AnasayfaBlogÇocuk Gelişiminde Aile İçi Etkili İletişim
Etkili İletişim

Çocuk Gelişiminde Aile İçi Etkili İletişim

04 Temmuz 2019
Bir erkek ve kadın resmin ortasında bir bebekle etkileşim halindedir. Adam gözlüklüdür ve yeşil bir gömlek ile mavi bir kot pantolon giymektedir. Kadın ise mor bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giyiyor. Bebek beyaz bir tulum giyiyor ve elinde sarı bir oyuncak var. Hepsi gülümsüyor ve anın tadını çıkarıyor gibi görünüyorlar. Arka planda sarı bir balon buketi ve bir yığın renkli bardak yer alıyor. Ön planda ise beyaz, kabarık bir malzeme yığını ve bir oyuncağa uzanan bir el var. Görüntü yakın mesafeden çekilmiş ve bebeğin yüzü çerçevenin büyük kısmını kaplıyor.
KonuAçıklamaEtkileri
Etkili İletişim Süreciİhtiyaçları, duyguları ve düşünceleri karşı tarafa iletmek için gereklidir.His alışverişini sağlar ve sosyal hayatta olumlu etkileşimlerin gelişmesine yardımcı olur.
Ebeveynler Arası İletişimin Çocuklar Üzerindeki EtkisiEbeveynler arasında sağlıklı iletişim huzurlu bir aile ortamı oluşturur.Çocukların gelişimi üzerinde olumlu etki yapar, huzurlu bir ortamda yetişen çocuklar başarılı gelişim süreçleri geçirir.
Ebeveynlerin Çocuklar İle Oluşturacağı Etkili İletişimSıcak, güvenilir, samimi ve suçlamadan uzak bir iletişim çocukların gelişimine katkı sağlar.Çocukların duygusal ve sosyal gelişimleri üzerinde olumlu etkileri vardır.
Çocuklarla Etkili İletişim Kurarken Yapılan YanlışlarÇocukların yetişkin gibi algılanması, çok yüksek beklentilere girilmesi ve bunların karşılanmaması sonucunda çıkan kriz durumlarının yönetilememesi, etkili iletişimin önünde engel oluşturur.Çocuklar üzerinde olumsuz etkileri olabilir, duygusal ve sosyal gelişimlerini olumsuz yönde etkileyebilir.
Pasif EbeveynlikEbeveynler çocuklarına karşı tepkisiz kalmamalı ve onların düşüncelerine, duygularına önem vermeli ve onlara değer vermelidir.Çocukların öz güvenlerini geliştirir, duygusal ve sosyal gelişimlerini olumlu yönde etkiler.
Ebeveyn Çocuk İlişkisiÇocuklara şartsız ve dozunda bir sevgi gösterilmeli, onların özgürlüklerine saygı gösteren ancak aynı zamanda disiplinli bir yaklaşım sergilenmelidir.Çocukların mutlu olmalarını sağlar, duygusal ve sosyal gelişimlerini olumlu yönde etkiler.

İnsanların hayatında oksijen kadar gerekli bir başka ayrıntı da şüphesiz iletişimdir. Kişilerin ihtiyaçlarını duygu ve düşüncelerini karşısındaki kişiye aktarabilmesi ve sosyal hayat içerisinde yer alabilmesi için olmazsa olmazlardan biridir. 

Etkili İletişim Süreci

Etkili iletişim kurmak neden önemlidir? Çünkü etkili iletişim bireyler arasında olan his alışverişinin daha doğru bir şekilde ilerlemesini sağlar. İnsanlar arasında iletişimin sağlanabilmesi için karşılıklı olarak ortak bir dile sahip olunmalıdır. Ancak keşfedilen ortak dil her zaman olumlu bir süreci beraberinde getiremez. Kişiler ortak dil olarak tartışma yolunu seçiyorlarsa eğer burada sağlıklı bir iletişimden bahsetmek maalesef mümkün değil. Hayatınızın her anında olması gereken bu iletişim şekli özellikle de aile içinde huzurun sağlanması açısından önemlidir. 

