AnasayfaBlogCV Hazırlama İpuçları ve CV Örnekleri
CV - Özgeçmiş

CV Hazırlama İpuçları ve CV Örnekleri

11 Aralık 2019
Bu görüntü sarı saçlı, gözlüklü ve kolyeli bir kadını tasvir ediyor. Doğrudan kameraya bakıyor ve yüzünde küçük bir gülümseme var. Gözlükleri siyahtır ve köşesinde küçük yeşil ve siyah bir logo vardır. Kolyesi gümüş ve göğsüne doğru sarkıyor. Ayrıca, burnu ve gözlükleri, dudakları, gözü ve kolyesi yakın plandadır. Kadının saçları kulaklarının arkasında toplanmış ve küpe takmış. Cildi pürüzsüz ve sağlıklı görünüyor ve gözleri parlak ve uyanık. Yirmili yaşlarının ortalarında ya da sonlarında görünüyor.
CV BölümüDetaylarNotlar
Kişisel BilgilerAd, soyad, iletişim bilgileri, doğum bilgileri ve askerlik durumuİsim ve soy isminizin yer aldığı bir mail adresi olmalı
Eğitim BilgileriMezun olduğunuz okullar, başlangıç ve bitiş tarihleriDoktora ve yüksek lisansınız varsa lise bilgisi gerekli değil
İş DeneyimleriÇalıştığınız yerler, pozisyonlar, giriş-çıkış tarihleri ve başarılarınızMaddeler halinde ve öz olarak yazılmalı
BecerilerYabancı dil ve bilgisayar yetenekleriSeviyeler belirtilmeli ve kullandığınız süre eklenmeli
SertifikalarAldığınız sertifikalar ve tarihlerPozisyona uygun ve güncel sertifikalar eklenmeli
Hobilerİlgi alanlarınız ve hobilerinizPozisyon ile ilgili olan hobiler eklenmeli
Taslak OluşturmakBilgileri yazıp, gerekli olup olmadığını kontrol etmekCV 2 sayfayı geçmemeli
Hızlı OkunabilirlilikÖnemli bilgilerin kaybolmaması için sade ve kolay okunur tasarımİK ekipleri genellikle 6-7 saniye içinde CV'yi tarar
Dikkat Çekici BölümlerÖne çıkan yetenekler ve başarılarBu bilgiler kısmen veya tamamen kalın yazılabilir
Referanslarİş hayatında veya akademik hayatta sizi tanıyan ve referans olacak kişilerin bilgileriReferansların önemi göz ardı edilmemeli ve izin alınmalıdır

Tebrikler! Ya kep atıp mezun oldunuz ya da yeni iş arayışına girdiniz. Her ikisinde de en ihtiyacınız olan şey sadece iki harften oluşuyor, CV. İş arayışınızı profesyonel hale getirecek ilk adım olan özgeçmişiniz için dikkat etmeniz gereken püf noktaları ve cv örneklerini yazımızda görebilirsiniz.

Öncelikle cv oluşturmak için ciddi zaman harcamanız gerekmektedir. Başlamadan önce kariyer sayfalarını, blog yazılarını okumalı ve cv örneklerini incelemelisiniz. Size en uygun olduğunu düşündüğünüz cv örneği ile kendi özgeçmişinizi hızlıca oluşturursunuz.

Zahmetsiz hiçbir şey olmuyor. Mükemmele ulaşmak ve hızlıca iş arayışınızı sonlandırmak için iyi bir CV’ ye sahip olmalısınız. Hatta her pozisyonun ve şirketin beklentileri farklı olacağı için birden fazla CV hazırlamanız daha çok işinize yarayacaktır.

İyi CV Nasıl Olur?

Unutmayın ki cv hazırlamanın size tek maliyeti zamandır ancak kariyer hayatınıza etkisini göz ardı etmemelisiniz. Bu yüzden cv hazırlama eğitimi almanız gerekiyorsa almalı, sayfalarca okumanız gerekiyorsa okumalı ve çok araştırmalısınız.

