AnasayfaBlogÇocuklara Okuma Alışkanlığı Kazandırma Püf Noktaları
Çocuk Gelişimi

Çocuklara Okuma Alışkanlığı Kazandırma Püf Noktaları

20 Mayıs 2021
Çocuklara Okuma Alışkanlığı Kazandırma Püf Noktaları
Okuma Alışkanlığı Kazandırma YöntemleriYöntemin AçıklamasıOlumlu Etkileri
Beraber Kitap Alışverişine ÇıkınKitap rafları arasında dolanmak, onlara dokunmak çocuğunuza merak uyandıracaktır.Çocuğun ilgi alanlarına uygun kitaplara ulaşması ve bu kitapları seçmesi onun kitap okuma alışkanlıkları oluşturmasını teşvik eder.
Kitap Seçimini Kendisine BırakınÇocuklar genellikle kendi seçimlerini yapmak isterler. Bu durumda, kitap seçimini onlara bırakmak iyi bir fikir olabilir.Kendi kitaplarını seçme yeteneği, okuma motivasyonunu arttıracaktır.
Kitap Köşesi Ya Da Kitaplık OluşturunÇocuğunuzun görsel olarak kitaplara aşina olması için evde bir kitaplık oluşturabilirsiniz.Bu, kitapları düzenli bir şekilde toplamasını teşvik eder ve kitap okuma alışkanlığı oluşturmasına yardımcı olur.
Rol Model OlunÇocuğunuzun kitap okuma alışkanlıklarını geliştirebilmeniz için, ona iyi bir rol model olun ve düzenli olarak kitap okuyun.Çocuklar, ebeveynlerinin yaptıklarını taklit eğilimindedir ve sizin kitap okuduğunuzu görünce, onlar da okuma alışkanlığı edinebilir.
Kitaplar Hakkında Sohbet EdinÇocuğunuzun okuduğu kitaplar hakkında sohbet edin, onun düşüncelerini ve hislerini paylaşmasına fırsat verin.Bu, çocuğunuzun kitaplar hakkında düşünmeye ve onları daha fazla takdir etmeye başlamasına yardımcı olabilir.
Sinemaya ve Dizilere Uyarlanan Kitapları Keşfetmesinin SağlayınFilm veya diziye uyarlanmış kitapları çocuğunuzla keşfedin. Bu, kitapların çekici olabileceği izlenimini oluşturabilir.Çocuğunuz, bir kitabın bir film veya diziye dönüştüğünü görünce, kitap okumanın sıkıcı olmadığını anlayabilir.
Değerli Yazarlarımızı Keşfetmesini SağlayınEdebiyat kültürümüzün büyük yazarlarını çocuğunuza tanıtın.Çocuğunuzun edebi kültürüne olan ilgisini ve genel kültür düzeyini arttırır.
Okuma Hızını ArttırınSerileri olan kitaplar bir kitabı bitirip diğerine geçmek için çocuğunuzu teşvik edebilir.Okuma hızının artması, çocuğunuzun daha fazla kitap okumasına yardımcı olur.
Okuma Süresini DüzenleyinBelirli bir saate kitap okuma rutini eklemek, çocuğunuzun okuma alışkanlığına adapte olmasına yardımcı olabilir.Bu, çocuğunuzun zamanını daha etkili bir şekilde yönetmesine yardımcı olabilir.
Kitaplara Uygun Ortam OluşturunSessiz ve rahat bir okuma ortamı oluşturun ki çocuğunuz kitap okurken rahatsız olmasın.Bu, çocuğunuzun daha uzun süre kitap okumasına yardımcı olabilir.

