AnasayfaBlogDış Ticaret Bölümünden Mezun Olanlar Ne İş Yapar?
Dış Ticaret

Dış Ticaret Bölümünden Mezun Olanlar Ne İş Yapar?

17 Şubat 2021
Farklı boyut ve şekillerde bir grup insan daire şeklinde ayakta duruyor. Uzun, koyu renk saçlı bir kadın ortada duruyor, beyaz çiçek desenli açık mavi bir elbise giymiş. Kollarını kavuşturmuş, yüzü ciddi bir ifadeyle gruba bakıyor. Çemberdeki diğer insanlar farklı saç stillerine, kıyafetlere ve duruşlara sahip, benzersiz ve ilginç bir sahne yaratıyorlar. Herkesin farklı yönlere bakması resme zenginlik katıyor.
KonuDetaylarEthem Acar'ın Yorumu
Ethem Acar HakkındaBursa'da ikamet ediyor. Dış ticaret operasyonları, ithalat-ihracat konusunda danışmanlık yapıyor. Bir tekstil firmasında da global ticaret müdürü olarak görev yapıyor.2010 yılından beri dış ticaret eğitimi veriyorum. Dış ticaret birçok dinamiğin bir arada olduğu bir alan.
Dış Ticaret Bölümünden Mezun OlanlarDış ticaret bölümünden mezun olanlar genellikle yabancı dil seviyesi iyi olan ve geniş bir yelpazede çalışabilirler.Mühendislik, doktorluk gibi net bir meslek alanı olarak karşımıza çıkmayabilir fakat önemli olan kendimizi geliştirmek ve adaptasyon.
Dış Ticaret EğitimleriDış Ticaret eğitimleri, kişinin yabancı dil seviyesini arttırmak, pazar araştırmaları ve hedef pazarları oluşturma yetenekleri üzerinde durmaktadır.Online eğitimlerle evden çıkmadan bilgiye ulaşıyoruz. İstanbul İşletme Enstitüsü bu konuda önemli işlere imza atıyor.
Dış Ticaretin TanımıDış ticaret, ülkeler arası alım satım faaliyetlerinin oluşturduğu operasyonlar bütünüdür.Dış ticaret iki ana kısımdan oluşur; ithalat ve ihracat.
Dış Ticarette Başlama NoktasıDış ticarette başlamak için belirli bir bölüm mezunu olmanız gerekmez. Önemli olan yabancı dil seviyesi ve alan hakkında derinlemesine bilgidir.Kişinin bunu geliştirmesi ve istekli olması önemlidir.
Egitmenlik YolculuğuEthem Acar, dış ticaret konusunda uzmanlaştıktan sonra eğitmenlik yapmaya başlamış.Yaptığım işin detaylarını, farklı deneyimlerimi katılımcılarla paylaşıyorum.
Dış Ticaret Bölümünde Çalışmak İçin Okunması Gereken BölümlerÖn lisans, lisans ve yüksek lisans seviyesinde dış ticaret ile ilgili birçok bölüm bulunuyor.Dış ticaret, spesifik bölüm mezunu olmayı gerektirmez. İktisadi ve idari bilimler ve sosyal bilimler mezunlarına hitap eder.
Dış Ticarette Kariyer YoluDış ticaret alanında kariyer yolu, genellikle bir şirkette dış ticaret sorumlusu olarak başlar ve bu alanda deneyim kazanma ve ilerleme ile devam eder.Kendinizi geliştirmek ve farklı deneyimler kazanmak önemlidir.
Dış Ticaret Alanında ÖnerilerDış ticaret, oldukça dinamik ve geniş bir alandır. Bu alanda başarılı olmak için yabancı dil bilgisi ve kültürel duyarlılık da oldukça önemlidir.Üniversite eğitimi, yabancı dil seviyesini geliştirme ve kültürel duyarlılık konusunda önemli bir fırsattır.
Ethem Acar'ın Kariyer YoluAcar, üniversite eğitimini tamamladıktan sonra, dış ticaret konusunda uzmanlaşmayı tercih etmiş ve bu alanda akademik eğitimler almıştır.Üniversite profesörümün bu alandaki teşvikleri ve ailemizin ticaretle iç içe olması, bu alanda kendimi geliştirmeye karar vermemde etkili oldu.

İngilizce Ticari Yazışmalar ve Dış Ticaret eğitimleri eğitmeni Ethem Acar ile birlikteyiz. Konumuzda dış ticaret. Dış ticaret bölümünden mezun olanlar nerelerde çalışır? Ne gibi işler bulur? Çok geniş konu başlıklarımız var. Eğitimlerden de bahsedeceğiz. Dış Ticaret üzerine firmaların ve bu alanda çalışmak isteyen herkesin bilmesi gerekenler hakkında konuşacağız. Öncesinde;

Ethem Acar Kimdir?

