AnasayfaBlogDeğişen Teknoloji Bizi De Değiştiriyor Mu?
Teknoloji

Değişen Teknoloji Bizi De Değiştiriyor Mu?

09 Mayıs 2019
Sanal gerçeklik başlığı takan bir adam görülüyor. Dümdüz ileriye bakıyor ve elleri kulaklığın yanlarında duruyor. Gözleri sanki sanal bir dünyaya dalmış gibi uzaklara odaklanmıştır. Kulaklık, biri tamamen siyah, diğeri parlak mavi olmak üzere iki vizörden oluşuyor. Kulaklarını kapatan bir kulaklık seti ve kulaklığa takılı bir mikrofon var. Adamın sanki yeni sanal gerçeklik deneyimine hâlâ alışmaya çalışıyormuş gibi hafif şaşkın bir ifadesi var.
Teknoloji AlanıTeknolojik DeğişimSonuçlar
EğitimDers ve araştırma materyallerine online olarak erişimDaha fazla bilgiye hızlı ve kolay erişim, ezberci eğitimden uzaklaşma
Sosyal İlişkilerArkadaşlarla uzaktan iletişim ve beyin fırtınaları Konuya hakimiyet süresinin kısalması, sosyal etkileşimin kolaylaşması
AlışverişOnline alışveriş ve fiyat araştırmasıKullanıcıların en doğru seçenekleri belirlemesi kolaylaşıyor
Online KurslarEğitimlere uzaktan katılımUlaşılması zor ve pahalı kurslara erişim
Çocuk GelişimiÇocuklar için geliştirici ve eğitici içeriklerÇocukların sosyalleşmesi ve gelişimi
Bölüm ve İlgi AlanlarıYeni bölüm ve ilgi alanlarının oluşumuUzay, uçak, mekatronik, robotik ve yazılım mühendisliği gibi alanların artması ve bu alanlara ilginin artması
Eğitim YapısıTeknolojik eğitim modelinin avantajları ve dezavantajlarıEğitimin temelinde yer alarak ekonomik ve sosyal gelişime katkı
Yaşlı nüfusBilgiye erişim ve sosyal ortam oluşturmaDaha eğitimli, bilgili ve sosyal yaşlı nüfus
Bilgiye UlaşımBilgiye erişim kolaylık ve hızıToplumlarda bilgiye ulaşma ve yeni bilgiler elde etme yeteneğinin artması
SonuçTeknolojik ilerleme ve gelişimToplumun, eğitimin ve bireylerin olumlu şekilde değişmesi ve gelişmesi

Yaşadığımız yer, okuduğumuz kitaplar, yediğimiz yemekler, yapmaktan hoşlandığımız şeyler nasıl değişiyorsa biz de öyle değişiyoruz. Etkilenmeye her an açığız ve her nedense bu etkileşimi çok kolay benimsiyoruz. Bizler çok büyük bir değişimdeyiz ve değişmeye devam edeceğiz. Teknoloji okumayı, anlamayı, yazmayı hatta düşünmeyi bile hızlandırmış durumda. Bunlar teknolojinin getirdiği insanlar üzerindeki olumlu ve etkili durumlardan bazıları.

Teknolojinin gelişmesiyle eğitim hayatımız oldukça kolaylaştı. İstediğimiz her şeye istediğimiz an ulaşabiliyoruz. Çok da uzaklara gitmeden birkaç yıl öncesini hatırlayalım. Öğretmenimiz bir ödev verirdi ve araştırmak için o koca ciltli ansiklopedilere koşardık. Harf harf sıralanmış siyah ya da bordo kitaplar... Arkadaşlarımızla araştırdığımız şeyi bulur, üç beş satırlık açıklamasını defterimize yazıp ödev olan etkinliğimizi tamamlamaya çalışırdık.

Anlatılan ve öğretilenler dersle sınırlı olurdu. Şimdi ise saniyeler içerisinde hiç zorlanmadan istediğimiz bilgiy anında önümüzde oluyor ve sınır yok. Çünkü teknoloji bize daha hızlı ve daha fazla bilgiyi tek tıkta sunuyor. Artık anlatılanları görmek ve izlemek devreye giriyor, bu da verilen eğitimin şeklini değiştiyor. Bir bakıma ezberci eğitimden uzaklaşmış oluyoruz çünkü öğretilenleri birden fazla duyu organımızla destekliyoruz. Daha bilinçli daha çok bilgi birikimine sahip bireyler yetişmesini sağlıyoruz. İhtiyacımız olan da bu değil mi zaten?

