AnasayfaBlogEkonomik, Toplumsal ve Siyasi Yönden Okumanın Önemi
Kişisel Gelişim

Ekonomik, Toplumsal ve Siyasi Yönden Okumanın Önemi

23 Mayıs 2018
Beyaz gömlekli bir adam sandalyede oturmuş kitap okuyor. Kitabı yüzüne doğru tutuyor, sayfalar açık ve elleri kitabı alttan destekliyor. Adam gözlük takıyor ve okuduğu metne odaklandığı için yüzünde ciddi bir ifade var. Arka planda beyaz metinli siyah bir kare, metal bir nesnenin bulanık bir resmi, siyah arka planlı beyaz bir kağıt ve gölgeli beyaz bir yüzey var. Adam görüntünün merkezinde oturmakta, vücudunun üst kısmı ve yüzü belirgin bir şekilde görülmektedir.
Okumanın FaydalarıDetaylarıÖnemi
Toplumsal FaydalarEmpati yeteneğinin gelişmesi, sosyal çevrelere kolay adapte olma, kendine güven ve bireysel olgunluk.Toplumla uyumlu ve barışıcı bireyler yetiştirir, sosyal alanlarda başarı ve birlikte yaşama becerisi artar.
Ekonomik FaydalarYatırım kararları, iş ve kariyer planlaması, tüketici hakkında bilgi edinme.Ekonomik refahın artması, risklerin önceden değerlendirilerek minimize edilmesi, bilinçli tüketimin artması.
Siyasi FaydalarFarklı siyasi liderler ve görüş hakkında bilgi edinme, eleştirel düşünme becerisi.Bilinçli siyasi kararlarda bulunma, demokratik toplum yapısının gelişmesi.
Sağlığa FaydalarKonsantrasyonun artması, rahatlama, uyku kalitesinin artması, ruh ve sinir hastalıklarından korunma.Fiziksel ve ruhsal sağlığın korunması, yaşam kalitesinin artması.
Vizyon GeliştirmeHayal gücü ve yaratıcılık, farklı perspektifler öğrenme, geniş bir bilgi birikimi.İleriye yönelik planlama ve öngörü yeteneği, bilimsel ve teknolojik gelişmelerin takip edilmesi.
Dili Etkili KullanmaDil bilgisinin artması, sözlü ve yazılı ifade becerilerini geliştirme.Bireylerin daha efektif iletişim kurabilmesi, başarılı sunum ve raporlama.
Hızlı Düşünme YeteneğiÇözüm odaklı düşünme, hızlı karar verme ve uygulama becerisi.Zamanın etkin kullanımı, yaşamsal ve iş hayatında hızlı çözümler üretebilme.
Algı YükselmesiFarklı durum ve olayları daha iyi anlamak için duygusal zekanın geliştirilmesi.Duygusal farkındalığın artması ve başkalarının duygularını anlama yeteneği.
Bilgi DağarcığıGenel kültür ve özel alan bilgisi kazanımı, bilimsel gerçeklere erişme.Hayatla ilgili bilinçli ve doğru kararlar alabilme
Gelecek PlanlamaGelecek hakkında bilgi ve fikir edinme, hedef belirleme.Kişisel ve profesyonel yaşamda hedeflere ulaşmayı kolaylaştırma.

Okuma nedir? Duyu organlarımız, aracılığıyla yazıya geçirilmiş kelimelerin, cümlelerin zihin tarafından algılanması ve yorumlanması ile ortaya çıkan etkinliktir. Belirli eğitimler sonucunda gerçekleştirilmiş olan öğrenilebilir, bilgi elde edilebilir etkinliklerdir.

Okumanın Toplumsal Faydaları Nelerdir?

Okumak insanların sosyal çevrelere daha kolay adapte olmalarını sağlar. Girdiği ortamlarda yabancılık çekmez ve kendini sosyal ortamlardan dışlama ihtiyacı duymaz. Okuyan insanlarda empati duygusu gelişir. Olaylara bakış açıları genel ve bütünüyle inceleyip at gözlüğüyle bakmaz. Okuyan insanlar arkadaş, dost canlısı olurlar. Çevresiyle okumayan insanlara oranla daha barışıktırlar.

Düşünceleri olgunlaştırır bu sayede mantıklı ve yerinde, sağlıklı kararlar almamızı sağlar. Buda bizim hem toplumsal ve sosyal alanda hem ekonomik hayatımızda hem de siyasal kararlar almamıza yardımcı olur.

Aynı zamanda kitap okuyan bir esnafta müşterisiyle ilişkisi saygı çerçevesine ne konuşması gerektiğini bilerek işini yapar. Sosyal ve toplumsal hayatta da, siyasal ve ekonomik olarak fark ettiğimiz gibi fark ederiz çok kitap okuyan insanı. Arkadaşlarıyla, çevresiyle ilişkilerinde nasıl konuşması gerektiğini bilir patavatsız olmaktan uzaktır, sakin bir insandır ve bu nedenle çok sevilirler. Bilgi dağarcıkları genişler ve akıcı bir şekilde konuşurlar. Hem toplumsal, sosyal, ekonomik hem de siyasal yönden akıcı konuşmanın ve bilgi dağarcığının genişlemesinin önemi vardır.

