AnasayfaBlogEtkili İletişim Kurmak Neden Önemlidir?
Etkili İletişim

Etkili İletişim Kurmak Neden Önemlidir?

29 Nisan 2019
Bu görsel, çeşitli semboller içeren bir grup renkli çıkartmayı göstermektedir. En belirgin olanı, merkezde yer alan beyaz arka planlı kırmızı bir dairedir. Ayrıca resmin üst kısmına yakın bir yerde üzerinde kırmızı bir daire olan beyaz ve kırmızı bir işaret bulunmaktadır. Resmin sağ alt kısmında beyaz bir yüzey üzerine çizilmiş mavi bir telefon ahizesi yer almaktadır. Sol altta ise konuşma balonu içinde bir telefon logosu yer alıyor. Tüm çıkartmalar tek bir yüzey üzerindeymiş gibi görünüyor ve bu da onu uyumlu bir grup haline getiriyor. Renkler canlı ve semboller açıkça görülebiliyor. Genel sahne neşeli ve davetkâr.
İletişim KonularıNeden Önemli?Tavsiyeler
Etkili İletişim KurmakDuyguların, düşüncelerin ve bilgilerin doğru şekilde aktarılabilmesini sağlar. Yanlış anlamaların ve yanlış anlaşılmaların önüne geçer.Kendinizi doğru ifade edin, dinlemeyi öğrenin, göz teması kurmayı unutmayın.
İyi Bir Dinleyici Olmakİletişimin sadece kendini anlatma olmadığını, başkalarının ne anlattığını doğru anlamanın da önemli olduğunu gösterir.Karşıdakinin ne anlatmak istediğini tam anlamaya çalışın.
Göz TemasıGüven oluşturur ve etkili iletişim kurar.Konuşurken göz teması kurmayı ihmal etmeyin.
Beden DiliFarkında olmasak bile beden dili ile çeşitli olumlu ve olumsuz mesajlar gönderilir.Beden dilinize hakim olun, doğru jest ve mimikler kullanın.
Etkili İletişimin AvantajlarıDaha iyi ilişkiler kurmayı, iş görüşmelerinde başarılı olmayı ve öz güveni artırmayı sağlar.Etkili iletişimi günlük yaşamınızın bir parçası haline getirin.
İletişimde Alaycı Üsluptan KaçınmaSaygıyı korur ve daha olumlu bir iletişim sağlar.Konuşurken alaycı üsluptan uzak durun.
İletişimde Emir Verici ve Tehdit İçeren DilOlumsuz bir etkileşime ve yanlış anlaşılmaya yol açabilir.Emir verme, tehdit içeren ve yargılayıcı kelimeler kullanmaktan kaçının.
Etkili İletişimin Ekip Çalışması Üzerindeki EtkisiEtkili iletişim ekip çalışmalarının verimliliğini arttırır.Ekip içinde etkili iletişim tekniklerini kullanın.
Doğru Kararlar AlabilmeEtkili iletişimle, doğru kararlar almanın mümkün olduğunu gösterir.Etkili iletişim stratejilerini kullanarak konuları müzakere edin ve kararlar alın.
Etkili İletişim ve Özgüvenİletişim gücü kuvvetli olan insanların öz güvenlerinin daha yüksek olduğunu gösterir.Fikirlerinizi açıkça belirtin, iyi bir dinleyici olun ve kendinizi doğru ifade edin.

Etkili iletişim kurmak insan hayatını birçok alanda etkiler. Etkili iletişim kurmanın önemini tam olarak anlayabilmek için öncelikle iletişimin anlamını bilmek gerekir.

İletişim bilgilerin, duyguların ve düşüncelerin karşı tarafa aktarılmasına denir. En bilinen iletişim türleri konuşmak ve yazmaktır ancak beden dili kullanılarak da karşı tarafa çeşitli mesajlar gönderilerek iletişim kurulabilir. İletişim olumlu bir kavram olarak gözükse de kurulan her iletişim olumlu sonuçlar doğurmaz. İletişim kurarken istenilen sonucu elde edebilmek için kurulan iletişimin etkili olması gerekir. Tartışmalar, ağız dalaşları, kavgalar gibi birçok olumsuz durum yanlış iletişim kurmaktan kaynaklanır. Bu durumu engellemek ise bireylerin kendilerini doğru ifade edebilmeleri ile gerçekleşir. Etkili iletişim kurmak tüm bu nedenlerden dolayı büyük önem taşır.