“Bir kitap okuyan her şeyi bildiğini zanneder. İkinci kitabı okuyan kuşkuya düşer. Üçüncü kitabı okuyan hiçbir şey bilmediğini anlar.” Alman Filozof Frederick Pollock 

Günümüzde birçok ebeveyn çocuklarının kitap okumamasından yakınmaktadır. Maalesef ki, çocuklarımızın zaman geçirdiği mecralar çok daha farklı. Yabancı film izleyip, sabahlara kadar oyun oynamak çok daha cezbedici geliyor onlara. Öncelikle kitapların varlığından haberdar olmaları gerekmiyor mu? Aradığı heyecan, aksiyon, duygusallık kitaplarda çok daha fazla biz biliyoruz ama bu kitap dünyasına çocuklarımızı çekmemiz ve bu duyguları onlara yaşatmamız için bir şeyler yapmamız gerekiyor. 

Çocuklara Kitap Okuma Alışkanlığı Kazandırmak İçin Ne Yapmalı?

Sınav stresi çeken ya da ergenlik döneminde olan bir çocuğunuz varsa eğer aşağıda vereceğim tavsiyeler mutlaka işinize yarayacaktır.

Beraber Kitap Alışverişine Çıkın

Kitap rafları arasında dolanmak, onlara dokunmak incelemek merak etmesine yol açacaktır. Önce ilgi alanı olan konular hakkındaki kitaplara ulaşmasını sağlayabilirsiniz. Odaklandığı kitabın arka kapağını okumasını önerebilirsiniz. Gözünü korkutmamak için bir ya da iki kitapla alışverişi tamamlayabilirsiniz. Bu alışveriş sırasında kendiniz içinde kitap almayı unutmayın. Rol model olarak sizi görmesini sağlayın.

Kitap Seçimini Kendisine Bırakın

Ergenlik döneminde çocuklarımız genellikle aile ile zıtlaşmalar yaşar. Dışarıdaki yada sanal ortamdaki hayat onu cezbeder. Ailenin seçimlerini değil arkadaşlarının seçimlerini dikkate alır. Bunun bilincine varıp ona göre davranmakta fayda vardır. Siz birkaç tane kitap önerisinde bulunabilirsiniz fakat o tercih etmiyorsa pek zorlamamakta fayda var. İlk kitaplarını kendisi seçer sizde daha sonra hediye kitaplar alarak tavsiyede bulunmuş olursunuz.

Kitap Köşesi Ya Da Kitaplık Oluşturun

Görsel olarak kitaplara aşına olmak kitap sevgisine katkı sağlar. Yeni kitapların o raflara eklenmesi onu güzel etkileyecektir.

Rol Model Olun

En güzel örnek sizsiniz çocuğunuza. Evde diğer bireylerin okuduğunu görmek ona iyi gelecektir. Ergenlik döneminde genellikle dikkat çekmemek isterler ve kuytu köşe yerlerde yalnızlığı seçerler. Evde başka bireylerin okuduğunu görmek bu davranışı normalleştirecektir ve çocuğunuz bunu daha kolay yapacaktır.

Sinemaya ve Dizilere Uyarlanan Kitapları Keşfetmesinin Sağlayın

Filmi çekilen kitaplar çok daha cezbedici olabilir. Hem serileri olan kitaplar bir kitabı bitirip diğerine geçmek için can attıracaktır. Okuma hızını çok daha artmasına faydası olacaktır. Eğer filmi çekilen, uyarlama senaryolar olan kitaplar hakkında çok fazla bilginiz yoksa çocuğunuza önermeniz için aşağıdaki önerilerimi değerlendire bilirsiniz.

  • Hababam Sınıfı

  • Harry Potter

  • Sol Ayağım

  • Marslı

  • Çizgi Pijamalı Çocuk

  • Taht Oyunları ( Game Of Thrones )

  • Yüzüklerin Efendisi

  • Açlık Oyunları

Kitaplar Hakkında Sohbet Edin

Okuduğun kitap ne anlatıyor demek yerine sohbet ortamında bunu yapabilirsiniz. Karakterler hakkında yorum yapabilir en çok hangisini sevdiğini sorabilirsiniz. Okumadığınız kitabı okuyorsa eğer, “merak ettim senden sonra bende okuyacağım” diyebilirsiniz.