CV’ niz profesyonel hayatınızın bir yansıması olduğu için içeriği de buna göre olmalıdır. Akademik hayatınız, iş ve staj deneyimlerinizin önemi olduğu kadar, mesleğinizle ilgili aldığınız eğitimler ve sertifikaların da önemli olduğunu unutmayın. Değişim ve gelişim hiç durmaz, bu yüzden sizde yerinizde saymamalı ve farkınızı mesleki eğitimleriniz ile ortaya koymalısınız.

CV hazırlama ile ilgili her şeyi okuyup, cv örnekleri inceledikten sora yapmanız gereken mail adresinizi kontrol etmek. İsim ve soy isminizin yer aldığı bir maile sahip olmalısınız ki iletişim bilgilerinize gönül rahatlığı ile yazabiliyor olun.

Etkili CV Hazırlamak İçin İpuçları

İşe bir taslak oluşturmakla başlayın. Yazdığınız bilgileri gözden geçirin ve kendinize şu soruyu sorun “Bu bilgi gerekli mi?” ya da “Yazdığım detaylar başvuru yaptığım iş için faydalı mı?” Bu sorulara göre tekrar yazın ve o yazdıklarınızın 2 sayfayı geçmemesine özen gösterin.

Unutmayın ki insan kaynakları cv’ nize bakmak için en fazla 25 – 30 sn harcıyor. Hatta günümüzde başvuru sayıları gitgide arttığı için bu zaman  6 – 7 saniyeye kadar düşüyor. O yüzden en önemli özelliklerinizin, gereksiz bilgiler arasında kaybolmasına izin vermeyin. Sade ve kolay okunur bir cv tasarımı oluşturun.

Kişisel Bilgiler Bölümü

Adınız soyadınız, iletişim bilgileriniz, doğum bilgileriniz gibi temel detaylarınız yer alır. Uyruğunuzu da ekleyebilirsiniz. Erkekler askerlik bilgilerine de yer vermeli.

  • Kişisel Bilgiler

  • Ad, Soyad

  • Telefon

  • Adres

  • Doğum Yeri

  • Doğum Tarihi

  • Uyruk

  • Sürücü Belgesi

Eğitim Bilgileri Bölümü

Mezun olduğunuz okulları ters kronolojik sıra ile yazmalısınız. Doktora ve yüksek lisansınız bulunuyorsa okuduğunuz liseyi belirtmenize gerek kalmıyor. Başlangıç ve bitiş tarihlerini eklemeyi unutmayın.

  • Eğitim Bilgileri

  • Yüksek Lisans:

  • Üniversite :

İş Deneyimleri Bölümü

Ters kronolojik sıraya burada da uymanız gerekiyor. İş deneyimlerinizi abartmadan, sadece yaptığınız işlere odaklanarak, sizi öne çıkaracak görevlerinizi yazınız, başarılarınıza mutlaka yer vermelisiniz.

İşe giriş çıkış tarihleriniz çok önemli, tekrar tekrar kontrol edin, arada boşluk olmamasına dikkat edin. Görevlerinizi maddeler halinde yazmaya çalışın. Okurken karşı tarafa kolaylık sağlamış olur. Özellikle dikkat çekmesini istediğiniz kısımlar var ise bold yazabilirsiniz.

  • İş Tecrübeleri

  • Firma İsmi

  • Pozisyon : ………. (Giriş Tarihi – Çıkış Tarihi)

Beceriler Bölümü

Yabancı dil düzeyinizi ve bilgisayar becerilerinizi yazabilirsiniz. Bu kısımda seviye belirtmeniz gerekiyor. İngilizce eğitimi aldığınız  yeri belirtmenizde fayda var. Bilgisayar becerilerinizi atlamadan yazmaya ve kaç yıldır kullandığınızı eklemeye özen gösterin.