Etkili İletişim Kurmanın Avantajları Neler?

Etkili iletişim kurmak hem günlük yaşamda hem de iş hayatında birçok avantaj elde etmeyi sağlar. İnsanlar bilgi ve fikirlerini karşı tarafa tam olarak aktarabilmek için etkili bir iletişime ihtiyaç duyar. Etkili iletişimle bireyler sosyal çevrelerinde kendilerini doğru ifade edebilecekleri için daha iyi ilişkiler kurar. İletişimin doğru şekilde kurulması yanlış anlamaların ve yanlış anlaşılmaların önüne geçeceği için gereksiz tartışmaları da önlemektedir. Huzurlu bir ortam sağlıklı kurulan iletişimle mümkün olur. Ayrıca hem iş görüşmelerinde hem de iş yaşamında etkili iletişim bireylerin başarıya ulaşmasına yardımcı olur. Özellikle mülakatlarda etkili iletişim kuran bireyler rakiplerine göre bir adım daha önde olur.

Etkili iletişimle bireyin öz güveni de artar. Öz güveni yüksek insanlar ise fikirlerini açıkça belirtir ve anlatmak istediklerini karşı tarafa daha iyi aktarır. Etkili iletişimle insanları ikna edebilmek de oldukça kolaylaşır. İnsanların gözünde olumlu bir imaj çizebilmek için de kurulan iletişimin iyi olması gerekir. Etkili iletişim kurmak ekip çalışmalarının verimli geçmesini de olumlu yönde etkiler. Ayrıca doğru kararlar alabilmek etkili iletişimin avantajları arasında yer alır. Bu durumdan dolayı bireyler doğrudan ya da dolaylı yoldan istedikleri konularda başarıyı elde ederler. Kısaca yaşamın her alanında etkili iletişime ihtiyaç var. İletişim gücü kuvvetli olan insanlar doğru iletişim kuramayan kişilere göre her konuda daha avantajlı olur.

Etkili İletişim Nasıl Kurulur?

Etkili iletişim kurabilmek için bireylerin dikkat etmesi gereken birtakım önemli noktalar vardır. İyi bir iletişim kurabilmek için her şeyden önce iyi bir dinleyici olmak gerekir. Çünkü iletişim sadece karşı tarafa kendini anlatmak değildir. Başkalarının da ne anlattığını doğru anlamak gerekir. Üstelik karşı tarafın söylemek istediklerini tamamıyla anlayamamak doğru cevap verebilme olasılığını da azaltır. Etkili iletişimin bir diğer önemli faktörü ise göz teması kurmak. Konuşurken gözlerini kaçırmak yerine göz teması kurarak iletişim kuran bireyler karşı tarafa güven duygusu aşılar.

İletişimde Beden Dilinin Önemi

 İyi bir iletişimin olmazsa olmaz kuralı jest ve mimikleri doğru şekilde kullanmaktır. Kişiler farkında olmasa bile beden dili ile karşı tarafa olumlu ve olumsuz çeşitli mesajlar gönderir. Bu nedenle etkili iletişim kurmak isteyen bireyler vücut diline de hâkim olmalıdır. Ayrıca iletişimin etkili olması için konuşurken emir veren, tehdit içeren ve yargılayıcı sözcükler kullanılmamalıdır. Bir şeyler anlatılırken alaycı üsluptan da uzak durmak gerekir. Hem anlatırken hem de karşı tarafı dinlerken kesinlikle başka konuştuğumuz kişiden başka taraflara bakmamak gerekir. Aksi durumda karşı tarafı önemsemediğiniz izlenimini vermiş olursunuz. Üstelik bu durum birçok kişi tarafından saygısızlık olarak da değerlendirilebilir. Tüm bu faktörlere dikkat edildiği takdirde sağlıklı ve etkili bir iletişim sağlanır.