Günlük Yaşamdaki Değişimler

Sosyal Yaşamdaki Değişim

Arkadaşlarımızla olan iletişim de teknoloji ile kolaylaştığından evlerde toplanıp yaptığımız beyin fırtınalarını telefon, masaüstü bilgisayar, tablet veya laptop üzerinden mesajlaşarak, görüntülü konuşarak halledebiliyoruz. İzlediğimiz ve paylaştığımız videolar sayesinde kısa bir zaman diliminde konuya daha hakim olabiliyoruz. Sadece bilgiye ulaşmıyoruz eğitime katkı sağlayan her türlü araç ve gereci de kolaylıkla elde ediyoruz.

Merak ettiğimiz kitapları satın alabiliyoruz hatta satın almadan önce yorumlarını okuyabiliyor, fiyat araştırması da dahil yapabiliyoruz. En doğru olanı seçmemiz için bir adım daha atmış oluyoruz. Tabiki buradaki amaç, kitapları tabletlere yüklemek, yazı tahtalarını bir yere atmak olmamalıdır. Teknolojiyi kullanmak bir amaç değil, araç olmalıdır. Öğrenciye verilmek istenilen beceriler, tamamlanması gereken eksikler, artırılması gereken motivasyon teknolojinin yardımıyla aktarılmalıdır.

Eğitimde Değişim

En çok sevdiğimiz şeylerden biri ise, gitmek istediğimiz, uzak diye vazgeçtiğimiz kursları, internet üzerinden online eğitimler ile takip edebiliyoruz hem de evimizden çıkmadan ve daha düşük bütçeyle. Üniversite sınavlarına hazırlanırken kaçırılan dersleri tekrardan video halinde izleyebilme şansını elde edebiliyoruz. Böylece yolda harcanan saatler bize kalıyor çalışma saatimizi de artırabiliyoruz. Sadece üniversite ve lise değil, anaokul ve ilkokul çağındaki çocuklar da teknolojiden nasibini alıyor.



Geliştirici, öğretici içerikli oyunlar, masallar, şarkılar dinleyip izleyebiliyorlar. Çocukların daha sosyal daha girişken bir hayata adım atması bu yolla başlıyor. Bu bizlere böyle büyük bir avantaj sağlarken geliştikçe gelişen bir dünyanın içinde buluyoruz kendimizi. Sizce de muhteşem değil mi?

Teknoloji her geçen gün kendini yenilerken eğitim de teknolojiyle beraber doyumsuzlaşmaya devam ediyor. Birbirini takip eden bir süreçte kaynaşıyorlar adeta. Teknoloji sadece eğitimin, bilginin daha rahat ve daha kolay öğrenilmesini sağlamıyor, eğitim ve bilimin etkileşiminin daha kuvvetli olduğu yeni alanlar, bölümlerin açılmasına da olanak sağlıyor. Şöyle ki; teknolojiye yoğunlaşırken uzay, uçak, mekatronik, robotik ve yazılım mühendisliği gibi bölümlerin oluşmasını ve bu bölümlere duyulan ilginin çoğalmasını sağlıyor.

Öğrenciler yapılan deneyleri, araştırmaları, çizimleri teknolojiyle bağdaştırmak zorunda olduğundan ondan kopmak imkansızlaşıyor. Böylelikle teknoloji ve eğitim ayrılmaz bir bütün haline geliyor. Günümüz ve geleceğimizin toplumları artık bilgiye nasıl ulaşabileceklerini, gerçek bilgiyi nereden elde edeceğini bilen, yeni bilgiler elde etmeyi seven ve çözüm odaklı yetişen bireyleri kapsıyor.

Bir ülkenin refah seviyesini yukarılara taşıyan, ekonomik ve sosyal gelişimine en büyük katkıyı sağlayan ve en temelinde yer alan yapı, eğitimdir. Kullanılan eğitim modelinin avantajlarını ve dezavantajlarını daha geniş kapsamlı ve odaklı karşılaştırmak teknolojinin varlığıyla daha mümkün hale geliyor. Öğrenme ve öğretme arasındaki ilişki eskisine göre farklılaştığından böyle bir süreçte eğitimde teknolojiden bahsetmek şart haline geliyor.

Gençlerle beraber büyükler de bu değişime uyum sağlıyor. “Benden geçti artık.” diyen nesil, internetten örgü, pastacılık, yemek tarifi veren kurslar araştırıyor arkadaşlarıyla kendilerine sosyal bir ortam yaratıyor. Merak ettikleri her şeyi teknoloji sayesinde bir cevaba kavuşturan eski kuşak, kendini daha eğitimli ve bilgili hissediyor. Hissetikleri mutluluğu bizlere aktarmaktan ve bu durumla övünmekten de geri kalmıyorlar tabiki!

