AnasayfaBlogDinlemekten Bıkmayacağınız Başarı Hikayeleri
Başarı

Dinlemekten Bıkmayacağınız Başarı Hikayeleri

09 Mart 2020
Bu görüntü gözlüklü bir adamın kolajını göstermektedir. Takım elbise giymiş ve kravat takmış olan adam ciddi bir ifadeyle doğrudan kameraya bakmaktadır. Gözlükleri büyük ve siyahtır ve gözlüklerinin altından gözleri görünmektedir. Gözlerinin etrafında birkaç kırışıklık vardır ve saçları düzgünce taranmıştır. Arka planda kravatının yakın çekimi ve bir kişinin gözünün yakın çekimi vardır. Ayrıca bir adamın göğsünün yakın çekimi ve bir kişinin yüzünün yakın çekimi var. Adamın takım elbisesi gri, kravatı mavidir ve arka plan bulanıktır. Genel olarak bu görüntüde gözlüklü ve takım elbiseli bir adam doğrudan kameraya bakmaktadır.
Başarılı KişiBaşarısızlık HikayesiNasıl Başarılı Oldu
Stephen Kingİlk romanı Carrie 30 defa reddedildi.Reddedilmeye rağmen vazgeçmedi ve başarıyla yazmayı sürdürdü.
Steve JobsKendi şirketi Apple'da başarısız olan ürün sunumu sonucunda kovuldu.Başka bir şirket kurdu ve Apple tarafından satın alındı, daha sonra Apple'a geri döndü ve onu yeni zirvelere taşıdı.
Bill Gatesİlk şirketi Traf-O-Data büyük bir başarısızlığa uğradı.Bu başarısızlığa rağmen vazgeçmedi ve Microsoft ürününü yarattı.
Walt DisneyYaratıcılığı sebep gösterilerek bir gazeteden kovuldu. İlk animasyon stüdyosu başarısız oldu.Eğlence sektöründe dünyanın en büyük şirketini kurdu.
Michael JordanKariyerinin başında okul basketbol takımına seçilmediBasketbol konusunda çabalamaya devam etti ve NBA'nın en önemli yıldızlarından biri oldu.
Oprah WinfreyTelevizyon kariyerinin başında işinden kovuldu.Kendine ait bir talk show programı başlattı ve bu program, kendi kitle tabanını oluşturdu.
Thomas EdisonBirçok buluşu başarısız oldu ve birçok kez eleştirildi.Elektrik ampulünün icadı, onun adını tarih kitaplarına yazdırdı.
Elon Muskİlk uydusunu fırlattığında SpaceX roketi başarısız oldu.Boyunduruklarından kurtuldu ve büyük başarılar kazandı.
J.K. RowlingHarry Potter serisinin ilk kitabı birçok yayıncı tarafından reddedildi.Vazgeçmedi ve Harry Potter serisi dünya çapında bir fenomen oldu.
Jack MaHarvard Üniversitesi'ne 10 kez başvurdu ve her seferinde reddedildi.Alibaba'yı kurdu ve başarılı bir online iş imparatorluğu inşa etti.

Başarı hikayeleri ilham veren, harekete geçiren, farkındalık artıran ve yol gösteren örneklerdir. Kimi zamansa durup düşündüren, ders veren hikayelerdir. Bunun nedenini tahmin etmek zor değil. Çünkü her büyük başarının ardında belki de yüzlerce başarısızlık hikayesi vardır. Demek ki başarılı olmanın yolu, başarısızlık engellerini aşmaktan geçer. Peki, şimdilerde büyük başarılara imza atmış ünlü isimlerin başarılarının ardında yatan başarısızlıklar nelerdi? Hangi yollardan başarılı oldular?