Bursa’da ikamet ediyorum. Firmalara dış ticaret operasyonları, ithalat ihracat konularında danışmanlık vermekteyim. Yurt dışı Pazar araştırmaları, hedef pazarların oluşturulması yurtdışı portföy konularında firmalara danışmanlık vermekteyim. Ağırlıklı olarak da bir tekstil firmasında global ticaret müdürü olarak görev yapmaktayım. Bir de eğitim tarafı var işin; 2010 yılından beri bu alanda eğitimler vermekteyim. 6 aydan fazla bir süredir de Enstitü çatısı altında Dış Ticaret Eğitimi vermekteyim. 

2006 yılında üniversiteden mezun olduktan sonra Dış Ticaret Akademisi altında 180 saatlik eğitim almıştım. Sonrasında da uzmanlık sertifikasını aldım, Milli Eğitim Bakanlığı’nın açtığı sınavları geçerek. Sonrasında da dış ticaret alanında çalışmalar yaptım. 

Bu alanda işin en başından beri, mesleğiniz ne olursa olsun en önemli nokta kendimizi geliştirmek. Pandemiden sonra online eğitimlerin ayağımıza gelmesiyle evden çıkmadan bilgiye ulaşıyoruz. İstanbul İşletme Enstitüsü de bu anlamda önemli işlere imza atmakta, birçok eğitimi geniş manada ve alanında uzman eğitimcilerle birlikte bu hizmeti sağlamakta. Arkadaşlarıma “Eğitim veriyorum” dediğimde, “Neden bu platformdan daha önce bahsetmedin, haberim olmadı?” diye sitemlerle karşılaştım. 

Dış ticaretin geniş bir skalası var. Sadece şu mezunlar yapar diye bir sınıflandırma yapamayız. Özellikle İngilizce ağırlıklı olmak üzere yabancı dil seviyesi iyi olan kişiler bu alanda iş yapabilir ve gelir kazanabilir. Elbette mühendislik, doktorluk gibi net bir meslek alanı olarak karşımıza çıkmayabilir.

Münevver Birol: Maximum 3 cümle ile cevaplanmasını istediğim, hızlandırılmış eğitmeni yakından tanıyalım sorularım var.

Öncelikle Neden Dış Ticaret?

İnteraktif bir çalışma ortamı sunuyor. Yurtdışından farklı kültürden insanlarla iş yapmak ve sosyal kültürler açısından karşılıklı ilişkiler sürdürerek ticaret yapma fırsatını bize sunmakta.



Bu Alanda Çalışmaya Ne Zaman Karar Verdiniz?

Üniversiteye bitirdikten sonra, yabancı dilim okul hayatım boyunca üzerinde durduğum ve geliştirmek istediğim bir alandı. En güzel dış ticarette geliştiririm düşüncesiyle üniversite ve sonrasında karar verdim. 

Peki, Nasıl Başladınız?

Bir arkadaşımın tavsiyesi üzerine bu alanda akademik eğitimler veren bir kurum üzerinde bu alana yönelmelisin diye ve başladım.

Mesleğinizde Rakiplerinizin Olmasından Çekinmiyorsunuz Sanırım. Niçin Dış Ticaret Eğimi Veriyorsunuz?

Biz bir iş yapıyoruz herkes uzman olduğu ekmek kazandığı bir işi yapmaya çalışıyor. Yaptığım işin detaylarını, püf noktalarını katılımcılarla paylaşmaya çalışıyorum. Dış ticaret birçok dinamiği bir alan.

İzleyecekler İçin Niye Dış Ticareti Önerirsiniz?

Yabancı dil bilgisi İngilizce olmak üzere çok önemli. Birçok kapıyı birçok fırsatı da size sunacaktır.

Kim Size Önerdi?

Üniversite iken İngilizce profesörümüz bu alanlarla alakalı yazdığı makalelerin olduğu birçok konudan bahsetti. O zaman kararımı vermiştim. Aile olarak ticaretin içinden gelmiş bir ailede büyüdüm. Babam hala esnaflık yapmakta. Temelde aldığım bilgiyi globala yaymak adına bize fırsat oldu. Bizde bazı şeyler eksik kalıyor insanları mesleğe yönlendirirken. Bu işin bilincinde olan ya da bu bilinçle kendini yetiştiren adaylar çok daha hızlı yol alıyorlar. O yüzden üniversitede rehberlik faaliyetlerinin çok daha fazla olması gerektiğine inananlardanım.

