AnasayfaBlogDünyanın En Güvenli Ülkeleri
Haber

Dünyanın En Güvenli Ülkeleri

13 Temmuz 2021
Bu görüntüde arka planda dağların yer aldığı bir şehir görülüyor. Şehrin silueti yüksek binalar ve en yükseği bir kule gibi görünen birkaç kule ile dolu. Binaların çatıları ağırlıklı olarak kırmızı, gökyüzü ise açık ve mavi. Arka plandaki dağlar karla kaplı ve görüntüye görkemli bir his veriyor. Daha uzakta, belli belirsiz bir ev silueti görülüyor. Ön planda, siyah zemin üzerinde beyaz bir 'V' harfi görülüyor. Görüntünün geneli ihtişam ve güzellik hissi veriyor.
ÜlkeGlobal Finance SıralamasıKüresel Barış Endeksi Sıralaması
İzlanda11
Birleşik Arap Emirlikleri2Yok
Katar3Yok
Singapur47
Finlandiya5Yok
Moğolistan6Yok
Norveç7Yok
Danimarka85
Kanada96
Yeni Zelanda102

Dünyanın en güvenli ülkeleriyle ilgili farklı kuruluşlar farklı raporlar yayınlıyor. Küresel Barış Endeksi ve Global Finance 2021 yılının en güvenilir ülkeleri sıralamasını yaptı. Global Finance 134 ülkeyi; Küresel Barış Endeksi ise 163 ülkeyi değerlendirmeye aldı. Her iki rapora göre dünyanın en güvenli ülkesi İzlanda.

Türkiye en güvenilir ülkeler arasında kaçıncı sırada yer alıyor? Hemen ülkemizle ilgili merakı da giderelim. Global Finance tarafından yapılan araştırmada Türkiye 134 ülke arasında 107’inci sırada yer aldı. Barış endeksi sıralamasına göre ise Türkiye 163 ülke arasında 149’uncu. Dünyanın en güvenilir ülkeleri gibi dünyanın en az güvenilir ülkeleri de bulunuyor. Global Finance listesinin son sırasında Filipinler; barış endeksine göre ise listenin son sırasında Afganistan yer alıyor. 

Araştırmalarda ülkelerin barış durumları, bireysel güvenlik sevileri, doğal afet riskleri gibi pek çok kıstas göz önünde bulunduruluyor. Pandeminin ülke güvenilirliklerine etkisine dikkat çekiliyor. Global Finance tarafından yayımlanan listeye göre dünyanın en güvenilir 10 ülkesi sırasıyla şöyle; İzlanda, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Singapur, Finlandiya, Moğolistan, Norveç, Danimarka, Kanada ve Yeni Zelanda. Listenin son sırasındaki ülkeler: Kuzey Makedonya, Yemen, Peru, Meksika, Brezilya, Bosna Hersek, Nijerya, Guatemala, Kolombiya ve Filipinler. Yazının sonraki kısımlarında Küresel Barış Endeksi Raporu’nun verilerine göre devam edeceğim. 

İşte Dünyanın En Güvenli Ülkeleri

Küresel Barış Endeks Raporu; Ekonomi ve Barış Enstitüsü tarafından her yıl düzenli olarak yayınlanıyor. Ülkelerin refah seviyeleri, hukuk sistemleri, siyasi istikrar, iç çatışmalar, terör eylemleri potansiyeli, trafik kazaları ve askeri harcamaların Gayri Safi milli hasılaya oranı gibi 23 farklı gösterge üzerinden değerlendirme yapılıyor. 163 ülke bu değerlendirmelere tabi tutuluyor ve en az puan alan en güvenli ülkeler belirleniyor. 