Değerli Yazarlarımızı Keşfetmesini Sağlayın

Edebiyat kültürümüzün güzelliğini ve büyük üstatlarımızı tanıma şansı sağlayın. İlgi alanlarına göre önerilerde bulunup hediyeler alarak yazarlarımızı tanımasına izin verin. Benden sizlere birkaç öneri daha gelsin o zaman.

  • Yaşar Kemal

  • Ömer Seyfettin

  • Rıfat Ilgaz

 Yukarıda sunduğum öneriler kitap okuma sevgisini aşıladıysa eğer çocuğunuza bunun nelere katkı sağlayacağına bir göz atalım.

  • Sınavlarda değişen soru tarzlarını daha kolay algılayabilecekler. Matematik sorularının bile paragraf uzunluğunda olması tüm gençlerin gözünü korkutuyor. Kitap okuyarak soruyu çözme süreleri yarı yarıya düşecektir.

  • Anlama kabiliyeti çok daha gelişecektir. Okuduğu bir metni tek seferde kavrama yeteneği kazanacaktır.

  • Çocuklarınızın stresle baş etme yöntemi kitap olacaktır. Bir problemi olduğunda kitap okuyarak ruhsal açıdan rahatlama sağlayacaktır.

  • Kelime dağarcığı gelişecek, sohbet muhabbet ortamında daha akıcı güzel konuşmasına fayda sağlayacaktır.

  • Yalnızlık hissi en aza inecektir.

  • Genel kültür artar ve pratik düşünce gelişir.

  • Kitap okuyan kişi karar vermede daha hızlı ve atik olur.

YAZAR: MAVİŞ GÜNDOĞDU

Beraber Kitap Alışverişine Çıkın, Kitap rafları arasında dolanmak, onlara dokunmak çocuğunuza merak uyandıracaktır, Çocuğun ilgi alanlarına uygun kitaplara ulaşması ve bu kitapları seçmesi onun kitap okuma alışkanlıkları oluşturmasını teşvik eder, Kitap Seçimini Kendisine Bırakın, Çocuklar genellikle kendi seçimlerini yapmak isterler Bu durumda, kitap seçimini onlara bırakmak iyi bir fikir olabilir, Kendi kitaplarını seçme yeteneği, okuma motivasyonunu arttıracaktır, Kitap Köşesi Ya Da Kitaplık Oluşturun, Çocuğunuzun görsel olarak kitaplara aşina olması için evde bir kitaplık oluşturabilirsiniz, Bu, kitapları düzenli bir şekilde toplamasını teşvik eder ve kitap okuma alışkanlığı oluşturmasına yardımcı olur, Rol Model Olun, Çocuğunuzun kitap okuma alışkanlıklarını geliştirebilmeniz için, ona iyi bir rol model olun ve düzenli olarak kitap okuyun, Çocuklar, ebeveynlerinin yaptıklarını taklit eğilimindedir ve sizin kitap okuduğunuzu görünce, onlar da okuma alışkanlığı edinebilir, Kitaplar Hakkında Sohbet Edin, Çocuğunuzun okuduğu kitaplar hakkında sohbet edin, onun düşüncelerini ve hislerini paylaşmasına fırsat verin, Bu, çocuğunuzun kitaplar hakkında düşünmeye ve onları daha fazla takdir etmeye başlamasına yardımcı olabilir, Sinemaya ve Dizilere Uyarlanan Kitapları Keşfetmesinin Sağlayın, Film veya diziye uyarlanmış kitapları çocuğunuzla keşfedin Bu, kitapların çekici olabileceği izlenimini oluşturabilir, Çocuğunuz, bir kitabın bir film veya diziye dönüştüğünü görünce, kitap okumanın sıkıcı olmadığını anlayabilir, Değerli Yazarlarımızı Keşfetmesini Sağlayın, Edebiyat kültürümüzün büyük yazarlarını çocuğunuza tanıtın, Çocuğunuzun edebi kültürüne olan ilgisini ve genel kültür düzeyini arttırır, Okuma Hızını Arttırın, Serileri olan kitaplar bir kitabı bitirip diğerine geçmek için çocuğunuzu teşvik edebilir, Okuma hızının artması, çocuğunuzun daha fazla kitap okumasına yardımcı olur, Okuma Süresini Düzenleyin, Belirli bir saate kitap okuma rutini eklemek, çocuğunuzun okuma alışkanlığına adapte olmasına yardımcı olabilir, Bu, çocuğunuzun zamanını daha etkili bir şekilde yönetmesine yardımcı olabilir, Kitaplara Uygun Ortam Oluşturun, Sessiz ve rahat bir okuma ortamı oluşturun ki çocuğunuz kitap okurken rahatsız olmasın, Bu, çocuğunuzun daha uzun süre kitap okumasına yardımcı olabilir
Çocuklara Kitap Okuma Alışkanlığı Kazandırmanın Püf Noktaları Çocuklara Kitap Okuma Alışkanlığı Kazandırmak Kitap Okuma Alışkanlığı Kazandırmak Kitap Okuma Alışkanlığı
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu, çevrimiçi bir Scratch kursunun görüntüsüdür. Bir dizüstü bilgisayarın önünde duran, neşeli bir ifadeye sahip takım elbiseli bir adam görülüyor. Kurs, kullanıcıların Scratch ile kod ve bilgisayar programlamanın temellerini öğrenmelerine yardımcı olmak için tasarlanmıştır. Kodlama ve programlamanın temellerini öğrenmek için kolay ve sezgisel bir yol sağlar. Kurs sayesinde kullanıcılar kodlamanın arkasındaki kavramları daha iyi anlayabilir ve kendi interaktif hikayelerini, oyunlarını ve animasyonlarını oluşturabilirler. Bu kurs, kodlama ve programlamaya başlamak ya da becerilerini geliştirmek isteyenler için idealdir. Hem eğlenirken hem de kodlama ve bilgisayar programlamayı daha iyi anlamanın harika bir yoludur.
5
(3)