Dış Ticaret Nedir?

Geleneksel manada ticareti tanımlamak lazım. Ticaret bir toplulukta ya da bir ülkede alım satım faaliyetlerini kapsayan faaliyet bütünüdür. Dış ticaret ise uluslararası ülkeler arası, alım satım faaliyetlerimin oluşturan operasyonlardan oluşmaktadır. Gümrük sınırı önemli. Türkiye Cumhuriyeti gümrük sınırlarına her hangi ülkeden mal alımı olacaksa ithalat adını verir, mal ve hizmet çıkışı olduğunda da ihracat olarak adlandırırız. Dış ticaret ithalat ve ihracattan oluşmaktadır. 

Münevver Birol: “Her şeyin mühim noktası başlangıçtır’’ Eflatun’un sözü ile başlıyorsunuz. 

Dış Ticaret Bölümünde Çalışmak İçin Hangi Bölümler Okunmalıdır?

Dış ticarette spesifik bu alanla alakalı bölümler söz konusu. Ön lisans bölümleri var. Uluslararası pazarlama uluslararası ticaret gibi lisans bölümleri söz konusu. Yine 2 yıllık lojistik yönetimiyle ilgili bölümler var. Dış ticaret spesifik bölümlerle olacak bir alan değil. İktisadi ve idari bilimler ve sosyal bilimler mezunlarına hitap eden bir alan. Kendini yabancı dil alanında geliştirmeli istekli kişiler yönelebilir. Tabi akademik kısmı da önemli. Bundan sorası artık adım atabilmek. Bir şirkette dış ticaret sorumlusu olarak iş hayatına başlayabilmek. Sonrasında da kişinin nitelikleri doğrultusunda şekillenebilecek bir alan olarak karşımıza çıkıyor.

Dış Ticaret Alanında Kariyer Planlaması Yapan Kişiler Nasıl Bir Yol İzlemelidir?

Bölümlerden mezun olduktan sonra, iş arama sürecinde ya da işe kabul sürecinde lisans mezunlarının başvuralı kabul görüyor. Özellikle iktisadi idari bilimler fakültelerinden mezun olanların İngilizce seviyeleri çok iyi olmalı. Uluslararası farklı ülkelerden bağlantıya geçeceğiz. Bu alanla alakalı baştan sona mevzuat kurlarını içeren eğitimlere katılarak kariyer yapma fırsatını yakılabilirler. 

Münevver Birol: Enstitüde 2 eğitim veriyorsunuz ve ikisi de birbiriyle bağlantılı. Detaylı dolu dolu eğitimler. 

İngilizce Ticari Yazışmalar Eğitimi çok zengin bir içeriğe sahibi eğitim. Burada yaptığımız iş, dış ticaret işlemlerinde en önemli husus yazışmalar. Diyelim yurt dışında kontak buldunuz, potansiyel alıcı bulduğunuzda mesele o alıcıyı ürününüzü satabilir hale getirmektir. İkna sürecidir. İkna süreci boyunca bu yazışmalar nasıl yapılır? Şirket profili nasıl hazırlanır? Ürünlerle ilgili katalogları nasıl hazırlarız? Web sitemizle alakalı nelere dikkat etmeliyiz? Siparişin alınması hazırlanması, sonrasında düzenlenen evrakların nasıl olması gerektiğine dair bir çok süreci, sonrasında da ödeme ve gümrükleme alanını içeren geniş bir alan. Malı sattık bitti gibi bir şey söz konusu değil, mal sahibine ulaşana kadar, bizim de ücreti tahsil etmemize kadar olan süreci yönetmek. 

Ticarette önemli olan ilişkileri sıcak tutmaktır. Opsiyon fazla, global alandayız. Birçok rakip var. Herkes bu datalara çok kolay ulaşabilir. Bir şey ithal etmek isterseniz birçok opsiyon var, neden bizi seçsin, karşı tarafı nasıl ikna edebiliriz? süreciyle alakalı püf noktalarını anlatmaktayız. Bu alanda kendimi geliştirmek işitiyorum diyen herkesi için keyifli ve içerik arasından zengin bir eğitim. 

dış ticaret eğitiminde temel olarak adlandıracağımız bir eğitim planladık. hiçbir bilgisi olan katılımcılar bile 5 günlük eğitimi tamamladıklarında çok şey öğrenecekler. bu işin en keyifli tarafı şu, bir öğrencim vardı; almanca öğretmenliğini bitirmiş, bu alanda kariyer yapmak istediğin söyledi. atanma ile ilgili sıkıntılar vardı. eğitimlerimize katıldı,. şuan çok önemli bir otomotiv firmasında ihracat müdürü olarak görev yapıyor. yine eğitimlere katılan bir öğrencimiz kendi markasıyla yurt dışına mobilya ihracatı yapıyor.