Eğitimin yaşı olmaz ne de olsa.
Son zamanlarda teknolojinin getirdiği olumsuzluklar ve zararlar göz önünde olsa da, bunun üzerinde tartışmalar yapılsa da insanlık teknolojinin sağladığı avantajları kabul etmiş durumda. Teknoloji sayesinde öğrenmek artık zor değil. Kullandığımız sosyal medyadan bile rastgele bir bilgi öğreniyoruz. Bu da demek oluyor ki araştırma yapmadan bile bilgi sahibi oluyoruz. İhtiyacımız olana bu kadar kolay ulaşabilmek, hayatımızı olduğundan daha hızlı hale getiriyor.

Eğitim, Ders ve araştırma materyallerine online olarak erişim, Daha fazla bilgiye hızlı ve kolay erişim, ezberci eğitimden uzaklaşma, Sosyal İlişkiler, Arkadaşlarla uzaktan iletişim ve beyin fırtınaları , Konuya hakimiyet süresinin kısalması, sosyal etkileşimin kolaylaşması, Alışveriş, Online alışveriş ve fiyat araştırması, Kullanıcıların en doğru seçenekleri belirlemesi kolaylaşıyor, Online Kurslar, Eğitimlere uzaktan katılım, Ulaşılması zor ve pahalı kurslara erişim, Çocuk Gelişimi, Çocuklar için geliştirici ve eğitici içerikler, Çocukların sosyalleşmesi ve gelişimi, Bölüm ve İlgi Alanları, Yeni bölüm ve ilgi alanlarının oluşumu, Uzay, uçak, mekatronik, robotik ve yazılım mühendisliği gibi alanların artması ve bu alanlara ilginin artması, Eğitim Yapısı, Teknolojik eğitim modelinin avantajları ve dezavantajları, Eğitimin temelinde yer alarak ekonomik ve sosyal gelişime katkı, Yaşlı nüfus, Bilgiye erişim ve sosyal ortam oluşturma, Daha eğitimli, bilgili ve sosyal yaşlı nüfus, Bilgiye Ulaşım, Bilgiye erişim kolaylık ve hızı, Toplumlarda bilgiye ulaşma ve yeni bilgiler elde etme yeteneğinin artması, Sonuç, Teknolojik ilerleme ve gelişim, Toplumun, eğitimin ve bireylerin olumlu şekilde değişmesi ve gelişmesi
teknoloji online eğitim değişim robotik yazılım mühendisliği mekatronik
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu görsel, merkezinde insanların bulunduğu labirent benzeri bir desende düzenlenmiş farklı logolardan oluşan bir kolajdır. Sağ üst köşede beyaz arka planlı mavi bir figür var. Sağ alt köşede, üzerinde mavi bir nesne bulunan bir kağıt parçası yer almaktadır. Kağıdın yanındaki beyaz yüzeyin üzerinde mavi bir silindir duruyor. Son olarak, sol üst köşede beyaz harflerle mavi ve beyaz bir işaret yer almaktadır. Tüm logolar ve nesneler parlak, canlı renklere sahip ve arka plan düz beyaz.
İş Bulmak

Popüler İş Bulma Siteleri

26 Şubat 2020
Parlak kırmızı ve beyaz çizgili bir baca mavi gökyüzüne karşı dimdik durmaktadır. Silindirik şekli, tepesinde beyaz bir kule bulunan alternatif çizgileriyle vurgulanmaktadır. Bacanın canlı renkleri, beyaz bulutlarla bezeli parlak mavi gökyüzünde göze çarpıyor. Güneş bacanın üzerinde parlayarak eşsiz desenini aydınlatıyor. Baca uzakta, görünürde başka hiçbir nesne olmadan duruyor. Kırmızı ve beyaz çizgileri, çevresindeki gökyüzüyle keskin bir kontrast oluşturuyor ve onu öne çıkarıyor.
Bölümler

Çevre Sağlığı Bölümü (MYO)

27 Kasım 2020
Bu görüntü, parlak, renkli bir dokunmatik ekrana sahip, belli bir açıyla tutulan modern, siyah bir cep telefonunu göstermektedir. Telefon bir elin avuç içinde tutulmakta ve aynı elin parmakları ekranın üzerinde durmaktadır. Ekranda bir web tarayıcısı, bir mesajlaşma uygulaması ve bir müzik akışı uygulaması dahil olmak üzere birkaç farklı uygulama gösterilmektedir. Ekranın sağ üst köşesinde bir telefon uygulamasına ait bir simge bulunmaktadır. Telefonun ekranının etrafında siyah bir kenarlık ve kenarlarında gümüş metal bir çerçeve var. Telefonun arka kısmı siyah ve parlaktır. Telefon, tutan elin parmakları hafif kavisli olacak şekilde doğal ve rahat bir pozisyonda tutulmaktadır.
Eğitim

Eğitimde Teknoloji Kullanımı

28 Kasım 2018