Ebeveynler Arası İletişimin Çocuklar Üzerinde Etkisi 

Etkili iletişim sürecini sekteye uğratan bir çok unsur bulunabilir. Bu unsurlar bazen hiç farkına varmadan hayatın olağan akışı içerisinde de gerçekleşir. Örneğin ses tonunun ayarlanamaması, jest ve mimiklerin doğru kullanılamaması yada verilen mesajın karşıdaki kişi tarafından yanlış anlaşılması iletişimin etkisini yok eden unsurlardan bazılarıdır. 

Çocuk gelişiminin temelinde mutlu çocuklar yetiştirmek yer almalıdır. Çünkü, bugünün mutlu çocukları yarının mutlu bireyleri olarak karşımıza çıkacaktır. Unutulmamalıdır ki mutlu çocuklar mutlu ailelerde yetişir. Etkili iletişim ile ebeveynler arasında duygusal bütünlükte sağlandığından aile ortamında huzurlu bir hava etkin olur. 

Huzurlu bir ortamda büyüyen çocuk bir çok gelişim devresini başarı ile tamamlar. Bu süreç tam anlamı ile bir kısır döngüdür ve bu döngünün tam terside ihtimaller arasındadır. Huzurlu bir ebeveyn iletişimi nasıl ki mutlu çocuklar yetişmesinde büyük bir etken ise, sorunlu ilişki ortamında da mutsuz çocuklar olarak hayata karışmak kaçınılmaz sondur.

Ebeveynlerin Çocuklar İle Oluşturacağı Etkili İletişim

Hayata dair yaşanacak tüm güzelliklerin temelinde samimiyet ve güven duygusu yer almakta. Bu nedenle de sıcacık bir gülümsemenin karşınızdaki insanda yaratacağı etki inanılmaz olabilir. Üstelik bu kişi kendi çocuğunuz ise, ortaya çıkacak duygu yoğunluğu hayallere bile sığmayacaktır. Etkili iletişim kurma gayreti içerisindeyken de komplike ayrıntılarla olayı karmaşıklaştırmamak gerek. Ziyade samimiyet duygusu ve suçlayıcı cümlelere yer vermemek ebeveynlere kolaylık sağlayacaktır. 

Çocuklarla iletişim kurarken öncelikli olarak karşınızdakinin bir yetişkin kapasitesinde olmadığının farkına varmanız gerekir. Bu bilinç ile iletişim kurmaya çalıştığınızda daha basit düzeyde cümleler seçecek ve olaylar karşısında beklentisiz bir tavır sergileyeceksiniz. Olayların içinden çıkılmaz bir hal almasında birazda beklentiler etkili olmaktadır. Beklentilerin karşılanmaması sonucunda ani kriz durumları ortaya çıkabilir. 

Her zaman doğru iletişim başarıyı getirir. Etkili iletişim sürecinin başarılı bir düzeyde ilerlemesi bu kriz durumlarının sağlıklı bir şekilde yönetilebilmesine de bağlıdır. Bu nedenle olaylar karşısında soğuk kanlı davranabilmek çözüm sürecinin ilk yarısını tamamlamak demektir. Ancak bir gerçek var ki, sonuçta insanız.

Bu gerçek sebebi ile bazen duyguların kontrol altına alınması güçleşebilmekte hatta bazı durumlarda imkansız hale gelebilmekte. Böyle anlarda etkili iletişim gerçekleştirmekten bahsetmek neredeyse imkansız olur. Bu nedenle iletişim sürecini ertelemek konuşmaya biraz ara vermek ebeveyn ve çocuk etkileşimi açısından faydalı olacaktır.