Gıda alanında bir öğrencimiz yurt dışına ihracat yapmakta. Bu örnekleri gördükçe yaptığınız işin keyfi artıyor. Eğitimde olmamın sebebi insanların hayatına dokunmak ve yol göstermek. Sahada yaptığım işin detaylarını katılımcılarla paylaşmaya çalışıyorum.
Ticaret her zaman riskin olduğu bir alan. Biz bu riski alanda uluslararası platformda sağlıklı süreç yönetmek adına neler yapabiliriz konusuyla alakalı ipuçlarını paylaşıyoruz. Enstitüden öğrencilerimiz de benimle iletişime geçti ve dış ticaret alanında işe başladığını söyledi. Bu en keyifli anı.

Münevver Birol: Dış ticaret veya iktisadi idari bilimler fakültesinde okumak yeterli mi? 

Dış Ticaret Uzmanı Olarak Mezunların Kendini Geliştirmesi İçin Neler Önerirsiniz?

Dil eğitiminden bahsettim. Yabancı dil mutlaka olmalı. Kendimden örnek vereyim. Akademik alanda dış ticaret mevzuatıyla alakalı bir eğitim aldım. Prosedürle alakalı bütün süreçleri içeren bir eğitim. Dış ticaret istihbaratı alanında ne gibi yöntemlere başvurabiliriz?
Sonra dedim ki bu işi mutlaka sahada öğrenmeliyim. Teorinin yanında pratik uygulamalar yapmamız da söz konusu. Ticaret sadece akademik bilgilerle öğrenilebilecek bir alan değil. Birçok unsuru bir arada yönetmemiz gereken bir sonra. Siyaset bilimi ve kamu yönetimi mezunuyum. İngilizceye duyduğum ilginin fazla olması beni bu alana yöneltti. Uluslararası platformda gramerlerle ilerleyen bir süreç yok. 

Gümrük müşavirinin yanında stajyer mantığıyla gelir mantığı olmadan, detayları öğrenmek adına işe başladım. Gümrük detaylarını öğrenmek istedim. Sonra da kablo üretimleri yapan bir firmada dış ticaret sorumlusu olarak işe başladım. Hem madde ithalatı yapan hem de ürettiklerini ihraç eden bir firma. Teoride öğrendiklerimi sahada yapmaya çalıştım. Sonrası da çorap söküğü gibi gelmeye başladı. Spesifik bir alan olarak karşımıza çıkmıyor. Pek çok alan mezunları bu alana yönelebilir. Önemli olan dış ticaretle alakalı detayları öğrenmek, teslim şekillerini detaylı bir şekilde öğrenmek, vesaitler özenli, dış ticarette belgelendirme de çok önemli, işin muhasebesi fazlasıyla önemli. 

Dış ticarette istihbarat adına hangi adımları uygularız? Teslim şekilleri, ihracatçı ve ithalatçı firma arasında mallar ne şekilde gönderilecek? Uluslararası ticaret odası diye bir kuruluş var, kurallar koymakta ve bunları revize etmekte. Dış ticarette yapılacaklar iki alanda sıralanır, biri operasyonel bir kısım. Günümüzde kolay, masa başı araştırmaları söz konusu. İnternette bilgilere ulaşmak son derece kolay. Google, LinkedIn kullanacağımız platformlardan. Ticaret Bakanlığı’nın yardımları söz konusu. Kolay ihracat diye bir alan geliştirildi, bu da yeni başlayanları yönlendirecek bir alan. E-ticaret platformları da var artık.

Burada yaptığımız iş insanların kariyerlerine etki edecek, fayda sağlayacak bilgileri vermek. 

Dış ticaretin diğer kısmı da sahada yapılanlar. İşin ticaret, pazarlama boyutu. En önemlisi yurt dışı ziyaretleri yapmak. Diğer önemli olan da uluslararası fuarlara katılabilmek. Uluslararası fuarda yakalayacağımız kontakların iş ilişkisine dönüşmesi daha fazla. Ticari ilişkilerde yüz yüze görüşmek her zaman daha avantajlıdır. Potansiyel alıcı müşteri adına nem arz etmekte. 
Kariyer planlaması açısından da ilgi duyduğu alanlarla yaklaşmak daha önemli. Dış ticaret alanında saha tarafında yer aldığımızda firmanın bize sunduğu imkanlarla çok fazla imkan sunuyor. Mesela, firma sizi 10 günlük yurtdışı seyahatine gönderiyor. 