  • Beceriler

  • Microsoft Office Programları : İleri Düzey (1-4 Yıl Tecrübe)

  • SAP : İleri Düzey (4 Yıl Tecrübe)

  • İngilizce: Intermediate (İstanbul İşletme Enstitüsü C1 Sertifikası)

İlgili eğitim: Microsoft Office Eğitim

Sertifikalar Bölümü

En önemli kısımlardan biri olduğunu özellikle belirtmeliyiz. Başvuracağınız pozisyona uygun sertifika ekleyiniz. En son aldıklarınız, mesleğiniz için olmazsa olmaz eğitimleri eklemek, işiniz için kişisel gelişim durumuna açık olduğunuz izlenimi verecektir. Sertifikanızı hangi kurumdan aldığınızı ve tarihi de mutlaka ekleyin.

Örneğin insan kaynakları pozisyonlarına başvuru yapıyorsanız aşağıdaki gibi yazmanız uygun olacaktır.

Eğitimler ve Sertifikalar

  • Bordro ve Bordro Uygulamaları Eğitimi – İstanbul İşletme Enstitüsü (2019)

  • Dijital İK Eğitimi – İstanbul İşletme Enstitüsü (2019)

  • Yetkinlik Bazlı Mülakat Teknikleri Eğitimi – İstanbul İşletme Enstitüsü (2018)

İlgi Alanları ve Hobiler Bölümü

İnsan kaynaklarının karakterinizi anlamasına yardımcı olacak bölümdür. Kitap okumak, müzik dinlemek hobi değildir ve bunları yazmayın. Gerçekten pozisyon ile ilgili olan hobilerinizi yazın. Böyle bir hobiniz olduğunu düşünmüyorsanız bu bölümü eklemeyebilirsiniz.

Referanslar Bölümü

Referanslarınız profesyonel hayatınızda yer alan, sizin hakkınızda bilgi alınabilecek kişiler olmalı. Fakat referanslarınızı iletmeden önce Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında kendilerinden izin almanız gerekiyor.

Bu sebeple yazacağınız kişilerin iletişim bilgilerini cvnizde direkt olarak belirtmeyin. Süreçte olumlu ilerlediğiniz firmalar ile paylaşım yapın sadece. Böylece onların haklarını da koruma altına almış olursunuz.

Genel olarak CV’niz bu bölümlerden oluşacaktır. Anlaşılır ve açık olması en önemli özelliği olmalıdır.

CV’de Dikkat Edilmesi Gereken Unsurlar

  • Özgeçmişiniz kısa ama etkileyici olmalı, belki biraz renklendirebilir, önemli kısımları bold olarak yazabilirsiniz.

  • Çok uzun olmayan bir paragraf ile başlayabilirsiniz. Sizi tanıtacak, kariyer hedefinizi anlatan bir yazı yazabilirsiniz. Bu yazı başvuru yaptığınız şirkete ya da pozisyona özel olursa akılda kalıcı olur.

  • Profesyonel bir fotoğrafınızı ekleyin.

  • Aktif olarak kullandığınız mail adresinizi ve telefon numaranızı paylaşın ki, size ulaşmaları kolay olsun.

  • Tarih sıralamalarınızı sondan başa doru yapmaya özen gösterin. Aynı zamanda tarihlerde çakışma olmamasına dikkat edin.

  • Hangi cv örneğini incelerseniz inceleyin imla hatası göremezsiniz. Bu yüzden dil bilgisi ve yazım kurallarına dikkat edin.

  • Projelerinizden bahsetmeyi unutmayın, mevcut çalıştığınız şirkete kattığınız değerleri mutlaka ekleyin.

  • Sizi çok yakından tanımayan kişileri ve dostlarınızı referans olarak vermeyin.

  • Mesleğiniz üyelik gerektiriyorsa cvnizde bunu belirtin. Örneğin inşaat mühendisi olarak kariyerinize devam ediyorsanız İnşaat Mühendisleri Oda kaydınız olduğunu yazabilirsiniz.