Başarılı insanların hayat hikayesi

Başarı hikayeleri, hayattaki hedeflerini büyük ölçüde gerçekleştirmiş insanların yolculuklarını ele alır. Bu başarı yolculuğunda yaşanan zorlukları, karşılaşılan engelleri, başarısızlık öykülerini ve çok daha fazlasını görürüz. Tüm bunlar bir araya getirildiğinde çoğu zaman başarılarla dolu bir hikaye karşımıza çıkıyor. İşte bu başarılı insan hikayelerinden bazıları…

Stephen King

Gerilimden korkuya, bilim kurgudan fantezi alanındaki hikayelere kadar pek çok konuda uzmanlaşmış yazar Stephen King... Kitapları şimdilerde çok satanlar arasında olan yazarın, bugünlere kolayca geldiği söylenemez. Henüz 2 yaşındayken anne ve babası boşanan Stephen, hayat mücadelesine çok küçük yaşta başladı. Genç yaşlara geldiğinde yazı yazmaya sürekli bir ilgisi olan Stephen, çeşitli yazılar ve kısa öyküler yazıyordu.

King'in kaleme aldığı ilk roman olan Carrie, ilk bakışta tam bir başarısızlık örneğiydi. Yayınlanmadan evvel 30 defa reddedildi. Ancak yayınlanmasının ardından King'i en çok okunan yazar haline getirdi. O günlerden bugüne baktığımızda, Carrie 2 defa beyaz perdeye uyarlanmış ve başarılı bir yapıt haline gelmiştir. Ve bu yapıt, Stephen King'in en başarılı eserleri arasında yerini edinirken 350 milyondan fazla kopyalanmış bir roman olmuştur.

Stephen King, defalarca reddedilmesine rağmen pes etmedi. Her defasında yeniden deneyerek başarısızlıktan bir başarı çıkardı. Bu da onu dünyaca ünlü bir yazar yaptı.

Steve Jobs

Apple'ı Apple yapan vizyoner bir dahi. Ancak onu başarılı insanlar arasında unutulmayacak yapan ve farklı kılan elbette başarısızlıklar karşısında yılmadan devam etmesiydi. Çünkü Steve, büyük ve başarılı işler yapmak için adeta ömrünü adamıştı. 1976 yılında Apple'da çalışmaya başlaması ile şirket hızlı bir ivme kazandı. 1985'te organize edilen ürün tanıtımında başarısızlığa uğrayan Jobs, kendi şirketinden kovuldu. Bu noktada pes etmesi beklenirken o asla pes etmedi.

Jobs, sonunda Apple tarafından satın alınan yeni bir şirket olan NeXT'i kurdu. 1997 yılına geldiğinde Next şirketi, Apple'ın dikkatini çekti. Apple'ın bu şirketi satın alması üzerine Jobs yeniden kendi kurduğu şirket olan Apple'a geri döndü ve teknoloji alanında liderliğini sürdürmeye devam etti. Apple'a geri döndüğünde, Jobs şirketin imajını ve vizyonunu yeniden keşfetti. Apple markasını yeni zirvelere taşıyarak büyüklük kapasitesini kanıtladı. Yaşadığı başarısızlıklara saplanıp kalmak yerine hayallerinin peşinden gitti ve başarı hikayeleri denince akla ilk gelen isimlerden oldu. 

Bill Gates

Şimdilerde dünyanın en zenginleri arasında ilk sıralarda yer edinen Bill Gates, tüm servetini ve başarısını düz bir yolda kazanmadı. Onu bugünlere getiren, fikirlerini teknolojinin gelişime en açık olduğu dönemlerde hayata geçirmesi ve uygulaması oldu. Ve elbette bu fikirlerin gerçekleşmesi için çok çalıştı.

İlk girişimini Traf-O-Data adındaki şirketi ile yapan Gates, bu şirket ile teknoloji dünyasına “Big Data” kavramını kazandıran kişi oldu. Bu şirkette amaç, trafik bantlarından gelen verileri işlemek ve analiz etmekti. Bu girişimini iş ortağı olan Paul Allen ile birlikte satmaya çalıştı. Ancak ürünlerin iyi çalışmaması üzerine şirket büyük bir başarısızlığa uğradı. Öyle ki, şirketi satmayı düşünmeye gidecek kadar büyük bir problemdi. 