Yazar: Ayşegül Lisulu

Etkili İletişim Kurmak, Duyguların, düşüncelerin ve bilgilerin doğru şekilde aktarılabilmesini sağlar Yanlış anlamaların ve yanlış anlaşılmaların önüne geçer, Kendinizi doğru ifade edin, dinlemeyi öğrenin, göz teması kurmayı unutmayın, İyi Bir Dinleyici Olmak, İletişimin sadece kendini anlatma olmadığını, başkalarının ne anlattığını doğru anlamanın da önemli olduğunu gösterir, Karşıdakinin ne anlatmak istediğini tam anlamaya çalışın, Göz Teması, Güven oluşturur ve etkili iletişim kurar, Konuşurken göz teması kurmayı ihmal etmeyin, Beden Dili, Farkında olmasak bile beden dili ile çeşitli olumlu ve olumsuz mesajlar gönderilir, Beden dilinize hakim olun, doğru jest ve mimikler kullanın, Etkili İletişimin Avantajları, Daha iyi ilişkiler kurmayı, iş görüşmelerinde başarılı olmayı ve öz güveni artırmayı sağlar, Etkili iletişimi günlük yaşamınızın bir parçası haline getirin, İletişimde Alaycı Üsluptan Kaçınma, Saygıyı korur ve daha olumlu bir iletişim sağlar, Konuşurken alaycı üsluptan uzak durun, İletişimde Emir Verici ve Tehdit İçeren Dil, Olumsuz bir etkileşime ve yanlış anlaşılmaya yol açabilir, Emir verme, tehdit içeren ve yargılayıcı kelimeler kullanmaktan kaçının, Etkili İletişimin Ekip Çalışması Üzerindeki Etkisi, Etkili iletişim ekip çalışmalarının verimliliğini arttırır, Ekip içinde etkili iletişim tekniklerini kullanın, Doğru Kararlar Alabilme, Etkili iletişimle, doğru kararlar almanın mümkün olduğunu gösterir, Etkili iletişim stratejilerini kullanarak konuları müzakere edin ve kararlar alın, Etkili İletişim ve Özgüven, İletişim gücü kuvvetli olan insanların öz güvenlerinin daha yüksek olduğunu gösterir, Fikirlerinizi açıkça belirtin, iyi bir dinleyici olun ve kendinizi doğru ifade edin
etkili iletişim beden dili iletişim yöntemleri
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
İki kadın güneşli bir çayırda çimlerin üzerinde oturmaktadır. Kadınlardan biri beyaz bir gömlek giymiş, uzun, dalgalı saçları var ve neşeyle gülümsüyor. Diğer kadın elinde bir cep telefonu tutuyor ve daha ciddi bir ifadesi var. Her iki kadın da aynı yöne, muhtemelen arka plandaki bir ağaç gövdesinin bulanık görüntüsüne bakıyor. Yüzleri birbirine yakın, bu da bir konuşmanın ortasında olduklarını gösteriyor.
Etkili İletişim

Etkili İletişim Kurmayı Öğrenin

27 Kasım 2019
Çizgili ve siyah gömlekler giyen iki kadın yan yana durmakta ve her biri kulaklarına kadar bir teneke kutu tutmaktadır. Kadınlardan birinin ağzı açık ve elindeki teneke kutudan bir pipet çıkıyor. Diğer kadın ise sol elinde kırmızı bir ip, sağ elinde ise teneke kutu tutmaktadır. Her ikisinin de yüzleri odakta ve derin konsantrasyon ifadelerini ortaya çıkarıyor. Arka plan bulanıklaştırılmış ve sahne belden yukarıya doğru çerçevelenmiş.
Etkili İletişim

Etkili İletişim Nasıl Kurulur?

07 Ekim 2015
Kulaklık takan bir kadın bilgisayar ekranına bakmaktadır. Açık mavi bir kafa bandı olan siyah bir kulaklık takıyor ve saçları düzgünce arkadan bağlanmış. Yüzünde ciddi ama odaklanmış bir ifade var ve gözleri önündeki ekrana sabitlenmiş. Sağında bir dizüstü bilgisayar var ve arka planda beyaz bir nesne ve fincan görülebiliyor. Kadın yumuşak bir ışıkla aydınlatılmış ve sıcak bir atmosfer yaratılmış. Görüntü keskin ve nettir, genel bir hassasiyet ve doğruluk izlenimi verir.
Müşteri İlişkileri Yönetimi

Müşteri Memnuniyeti ve Telefonda İletişim

30 Eylül 2019