geliştirmek için bir araç olarak nasıl kullanacaklarını daha iyi anlayacaklardır.
5
(27)

Yaratıcı Drama Eğitimi

9 Konu5 Saat
Genç bir kadın ışıl ışıl gülümsüyor ve doğrudan kameraya bakıyor. Kısmen kulaklarının arkasında toplanmış uzun, koyu kahverengi saçları var. Gözleri hayat dolu ve dudakları yumuşak, içten bir gülümseme şeklinde kıvrılmış. Beyaz bir tişört, açık mavi kot pantolon ve siyah ayakkabılar giyiyor. Yüz ifadesi neşeli ve duruşu rahat. Güven ve neşe saçıyor, bu da onu güzel ve canlandırıcı bir manzara haline getiriyor. Parlak, güneşli bir ortamda duruyor ve sıcak ışıltısı güneş ışınlarıyla vurgulanıyor.Sibel Curciali
1411464
Bir kadın çerçevenin ortasındaki büyük beyaz bir beynin önünde duruyor. Açık renkli bir bluz ve koyu renk bir pantolon giymiş olan kadın ellerini göğsünün önünde kavuşturmuş. Geniş gülümsemesi ve parlak gözleri rahat ve mutlu olduğunu gösteriyor. Uzun siyah saçları yüzünden geriye doğru toplanmış ve siyah bir fonun önünde duruyor. Beyin beyaz ve ebruli bir dokuya sahip. Çerçevenin büyük bir kısmını kaplıyor ve ince siyah bir kenarlıkla çevreleniyor. Beynin detayları çok net ve kadın ön planda hayranlık dolu bir bakışla duruyor.
4.9
(73)

Duygusal Zeka Eğitimi

36 Konu5 Saat
Bu, koyu siyah saçlarını topuz yapmış bir kadının görüntüsüdür. Kollarını göğsünün üzerinde kavuşturmuş ve kameradan uzağa bakıyor. Uzun kollu siyah bir üst ve beyaz bir alt giymiştir. Yüz ifadesi ciddidir ve gözleri görünmemektedir. Görüntüde başka hiçbir şey olmayan beyaz bir duvarın önünde duruyor. Derin düşüncelere dalmış gibi görünüyor ve beden dili düşünceli olduğunu gösteriyor.Burcu Topçu Ekelik
1102779