Fakat her şey ters giderken bile vazgeçmedi. Bu terslikler ve başarısızlıklar Gates'in yeni fırsatları keşfetmesini engellemedi. Birkaç yıl sonra ilk Microsoft ürününü yarattı ve başarıya giden yeni bir yola çıktı.

Walt Disney

Yaratıcılığı ve işe yarar fikirleri olmadığı gerekçesiyle geçmişinde bir gazeteden kovulan Walt Disney'i duymayanımız yoktur. İlk animasyon stüdyosu dağılan ve maddi sıkıntılar içerisine düşen Disney'in, Snow White, Pinokyo ve Fantasia gibi Disney klasikleri finansal başarısızlıklar getirdi. Ancak pes etmedi. Walt Disney ve çalışanları; Dünya'nın en ünlü prodüksiyonlarını üretti. Disney, 1955 yılında California'da, Los Angeles'ta ilk Disneyland eğlence parkını faaliyete geçirdi. Ve hala eğlence sektöründe dünyanın en büyük şirketinin kurucusu olarak kabul edilir. Başarısızlıklar asla bir sonuç değildir. Başarısızlıklar, başarıya giden yolda kazanılan önemli tecrübelerdir.

Michael Jordan

Başarı hikayeleri denince akla ilk gelen isimlerden bir diğeri de hiç şüphesiz Michael Jordan. Dünya spor tarihinin en değerli sporcuları arasında yer alan Jordan, NBA resmi sitesine göre, oy birliğiyle tüm zamanların en büyük basketbolcusudur. NBA kariyer hayatına başlamadan evvel eğitim gördüğü kolejin basketbol takımından yeterince yetenekli olmama gerekçesi ile çıkarılan Jordan, başarı ve başarısızlık ilişkisini şu şekilde aktarıyordu: “Kariyerim boyunca 9 binden fazla şut kaçırdım ve 300’ü aşkın maç kaybettim. En az 26 kritik anda, maçı kazanma görevi bana verildiği halde bunu başaramadım. Özetle diyebiliriz ki kariyerim boyunca sayısız defa başarısız oldum. Kısacası kariyerimdeki başarımı, bahsettiğim bu başarısızlıklara borçluyum.” Daha fazla söze gerek yok sanırım...

J.K. Rowling

Gönüllerimize taht kuran Harry Potter adlı fantastik roman serisinin İngiliz yazarı Joanne Kathleen "Jo" Rowling ya da daha çok bilinen ismiyle J.K. Rowling, tam bir başarı örneği. Yazdığı kitapları 400 milyondan fazla satan bir yazar ve başarısızlığı muhtemelen aynı cümlede bile görmek biraz garip gelebilir. Ancak Rowling'in başarı hikayeleri de büyük dalgalanmalar içeren türden. Sıkıntılı bir boşanma evresinden işsizliğe, parasal sıkıntılardan depresif günlere kadar zorlu dönemlerden geçen yazar, Harry Potter’la rötarlı bir tren yolculuğunda tanıştığını anlatıyor.

Harry Potter’ı kaleme alır fakat maalesef hiçbir yayıncıyı ikna etmeyi başaramaz. Ta ki çocuk kitaplarının karlı olmadığını düşünen onca yayıncıya rağmen biri çıkıp “Bu kitabı ben basarım” diyene kadar. Fikirlerini bulduktan sonraki 5 sene boyunca son sürat çalışan Rowling, ilk Harry Potter kitabının yayınlandığı 1997 yılında adeta bir patlama yaptı. İngiltere'nin hala gelmiş geçmiş en çok satan yazarı unvanına sahip olan J.K Rowling, hiçbir şeyin imkansız olmadığını gözler önüne seriyor. Şu an dünyanın en zengin 100 kadını arasında yer alıyor.