En güvenli 10 ülkenin çoğu Avrupa kıtasında yer alıyor. Avrupa’nın en güvenlisi ise İskandinav ülkeleri. İzlanda, Norveç, İsveç, Finlandiya ve Danimarka aynı zamanda dünyanın en güvenli ülkeleri. Listenin zirvesindeki ülke İzlanda. En güvenilir 10 ülke şöyle:

  1. İzlanda

  2. Yeni Zelanda

  3. Portekiz

  4. Avusturya

  5. Danimarka

  6. Kanada

  7. Singapur

  8. Çekya

  9. Japonya

  10. İsviçre

163 ülkenin değerlendirdiği listenin son sırasında Afganistan var. Barış endeksine göre en az güvenilir 10 ülke ise şöyle; Rusya, Orta Afrika, Libya, Kongo, Somali, Irak, Güney Sudan, Suriye, Yemen ve Afganistan. Ülkemiz bu listenin 149’uncu sırasında yer alıyor. Amerika ise listenin 128’inci sırasında. ABD’nin listedeki yeri 2016 yılından beri düşüyor. 

Dünyanın En Güvenli Ülkesi İzlanda

Küresel Barış Endeksi Raporu’na göre dünyanın en güvenli ülkesi İzlanda, İskandinav ülkesi İzlanda 13 yıldır bu listenin zirvesinde yani dünyanın en güvenli ülkesi. 340 bin nüfusluk ülkenin yüksek yaşam standartları dikkat çekiyor. Ülkenin dikkat çeken diğer özellikleri; eğitim düzeyi, suç oranlarının ve işsizliğin düşüklüğü, ekonomik refah seviyesi. İzlanda’nın ordusu yok ve ülkedeki suç oranı o kadar düşük ki polis ateşli silah taşımıyor, cop ve biber gazı bulunduruyor. Kadın hakları ve bağlantılı olarak iş hayatında kadın erkek ücret eşitliği yasal güvenceye sahip.

Yeni Zelanda

Dünyanın en güvenli ikinci ülkesi Yeni Zelanda. Yeni Zelanda’da da suç oranı oldukça düşük ve polis ateşli silah taşımıyor. 15 Mart 2019'da Christchurch'te iki camiye düzenlenen ve 51 kişinin hayatını kaybettiği terör saldırısı nedeniyle Yeni Zelanda'nın puanı önceki yıllara göre düştü. Yeni Zelanda dünyanın en yaşanabilir şehirleri listesinde de bulunuyor. Auckland en yaşanabilir şehirler listesinin ilk sırasında yer alıyor. Yenil Zelanda’nın başkenti Wellington da ilk 10’da bulunuyor. 

Portekiz

Portekiz, güvenli ülkeler listesinde üçüncü sırada yer alıyor. 2014’te bu listenin 18’inci sırasında idi. O yıldan sonra büyük adımlar attı. Son 6 yılda ülkedeki işsizlik oranı yüzde 27’den yüzde 7’nin altına geriledi. İstihdam oranlarının artmasıyla birlikte ekonomi canlandı ve ülkedeki suç oranları da azaldı. Portekiz aynı zamanda Yıllık Küresel Emeklilik Endeksi'ne göre emeklilikte en yaşanabilir ülke. 

Avusturya

Listenin dördüncü sırasında Avusturya var. Ülkedeki 2017 yılı seçimleri sebebiyle gösteriler yapıldı. Bu gösterilerle birlikte siyasi istikrarsızlık ve bağlantılı olarak toplum huzurunda bozulmalar oldu. Turistler için en güvenli ülkelerden biri. 

Danimarka

Küresel Barış Endeksi Raporuna göre güvenli ülkeler listesinin beşinci sırada Danimarka bulunuyor. Danimarka, dünyanın en güvenli ve en mutlu ülkelerinden biri. Danimarka, çocukların bile günün veya gecenin herhangi bir saatinde kendilerini güvende hissettiği ülkeler arasında. Sosyal refah ve eşitliğin de yüksek olduğu ülkede, sorumluluk duygusu da gelişmiş. Ülkedeki önceliklerin başında dürüstlük ve güven geliyor. Bu sebeple de hem iş hayatında hem siyasette yolsuzluk yok denecek kadar az. Sağlık hizmetleri için ek ücret ödenmez, eğitim ücretsiz ve yaşlılara evde bakım hizmeti de bulunuyor.