Dış Ticaret Bölümünde Yeni Mezunların Başlangıçta Kazançları Ne Kadar?

Bu ülkenin dinamikleriyle alakalı bir durum. Yetiştirme konusunda biraz eksiklik çekiyor. Daha çok yetişmiş eleman tercih ediyorlar ama günüz şartlarında 3500-4000 TL gibi ücretlerle bu alanda kariyere başlangıç yapabilirler. Adım adım gerçekleştirilecek bir durum teorinin yanında sahada öğrenmesi gereken işlemler de var. Tamamen yeteneklere göre, sahaya çıkmak için belli aşamaları geçmek lazım. İkna kabiliyet, pazarlama faaliyetleri, kimlerinin sosyal ilişkileri daha gelişmiştir.

Özel sektörde çalışan birçok insanın hayali gelecekte kendi işini kurmak. Bunu için de bir sermayeye ihtiyacımız var. Bu alanda kendimizi geliştirişsek ve önemli tecrübeler edinirsek, çalıştığımız süre boyunca oluşturacağımız network bize sonrasında kendi işimizi kurma imkanı da sunmakta. Ticarette en önemli olan elinizde network olması, potansiyel iş yapacağınız kişilerin bulunması. Bu network doğrultusunda ülkemizde temin edeceğiniz ürünleri, tabi uzmanlaştığınız alanlarda, sonrasında ürünler yaptırıp, üreticiler bulup karşı tarafa gönderme imkanı da sağlayacaktır. Çok da fazla sermaye gerektirmekten. Çünkü artık dış ticaret de online oluyor. Pandemi ile bütün işlerimizi internette yapmaya başladık. Sonrası için kendi işi kurma planı varsa fazlasıyla katkı sağlayacaktır. 

Dış Ticarette Para Kazanmak İsteyenlere İngilizce, Almanca Dışında Hangi Dilleri Öğrenmelerini Önerirsiniz?

Fransızca, çünkü dillerin kullanıldığı alanlar üzerinde değerlendirme yapılmalı. Fransızca da geniş coğrafyada kullanılıyor. Cezayir, Fas, Tunus gibi ihracat potansiyeli olan ülkeler. Almancanın önemi en çok ihracat yaptığımız ülke. Baş sırada yer almasının sebebi orada yaşayan vatandaşlarımız değil, tekstil alanında, gıda ve mobilya alanında ihracat söz konusu. 

Rusça yine geniş bir coğrafyada konuşulmakta. Bu sebeple önemli avantajlar sağlar. Bir de İspanyolca, İspanya haricinde geniş bir coğrafyada kullanılıyor. Ve elbette Arapça. Arap coğrafyasında iş yapmak adına Arapça da öğrenmek çok önemli katkılar sağlayacaktır. Teknoloji data çağındayız, dünyanın her hangi bir yerindeki firmaya ulaşmak çok kolay, kendimizi tanıtmak mailler göndermek ve kontak kurmak adına. 

Devletler için çok önemlidir dış ticaret. Bütçe açıkları söz konusu. Bunun en önemli kalemlerinden biri de dış ticaret açığı. 2020 yılı itibariyle geçen yıla %6,5 dolayısıyla 170 milyar dolarlık bir ihracatımız gerçekleşti. 220 milyar dolarlık da ithalatımız var. 50 milyar dolarlık dış ticaret açığımız var. Güçlü yapı için ithalat rakamları azaltılmalı. İthalatı sıfırlayamayız, pek çok konuda başka ülkelere ihtiyaç duyarız. Mesela enerji konusunda dışa bağımlı bir ülkeyiz. En çok ithalat yaptığımız ülke Rusya, çünkü doğalgaz ithal ediyoruz. Biz de onlara narenciye satmaktayız. Ülkelerin birbirine ihtiyaç duyması mutlaka söz konusudur. 

Dış Ticarete Açılmak İsteyen Şirketler Hangi Evrakları Hazırlamalıdır?

Firmalar bazında ihracat hayatına başlayabilmek için ilk yapacağımız işlem ihracatçı birliklerine kayıt işlemlerini gerçekleştirmek. Bu devlet tarafından kurulmuş organizasyonlar. Her bölgede yer almakta. Ticaret hacminin yüksek olduğu şehirlerde farklı sektörleri bulunuyor. Önce bu birliklere kayır işlemlerimizi yaptırmak. Sonra da fizibilite analiz aslında. Bir işin yapılabilirliğini en başında incelemektir. Olaya mühendis gibi yaklaşmaktır. Kobi olarak adlandırdığımız firmalarda bu alan önemsenmiyor. Hasbelkader başlıyorlar, ne zaman bir sorun yaşandı o zaman bir uzmana danışıyor. En başında gerçekleştirsek çok daha başarılı oluruz. 