  • Çok büyük ya da çok küçük puntolar kullanmayın, normali 12 puntodur.

  • Mail ortamında paylaştığınız cv’inizi pdf olarak paylaşmaya özen gösterin. Hem daha profesyonel durur hem de başkalarının sizin bilgilerinizi değiştirme olasılığını engellemiş olursunuz.

  • Tüm hazırlıklarınızı bitirdikten sonra, son kontrolü yapın ve mümkünse ikinci bir kişiye okutun. Dışarıdan bir göz her zaman hatalarınızı daha kolay bulacaktır.

İş başvurusunda öne geçmenizi sağlayacak 10 taktik (%100 etkili)

CV hazırlama denildiği zaman ilk bakışta hepimizi korkutur. Peki, kendimizi yazılı bir şekilde ifade etmek bu kadar zor mudur? Önümüze birçok kapı açacağı aşikâr. Verimli bir şekilde kullanabilmek ise işin en kritik noktası.

İngiliz gazeteci olan Katharine Whitehorn'un da söylediği gibi "En çok neyi yapmaktan hoşlandığınızı öğrenin ve birisinin size ödeme yapmasını sağlayın." Biz de bugünkü yazımızda sizlere CV hazırlarken öne geçmemizi %200 arttıracak 10 taktikten bahsedeceğiz.

Kendini Tanıtma

Her CV uzmanlık alanlarına göre farklı içerikler gösterebilir. Temel bilgilerimizi paylaştığımız kısım ise CV incelenmesi sırasında bakılan yerlerdir. Örnek olarak kişisel bilgileriniz, eğitim, iş/staj tecrübesi, hobiler ve referans bilgilerinizden bahsedebilirsiniz.

Dizayn

Özgünlük ve yaratıcılık her daim çekici bir özelliktir. Hele klasik stilden uzak bir CV'ye sahipseniz akılda kalıcılığınızı arttırabilirsiniz. Göz yorucu bir tasarımdan uzak, düzenli ve kreatif bir dizayn sizi bir adım öne geçirecektir. Dizayna odaklanırken gerekli bilgileri vermeyi de mutlaka göz önünde bulundurun.

Sayfa Sayısı

"Hayatımı anlatsam roman olur." deriz ya, CV hazırlarken romanımızın özetini yazmamız bekleniyor. Bizde özellikler derya deniz fakat başvuracağımız pozisyonu da baz alarak hangi özelliklerimizin daha fazla ön plana çıkarabileceğimizi anlayabiliriz. Kendimizi bu kriterlere göre özetledikten sonra bizi en konsantre şekilde ortaya koyacak olan CV'mizin maksimum iki sayfa olması önerilmektedir.

Farkındalık

Öğrenci veya yeni mezunlardaki gelecek kaygısı, iş başvurularında pozisyon tanımlarını ve istenen kriterlerini kontrol etmeden başvurmalarına neden olur. Bu da maalesef motivasyon düşüşü ile beraber pozisyona alınma ihtimalinizi düşürüyor. Tespit etmiş olduğunuz güçlü yanlarınızı ve başvurduğunuz pozisyonun kriterlerinin ortak paydasını bulmak sizin CV'nizi bir adım öne çıkaracaktır.

İşe Göre CV

Hepimiz eşsiz özelliklere sahibiz ve bu özelliklerimiz bazen başvuru yapacağımız işle alakalı olmayabilir. Çok yönlülüğün getirisi olduğu kadar dezavantajı da olabilir. Burada kritik olan nokta başvuru yaptığınız iş ile kendi özelliklerinizin örtüşmesidir. Eğer işverenin bizi neden seçeceği sorusuna yanıt verecek bilgi bizim CV'mizde yazıyorsa işe alınma ihtimalimizi arttırmış oluruz. Bu sayede pozisyon gerekliliklerini anlamış, kendinizle eşleştirmiş ve doğru bir şekilde şirkete sunmuş olacaksınız.