Çocuklarla Etkili İletişim Kurarken Sık Yapılan Yanlışlar 

Her insanın hayatında sahip olduğu birçok unsur var. Bunlardan bazıları kişi için oldukça önemli ve bu unsurları zarar görmemesi adına adeta gözünden sakınmaktadır. Burada ortaya çıkan yoğun hassasiye o varlığa verilen değerle alakalıdır. Hayatınızda en değerli varlığınız çocuklarınız olduğuna göre bu hassasiyeti onlar da haketmiyor mu? 

Etkili iletişim konusunda dikkate alacağımız en önemli nokta öncelikli olarak çocuklarımıza değer vermek olmalı. Çünkü insan yaratılış gereği değerli gördüğüne hassas yaklaşır. Burada önemli olan o hassasiyetin dozunu iyi ayarlayabilmek. Bu doz ayarlanamadığı takdirde özgürlükçü ebeveynler ile karşılaşılabilmekte veya tam tersi baskıcı aile tutumları ile sıkıntılı bir sürece girilebilemektedir. 

Pasif Ebeveyn Olmayın

Çocuklar ile iletişim halinde iken yanılgıya düşülen durumlardan biri de pasif ebeveyn olmak. Etkili iletişim unsurları ile ters düşen bu ebeveyn modelinde çocuklara minimum düzeyde tepki verilmektedir. Çocuklarınız her ne kadar bugün sizin himayeniz altında bulunsa da, aslında onlar tüm insanlığın yarınlarıdır. Yarınlarınızı güzelleştirecek olanda şüphesiz ki, sevgidir. Öyleyse çocuklarınızı koşulsuz sevin, sevin ki dünya güzelleşsin. Çünkü, bu dünyanın yarınlarda açacak gökkuşağında sizden gelecek renklere de ihtiyacı olacaktır.

Etkili iletişim konusu ile ilgili İstanbul İşletme Enstitüsü tarafından ücretsiz online eğitimler kapsamında Etkili İletişim Stratejileri ve Beden Dili Eğitimi alarak bu konuda kendinizi geliştirebilirsiniz.

Etkili İletişim Süreci, İhtiyaçları, duyguları ve düşünceleri karşı tarafa iletmek için gereklidir, His alışverişini sağlar ve sosyal hayatta olumlu etkileşimlerin gelişmesine yardımcı olur, Ebeveynler Arası İletişimin Çocuklar Üzerindeki Etkisi, Ebeveynler arasında sağlıklı iletişim huzurlu bir aile ortamı oluşturur, Çocukların gelişimi üzerinde olumlu etki yapar, huzurlu bir ortamda yetişen çocuklar başarılı gelişim süreçleri geçirir, Ebeveynlerin Çocuklar İle Oluşturacağı Etkili İletişim, Sıcak, güvenilir, samimi ve suçlamadan uzak bir iletişim çocukların gelişimine katkı sağlar, Çocukların duygusal ve sosyal gelişimleri üzerinde olumlu etkileri vardır, Çocuklarla Etkili İletişim Kurarken Yapılan Yanlışlar, Çocukların yetişkin gibi algılanması, çok yüksek beklentilere girilmesi ve bunların karşılanmaması sonucunda çıkan kriz durumlarının yönetilememesi, etkili iletişimin önünde engel oluşturur, Çocuklar üzerinde olumsuz etkileri olabilir, duygusal ve sosyal gelişimlerini olumsuz yönde etkileyebilir, Pasif Ebeveynlik, Ebeveynler çocuklarına karşı tepkisiz kalmamalı ve onların düşüncelerine, duygularına önem vermeli ve onlara değer vermelidir, Çocukların öz güvenlerini geliştirir, duygusal ve sosyal gelişimlerini olumlu yönde etkiler, Ebeveyn Çocuk İlişkisi, Çocuklara şartsız ve dozunda bir sevgi gösterilmeli, onların özgürlüklerine saygı gösteren ancak aynı zamanda disiplinli bir yaklaşım sergilenmelidir, Çocukların mutlu olmalarını sağlar, duygusal ve sosyal gelişimlerini olumlu yönde etkiler
etkili iletişim çocuklar ebeveynler duygu düşünce onine eğitimler beden dili
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.