Ticaret finansal kazanımlar sağlamak adına yapılan faaliyetler. Bir ürünü satmak zorundayız. Yurtiçi piyasada bile çok dinamiği var. Uluslararası platformda kıyasıya rekabet bizi bekliyor. Farklı kültürlerde, farklı uzmanlıklarda firmalar bizi bekliyor. Ona göre bir yol haritası çıkarmamız gerekiyor. İşletmemizin durumu, çalışma durumu, personelin yeterlilik durumu incelenmeli. İhracat demek daha fazla sipariş demektir. Personel açısından eksikliğim varsa bunu istihdam etmem lazım. Dış ticarette yani ürün teslimi de çok önemlidir. Anlaşmadaki tarihte malları teslim etmeliyiz. Yoksa cezalar yeriz.

Firmaların uluslararası platformlarda belirlenen belgeleri almalı. Ürünlerin kalitesinin incelenmesi, firmanın fiziki yapıları, personelin çalışma şartları, hijyenik koşullar çok sıradanlaşmaya başladı. Elektronik bir ortamda çalışıyorsa yerde ona göre izolasyonun sağlanması lazım. Belgelendirme yaparken, maaş ödemelerine bir dikkat ediyorlar. Ürünleri satabilmek ve piyasada kabul görmek adına standartlarımızı yükseltmeliyiz. Bu sertifikalara sahip olmak da müşterinin karar vermesinde önemli etkenlerdendir. 

İşin belgeler kısmı, uluslararası satış sözleşmeleri çok önemli .ancak birçok firma açısından es geçiliyor. Baştan sonra bütün süreci içeren bir satış sözleşmesi olmalı. hangi ürünler, hangi şartlarda üretilecek, miktarlar, fiyatlar ne olacak, teslim tarihleri ne olacak. Olası anlaşmazlık durumunda nereye başvurabilir gibi maddeler söz konusu. Dolaşım belgesi gibi ticari evraklara haiz olmalıyız.

Menşe şahadetnamesi ve sonrasında işin gümrükleme tarafında şirket gümrük müşaviriyle çalışır. Mali müşavirler gibi çalışırlar. Gümrüklere evrakları ve belgeleri sunarlar. İşin bu kısmı da çözüp hazır hale gelmeliyiz, uluslararası platformlarda. 
En son da müşterilere ulaşıp ürünleri pazarlayabilmek, hikaye anlatmadan firmamızla alakalı bilgiler sunmak. Yurtiçi ticarette KDV dediğimiz vergiyi beyan ederiz. Ürüne göre değişir. İhracatta KDV beyan etmeyiz. Bunun yerine yaptığımız ihracat bedelleri doğrultusunda mali müşavirlerin incelemesi sonucunda devlet tarafından KDV indirimleri sunulur. Teşvik bakımından incelenebilecek bir durum olarak karşımıza çıkıyor. 

Ticaret işlemlerinde en önemli konu sattığımız ürünlerin bedellerin tahsil edebilmek. İç ticarette bile sorun yaşadığımız bir alan. Kambiyo mevzuatı dahilinde bu ödemeler yapılmakta. 4 çeşit ödeme var. Peşin ödeme, mal mukabili ödeme, vesaik mükabili ödeme ve akreditif ödeme. 

Dış ticarete yeni başlayan firmalar, “tahsilatlar nasıl olacak, nelere dikkat etmeliyiz?” sorularının cevaplarını merak ediyor. Fizibilite bunları da netleştirmek gerekiyor. Ticarette riskler mevcut, uzmanın görevi o riskleri en aza indirmektir. Problem yaşanana kadar herkesi kendi imkanlarıyla işleri yürütür, yürütmeye devam eder. Ne zaman problem çıktı o zaman bir danışman arayıp konuyu aksettirme durumunda kalabilirler. Önemli olan uluslararası bir satış sözleşmesi hazırlayıp ona göre hareket etmek. 

Münevver Birol: “Batan geminin malları bunlar, gümrük fazlası, gümrükte orijinal parfümler var” gibi cümleleri duyuyoruz. 

Gümrükte Kalan Ürünler Bulunuyor. Bu Ürünlerin Akıbeti Ne Oluyor?