Çünkü seçmenler ya da müşteriler durarak konuşan,"ımm","ıı" gibi konuşanları inandırıcı bulmaz, etkilenmezler. Bir arkadaşımız uzatarak konuşur, ımmm, yaaa gibi konuşarak veya yavaş konuşur ise içimizden şöyle bir düşünce geçmesi muhtemeldir. -Hadi ne söyleyeceksen söyle işim var gibi. Okuyanlar hızlı düşünürler. Hızlı düşünmenin bizim için sosyal, toplumsal, ekonomik yönden önemi vardır. Kararlarımız verirken hızlı düşünüp belki de bizim için önemli olan halk deyimiyle de treni kaçırmaktan kurtuluruz. Okumak rahatlatır ve hayal ve yaratıcılığımızı güçlendirir. Ekonomik ve sosyal ve toplumsal hayatlarımız da rahatlamak ve hayal kurmak önemlidir.

Okumanın Ekonomik ve Siyasi Faydaları Nelerdir?

Diyelim ki; ekonomik yönden bir işe yatırım yapma kararı aldık çeşitli kaynaklardan okuyarak bilgi edinip o işe yatırım yapmalı mıyım yoksa yapmamalı mıyım, riskleri ne faydaları ne diye araştırmalar yapıp doğru karar verme olasılığımız yükselir. Aynı şekilde siyasal yönden de örnek verecek olursak; siyasi partilerin liderlerinin hakkında hangi parti lideri ülkemizi en iyi şekilde yönetir hangi liderin ve partinin artı ve eksi yönleri neler vizyonları misyonları neler? Eğer varsa kitapları parti liderlerinin onları okuyarak düşüncelerini, eğitim hayatını ülke yönetimine katkıları olur mu?

Bilginin Faydaları Nelerdir?



Bilgi konsantrasyonu geliştirir başarıya ulaştırır. Hem sosyal, toplumsal, ekonomik hem de siyasal yönden. İşyeri açmak ekonomik olarak refaha ulaşmak istiyorsak adapte ve konsantre olup müşterinin ilgisini nasıl çekmeliyim nasıl daha çok para kazanırım noktasında yardımcıdır. Siyasal olarak da; seçmenin arzularına, isteklerine konsantre olup nasıl oy toplarım düşüncesine yardımcı olmaktadır. Ayrıca kitap okuyarak, algımız da yükselir. Algımızın yükselmesiyse bizim sosyal ve toplumsal hayatta başarımızı artırmamıza yardımcı olmamızı sağlamaktadır. Hayatımız düzene girer, uyku kalitemiz yükselir.

Okumanın Sağlığa Faydaları Nelerdir?

Hastalıklardan korur (örneğin; ruh ve sinir hastalıklarından kafamızı boş gereksiz konuları düşünerek sağlığımızı bozmak yerine kitap okuyarak kafamızdaki fazlalıkları atmamızı sağlar). Hayatımızın düzene girmesi, uyku kalitemizin yükselmesi ve hastalıklardan korunmamız sayesinde hem ekonomik hem de sosyal ve toplumsal hayatımızı olumlu etkiler.

Okumanın Siyasi Faydaları Nelerdir?

Kitap okuyan insan kültür düzeyi artar nerde ne konuşacağını çok iyi bilir. Çok kitap okuyan bir siyasetçi seçmenleriyle ne konuşması gerektiğini ve hitabet şekillerini çok iyi bilir.

Okumak Vizyonu Etkiler mi?

Örneğin; Edison ampulü hayal etmese icat edilmezdi. En önemli bilim adamları hayal ederek icat edip hem ekonomik hem de toplumsal olarak önem kazanmışlardır. Okumanın bizim hayatımızla ilgili öneminden biride; beyin hücrelerimizin arasındaki bağlantıyı geliştirmemizi sağlamaktadır. Okuyarak vizyon sahibi oluruz. Vizyon sahibi olmamızın toplumsal, sosyal, ekonomik hem de siyasal yönden (eğer siyasete adım atacak isek) önemi vardır. Örneğin; Paris’e gitmemiz imkânsız ama biz görmek istiyoruz ve gezi kitaplarından Paris hakkında fotoğraflara bakarak, yazıları ve bilgileri okuyarak görmüş, gitmiş kadar oluruz.

Bir başka örnek verelim vizyon hakkında; bir yeni mezun olmuş mimar, bir başka 30 yıllık mimarın tecrübe ve bilgilerini anlatmış olduğu kitabı okuyarak kendi bilgileriyle okuduğu kitabın mimarın tecrübe ve bilgilerini harmanlayarak, karıştırarak iş dünyasında ekonomik olarak yerini alabilir.