Scratch Eğitimi

28 Konu5 Saat
Yüzünde geniş bir gülümseme olan genç bir adam kameranın önünde duruyor. Kısa, siyah saçları ve parlak, mavi gözleri var. Beyaz bir tişört ve kahverengi kemerli siyah bir kot pantolon giyiyor. Kolları iki yanında ve başı hafifçe sola doğru eğik. Rahat bir duruşu var ve anın tadını çıkarıyor gibi görünüyor. Gülümsemesi sıcak ve davetkâr, gözleri ise neşe dolu. Dünyayı ele geçirmeye hazır görünüyor.Erkan Varol
1102464
Bir kişi bir robot üzerinde çalışıyor ve makineyi hassas hareketlerle inşa ediyor. Robot çeşitli otomobil parçaları ve LEGO parçalarından oluşuyor ve kişi her bir bileşeni dikkatlice monte ediyor. Ön planda, bir tür cihaz tutan bir elin bulanık görüntüsü görülebiliyor. Aynı elin yakın çekimi, bir tür kart tuttuğunu ortaya koyuyor. Buna ek olarak, bilinmeyen bir nesneyi tutan bir kişinin elinin bulanık görüntüsü görülebiliyor. Son olarak, bulanık bir el, üzerinde ekran olan bir cihaz tutuyor. Sonuç olarak, bu görüntü çeşitli parçalardan bir robot inşa etme sürecindeki bir kişiyi göstermektedir.
5
(4)

Robotik Kodlama Eğitimi

5 Konu30 Saat
Bu görüntü, içinde bir insan olan siyah bir daireden oluşuyor. Kişi kollarını iki yana açmış, kameraya dönük bir şekilde durmaktadır. Kişi beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Arka plan gri tonda. Kişinin açık kahverengi gözleri ve kısa siyah saçları var. Daire pürüzsüz, kavisli bir dokuya ve parlak bir yüzeye sahip. Kişi kendinden emin ve güçlü görünüyor. Çemberin ortasında dururken kararlı bir ifadesi var. Resmin atmosferi davetkâr ve sıcak.Ders Eğitmeni
1102901