Gümrüklere mallar geldiğinde antrepo dediğimiz depolara alınmakta. Ürünlerin çekilmesi adına da süreler söz konusu. Bunun haricinde geçen her süre için ceza işlemi uygulanır. Malların çekilip millileştirilmesi adına, antrepolara alınan mallarda karayoluyla 20 gün deniz yoluyla geldiyse 45 günlük süreler mevcut. Olası evraktaki eksiklikten, firmasın caymasından, ayılı ürünler gibi. Hak sahibine süreler tanınıyor. Bu süreler dolduğunda da ihale yoluyla satışlara sunuluyor. Gümrükte herhangi bir eksikten dolayı çekilememiş mallar normal bedellerinden daha düşük bedellere atışa sunuluyor. Tasiş kanalıyla da yapılıyor, devlet tarafından. İnternet sitesi var bir de İstanbul’da Sirkeci’de gümrük mağazası var. Buralarda ürünleri bedellerinin altında bulmak mümkün. 

Dış Ticaret Alanıyla İlgili Öneriler

Dış ticarette belli bir seviyeye ulaştıktan sonra hepsi çok kolay pek keyifli bir şekilde yapılıyor. Yurt dışında insanlarla ürün satmak için iletişim halindesiniz. Görüşmeler ziyaretler olur. Hem keyifli hem de interaktif bir çalışma ortamı sunuyor. Başlangıçta bir seviyeye gelene kadar sarf etmemiz gereken emek söz konusu ama belli seviyeye ve tecrübeye ulaştıktan sonra çok keyifli bir alan. Kendi işini yapmaya yönelik networke ulaştıktan sonra bu imkanları sağlayacak alan olarak karşımıza çıkmakta. Dış ticaretle uğraşan kişiler sürekli revize etmek durumundadır kendini. Ülkeler arası yaşananlardan dolayı kısıtlamalar getirilir ya da kaldırılır. O yüzden tamamen algıları açık global dünya insanı tanımı dış ticarette işin içine katılıyor. 

Kendinizi geliştirerek bu alanda kendinize kariyer inşa edebilirsiniz. Kendimizi eğitimlere yönlendirmemiz lazım, Enstitü çatısındaki eğimler başlangıç olabilir. İngilizce ticari yazışmalar daha detaylı bilgiler sunuyor.

Biz bir işe başlarken onun değerlendirmesini yapmak lazım. Dış ticaret değil bütün özel sektörde işlerle değerlendirmelerden sonra çok daha sağlam adımlar atarız. 

Dış Ticaret Nedir?

Ticaret bir toplulukta ya da bir ülkede alım satım faaliyetlerini kapsayan faaliyet bütünüdür. Dış ticaret ise uluslararası ülkeler arası, alım satım faaliyetlerimin oluşturan operasyonlardan oluşmaktadır.

Dış Ticarette Para Kazanmak İsteyenlere İngilizce, Almanca Dışında Hangi Dilleri Öğrenmelerini Önerirsiniz?

Fransızca, çünkü dillerin kullanıldığı alanlar üzerinde değerlendirme yapılmalı. Fransızca da geniş coğrafyada kullanılıyor. Rusça, İspanyolca ve Arapça. Dış ticaret için geniş coğrafyada konuşulan diller önemli. 

Dış Ticaret Bölümünde Yeni Mezunların Başlangıçta Kazançları Ne Kadar?

Bu ülkenin dinamikleriyle alakalı bir durum. Yetiştirme konusunda biraz eksiklik çekiyor. Daha çok yetişmiş eleman tercih ediyorlar ama günüz şartlarında 3500-4000 TL gibi ücretlerle bu alanda kariyere başlangıç yapabilirler. Adım adım gerçekleştirilecek bir durum teorinin yanında sahada öğrenmesi gereken işlemler de var.