Kanada

Güvenli ülkeler listesinin altıncı sırasında Amerika kıtasından bir devlet bulunuyor: Kanada. Kanada’nın en iyi puan aldığı alanlar; siyasi istikrar, sağlık hizmetlerine erişimin kolaylığı, iyi iş fırsatları ve suç oranlarındaki düşüklük. Ülkedeki suç oranları komşusu Amerika Birleşik Devletleri’nin yaklaşık üçte biri kadar. Kanadalıların yüzde 84’ü ülkelerinde güvende hissediyor. Kanada ayrıca, en iyi arkadaş canlısı bireylerin bulunduğu ülke. 

Singapur

Singapur, en güvenilir ülkeler listesinde yedinci sırada yer alıyor. Ülkede küçük suçlar için bile ağır cezalar veriliyor, bu durum da suç oranlarının düşük olmasının sebeplerinden biri. Singapur dünyanın en zengin ülkelerinden olma özelliğini de taşıyor. Sağlık hizmetlerinin kalitesi açısından ise dünyanın sekizinci ülkesi. 

Çek Cumhuriyeti

Çekya bilinen adıyla Çek Cumhuriyeti en güvenli ülkeler listesinin sekizinci sırasında. 2019 yılında listenin onuncu sırasında yer alıyordu. Suç ve şiddet oranlarındaki düşüş lisede iki basamak yükselmesini sağladı. 

Japonya 

Dünyanın en güvenli dokuzuncu ülkesi Japonya. Japonya, 13 yıldır Küresel Barış Endeksi’nin ilk on ülkesi arasında yer alıyor ve istikrarlı bir görünüm çiziyor. Suç oranlarının, terör olaylarının ve iç çatışmaların neredeyse olmaması sebebiyle yüksek puanlar alıyor. Ülkenin puanını düşüren sebep ise komşu ülkeleriyle olan problemleri ve savunma güçlerinin büyüklüğü. Güvenli Şehirler Endeksi'ne göre Japonya’nın başkenti Tokyo, siber güvenlikte birinci, sağlık güvenliğinde ikinci ve altyapı güvenliği ve kişisel güvenlikte dördüncü sırada yer alıyor ve dünyanın en güvenli şehri kabul ediliyor.

İsviçre

Dünyanın en güvenilir onuncu ülkesi ise İsviçre. Dünyanın en zengin ülkeleri, en yaşanabilir ülkeler, refah seviyesi en yüksek ülkeler gibi pek çok araştırmada ilk 10 sırada yer alıyor. 2021 yılı için hazırlanan dünyanın en yaşanabilir şehirleri listesinde de iki şehri bulunuyor: Zühir ve Cenevre. En güvenilir ülkelerde dikkat çeken ortak özellikler refah seviyelerindeki yükseklik, siyasi istikrar, suç oranlarının ve işsizlik oranlarının azlığı. Ülkemiz ise bu listede 163 ülke arasında 149’uncu sırada yer alıyor. İlk 10 ülke arasında yer almamız temennisiyle, yazımızı özetleyen sorulara gelelim.

İzlanda, 1, 1, Birleşik Arap Emirlikleri, 2, Yok, Katar, 3, Yok, Singapur, 4, 7, Finlandiya, 5, Yok, Moğolistan, 6, Yok, Norveç, 7, Yok, Danimarka, 8, 5, Kanada, 9, 6, Yeni Zelanda, 10, 2
Dünyanın En Güvenli Ülkeleri İşte Dünyanın En Güvenli Ülkeleri Dünyanın en güvenli ülkesi Dünyanın En Güvenli Ülkeleri hangileri
Boynuna parlak kırmızı bir başörtüsü bağlamış bir kadın kameraya bakıyor. Koyu renk gözleri uzun siyah kirpikleriyle çerçevelenmiş ve yüzünde ciddi bir ifade var. Hafif bir kumaştan yapılmış olan eşarp omuzlarından ve göğsünden aşağıya yumuşak bir şekilde düşüyor. Saçları yüzünden geriye doğru toplanmış ve kollarını önünde kavuşturmuş bir şekilde duruyor. Kendinden emin ve kararlı görünüyor, karşısına ne çıkarsa çıksın üstesinden gelmeye hazır.
Neşe Polat
Blog Yazarı

Bayburt'ta doğdu. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo-Televizyon ve Sinema bölümünden mezun oldu. Medya sektöründe çalıştı. Yayınevlerinde editörlük yaptı.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.