Yani yukarıdaki yazımda da belirttiğim gibi okumak hem sosyal, toplumsal, hem ekonomik hem de siyasal olarak birçok faydaları vardır. Jonethan Swift’in dedi gibi;

Dünyayı yöneten, kalem, mürekkep ve kâğıttır.

Jonethan Swift
Toplumsal Faydalar, Empati yeteneğinin gelişmesi, sosyal çevrelere kolay adapte olma, kendine güven ve bireysel olgunluk, Toplumla uyumlu ve barışıcı bireyler yetiştirir, sosyal alanlarda başarı ve birlikte yaşama becerisi artar, Ekonomik Faydalar, Yatırım kararları, iş ve kariyer planlaması, tüketici hakkında bilgi edinme, Ekonomik refahın artması, risklerin önceden değerlendirilerek minimize edilmesi, bilinçli tüketimin artması, Siyasi Faydalar, Farklı siyasi liderler ve görüş hakkında bilgi edinme, eleştirel düşünme becerisi, Bilinçli siyasi kararlarda bulunma, demokratik toplum yapısının gelişmesi, Sağlığa Faydalar, Konsantrasyonun artması, rahatlama, uyku kalitesinin artması, ruh ve sinir hastalıklarından korunma, Fiziksel ve ruhsal sağlığın korunması, yaşam kalitesinin artması, Vizyon Geliştirme, Hayal gücü ve yaratıcılık, farklı perspektifler öğrenme, geniş bir bilgi birikimi, İleriye yönelik planlama ve öngörü yeteneği, bilimsel ve teknolojik gelişmelerin takip edilmesi, Dili Etkili Kullanma, Dil bilgisinin artması, sözlü ve yazılı ifade becerilerini geliştirme, Bireylerin daha efektif iletişim kurabilmesi, başarılı sunum ve raporlama, Hızlı Düşünme Yeteneği, Çözüm odaklı düşünme, hızlı karar verme ve uygulama becerisi, Zamanın etkin kullanımı, yaşamsal ve iş hayatında hızlı çözümler üretebilme, Algı Yükselmesi, Farklı durum ve olayları daha iyi anlamak için duygusal zekanın geliştirilmesi, Duygusal farkındalığın artması ve başkalarının duygularını anlama yeteneği, Bilgi Dağarcığı, Genel kültür ve özel alan bilgisi kazanımı, bilimsel gerçeklere erişme, Hayatla ilgili bilinçli ve doğru kararlar alabilme, Gelecek Planlama, Gelecek hakkında bilgi ve fikir edinme, hedef belirleme, Kişisel ve profesyonel yaşamda hedeflere ulaşmayı kolaylaştırma
Ekonomik Toplumsal ve Siyasi Yönden Okumanın Önemi okumanın önemi kitao okumanın önemi
Uzun, düz, kahverengi saçlı ve açık renk çerçeveli gözlüklü genç bir kadın, ellerini önünde kavuşturmuş, ciddi bir ifadeyle ayakta duruyor. Beyaz bir tişört ve mavi bir kot pantolon giymiş ve saçlarını kulaklarının arkasına toplamış. Bakışları aşağıya doğru yönelmiş, gözleri gözlüklerin arkasına gizlenmiş. Duvarları ve mobilyaları nötr tonlarda renklendirilmiş, iyi aydınlatılmış bir odada duruyor.
Ayşin Demirer
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitü blog bölümünde içerik üretmektedir. Eğitimin ekonomik ve siyasi yönden etkisi, kişisel gelişim gibi birçok konuda yazılar yazmaktadır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Coğrafya Bölümü Nedir?
Bölümler

Coğrafya Bölümü Nedir?

10 Haziran 2020
Bir kadın kanepede rahat bir pozisyonda uzanmış, kitap okuyor. Mavi kot pantolon ve beyaz bir tişört giymiş olan kadının başı, üzerinde püsküller bulunan renkli bir yastıkla desteklenmiş. Sağ eli açık kitabı yüzünün önünde tutuyor ve sol kolu kanepenin kol dayanağına dayanıyor. Arka plan biraz bulanık, ancak arkasında kapı tokmağı olan beyaz bir kapı görülebiliyor.
Kişisel Gelişim

Kitap Okumanın Faydaları Nelerdir?

21 Kasım 2020
Bir kadın dizüstü bilgisayarının önünde bir masada oturuyor. Gülümsüyor ve kolunda bir dövme var. Arka plan hafifçe odak dışı ve beyaz bir ışık gibi görünüyor. Sağ alt köşede de beyaz bir yüzeyin yakın çekimi var. Kadın kahverengi bir gömlek giyiyor ve uzun kızıl saçları var. Çerçevenin ortasında ahşap bir sandalye ve sol tarafta beyaz bir dolabın bulanık bir görüntüsü var. Tüm detaylar bir araya gelerek davetkâr bir atmosfer yaratıyor.
Yabancı Dil Eğitimi

Etkili İngilizce Kelime Öğrenme Yöntemleri

19 Şubat 2019