Ethem Acar Hakkında, Bursa'da ikamet ediyor Dış ticaret operasyonları, ithalat-ihracat konusunda danışmanlık yapıyor Bir tekstil firmasında da global ticaret müdürü olarak görev yapıyor, 2010 yılından beri dış ticaret eğitimi veriyorum Dış ticaret birçok dinamiğin bir arada olduğu bir alan, Dış Ticaret Bölümünden Mezun Olanlar, Dış ticaret bölümünden mezun olanlar genellikle yabancı dil seviyesi iyi olan ve geniş bir yelpazede çalışabilirler, Mühendislik, doktorluk gibi net bir meslek alanı olarak karşımıza çıkmayabilir fakat önemli olan kendimizi geliştirmek ve adaptasyon, Dış Ticaret Eğitimleri, Dış Ticaret eğitimleri, kişinin yabancı dil seviyesini arttırmak, pazar araştırmaları ve hedef pazarları oluşturma yetenekleri üzerinde durmaktadır, Online eğitimlerle evden çıkmadan bilgiye ulaşıyoruz İstanbul İşletme Enstitüsü bu konuda önemli işlere imza atıyor, Dış Ticaretin Tanımı, Dış ticaret, ülkeler arası alım satım faaliyetlerinin oluşturduğu operasyonlar bütünüdür, Dış ticaret iki ana kısımdan oluşur; ithalat ve ihracat, Dış Ticarette Başlama Noktası, Dış ticarette başlamak için belirli bir bölüm mezunu olmanız gerekmez Önemli olan yabancı dil seviyesi ve alan hakkında derinlemesine bilgidir, Kişinin bunu geliştirmesi ve istekli olması önemlidir, Egitmenlik Yolculuğu, Ethem Acar, dış ticaret konusunda uzmanlaştıktan sonra eğitmenlik yapmaya başlamış, Yaptığım işin detaylarını, farklı deneyimlerimi katılımcılarla paylaşıyorum, Dış Ticaret Bölümünde Çalışmak İçin Okunması Gereken Bölümler, Ön lisans, lisans ve yüksek lisans seviyesinde dış ticaret ile ilgili birçok bölüm bulunuyor, Dış ticaret, spesifik bölüm mezunu olmayı gerektirmez İktisadi ve idari bilimler ve sosyal bilimler mezunlarına hitap eder, Dış Ticarette Kariyer Yolu, Dış ticaret alanında kariyer yolu, genellikle bir şirkette dış ticaret sorumlusu olarak başlar ve bu alanda deneyim kazanma ve ilerleme ile devam eder, Kendinizi geliştirmek ve farklı deneyimler kazanmak önemlidir, Dış Ticaret Alanında Öneriler, Dış ticaret, oldukça dinamik ve geniş bir alandır Bu alanda başarılı olmak için yabancı dil bilgisi ve kültürel duyarlılık da oldukça önemlidir, Üniversite eğitimi, yabancı dil seviyesini geliştirme ve kültürel duyarlılık konusunda önemli bir fırsattır, Ethem Acar'ın Kariyer Yolu, Acar, üniversite eğitimini tamamladıktan sonra, dış ticaret konusunda uzmanlaşmayı tercih etmiş ve bu alanda akademik eğitimler almıştır, Üniversite profesörümün bu alandaki teşvikleri ve ailemizin ticaretle iç içe olması, bu alanda kendimi geliştirmeye karar vermemde etkili oldu
dış ticaret
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bir kişi ellerini uzatmış, altın renkli bir işaret tutarken görülüyor. İşaret dikdörtgen şeklindedir ve üzerinde birkaç sembol yazılıdır. Kişi, arka planda açık bir gökyüzü ve ağaçların olduğu bir açık hava ortamında durmaktadır. Kişi beyaz bir tişört ve kot pantolon giymektedir. Yüz ifadesi ciddi ve odaklanmış. Ayaklarını hafifçe açarak durmakta ve bakışlarını tabelaya yöneltmektedir. Tabelanın altın rengi, ağaçların yeşiline ve gökyüzünün mavisine karşı öne çıkıyor. Bu görüntü, bir duruş sergileyen ve bir açıklama yapan birine ait ve altın rengi tabela da bu kişinin gücünün ve kararlılığının bir sembolü.
Dış Ticaret

Dış Ticaret Danışmanı

06 Haziran 2021
Resmin solunda büyük bir metal konteyneri kaldıran bir vinç görülüyor. Konteyner gümüş renginde ve kenarlarında mavi bir şerit var. Vincin ucuna bir kanca takılı uzun bir kolu var. Kanca, yerden yavaşça kaldırılan konteyneri sıkıca kavrıyor. Arka planda, mavi bir masanın üzerinde oturan birkaç portakalın bulanık görüntüsü görülebiliyor. Portakallar parlak turuncu renkte ve birkaç yeşil yaprak görülüyor.
Dış Ticaret

Dış Ticaret Bölümü (MYO)

18 Ocak 2021
Büyük bir limana yanaşmış bir grup kargo gemisi görülüyor. En yakındaki gemi parlak mavi ve kırmızıya boyanmış, güvertesinde konteynerler istiflenmiş. Ön planda büyükçe duran geminin arka planında siyah harflerle yazılmış büyük mavi bir tabela görülüyor. Limandaki diğer gemiler daha uzaktalar ve kıyaslandıklarında daha küçük görünüyorlar ama yine de tanınabiliyorlar. Gökyüzü kabarık beyaz bulutlarla doludur ve güneş işlek limanın üzerinde parlamaktadır.
Dış Ticaret

Dış Ticaret Açığı Nedir?

11 Şubat 2021