Beceriler

Beceri, hayatımızın her alanında bize lazım olan bir araçtır. İş başvurularında ise kendinizi tanımak ve bu becerilerinizi gelecekteki potansiyel işinize sunabileceği katkıyı düşünmek gerekir. Bazen başvuru adayı bu becerileri ifade etmek için iş tecrübesine sahip olma zorunluluğu olduğunu düşünür. Ancak üniversitede görev aldığımız kulüpler ve topluluklarda da aldığımız görevler becerilerimizi kullanma imkanı sağlayan yerler arasındadır. Örneğin, takım liderliği yaptıysanız kendiniz için takım yönetimi ve liderlik becerilerinizi geliştirdiğinizden bahsedebilirsiniz.

İlgili eğitim: Liderlik Kursu

İlgi Alanları

İlgi alanlarınız kendiniz hakkında büyük ipuçları veren bir aynadır. Kendimizi en doğru şekilde yansıtabilmek de ilgi alanlarımızı ne şekilde ifade ettiğimizden geçer. Öğrenciler CV hazırlarken genelde yazdıkları ilgi alanlarını pasif olarak ifade ederler ve bunu aksiyona çevirmek büyük bir önem taşır. Mesela, şarkı dinlemek hobilerinizden biri ise enstrüman çalma, şarkı söyleme veya dijitalde konser/etkinlik kritiği yapmak ilgi alanınızdaki aktifliğinizi gösterecektir.

Deneyim

Deneyimleri dile getirirken belli kelime öbekleri bulunur ve başarı/pozitif anlam içeren geliştirmek, yönetmek, erişmek gibi kelimeleri kullanmaya özen gösterin. Bu da sizin kendinize olan güveninizi ve başardıklarınızın altını çizen bir profili ön plana çıkarma imkanı sağlayacaktır. CV'nizi değerlendiren kişiye de yaptıklarınız ve yapacaklarınıza dair deneyimleriniz kanalıyla bir bakış açısı kazandırmış olacaksınız.

Referans

Her öğrencinin korkulu rüyası hocalarından/eski işvereninden kendisiyle ilgili referans olmasını istemektir. Sizi iyi tanıdığına ve CV'nizde bahsettiğiniz sizi onaylayacak olan referansınız akademik veya iş hayatınızda olan katkılarınızdan bahsedebilir.

Güncellik

Elektronik cihazlarımıza gelen bildirimlerden alışkın olduğumuz güncellik kavramını kendimize de uygulama gereği duyarız. Çünkü her geçen gün kendimize yeni özellikler katar ve var olan özelliklerimizi geliştiririz. Bu noktada da işverene kendimizin son versiyonunu ifade etme isteğimiz CV'mizi güncel tutmamızı destekleyecektir. Özellikle başvuru öncesi CV'mize yeniden göz gezdirip pozisyon ile alakalı eklememiz gereken bir aktivite varsa mutlaka eklenmeli.