Oprah Winfrey

Forbes dergisine göre 20. yüzyılın en zengin siyahi Amerikalısı Oprah Gail Winfrey... Başarı hikayeleri hakkında konuşurken adını anmamak mümkün değil. Henüz küçük yaşlarda büyük annesinden gördüğü şiddet, yaşadığı taciz olayları, onun için zorlu bir hayat başlangıcı olmuştu. Defalarca evden kaçtı. Fakat en sonunda annesi, onu babasının yanına Nashville, Tennessee’ye gönderdi. Başarılı bir öğrencilik hayatının ardından kariyer basamaklarını da adım adım çıkmaya başladı.

Yeteneği ve azmi sayesinde sıfırdan başlayarak zirveye yerleşen ünlü oyuncu, televizyoncu ve yazar Oprah Winfrey'e “yoksul kadınların umudu” deniyor. ABD televizyon tarihinin en çok izlenen talk show programlarından birisi olan ve kendi adıyla anılan The Oprah Winfrey Show'un sunucusu oldu. Çok sayıda ödül kazanan talk showların sunuculuğunu yaptı. Dünyanın en etkili sunucularından biri olarak tanınmaktadır.

Stephen King, İlk romanı Carrie 30 defa reddedildi, Reddedilmeye rağmen vazgeçmedi ve başarıyla yazmayı sürdürdü, Steve Jobs, Kendi şirketi Apple'da başarısız olan ürün sunumu sonucunda kovuldu, Başka bir şirket kurdu ve Apple tarafından satın alındı, daha sonra Apple'a geri döndü ve onu yeni zirvelere taşıdı, Bill Gates, İlk şirketi Traf-O-Data büyük bir başarısızlığa uğradı, Bu başarısızlığa rağmen vazgeçmedi ve Microsoft ürününü yarattı, Walt Disney, Yaratıcılığı sebep gösterilerek bir gazeteden kovuldu İlk animasyon stüdyosu başarısız oldu, Eğlence sektöründe dünyanın en büyük şirketini kurdu, Michael Jordan, Kariyerinin başında okul basketbol takımına seçilmedi, Basketbol konusunda çabalamaya devam etti ve NBA'nın en önemli yıldızlarından biri oldu, Oprah Winfrey, Televizyon kariyerinin başında işinden kovuldu, Kendine ait bir talk show programı başlattı ve bu program, kendi kitle tabanını oluşturdu, Thomas Edison, Birçok buluşu başarısız oldu ve birçok kez eleştirildi, Elektrik ampulünün icadı, onun adını tarih kitaplarına yazdırdı, Elon Musk, İlk uydusunu fırlattığında SpaceX roketi başarısız oldu, Boyunduruklarından kurtuldu ve büyük başarılar kazandı, JK Rowling, Harry Potter serisinin ilk kitabı birçok yayıncı tarafından reddedildi, Vazgeçmedi ve Harry Potter serisi dünya çapında bir fenomen oldu, Jack Ma, Harvard Üniversitesi'ne 10 kez başvurdu ve her seferinde reddedildi, Alibaba'yı kurdu ve başarılı bir online iş imparatorluğu inşa etti
başarı başarı hikayeleri motivasyon başarısızlık çalışmak
Koyu kıvırcık saçlı, olgun bir kadın aydınlık bir odada duruyor. Karmaşık beyaz işlemeleri olan kırmızı bir başörtüsü takıyor. Başörtüsü başının etrafına sarılmış ve çenesinin altına sıkıştırılarak yüzünü çerçeveliyor. Hafif bir gülümsemeyle önüne bakıyor, ifadesi nazik ve düşünceli. Elleri önünde kenetlenmiş, krem rengi bir üst ve uzun, desenli bir etek giyiyor. Otuzlu yaşlarının sonunda ya da kırklı yaşlarının başında gibi görünüyor.
Merve Nur Cengiz
İçerik Editörü

Kişisel gelişimle ilgili blog içerikleri ve tanıtım yazıları yazıyor.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.