Kişisel Bilgiler, Ad, soyad, iletişim bilgileri, doğum bilgileri ve askerlik durumu, İsim ve soy isminizin yer aldığı bir mail adresi olmalı, Eğitim Bilgileri, Mezun olduğunuz okullar, başlangıç ve bitiş tarihleri, Doktora ve yüksek lisansınız varsa lise bilgisi gerekli değil, İş Deneyimleri, Çalıştığınız yerler, pozisyonlar, giriş-çıkış tarihleri ve başarılarınız, Maddeler halinde ve öz olarak yazılmalı, Beceriler, Yabancı dil ve bilgisayar yetenekleri, Seviyeler belirtilmeli ve kullandığınız süre eklenmeli, Sertifikalar, Aldığınız sertifikalar ve tarihler, Pozisyona uygun ve güncel sertifikalar eklenmeli, Hobiler, İlgi alanlarınız ve hobileriniz, Pozisyon ile ilgili olan hobiler eklenmeli, Taslak Oluşturmak, Bilgileri yazıp, gerekli olup olmadığını kontrol etmek, CV 2 sayfayı geçmemeli, Hızlı Okunabilirlilik, Önemli bilgilerin kaybolmaması için sade ve kolay okunur tasarım, İK ekipleri genellikle 6-7 saniye içinde CV'yi tarar, Dikkat Çekici Bölümler, Öne çıkan yetenekler ve başarılar, Bu bilgiler kısmen veya tamamen kalın yazılabilir, Referanslar, İş hayatında veya akademik hayatta sizi tanıyan ve referans olacak kişilerin bilgileri, Referansların önemi göz ardı edilmemeli ve izin alınmalıdır
cv örnekleri cv hazırlama etkili cv cv hazırlama eğitimi CV’de Sayfa Sayısının Önemi Nedir CV hazırlama CV Nedir
Genç bir kadın beyaz dişlerini göstererek kameraya doğru gülümsüyor. Parlak kahverengi gözleri ve yüzünden geriye doğru toplanmış uzun, siyah saçları var. Beyaz yakalı ve manşetli mavi bir gömlek ve beyaz bir etek giyiyor. Kollarını göğsünün önünde kavuşturmuş ve kendinden emin bir duruşu var. Yüzü yandan gelen ışıkla aydınlanmakta, sıcak ve davetkâr bir atmosfer yaratmaktadır. Rahatlamış ve mutlu bir halde görünüyor.
Tuba Kamaşoğlu Çağlar
Blog Yazarı

İnsan kaynakları, mülakat tavsiyeleri ve cv hazırlama konularında içerik üretiyor.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bir kadın kameraya gülümsüyor, gözleri kapalı ve ağzı açık, neşeli bir ifade içinde. Önünde logosu olan beyaz bir tişört giyiyor ve yumuşak kahverengi saçları yüzünü çerçeveliyor. Arkasında, arka planda bir tabela görülüyor. Kadın, sıcak renk paletine sahip bulanık bir arka planın önünde duruyor. Kolları hafifçe bükülmüş, elleri kot pantolonunun ceplerinde duruyor. Görüntü yumuşak, davetkâr bir havaya sahip ve rahatlık ve memnuniyet hissi uyandırıyor.
CV - Özgeçmiş

Ücretsiz CV Hazırlama Siteleri

04 Şubat 2020
Eliyle kalemi sıkıca kavrayan bir kişi bir belgeyi imzalıyor. Görüntü, parmaklarının kalemi sıkıca tuttuğu görülebilen ellerinin yakın çekimidir. Kolundaki kol saati de dirseğinin hemen üzerinde görülebiliyor. Kalem hafif bir açıyla tutulmakta ve kalemin ucu belgenin üzerinde durmaktadır. Kişi gözleri kağıda sabitlenmiş bir şekilde görevine odaklanmıştır. Arka plan odak dışıdır, sadece ön plandaki belge görünür. Belge beyaz, kalem ise siyahtır.
Referans Mektubu

Referans Mektubu Yazmaktan Korkmayın

17 Ocak 2019
Bu görüntü, beyaz yüzeyli ve üzerinde gölge olan bir masanın yakın çekimini göstermektedir. Masanın üzerinde bir yığın kitap, bir kalem ve bir gözlük bulunmaktadır. Kalem siyahtır ve bir kağıt parçasının üzerinde durmaktadır. Gözlük siyahtır ve kâğıdın üzerinde durmaktadır. Kalemin ve kağıdın sağında bir mouse pad'in yakın çekimi vardır. Kağıdın solunda, üzerinde yazılar olan bir tabelanın yakın çekimi yer alıyor. Görüntünün arka planı odak dışıdır ve derinlik hissi yaratır. Kağıt, kalem, gözlük, kitap ve tabelanın birleşimi ilginç bir görsel kompozisyon oluşturuyor.
Özgeçmiş Hazırlama

Özgeçmiş Hazırlamanın Önemli Detayları

14 Ekim 2019